Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Kad sudije trpe duševne bolove

Objavljeno prije

na

Storija o pljačkaškoj privatizaciji poznate budvanske putničke agencije Montenegroexpres i nastojanju da se akteri domognu i upravne zgrade vodeće turističke kopmanije bivše Jugoslavije Montenegroturist AD, koja je pod naslovom Kada se udruže ekspert Harison i bankar Knežević objavljena u Monitoru br. 880 u avgustu 2007. godine, dobila je nevjerovatan sudski epilog.

JEDINSTVEN PRIMJER: Vjerovatno nema sličnog primjera u crnogorskom pravosuđu da sudija izvjestilac u sudskom sporu ustane tužbom protiv stranke u sporu, koja je nezadovoljstvo sudskim ishodom iznijela u javnom glasilu i time, navodno, sudiji nanijela teške duševne bolove i patnju vrijednu 50.000 eura!

Sudija Upravnog suda Crne Gore Ljubinka Popović-Kustudić podnijela je početkom februara 2008. pred Osnovnim sudom u Kotoru tužbu protiv izvršnog direktora Montenegroturista iz Budve dr Ratka Vukčevića za nanošenje duševnih bolova jakog inteziteta, nastalih zbog povrede njene sudijske časti i ugleda izjavama u pomenutom intervjuu u Monitoru.

Podsjećamo, dr Vukčević je govorio o načinu na koji je uništena jedna od najvećih putničkih agencija u bivšoj zajedničkoj državi i kako je poznati ekspert Vlade Crne Gore Mark Harison na ime duga od 150.000 dolara koji je otkupio od beogradskog Geneksa, došao u posjed imovine Montenegroekspresa, vrijedne oko 13 miliona njemačkih maraka.

Bogatstvo Montenegroekspresa – poslovnice na najboljim lokacijama u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Skoplju, Nišu, Podgorici i na Crnogorskom primorju, 53 autobusa, devet turističkih brodova, Autobaza na Jazu, apartmani u Kamenovu – ubrzo prelazi na grupu firmi, fondova i banaka, koje kontroliše Atlas grupa, odnosno Duško Knežević.

Sjedište putničke agencije nalazi se u dijelu poslovne zgrade koju je nakon zemljotresa i na vrhuncu svoje moći izgradio Montenegroturist.

Novi vlasnici Ekspresa poveli su ubrzo „pravnu” bitku za preuzimanje zgrade u cjelini i da iz nje nakon 27 godina stolovanja isele Montenegroturist.

PRESUDNA ULOGA: Direktor Vukčević kazao je kako Montenegroturist ima valjanu i pravno čistu dokumentaciju a Montenegroekspres nevjerovatnu sudsku podršku… „Mi imamo ugovor o gradnji. Građevinska dozvola glasi na Montenegroturist. Svi projekti, kao i upotrebna dozvola glase na Montenegroturist. Postoji i diobni bilans o podjeli zgrade između ove dvije firme, pa se vlasnički list nepokretnosti koji posjeduje Montenegroekspres odnosi samo na prizemlje zgrade.”

Izjava dr Vukčevića, koja je izazvala duševnu patnju sudije-tužiteljice glasi: „Pojedine sudije donose takve presude kojih bi se stidjeli i najokoreliji špekulanti i prevaranti.”

Naročito je apostrofiran zaključak novinara koji nije citat, a u kojem se navodi:

„Među sudijama crnogorskog pravosuđa, koji su davali logističku podršku novim vlasnicima budvanske turističke kompanije u postupku osvajanja vrijedne zgrade u Budvi, Vukčević podvlači presudnu ulogu sudije iz Kotora Ranka Šćekića te sudija Upravnog suda Gordane Pot, Dragane Đuretić i Ljubinke Popović-Kustudić.”

Upravni sud u julu 2007. godine u sporu između Montenegroekspresa i republičke Uprave za nekretnine, u kojem je tužiteljica Popović-Kustudić bila sudija izvjestilac, donosi presudu kojim se pobija prethodno rješenje Uprave za nekretnine i utvrđuje da je Montenegroekspres prema listu nepokretnosti 1177 vlasnik objekta 1 na parceli 1574 ukupne površine 2420 kvadratnih metara.

Tročlano sudsko vijeće svjesno ne vidi jasnu oznaku P na dokumentu, koja označava da je objekat u posjedu Montenegroekspresa prizemlje veličine 1231 kvadrat.

Sudija-tužiteljica Popović-Kustudić nije iskoristila pravo da u Monitoru argumentovano demantuje navedene tvrdnje dr Vukčevića. Tužbu za nadoknadu nematerijalne štete zbog „grubog vrijeđanja njene ličnosti i profesionalne časti” odlučila je da podnese pet mjeseci nakon objavljivanja teksta. Sudu nije dostavila dokaze o intezitetu pretrpljenog bola vještaka medicinske struke, pa je koleginica, sudija Momirka Marović prihvatila potresna svjedočenja same tužilje i članova njene najbliže porodice i donijela presudu kojom se dr Vukćević obavezuje da sudiji Ljubinki Popović-Kustudić isplati 4.000 eura na ime naknade za duševne bolove.

LOGISTIČKA PODRŠKA: Pravni zastupnik Vukčevića advokat Dejan Ćosović smatra da „tužilac-sudija pokušava da kazni tuženog – što je u suprotnosti sa latinskom pravnom izrekom „ludex non potest iniuriam sibi datam punire”. Sudija ne može kažnjavati uvredu koja je njemu nanijeta.

Pozivajući se na Preporuke EU Komiteta ministara o statusu državnih službenika, Evropsku Povelju o zakonu za sudije iz 1988. godine te odredbe Ustava Crne Gore koje se odnose na funkcionalni imunitet sudija, navodi da ovakva tužba sudiji nije dozvoljena.

Da li izraz „logistička podrška” ima uvredljivu konotaciju ili ne, sudiji Marović u „jezičkoj analizi teksta” nije pomoglo tumačenje značenja te riječi u Leksikonu Milana Vujaklije, po kome je to „vještina računanja pomoću slova a ne pomoću brojeva”, već je prihvatila ono iz Opšte Larousove enciklopedije, „u kojoj je logistička podrška definisana kao misija koju sprovodi uslužni sektor armije”.

Sud u Kotoru nije na tako prilježan način analizirao oštar stav Ministarstva finansija iznijet u rješenju o izvršenju presude koje potpisuje ministar Igor Lukšić a po kojem je Upravni sud pogrešno utvrdio činjenično stanje u listu nepokretnosti 1177 i zanemario podatke o titularu građevinske i upotrebne dozvole.

Spornim rješenjem Upravnog suda br.372/2007 koje kao da su sačinile sudije oštećenog vida, Montenegroturistu je nanijeta milionska šteta, dok će imperija Duška Kneževića biti znatno uvećana. Ukoliko se Vukčević opet požali medijima, može platiti još više.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo