Povežite se sa nama

Arhiva

Na prvi pogled

Objavljeno prije

na

Zagonetne dame (muški pogled): Uvijek idu jedna za drugom. Prate se u stopu. Nisu sestre, nisu drugarice, nisu komšinice, ali imaju neraskidive veze. Prva je draga, a druga neizbježna. Kad se ponadate da će sreća vječno trajati, dolazi bolno otrežnjenje. I što ste više voljeli prvu, druga će vas snažnije prigrliti. Koprcanje ne pomaže. Izgovori se ne prihvataju. Za prvom svi uzdišu. Bude se sa njom, neko u mislima, neko u stvarnosti. Veoma neobično za muškarce, ali ona nije nikad predmet muških priča. Uvijek je sakrivena u najdubljim mislima. Srce je strasno želi, ali je niko javno ne pominje. Različite su muške strategije kojima je pokušavaju zavesti. Većina pokušava da je osvoji na prvi pogled. Potpuno opijeni, sve bi uradili za nju. Ljubomorno je čuvaju dok je ne osvoje. Tek se tada pokazuju u punom svjetlu sa njom. Tek kad ih vidimo zajedno u luksuznom automobilu, ispred velelepne kuće, u fensi restoranu ili cool prodavnici, shvatamo koliko je velika ljubav prema njoj. Zbog nje bi i lagali i krali, i nikad je se ne bi zasitili. Nijedna žrtva vas neće lako zaustaviti da joj budete što bliže. A što je više privijete uz sebe, to je više želite. Nikad je niko nije ostavio. Drugi, manje brojni, je osvajaju natenane. Strpljivo prave strategiju koja je u potpunosti njoj posvećena. I što vam je bliža sve ste nestrpljiviji jer ona uvijek blista. Privlačna i seksipilna do bola. I sveprisutna. Možete je sresti svuda, može zakucati na vaša vrata kada se najmanje nadate. I teško joj je odoljeti. Sve i da iskulirate prvi susret, na drugom su vam šanse minimalne. Uvijek vedra i pohotna, slomiće vam srce bez problema. Začas gubite razum i opijeni nastavljate dalje.

Druga je potpuna suprotnost prvoj. Sve što ste voljeli kod prve, druga će vam omrznuti. Dok trepnete, svijet će vam promijeniti. Začas vam život pređe put od sjaja do očaja. E da sam znao, reći ćete. Ne. Kajanje vam neće pomoći. Sve ću uraditi da se više onako ne zaljubim, pomislićete. Kasno. Život vam se može u pakao promijeniti. Ni sanjali niste što vas je snašlo.

Pa dobro, ko su te zagonetne dame?, vjerovatno se pitate. I već uveliko sumnjate. Ne, nisu to mlada i tašta. Jeste da ima sličnosti, ali nije. Ove dvije dame se zovu Pohlepa i Kriza.

Neodoljivi muškarci (ženski pogled): Na njega padate bez problema. Opčini vas dok trepnete. Za razliku od muškaraca, volite da podijelite iskustva sa najbližim drugaricama. One ljubomorne na vaš uspjeh, na vaš izgled i držanje, slušaju ne trepćući. Gdje ste ga našli, kako ste ga dobili?, pitaće vas koleginice. Na osnovu dobrog ugleda, hvalićete se. On vam mnogo toga može pružiti. Dobar stan, automobil, da ne pominjemo manje vrijedne sitnice. Ispuniće vam život, donijeti i mirnoću i avanturu. Momak za sve prilike. Uživate u njegovom društvu. Vodi vas u skupe restorane, putovanja vam postaju dio života. Dosadne večeri uz TV prijemnik su prošlost. Rasprodaje nisu više za vas. Najbolje se osjećate u ekskluzivnim buticima. Vaš prijatelj je tu da podmiri svaki račun. Najbolji stilista.
Vrijeme munjevito brzo prolazi uz njega. Nikad vam nije dosadno. I dok ste se okrenuli, on je nestao. Tražićete ga ponovo. Ali uzalud.

Doći će drugi muškarac. Neugledan, napadan i nevjerovatno uporan. Ama baš ništa privlačno na njemu. Borite se svim snagama protiv njega. Ne vrijedi, on ne posustaje. Noćna mora. Srca vam ponovo ustrepti, ovaj put iz straha. Kako ga se riješiti?, stalno vam se vrzma po glavi. Sve ćete pokušati, ali bezuspješno. Kud se zaljubih u onoga prvoga, žalićete se drugaricama. Za ovoga drugoga nema prepreka ka vama. Nevoljno, završavate u njegovom zagrljaju.

Ko su momci o kojima pričamo?, pitate se, a već naslućujete. Pa jasno je – Kredit i Bankrot.

Mladen BOJANIĆ

Komentari

nastavi čitati

Arhiva

Giljotina za ekonomiju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Gušenjem slobode guši se ekonomija.To ne zna crnogorski premijer, a ni njegovi ministri. Njihovu ekonomsku politiku dugo trpimo. Odakle dolaze ljudi koji vladaju? Sa brda i dolova naše male Crne Gore. To su potomci predaka koji su vitlali sa jataganima. To su djeca roditelja koji su nedavno udahnuli industrijski dim i povjerovali u san o jednakosti među ljudima. To su akteri ratova devedesetih. To su nazovi komunisti, kontrolori državnih resursa, kojima je neko na uho šapnuo: „Vrijeme je. Bogati se”. Uporedo sa procesom bogaćenja zadržana je i državna uprava. Stari čuvari novog sistema. Tržište za gladne rođake, kumove i prijatelje. Mješoviti javno – privatni sektor na crnogorski način. Način, koji guši slobodne i progresivne. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Arhiva

A poslije krize?

Objavljeno prije

na

Objavio:

Finansijska kriza, koja evo već više od godinu dana udara po svjetskoj privredi pokazuje znake popuštanja, pa nam omogućava da procijenimo štetu koju je iza sebe ostavila. Privrede su oslabljene, loše unutrašnje veze izašle su na vidjelo, a preduzeća u škripcu zbog manje tražnje i nedostatka kredita. Ali najgore je možda prošlo. Sa stanovišta političara, sada je ključno izvući prave pouke iz duboke recesije kako bi potezi nakon krize obezbjedili jače osnove i strukture otporne na neke buduće ekonomske šokove. To posebno važi za male privrede, koje nijesu raznolike. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Arhiva

Kafana u defanzivi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok je godinu dana unazad globalni ekonomski i finansijski svijet proživljavao najdramatičnije dane stoljeća, pokušavajući da pojmi šta se desilo, u Crnoj Gori smo se još koji mjesec bavili kafanskim biznis pričicama da će nas ukupna kriza struke mimoići, jer – koga sljeduje da izmisli toplu vodu u ovakvo vrijeme ako ne nas. Međutim, život se uobičajeno odvija van skučenih kafanskih zidova i(li) suženih poslovnih projekcija onih kojima je bastalo. Na prve naznake krize tipična agresivnost, definisana neoliberalno, nestručno kao najvažnija tržišna komponenta, je bila usmjerena ka državi. U odsustvu strategija razvoja i poslovnih planova za podignute kompanije s ciljem umanjenja negativnih efekata krize, država je izabrana kao prirodna adresa za žalopojke i samoupravnu kuknjavu, pa se prevaziđenim modelom traži(o) oprost svakojakih poreza i prebacivanje odgovornosti u vezi zaposlenih na budžetske troškove. Drugi talas javnog napada naših privrednika/poslodavaca/biznismena targetira bankare, pošto su ove godine bankari odlučili da malo uvedu red u interno upravljanje rizicima, odnosno da dokažu/izmole svoje poslovne klijente, dužnike, da je u njihovom interesu da im knjige i izvještaji budu transparentni i kvalitetni, puni suštinskih, a ne friziranih podataka. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo