Povežite se sa nama

FELJTON

MIODRAG PEROVIĆ: 30 GODINA MONITORA (XXVIII): Stanje na petu godišnjicu Monitora

Objavljeno prije

na

Profesor Miodrag Perović piše o nastanku i opstajanju Monitora, o vremenu i ljudima

26. 09. 1995.

Miško,

Dobio sam tvoje pismo koje sam sa velikom pažnjom pročitao. Sa puno tvojih postavki se slažem, o njima neću pisati, već ću nastojati da izložim svoje mišljenje o nekom tvojim tezama sa kojima se ne slažem.

Po mojim shvatanjima rada i djelovanja (tebi i drugima je to poznato) teško se mogu identifikovati i pretvoriti u partijskog spikera bilo koje partije, pa ni SDP-a čiji sam član.

Program i statut partije sam prihvatio, te se ne slažem da je to sve samo slovo na papiru i ne mogu da povjerujem da tako razmišljaš. Posebno sam iznenađen da nijednog momenta ne spominješ ekonomske programe (ubijeđen sam da će nam ekonomski programi biti najjači). Izbore će odlučivati ekonomsko stanje partije, ekonomski program, kandidovane ličnosti. To su tri osnovna odlučujuća faktora, a posebno, i najznačajniji faktor – mogućnost finansiranja.

Što se tiče Monitorove koncepcije, o njoj smo se davno dogovorili, a što se tiče odnosa prema SDP-u, naravno da se ti nećeš složiti. Onda tu postoji neka netrpeljivost, da li se to prenosi sa ličnog plana, to ne znam.

Iskreno rečeno, ne vidim ozbiljnih zamjerki među onima o kojima govoriš, a ne mogu da vjerujem da sitne zamjerke poput onih kao što su „ova zemlja”, „neprihvatljivost za SDP”, …, itd, mogu mnogo značiti.

Vjerovatno se slažeš da je komunističko društvo najidealnije društvo, druga je stvar što su ga izvitoperili i iskoristili pojedinci – jednoumci i birokratija. Ja ne želim da razmišljam o tebi kao o čovjeku „meloči” [rus. sitnice]. …

Neke me stvari zbunjuju, kao na primjer ona kad govoriš o mojim pulenima ili pulenu. …

Što se tiče Rakčevićevog istupa u Skupštini, ja ga u potpunosti odobravam i podržavam. On je to objasnio na Anteni M i u članku u Monitoru. Objašnjenje na Skupštini dao je brzopleto, odnosno nedorečeno.

Narodnu stranku i Radikalnu treba poslati na svoje mjesto, zajedno sa vladajućom partijom, da su bili za ratnu opciju i da su negativno djelovale od 1990. do 1995, i to sve protiv Crne Gore i crnogorske nacionalnosti. Nemam vremena da nabrajam sve necivilizovane postupke navedenih partija.

Znači, SDP je u pravu što nije prihvatio deklaraciju sa takvim partijama, koje moraju pred istorijom odgovarati, i za sve što su radile moraju biti optužene.

Što se tiče odnosa Liberalni savez – Narodna stranka, to je njihova stvar, ali dozvoli da ti u vezi toga saopštim neka moja mišljenja.

Ja ne znam ko daje za pravo Liberalnom savezu da napada Monitor, Maticu crnogorsku, PEN, SDP, a da se udružuje sa Narodnom strankom, da sa njima gradi kalkulacije. Da li bi se oni udružili sa crnim đavolom radi svojih političkih ciljeva, da li je to odsustvo političkog morala, da li su to trenutni interesi i korist, da li je to upotreba svih sredstava radi postizanja cilja? Jednom rečenicom, narodnom filozofijom rečeno: „Pravih prijatelja nema, postoje samo čisti interesi”, te je u ime takvog interesa sve dozvoljeno. Naravno da će ovo razjasniti vrijeme koje dolazi. Lično smatram da su to lične nesposobnosti, a posebno kada treba prihvatiti i shvatiti druge. Osim toga strah od jačanja SDP-a (tu su u pravu).

Vjeruj mi kad ti kažem da sam ubijeđen da ćemo sljedećih (ne prvih, već drugih) izbora biti pobjednici, naravno, ukoliko SDP prihvati program ekološke države, bescarinske zone i reforme države i društva, a posebno razvoj privatnog vlasništva. Jer Crna Gora postaje svjetska država, gdje će biti zastupljene sve nacije svijeta.

Dragi Miško, političku situaciju ja ne gledam odvojeno od ekonomskog razvoja Crne Gore. Tu Monitor treba da odigra glavnu ulogu i slažem se da ne smije pripadati nijednoj partiji.

Moramo udružiti snage koje će približiti programe partija crnogorskog bloka, a posebno mudro i lukavo vodeće ljude tih partija i dovesti ih do saznanja da nijesu oni u Crnoj Gori svemogući, sveznajući i da postoje i drugi Crnogorci koji vole Crnu Goru, …

Ne mora svaki predsjednik partije biti kandidat za predsjednika države. Složićeš se, vjerovatno sa mnom, da je najteže raditi sa ljudima bolesne ambicije. To nije samo teško, već i opasno.

Tvoje pismo zaslužuje da se o njemu duže vremena razmišlja i detaljnije na njega odgovori. Nažalost, u škripcu sam s vremenom, kao i uvijek. Nadam se da ćemo ovaj razgovor nastaviti u Podgorici.

Iskreni pozdrav,
Ćano

 

Na susretima u Podgorici bio sam umjeren u razjašnjavanju razlika između Ćana i mene. Da ne bih bio neiskren, u blagoj formi sam mu rekao nekoliko stvari. Imajući u vidu da je Ćano sa četrnaest godina otišao u partizane, uviđavno sam mu rekao da je komunizam glavni razlog što se Crna Gora našla u teškoj situaciji. Sprečavajući razvoj demokratije, komunizam je usporio prirodnu evoluciju društva i prouzrokovao zakašnjenje Crne Gore u prihvatanju ideja koje oblikuju razvijeni svijet. Rekao sam da se ne slažem sa SDP-ovim procjenama, već da mislim da u vremenu u kojem su glavne političke teme država i nacija, ekonomski programi partija neće biti odlučujući faktor za njihov rejting. Izgleda da socijaldemokrate njemu nijesu rekli sve što i meni: Put do crnogorske nezavisnosti je neizvjestan; u svakom slučaju, trajaće dugo; SRJ je realnost, a život protiče u realnom vremenu (Srđa Darmanović). Drugim riječima, oni bi voljeli da projekat uspije, ali kao političari, oni moraju da se ostvaruju u datim uslovima. Zato su učestvovali i u izborima za Saveznu skupštinu, ali jedan od njihovih poslanika (Ljubiša Stanković) tokom cijelog mandata nije u Saveznom parlamentu ni riječi progovorio o crnogorskim interesima. Jer tokom dvije godine nije ni diskutovao. Povodom Ćanovog mišljenja o Narodnoj slozi, predočio sam mu da za razliku od njega i SDP, ja podržavam formiranje Narodne sloge kao prototip budućih odnosa u Crnoj Gori. Objašnjavao sam da se crnogorsko pitanje ne smije vezati za komunizam koji je pretrpio istorijski poraz. Da je zamrzavanje podjele crnogorskog društva na četnike i partizane štetno jer zanemaruje one koji su rezervisani prema komunizmu. Ta populacija će stalno da raste, a veliki broj njih nijesu protivnici crnogorske nezavisnosti. Oni su prirodna spona između četnika i partizana. Takođe i značajan broj onih koji se izjašnjavaju kao Srbi smatra Crnu Goru, a ne Srbiju, svojom matičnom državom, Itd.

Ćano je sanjao da Crnu Goru učini srećnom i bogatom. Da poveže sjever i jug u jedno bogato i srećno preduzeće. Nažalost, socijaldemokrati, koje je prigrlio, nijesu bili politička snaga koja može stvoriti uslove za realizaciju njegovih ideja. Govorio sam mu da Monitor više nije dovoljan za usmjeravanje društva prema ciljevima koje smo projektovali. Potreban je jači medij. Dnevni list ili televizija, najbolje oboje. Za televiziju nijesmo imali finansijske snage, za dnevni list Ćano nije imao volju.

Tokom 1995. stabilizovala se finansijska situacija u Monitoru. Sredinom godine Monitor je počeo da pokriva svoje troškove (možda i zarađuje nešto više od toga), ako se u prihod uračuna i pomoć koja je u to vrijeme dobijana od raznih fondacija. Radio je poslovao sa gubicima. Nakon što je u novembru 1994. došlo do razvoda sa partnerom sa kojim smo držali Antenu M, Darku Šukoviću, koji je u radiju bio urednik i moj zamjenik, povjereno je da koncipira razvoj radija u okviru finansijskih ograničenja. Trebalo je da se u periodu od godinu dana postigne da 2/3 troškova radio pokriva iz svojih prihoda. Napravljen je i plan da osnivači uz pomoć međunarodnih fondacija pribave sredstva za proširenje čujnosti radija na još nekoliko gradova Crne Gore. Šuković je ubrzo raširio program na 18 sati nedjeljno, angažujući od proljeća 1995. godine 34 izvršioca. Ovakav burni razvoj se odvijao uz moje protivljenje, ali nedostatak moje odlučnosti obio mi se o glavu. Pokrivenost rashoda prihodima pala je između 18 i 25 odsto (zavisno od mjeseca). Od međunarodnih fondacija Antena M je dobijala malu pomoć. Pošto Ćano u 1995. nije više davao dotacije, štamparija nije bila dovoljna da pokrije deficit radija. Radio je opstajao zahvaljujući velikim žrtvama Zorana Mišurovića i njegove sponzorske grupe. Gubici su, ipak, rasli i početkom jeseni 1995. više nijesmo mogli isplaćivati plate.

Iako je vođena posebna evidencija o poslovanju dva medija, nijesam bio u stanju da održim obećanje dato Monitorovom rukovodstvu da Monitorova sredstva neću trošiti za radio. Koristeći primjere FM stanica i profesionalne kriterijume, rukovodstvo Monitora je procjenjivalo da se program Antene M može ostvariti s 40-50 odsto manje izvršilaca, odnosno troškova, od onih koje je ova radio stanica imala. Iz Monitora počinje da se javlja pritisak da se u Anteni M smanje troškovi. Od 1. 10. 95. Monitor i Antena M otvorili su posebne žiro-račune.

Na susretima kod Zorana Mišurovića, koje sam ranije pominjao, cijelo vrijeme smo zamjerali radiju što gotovo da nema vijesti iz Crne Gore, osim agencijskih. Zoran je pritiskao i Milja i mene da Milja imenujem za direktora Antene M. Miljo je iskusniji nego naši novinari u radiju i pomogao bi im da poboljšaju informativni program. Osim toga, Miljo je decenijama cijedio iz Crne Gore pare za svoje televizijske projekte, pa su svi računali da Miljo može proširiti krug sponzora i povećati zaradu od reklama. Miljo nije bio oduševljen Zoranovim predlogom, jer je i bez toga imao dosta posla. Ja sam imao rezervu, jer novinari nijesu mnogo voljeli Milja. Poslije niza razgovora, Miljo je pristao i ja sam ga imenovao za direktora Antene M.

(Nastaviće se)

Komentari

FELJTON

LUKA OPIĆIČ: CRNA GORA U DVA TURSKA DOKUMENTA S KRAJA XV VIJEKA: Popis posjeda Crnojevića

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dva dokumenta iz turske arhive osvjetljavaju do sada nepoznate podatke o posljednjim godinama vladanja Đurđa Crnojevića Zetom

 

Druga grupa pitanja u dokumentu odnosi se na ličnu imovinu i posjede Đurđa Crnojevića.

Počinje sa trenutnim prihodima od soli. Navodi se da je Đurđev čovjek, crnogorski pisar Stojan (Istoyan) sin Ratkov iz sela Zagore, predstavio bilježnu knjigu po kojoj su trenutni prihodi od soli u iznosu od 22.400 akči. Po sudskoj naredbi iz dokumenta zatraženo je da se preko Firuz-bega knjiga crnogorskog pisara pošalje Sudu (Divan) u Istanbul.

Sljedeći su navedeni Đurđevi prihodi od posjeda i vodenica. Navodi se 16 mlinova u njegovom posjedu u raznim selima – Pestinic (Pestin-Grad?) Maine, Brajići, Vrela – Ugnji, Začir u Ljubotinju i sedam mlinova na početku mosta u selu Rijeka.

Dalje se spominju obradiva imanja u vlasništvu Đurđa. Zemlja na Cetinju od 300 akri, od koje je jedan dio kultivisan, a jedan livada u ničijem vlasništvu. Važno je napomenuti da je tokom inspekcijskog nadzora utvrđena i količina proizvoda na obradivim njivama koje pripadaju Đurđu. Na primjer, utvrđeno je da je u selu Dragosalići zasađeno 7,5 bušela pšenice, a utvrđeno je da su različite količine pšenice, ječma i raži zasađene u drugim selima i zaseocima, u Lješnjanima-Desićima, Goloza (Djedjeza?), na Cetinju, u Piranićima. Najviše zasada Đurađ Crnojević je posjedovao u Botunu, na stotine busela pšenice ječma i raži, za koji se kaže da je na samoj obali Morače, i od čijih prihoda je Crnojević uzimao 500 mukata zakupa.

U svesci se spominje da je Đurađ Crnojević „pošao na more“ odnosno – napustio zemlju. Skoro sva imanja, livade, mlinovi Crnojevića i onih koji su otišli sa njim vezuju se u državni

posjed, koji se preko posebnog pravnog sistema mukata daje u zakup, kako osmanskim velikašima, tako i nekim lokalnim lju- dima koji se spominju.

Treći dio dokumenta odnosi se na Đurđeve kuće, štale, objekte i podrume: Na Rijeci, u Piranićima, između Blata? (Blak) i Malonšića, u Jednosima i na Cetinju.

Inspekcijom je utvrđeno da Đurađ na Rijeci posjeduje 11 kuća. Dat je i opis tih kuća od kojih su neke od drveta, neke od kamena. Tu je takođe štala sa kamenim zidovima na obali Rijeke sa kapacitetom od 20 konja. Spomiju se 33 slamom prekrivena objekta koji su služili kao pazar i 7 kuća Đurđevih ljudi koji su pošli s njim. Pisar navodi da je Đurađ ovdje doveo i naselio ljude i učinio mjesto stalnom pijacom. Kada je pobjegao, ovo mjesto se raspršilo.

Ovaj zapis je dragocjen jer predstavlja prvorazredni istorijski dokaz da je Rijeka Crnojevića već za vrijeme Đurđa bila važan crnogorski pazar i trgovački centar. Uređenje varošice Rijeke, koja i dan danas nosi ime po Crnojevićima, kao pazara/pijace moglo se desiti već za vrijeme vladavine Ivana Crnojevića koji je vjerovatno već 1475. godine sa Žabljaka prenio svoj dvor na Riječki grad (Obod).

U jednom posebnom odjeljku spominju se malo vrijedne stvari nađene u Đurđevoj kući, koje je ovaj izgleda ostavio neposredno prije polaska iz Crne Gore. Stvari su do sitnina popisane i određena im je vrijednost. Osim raznih buradi, bačvi, brodskog užeta, spominje se i splav na vodi Rijeci. Važno je, dakle, istaći da je Đurađ Crnojević neposredno po odlasku stanovao na Rijeci Crnojevića. S obzirom na Đurđev odlazak u novembru/decembru 1496. godine, ovo bi moglo upućivati na to da je Rijeka, osim što je bila veliko selo i pijaca, bila i zimska rezidencija Crnojevića.

U svesci se spominje velika Đurđeva kuća u zetskom selu Piranići. To je građevina nalik palati okružena kamenim zidovima. Tu se nalazi i štala kapaciteta 30 konja, sa podrumom. Navodi se i jedan podrum u selu Jednosi.

Na Cetinju, navodi se, Đurađ je u posjedu imao 9 kuća, koje su povezane. Neke od drveta, neke od kamena, sa dva podruma. Navode se i tri štale kapaciteta 50 konja. Plus jedna kamena kuća izvan dvorišta prethodnih 9, sa 6 podruma. Tu je i radna prostorija sa radnim materijalima, sa tablama, „trapezom“ i kamenim mjernim instrumentom, što navodi turskog istoričara na sumnju da je ovo možda i trag od Crnojevića štamparije.

Zapisi su dragocjeni iz više razloga. Kroz Đurđeve i posjede njegove vlastele ukazuju na područja gdje su se nalazili centri crnogorske države. Cetinje je, sudeći po građevinama, bio privredni centar i stalna rezidencija. Rijeka je bila za uslove tadašnje države Crnojevića već veliko trgovačko mjesto. Važan centar bio je i selo Piranići, na desnoj obali Morače, sa velikom palatom i štalama za 30 konja. Piranići su mogli služiti kao osmatračnica prema turskoj granici koja je počinjala sa druge strane rijeke Morače. Preko puta Piranića, sa lijeve obale Morače, po bilježnoj knjizi i usjevi u Botunu bili su u posjedu Crnojevića, iako se jasno navodi da pripadaju teritoriji Podgorice u okviru Skadarskog sandžaka. Zetska i lješkopoljska ravnica korišćene su kao žitnice, a mnogi potoci i rijeke na čitavoj teritoriji su imale mlinove i vodenice.

Još jedan važan podatak odnosi se na ljude koji su prebjegli sa Đurđem.

To su Hamza od Mitakosa? (Mitakoz Hamza’sı,) Nikola Stjepanov (Stiljanov?), Kasan Dajkov, Đuro Dajkov, Stefan Nikolin (Nikola v. Iştelan., Kasan v. Dayko, Güro v. Dayko, Istefan v. Nikola’d).

Stefan je imao posjede u Komanima, Kasan i Đuro udjela u mlinovima na Rijeci, Nikola u selu Goričani.

Podaci u inspekcijskoj knjizi bili su osnova za popis stanovništva iz 1521. godine koji je izvršio Iskender-beg (Stanişa), koji je došao u zemlju svojih predaka kao Skadarski sandžakbeg, kao i za druge slične popise koji su uslijedili.

Popis obiluje još mnogim vrijednim podacima, imenima kako Crnogoraca, tako i turskih upravnika, imenima sela i zaselaka. Tek detaljnim prijevodom popisa na crnogorski jezik, te povezivanjem informacija sa dosada poznatim defterima, dokument će pružiti kompletan uvid o prilikama u Crnoj Gori po padu pod tursku vlast. Popis je takođe vrijedan spomenik uspostavljanja osmanskog pravnog sistema u novoosvojenim teritorijama. Sugestija crnogorskim i regionalnim orijentalistima je i konsultacija originalnog dokumenta u cilju razjašnjenja nekih ličnih imena koje turski autor nije bio u stanju dešifrovati.

(Kraj)

Komentari

nastavi čitati

FELJTON

LUKA OPIĆIČ: CRNA GORA U DVA TURSKA DOKUMENTA S KRAJA XV VIJEKA: Zijamet Đurđa Crnojevića

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dva dokumenta iz turske arhive osvjetljavaju do sada nepoznate podatke o posljednjim godinama vladanja Đurđa Crnojevića Zetom

 

Radi se o dokumentima izuzetne naučne vrijednosti za crnogorsku istoriju koji nude nove i nauci nepoznate podatke o posljednjim godinama vladanja Đurđa Crnojevića Zetom/Crnom Gorom, te o njegovim i posjedima ljudi bliskih Crnojevićima, koji su zavedeni u pronađenoj knjižici (defteru), odmah nakon pada Crne Gore pod Osmansku vlast, krajem 1496. godine.

Prvi Dokument nosi naziv: „Zijamet Đurđa Crnojevića“ (Yorgi veled-i Çirne nin Zeamet Kaydı) iz turskog arhiva i donosi informacije o posjedima Đurđa Crnojevića u Anadoliji.

Drugi dokument pod nazivom „Çırnioğlu nun Teftiş Defteri“ (Teftis Defter Crnojevića), je inspekcijska knjiga iz 1496–1497. godine, nađena u Turskom arhivu i sadrži sedam stranica koje su priložene uz rad u faksimilu originala iz turskog arhiva.


Zijamet Đurđa Crnojevića
(Yorgi veled-i Çirne nin Zeamet Kaydı)

Nakon turske okupacije Crne Gore/ Zete, 1496. Đurađ Crnojević je novembra/decembra iste godine prebjegao u Veneciju (M. Sanudo). Tri godine kasnije, juna 1499. predlagao je Mlečanima dozvolu za Povratak u Crnu Goru radi dizanja ustanka. Venecija se oglušila na te pozive. U isto vrijeme Đurađ je održavao i veze sa skadarskim Sandžakbegom, u nadi da će povratiti domovinu. Početkom 1500. godine uplovio je brodom u zaliv Trašte kod Tivta. Nakon pregovora sa Skadarskim Sandžak begom – Firuz Begom, 17. marta 1500. godine stigao je u Istanbul. U istoriografiji je poznato da Bajazit II Đurđu nije dozvolio povratak u Crnu Goru. Naprotiv, Sultan mu je, kao što je to bila praksa sa vlastelom osvojenih zemalja, dao posjed u Anatoliji.

Autor u tekstu navodi dosada nepoznate informacije o tačnom mjestu posjeda i o uslovima pod kojima je zadržan Đurađ. Posjed koji je dodijeljen Đurđu nalazio se u regiji Mentese (Mugla), važnom obalskom Sandžaku u Zapadnoj Anadoliji.

Po dokumentu koji je pronasao turski istoričar, Đurađ Crnojević pominje se kao vlasnik zijameta sa prihodima od 25.000 akči godišnje.

Zapis nađen u arhivima nosi datum 6. Ramazan 905. (5. april 1500) pod nazivom „Yorgi veled-i Çirne“ (Đurađ sin Crnojev). Po datiranju napisa, Đurđu je posjed dodijeljen već nakon dvije nedjelje po dolasku u Istanbul. Posjed koji mu je dodijeljen je inače bio vlasništvo Vitezova sa Rodosa. Nalazio se u Teslica regiji današnjeg poluostrva Bozuburun, u obalskoj oblasti između Maramrisa i Bodruma.

Kako je ova obalska regija bila izložena trgovini i inostranom uticaju, Venecijanci su u jeku Mletačko-osmanskog rata (1499– 1503) pokušali sa otmicom Đurđa koja je bila spriječena intervencijom Feriz-bega, nakon čega je on prebačen u oblast Sivas u unutrašnjost Anadolije. Autor navodi da je zijamet Đurđa već 30. oktobra 1501. godine dodijeljen novom vlasniku. Dakle Đurađ je nakon godinu i pet mjeseci prebačen sa obalskog dijela u unutrašnjost Anadolije. Nakon toga, u turskim spisima ne postoje dalje informacije o Đurđevom životu.

 

Sadržaj Teftis Deftera Crnojevića iz 1496–1497. godine

Drugi, još važniji dokument pronađen od strane turskog istoričara, datira se, na osnovu ostalih dokumenata u arhivu, na period između avgusta 1496. i jula 1497. godine.

Radi se o dokumentu prvoklasne vrijednosti koji donosi dosada najranije poznate podatke o oblasti Stare Crne Gore u popisu turske administracije. Defter, iako kratak, na sedam stranica, daje nam opšti uvid o državi Crnojevića nekih 20-ak godina prije prvih objavljenih deftera Crne Gore iz 1521. i 1523. godine.

U pitanju je „inspekcijska knjiga“, sa sudskim odlukama, pod nazivom Çırnioğlu nun Teftiş Defteri (Teftis Defter Crnojevića) koja donosi informacije o pokretnoj imovini, zemljišnim posjedima i kućama Đurđa Crnojevića i nekih njegovih ljudi. Godina dokumenta poklapa se sa spomenima popisa države Crnojevića u defteru za Nahije Klimente, Kuče, Hote i Pipere iz marta 1497. godine koji je objavio Branislav Đurđev.

Dokument je prepisan u cjelosti na turski jezik sa priloženim faksimilima originala iz turskog arhiva na 7 stranica.

Početak sveske naslovljen je: „So i usjevi u provinciji Crnojevića, i filurija skupljena iz sela u nahiji Grbalj, Crnojevićeve kupovine u pokrajini, mlinovi za prodaju, kultivisani usjevi.“

Nakon toga, u prvoj grupi zapisa navodi se serija krupnijih pitanja vezanih za tek osvojenu državu Crnojevića. U pitanju su prihodi od soli i od carina prema mletačkim gradovima Kotoru, Budvi i Baru.

Najprije se spominju pitanja o prihodima od soli. Navodi se značajan Đurđev prihod (prihod od Zemlje Crnojevića) od 48.000 akči. Spominju se porezi na ulaznu i izlaznu robu sa dvije kapije grada Kotora nad kojima je Skadarski sandžakbeg Feriz-beg dao jednogodišnju mukatu (zakup) na kotorsku carinu Iskeleci Mahmutu sa prihodom od 5.000 akči.

Đurađ je takođe nametao poreze na robu koja je išla u grad Budvu. Navodi se da je Budva (Istarigrad) mletački grad, a dio carine od Tvrđave Budva koji pripada crnogorskoj državi je dat u mukatau (zakup) istom Mahmutu koji je držao kotorsku carinu, sa prihodom od 500 akči. Pominju se prihodi koji treba da budu prikupljeni od zakupa na carini u nahiji Crmnici u mjestu Karuči, na putu ka Baru, u iznosu od 400 akči, koje nisu date u zakup zbog odsustva interesenata.

Sljedeće je pitanje Đurđevih sela u Grblju koja nisu uspjela biti popisana, vjerovatno zbog spora sa Mlečanima i kotorskim knezom koji se pominje u dokumentu. Navodi se da se nahija Grbalj koja sadrži Donji i Gornji Grbalj sastoji od 34 sela i da je do sada svake godine placala 800 filurije. Dalje se navodi da je samo 19 sela popisano i spojeno crnogorskom defteru intervencijom Firuz-bega.

Iz zapisa se vidi da je osmanskim osvajanjem utvrđeno da se prihodi od poreza od pomenutih mjesta koja je držao Đurađ za- vedu u poseban oblik svojine, koji se daje pod zakup („mukata“), a od koga prihodi pripadaju sultanu. Navedene informacije vrlo su važne u pogledu razumijevanja granice između Crne Gore i mletačkih gradova Kotora i Budve i Bara, kao i o ekonomskoj koristi koju je Đurađ izvlačio iz južnih djelova svoje države. Jasno je da je ovaj popis bio osnova i za popise 1521. i 1523. godine. U njima se, 20-ak godina kasnije, spominju isti prihodi od zakupa carina u Kotoru, Karuču i Budvi koji ukupno iznose 5.900 akči.

(Nastaviće se)

Komentari

nastavi čitati

FELJTON

Živ se čovjek na se navikne

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kažu psiholozi da svaki čovjek mora da ima sat-dva za sebe… Aman, meni treba petnaest minuta bez sebe

 

Imam prijateljicu koja mi često kaže: „Kono moja, kad sam te upoznala bila sam oduševljena koliko si racionalna i kako je u tvojoj glavi sve složeno. I zašto ti toliko smetaju gluposti?“  Zato što za mene nisu gluposti. To urušavanje sistema, reda, zdravog razuma… Meni treba red da bih funkcionisala. I izvesnost. Sigurnost. A toga nema. Za mog života nije ni bilo. Ali eto, imam ideju kako bi izgledao normalan život. Zato se nerviram. Mnogo. I stalno. I samo mi nemoj o tome kako to nije zdravo. Jeste, baš možeš da budeš zdrav u svemu ovome. I nemoj o tome kako to ništa neće promeniti. Ne mogu da dišem toliko beznađe i pomirenost sa sudbinom.

Pomno pratim recepte za jela koja nikada neću spremati, fokus mi je totalno izmakao kontroli. Pišem, iako znam da nikada neće pročitati. Pišem… sebe radi! I govorim sebi, kad nemam kome. Jer, tek kada reči napuste moje usne i krenu put etra, prestanu da budu samo misli i postaju istine koje polako prihvatam. Znaće srce, a znaće i duša kad stignem do tačke da mi je srce na mestu, a duša spokojna. Trenutak poravnanja  koji retki prepoznaju i nazivaju srećom. Možda ću nekada dočekati taj ples koji se već nebrojeno puta dogodio u mojoj nestvarnosti. Kažu psiholozi da svaki čovek mora da ima sat-dva za sebe… Aman, meni treba petnaest minuta bez sebe!

Čudan se osećaj danas zbio, bila sam u prostoru u kome sam nekada živela, sa tolikim neprepoznavanjem, nešto kao uzajamna amnezija, zidovi i ja.  Nismo isti ljudi, mi od pre pet godina, mi od pre dvadeset godina. Gazimo koracima promene… Različitim tempom, različitim smerovima. Ponekad toliko različitim, da ne primetimo kako distanca između nas i nama dragim ljudima postane nepremostiva. Ni ne pitamo se da li želimo da budemo deo toga. Samo nas uvuče, kao vrtlog u vodi. Možemo samo da plivamo, najjače i najbolje što umemo. Potisnute emocije su opasne jer prizivaju situacije koje će ih osloboditi tamničenja.

Kaže mi jedna komšinica kako me ne viđa odavno. Rekoh, trudim se. Tako i kiša kao ta komšinica što traži da joj pustiš epizodu serije koju nije gledala, i tera te da ti gleda u šolju, i misli da ti bolje stoji duga kosa. „Stotine milja prazne, jednolike, izgorele stepe, ne mogu izazvati tako duboku depresiju kao jedan dosadan čovek kada sedi, priča, priča i ne zna se kad će otići.“, kaže Čehov, a ja ću da citiram moju pokojnu babu Leposavu: „Takva im sorta“.

Posle kiše uvek dolazi sunce… osim ove godine kad posle kiše dolazi grmljavina i još kiše.

P.S. O ljubavi: Klima se podešava tako da se pas ne prehladi.

Nataša ANDRIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo