Povežite se sa nama

DRUŠTVO

LUKA BARI BILA BLOKIRANA ZBOG ŠVERCA ORUŽJA IZ CRNE GORE: Opasni brodski kontejneri

Objavljeno prije

na

Crna Gora se opet našla u centru medijske pažnje kada je jedan italijanski portal objavio da je Luka Bari blokirana zbog šverca oružja i ulaska emigranata koji dolaze iz naše države i Albanije. Luku Bari okupirali su pripadnici specijalnih jedinica nakon što je otkriveno nekoliko brodova koji su umjesto legalnog tereta nosili oružje.

Radi se, tvrdi Monitov dobro obaviješteni izvor, o brodovima jedne kompanije iz Bara, koja je u sprezi sa švercerima oružja i emigrantima iz Srbije, a ujedno i s kriminalnim grupama u Veneciji.

„Ova frima ima dva sjedišta u Baru. Posjeduju nekoliko svojih brodova, a unajmili su i brodove koji plove pod zastavom Ukrajine”, tvrdi naš izvor.

Prema njegovim riječima, kompanija iz Bara registrovana je za prevoz kamena iz Crne Gore prema Italiji, ali je nedavno otkriveno da su u brodovima umjesto tereta bili oružje i emigranti.

„Uglavnom se radilo o automatskim puškama i eksplozivu, koji iz skladišta na Balkanu pronalazi put do kriminalaca i terorista u Zapadnoj Evropi” – rekao je Monitorov izvor.

Zvaničnih informacija o ovim podacima nema ni iz Rima, kao ni iz Podgorice. Međutim, podaci koje prenosi portal Corriere.it potvrđuju podatke koje iznosi naš dobro obaviješteni izvor. Taj portal piše da su komšije odlučile da blokiraju Luku Bari ne samo zbog oružja već i zbog navoda da preko ove luke dolaze i osobe koje pomažu u terorističkim napadima.

Karabinjerima je, kako piše italinjaski portal, u pomoć stiglo i pojačanje. U Luci Bari raspoređeno je trideset vojnika i deset agenata iz mobilnog odreda policije. To su samo prvi koraci koje je Vlada te zemlje preduzela u borbi protiv terorizma, navodi portal Corriere.it, dodajući da su odluku o pojačanom obezbjeđenju donijeli ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano i ministar odbrane Roberto Pinoti.

Utvrđeno je navodno da sumnjiva lica i oružje za terorističke napade u Zapadnu Evropu stižu iz Crne Gore i Albanije. Neki od počinilaca nedavnih terorističkih napada u Parizu, kada je ubijeno oko 130 ljudi, isplovljavali su upravo iz Luke Bari. Italijanski zvaničnici su saopštili da su 1. i 5. avgusta preko te luke prošli Abdeslam Salah i Ahmet Dahmani. Prvi je osumnjičen za masakr u Parizu, dok je drugi nedavno uhapšen zbog sumnji da je učestvovao u određivanju ciljeva tokom napada u Parizu.

I Monitorov izvor raspolaže podacima da su dvojica terorista u Italiju stigla iz Albanije.

,,Njih dvojica ušli su u Luku Bari sa svojim pasošima i odatle nastavili put u Francusku. Kada je otkriveno da u Italiju dolazi i oružje na brodovima iz Crne Gore, vlasti te zemlje su odlučile da blokiraju luku dok se čitav slučaj ne ispita i ne prekine taj veliki švercerski lanac”, priča naš izvor.

Neposredno pred odlazak ovog broja Monitora u štampu ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da su u akciji policije u toj državi uhapšena dva člana organizovane kriminalne grupe koja je švercovala oružje ka Francuskoj.

,,Ovo je veoma važna poruka, presjekli smo veliki lanac šverca oružja ka Francuskoj”, rekao je Stefanović za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo da su akciju izveli pripadnici Žandarmerije i novosadske policije koji su u kolima uhapšenih pronašli dva puškomitraljeza, više oružja, eksploziva i municije.

Monitor je u dva navrata pisao o švercu oružja s Balkana prema Francuskoj. Valja se prisjetiti da je slovenačka policija u maju 2012. godine uhapsila 60 osoba, među njima Velibora Popovića porijeklom iz Berana, kao vođu kriminalne grupe koja je nabavljala oružje u BiH i prodavala ga u Francuskoj i u drugim zemljama EU, a među kupcima su bili i teroristi. Carinici iz carinske ispostave Mec u septembru 2102. godine zaplijenili su šest kalašnjikova i municiju, pronađenu u automobilu s registarskim oznakama BiH i uhapsili vozača.

Pet državljana BiH i jedan državljanin Francuske uhapšeni su u okolini Pariza u aprilu 2013. godine zbog sumnje da su umiješani u međunarodni šverc oružja. U decembru 2013. godine francuska policija uhapsila je 45 osoba osumnjičenih za međunarodni šverc oružja iz balkanskih zemalja.

Oružje se organizovano pljačka iz skladišta na prostorima bivših jugoslovenskih republika. Naš dobro obaviješteni izvor ranije je za Monitor ispričao kako je samo iz kasarne u Kumboru u jednoj takvoj akciji nestalo čak četrdeset pištolja CZ 99, koji su početkom devedestih godina bili novost na tržištu .

Ova pljačka je, prema njegovim riječima, obavljena vrlo organizovano, u sprezi kriminalaca, pripadnika vojske i jednog pripadnika hercegnovske policije. Monitorov izvor otkrio je i kako je kasnijom operativnom obradom jedan od pištolja ukradenih u Kumboru pronađen u Novom Sadu.

On podsjeća i na veliku krađu škorpiona, automatskih pištolja, iz kasarne u Nikšiću, koji su završili kod kriminalaca unutar Crne Gore i u beogradskom podzemlju. Vrijednost tih pištolja u tom trenutku je po komadu bila dvije i po do tri hiljade eura.

Naš izvor priča da šverc oružja ne prestaje, jer je to vrlo unosan biznis. Ipak, Crna Gora je, prema njegovim riječima, uglavnom tranzitno područje, odnosno raskrsnica za šverc naoružanja svih vrsta koje iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije putuje dalje prema zapadnoj Evropi.

Oružje se iz Bosne u Crnu Goru, podsjeća naš izvor, prebacuje preko planinskih prevoja kod Pljevalja, ili u širokom graničnom pojasu kod Plužina i Šćepan polja, da bi stiglo do granice s Kosovom. Tovari naoružanja i municije nerijetko iz Bosne vode, međutim, preko Srbije do Rožaja i Crne Gore.

Iz Crne Gore, osim putne trase preko planine Hajle, oružje do Kosova stiže i preko planine Čakor, istim putevima kuda idu i druge švercerske robe, na starom graničnom prelazu Bjeluhe, koji je nekada kontrolisala vojska, i još dva sporedna puta, dovoljno široka i za šlepere.

Nakon najnovije afere s brodovima iz Crne Gore koji prevoze oružje i emigrante, među kojima su nerijetko i teroristi, naša država se na nepopularan način ponovo našla u fokusu medijske pažnje. Evropa će poslije ovoga sasvim sigurno izvršiti nove pritiske da se prekinu ilegalni putevi za šverc oružja s Balkana prema odredištima na zapadu. Pitanje je samo koliko u Crnoj Gori ima političke volje i kapaciteta da se taj zahtjev ispuni i da se stane na kraj dobro organizovanim kriminalnim grupama i opasnim brodskim tovarima.

Tufik SOFTIĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo