Povežite se sa nama

Izdvojeno

MILOŠA MEDENICU SUMNJIČE ZA ŠVERC DROGE I DUVANA: Sutkinja i sin

Objavljeno prije

na

U dešifrovanim prepiskama na zaštićenoj aplikaciji „Sky“, koje je istražnim organima dostavio Europol, Miloš  Medenica govori o poslovima sa dogom i duvanom, šalje slike sa oružjem, završava prolaz traženim kriminalcima, i hvali se zaštitom majke – predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. Vesna i Miloš Medenica negirali su sve iz prepiske koju je Crnoj Gori poslao Europol

 

„Ja kad krenem, Dacko moj dobri, zaradim iz dva kamiona što ne mogu oni ni za godinu”. To je rečenica kojom se Miloš Medenica, sin bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, hvalio bivšem policajcu Darku Laloviću u prepisci na zaštićenoj Sky aplikaciji.  Europol je još u oktobru crnogorskim organima proslijedio dešifrovane prepiske, koje ukazuju na to da je Medenica bio umiješan u šverc cigareta i narkotika.

Bivši pripadnik Sektora za obezbjeđenje štićenih ličnost Darko Lalović bio je dodijeljen da čuva Vesnu Medenicu, koja je 17 godina bila u vrhu pravosuđa. On je u decembru lišen slobode nakon što je u istoj Sky prepisci utvrđeno da je umiješan, između ostalog, u pokušaj ubistva istraživačke novinarke i urednice Libertasa Olivere Lakić. Osumnjičen je da je kriminalcima odavao službene tajne o kretanju određenih osoba. Zajedno sa Nikšićaninom Branislavom Karadžićem optužen je za umiješanost u krijumčarenje cigareta i opojnih droga.

Ime Miloša Medenice se ne spominje u tim spisima. On nije saslušan, niti pozvan na razgovor, povodom razmijenjenih poruka na kriptovanoj aplikaciji. U porukama je govorio o poslovima sa cigaretama, kokainom, marihuanom, slao fotografije sa zabranjenim automatskim oružjem, ali i govorio da će ga zaštititi majka, koja je tada još bila na čelu Vrhovnog suda.

„Ona sve zna od početka baš, zbog ne daj bože, da je u toku da nas može zaštititi. Istim napadamo kao oni na nas. Čak i gorim kad im ona zna sve i još su oni došli kod nje da je mole da im izađe u susret. I sve im završeno dok su meni obećavali kule i gradove. I kad su svoj interes završili počinju tako da se ponašaju bahato kao da su oni nama valjali. A osjetili da im se prećutalo jer su oni sve slagali. I to ih sad najviše boli. Oprostiti možemo za dobre pare, ali nikad zaboraviti nećemo kako su nas izigrali kao goveda“, piše u prepisci koju je objavio istraživački portal Libertas.

Miloš Medenica je napustio Crnu Goru dva dana nakon što je uhapšen Lalović. Vesna i Miloš Medenica su  negirali sve iz prepiske koju je Crnoj Gori poslao Europol.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT), na čelu sa Vladimirom Novovićem, ispituje da li je Miloš Medenica počinio bilo koje krivično djelo iz njihove nadležnosti. Predmet protiv Medenice  je, prema nezvaničnim saznanjima Monitora, formiran sredinom marta nakon što je Europol dostavio dopunu dokaza protiv njega. Protiv Miloša Medenice  SDT bi ubrzo mogli i zvanično pokrenuti istragu i raspisati međunarodnu potjernicu. U tom slučaju bi se istovremeno pokrenula i finansijska istraga kako bi se utvrdilo porijeklo njegove imovine. U SDT-u nijesu željeli zvanično da govore o detaljima istrage.

,,Specijalno državno tužilaštvo u konkretnom slučaju ispituje da li ima elemenata krivičnih djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, a o konkretnim radnjama koje je preduzelo ili namjerava da preduzme, nijesmo u mogućnosti da odgovorimo radi zaštite interesa postupka koji je u toku”, piše u odgovorima SDT-a.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i koordinator službi bezbjednosti kazao je da se protiv Vesne Medenice ne vodi nikakav postupak. Nije želio da komentariše da li je ona u državi jer bi, smatra, bilo neprimjereno da traži informacije da li su nekadašnji državni funkcioneri u zemlji.

,,Prema sinu Medenice očekujem da se preduzmu radnje u skladu sa zakonom. To važi za sve sinove i kćerke čije komunikacije upućuju na kriminalne aktivnosti”, rekao je Abazović.

Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević pozvao je Abazovića, glavnog specijalnog tužioca i Upravu policije da pokrenu istragu i objasne ko je štitio Miloša i Vesnu Medenicu. Saopštio je da je crnogorskim službama komunikacija Medenice i Lalovića dostupna od oktobra, ali da su oni zakasnili sa reakcijom, omogućivši sinu bivše predsjednice Vrhovnog suda da napusti Crnu Goru. Tvrdi da je izvjesno da je i Abazović imao tu prepisku još u oktobru.

Knežević tvrdi da nema dilemu da su i crnogorsko pravosuđe i UP nagriženi korupcijom i vezama sa organizovanim kriminalnim grupama. On je pitao postupajuću specijalnu tužiteljku Natašu Bošković, zašto nije privela Medenice i donijela naredbu o proširenju istrage protiv njih.

,,Jer su i sudije Vrhovnog suda imale uvid u komunikaciju, koju je evo vidjela čitava crnogorska javnost, da se sin Vesne Medenice, Miloš, slika sa automatima, poručuje drogu i aktivno govori o svom učešu u švercu cigareta i švercerskim klanovima grand i mojkovačkom klanu. To jasno govori da je neko iz SDT-a i UP-a omogućio Milošu Medenici, prije nego što se formirao predmet protiv njega, i to sa nedopustivim zakašnjenjem, da napusti Crnu Goru, da izbjegne kriivčno-pravno gonjenje, a očigledno je i garantovao njegovoj majci da će biti izuzeta od kriivčno-pravnog gonjenja”, pojašnjava Knežević.

Izvori Monitora tvrde da se Miloš Medenica, prema „operativnim informacijama“, skriva u jednoj državi Evropske unije. Potjernice za bivšim visokim funkcionerom Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozarem Marovićem i direktorom Atlas grupe Duškom Kneževićem nijesu urodile plodom. Ovo će biti  test za novo rukovodstvo Specijalnog državnog tužilaštva da pokažu kako će proći oni koji od dva kamiona zarade više nego  ostali za godinu.

 

Tražio da policija propusti „Pink Pantera“

Miloš Medenica je početkom prošle godine tražio od Lalovića da omogući da bez policijske kontrole u Kolašin stigne Goran Milašinović. Baranin Goran Milašinović navodno je član međunarodne grupe pljačkaša dijamanata Pink Panter. Milašinović je i sada u zatvoru. Osumnjičen je da je učestvovao u dvostrukom ubistvu na Veruši u oktobru 2020.

,,Da završiš da prođe Goran Milašinović oko 6 za Kolašin, hoće tu u Bjanku dvije noći da ostane. Sa A8, sad kreću. Blanka se zove ova đevojka što će da vozi… To sve nama ide u prilog “, zahtijeva od Lalovića Medenica.

Zbog pljačke radnje sa skupocjenim nakitom Milašinovića je tražila španska policija. Za njim je i Kipar raspisao potjernicu zbog ,,oružane pljačke i udruživanja zbog vršenja zločina”. Milašinović je u julu 2017. godine završio u zatvoru zbog sumnje da je povezan sa dvojicom saradnika koji su sredinom marta te godine opljačkali oko 150.000 eura iz filijale Prve banke u Beranama. On je uhapšen u aprilu prošle godine na Marezi zbog prijetnji bivšoj supruzi  i njenoj kumi koje je sreo ispred restorana u tom dijelu Podgorice. Dva mjeseca prije toga supruga Ena je zapalila Milašinovićev stan. Priznala je tužiocu da je to učinila. Miloš Medenica je od Lalovića tražio da, 14. februara 2021. godine, provjeri njeno kretanje.

,,Možeš li mi provjeriti je li Ena Milašinović prešla na Jabuku granični prelaz. Hitno mi je to”, napisao je Laloviću.

 

Darka Lalovića sumnjiče za šverc 550 kilograma marihuane

U spisima Vrhovnog suda, odnosno rješenju kojim je 14. marta Darku Laloviću i Branislavu Karadžiću produžen pritvor, piše da su njih dvojica tokom 2017. pa nadalje, na teritoriji Crne Gore postali pripadnici kriminalne organizacije koju je stvorilo za sada neidentifikovano lice – s ciljem vršenja krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža, radi sticanja nezakonite dobiti i moći. U tom dokumentu piše i da su Lalović i Karadžić organizatori šverca oko 550 kilograma marihuane zbog koje su u januaru prošle godine uhapšeni Nikšićanin Marko Vojičić i Danilovgrađanin Slobodan Labović.

Drogu je, prema spisima, kupio Karadžić, ali policija i tužioci još nijesu otkrili od koga, niti koji su članovi klana utovarili marihuanu u kamion kojim je trebalo da bude odvezena u Italiju. Lalovića sumnjiče da je 26. januara 2021. godine u Podgorici, sa Karadžićem – ,,drugom radnjom sa umišljajem bitno doprinio izvršenju krivičnog djela, uklanjanjem prepreka za njegovo izvršenje”, odnosno da je i on učestvovao u kupovini marihuane.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

FOKUS

DAN NEZAVISNOSTI – 16 GODINA POTOM: Orao potkresanih nada

Objavljeno prije

na

Objavio:

„Od suštinske važnosti će biti da Crna Gora sagradi državu u kojoj će bolje živjeti svi”, upozoravali su dobronamjerni nakon majskog referenduma 2006. Uzalud

 

Crna Gora između dva Dana nezavisnosti. Traje priča o neostvarenim željama: sloboda, demokratija, pravda, pristojne plate i penzije. I neodagnanim strahovima: kriminal, korupcija, vjerske i nacionalne podjele, siromaštvo, nepravda. Tu su, neko vrijeme, i obnovljene globalne prijetnje: pandemija, rat, glad.

Ponegdje, ipak, napredujemo.

Prošle godine u ovo doba odmjeravali smo – zastave. Jedna, crvena, površine 50X100 metara (5.000 kvadrata ili jedno poveće fudbalsko igralište) viorila se na Cetinju, svjedočeći patriotizam pod njom okupljenih. Druga, ,,najduža trobojka na ovim prostorima”, u Beranama je predstavljena kao iskaz nenatrunjenog rodoljublja dugačak svih 350 metara. S kraja na kraj.

Sada, umjesto zastava, naslovne stranice zauzimaju doskorašnji čelnici pravosuđa, danas pritvorenici Vesna Medenica i Blažo Jovanić. Mediji otkrivaju njihove saradnike, način djelovanja, privilegovane i oštećenje. Rano je za ozbiljnije računice o nezakonito stečenoj koristi i šteti pričinjenoj žrtvama uzurpiranog pravosudnog sistema. Posljedice slutimo, dok čekamo sljedeće privođenje. Biće ih, nepodijeljeno je mišljenje.

Ni zastave nijesu izašle iz mode. Samo su crnogorskim pridodate ukrajinske. Srpskima – ruske. Mašemo Evropi.

Između dva praznika dobili smo novu Vladu. Dritan Abazović zamijenio je Zdravka Krivokapića. Vesnu Bratić mijenja četvoro. S malo nade da će popraviti posljedice njenog rada. URA i SNP zadržali su mjesta u skupštinskim klupama namijenjena parlamentarnoj većini, a SD ona što pripadaju opoziciji. Ostali su zamijenili mjesta. I priču, prebacujući se sa jednog na drugo podešavanje.

Abazović je, neki dan, pod Ostrogom razgovarao sa patrijarhom SPC-a. Sličan razgovor Krivokapić je, prije nepunu godinu, vodio u beogradskoj Patrijaršiji. Tema – Temeljni ugovor, odnosno, mjesto SPC-a u Crnoj Gori i mjesto Crne Gore i njenih vlasti u sistemu pod ingerencijom srpskog patrijarha i Patrijaršije. A on je  sveobuhvatniji od liturgije i molitve.

Samo da ne umislimo kako su te konsultacije nešto što nam je donijela promjena vlasti nakon izbornog poraza DPS-a. Uoči prve proslave Dana nezavisnosti, 2007. godine, tadašnji ministar inostarnih poslova Milan Roćen razgovarao je sa ruskim patrijarhom o pozicijama koje će crkva imati u budućem Ustavu Crne Gore.

U  međuvremenu, u Moskvi smo stavljeni na listu ,,neprijateljskih zemalja”. A u Briselu, Berlinu, Parizu… nijesmo dokazali da smo partner od povjerenja. U bilo kom poslu. Evropska radiodifuzna unija (EBU) eliminisala je, onomad, glasove žirija iz Podgorice na izboru za pjesmu Evrovizije. EBU, saopšteno je, ,,krajnje ozbiljno shvata sve sumnjive pokušaje manipulisanja glasanjem na Eurosongu i ima pravo ukloniti takve glasove”. Saopštenje je pratila informacija da su glasovi iz Crne Gore, skupa sa onima iz Azerbejdžana, Gruzije, San Marina, Poljske i Rumunije – poništeni i izbrisani iz tabele.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

POSLIJE ZAPLIJENE BEZAKCIZNIH CIGARETA U LUCI BAR: Duvanski profit mijenja vlasnika

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uprava prihoda i carina zaplijenila oko 145.000 paketa cigareta u magacinima Slobodne carinske zone. Šta sad?

 

„Sa velikim stepenom sigurno kažemo da je šverc cigareta preko Luke Bar klinički mrtav“. Tako je premijer Dritan Abazović opisao zaplijenu oko 145.000 paketa cigareta, u magacinima barske Slobodne carinske zone.

„Plan Vlade je da se nakon oduzimanja stvori zakonski okvir i mogućnost da se cigarete izvezu iz zemlje, prodaju, a novac upumpa u budžet”, pojasnio je Abazović koji je prisustvovao početku utovara neocarinjenih cigareta.

Uprava prihoda i carina ranije je naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode, vrijedne više desetina miliona eura, prethodno ne produživši rok za njihovo skladištenje u Slobodnoj carinskoj zoni. Cigarete su oduzete zbog isteka rokova za izmještanje iz skladišta.

Abazović ističe da je šverc bio najunosniji posao u Crnoj Gori. Tvrdi da je riječ o poslu koji je težak 500 miliona eura godišnje. Kaže da želi da vrati kredibilitet Upravi carina i Luci Bar, nakon čije podrške je država dosla u situaciju da bude vlasnik preko 100.000 paketa duvana.

„Ovo nikada nije bio državni posao. To je velika prevara koja se plasirala. Mi danas završavamo sa ovim procesom. Počinje proces transporta koji će trajati nekoliko dana. Kao što smo obećali, izborićemo se sa svim vidovima kriminala i mafije”, rekao je Abazović.

Premijer je najavio mogućnost da dug Fonda za zdravtsveno osiguranje od 60 miliona eura pokriju iz sredstava od prodaje zaplijenjenih cigareta.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da je intencija da se nakon što se popiše roba koja je pronađena i koja će se izmjestiti, izveze iz Crne Gore. On smatra da Luka Bar i Slobodna zona, koje su bile pod ružnim imidžom, treba da dobiju novo lice. Tvrdi da zaplijenjene cigarete ne mogu biti plasirane na našem tržištu.

„Dolazimo do nivoa da je ostalo malo prostora za nelegano tržište. Prvo ćemo da nađemo mehanizme akciznog opterećenja, kako bi imalo smisla da se pod punim nadzorom države iznese iz Crne Gore. Na taj način ćemo prihodovati ozbiljna sredstva. Ukoliko bi se sadašnja zakonska opterećenja, koja su sada na tržištu, primijenila na ovu robu, koja je nižeg kvaliteta, ona ne bi imala neku ekonomsku prohodnost”, kazao je Damjanović.

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković smatra da je problem u tom planu to što dio tih cigareta uopšte ne može biti prodat. Pojasnila je da u švercu duvana postoje tri vrste cigareta koje se krijumčare.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ERVINA DABIŽINOVIĆ, PSIHOLOŠKINJA: Čerečenje leša javne uprave i institucija  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prethodna Vlada nije promijenila ambijent u kojem bi se razvlastio dotadašnji sistem, a sadašnjoj se prema kapacitetima koje ima i podršci koju može da obezbijedi,  ne nazire riješenje te društvene patologije u kojoj se gubimo

 

MONITOR:  Imali smo i dvije vlade ekspertsku i manjinsku. Kako vidite jednu, kako drugu, njen sastav i mogućnosti?

DABIŽINOVIĆ: Svjedočimo velikim obećanjima nakon 30 avgusta koji su se pretvorili u svoju suprotnost. Promjena vlasti nije ispunila ni obećanja koje je dala niti očekivanja građanki/na Crne Gore. Vidjeli smo, a vidimo i sada, bjesomučno čerečenje leša javne uprave i institucija u koji se ubacuju partijski aktivisti po dubini i širini. U duhu takve politike imamo građane prvog, drugog i trećeg reda. U kontinuitetu se povećava jaz između sirotinje i bogatih. Nastavlja zloupotreba političke moći na rad institucije sistema što predstavlja nastavak prethodnika sa kojima se ne želi sarađivati, i tako gradi vlastita politička pozicija.  Često je to jedina tačka programa. Mislim da je o sastavima i jedne i druge vlade bilo dosta riječi. Svela bi sve na političku trgovinu i prevaru. Kako oni koji su u krvi do lakata iz devedesetih a njih je većina,  mogu biti pokretačka snaga državi koja je na aparatima. Zaključujem, prethodna vlada nije promijenila ambijent u kojem bi se razvlastio dotadašnji sistem a sadašnjoj se, prema kapacitetima koje ima i podršci koju može da obezbijedi, ne nazire riješenje te društvene patologije u kojoj se gubimo.

MONITOR:  Da li je nova Vlada u stanju da deblokira evropski proces imajući u vidu da su u njoj mnogi stari politički akteri, a da joj je parlamentarna podrška DPS?

DABIŽINOVIĆ: Prema onom što stiže iz sadašnje Vlade poruke su zbunjujuće. Strateški cilj  ulaska Crne Gore u EU  sada u javnom govoru prvog ministra dobija pandam u Otvorenom Balkanu. Ne bi trošila bespotrebno vrijeme čitalaca baveći se objašnjenima ovog unakrsnog zbunjivanja građana. Ne polažem prevelike nade u sadašnju Vladu. Po mom ubjeđenju ova Vlada bi trebalo da pripremi teren za izbore koji ne bi bili kompromitovani. O raščišćavanju problema i propadanja Crne Gore trebalo bi da povedemo široki društveni konsenzus jer je trideset godina ogroman period za uništavanje a mali za „ozdravljenje“. Društveni procesi koji bi trebalo da donesu duh jednog drugog vremena moraju početi oduzimanjem imovine onima koji su je stekli nelegalno ali i suočavnjem sa prošlošću devedesetih i lustracijom. Za to nam trebaju sve društvene snage i znanje cijelog svijeta ukoliko hoćemo da se procesi pokrenu nabolje.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo