Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Nedoder dekan

Objavljeno prije

na

Čitavih nedjelju dana, otkako su završeni studentski izbori, novinari nijesu izvještavali sa Pravnog fakulteta. Činilo se da je ,,rat” koji je dekan Ranko Mujović vodio sa dugogodišnjim studentskim predstavnicima tog fakulteta, koji su i ovog puta pobijedili na izborima, završen.

Onda su, sedam dana nakon izbora, ,,poraženi” kandidati koje predvodi Nina Đelević, a koje studenti tog fakulteta zovu Mujovci, najavili proteste zbog ,,neregularnosti izbora”. S obzirom da su zbog izbora prethodno protestovali nikšićki studenti, ličilo je na pravi talas studentskog nezadovoljstva.

Zoran Rakočević, predstavnik studenata koji je pobijedio na izborima, pozvao je studente tog fakulteta da ,,ne protestuju i time ne narušavaju svoju, ali i čast Pravnog fakulteta”. On je ponovio optužbe da iza protesta i te grupe studenata stoji dekan Pravnog fakulteta.

,,Interesantno je da se grupica studenata pobunila tek nedjelju dana nakon izbora, a tokom kampanje i izbornog dana nijesu imali primjedbi”, kazao je on i dodao da je ,,njihov posmatrač potpisao sve moguće zapisnike”.

DEKAN STRATEG: Protesti su ipak održani. Dvadesetak studenata upali su na kolokvijume pojedinih profesora tog fakulteta koji su održavani u isto vrijeme, a studenti pobunjenici su pred kamerama pojasnili da ometaju kolokvijume ,,da se skrene pažnja i da se stavi do znanja da ovo nijesu najobičniji izbori. Da iza ovoga stoje mnogo veće prakse i mnogo veći ljudi”. Neupućeni gledalac, uvjeren da je svjedok spontanog ,,dešavanja studenata”, primio je poruku: da nije pojedinih profesora i raširene prakse da se održavaju kolokvijumi u vrijeme protesta, ko zna koliko bi se studenata pridružilo protestu. Protesti, međutim, nijesu održani dva dana ranije kada su najavljeni, ne zbog kolokvijuma nego zbog toga što se organizatori nijesu pojavili.

Sljedeći logičan zaključak bio bi: dekan Mujović i studenti pobunjenici na čiju se stranu stavio, samo su žrtve pojedinih profesora tog fakulteta, koji ni kriva ni dužna hoće dekana da sklone s vlasti. Mujović je već saopštio da su ti profesori “digli hajku” na njega i da su instruirali aktuelne studentske predstavnike.

Poznavanje odbrane i zaštite za koju je dekan stručnjak, ponekad se isplati. Ovaj put Mujović nije bio mnogo kreativan. Samo je iskoristio crnogorski oprobani model – kad dželat glumi žrtvu.

Stvari drugačije stoje. Na posljednjoj sjednici Vijeća Pravnog fakulteta, kojoj je zbog problema na tom fakultetu prisustvovao i rektor Predrag Miranović, i formalno je odlučeno da se na narednoj sjednici glasa o povjerenju, odnosno smjeni dekana.

Na istoj sjednici studentski funkcioneri koji su članovi Vijeća, a koje su studenti na nedavnim izborima opet izabrali, rektoru su jasno stavili do znanja da nijesu zadovoljni dekanovim učinkom. A oodrška predstavnika studenata u Vijeću Mujoviću je neophodna ukoliko želi još jedan mandat. Po sadašnjem odnosu snaga, njihov bi glas vjerovatno bio odlučujući.

CRNO BIJELI SVIJET: Uslijedili su studentski izbori. Dekan nije žalio truda. Upućeni tvrde da je išao dotle da je studentima prve godine, javno u slušaonicama, obećavao ispite položene na lijepe oči i skraćenu nastavu. Samo da izaberu prave studentske funkcionere.

Po protivničkom studentskom taboru udarao je koliko je mogao. Te su hapšeni, te nasilno rješavaju probleme, narušavaju ugled Pravnog fakulteta. Mujoviću je u tome na ruku išao incident od prije nekoliko godina kada je jedan od studentskih funkcionera fizički napao studenta koji je u jednoj TV emisiji kritikovao rad studentskog parlamenta. Računao je i na to da se mnogi sjećaju da su se studenti već žalili da njihovi predstavnici predugo traju, da se studentski izbori ne održavaju redovno… Slika očigledno nije crno bijela.

No, Mujović, kome je toliko stalo do ugleda fakulteta i nenasilne komunikacije, zaslužan je recimo što se profesoru Slavku Lukiću nikada nije „sudilo” pred Sudom časti Univerziteta jer se fizički obračunavao sa studentskim predstavnicima. Disciplinska komisija fakulteta Lukića je simbolično kaznila, a Mujovićev prvi potez po dolasku na mjesto dekana bio je da povuče tužbu protiv Lukića Sudu časti.

Onda je uslijedio udar na finansije tadašnjih i sadašnjih studentskih predstavnika koji su bili u dobrim odnosima sa bivšim dekanom Zoranom Rašovićem. Da na njih ne može da računa Mujović je shvatio i nakon što su mu jasno stavili do znanja da ga ne podržavaju kada je na tom fakultetu otkriveno da su ocjene nekih studenata i asistenata falsifikovane. Mujović se u anonimnoj prijavi tužilaštvu tereti da je ocjene falsifikovao između ostalih i svojoj asistentici Bojani Lakićević kojoj je to omogućilo da bude izabrana na to mjesto. Da je dekanova asistentkinja privilegovana, govori i podatak da je radom u komisijama za tri godine na tom fakultetu zaradila skoro 40 hiljada eura. Mimo plate.

STUDENTI ŽELE NOVOG DEKANA: Uz sve opravdane kritike na račun studentskih funkcionera, rizikujući da padnu u nemilost Mujoviću lojalnih profesora, oni su se suprostavili dekanu.

Studenti koji su glasali na izborima za svoje predstavnike shvatili su da u stvari odlučuju hoće li Mujović i dalje biti dekan ili ne. A nemaju ilizija da su alternative bajne. ,,Između toga da ode Zoran Rakočević ili Mujović, ipak je bolje ovo drugo”, “Konstantno propadanje fakulteta ne može više ni spomenik Valtazara Bogišića da gleda a ne studenti kojima je fakultet odskočna daska u daljem životu”, samo su neki od komentara studenata na tom fakultetu.

Univerzitetske vlasti i dalje stoje po strani. Rektor je objasnio da studenti mogu sami između sebe da riješe problem, te da im ne treba medijator. Prethodno se izjasnio da Vijeće Pravnog fakulteta treba da se izbori sa situacijom na tom fakultetu.

Đukanović je očigledno bolji privatnik nego premijer. Dok se na džavnom univerzitetu odvijaju ova čudesa, na njegovom Univerzitetu Donja Gorica diplomci u narandžastim odorama, smiješe se sa novinskih strana. Da su društvu veoma važni pokazalo im je prisustvo dodjeli diploma rektora, ministra prosvjete. I premijera, dabome.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

DRUŠTVO

HOTELI SVETI STEFAN I MILOČER NEĆE RADITI NI OVOGA LJETA: Biseri pod ključem

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje

 

Najluksuzniji crnogorski turistički brend, grad-hotel Sveti Stefan sa hotelom Miločer, neće otvoriti svoja vrata za turiste ni ovoga ljeta. To je odluka zakupca, kompanije Adriatic properties, koja zapravo nije javno izrečena, ali su hoteli na kraju juna i dalje zatvoreni, bez znakova bilo kakvih radova koji bi se odnosili na pripremu objekata za prijem gostiju.

Ekskluzivno ljetovalište u Paštrovićima, pored dva hotela sadrži nekoliko zasebnih vila u miločerskom parku, restorane i kafeterije, veliki spa centar i tri najljepše prirodne pješčane plaže na Crnogorskom primorju. Svi navedeni objekti su zatvoreni, parkovi i travnjaci su već duže vrijeme neodržavani, plaže napuštene i neuređene, bez mobilijara i pratećih usluga, zbog čega poznati turistički kompleks na junskoj vrelini djeluje zaista tužno.

Sudbina zakupljenog ekskluzivnog ljetovališta, pitanja u vezi sa nastupajućom sezonom i planovima zakupca koji blokadom Svetog Stefana nanosi veliku štetu crnogorskom turizmu, pokrivena su velom tajne. Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje.

U Budvanskoj kompaniji Adriatic properties na početku prošlogodišnje turističke sezone odlučili su  da zatvore hotele kao reakciju na proteste mještana koji su se protivili izgradnji stanova za tržište u Miločeru, na lokaciji starog Hotela Kraljičina plaža, i tražili da im se omogući prolaz javnim stazama kroz naselje koje je zakupac blokirao. Mještani su porušili kapije koje su sprečavale prolaz stazom iza male Kraljičine plaže, što je bio okidač za zakupca da zatvori hotele pod izgovorm da su njegovi gosti izgubili zagarantovanu privatnost.

Najagilniji među učesnicima protesta bili su čelnici lokalnog odbora URA-e, partije čiji funkcioneri u Vladi nemaju odgovor kako riješiti nastalu situaciju koja traje drugu godinu zaredom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NIŽU SE ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA: Sistem kao saučesnik u zločinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore su saopštili da je ,,zrelo da femicid propišemo kao posebno krivično djelo u Krivičnom zakoniku Crne Gore”. Konstatovali su i da je sistem ,,negdje zatajio”, te da izostaje preventiva i da se ,,svako malo ponavlja nasilje nad ženama i to na najbrutalniji način”

 

Četrdesetsedmogodišnja Branka Petrović iz Herceg Novog ubijena je u ponedjeljak u zoru. Nešto prije šest sati u nju je pucao njen bivši suprug Bojan Rašović (47). Nakon ubistva Rašović se, po pisanju medija, u vidno lošem psihičkom stanju, predao policiji. Oko 20 sati priveden je dežurnom tužiocu – branio se ćutanjem.

,,Za proteklih devet mjeseci ubijeno je najmanje pet žena od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera. To je brojka koja zahtijeva hitno reagovanje institucija”, kaže za Monitor  Nataša Međedović, koordinarka SOS telefona Nikšić. Ona ističe da Crna Gora nema javno dostupnih statističkih podataka o rasprostranjenosti femicida: ,,Crna Gora mora uspostaviti sistem prikupljanja i analize podataka o nasilju nad ženama i otkrivanju propusta koji dovode do ubistava žena od strane njihovih bivših ili sadašnjih supruga i partnera kao preduslov za kreiranje uspješnih strategija za sprečavanje budućih femicida. Ubistvima žena je skoro uvijek prethodila duga istorija porodičnog nasilja, a femicid se uglavnom dešavao ili dešava u trenutku kada žena odluči da napusti nasilnu situaciju”.

Dan nakon ovog femicida u istom gradu Bjelopoljac Z.A. (37), sa privremenim boravkom u Herceg Novom, pretukao je vanbračnu suprugu M.D. On je u večernjim časovima 28. juna, vrijeđao svoju vanbračnu suprugu, prijetio da će je ubiti, a zatim joj zadao više udaraca  po glavi i ramenima  držeći u ruci kuhinjsku drvenu dasku. Sud za prekršaje u Budvi, Odjeljenje u Herceg Novom, izrekao mu je maksimalnu kaznu od 60 dana zatvora, uz mjeru zabrane približavanja oštećenoj u trajanju od pola godine.

Istog dana Više tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Dalibora Nikolića (34) za svirepo ubistvo trudne supruge Zimrite Nerde koju je u noći između 15. i 16. januara tukao osam sati. U optužnici su jezivi detalji: Nikolić je od 22 sata 15. janura do 6 sati narednog dana tukao i na svirep način, sa umišljajem, lišio života bremenitu suprugu… za vrijeme dok se troje njihove maloljetne djece (od 10, osam i četiri godine) nalazilo u porodičnoj kući. Od više desetina udaraca pesnicama i improvizovanom bejzbol palicom koje je Nerda primila skoro da nije bilo mjesta na njenom tijelu bez krvavih podliva.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

LUKSUZ NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: Par ležaljki i suncobran 500 eura dan, noćenje u vili 14 hiljada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na prestižnim lokacijama sa enormnim cijenama usluga smještaja, hrane i pića, pored stranaca ima priličan broj domaćih gostiju

 

Turistički kompleks sa hotelima Sveti Stefan i Miločer, decenijski simbol elitnog turizma na Crnogorskom primorju, vidno propada, zatvoren za goste već drugu sezonu zaredom. Zaključan grad hotel Sveti Stefan, prepušten zubu vremena, napuštene i neuređene hotelske plaže našeg najpoznatijeg ljetovališta, na početku turističke sezone pružaju sliku propasti, neuspjeha i nebrige, kako države tako i zakupca, of šor kompanije Adway Investment sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, i njene budvanske filijale Adriatic properties, kojom upravlja grčki biznismen Petros Statis.

Na drugoj strani, duž obale podignuti su novi rizorti sa hotelima, vilama i apartmanima, koji luksuzom i cijenama sa kojima su izašli na tržište, daleko nadmašuju ponudu Hotela Aman Sveti Stefan. Novi ekskluzivni turistički kompleksi, nikli na lokalitetima koji se ne mogu mjeriti sa prirodnim, kulturnim i istorijskim odlikama Sveca, posluju sa cijenama usluga koje ni na Svetom Stefanu do sada nisu postignute.

Po luksuzu koji nudi, izdvaja se kompleks One&Only Portonovi, izgrađen na mjestu nekadašnje vojne baze Kumbor, na obalama Bokokotorskog zaliva. Mlade ćerke predsjednika Azerbejdžana Ilhana Alijeva Arzu i Lejla, koje, prema podacima CIN-a, stoje kao krajnji vlasnici iza kompanije koja je gradila Portonovi, imaju trenutno,  u objektima sa 5 zvjezdica, najskuplju turističku ponudu u Crnoj Gori.

Najluksuzniji objekat novog rizorta, raskošna Vila One, površine 460 kvadrata, nudi se po nevjerovatnoj cijeni od 14.000 eura za jednu noć. Vila se reklamira kao ambijent koji nudi „božanski život“ i zagarantovanu sreću onom ko je iznajmi. Pored niza specijalnih usluga, privatnog bazena, bazena za hidroterapiju, privatnog kuvara, gosti dobijaju na raspolaganju  „stručnjaka za sreću“, ličnog batlera na 24 časa, koji je zadužen da svaki trenutak u vili gostima učini sretnim i nezaboravnim. Sa sopstvenim vrtom i bogatim modernim enterijerom, Vila One predviđena je za boravak najviše 6 osoba i dvoje djece.

Kompanija One&Only raspolaže sa dodatne tri „originalne vile“, nazvane po crnogorskim planinama. U vilama Orjen, Lovćen i Rumija  smještaj je nešto jeftiniji. Jedno noćenje sa doručkom za dvoje, staje od 12.800 eura pa do 16.000, u zavisnosti od broja soba u vili. Svaka od njih ima svoj bazen i sopstvenu pješčanu plažu. To je pet puta više od cijene po kojoj se izdavala čuvena Vila 118 na Svetom Stefanu, ikona skupog i luksuznog smještaja na crnogorskom primorju. Zakupac je ovu vilu površine 165 kvadrata, u kojoj se odmarao veliki broj slavnih i bogatih gostiju, preimenovao u Vila Sveti Stefan, čija je cijena za jednu noć iznosila 3.500 eura.

Cijene soba i apartmana u hotelu One&Only prava su sitnica u odnosu na basnoslovne sume koje treba izdvojiti za uživanje u vilama. Noćenje i doručak u standardnoj dvokrevetnoj sobi staje od 1.520 do 1.930 eura, tokom jula ove turističke sezone.

Znatno su niže cijene smještaja u apartmanima kojima upravlja kompanija Portonovi. Kreću se od 490 eura pa sve do 1.900 eura za komforne stanove sa bazenom.

Ko su klijenti novog rizorta pored Herceg Novog, nije poznato. I koji su to gosti koji plaćaju na destine hijada eura za noć u izdvojenom kompleksu koji okružuje običan, domaći svijet i morska voda zaliva? Kako uopšte stižu u oazu blještavog  lukusuza i sjaja nakon što slete na aerodom Tivat? Čekaju na trajekt ili ostatak zaliva prelijeću helikopterom? Na pitanje da li uopšte ima zainteresovanih za bukiranje vila, dobili smo odgovor da je za Vilu One teško naći slobodan termin u julu mjesecu.

Astronomske cijene smještaja i usluga formirane su i u turističkom naselju Dukley Hotel&Resort sa 5 zvjezdica, izgrađenom na budvanskom Rtu Zavala. U tom stambeno-turističkom kompleksu na Budvanskoj rivijeri sve pršti od luksuza i visokih cijena.

Penthaus apartman na Zavali izdaje se po cijeni od 3.500 eura za jednu noć. Isti takav sa tri spavaće sobe cijeni se 3.936 eura. Apartmani u vilama prodaju se od 1.125 do 1.470 eura dnevno, zavisno od broja soba.

Međutim, pravo iznenađenje slijedi kod takozvanog plažnog programa i uslova za korišćenje plaža koje okružuju Rt Zavala. Za posjetioce koji nisu gosti hotela, komplet sa dvije ležaljke i suncobranom na pješčanoj plaži Guvance, preimenovanoj u Dukley Beach&Bar, staje 250 eura na dan. Uz tu cijenu sleduje flaša francuskog šampanjca, tanjir voća i 4 flaše vode marke Suza.

Postoji i premijum paket sa nešto komfornijim ležaljkama, odnosno krevetima,  koji košta 500 eura za jedan dan korišćenja. Uz ovu fantastičnu cijenu, vjerovatno jedinstvenu na Crnogorskom primorju, kompanija daje bocu skupljeg šampanjca, porciju svežih ostriga, tanjir sa biranim šumskim voćem i Suza vodu.

Nudi se i alternativa. Ukoliko gost na plaži u toku dana potroši najmanje 450 eura, one dvije ležaljke doći će mu za džaba. Ili u premijum aranžmanu, mora potrošiti najmanje 1.000 eura na jelo i piće, da bi komplet bio gratis. Šta ljudi mogu popiti i pojesti na plaži Zavale za 1.000 eura, mogu da pitaju samo neupućeni.

Na drugim dvjema plažama koje je investitor Zavale izgradio u stijenju ispod vila, pod naziovm Key west  i Escape beach, poznatog brenda Nikki beach, cijene plažnog mobilijara su slične, a ponuda obiluje specijalitetima poput jastoga, ostriga, lososa, skupocjenog šampanjca i voća. Hedonizam u punom sjaju. Kupanje i sunčanje uz ispijanje skupocjenog pjenušca na vrelom pijesku.

Sve se odigrava u neposrednoj blizini populističke Slovenske plaže, na kojoj se odmaraju i oni turisti koji smještaj plate po 20 eura za noć.

Cijene ležaljki i suncobrana na plažama i pontama Zavale nadmašile su one koje su važile na dugim prirodnim pješčanim kupalištima Miločera i Svetog Stefana u vrijeme kada su hoteli bili u funkciji. Prestankom rada najljepših plaža u režimu koji podrazumijeva propisno uređenje, plažni mobilijar, tuševe, klijentela koja ih je koristila, ostala je bez alternative. Ove plaže postale su javne, na koršćenje svih namjernika koji su voljni da sa sobom donesu sve što im je za boravak na suncu potrebno. Situaciju su iskoristili drugi hotelijeri koji su podigli cijene usluga na kupalištima kojima gazduju.

Na plaži ispred Hotela Maestral u Pržnu, komplet sa dvije ležaljke i suncobranom izdaje se za 150 eura na dan. Istovremeno noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi hotela, tokom juna, može se rezervisati po cijeni od 220-250 eura. Ludovanje sa naplatom plastičnih ležaljki i pijeska ide toliko daleko da će, po svemu sudeći, one dostići cijenu udobnog kreveta u hotelskoj sobi.

Među gostima koji borave na navednim prestižnim lokacijama sa enormnim cijenama usluga smještaja, hrane i pića, pored stranaca ima i priličan broj domaćih gostiju. Nismo ni znali da tu oko nas živi i uživa neki prebogati svijet koji baca novac i bahati se po plažama, jahtama, hotelima. To su mali izdvojeni zabrani za super bogate iza čijih kapija i ograda postoji posve drugačija realnost. Sirotinja, masovni turizam, prebukirane plaže, jeftinoća, gužva, buka… i nečisto zagađeno more koje svi jednako eksploatišu.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo