Povežite se sa nama

OKO NAS

KOLAŠIN: PROPUSTI OD 1, 6 MILONA EURA: Projekat decenije opet na popravnom

Objavljeno prije

na

„Opet preslagujemo kockice”, kažu u šali, ali ne bez gorčine Kolašinci na vijest da će biti rekonstrisan dio ulice s kaldrmom koja prolazi pored Centra za kulturu. Ta ulica, pješačka zona i dva trga uređeni su 2006. godine, projektom kojim se bivša vlast dugo dičila. Na žalost, kvalitet urađenog nije mogao biti razlog za ponos, jer je veći dio kaldrme do sada nekoliko puta preslagivan, pa i pored toga ta je ulica izazov i za teretna vozila. Zbog, kako kažu poznavaoci građevinskih radova, nekvalitetno urađene podloge, kamene kocke su se vrlo brzo spustile i napravile duboka ulegnuća na više mjesta.

Kako je saopšteno iz izvršne vlasti, narednih dana popravljaće se samo „50 najkritičnijih metara”, jer za toliko ima novca. Radove će izvoditi Komunalno preduzeće, a još nije poznato kolika će biti cijena još jedne popravke. Jasno je samo da neće biti o trošku onog ko je rekonstruišući centar napravio mnogo propusta.

“O eventualnoj rekonstrukciji cijele ulice kao i gradskog trga lokalna uprava će donijeti odluku kada bude gotov projekat rekonstrukcije na osnovu kojeg će se moći zaključiti šta je najbolje uraditi, Sve to u cilju nastojanja da se scenario prethodne rekonstrukcije užeg gradskog jezgra ne ponovi”, – kazali su u Opštini.

Predstavnici aktuelne vlasti još ne mogu da saopšte da li razmišljaju i o potpunom uklanjanju kaldrme i postavljanju asfalta, što je ranije bila jedna od ideja. Očigledno je da će za sada biti popravljan dio po dio ulice, kako bi se jezgro grada dovelo u red. Slični poslovi ni do sada nijesu davali trajnije rezultate, niti im je vijek bio duži od jedne sezone.

A jedanaest godina nakon što je gradski centar dobio “novo ruho”, još nema odgovra na pitanje koliko je to tačno koštalo građane Kolašina. “Investicija decenije”, kako je koalicija Demokratske partije socijalista i Grupe građana zvala postavljanje kaldrme i drvenih pragova po trgovima i ulicama, samo je djelimično bila transprentna i to nakon, po deset puta postavljenih odborničkih pitanja i interesovanja javnosti.

Nepotpune informacije funkcioneri su nerado davali, a detalji ugovra između Opštine i bjelopoljskog preduzeća Perošević, koje je izvodilo radove, nijesu poznati. Očigledna je činjenica da je kolašinska kaldrma, nakon rekonstrukcije popravljana bar šest puta i to o trošku građana.

Krajem 2011. godine do odbornika, ali i do novinara, prvi su put došle informacije o cijeni izvođenja dijela radova. Navodno, novo ruho dva gradska trga koštalo je 1,6 miliona eura. Iz lokalne uprave još nijesu odgovorili ni novinarima ni opozicionim odbornicima koliko su koštale naknadne popravke i da li je izvošač radova snosio posljedice, zbog, sada je očigledno, nekvalitetno obavljenog posla. .

Za „papire ” o tom kao i za još nekim opštinskim poslovima u ljeto 2011. godine su se interesovali inspektori i vještaci, tokom istrage u kolašinskoj lokalnoj upravi, u predkrivičnom postupku, po nalogu državnog tužioca. Istraga je pokrenuta na osnovu tužbe Socijlademokratske partije protiv tadašnjeg gradonačelnika Milete Bulatovića i predsjednika Skupštine opštine Mila Šukovića.

Prema nepotpunim informacijama iz tadašnjeg sekreterijata za finasije, za uređenje centralne gradske zone od 2006 do 20011. godine, plaćeni su sljedeći iznosi – 2006 – 79.063, 2007 – 878. 201, 2008 – 375.498, 2010 – 111.372, a dvije godine kasnije 73.276 eura.

Bivši sekretar za finansije Luka Medenica tada je otkrio da su, pored preduzeća Perošević, kao dobavljači bili angažovani i Granit-Peščar-Ljug, za granitne ploče i kocku, a za stubove za rasvjetu Elektromont i kraljevačka Amiga a za sadnice Lepo Polje SZTR i još firma Saniteko, za koju se ne navodi šta je dobavljala.

Prije izvjesnog vremena Opština je uspjela da izmiri obaveze prema izvođaču radova, jer je vlasnik preduzeća Nenad Perošević, kako je saopšteno novinarima, „oprostio preostali dug”.

Kakve su bile međusobne obaveze između Peroševića i lokane uprave vrlo je teško utvrditi. Nakon što je izveo radove, a nije mu plaćeno, lokalna uprava je našla način za kompenzaciju jednog dijela duga, pa je 2009. godine dala garanciju na kredit, to jest pod hipoteku dala zemljište u Bakovićima, kao jamstvo za Peroševićev kredit od 200.000 eura kod NLB Banke Montenegro AD Podgorica. Banka je kasnije aktivirala garanciju, tako da je s opštinskog računa skinula 88.000 eura i tada je račun i blokiran. Prema onome što je kazao Medenica 2014. godine dug koji se odnosi na taj kredit bio je nešto veći od 100.000 eura.

Vlasnik preduzeća koje je realizovalo u Kolašinu projekat vrijedan 1,6 miliona eura, godinama je tvrdio da nije istina da su radovi urađeni nekvalittno. Prema njegovim riječima, „propuste” tokom izvođenja radova izmislili su novinari i zlonamjerni Kolašinci. Osnovni razlog ulegnuća na kaldrmi, za koju tvrdi da je rađena po uzoru na onu u Beču, čest je prolazak utovrenih kamiona kroz gradsko jezgro.

Perošević tvrdi da je jedini problem što „Kolašinci nijesu znali da cijene što su im gradski trgovi i ulice oko njih urađene po uzoru na bečke ili ruske”. Nije mu jasno zbog čega novinare godinama interesuju detalji tog posla.

„U mojoj saradnji s kolašinskom lokanom upravom nije bilo ni mita ni korupcije niti ličnih interesa. Sve je urađeno ljudski, po zakonu i na obostrano zadovoljstvo. Ostalo je plod zle namjere”, – branio se od optužbi bjelopoljski preduzetnik.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo