Povežite se sa nama

MONITORING

Muke po akcizi

Objavljeno prije

na

Taman smo se odvikli od uličnih prodavaca cigareta kad eto njih ponovo. I sve to zbog novogodišnjeg poskupljenja cigareta oko kojeg je napravljena čitava ujdurma. Haos na crnogorskom tržištu duvanskih proizvoda nastao je nakon usvajanja dopunjenog Zakona o akcizama i njegovog stupanja na snagu 1. januara. Pa su sada podgoričke ulice pune švercovanih paklica.

KO ĆE TO DA RASTUMAČI: Dok nadležni tumače propise, zarađuju oni koji nelegalno prodaju. Po ulicama se prodaju kutije cigareta bez akciznih markica ili sa srpskim i bosanskim oznakama.

Poreska inspekcija je posljednjih nekoliko dana zaplijenila više od 15 hiljada paklica. No, to su one koje su bile u legalnoj prodali. Njihovi prodavci ili nisu umjeli, ili nisu ni htjeli da se snađu sa novim propisima. A inspekcija je, nakon kontrole dva najveća veletrgovca, obišla i dva proizvođača – fabriku cigareta DKP i fabriku u Mojkovcu. Zaključili su da je kontrola proizvođača nešto komplikovanija i da će trajati. Inspekcija kod uvoznika i prodavaca treba da prekontrolišu stanje zaliha 31. decembra, te da li je bilo vraćanja cigareta u skladišta.

Iz Poreske inspekcije su zaprijetili da će svim prodavcima kojima su cigarete prodavali po nedozvoljenim maloprodajnim cijenama oduzeti nezakonito ostvarenu dobit, odnosno zaplijeniti cigarete.

Dok Tržišna inspekcija treba da brine da u skladu sa Zakonom o duvanu sve maloprodajne cijene cigareta budu iste, Poreska inspekcija kontroliše sprovođenje Zakona o akcizama i da li su uvoznici i proizvođači postojeće zalihe cigareta popisali na 31. decembar i doplatili adekvatan dio nove akcize.

ŠTA TREBA DA SE RADI: Prije nekoliko dana pomoćnica ministra finansija za poreski i carinski sistem Biljana Šćekić objasnila je „da su novim zakonskim rješenjima, koja su u primjeni od 1. januara 2011, proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda dužni da popišu zalihe duvanskih proizvoda u magacinima, akciznim i carinskim skladištima i u fabrikama dobavljača, i da na te zalihe obračunaju i plate akcizu, odnosno razliku akcize, prema novim akciznim stopama”.

„Tržišna i Poreska inspekcija zadužene su, svako u okviru svoje nadložnosti, da redovno kontrolišu primjenu zakona i preduzimaju zakonske mjere ukoliko se postupa suprotno zakonu”, rekla je Šćekićeva.

No, potrošači su plaćali skuplje cigarete na nekim trafikama.Iz Tržišne inspekcije su ustvrdili da su pojačali nadzor.

„Prvo smo krenuli sa kontrolom trgovaca na malo. Nakon sumnji da su cijene cigareta bile korigovane na više iako za to nije plaćena adekvatna akciza kontrolu smo odlučili da nastavimo u magacinima i skladištima veletrgovaca i akciznih obveznika: uvoznika i proizvođača. Cigarete se mogu prodavati, ali samo pod uslovima pod kojima je obračunata akciza”, rekao je Novo Radović, vršilac dužnosti direktora Uprave javnih prihoda

POSKUPILI BEZ OSNOVA: Poreznici sumnjaju da su se cigarete početkom ove godine prodavale po maloprodajnim cijenama koje su povećane na postojeće zalihe starih cigareta, a za koje prethodno akcizni obveznik (uvoznik ili proizvođač) 1. januara ove godine, kada je stupio novi dopunjeni Zakon o akcizama, nije doplatio adekvatni iznos akcize.

Haos na tržištu cigareta traje desetak dana. Zapravo, pometnja je nastala, jer je novim Zakonom o akcizama definisano da svi uvoznici i proizvođači njegovim stupanjem na snagu moraju platiti novu dažbinu, dok ta obaveza nije bila predviđena za veletrgovce i maloprodaju.

Pod lupom poreske inspekcije bio je i maloprodajni lanac Štampa koji je u vlasništvu najvećeg distributera cigareta u Crnoj Gori – Rokšpeda. Njima su u Podgorici plijenjene cigarete na četiri prodajna mjesta iako su u toj firmi tvrdili da su sve regularno radili. I tvrde da su im državni organi davali različite instrukcije.

PRAZNICI U DUVANSKOM DIMU: A u državnim organima, opet, tvrde da je za sve kriv niko drugi no – Službeni list. Kasno su ga dobili, kažu. Tu informaciju je prvi čovjek ovog glasila odmah demantovao. Direktor i odgovorni urednik Službenog lista Momčilo Vujošević je ustvrdio da su 29. decembra dobili od Skupštine 12 zakona za objavljivanje u Službenom listu na nekoliko stotina stranica. I objavljivali su ih. „Što su bili praznici i što neko nije bio zainteresovan to mi nijesmo krivi i čini nam se da u konkretnom slučaju nemamo ama baš nikakvu krivicu”, rekao je Vujošević.

Direktorica Agencije za duvan Branislava Božović takođe ima opravdanje za njenu instituciju. Praznici su krivi, reklo bi se. „Sadašnje malo nesnalaženje na tržištu cigareta mogu djelimično da objasnim specifičnim vremenskim okvirom u kojem su se dešavale ove promjene. Zakon o akcizama, naime, usvojen je 22. decembra ili pred sam kraj prošle godine, njegova primjena teče od 1. januara nove godine, a Službeni list je izašao iz štampe tek prije par dana. Proizilazi, da smo, na neki način, nespremno dočekali najavljene promjene ili su, pak, izostali blagovremeni stručni savjeti nekih subjekata, kako ne bi bilo dilema oko dvojnih cijena, niti bi došlo do tih pojava na tržištu”.

A sem dvojakih tumačenja zakona, nadležne bi trebala što prije da zabrine ulična prodaja cigareta. I da se u čitav posao sada uključe i Uprava carina i policija kojoj su, očigledno, promakle švercovane cigarete. Poskupljenje cigareta je očekivano, davno najavljeno i neminovno bilo. No, loša organizacija je mogla, ovoga puta, izostati.

Marijana BOJANIĆ

Komentari

Izdvojeno

JAVNE TAJNE POLICIJSKE TORTURE: Kriminalci sa značkom

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nasilje i pokušaji da se ono zataška, prepoznatljiv su obrazac postupanja crnogorske policije duže od 30 godina. A možda i danas. Novitet su dokazi o sveprožimajućoj saradnji sa narkoklanovima

 

Crnogorska stvarnost. Dio visokorangiranih policajaca sarađivao je, a neki možda i dalje sarađuju, sa kriminalnim klanovima čiji se pipci protežu od Južne Amerike do Australije. Drugi su mučili ljude, snimali svoje iživljavanje nad uhapšenim/otetim i dijelili snimke na mrežama za koje su, nekada, računali da će ostati van vidnog polja kolega iz policije i konkurentskih organizovanih kriminalnih grupa.

Upućeni pretpostavljaju da su tim snimcima svojim šefovima dokazivali uspješno obavljen zadatak. Analitičari ukazuju kako je među kompromitovanim policajcima bilo i onih koji su pripadali i jednoj i drugoj grupi – korumpiranih i sadistički nastrojenih.

Od sredine marta, zbog navodne saradnje sa kavačkim narkoklanom,  uhapšeno je više bivših i sadašnjih pripadnika crnogorske policije. Počev od pomoćnika direktora Uprave policije zaduženog za borbu protiv organizovanog kriminala Dejana Kneževića, pa do službenika kriminalističko obavještajne analitike iz Bijelog Polja Dragana Kojovića koji je uhapšen u srijedu, dok je pokušavao da napusti Crnu Goru.

Prema dostupnim informacijama, prvi je sarađivao sa kavčanima  a drugi sa kriminalnom grupom specijalizovanom za šverc marihuane. Ta grupa nije koristila Skaj aplikaciju već Anom, konkurentski program koji je u međunarodni svijet kriminala podmetnula FBI, kako bi nadzirala njihove komunikacije i operacije. Otud su dešifrovani podaci stigli u Crnu Goru. Skupa sa onima koje je, vezano za Skaj aplikaciju, dostavio Europol.

Problem je što se u Podgorici ti podaci sporo čitaju a lako gube.

Tek zahvaljujući portalu libertaspress.me, saznali smo da postoje prepiska i fotografije koje pokazuju kako su pripadnici nekadašnjeg Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije, pod komandom Mirka Banovića, tokom 2020. hapsili, otimali i zlostavljali ljude. I o tome izvještavali Radoja Zvicera, vođu kavačkog klana.  

Ovaj Odsjek je rasformiran 2021., nakon promjena u izvršnoj vlasti. Treba dodati kako je u to vrijeme (2020.) šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, bio Zoran Lazović jedan od najkontroverznijih pripadnika crnogorske državne i javne bezbjednosti (ANB i UP). On je, takođe,  smijenjen u martu 2021.

Ispostavilo se da je, dobrim dijelom, riječ o već prijavljenim slučajevima policijske torture. Neki su i procesuirani od strane suda. Ali, većina osumnjičenih i optuženih policajaca i dalje radi u UP-u.

,,Početkom ovog mjeseca je jedan od okrivljenih inspektora, Nemanja Vujošević, koji je morao biti suspendovan još u martu prošle godine kada je optužen, čak dva puta nastupio na televizijama kao predstavnik Uprave policije, pa se tako i saznalo da do suspenzije nije došlo, uprkos zahtjevu za njegovu suspenziju koju je Uprava policije ministru dostavila u julu prošle godine”, navodi se u današnjem (četvrtak) saopštenju Akcije za ljudska prava (HRA) u kome se odnos izvršne sudske vlasti prema policajcima optuženim za policijsku torturu opisuje i skorašnjim primjerom iz sudnice.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 31. marta ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

IMA LI DOVOLJNO PILOTA U SUSRET SEZONI POŽARA: Prekomandovani u kancelarije

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Službi zaštite i spasavanja Herceg Novi strahuju da tokom ove godine neće imati valjanu podršku iz vazduha koja je neophodna da bi se uspješno borili sa vatrenom stihijom. Podsjećaju na „zabranu“ letenja iskusnim pilotima u Vojsci Crne Gore

 

Dolaskom toplijih dana svake godine slična priča – državne službe su nespremne za borbu protiv vatrenih stihija. A požara je iz godine u godinu sve više, pa je ta nespremnost vidljivija i opasnija.

„Blizu je ulazak u novu požarnu seozonu a nema poboljšanja od strane države“, kaže za Monitor Zlatko Ćirović, komandir Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi. Vatrogasci u ovoj bokeljskoj opštini su se protekle godine mjesecima borili sa požarima, a mnoge ne bi uspjeli da ugase da nije bilo pomoći iz vazduha.

Ćirović, koji je inženjer zaštite od požara sa dvodecenijskim stažom u Službi zaštite i spasavanja, uoči početka požarne sezone upozorava: „Imamo hendikep, dva pilota su dobili premještaj iz pilotske jedinice Vojske Crne Gore u pješadiju, a imamo i prelazak iz te jedinice u Direktorat za zaštitu i spasavanje. Znamo da je Vojska bila ključni nosilac za gašenje iz vazduha, a ovu sezonu dočekujemo sa manjkom od četiri pilota“.

On ističe da im je neophodna podrška iz vazduha i podsjeća na iskustvo iz 2017. kada je gorjela Luštica, i kada su vatrogasci bili potpuno nemoćni da nije bilo podrške iz vazduha. „Prepoznali smo da ima nade kada smo vidjeli pilote VCG, dali su se bezrezrevno i bili su heroji. Međutim, od septembra počinje hajka na te ljude i profesionalce. Ne mogu da shvatim da ulažemo u pilote, da bi ih se tako lako odrekli“, naglašava Ćirović.

Smjene o kojima govori Ćirović su se desile 22. avgusta prošle godine, prvog radnog dana nakon što je u Skupštini Crne Gore izglasano nepovjerenje Vladi. Tadašnji ministar odbrane Raško Konjević smijenio je potpukovnika Jovana Radetu sa dužnosti komandanta Vazduhoplovstva VCG, a nakon nekoliko dana smijenjen je i dotadašnji komandir jedine letačke jedinice u VCG – Mješovite eskadrile, major Radovan Perović.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 31. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MONITOROVA ANKETA: Stari teret i novi strahovi 

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pitali smo: Koliko su vazni izbori u nedelju i kako ih vidite?

 

ZARIJA PEJOVIĆ
Hoće to s padom DPS-a

„U nedjelju se završava najduži januar u istoriji“.  Jezgrovitom dosjetkom, moj prijatelj je pretkazao vjerovatan ishod drugog kruga predsjedničkih izbora. Promjena koja će se desiti u nedjelju, nije izraz kadrovskog razvoja unutar sistema, jer Đukanovićeva autokratija nije tolerisala formiranje snažnih političkih figura, kako unutar DPS-a tako i vani…

PAULA PETRIČEVIĆ
Valja obrađivati svoj vrt

Uprkos preovlađujućoj ,,ili-ili” atmosferi nisam ubijeđena u to da su ovi izbori ,,istorijski”, niti da je na sceni nekakava presudna gigantomahija, iako bih zbilja voljela da je tako. Ne slažem se sa tezom da izbor nikad nije bio lakši, meni lično nikada nije bilo teže nego na ovim izborima jer čak ni poražavajuća logika izbora ,,manjeg zla” ovaj put, makar za mene, nije bila primjenjiva. ,,Stisni zube, začepi nos i zaokruži” – to nije izbor na koji pristajem. Dovoljno sam se puta prevarila da bih se sada namjerno pravila neznavenom…

ĐURO RADOSAVOVIĆ, PISAC
Đukanovićev odlazak, prostor za nove ljude i pokrete

Ovi izbori su prekretnica, jer nije mala stvar živjeti pod režimom Mila Đukanovića još pet godina. Ukoliko se konačno skloni sa scene ,biće to prostor za nove ljude, nove pokrete i mogućnost da već jednom zaživi demokratija i smjenjivost političara…

VESKO RADULOVIĆ, ADVOKAT
Poruke i retorika kao 1997.

Predsjednički izbori u nedjelju možda su najneizvjesniji još od predsjedničkih izbora 1997. godine, na kojima je takođe učestvovao jedan od kandidata na ovim izborima, aktuelni predsjednik g-din Đukanović. Nažalost, to nijesu jedine sličnosti sa izborima koji su se desili prije više od 25 godina jer su poruke i retorika kandidata gotovo identični kao i na tim izborima…

STEFAN ĐUKIĆ, ANALITIČAR
Rezultat određuje sudbine DPS-a i PES-a

Nalazimo se u prilično paradoksalnoj situaciji za crnogorsko društvo. Pred nama su izbori koji su sa društvene strane veoma važni, jer će determinisati politička kretanja u narednih par godina (možda i duže) a situacija je sasvim mirna. Kada uporedimo ovo sa izborima 2020. godine, kada smo posljednji put imali izbore u svim opštinama kao da je prošlo 30, a ne 3 godine. Ta opuštenija atmosfera je proizvod toga da promjene nisu strašne, da treba mijenjati i da se treba mijenjati…

 

MARIJA POPOVIĆ KALEZIĆ, CEGAS
Kontinuitet ili ne

Ulazimo u još jedne izbore  u nizu onih koji su se odvili u nesređenom izbornom zakonodavstvu uz veliki proj neusklađenosti i pravnih praznina. Tu su: nesređen registar prebivališta i boraviśta, uz loša rješenja Zakona o prebivalištu i boravištu, kao i nemogućnost utvrđivanja nezakonite dodjele drugog državljanstva, pored crnogorskog, i stalne zavisnosti od podataka zemalja iz regiona. Osujećenost povrđivanja kandidata za predsjednika i politizaciju Državne izborne komisije, koja mora pretrpjeti izmjene i uspostavljanje profesionalizovanog tijela, čije odluke u kontinutetu neće  potpadati pod sumnju u pravnu ispravnost. Nesređen birački spisak, bez mogućnosti provjere matičnih registara iz kojih se izvodi, čini jedan od osnovnih razloga nepovjerenja u cjelokupan izborni proces…

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 31. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo