Povežite se sa nama

Arhiva

Kobajagi bogatstvo naroda

Objavljeno prije

na

“Bogati su u određenom trenutku odlučili da nisu dovoljno bogati. Željeli su više, puno više, pa su odlučili oduzeti američkom narodu teško zarađen novac”, nedavno je izjavio režiser Michael Moore, a španski pisac Karlos Ruis Safon je u bestseleru Senka vetra napisao: “Nejefikasniji način da se siromašni načine bezopasnim je da im usadite želju da se ponašaju kao bogataši.” Ove dvije rečenice se mogu primijeniti bilo gdje, a da nimalo ne izgube na značenju. Promislimo o njima u lokalnim okvirima. Malo je bilo bogatstva od svakoraznog tranzita, malo od primarne emisije, malo od privatizacije, pa se moralo nešto i rizikovati kako bi se uvećala imovina. Nekretnine, berzansko tržište i banke su bile omiljene oblasti za brzo umnožavanje novca. Ali, postojao je jedan problem. Nemate tržište koje vam može poslužiti za poligon na kome treba pokazati poslovnu spretnost. Naravno, treba novaca za potreban broj aktera. Rješenje su – krediti. Veliki broj nerezonski odobrenih kredita je postigao dva osnovna cilja. Prvi, obezbijedili su domaćim, a skoro se saznalo i u velikom broju stranim, strateškim investitorima sredstva za preduzetničke poduhvate i, drugi, stvorili su pretpostavku da se siromašni ponašaju kao bogataši. Zavladali su potreban red i mir u kući.

Preduzetništvo, bogatstvo naroda, opšte blagostanje, makroekonomska stabilnost, sigurna egzistencija, garantovani kratkoročni i dugoročni prihodi, sve su to pojmovi koji imaju dejstvo melema za svačiju dušu. I političara i običnog građanina. Svi srećni i zadovoljni. Država je tu samo organizator igre, nema šta da traži na tržištu. Bogatstvo pojedinaca čini državu bogatom. Jasna definicija. Kao da je Adam Smit bio naše gore list. Toliko smo ga zavoljeli da su se neki kleli u njega.

Međutim, potkrala se i jedna velika greška u scenariju. Mnogi su umislili da su bogom dani za bavljenje biznisom. Preletači od državnog do privatnog biznisa su negdje visoko iznad oblaka zaboravili da postoji krupna razlika između bavljenja politikom i bavljenja biznisom. Kredit kod birača i kredit kod banaka su veoma različite kategorije. Prvi se održava novim obećanjima, a drugi se dobija kad vratite prethodni. I tu je zapelo, kod ovoga drugoga kredita. Nema kobajagi vraćanja bankarskog kredita. Ili ste ga vratili ili niste. Ali ništa ne može zaustaviti naše kreatore problema. Odmah su kreirali rješenje. Opet je tu stara dobra država da pomogne. Jeste, ne mijenjamo mišljenje, odgovaraju, to je samo privremeno. Dok prođe svjetska finansijska kriza. Misli globalno, uzajmi lokalno. Profit je sebično zadržan, pa je red da se gubici i rizici podijele na ravne časti svih građana. I u SAD je tako, kažu, i u Velikoj Britaniji. Pratimo evro-atlantske trendove.

Ako se prisjetimo jedne duhovite definicije socijalizma: „Radnici se pretvaraju da rade, a država se pretvara da ih plaća”, kako definisati lokalni kapitalizam? Možda ovako: „Tržište se pretvara da je efikasno, a država da mu vjeruje.” Drugim riječima, sve je u skladu sa početkom ljetnje pozorišne sezone i naslovom predstave „Ovo nije ono što mislite da jeste”. Jedino što se na daskama velike scene CNP ta predstava izvodi premijerno, a na daskama velike privredne scene već gledamo reprize repriza.

„I ja volim pozorište! I ja , i ja …, ali ne u svojoj kući! “, pjevao je Rođa na odjavnoj špici kultne serije Pozorište u kući. Pjevaju i mnogi rodoljubi, ali sebi u bradu. Nešto ih steglo u grlu. Neki strah, šta li je?

Mladen BOJANIĆ

Komentari

nastavi čitati

Arhiva

Giljotina za ekonomiju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Gušenjem slobode guši se ekonomija.To ne zna crnogorski premijer, a ni njegovi ministri. Njihovu ekonomsku politiku dugo trpimo. Odakle dolaze ljudi koji vladaju? Sa brda i dolova naše male Crne Gore. To su potomci predaka koji su vitlali sa jataganima. To su djeca roditelja koji su nedavno udahnuli industrijski dim i povjerovali u san o jednakosti među ljudima. To su akteri ratova devedesetih. To su nazovi komunisti, kontrolori državnih resursa, kojima je neko na uho šapnuo: „Vrijeme je. Bogati se”. Uporedo sa procesom bogaćenja zadržana je i državna uprava. Stari čuvari novog sistema. Tržište za gladne rođake, kumove i prijatelje. Mješoviti javno – privatni sektor na crnogorski način. Način, koji guši slobodne i progresivne. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Arhiva

A poslije krize?

Objavljeno prije

na

Objavio:

Finansijska kriza, koja evo već više od godinu dana udara po svjetskoj privredi pokazuje znake popuštanja, pa nam omogućava da procijenimo štetu koju je iza sebe ostavila. Privrede su oslabljene, loše unutrašnje veze izašle su na vidjelo, a preduzeća u škripcu zbog manje tražnje i nedostatka kredita. Ali najgore je možda prošlo. Sa stanovišta političara, sada je ključno izvući prave pouke iz duboke recesije kako bi potezi nakon krize obezbjedili jače osnove i strukture otporne na neke buduće ekonomske šokove. To posebno važi za male privrede, koje nijesu raznolike. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Arhiva

Kafana u defanzivi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok je godinu dana unazad globalni ekonomski i finansijski svijet proživljavao najdramatičnije dane stoljeća, pokušavajući da pojmi šta se desilo, u Crnoj Gori smo se još koji mjesec bavili kafanskim biznis pričicama da će nas ukupna kriza struke mimoići, jer – koga sljeduje da izmisli toplu vodu u ovakvo vrijeme ako ne nas. Međutim, život se uobičajeno odvija van skučenih kafanskih zidova i(li) suženih poslovnih projekcija onih kojima je bastalo. Na prve naznake krize tipična agresivnost, definisana neoliberalno, nestručno kao najvažnija tržišna komponenta, je bila usmjerena ka državi. U odsustvu strategija razvoja i poslovnih planova za podignute kompanije s ciljem umanjenja negativnih efekata krize, država je izabrana kao prirodna adresa za žalopojke i samoupravnu kuknjavu, pa se prevaziđenim modelom traži(o) oprost svakojakih poreza i prebacivanje odgovornosti u vezi zaposlenih na budžetske troškove. Drugi talas javnog napada naših privrednika/poslodavaca/biznismena targetira bankare, pošto su ove godine bankari odlučili da malo uvedu red u interno upravljanje rizicima, odnosno da dokažu/izmole svoje poslovne klijente, dužnike, da je u njihovom interesu da im knjige i izvještaji budu transparentni i kvalitetni, puni suštinskih, a ne friziranih podataka. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo