Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Kvadrati umjesto novca

Objavljeno prije

na

Panoramu najpoznatije turističke opštine u Crnoj Gori „krase” brojne nove građevine najavljivane kao vrhunski projekti koji će obogatiti turističku ponudu i utjerati milione eura u osiromašenu gradsku kasu. Budva je bila viđena kao novi Dubai, Nica ili Monako, novi turistički centar Jugoistočne Evrope, ljetovalište za svjetski džet-set u kome više neće biti mjesta masovnom, takozvanom paradajz turizmu.

Od velikih priča i obećanja nije ostalo ništa. Vodeći investitori u Budvi stigli su iz neposrednog komšiluka – iz Podgorice, Nikšića, Budve…

Umjesto ulaska stranih investicija i gradnje luksuznih hotela, Budvu nemilice betonira moćni crnogorski građevinski lobi, podgorički tajkuni, funkcioneri vladajuće koalicije DPSDP na državnom i lokalnom nivou i njima bliski biznismeni.

Na atraktivnim neizgrađenim lokacijama budvanske rivijere, decenijama brižljivo čuvanim za razvoj visokog turizma, grade se hiljade novih stanova za tržište.

Domaći investitori, čije su ružne zgradurine zauvijek izmijenile poznati primorski pejzaž turističkog grada, ne plaćaju nikome ništa, ostavljaju samo beton, staklo i dugove za sobom. Uživaju podršku Vlade i brojne povlastice koje se ogledaju u donošenju planske dokumentacije u skladu sa njihovim željama i potrebama, ali i niza zakonskih olakšica, od odlaganja plaćanja komunalnih taksi i poreza pa do uvođenja specijalnih komunalnih tarifa.

Gotovo svaka veća investicija u Budvi završena je nekom vrstom skandala. Od Zavale preko Avale pa do najnovije predstave oko kompleksa Tre Canne.

Kako funkcioniše budvanska investiciona zbilja najbolje ilustruje performans oko naplate dugovanja po osnovu komunalija od podgoričke kompanije Fab live, za izradu aluminijumske bravarije, čiji je vlasnik Jovan Galjo Popović.

Ovaj biznismen koga povezuju sa vlastima u Podgorici, sagradio je na Slovenskoj obali kompleks Tre Canne, tri solitera, jedan od 15 i dvije kule od deset spratova, sa ukupno 275 apartmana različitih površina, te velikog poslovnog prostora i garaža na nekoliko nivoa. Obračunati iznos komunalija koje je u roku od tri godine od izdavanja građevinske dozvole morao platiti Opštini, bio je 6,5 miliona eura.

Svi rokovi su od tada probijeni, a Fab live nije pokazao namjeru da dug u razumnom roku podmiri.

Izgradnju tri ogromna staklenika u neposrednom zaleđu Slovenske plaže od starta je pratilo kršenje planova i posebno prilagođavanje zakonskih normi kojima se reguliše gradnja objekata. Stambeni kompleks Tre Canne sagrađen je na lokaciji koja je Prostornim planom Opštine rezervisana za gradnju hotela visoke kategorije. Kontroverznim planom DUP Budva-centar Popoviću su prvobitno bila ucrtana tri objekta daleko manje spratnosti. Tokom izrade izmjena i dopuna plana, uz saglasnost tadašnjeg ministra održivog razvoja Predraga Sekulića kompleksu je dodato preko deset novih etaža.

Kompanija Fab live jedna je od onih taličnih firmi zbog kojih je trostruki ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović mijenjao Zakon o planiranju i uređenju prostora i izgradnji objekata, u dijelu koji se odnosi na naplatu komunalija.

Izmjenama Zakona investitorima je omogućena beneficija da obavezni iznos komunalnih taksi ne plate kao sav ostali svijet, prilikom izdavanja građevinske dozvole, nego mnogo kasnije, uz dobijanje upotrebne dozvole. Kada svoje objekte završe i počnu sa prodajom.

Ovaj Gvozdenovićev paragraf nanio je mnogo štete Budvi u kojoj se nesmetano uzurpira prostor, gradi i betonira, a da Opština od takvih strateških investicija godinama nije prihodovala ni centa.

Zakonsku povlasticu iskoristila je i kompanija Nivel iz Podgorice, vlasnika Vladimira Đurovića, koji je izgradio monstruozni stambeni blok u budvanskom polju, za koji na ime komunalija opštini duguje 3.000.000 eura. I ovu gradnju pratilo je kršenje važećeg DUP-a u pogledu prekoračenja dozvoljene spratnosti.

U grupu probranih dužnika spada i hotel Avala sa 4.000.000 duga, građen u cjelosti bez građevinske dozvole u vrijeme jednog od mandata nezaobilaznog ministra Gvozdenovića.

Firma koju kontroliše biznismen Branislav Mićunović Old Town, koja je izgradila velelepni stambeni kompleks Harmonija na Zavali, duguje 5.000.000 eura, dok podgorička firma MCC Inženjering Opštini nije platila 2.000.000 eura.

Pet pomenutih firmi duguju Opštini preko 20 miliona eura zahvaljujući ustupcima ministra Gvozdenovića.

Zanimljivo je da je zakonom garantovana pogodnost gradnje uz odloženo plaćanje komunalija bila na snazi samo godinu dana, onoliko dugo koliko je privilegovanim investitorima bilo potrebno.

Kad je došlo vrijeme naplate duga iz kompanije Fab live je poručeno da para jednostavno nema.

Slučajno ili ne, tek u martu ove godine Vlada je donijela posebnu Uredbu o postupku naplate poreskih potraživanja imovinom poreskog obveznika.

„Poreskim dugom u smislu člana 1 ove uredbe smatraju se obaveze po osnovu poreza koje su prihod Budžeta Crne Gore, a čiji iznos prelazi 100.000 eura. Imovinom poreskog obveznika smatra se: stambeno-poslovna zgrada, stambena jedinica i poslovni objekat”, navodi se u članu 2 ove Uredbe koja je bila na snazi do 31. maja.

Novim izmjenama rok za podnošenje zahtjeva za plaćanje poreskog duga produžen je do 31. jula 2013.

Bila je to uredba za jednokratnu upotrebu.

To je u praksi značilo da se poreski dug Vladi mogao platiti u naturi. Kako Opština Budva državi duguje na ime neplaćenih poreza i doprinosa oko 8,3 miliona eura, otvorila su se vrata za eliminisanje većeg dijela duga nekretninama Fab live-a.

Poveden je upravni postupak za naplatu potraživanja, ali podgorička kompanija, navodno, nije imala novaca. Predsjednik Opštine Lazar Rađenović sa saradnicima odlučio se na nesvakidašnji korak prinudne naplate zapljenom imovine, stanova, poslovnog prostora i garaža u Popovićevom kompleksu Tre Canne.

Na osnovu procjene, koju je izvršila komisija Uprave za nekretnine, na ime potraživanja od 6,5 miliona eura Opština je prisvojila 17 stanova prosječne površine od 70 m2, po cijeni od 3.140 eura za kvadrat. Zatim sedam poslovnih prostora slične površine po cijeni od 4.000 eura za m2. U zaplijenjene kvadrate ušlo je i 26 garažnih mjesta, obračunatih po 1.880 eura za m2. Iako garaže nisu moneta za podkusurivanje predviđena Vladinom Uredbom.

Tako je Fab live, zahvaljujući Vladi, svoj dug od 6,5 miliona namirio sa 2.070 kvadrata izgrađenih stanova, lokala i garaža.

U skladu sa Uredbom i ugovorom o kompenzaciji duga sa Vladom, Opština je zaplijenjenim kvadratima podmirila svoja dugovanja prema državi. Tako su svi dužnici u krugu namireni, a para nigdje nije bilo. Kao u prvobitnoj razmjeni dobara ili modernoj virtulenoj naplati potraživanja.

Umjesto eura u kasu Vlade upali su Popovićevi kvadrati, apartmani sa pogledom na morsku pučinu i garaže ispod nivoa mora. Šta će sa njima činiti ostaje da se vidi. Možda za penzije i plate počne da dijeli cigle i crepove. Ovakav vid primitivne ekonomije, razmjene dobara u naturi, nije nepoznat lokalnoj upravi turističke metropole, u kojoj su zaposleni umjesto mjesečnih plata često primali bonove za hranu, koje su mogli potrošiti isključivo u trgovini čije je vlasnik poslovni partner Opštine. Radnicima ulje i brašno, a vlasniku supermarketa za uzvrat placevi, i to na Svetom Stefanu.

Vlasnik Fab Live zasigurno trlja ruke od zadovoljstva zbog više nego uspješne trampe u kojoj je prema procjeni budvanskih građevinskih preduzimača uštedio pet miliona eura. Kvadrati koje je državna komisija procijenila na 6,5 miliona eura, njega su koštali najviše 1,3 miliona.

Jedino je Budva, kao i obično, ostala kratkih rukava. Betonirana, uništene infrastrukture, bez osnovnih javnih sadržaja, i bez prihoda od tolikih silnih investicija.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

MMF O NAJAVAMA PROGRAMA EVROPA SAD 2: Visokorizično i inflatorno

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok iz Vlade ponavljaju šta sve neće (zaduženja, povećanje PDV-a), nikako da saznamo šta namjeravaju uraditi kako bi, nakon obećanog povećanja minimalnih i prosječnih zarada, državne finansije ostale održive. To je razlog više da upozorenjima iz MMF-a posvetimo dužnu pažnju

 

Vladin program Evropa sad 2 i dalje je tajna. Ipak, klub onih koji upozoravaju na neželjene posljedice najavljenog povećanja zarada na račun smanjenja ili potpunog ukidanja doprinosa za penziono osiguranje, dobio je još jednog člana. Međunarodni monetarni fond (MMF).

Značajan dio nedavnog izvještaja MMF-a za Crnu Goru odnosi se na izborna obećanja pokreta Evropa sad Milojka Spajića „koja nijesu sadržana u prijedlogu budžeta za 2024. godinu ili u srednjoročnim projekcijama vlasti, uključuju i djelimično ili potpuno ukidanje penzijskih doprinosa“. Prije svega, iz MMF-a su u fokus svoje analize stavili najavljeno povećanje minimalne plate sa  sadašnjih 450 na 700 eura, i prosječne zarade  sa februarskih 820 na 1.000 eura mjesečno.

Ni analitičarima MMF-a nijesu poznati detalji „reforme“ koju Spajić i njegovi najbliži saradnici najavljuju za kraj ove ili početak naredne godine. Ali su i oni, poput većine ovdašnjih analitičara, došli do zaključka da se tajna najavljenog povećanja minimalne i prosječne zarade krije u prevođenju bruto u neto platu. Čime bi državna kasa ostala bez, još uvijek nepoznatog, dijela prihode koji je ove godine planiran na 560 miliona. „To bi dovelo do značajnog pogoršanja fiskalne pozicije (države Crne Gore – prim. Monitora)“, navodi se u Izvještaju. Uz konstataciju: „Povećanje plata takođe bi dovelo do veće inflacije“.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

POLITIKA U LOKALU: Novi izbori, stari principi   

Objavljeno prije

na

Objavio:

Funkcionerske kampanje, prljavi obračuni na društvenim mrežama, kršenje koalicionih sporazuma, ostavke, krize, nepoštovanje ženskih kvota – samo su neki od detalja političke scene u lokalu. Sve u svemu – ništa novo. U odnosu na vrijeme DPS-a, razlika je tek – hiperpordukcija partija

 

Bliže se izbori u dvije crnogorske opštine, Budvi i Andrijevici. Izbori u Budvi održaće se 26. maja, a oni u Andrijevici  2. juna.  I bez izbora, Ulcinj je promijenio vlast. Dok u Šavniku izbori i dalje traju. Gotovo dvije godine.

Funkcionerske kampanje, prljavi obračuni na društvenim mrežama, kršenje koalicionih sporazuma, ostavke, krize, nepoštovanje ženskih kvota – samo su neki od detalja trenutne političke scene u lokalu. Sve u svemu – ništa novo. U odnosu na vrijeme DPS-a, razlika je tek – hiperpordukcija partija.

U Budvi će građani te primorske opštine moći da glasaju za devet lista. Analitičari ne očekuju da bi neka od izbornih lista sama mogla osvojiti vlast, koja će se u tom slučaju morati organizovati kroz postizborne koalicije.

Da pobjeda jedne liste ne garantuje stabilnost, u Budvi smo već imali prilike da vidimo. Iako je na prethodnim lokalnim izborima apsolutnu pobjedu u tom gradu odnio bivši Demokratski front, njihov mandat protekao je u svađama i konačnom raskolu, što je Budvu dovelo do hronične krize. Plus hapšenje bivšeg gradonačelnika Mila Božovića, koji je dugo ključna gradska pitanja rešavao iz Spuža.

Bivši DF ovog put ide u dvije kolone.  Na jednoj strani je široka koalicija nekadašnjih članica tog političkog saveza. Lista nosi naziv Za budućnost Budve – Budva otvoreni grad, a čine je – NSD, PzP, DNP, SNP, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora i Demos.  S druge strane je Grupa građana Budva naš grad  koju predvodi aktuelni predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović. Svađe dojučerašnjih saboraca, kako iz lokala izvještvaju mediji, nastavile su se u predizborno doba i pretvorile u prljavu kampanju u kojima se rivalima spočitava  seksualna orijentacija ili porijeklo.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SEZONSKI RADNICI U TURIZMU: Manjak ,,goriva” u motoru crnogorske privrede

Objavljeno prije

na

Objavio:

Priča o hroničnom manjku radnika u turizmu zatiče nas i pred ovogodišnju sezonu. Iako crnogorska ekonomija zavisi od turističke sezone, prosječna plata u turizmu iznosi 760 eura i niža je od prosječne na državnom nivou

 

I ove, kao i svake godine, očekuje se rekordna turistička sezona. A najave protiču uz upozorenja o hroničnom nedostatku radne snage.

I dalje nema zvaničnih podataka koliko nedostaje sezonaca. Umjesto toga imamo procjene koje govore da će ih nedostajati više nego prošle godine i da ta brojka prelazi 30.000.

Iz Zavoda za zapošljavanje najavljuju da će izdati oko 20.000 radnih dozvola za strance, a očekuje se da će strancima za sezonski rad u  turizmu biti izdato oko 5.000 dozvola. Iz MUP-a stižu informacije da je ovogodišnja kvota dozvola za privremeni boravak i rad stranaca 29.000, od čega je za sezonsko zapošljavanje planirano samo 2,5 hiljada dozvola.

Tokom prošle godine izdato je 2.710 sezonskih radnih dozvola. Najviše za državljanje Srbije 1.603, BiH 283, Kosova 234, Sjeverne Makedonije 152, a ispod sto za državljanje Turske, Rusije, Albanije, Indije, Meksika, Argentine.

Iako je broj nezaposlenih u Crnoj Gori krajem aprila bio preko 36.000, dovoljan da podmiri sve potrebe za radnom snagom, podsticaji za nezaposlene da rade sezonski se nijesu bitno promijenili u odnosu na prethodnu godinu.

Posebno za mlade, Hrvatska je atraktivnija za sezonske poslove u odnosu na Crnu Goru. U 2023. godini u Hrvatskoj je izdato 1.488 dozvola za boravak i rad crnogorskim državljanima, a u prava dva mjeseca 2024. godine 194 dozvole, navodi Forbes Crna Gora.

U Hrvatskoj kuvari/ce zarađuju od 1.400 do 2.500 eura, pica i roštilj majstori zarađuju oko 1.500 eura, pomoćni radnici u kuhinji od 1.000 do 1.300 eura, sobarice 1.200 eura, a zarada konobara/ca kreće se od 1.000 eura plus bakšiš.

Većina oglasa na sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore nema u opisu visinu plate. Oglasi u kojima se zainteresovanima daje uvid u platu govore od tome da su one niže od onih u Hrvatskoj. Tako u oglasima Zavoda za zapošljavanje sobaricama se nude plate od 450 do 600 eura, kuvarima od  450, 950 i 1.200, šankerima 600, perač suđa 600, noćni recepcionar 600, pomoćni radnik u kuhinji 1.000, pomoćna kuvari/ica od 700 do 850, poslastičarka 700…

Prema podacima Monstata plate u turizmu u prvom kvartalu ove godine su iznosile 760 eura i niže su od prosječne na državnom nivou koja iznosi 821 euro. Državni službenici, na primjer, imaju veće prosječne plate od turističkih djelatnika iako crnogorska ekonomija zavisi od turizma. Prema podacima Centralne banke, prošla turistička sezona je bila rekordna, ostvaren je prihod od 1,5 milijardi eura. Ukupno učešće turizma u bruto domaćem proizvodu Crne Gore je najveće u Evropi, prošle godine je iznosilo 22 odsto. Zato, turistički poslenici i ističu da je turizam motor crnogorske privrede, koji generiše saobraćaj, trgovinu, poljopriivredu i ostale usluge.

Pored većih zarada, sezonci iz Crne Gore i regiona više idu u Hrvatsku jer tamo sezona duže traje, pa su često angažovani šest i više mjeseci. Tokom mjeseci kada se ne radi, u Hrvatskoj država ovim radnicima plaća dio plate da bi se oni i sljedeće sezone vratili. O ovoj ideji i uvođenju kategorije ,,stalni sezonski radnik“ u Zakonu o radu govoreno je i prethodne godine.

Iz Privredne komore Crne Gore su istakli da  bi se uvođenjem ove kategorije ublažio problem nedostatka sezonskih radnika, jer bi se nezaposlene osobe motivisale da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje i primanja tokom cijele godine u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja EU. Prema tom konceptu rješenje je da sezonski radnik radi pola godine, dok bi dio plate preostalih šest mjeseci plaćala država. U prevodu imali bi osiguranje, sigurnost radnog mjesta, mogli nešto da planiraju, da dignu kredit…

Nade da će ovo rješenje zaživjeti tokom ove sezone izjalovile su se, a ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić najavila je da bi ovaj model mogao biti spreman za uvođenje tek sljedeće godine. Slijede analize, promjene Zakona o radu i drugih zakona, pa dokle se stigne.

Nedavno je iz Odbora Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore (PKCG) navedeno da je i pored rekordnih prihoda, prethodne sezone zabilježen rast troškova u dijelu zarada, nedostatka radne snage i nabavke, zbog čega poslovni rezultati nijesu bili na očekivanom nivou, ali da su turistički poslenici, uprkos svemu, zadovoljni.

Poslodavci svake godine i pored hroničnog manjka radnika apostrofiraju troškove zarada. Česta su i čuđenja kako i zašto niko neće da radi iako su plate koje oni nude ,,astronomske”. Novina je da su, uprkos svemu, zadovoljni i svojim profitom.

Zbog nemanja snijega, zimske turističke sezone skoro da nije bilo. U prvih par mjeseci zabilježena je manja posjeta nego protekle godine. Iz Ministarstva turizma tvrde da je razlog tome i veći odlazak Rusa i Ukrajinaca iz Crne Gore.

Predsjednik Odbora Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore (PKCG) Ranko Jovović najavaljuje da bi predstojeća ljetnja turistička sezona, prema bukingu i rezervacijama hotelskih kapaciteta, trebalo da nadmaši prošlogodišnju. Optimistična očekivanja, prema njegovim riječima, potvrđuju saobraćajne gužve i izletničke ture u predsezoni, kao i dobar buking hotelskih kapaciteta i najave za glavnu sezonu. Ova predviđana je potvrdila i dobra posjećenost za prvomajske praznike.

Da bi preduprijedili rizike, kao i protekle godine kada su na primorju pred sezonu podigli cijene usluga za 15 odsto, rast cijena ponavlja se i ove godine. Zvanični podaci govore da je u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle u segmentu smještaja i ishrane rast cijena bio 13,5 odsto. Kako se sezona približava rast će biti veći.

 

Šta sezonci traže

Hrvatski mediji su nedavno izvjestili da je prema podacima prikupljenim istraživanjem koje je MojPosao sproveo na temu sezonskog zapošljavanja, u kojem je učestvovalo više od 500 ispitanika, tri četvrtine Hrvata (76 odsto) je barem jednom tokom svoje karijere radilo u sezoni.

Prema istraživanju, najveće prednosti sezonskog posla su sticanje novih znanja i vještina (68 odsto ispitanika), upoznavanje novih ljudi (61 odsto). Tek na trećem mjestu je plata, koja je po pravilu osjetno viša nego u slučaju cjelogodišnjeg zaposlenja (54 odsto). Tu su još boravak na moru (45 odsto) te zanimljivost i atraktivnost posla (44 odsto), a svega šest odsto ljudi smatra da sezonski posao nema prednosti.

Kad je riječ o plati u prosjeku, očekivana mjesečna neto plata za sezonski posao iznosi 1307 eura, što je šest odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Očekivanja govore da konobari u prosjeku očekuju mjesečnu platu od 1.408 eura, kuvari bi za svoj rad htjeli minimalno 1.482 eura, sobari mjesečno u prosjeku očekuju minimalno 1.145 eura, recepcionari smatraju da bi za svoj rad trebalo da dobiju minimalno 1.259 eura, prodavci u prosjeku očekuju platu od 1.105 eura, skladištari u sezoni očekuju 1.050 eura, a pomoćni radnik u kuhinji očekuje 1.322 eura.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo