Povežite se sa nama

OKO NAS

KO SVE TUŽI OPŠTINE NA SJEVERU: Sitne stvari i veliki trošak

Objavljeno prije

na

Broj sudskih postupaka protiv sjevernih opština tokom jedne godine često je i trocifren, a ukupna vrijednost sporova višemilonska. Dok u Bijelom Polju dominiraju imovinski sporovi, kolašinsku i plavski lokalnu upravu najčešće tuže aktuelni i bivši zaposleni

 

Do preciznog iznosa vrijednosti sudskih sporova koji se vode protiv  opština na sjeveru teško je doći. Zaštitnici imovinsko-pravnih interesa opština to objašnjavaju činjenicom da su mnogu postupci još u toku. Dok se ne okončaju, navodno, „nije lako reći hoće li ili ne biti trošenja novca građana“. Ipak, često je jasno da se tim opravdanjem skrivaju vrlo visoki izdaci koji iz lokalnih budžeta svake godine budu potrošeni  na sudske sporove. Najčešće je riječ o imovinskim  sporovima.

Tako je i u slučaju bjelopoljske lokalne uprave. Na  kraju 2020. godine vrijednost sudskih troškova u toj Opštini je 742.845 eura. To je nedopustivo, kaže za Monitor odbornik Demokrata Marko Ljuljić.  Odgovornost je, objašnjava on, na Direkciji za imovinu i zaštitu prava Opštine. „Naročito je nedopustivo s obzirom na činjenicu da za 79 sudskih sporova i predmeta nije utvrđena vrijednost potencijalnog troška,  koji bi mogao biti višemilionski. Sve je to na štetu budžeta i građana Bijelog Polja. Smatram da je odgovoran cjelokupan rukovodni sistem u Opštini, a najodgovorniji među njima Direkcija za imovinu i zaštitu prava Opštine. Nedopustivo je da budžet Opštine Bijelo Polje  iz godine u godinu trpi  zbog nemarnosti, neažuornosti, lošeg i nstručnog rada“, kaže sagovornik Monitora.

Nema opasnosti po budžet od bilo kakvog ishoda tih sudskih sporova, tvrdi direktor Direkcije za imovinu i zaštitu prava Opštine Ljubomir Sošić. On objašnjava da su svi sudski sporovi imovinski, ali s obzirom na to da „se ne zna kako će biti završeni, ne može biti riječ da su opsanost po stabilnost javnih finansija“. Kaže i da se pojedni prenose iz godine u godinu i da se ne zna ni kada će biti okončani.

Opština Bijelo Polje i prethodnih godina često je bila tužena pred raznim sudovima. U većini slučajeva donošene su odluke na štetu te lokalne uprave.

Direkcija je tokom 2019. godine imala u radu znatan broj predmeta u kojima se Opština Bijelo Polje najčešće pojavljuje kao tužena kod nadležnih sudova.  Manji je broj predmeta u kojima se Opština pojavljuje kao tužilac. „U toku 2019. godine bilo je u radu 257 parničnih predmeta, čija je ukupna vrijednost 1,9 miliona eura. Završen 131 parnični predmet čija je vrijednost 727.417 eura. Neriješenih je 126 predmeta čija je vrijednost 1,3 milona eura. Izgubljen je 91 predmet čija je vrijednost 528.342 eura“, piše, između ostalog, u izvještaju o radu Direkcije za pretprošlu godinu.

U tom dokumentu piše i da je, od ukupnog broja parničnih predmeta u radu, Opština Bijelo Polje bila tužilac u pet, a tužena u čak 252 predmeta. Objašnjeno je i da je znatan dio parničnih predmeta posljedica „neblagovremenog plaćanja povjeriocima nespornih potraživanja koja imaju prema Opštini“.

Za razliku od Bjelopljaca, u kolašinskoj lokalnoj upravi muku muče ne sa imovinskim, već sa „radnim“ sporovima sa sadašnjim ili bivšim zaposlenima u lokalnoj upravi. S obzirom na visinu kolašinskog budžeta, obaveze po sudskim sporovima su značajne i iznose oko 45.000 eura. „Vrlo je važno istaći da su to sve naslijeđeni sporovi. To jest, nijedan nije nastao tokom minule tri godine, od kada je promijenjena vlast. Svi sporovi se odnose na tužbe zaposlenih ili bivših zaposlenih“, objašnjava sekretar za finansije Dragan Bulatović.

Sudskim odlukama, kojima su okončani sporovi sa  bivšim zaposlenim, opterećen je i rad Turističke organizacije (TO)  u tom  gradu. Bužet kolašinske TO dodatno je opterećen isplatom zaostalih zarada za period od 2016. do 2018. godine, uz pripadajuće kamate i dodatne troškove. „Jednoj od zaposlenih je prekinut radni odnos krajem 2016. godine uz obavještenje tadašnje direktorice da se zaposlena nalazi u faktičkom radu. U oktobru 2018. presudom nadležnog suda vraćena je na posao, na staro radno mjesto. Sada je tu obaveza da TO isplati sve zaostale bruto zarade za skoro dvije godine, uz pripadajuće kamate i razne dodatne troškove, što prelazi iznos od 25.000 eura“, objašnjava direktor TO Aleksanadar Vlahović. TO je, kaže on, u međuvremenu platila oko 1.000 eura raznih troškova za taj sudski spor.

Ukupan iznos utuženih potraživanja prema Opštini Pljevlja, u parničnim, vanparničnim i izvršnim postupcima, na kraju prošle godine bio je  217.848 eura. Ta lokalna uprava bila je tužena u 56 parničnih predmeta. „Vanparnični predmeti su vođeni od strane trećih lica protiv Opštine Pljevlja radi utvrđivanja naknade pred sudom za eksproprisano zemljište, ustanovljavanje prava službenosti i otkup stana. Najviše tužbenih zahtjeva bilo je po osnovu naknade štete, ukupno 41 predmet“, kazali su Monitoru u pljevaljskoj lokanoj upravi.

Podsjećaju i da je Opštinu tužila kompanija Vektra Jakić i tražila nakandu štete od skoro šest milona. Postupak je okončan na način što je odbijen je tužbeni zahtjev.

Za razliku od mnogih drugih opština na sjeveru, beranska Opština je lani bila tužilac u 101, a tužena u 50 sporova. Međutim, ukupna utvrđena vrijednost sporova protiv Opštine je skoro dva milona eura. „Najveći dio tog iznosa, oko 785.000 eura,  odnosi se na spor koji je pokrenuo CEDIS. Veliki dio sporova vode i fizička lica, od čega jedan od tih sporova ima vrijednost od 423.000 eura. Do okončanja sporova ne mogu se utvrditi njihovi efekti na budžetske rashode…“ piše u reviziji predloga završnog računa budžeta Opštine Berane za prošlu godinu.

Ukupna vrijednost sudskih sporova protiv plavske Opštine, tokom pretprošle godine, bila je 60.068 eura. Podatke o sudskim postupcima aktuelnim lani, nije bilo moguće dobiti do zaključenja ovog broja Monitora. Kako je konstatovao revizor, zahtjevi za naknadu štete upućeni plavskoj opštini odnosili su se na eksproprisano zemljište, neiskorišćeni odmor, razlike u isplati zarada. Prema izvještaju revizora, Opštinu najčešće tuže zaposleni i to zbog kašnjenja zarada, isplate naknade za korišćenje privatnog automobila u službene svrhe… Takođe, i zbog neiskorišćenih godišnjih odmora iz ranijih godina, pa čak i isplatu jedne dnevnice za službeno putovanje u zemlji. „Tako je R.Š. podnio šest tužbi, T.G. pet tužbi zbog kašnjenja u isplati zarade. M.M. je podnio 37 tužbi zbog naknade za korišćenje privatnog automobila, neiskorišćeni godišnji odmor i neisplaćenu dnevnicu za službeno putovanje u zemlji… Tužbe se odnose na periode od 2008. do 2018. godine. M.M., putem prinudne naplate, isplaćeno je 5.603 eura“, piše u reviziji završnog računa budžeta Opštine Plav za pretprošlu godinu.

Revizor je naglasio da je „zabrinjavajuća pojava tužbi od strane zaposlenih, čak i za sitne stvari za koje se ne bi trebao voditi sudski postupak“.

                                                                                                            Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo