Povežite se sa nama

OKO NAS

KO SVE TUŽI OPŠTINE NA SJEVERU: Sitne stvari i veliki trošak

Objavljeno prije

na

Broj sudskih postupaka protiv sjevernih opština tokom jedne godine često je i trocifren, a ukupna vrijednost sporova višemilonska. Dok u Bijelom Polju dominiraju imovinski sporovi, kolašinsku i plavski lokalnu upravu najčešće tuže aktuelni i bivši zaposleni

 

Do preciznog iznosa vrijednosti sudskih sporova koji se vode protiv  opština na sjeveru teško je doći. Zaštitnici imovinsko-pravnih interesa opština to objašnjavaju činjenicom da su mnogu postupci još u toku. Dok se ne okončaju, navodno, „nije lako reći hoće li ili ne biti trošenja novca građana“. Ipak, često je jasno da se tim opravdanjem skrivaju vrlo visoki izdaci koji iz lokalnih budžeta svake godine budu potrošeni  na sudske sporove. Najčešće je riječ o imovinskim  sporovima.

Tako je i u slučaju bjelopoljske lokalne uprave. Na  kraju 2020. godine vrijednost sudskih troškova u toj Opštini je 742.845 eura. To je nedopustivo, kaže za Monitor odbornik Demokrata Marko Ljuljić.  Odgovornost je, objašnjava on, na Direkciji za imovinu i zaštitu prava Opštine. „Naročito je nedopustivo s obzirom na činjenicu da za 79 sudskih sporova i predmeta nije utvrđena vrijednost potencijalnog troška,  koji bi mogao biti višemilionski. Sve je to na štetu budžeta i građana Bijelog Polja. Smatram da je odgovoran cjelokupan rukovodni sistem u Opštini, a najodgovorniji među njima Direkcija za imovinu i zaštitu prava Opštine. Nedopustivo je da budžet Opštine Bijelo Polje  iz godine u godinu trpi  zbog nemarnosti, neažuornosti, lošeg i nstručnog rada“, kaže sagovornik Monitora.

Nema opasnosti po budžet od bilo kakvog ishoda tih sudskih sporova, tvrdi direktor Direkcije za imovinu i zaštitu prava Opštine Ljubomir Sošić. On objašnjava da su svi sudski sporovi imovinski, ali s obzirom na to da „se ne zna kako će biti završeni, ne može biti riječ da su opsanost po stabilnost javnih finansija“. Kaže i da se pojedni prenose iz godine u godinu i da se ne zna ni kada će biti okončani.

Opština Bijelo Polje i prethodnih godina često je bila tužena pred raznim sudovima. U većini slučajeva donošene su odluke na štetu te lokalne uprave.

Direkcija je tokom 2019. godine imala u radu znatan broj predmeta u kojima se Opština Bijelo Polje najčešće pojavljuje kao tužena kod nadležnih sudova.  Manji je broj predmeta u kojima se Opština pojavljuje kao tužilac. „U toku 2019. godine bilo je u radu 257 parničnih predmeta, čija je ukupna vrijednost 1,9 miliona eura. Završen 131 parnični predmet čija je vrijednost 727.417 eura. Neriješenih je 126 predmeta čija je vrijednost 1,3 milona eura. Izgubljen je 91 predmet čija je vrijednost 528.342 eura“, piše, između ostalog, u izvještaju o radu Direkcije za pretprošlu godinu.

U tom dokumentu piše i da je, od ukupnog broja parničnih predmeta u radu, Opština Bijelo Polje bila tužilac u pet, a tužena u čak 252 predmeta. Objašnjeno je i da je znatan dio parničnih predmeta posljedica „neblagovremenog plaćanja povjeriocima nespornih potraživanja koja imaju prema Opštini“.

Za razliku od Bjelopljaca, u kolašinskoj lokalnoj upravi muku muče ne sa imovinskim, već sa „radnim“ sporovima sa sadašnjim ili bivšim zaposlenima u lokalnoj upravi. S obzirom na visinu kolašinskog budžeta, obaveze po sudskim sporovima su značajne i iznose oko 45.000 eura. „Vrlo je važno istaći da su to sve naslijeđeni sporovi. To jest, nijedan nije nastao tokom minule tri godine, od kada je promijenjena vlast. Svi sporovi se odnose na tužbe zaposlenih ili bivših zaposlenih“, objašnjava sekretar za finansije Dragan Bulatović.

Sudskim odlukama, kojima su okončani sporovi sa  bivšim zaposlenim, opterećen je i rad Turističke organizacije (TO)  u tom  gradu. Bužet kolašinske TO dodatno je opterećen isplatom zaostalih zarada za period od 2016. do 2018. godine, uz pripadajuće kamate i dodatne troškove. „Jednoj od zaposlenih je prekinut radni odnos krajem 2016. godine uz obavještenje tadašnje direktorice da se zaposlena nalazi u faktičkom radu. U oktobru 2018. presudom nadležnog suda vraćena je na posao, na staro radno mjesto. Sada je tu obaveza da TO isplati sve zaostale bruto zarade za skoro dvije godine, uz pripadajuće kamate i razne dodatne troškove, što prelazi iznos od 25.000 eura“, objašnjava direktor TO Aleksanadar Vlahović. TO je, kaže on, u međuvremenu platila oko 1.000 eura raznih troškova za taj sudski spor.

Ukupan iznos utuženih potraživanja prema Opštini Pljevlja, u parničnim, vanparničnim i izvršnim postupcima, na kraju prošle godine bio je  217.848 eura. Ta lokalna uprava bila je tužena u 56 parničnih predmeta. „Vanparnični predmeti su vođeni od strane trećih lica protiv Opštine Pljevlja radi utvrđivanja naknade pred sudom za eksproprisano zemljište, ustanovljavanje prava službenosti i otkup stana. Najviše tužbenih zahtjeva bilo je po osnovu naknade štete, ukupno 41 predmet“, kazali su Monitoru u pljevaljskoj lokanoj upravi.

Podsjećaju i da je Opštinu tužila kompanija Vektra Jakić i tražila nakandu štete od skoro šest milona. Postupak je okončan na način što je odbijen je tužbeni zahtjev.

Za razliku od mnogih drugih opština na sjeveru, beranska Opština je lani bila tužilac u 101, a tužena u 50 sporova. Međutim, ukupna utvrđena vrijednost sporova protiv Opštine je skoro dva milona eura. „Najveći dio tog iznosa, oko 785.000 eura,  odnosi se na spor koji je pokrenuo CEDIS. Veliki dio sporova vode i fizička lica, od čega jedan od tih sporova ima vrijednost od 423.000 eura. Do okončanja sporova ne mogu se utvrditi njihovi efekti na budžetske rashode…“ piše u reviziji predloga završnog računa budžeta Opštine Berane za prošlu godinu.

Ukupna vrijednost sudskih sporova protiv plavske Opštine, tokom pretprošle godine, bila je 60.068 eura. Podatke o sudskim postupcima aktuelnim lani, nije bilo moguće dobiti do zaključenja ovog broja Monitora. Kako je konstatovao revizor, zahtjevi za naknadu štete upućeni plavskoj opštini odnosili su se na eksproprisano zemljište, neiskorišćeni odmor, razlike u isplati zarada. Prema izvještaju revizora, Opštinu najčešće tuže zaposleni i to zbog kašnjenja zarada, isplate naknade za korišćenje privatnog automobila u službene svrhe… Takođe, i zbog neiskorišćenih godišnjih odmora iz ranijih godina, pa čak i isplatu jedne dnevnice za službeno putovanje u zemlji. „Tako je R.Š. podnio šest tužbi, T.G. pet tužbi zbog kašnjenja u isplati zarade. M.M. je podnio 37 tužbi zbog naknade za korišćenje privatnog automobila, neiskorišćeni godišnji odmor i neisplaćenu dnevnicu za službeno putovanje u zemlji… Tužbe se odnose na periode od 2008. do 2018. godine. M.M., putem prinudne naplate, isplaćeno je 5.603 eura“, piše u reviziji završnog računa budžeta Opštine Plav za pretprošlu godinu.

Revizor je naglasio da je „zabrinjavajuća pojava tužbi od strane zaposlenih, čak i za sitne stvari za koje se ne bi trebao voditi sudski postupak“.

                                                                                                            Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

INTERNET PREVARE U OBLANDAMA LAŽNOG MARKETINGA: Meta naivni i nezaštićeni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje prevarne oglase koji prenaglašavaju efekte ponuđenih proizvoda, sadrže neistinite tvrdnje da će on biti dostupan samo u kratkom roku ili uspostavljanje i vođenje tzv. piramidalnih programa… Ipak, baš takve sadržaje svakodnevno susrijećemo na portalima i društvenim mrežama

 

Na portalima i društvenim mrežama zapljuskuju oglasi koji nude priliku da se bez mnogo truda i novca oslobodimo zdravstvenih i finansijskih problema. Ponuda je bogata: riješite se dioptrije bez operacije, zaboravite na dijabetes, obnovite oštećenu hrskavicu na zglobovima, izliječite neplodnost, prostatitis ili smršajte 50 i nešto kilograma za 28 dana.

Ponuđene metode su, kako piše, nove i revolucionarne, dok ljekari i farmaceuti pokušavaju da ih zataje ne bi li sačuvali dobru zaradu. Često se naglašava kako je za čudesno otkriće zaslužan neki crnogorski student/studentkinja. Doduše, kako svjedoče kolege iz okruženja, ako istim  oglasima pristupite sa internet adresa iz neke druge zemlje, bude da je pronalazač njihov a ne naš zemljak.

Timski rad? Ili najobičnija prevara? Biće drugo.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Europskom kongresu urologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je bio na bini. Bio je to Veselin Mitrović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje prostatitisa i spriječenje smrtonosnih posljedica. Razvoj lijeka koordinirao je profesor Aleksandar Mišić, urolog na medicinskom institutu”.

Tako počinje tekst koji u naslovu tvrdi da je pronađen lijek koji prostatitis uklanja poslije prve terapije. Slijedi razgovor sa dvojicom ,,pronalazača”, fotografije, opis teškoća (i prijetnji) kojima ih je navodno  izložila farmaceutska mafija. Čitav sajt djeluje prilično poznato. Počevši, nerijetko, od fotografije osobe koja vodi dnevnik na nekoj od ovdašnjih televizija. I, kako izgleda, baš čita vijest o našem genijalnom studentu (fotografija mu je u pozadini) i njegovom nevjerovatnom otkriću.

Tokom istraživanja naišli smo na makar tri slučaja da su novinari/novinarke iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine bili žrtve zloupotrebe takvih montaža. Neko je pozajmio njihovo ime/fotografiju da bi dao vjerodostojnost reklamama za svoje čudotvorne proizvode.

Sajt sa revolucionarnim lijekom nudi brojne sadržaje karakteristične za obične portale (politika, ekonomija, zdravlje, zabava…). Samo što oni, umjesto očekivanog sadržaja, vode do oglasa za kupovinu prostamida, kako se zove novootkriveni ,,lijek”.

Tu piše kako se za nekoliko minuta završava petnaestodnevna akcija tokom koje je ,,lijek” moguće kupiti u pola cijene, iako ni tada nije jeftin – 39 eura. Treba, ipak, požuriti pošto na lageru, pokazuje brojčanik, ima još samo nekoliko komada.     „Preporučujem da Prostamid što prije naručite. Program se neće ponoviti uskoro”, podstiče i profesor koordinator.

Za nepovjerljive, tu je istraživanje o učinkovitosti lijeka. ,,Prostamid distribuiramo u Crnoj Gori više od mjesec dana i proveli smo anketu među 10.000 naših klijenata”, kazuje jedan od ,,pronalazača” uz rezultate navodne ankete: Normalizacija mokrenja i prestanak neugodne boli – 99% ispitanika;  Lakoća i učinkovitost liječenja – 100% ispitanika; Poboljšanje potencije – 92% ispitanika; Nisu uočene nuspojave i ovisnost – 100% ispitanika.

Kako ne kupiti takav lijek? Ili neki sličan, a dostupan samo u virtuelnoj stvarnosti.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Evropskom kongresu dijabetologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je na bini. Bio je to Mićan Vujović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje dijabetesa i spriječavanje smrtonosnih posljedica”, piše u tekstu na sajtu na kome se promoviše ,,unikatni lijek” koji reguliše dijebetes poslije prve terapije.  Djeluje poznato?

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

VRIJEME PRIPREMA ZA SEZONU POŽARA: Problemi notirani, rješenja se odlažu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Klimatske promjene, sve veći broj požara, opasnost od drugih nepogoda, prinudiće nas da ovom pitanju poklanjamo više pažnje, odgovornosti i solidarnosti. Ili da plaćamo sve veću cijenu zbog posljedica

 

Pošto su nas novembarske poplave zatekle nespremne, pravo je vrijeme da se počnemo pripremati za predstojeću sezonu požara. Da izbjegnemo nova „iznenađenja“. Tokom jula i avgusta vatrena stihija progutala je hektare šuma po Crnoj Gori. Šteta se još procjenjuje.

Oko 65 odsto teritorije Crne Gore pokriveno je šumom – 2019. izgorjelo je 113 km2 teritorije od toga 95 km2 šuma, 2020. čak 258 km2 šume od 400 km2 izgorjele teritorije. Prošle godine izgorjelo je 143 km2, što odgovara površini od 24.000 fudbalskih terena. Koristeći evropski model ,,ukupne štete” Organizacija KOD je izračunala da je štete od požara 2021. iznosila 280 miliona eura.

Državna računica se znatno razlikuje, pa prema njoj šteta za prošlu godinu iznosi samo 6,4 miliona. Prema procjenama Uprave za šume, 2020. kada je bilo najviše požara – 220,  ukupna šteta usljed šumskih požara u Crnoj Gori iznosila je svega 12 miliona. U svom izvještaju o požarima Državna revizorska institucija je istakla da je, prema evropskom modelu procjene štete, ta šteta najmanje desetostruko veća. Na to su upozorili i iz skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje ocijenivši da je potrebno unaprijediti metodologiju za procjenu štete prouzrokovane požarima, shodno EU standardima.

Od nevjerodostojne procjene štete, gore su slike koje se svako ljeto ponavljaju – neadekvatno opremljenih vatrogasaca koji, često rizikujući živote, pokušavaju da spriječe da se požari prošire do kuća uz slabu pomoć iz vazduha. Svake godine ponavljaju se isti, alarmantni, podaci – Crna Gora ima pet letilica, pojedinih sezona sve ne mogu da lete jer nemaju licence, a sa licencama kubure i piloti jer nemaju dovoljan broj letova.

,,Jedan od dva helikoptera je ‘72. godište, a drugi je ‘98. Već 24 godine nije nabavljen nijedan helikopter”, izjavio je ministar bez portfelja Zoran Miljanić na kontrolnom saslušanju koje je na temu požara održano početkom juna u Skupštini. On je kazao da je Vlada odlučila da kupi neophodni višenamjenski helikopter koji, bez opreme, košta 10 miliona eura, ali da na kraju ništa nije bilo od toga. ,,Gori nam pod nogama, a mi nemamo rješenja”, zaključio je Miljanić.

Crna Gora je, prije tri decenije, dok je bila u zajednici sa Srbijom, prodala četiri kanadera Grčkoj za 8,4 miliona eura, sa 13 rezervnih motora za te avione i preko 3.500 komada razne opreme i rezervnih djelova za njih. Od te 1993. do danas kanaderi, iako neophodni, su samo san.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

BIŠEVCI OPET HOĆE OTCJEPLJENJE OD ROŽAJA: Tvrde da opštinske vlasti namjerno urušavaju Biševo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kao i prije dvije godine, mještani rožajske mjesne zajednice Biševo opet intenziviraju aktivnosti sa ciljem da izdejstvuju da njihov kraj postane opština. Taj status su, podsjećaju, imali sve do 1956, a razloga za „otcjepljenje” od Rožaja je, tvrde, previše

 

U Mjesnoj zajednici (MZ) Biševo tvrde da su ponestali svi razlozi da budu dio rožajske opštine. U tom kraju Odluku o osnivanju Incijativog odbora za sprovođenje postupka i formiranje nove opštine donijeli su poodavno. Kako je Monitoru kazao predsjednik odbora Mersudin Redžović izrađena je i Studija opravdanosti formiranja nove opštine. Pozivaju se na član 16 Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore. Formiranje Opštine, objašnjava Redžović, bilo bi „konačno vraćanje onog što pripada i mještanima i dijaspori”. On podsjeća da je opština Biševo formirana 1918. godine i da je funkcionisala sve do 1955. godine kada je ukinuta”. Početkom te godine, spajanjem opština Biševo i Ibara osniva se opština Rožaje.  U selu s ponosom podsjećaju na istorijsku činjenicu da je Biševo, u vrijeme Osmanske vladavine, imalo svog Pašu-Biševca koji je bio i zet Sultana Abdulah Hamida II.

„Biševo sa bogatom istorijom, gdje žive ljudi različitih vjera i nacija, kroz istoriju imalo je puno poznatih ličnosti. Svi oni su dali doprinos i Biševu i Crnoj Gori. Kroz istoriju, ovo mjesto je imalo revolucionare, narodne heroje, nosioce Partizanske spomenice. Pokret otpora protiv fašizma upravo je krenuo iz Biševa 1941. godine. Prvi magistralni put, put koji je spajao Crnu Gori i Srbiju, prošao je kroz Biševo početkom 30-ih god prošlog vijeka. Biševo je 1918. godine imalo i svoju poštu i telefon, krajem 40-ih godina prošlog vijeka Dom kulture i svoje kino, zemljoradničke zadruge, hotel, fabrike tekstila, bolnicu, osnovnu školu…”, kaže saogovornik Monitora.

Biševo se nalazi na tromeđi Crne Gore, Srbije i Kosova. Prema posljednjim zvaničnim podacima, ima 450 domaćinstava i oko 1.800 stanovnika. To je najveća rožajska MZ, koja je okružena vrhovima Hajle, Vršine, Čukara i Gospođinim vrhom. Prvi trag o naselju Biševo sreće se u popisu stanovništva iz 1453. godine. U srednjem vijeku taj kraj je poznat kao „konačište” trgovaca, jer je bio na karavanskom putu od Dubrovnika do Carigrada. Danas ima 13 zaselaka.

Mještani tvrde da je njihova MZ prije 70 godina imala oko 9.000 stanovnika, ali i da je je tokom minule dvije decenije „opštinska vlast u Rožajama namjerno i ciljano radila na urušavanju Biševa i njegovog stanovništa”. Za to vrijeme, objašnjavaju, iz Biševa se iselilo blizu 2.000 mještana. Takav odnos, kaže Redžović, razlog je i zbog čega brojna dijaspora ne želi da ulaže u svoje rodni kraj. Kad se formira opština, tvrde u toj MZ, biće drugačije.

„Skoro 1.800 Biševaca živi na području Zapadne Evrope. Oni žele da svoj kapital i svoje projekte ulože u svoje mjesto. Kako je sada stanje, niko od njih ne želi da ulaže, zato smo svi mi iz Biševa jednoglasni i odlučni da vratimo status opštine”, poručuju iz Incijativnog odbora.

Ne kriju razočarenje vladajućom Bošnjačkom strankom (BS), koja će vladati Rožajama i naredne četiri godine. Kažu da lokalna vlast „do sada nije marila za svoje građane”. Biševci ukazuju na, kako tvrde, očigledan nepotizam, luksuzne stanove lokalnih funkcionera, enormno bogaćenje… Kažu da je BS „obezvrijedila sve koji nisu članovi te partije”. Oštre kritike iz na račun rožajske vlasti sitzale su iz Biševa i minulih godina. Misle i da je incijativu trebalo pokrenuti mnogo ranije, jer su mještani tih prostora „žrtve nakaradne politike koju vodi vlast u Rožajama posljednjih godina”.

„Ta vlast ne čini ništa da zaustavi iseljavanje građana niti otvaraju radna mjesta. Da je sve manje stanovništva govore podaci iz OŠ „Milutin Ivanović“ u Biševu, koja je svojevremeno, brojala na stotine đaka. Sada se mogu izbrojati na prste jedne ruke. Ukoliko se pod hitno ne riješi status Biševa, na tim prostorima će ostati samo starci”, upozorava Redžović.

On podsjeća na podatak da je 125 porodica iz Biševa već kupilo grobna mjesta širom Njemačke i drugih zemalja. To, kako tvrdi, daje do znanja da se oni više nikad neće vratiti na svoja nekadašnja ognjišta. Biševci su uvjereni da će sa dobijanjem statusa opštine svom kraju vratiti nekadašnji sjaj.

Sagovornik Monitora tvrdi da su inicijativu podržali mještani zaselaka Bijele Crkve, Radetine, Razdolja, Paučine, Vuče, Bukovice, Malindubrave, Crnče, Baća, Jablanice, Čokrlija, Donjeg Biševa, Sinanovića Luka… Ideji da se Biševu vrati status opštine pridružilo se oko 470 Biševaca koji žive u Njemačkoj, Švajcarskoj, Švedskoj i drugim zapadnim zemljama. Povodom inicijative u Njemačkoj je već osnovan Fond za razvoj Biševa.

Iz Opštine Rožaje su, komentarišući incijativu iz te MZ, podsjetili da su „Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, definisani uslovi kao i sam postupak za teritorijalnu promjenu odnosno osnivanje, ukidanje i promjena teritorija opštine”. Objašnjavaju i da „mišljenje na inicijativu daje nadležno ministarstvo, uz procjenu organizacionih, kadrovskih i tehničkih mogućnosti”. Tvrde i da za incijativu Biševaca nema objektivnih razloga, a optužbe iz te MZ nazivaju zlonamjernim.

Prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji, nova opština se može osnovati na teritoriji „koja predstavlja prirodnu i geografsku cjelinu, kao i ekonomski povezan prostor sa sjedištem opštine kao gravitacionim centrom”.

Članom 16 tog zakona, kao jedan od načina za osnivanje opštine predviđeno je i izdvajanje dijela jedne opštine u novu opštinu.

„Teritorijalna promjena vrši se radi podsticanja ekonomskog razvoja određenog područja, pružanja višeg nivoa usluga, kao i efikasnijeg vršenja poslova u cilju zadovoljenja potreba lokalnog stanovništva i privrednih subjekata na području opštine. Teritorijalne promjene ne smiju ugroziti ekonomski razvoj nekog područja niti kapacitet opština da uspješno vrše svoje funkcije”, piše, između ostalog u Zakonu.

Prema istom aktu, inicijativu za teritorijalnu promjenu može podnijeti najmanje 30 odsto građana koji imaju biračko pravo sa područja za koje se zahtijeva teritorijalna promjena,  skupština opštine ili predsjednik Opštine. Inicijativu sa studijom podnosilac dostavlja Ministarstvu radi davanja mišljenja, koje se odnosi na ispunjavanje formalno-pravnih pretpostavki. Kad ocijeni da je to potrebno, Ministarstvo može od drugih organa državne uprave tražiti stav u vezi podnijete Inicijative i studije, koji će uzeti u obzir prilikom davanja mišljenja.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo