Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Koaliciono strujno kolo

Objavljeno prije

na

Priča o energetici ne može proći bez bivšeg premijera Mila Đukanovića. Tako je bilo i ovoga puta. Iza zatvorenih vrata vile Gorica sastali su se čelnici DPS-a i SDP-a. A zadatak lidera DPS-a je jasan – privolljeti SDP da što prije pristane na reviziju ugovora o suvlasništvu italijanske kompanije A2A u crnogorskoj Elektroprivredi. A2A je, naime, tražila promjenu ugovora jer, kako sada stvari stoje, Italijani ne mogu da ispune ugovorom postavljene uslove kako bi poslije 2015. dobili šansu da postanu vlasnici većinskog paketa akcija Elektroprivrede Crne Gore. A, kako smo ranije čuli, SDP želi da Elektroprivreda Crne Gore ostane u većinskom državnom vlasništvu. I prvom čovjeku SDP-a, Ranku Krivokapiću se, makar deklarativno, ne dopada vladin plan za gradnju hidroelektrana na Morači.

NA LINIJI SA PRETHODNIKOM: No, suštinski, u ovom trenutku nije problem samo u tome što A2A nema izgleda da ispuni sve uslove iz ugovora. Veći problem je što ni do sada nisu zablistali kao partner u jednom od najvećih i najvažnijih crnogorskih preduzeća. U prvoj godini upravljanja EPCG ova kompanija nije ispunila glavne obaveze koje su joj stavljene u zadatak i koje je potpisala. Spisak neuspjeha je dug – ostvareni profit manji je od očekivanih 20 miliona, nedovoljna ulaganja u distributivnu mrežu (ulaganja su duplo manja nego što ih je EPCG imala dok je domaći menadžment upravljao tom kompanijom), nedovoljno smanjenje gubitaka na prenosnoj i posebno distributivnoj mreži…

Ipak, aktuelni premijer Igor Lukšić ne razmišlja da raskine ugovor sa A2A. On kaže: „partnerski odnos treba graditi”. On je potvrdio da je A2A tražila reviziju ugovora kao i da on i partija kojoj pripada imaju razumijevanja za taj zahtjev.

Nije ni čudo. Ako su kod profita i investicija omanuli, ako javni interes nije zadovoljen – isprsili su se na drugoj adresi. Nesebično i izdašno pomažu Prvu banku koju kontrolišu braća Đukanović – Milo i Aco.

Većinu od 96 miliona eura, koje je A2A unijela preko dokapitalizacije, od oktobra 2009. dali su Prvoj banci. Izostanak ulaganja u EPCG menadžeri su objasnili niskim povratom na investicije koji odobrava Regulatorna agencija za energetiku. Našli su alternativni način da se oduže partnerima. I to će, zasigurno, u crnogorskom vrhu vlasti i dalje biti cijenjeno.

Aco Đukanović i A2A su skupa i u Rudniku uglja. Aco ima 10, 5 odsto akcija, A2A 39,49, a država 31 odsto. I u ovoj kombinaciji Italijani imaju prohtijeve. Pa je u predlogu DPS-a, o kojem će se izjašnjavati koalicioni partneri, i želja Italijana da se spoje EPCG i Rudnik uglja. Kada je u pitanju ovaj zahtjev – SDP je nešto fleksibilniji iako postoji opasnost da, ukoliko se udovolji Italijanima da postanu najveći pojedinačni vlasnik Rudnika – otvara se mogućnost da brže postanu i glavni u EPCG.

PARTNERSTVO NA NIVOU: Jedan od načina produbljivanja i širenje partnerstva sa italijanskom A2A jeste i crtanje tendera za izgradnju hidroelektrana na Morači – upravo za njih. Taj dio posla je završila Vlada Mila Đukanovića. Na Lukšiću i saradnicima je sada da – ožive crtež.

No, u pitanju je itekako nezahvalan i težak posao jer su prethodnici koji i dalje vladaju energetskom scenom napravili puno grešaka u koracima. Valjda u žurbi da zaokruže partnerstvo. Do danas, i pored svih nastojanja raznih interesnih krugova – nije rasvijetljeno – kakvu korist imaju građani Crne Gore od potapanja kanjona Morače i gradnje hidroelektrana.

Vlada je prvo raspisala tender sa jednim tehničkim rješenjem. Potom ga je mijenjala tokom tendera time što je prihvatila niže Andrijevo i moguće druge alternative. Sada su u najavi i nova dokumenta koja se bave ekonomskom računicom čitavog projekta.

Ovakvim ponašanjem upravo je Vlada ta koja tjera ozbiljne investitore jer u hodu mijenja zadatke i uslove. Prvo su odbili sve one koji nijesu željeli da finansiraju projekte gradnje četiri hidroelektrane po Vladinom planu, onda su tokom tendera otpadali i ostali zbog uslova koji su dati u tenderu. Napokon, kada je ostala samo A2A – njima je otvorena mogućnost dodatnog mijenjanja plana za gradnju. Sasvim je jasno da to nije tržišno ponašanje, a nije ni u skladu sa zakonom što se vidi i iz tužbe koju su podnijeli Forum 2010, MANS i Green Home tražeći poništenje koncesionog akta.

A GDJE VAM JE RAČUN: Sada SDP, tražeći da se napravi nova ekonomska računica isplativosti projekta HE na Morači, jednim udarom može da pogodi u više ciljeva. Da stvori privid socijaldemokratske partije koja brine o javnom interesu i javnim dobrima, uzdrma stabilnost koalicije i dovede DPS do toga da im čine nove kadrovske i slične ustupke. Pod uslovom da se potpredsjednik Vlade iz redova SDP-a Vujica Lazović koji je potpisao ugovor o dokapitalizaciji i djelimičnoj privatizaciji EPCG složi sa stavovima predsjednika partije. No, uvijek je isplativije igrati toplo-hladno unutar vladajuće koalicije, po receptu koji je do sada uspijevao.

Žarko Rakčević, koordinator Foruma 2010 je objasnio da ćemo doći u situaciju da prodajom većinskog paketa EPCG dobijemo – vrlo visoke cijene struje i dođemo u situaciju da se parama građana i privrede kupuje i preostali dio akcija za račun A2A.

Koaliciono strujno kolo se uporno okreće. Samo je pitanje hoće li neko ispasti iz njega ili će se i dalje vrtiti po istom principu – puno varnica a javnog interesa niotkud.

Marijana BOJANIĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo