Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Krupno i za Kineze

Objavljeno prije

na

Čudan je ovaj svijet. A i njihove banke. Pa zar nijesu mogle da namirišu „posao stoljeća” u Crnoj Gori? Pa ni ti Kinezi. Takva sila, vele, a još „nemaju iskustva u projektima privatno-javnog partnerstva”. Mogli su bar nešto ovđe naučiti. Zauzvrat bi nam napravili put od koga bi se, onda, neki naši podizvođači, decenijama masno namirivali iz državnog budžeta. I vratili kredite bankama đe su se zadužili za kupovinu mehanizacije. Konačno bi neku crkavicu dobili i oni koji su prethodnih godina panično kupovali nekretnine uzduž i poprijeko nacrtanog autoputa. „To bi nas svakako izvuklo iz krize”, kažu crnogorski tajkuni i mnogi biznismeni naučeni prethodnih godina da samo špekulantski razmišljaju. MODEL: No, ni Kinezi nijesu progutali „slatku i omamljujuću priču”, odnosno model crnogorske Vlade koji je praktično nepoznat u svjetskoj praksi. Ministar Andrija Lompar je ranije optimistički tvrdio da Kinezima pare nijesu problem, ali sada će im možda ostaviti novi rok da „nabave novac za privatno-javno partnerstvo”.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović nije sumnjao u dogovor s Kinezima. „Iza njih će stati kineska država. Kina je krajnje ozbiljan partner”, govorio je on. I prognozirao da će za četiri mjeseca biti završeni pregovori između kineskih kompanija i crnogorske Vlade. Kako su, eto, Kinezi ozbiljni a neiskusni, Vlada premijera Igora Lukšića će, teška srca, kako bi još održala iluziju da će autoputa do Boljara nekada biti, morati da uđe u teške pregovore s Evropskom investicionom bankom (EIB). Do juče je i Lukšić poručivao puku da „EIB nije jedini kreditor za finansiranje gradnje autoputa”. Ako ćemo pravo – i nije, jer iz te evropske institucije, bar za sada, zainteresovani su za finansiraje izgradnje samo dvije dionice (Đurmani-Virpazar i Virpazar-Smokovac), koje bi jedino bile rentabilne. Za ostalo se, kako poručuju iz EIB, sami snalazite. No, prije toga, raspišite novi tender i napravite svu potrebnu dokumentaciju. Vladi će za to biti potrebno najmanje 12 mjeseci.

MRKA: Stvari se svakim danom sve više komplikuju. I ministar Lompar navodi da se mnogi važni infrastrukturni projekti u svijetu odlažu u vremenima krize, a što ne bi i u Crnoj Gori. Posebno ako nije iskoristila šanse od 2005. godine kada je prodala Telekom i nagovijestila da će s tim sredstvima krenuti u gradnju autoputa prema sjeveru. Ali pare su potrošene, a vrijednost radova na autoputu od 170 kilometara porasla sa dvije na čak četiri milijarde eura. Nevjerovatnih 23,4 miliona eura po kilometru! „Pa ko je onda tu lud ili nesposoban, nepošten ili nemoralan”, pitali su se analitičari. Zbog činjenice da Vlada Crna Gora želi finansirati čak dvije trećine troškova izgradnje i održavanja autoputa, odnosno oko 70 odsto godišnjeg bruto-društvenog proizvoda, tom modelu usprotivio se i MMF. To bi neminovno značilo da se zbog izgradnje autoputa Crna Gora mora dodatno zadužiti.

Ni srpski ministar za infrastukturu i kapitalne investicije Milutin Mrkonjić (i on je bio viđeni gost uz premijere Srbije, Hrvatske i Crne Gore na svečanosti u Gornjim Mrkama 15. oktobra 2009. godine) ne „hrli” više tako poletno prema Boljarima i luci Bar. Zabavio se koridorom 10, đe mu posao slabo ide, pa navodi da je „opredjeljenje Srbije da gradi autoput do Boljara ne po svaku cijenu, već po najpovoljnijim uslovima”. Dakle, mrka kapa i od Slobovog graditelja Mrke. Inače, autoput prema južnom Jadranu, od Beograda do Boljara, pompezno nazvan „koridor 11”, u Srbiji nosi oznaku lokalnog puta E-763.

REGION: Istovremeno se u neposrednom okruženju, kreditima evropskih banaka ili koncesijama, intenzivno grade autoputevi koji zaobilaze našu zemlju. Za dvije godine američko-turska kompanija Behtel-Enka završiće gradnju oko 120 kilometara autoputa (za oko 800 miliona eura), koji će povezivati zapad i istok Kosova, odnosno ići od granice s Albanijom do granice sa Srbijom. Dakle, biće to krak „koridora 8”, koji od Drača preko Tirane, Skoplja i Sofije vodi do Istanbula. Ranije je već izgrađena dionica od Tirane do granice s Kosovom a Drač postao najvažnija regionalna luka. Desetine miliona eura evropskih i međunarodnih institucija već je uloženo u njenu modernizaciju, pa mnoge kompanije iz Makedonije i južne Srbije sada koriste usluge luke Drač. Kada bude sasvim izgrađen taj put od Drača do Beograda stizaće se za pet sati! Od Podgorice ili Ulcinja do Beograda putovaće se za manje od sedam sati preko Tirane, Prištine i Niša! Radovi se, takođe sredstvima evropskih banaka, intenziviraju na panevropskim koridorima 5b (koji veže Rijeku i Budimpeštu preko Zagreba) i 5c, koji povezuje Budimpeštu i hrvatsku luku Ploče, preko Osijeka i Sarajeva, što znači da će to biti najkraća veza srednje Evrope s Jadranom. Biće to dobro i za crnogorski turizam, ali ne i za luku Bar, koja sve više ostaje u zapećku. Evropljani će, kad već finansiraju, svoje transportne tokove usmjeravati ka Kopru, Rijeci, Pločama ili Draču.

Ništa bez dogovora sa Srbijom

Emin Duraković, stručnjak za transportnu politiku, smatra da je oslanjanje na partnere iz EU najbolji način za početak izgradnje autoputa od jadranske obale do granice sa Srbijom i dalje prema Beogradu, ali da se prije toga mora napraviti Sekretarijat za promociju koridora 4B (Bari-Bar-Beograd – sa kracima prema Budimpešti i Bukureštu). Prema njegovim riječima, vlade Crne Gore i Srbije treba da izgradnju autoputa Bar-Beograd ponude jednom koncesionaru uz zajedničku pripremu saobraćajne, projektne i finansijske dokumentacije. Duraković kaže da treba pronaći novi model finansiranja gradnje autoputa, jer je, kako navodi, predloženi model neodrživ za ekonomski sistem naše zemlje.

Mustafa CANKA

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo