Povežite se sa nama

OKO NAS

U TIVTU ODRŽANO EVROPSKO PRVENSTVO ZA JEDRILIČARE DO 21. GODINE: Crna Gora među značajnim evropskim takmičarskim adresama

Objavljeno prije

na

Evropsko prvenstvo u olimpijskim klasama za jedriličare do 21 godine, održano u Tivtu, završilo se sredinom ove nedjelje i okupilo je preko 130 jedriličara iz 30 zemalja Evrope i svijeta. Crna Gora u ovom trenutku može da se pohvali čitavom plejadom mladih i talentovanih jedriličara i jedriličarki, koji sanjaju mjesto na Olimpijskim igrama

 

Evropsko prvenstvo u olimpijskim klasama za jedriličare do 21 godine, u organizaciji crnogorskog Jedriličarskog kluba (JK) Delfin i Evropske ILCA federacije, održano u Luštici Bej u zalivu Trašte u Tivtu, završilo se sredinom ove nedjelje. Trajalo je sedam dana i okupilo u Crnoj Gori preko 130 jedriličara iz 30 zemalja Evrope i svijeta.

Cilj takmičenja, kako su objasnili organizatori iz kompanije Luštica Development (koja je bila domaćin takmičenja), JK Delfin, kao i iz Opštine Tivat koja je takmičenje finansijski podržala, bio je da se podigne svijest crnogorske javnosti o značaju jedrenja, koje, u kontekstu održivog razvoja, predstavlja i svojevrsni turistički proizvod Crne Gore. Rezultati na međunarodnoj sceni i otvaranje novog jedriličarskog polja u uvali Trašte, prilika su da se pozicioniramo među značajne evropske takmičarske destinacije.

Od početka takmičarskog programa, vjetar je u uvali Trašte mrsio konce, što organizatorima, što takmičarima. Pojedine dane takmičenja obilježila je bonaca, toliko neumoljiva da nije bilo ni pokušaja izlaska na more. Regatni odbor nekoliko puta je isplovljavao i propitivao uslove na moru, ali vjetra nije bilo.

Zlatnu medalju prigrabio je Julijan Hofman iz Njemačke, Leopoldo Bareto Haške iz Španije je osvojio srebrno odličje, dok je Gutijer Verhuls donio bronzanu medalju Švajcarskoj.

Ugled regiona su najbolje odbranili Bruno Gašpić iz Hrvatske, Ilija Marković iz Crne Gore i Božidar Golubić. Gašpić je bio šesti, Marković 27, a Golubić 37.

U konkurenciji jedriličarki, zlatnu medalju je osvojila Marilena Makri sa Kipra, koja je obezbijedila mjesto na Olimpijskim igrama u Japanu. Srebrna medalja pripala je Italijanki Kjari Benini Florijani, dok je bronzano odlličje otišlo u ruke Alesiji Palanti iz Češke.

Od djevojaka sa Balkana, Ursula Balaš iz Hrvatske je osvojila 23. mjesto, Kristina Boja iz Srbije je na koti 32, dok su predstavnice Crne Gore Jana Jakšić i Anja Lučić, redom, zauzele 46. i 47. mjesto.

,,Konkurencija je bila velika, što je i očekivano, ali, što kaže trener, ovo je prilika da pokupimo taktike i cake od drugih učesnika. Nadam se da će ovo takmičenje privući još mladih ljudi jedrenju, i da je tek uvod za održavanje manifestacija ovog tipa“, kazala je Anja Lučić.

Predsjednik JK Delfin Fran Tripović istakao je osobitosti zaliva Trašte. „Takmičarima, od kojih su pojedini vrlo iskusni, i koji su imali priliku da plove raznim morima, mora da je bilo vrlo interesantno kod nas. Zaliv Trašte je, sa oštrim burama i finim refulima, koji su prelijepo mijenjali intenzitet i smjer, doprinio tome. To je ono što čini izazovno i taktično jedrenje”.

Borbe na moru posmatrali su i zvaničnici Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK), koji su najavili snažniju podršku jedrenju kao sportu koji ima veliki potencijal. To potvrđuje i činjenica da će Crna Gora treći put uzastopno imati učesnika na Olimpijskim igrama. Na put u Japan spremaju se naš trofejni jedriličar Milivoj Dukić i selektor Ilko Klakor.

Pored Dukića, Crna Gora u ovom trenutku može da se pohvali čitavom plejadom mladih i talentovanih jedriličara i jedriličarki, koji sanjaju mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine i na narednim, u Los Anđelesu.

Uz adekvatnu podršku nadležnih institucija i organizacija, ti snovi bi lako mogli da postanu java.

Andrea JELIĆ

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo