Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Kad sudije trpe duševne bolove

Objavljeno prije

na

Storija o pljačkaškoj privatizaciji poznate budvanske putničke agencije Montenegroexpres i nastojanju da se akteri domognu i upravne zgrade vodeće turističke kopmanije bivše Jugoslavije Montenegroturist AD, koja je pod naslovom Kada se udruže ekspert Harison i bankar Knežević objavljena u Monitoru br. 880 u avgustu 2007. godine, dobila je nevjerovatan sudski epilog.

JEDINSTVEN PRIMJER: Vjerovatno nema sličnog primjera u crnogorskom pravosuđu da sudija izvjestilac u sudskom sporu ustane tužbom protiv stranke u sporu, koja je nezadovoljstvo sudskim ishodom iznijela u javnom glasilu i time, navodno, sudiji nanijela teške duševne bolove i patnju vrijednu 50.000 eura!

Sudija Upravnog suda Crne Gore Ljubinka Popović-Kustudić podnijela je početkom februara 2008. pred Osnovnim sudom u Kotoru tužbu protiv izvršnog direktora Montenegroturista iz Budve dr Ratka Vukčevića za nanošenje duševnih bolova jakog inteziteta, nastalih zbog povrede njene sudijske časti i ugleda izjavama u pomenutom intervjuu u Monitoru.

Podsjećamo, dr Vukčević je govorio o načinu na koji je uništena jedna od najvećih putničkih agencija u bivšoj zajedničkoj državi i kako je poznati ekspert Vlade Crne Gore Mark Harison na ime duga od 150.000 dolara koji je otkupio od beogradskog Geneksa, došao u posjed imovine Montenegroekspresa, vrijedne oko 13 miliona njemačkih maraka.

Bogatstvo Montenegroekspresa – poslovnice na najboljim lokacijama u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Skoplju, Nišu, Podgorici i na Crnogorskom primorju, 53 autobusa, devet turističkih brodova, Autobaza na Jazu, apartmani u Kamenovu – ubrzo prelazi na grupu firmi, fondova i banaka, koje kontroliše Atlas grupa, odnosno Duško Knežević.

Sjedište putničke agencije nalazi se u dijelu poslovne zgrade koju je nakon zemljotresa i na vrhuncu svoje moći izgradio Montenegroturist.

Novi vlasnici Ekspresa poveli su ubrzo „pravnu” bitku za preuzimanje zgrade u cjelini i da iz nje nakon 27 godina stolovanja isele Montenegroturist.

PRESUDNA ULOGA: Direktor Vukčević kazao je kako Montenegroturist ima valjanu i pravno čistu dokumentaciju a Montenegroekspres nevjerovatnu sudsku podršku… „Mi imamo ugovor o gradnji. Građevinska dozvola glasi na Montenegroturist. Svi projekti, kao i upotrebna dozvola glase na Montenegroturist. Postoji i diobni bilans o podjeli zgrade između ove dvije firme, pa se vlasnički list nepokretnosti koji posjeduje Montenegroekspres odnosi samo na prizemlje zgrade.”

Izjava dr Vukčevića, koja je izazvala duševnu patnju sudije-tužiteljice glasi: „Pojedine sudije donose takve presude kojih bi se stidjeli i najokoreliji špekulanti i prevaranti.”

Naročito je apostrofiran zaključak novinara koji nije citat, a u kojem se navodi:

„Među sudijama crnogorskog pravosuđa, koji su davali logističku podršku novim vlasnicima budvanske turističke kompanije u postupku osvajanja vrijedne zgrade u Budvi, Vukčević podvlači presudnu ulogu sudije iz Kotora Ranka Šćekića te sudija Upravnog suda Gordane Pot, Dragane Đuretić i Ljubinke Popović-Kustudić.”

Upravni sud u julu 2007. godine u sporu između Montenegroekspresa i republičke Uprave za nekretnine, u kojem je tužiteljica Popović-Kustudić bila sudija izvjestilac, donosi presudu kojim se pobija prethodno rješenje Uprave za nekretnine i utvrđuje da je Montenegroekspres prema listu nepokretnosti 1177 vlasnik objekta 1 na parceli 1574 ukupne površine 2420 kvadratnih metara.

Tročlano sudsko vijeće svjesno ne vidi jasnu oznaku P na dokumentu, koja označava da je objekat u posjedu Montenegroekspresa prizemlje veličine 1231 kvadrat.

Sudija-tužiteljica Popović-Kustudić nije iskoristila pravo da u Monitoru argumentovano demantuje navedene tvrdnje dr Vukčevića. Tužbu za nadoknadu nematerijalne štete zbog „grubog vrijeđanja njene ličnosti i profesionalne časti” odlučila je da podnese pet mjeseci nakon objavljivanja teksta. Sudu nije dostavila dokaze o intezitetu pretrpljenog bola vještaka medicinske struke, pa je koleginica, sudija Momirka Marović prihvatila potresna svjedočenja same tužilje i članova njene najbliže porodice i donijela presudu kojom se dr Vukćević obavezuje da sudiji Ljubinki Popović-Kustudić isplati 4.000 eura na ime naknade za duševne bolove.

LOGISTIČKA PODRŠKA: Pravni zastupnik Vukčevića advokat Dejan Ćosović smatra da „tužilac-sudija pokušava da kazni tuženog – što je u suprotnosti sa latinskom pravnom izrekom „ludex non potest iniuriam sibi datam punire”. Sudija ne može kažnjavati uvredu koja je njemu nanijeta.

Pozivajući se na Preporuke EU Komiteta ministara o statusu državnih službenika, Evropsku Povelju o zakonu za sudije iz 1988. godine te odredbe Ustava Crne Gore koje se odnose na funkcionalni imunitet sudija, navodi da ovakva tužba sudiji nije dozvoljena.

Da li izraz „logistička podrška” ima uvredljivu konotaciju ili ne, sudiji Marović u „jezičkoj analizi teksta” nije pomoglo tumačenje značenja te riječi u Leksikonu Milana Vujaklije, po kome je to „vještina računanja pomoću slova a ne pomoću brojeva”, već je prihvatila ono iz Opšte Larousove enciklopedije, „u kojoj je logistička podrška definisana kao misija koju sprovodi uslužni sektor armije”.

Sud u Kotoru nije na tako prilježan način analizirao oštar stav Ministarstva finansija iznijet u rješenju o izvršenju presude koje potpisuje ministar Igor Lukšić a po kojem je Upravni sud pogrešno utvrdio činjenično stanje u listu nepokretnosti 1177 i zanemario podatke o titularu građevinske i upotrebne dozvole.

Spornim rješenjem Upravnog suda br.372/2007 koje kao da su sačinile sudije oštećenog vida, Montenegroturistu je nanijeta milionska šteta, dok će imperija Duška Kneževića biti znatno uvećana. Ukoliko se Vukčević opet požali medijima, može platiti još više.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo