Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Nedoder dekan

Objavljeno prije

na

Čitavih nedjelju dana, otkako su završeni studentski izbori, novinari nijesu izvještavali sa Pravnog fakulteta. Činilo se da je ,,rat” koji je dekan Ranko Mujović vodio sa dugogodišnjim studentskim predstavnicima tog fakulteta, koji su i ovog puta pobijedili na izborima, završen.

Onda su, sedam dana nakon izbora, ,,poraženi” kandidati koje predvodi Nina Đelević, a koje studenti tog fakulteta zovu Mujovci, najavili proteste zbog ,,neregularnosti izbora”. S obzirom da su zbog izbora prethodno protestovali nikšićki studenti, ličilo je na pravi talas studentskog nezadovoljstva.

Zoran Rakočević, predstavnik studenata koji je pobijedio na izborima, pozvao je studente tog fakulteta da ,,ne protestuju i time ne narušavaju svoju, ali i čast Pravnog fakulteta”. On je ponovio optužbe da iza protesta i te grupe studenata stoji dekan Pravnog fakulteta.

,,Interesantno je da se grupica studenata pobunila tek nedjelju dana nakon izbora, a tokom kampanje i izbornog dana nijesu imali primjedbi”, kazao je on i dodao da je ,,njihov posmatrač potpisao sve moguće zapisnike”.

DEKAN STRATEG: Protesti su ipak održani. Dvadesetak studenata upali su na kolokvijume pojedinih profesora tog fakulteta koji su održavani u isto vrijeme, a studenti pobunjenici su pred kamerama pojasnili da ometaju kolokvijume ,,da se skrene pažnja i da se stavi do znanja da ovo nijesu najobičniji izbori. Da iza ovoga stoje mnogo veće prakse i mnogo veći ljudi”. Neupućeni gledalac, uvjeren da je svjedok spontanog ,,dešavanja studenata”, primio je poruku: da nije pojedinih profesora i raširene prakse da se održavaju kolokvijumi u vrijeme protesta, ko zna koliko bi se studenata pridružilo protestu. Protesti, međutim, nijesu održani dva dana ranije kada su najavljeni, ne zbog kolokvijuma nego zbog toga što se organizatori nijesu pojavili.

Sljedeći logičan zaključak bio bi: dekan Mujović i studenti pobunjenici na čiju se stranu stavio, samo su žrtve pojedinih profesora tog fakulteta, koji ni kriva ni dužna hoće dekana da sklone s vlasti. Mujović je već saopštio da su ti profesori “digli hajku” na njega i da su instruirali aktuelne studentske predstavnike.

Poznavanje odbrane i zaštite za koju je dekan stručnjak, ponekad se isplati. Ovaj put Mujović nije bio mnogo kreativan. Samo je iskoristio crnogorski oprobani model – kad dželat glumi žrtvu.

Stvari drugačije stoje. Na posljednjoj sjednici Vijeća Pravnog fakulteta, kojoj je zbog problema na tom fakultetu prisustvovao i rektor Predrag Miranović, i formalno je odlučeno da se na narednoj sjednici glasa o povjerenju, odnosno smjeni dekana.

Na istoj sjednici studentski funkcioneri koji su članovi Vijeća, a koje su studenti na nedavnim izborima opet izabrali, rektoru su jasno stavili do znanja da nijesu zadovoljni dekanovim učinkom. A oodrška predstavnika studenata u Vijeću Mujoviću je neophodna ukoliko želi još jedan mandat. Po sadašnjem odnosu snaga, njihov bi glas vjerovatno bio odlučujući.

CRNO BIJELI SVIJET: Uslijedili su studentski izbori. Dekan nije žalio truda. Upućeni tvrde da je išao dotle da je studentima prve godine, javno u slušaonicama, obećavao ispite položene na lijepe oči i skraćenu nastavu. Samo da izaberu prave studentske funkcionere.

Po protivničkom studentskom taboru udarao je koliko je mogao. Te su hapšeni, te nasilno rješavaju probleme, narušavaju ugled Pravnog fakulteta. Mujoviću je u tome na ruku išao incident od prije nekoliko godina kada je jedan od studentskih funkcionera fizički napao studenta koji je u jednoj TV emisiji kritikovao rad studentskog parlamenta. Računao je i na to da se mnogi sjećaju da su se studenti već žalili da njihovi predstavnici predugo traju, da se studentski izbori ne održavaju redovno… Slika očigledno nije crno bijela.

No, Mujović, kome je toliko stalo do ugleda fakulteta i nenasilne komunikacije, zaslužan je recimo što se profesoru Slavku Lukiću nikada nije „sudilo” pred Sudom časti Univerziteta jer se fizički obračunavao sa studentskim predstavnicima. Disciplinska komisija fakulteta Lukića je simbolično kaznila, a Mujovićev prvi potez po dolasku na mjesto dekana bio je da povuče tužbu protiv Lukića Sudu časti.

Onda je uslijedio udar na finansije tadašnjih i sadašnjih studentskih predstavnika koji su bili u dobrim odnosima sa bivšim dekanom Zoranom Rašovićem. Da na njih ne može da računa Mujović je shvatio i nakon što su mu jasno stavili do znanja da ga ne podržavaju kada je na tom fakultetu otkriveno da su ocjene nekih studenata i asistenata falsifikovane. Mujović se u anonimnoj prijavi tužilaštvu tereti da je ocjene falsifikovao između ostalih i svojoj asistentici Bojani Lakićević kojoj je to omogućilo da bude izabrana na to mjesto. Da je dekanova asistentkinja privilegovana, govori i podatak da je radom u komisijama za tri godine na tom fakultetu zaradila skoro 40 hiljada eura. Mimo plate.

STUDENTI ŽELE NOVOG DEKANA: Uz sve opravdane kritike na račun studentskih funkcionera, rizikujući da padnu u nemilost Mujoviću lojalnih profesora, oni su se suprostavili dekanu.

Studenti koji su glasali na izborima za svoje predstavnike shvatili su da u stvari odlučuju hoće li Mujović i dalje biti dekan ili ne. A nemaju ilizija da su alternative bajne. ,,Između toga da ode Zoran Rakočević ili Mujović, ipak je bolje ovo drugo”, “Konstantno propadanje fakulteta ne može više ni spomenik Valtazara Bogišića da gleda a ne studenti kojima je fakultet odskočna daska u daljem životu”, samo su neki od komentara studenata na tom fakultetu.

Univerzitetske vlasti i dalje stoje po strani. Rektor je objasnio da studenti mogu sami između sebe da riješe problem, te da im ne treba medijator. Prethodno se izjasnio da Vijeće Pravnog fakulteta treba da se izbori sa situacijom na tom fakultetu.

Đukanović je očigledno bolji privatnik nego premijer. Dok se na džavnom univerzitetu odvijaju ova čudesa, na njegovom Univerzitetu Donja Gorica diplomci u narandžastim odorama, smiješe se sa novinskih strana. Da su društvu veoma važni pokazalo im je prisustvo dodjeli diploma rektora, ministra prosvjete. I premijera, dabome.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo