Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Nedoder dekan

Objavljeno prije

na

Čitavih nedjelju dana, otkako su završeni studentski izbori, novinari nijesu izvještavali sa Pravnog fakulteta. Činilo se da je ,,rat” koji je dekan Ranko Mujović vodio sa dugogodišnjim studentskim predstavnicima tog fakulteta, koji su i ovog puta pobijedili na izborima, završen.

Onda su, sedam dana nakon izbora, ,,poraženi” kandidati koje predvodi Nina Đelević, a koje studenti tog fakulteta zovu Mujovci, najavili proteste zbog ,,neregularnosti izbora”. S obzirom da su zbog izbora prethodno protestovali nikšićki studenti, ličilo je na pravi talas studentskog nezadovoljstva.

Zoran Rakočević, predstavnik studenata koji je pobijedio na izborima, pozvao je studente tog fakulteta da ,,ne protestuju i time ne narušavaju svoju, ali i čast Pravnog fakulteta”. On je ponovio optužbe da iza protesta i te grupe studenata stoji dekan Pravnog fakulteta.

,,Interesantno je da se grupica studenata pobunila tek nedjelju dana nakon izbora, a tokom kampanje i izbornog dana nijesu imali primjedbi”, kazao je on i dodao da je ,,njihov posmatrač potpisao sve moguće zapisnike”.

DEKAN STRATEG: Protesti su ipak održani. Dvadesetak studenata upali su na kolokvijume pojedinih profesora tog fakulteta koji su održavani u isto vrijeme, a studenti pobunjenici su pred kamerama pojasnili da ometaju kolokvijume ,,da se skrene pažnja i da se stavi do znanja da ovo nijesu najobičniji izbori. Da iza ovoga stoje mnogo veće prakse i mnogo veći ljudi”. Neupućeni gledalac, uvjeren da je svjedok spontanog ,,dešavanja studenata”, primio je poruku: da nije pojedinih profesora i raširene prakse da se održavaju kolokvijumi u vrijeme protesta, ko zna koliko bi se studenata pridružilo protestu. Protesti, međutim, nijesu održani dva dana ranije kada su najavljeni, ne zbog kolokvijuma nego zbog toga što se organizatori nijesu pojavili.

Sljedeći logičan zaključak bio bi: dekan Mujović i studenti pobunjenici na čiju se stranu stavio, samo su žrtve pojedinih profesora tog fakulteta, koji ni kriva ni dužna hoće dekana da sklone s vlasti. Mujović je već saopštio da su ti profesori “digli hajku” na njega i da su instruirali aktuelne studentske predstavnike.

Poznavanje odbrane i zaštite za koju je dekan stručnjak, ponekad se isplati. Ovaj put Mujović nije bio mnogo kreativan. Samo je iskoristio crnogorski oprobani model – kad dželat glumi žrtvu.

Stvari drugačije stoje. Na posljednjoj sjednici Vijeća Pravnog fakulteta, kojoj je zbog problema na tom fakultetu prisustvovao i rektor Predrag Miranović, i formalno je odlučeno da se na narednoj sjednici glasa o povjerenju, odnosno smjeni dekana.

Na istoj sjednici studentski funkcioneri koji su članovi Vijeća, a koje su studenti na nedavnim izborima opet izabrali, rektoru su jasno stavili do znanja da nijesu zadovoljni dekanovim učinkom. A oodrška predstavnika studenata u Vijeću Mujoviću je neophodna ukoliko želi još jedan mandat. Po sadašnjem odnosu snaga, njihov bi glas vjerovatno bio odlučujući.

CRNO BIJELI SVIJET: Uslijedili su studentski izbori. Dekan nije žalio truda. Upućeni tvrde da je išao dotle da je studentima prve godine, javno u slušaonicama, obećavao ispite položene na lijepe oči i skraćenu nastavu. Samo da izaberu prave studentske funkcionere.

Po protivničkom studentskom taboru udarao je koliko je mogao. Te su hapšeni, te nasilno rješavaju probleme, narušavaju ugled Pravnog fakulteta. Mujoviću je u tome na ruku išao incident od prije nekoliko godina kada je jedan od studentskih funkcionera fizički napao studenta koji je u jednoj TV emisiji kritikovao rad studentskog parlamenta. Računao je i na to da se mnogi sjećaju da su se studenti već žalili da njihovi predstavnici predugo traju, da se studentski izbori ne održavaju redovno… Slika očigledno nije crno bijela.

No, Mujović, kome je toliko stalo do ugleda fakulteta i nenasilne komunikacije, zaslužan je recimo što se profesoru Slavku Lukiću nikada nije „sudilo” pred Sudom časti Univerziteta jer se fizički obračunavao sa studentskim predstavnicima. Disciplinska komisija fakulteta Lukića je simbolično kaznila, a Mujovićev prvi potez po dolasku na mjesto dekana bio je da povuče tužbu protiv Lukića Sudu časti.

Onda je uslijedio udar na finansije tadašnjih i sadašnjih studentskih predstavnika koji su bili u dobrim odnosima sa bivšim dekanom Zoranom Rašovićem. Da na njih ne može da računa Mujović je shvatio i nakon što su mu jasno stavili do znanja da ga ne podržavaju kada je na tom fakultetu otkriveno da su ocjene nekih studenata i asistenata falsifikovane. Mujović se u anonimnoj prijavi tužilaštvu tereti da je ocjene falsifikovao između ostalih i svojoj asistentici Bojani Lakićević kojoj je to omogućilo da bude izabrana na to mjesto. Da je dekanova asistentkinja privilegovana, govori i podatak da je radom u komisijama za tri godine na tom fakultetu zaradila skoro 40 hiljada eura. Mimo plate.

STUDENTI ŽELE NOVOG DEKANA: Uz sve opravdane kritike na račun studentskih funkcionera, rizikujući da padnu u nemilost Mujoviću lojalnih profesora, oni su se suprostavili dekanu.

Studenti koji su glasali na izborima za svoje predstavnike shvatili su da u stvari odlučuju hoće li Mujović i dalje biti dekan ili ne. A nemaju ilizija da su alternative bajne. ,,Između toga da ode Zoran Rakočević ili Mujović, ipak je bolje ovo drugo”, “Konstantno propadanje fakulteta ne može više ni spomenik Valtazara Bogišića da gleda a ne studenti kojima je fakultet odskočna daska u daljem životu”, samo su neki od komentara studenata na tom fakultetu.

Univerzitetske vlasti i dalje stoje po strani. Rektor je objasnio da studenti mogu sami između sebe da riješe problem, te da im ne treba medijator. Prethodno se izjasnio da Vijeće Pravnog fakulteta treba da se izbori sa situacijom na tom fakultetu.

Đukanović je očigledno bolji privatnik nego premijer. Dok se na džavnom univerzitetu odvijaju ova čudesa, na njegovom Univerzitetu Donja Gorica diplomci u narandžastim odorama, smiješe se sa novinskih strana. Da su društvu veoma važni pokazalo im je prisustvo dodjeli diploma rektora, ministra prosvjete. I premijera, dabome.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

DRUŠTVO

NASTAVLJAJU SE IGRE OKO ULCINJSKE SOLANE: Dosoljavanje soli

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kada se činilo da su otklonjene prepreke i da kreće revitalizacija Solane, opet su, odlukama Vrhovnog, pa Upravnog suda, stvari vraćene unazad, kada je riječ o vlasništvu nad tim prostorom u zaleđu Velike plaže od oko 15 miliona kvadratnih metara. Na potezu je ponovo Vlada Crne Gore

 

Upravni sud Crne Gore usvojio je prošlog mjeseca tužbu Akcionarskog društva za proizvodnju morske soli Bajo Sekulić Ulcinj u stečaju i poništio mišljenje Vlade, odnosno Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte iz jula 2021. godine, u kome je konstatovano nesporno državno vlasništvo nad zemljištem naše jedine fabrike za proizvodnju slanih kristala. Na osnovu toga Uprava za katastar i državnu imovinu, Područna jedinica Ulcinj, upisala je pravo svojine na ime države Crne Gore.

Upravni sud, prethodno je u aprilu, odbio tužbu akcionara, cijeneći da mišljenje Savjeta nije upravni akt. Tako nije mislio i Vrhovni sud, pa je Upravni sud u ponovnom postupku, preinačio presudu.

Tako je napravljen korak unazad što se tiče statusa Solane, odnosno vlasništva nad tim prostorom u zaleđu Velike plaže od oko 15 miliona kvadratnih metara. Vladin savjet je tek nakon deset godina donio mišljenje, na osnovu stava eksperata, da u procesu privatizacije za Solanu nije plaćena tržišna cijena. Podsjetimo se da je Eurofond za kupovinu većinskog paketa akcija, od oko 72 odsto, platio 800.000 eura. I to akcijama stare devizne štednje!

Ubrzo nakon toga u ovu najstariju ulcinjsku kompaniju je uveden najprije programirani, a onda 2011. i klasični stečaj. Eurofond je u cijelom tom periodu imao pravo korišćenja nad zemljištem Solane. Na prvom javnom pozivu za prodaju tog preduzeća stečajna uprava je navela početnu cijenu od 257 miliona eura.

Država je kao vlasnik zemljišta Solane, zvanično u katastarskim knjigama upisana početkom jula ove godine. Predstavnici manjinskih akcionara su, nakon toga, najavili tužbe koje bi državu, prema njihovoj procjeni, mogle da koštaju i preko 200 miliona eura. Oni tvrde da je u pitanju imovina 20 hiljada akcionara i da je država potvrdila da je izdala akcije bez pokrića. „Faktički je Vlada izvršila eksproprijaciju Solane, jer nemaju papire da je imovina bila državna“, smatraju oni.

Mustafa CANKA
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 25. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BRONZANA MEDALJA NA EVROPSKOM PRVENSTVU: Rukometašice pokazale kako se može

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok se Francuzi čude kako ih, pored brojnih prednosti koje imaju,  pobjeđuju crnogorske rukometašice, naše kažu da je to zbog toga što je igra u državnom dresu za njih više od sporta

 

Rukometašice Crne Gore u meču za treće mjesto na Evropskom prvenstvu pokazale su publici svu draž, neizvjesnost i katarzu igre. Željom i borbenošću savladale su dvostruke olimpijske prvakinje, reprezentativke Francuske.

Kao i prije deset godina kada su osvojile zlatnu medalju protiv Norveške (2012. Beograd), i ovaj put su do odličja došli u iscrpljujućim produžecima. ,,Sjećam se da sam se okrenula u pravcu klupe i pitala ko može da igra, sve su skočile i pokazale prstom na grudi”, priča o atmosferi i htjenju u produžecima selektorka Bojana Popović.

Bila je ovo prva pobjeda crnogorskih rukometašica nad Francuskom, još od Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Treba imati na umu da  Francuska ima 500 hiljada registrovanih rukometašica i rukometaša sa 3.300 klubova, 60 trenera koje plaća država, budžet od 21 milion eura dok je samo u njihovom savezu zaposleno 160 osoba…

O tom odnosu Francuske prema crnogorskoj, za njih, rukometnoj enigmi Bojana Popović je za Antenu M kazala: ,,Oni stalno pričaju o nama. Analiziraju na koji način, kako je to moguće da sa toliko registrovanih igrača i igračica, akademijama sa hiljadama djevojčica i dječaka, skautima koji po Africi traže i dovode talentovanu djecu… kako mi sa šezdesetak registrovanih seniorki uspijevamo da ih dovedemo u situaciju da se muče sa nama ili da ih pobijedimo, kao što smo sada. Ja vjerujem da će opet sada time da se bave, jer im ništa nije jasno. Baš ništa!”.

Za razliku od inostranih rukometnih stručnjaka, domaćima je sve bilo ,,jasno”. Iako, pored vaterpolista, jedine u ekipnim sportovima imaju kvalitet da se redovno takmiče na najvećim turnirima, rukometašice su u posljednjoj deceniji često bile na meti kritika. Nakon što su osvojile  srebro na Olimpijskim igarama u Londonu 2012, i zlato na EP u Beogradu, uslijedila je pauza sa medaljama. Na Svjetskom prvenstvu u Srbiji 2013. zaustavljene su u osmini finala, godinu kasnije postigle su uspjeh, ali bez medalje, osvojivši četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Hrvatskoj. Do medalje nijesu stigle ni na Svjetskom prvenstvu 2015. i 2019. Taj niz je prekinut bronzom iz Ljubljane, trećom medaljom osvojenom na velikim takmičenjima.

,,Nijesmo se bavili komentarima. Bili smo fanatici. I drugi vole ovaj sport, igraju ga na visokom nivou, ali mi dajemo mnogo više”, kazala je prva saradnica selektroke Maja Savić.

Pored uspjeha igračica, u rukometnom svijetu odjeknulo je i navijanje za reprezentaciju Crne Gore. Preko 10.000 ljudi gromoglasno ih je bodrilo  tokom tri meča grupne faze koji su odigrani u SC Morača u Podgorici.

Navijački karavan pratio je ,,lavice” u Skoplje, a dvije hiljade navijača pokazalo je euforičnu privrženost svojoj ekipi i u Ljubljani. U svim izjavama reprezentativke i stručni tim ne kriju da su u ovaj uspjeh ugrađeni i navijači. ,,Svaku riječ smo čuli. Ohrabreni smo bili, a ko ne bi bio nakon, Crna Goro, volim te“, istakla je Savić.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 25. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SLUČAJ SENADA ADŽOVIĆA: Zbog suprotstavljanja direktorici dobio otkaz

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nastavnik muzičkog Senad Adžović, koji ima višedecinijski staž u prosvjeti, dobio je otkaz u Osnovnj školi „Zarija Vujošević“ u Matagužima. Prije toga je protestovao što mu je iz kabineta, u kojem više decenija izvodi nastavu, premješten klavir i ostala oprema za rad. Optužuje v.d. direktoricu da ga je vrijeđala na nacionalnoj osnovi. Direktorica tvrdi da je neradnik, a iz Ministarstva prosvjete, za sada, ćute

 

„Iskompleksirani Ciganine“, tako je v.d. direktorica Osnovne škole „Zarija Vujošević“ u Matagužima, Zeta, Dragana Radonjić završila prepisku na vajber grupi kolektiva ove škole sa nastavnikom muzičke umjetnosti Senadom Adžovićem iz Tuzi. Tokom tog dana, 9. novembra, 61-godišnji Adžović, koji ima višedecinijski staž u prosvjeti, dobija otkaz u ovoj školi.

Adžović je Monitoru dostavio slike pomenute prepiske. Komentar na prepisku, kao i na razloge za otkaz, i pored više pokušaja, nijesmo uspjeli  da dobijemo od direktorice Radonjić.

„Ne mogu dozvoliti uvrede na vajber grupi kolektiva, u kojoj Adžović mene naziva šovinistom. Čekajte, jeste li čuli negdje da direktor trpi mobing od zaposlenog, u stvari je istina da ja trpim poniženja i mobing od Adžovića“, izjavila je Radonjić Danu.

Ona je izjavila da „radi o teškom neradniku, a za sve postoji pedagoška dokumentacija. Senadu Adžoviću nijedan direktor ne odgovara, vječito je on ugrožen i njegova prava, koje često zloupotrebljava, na nacionalnoj osnovi“.

Cijela storija počinje kada je nova v.d. direktorica u ovoj školi početkom školske godine, kako Adžović tvrdi, bez njegovog znanja i saglasnosti, premjestila njegovu kompletnu opremu za rad – klavir, muzičku liniju i ostalo u neodgovarajući prostor. „Tražio sam da se nastavna sredstva vrate u kabinet u koji su bila i u kom više decenija izvodim nastavu“, naveo je Adžović u Prigovoru na ponašanje direktorice kojeg je 12. septembra podnio Ministarstvu prosvjete.

On u Prigovoru navodi da je taj njegov zahtjev nova direktorica uporno odbijala. „Sa njom sam takođe imao i vrlo neprijatan dijalog u kojem mi je rekla: ‘Ti radiš kod nas’. To me uvrijedilo i zbunilo. Ponovio sam: ‘Radim kod vas ili radim kod nas’, pokazujući pri tom prema njoj i prema sebi. Ponovila je: ‘Radiš kod nas’. Ovo sam shvatio vrlo jasno, onako kako mi je i upućeno“, naveo je u Prigovoru.

Adžović za Monitor objašnjava da ga je ova opaska uvrijedila i da se kasnije pokazalo da se radi o provokacijama na nacionalnoj osnovi. Ističe i da mu je otkaz uručen dok je na bolovanju.

„Ovo je nezabilježeno da se zbog premještaja klavira i opreme šalje inspekcija i to je veliki problem za školu. Inspekcija je utvrdila da nije bilo propusta prilikom donošenja odluka“, izjavila je Danu direktorica Radonjić.

U otkazu koji je potpisan 9. novembra kao razlozi se navode: neostvarivanje rezultata rada, da povjerene poslove ne obavlja savjesno, kvalitetno i u roku, ne pridržava se propisanog radnog vremena…, kao i uvredljivog ponašanja prema odgovornom licu u školi.

„Dobio sam otkaz nakon što sam prijavio poniženja i uvrede od strane direktorice. Ako nemam pravo da radim kao Senad, neka mi to kaže Ministarstvo i nema problema nikakvih. Ako država stoji iza ljudi koji to propagiraju, moj ponos i dostojanstvo neće slomiti. Neko da iskaljuje bijes i mržnju prema meni, to neću da dozvolim! Pozivam inspekciju da se uključi i da utvrdi da li je po zakonu donijeta
odluka o prekidu radnog odnosa“, izjavio je Adžović.

On je naveo i da je dobio podršku i iz Sindikata prosvjete: „Rekli su mi da će mi pružiti pravnu pomoć u ovom slučaju“.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović za Monitor kaže da je „neuobičajeno da se bez procedure i disciplinskog postupka dati otkaz čovjeku koji je na bolovanju. To je čini mi se presedan i bojim se da će tu biti posla za Ministarstvo prosvjete“.

Možda cijeli slučaj i ne bi dobio ove razmjere da je Adžovića od kraja septembra do sada primio neko u Ministarstvu prosvjete. On tvrdi da su mu i pored upornih poziva i odlazaka, tamo vrata zaključana.

Iz ovog ministarstva su najavili da će Adžovićev slučaj proslijediti Inspekciji rada. Njega su preko novina pozvali da se obrati toj instituciji i da im dostavi potrebnu dokumentaciju.

„Mi ćemo kompletnu dokumentaciju proslijediti nadležnoj inspekciji. Ministarstvo prosvjete je u toku sa dešavanjima u OŠ „Zarija Vujošević“ u Matagužima. Po saznanju, nadležne službe pozvale su na razgovor nastavnika S.A., te smo tražili izjašnjenje direktorice škole. S obzirom na to da uprava škole nije učinila nikakve korake prema pomenutom nastavniku koji bi povlačili sankcije, ostalo je da se situacija riješi na nivou škole. Ukoliko je neka strana u ovom slučaju ostala nezadovoljna reakcijom Ministarstva, može se obratiti drugim nadležnim institucijama“, kazali su iz Ministarstva prosvjete Danu.

U međuvremenu, situacija na nivou škole je riješena tako što je Adžović dobio otkaz. Monitoru su iz Ministarstva prosvjete kazali da će izjavu o ovom slučaju dati tek krajem ove ili sljedeće nedjelje.

Adžović ističe da je razočaran kako reakcijom Ministarstva, tako i drugih institucija i organizacija kojima se obraćao, a nijesu ga udostojile ni odgovora.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo