Povežite se sa nama

Arhiva

Vuk i jaganjci

Objavljeno prije

na

MMF, kao udarna institucija poraženog Vašingtonskog konsenzusa, koji je propisivao niz neoliberalnih recepata za zemlje u razvoju, decenijama kreirajući intencione krizne neravnoteže unutar ekonomija ovih zemalja, je početkom aprila na samitu G-20 nagrađena od strane svjetskih političkih lidera – novčanim širenjem od pola bilijarde dolara. Razmažena i autoritativna „sestra” iz susjedstva – Svjetska banka – se vratila u žižu projekcija budućih ekonomskih trendova, potvrđujući decenijsku nelogičnost savremene industrije zemalja u razvoju: da je, kada je budući razvoj ekonomije u pitanju, bitnije biti agresivan i pojavan, nego postupan i suštinski orijentisan prema kvalitetu. Kao privilegovana institucija razvojne industrije, MMF je uvijek preferirao rad po modelu – biti finansijski policajac sa pravima, ali bez odgovornosti. Ili drugačije iskazano: mi propisujemo pravila, a odstupanja ima, ali samo u rijetkim okolnostima koje mi odobrimo, nakon naučenih grešaka. Navedeni način rada, u najvećoj mjeri, generira aktuelne suprotnosti stavova crnogorske državne administracije i menadžmenta nacionalnog regulatora banaka i institucionalnog organizatora značajnih makroekonomskih izvještaja, o tome da li je zaduživanje kod MMF-a potrebno ili ne za rješavanje tekućih crnogorskih kriznih poremećaja. Jednostavni odgovori nisu potencijalno raspoloživi, zato vrijedi pokušati dokučiti razloge za i protiv:

DA – MMF se vratio u najmiliju poziciju prezasićenog vuka, i sada intenzivno lobira da nađe žrtve/jaganjce rasute svugdje po svijetu kako bi prenio malo svoje „dobrote”. Određena znanja iz ekonomske politike o zemaljama u razvoju, koja ima MMF, mogu i trebaju biti od koristi, posebno nacionalnoj ekonomiji koja je mala, koristi uvezenu valutu i mora da traži nova tržišta za dodatne investicije kako bi nastavila trend ekonomskog rasta. Ali, ova znanja su ograničena za sferu održivog razvoja, pa je opreznost u saradnji sa ovom institucijom uvijek korisna. Ipak, malo je vjerovatno da će nam finansijski aranžman sa MMF-om pomoći u poboljšanju kreditnog rejtinga zemlje, najviše ugroženim urušavanjem spoljnje finansijske podrške koja je presahla kao posljedica straha ino-investitora da dolaze u nova područja, dok se u kriznoj ponudi razvijenih zemalja nalaze stabilne i bezrizične hartije od vrijednosti sa kvalitetnim prinosima. Važnije je to što, po pravilu, pare od MMF-a završavaju u deviznim rezervama zemlje, tako da je prisutni argument o tako poboljšanoj unutrašnjoj likvidnosti znatno oslabljen, osim ako se jačanje moći institucije koja upravlja deviznim rezervama ne smatra kao automatsko rješenje problema.

NE – Centralna banka priziva dolazak MMF kako bi riješili naše probleme, iako je nacionalni bankarski regulator zakonski ovlašćen da: pravovremeno otkrije i spriječi pojavu fiktivnih cash kolaterala, a ne da nas obavještava o svojem previdu; strogo i bez zadrške prati konzistentne i razumljive podatke o likvidnosti banaka; ne glumi ljutnju prema bankarskim menadžerima jer su, kao, zbog njih njihovi ,,prijatelji” povukli depozite iz banaka; ne uznemirava finansijsko tržište tvrdnjom da ,,banke ne moraju po svaku cijenu da kreditiraju privredu”; ne prijeti ulaskom u onu banku, a vidljivo je da prijetnja nema svoju realnu jačinu. Zanemarimo ovom prilikom činjenicu da ekonomija koja nema svoju valutu nema monetarnih definicija.

U potencijalnom aranžmanu sa MMF-om kao odgovorna zajednica moramo imati na umu realno pitanje da li nam i u kojoj mjeri MMF može pomoći u sferi dugoročnog razvoja, pa tek onda trčati prema bilo kojoj vrsti podrške od svjetskog finansijskog ,,buldoga”.

Mila KASALICA

Komentari

nastavi čitati

Arhiva

Giljotina za ekonomiju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Gušenjem slobode guši se ekonomija.To ne zna crnogorski premijer, a ni njegovi ministri. Njihovu ekonomsku politiku dugo trpimo. Odakle dolaze ljudi koji vladaju? Sa brda i dolova naše male Crne Gore. To su potomci predaka koji su vitlali sa jataganima. To su djeca roditelja koji su nedavno udahnuli industrijski dim i povjerovali u san o jednakosti među ljudima. To su akteri ratova devedesetih. To su nazovi komunisti, kontrolori državnih resursa, kojima je neko na uho šapnuo: „Vrijeme je. Bogati se”. Uporedo sa procesom bogaćenja zadržana je i državna uprava. Stari čuvari novog sistema. Tržište za gladne rođake, kumove i prijatelje. Mješoviti javno – privatni sektor na crnogorski način. Način, koji guši slobodne i progresivne. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Arhiva

A poslije krize?

Objavljeno prije

na

Objavio:

Finansijska kriza, koja evo već više od godinu dana udara po svjetskoj privredi pokazuje znake popuštanja, pa nam omogućava da procijenimo štetu koju je iza sebe ostavila. Privrede su oslabljene, loše unutrašnje veze izašle su na vidjelo, a preduzeća u škripcu zbog manje tražnje i nedostatka kredita. Ali najgore je možda prošlo. Sa stanovišta političara, sada je ključno izvući prave pouke iz duboke recesije kako bi potezi nakon krize obezbjedili jače osnove i strukture otporne na neke buduće ekonomske šokove. To posebno važi za male privrede, koje nijesu raznolike. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Arhiva

Kafana u defanzivi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok je godinu dana unazad globalni ekonomski i finansijski svijet proživljavao najdramatičnije dane stoljeća, pokušavajući da pojmi šta se desilo, u Crnoj Gori smo se još koji mjesec bavili kafanskim biznis pričicama da će nas ukupna kriza struke mimoići, jer – koga sljeduje da izmisli toplu vodu u ovakvo vrijeme ako ne nas. Međutim, život se uobičajeno odvija van skučenih kafanskih zidova i(li) suženih poslovnih projekcija onih kojima je bastalo. Na prve naznake krize tipična agresivnost, definisana neoliberalno, nestručno kao najvažnija tržišna komponenta, je bila usmjerena ka državi. U odsustvu strategija razvoja i poslovnih planova za podignute kompanije s ciljem umanjenja negativnih efekata krize, država je izabrana kao prirodna adresa za žalopojke i samoupravnu kuknjavu, pa se prevaziđenim modelom traži(o) oprost svakojakih poreza i prebacivanje odgovornosti u vezi zaposlenih na budžetske troškove. Drugi talas javnog napada naših privrednika/poslodavaca/biznismena targetira bankare, pošto su ove godine bankari odlučili da malo uvedu red u interno upravljanje rizicima, odnosno da dokažu/izmole svoje poslovne klijente, dužnike, da je u njihovom interesu da im knjige i izvještaji budu transparentni i kvalitetni, puni suštinskih, a ne friziranih podataka. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo