Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Ni džabe ne pomaže

Objavljeno prije

na

Prije manje od godinu, od cijena poslovnih prostora u Podgorici običnim smrtnicima se vrtjelo u glavi. U centru grada, 15 kvadrata se izdavalo za 5000 eura mjesečno. Stručnjaci su tada Monitoru objašnjavali da Podgorica nema dovoljno poslovnog prostora i da je zato sasvim očekivana visoka cijena zakupa. Kao i da poslovne prostore rijetko ko prodaje. Danas većina poslovnih prostora zjapi prazna. Poslovni centri Nikić, Palada, pojedini butici u samom centru grada, traže nove zakupce. Nezvanično se može čuti da je Delta učinila svoje i da su se renomirani bendovi preselili u najveći tržni centar. Zvanično da kriza trese na sve strane. Vlasnik poslovnog centra Nikić Ljubo Nikić kaže za Monitor da je u njegovom tržnom centru trenutno zakupljeno dvadesetak poslovnih prostora. Prije godinu ih je bilo devedeset. “Kriza je počela da se osjeća prije godinu dana, jer sam tada izdavao metar kvadratni od 40 do 50 eura, a sada sam spreman spreman da ga izdam i za 12 eura, ali nemam kome.”

Nikić kaže da se privatnim poslom bavi skoro četrdeset godina i da ne pamti da je bilo slobodnog lokala u ulici Slobode. Sada ih ima makar deset. Objašnjava i da prije dvije i po godine nije mogao da nađe slobodan magacin u Zeti, a da su ga vlasnici izdavali i po deset eura za metar kvadratni.

“Situacija je danas katastrofalna. Početkom 90-ih, kada smo svaki dan dodavali po jednu ili dvije nule, znao sam da će kriza proći, a sada joj ne nazirem kraj”.

Najgore je što, kako kažu u podgoričkim agencijama za nekretnine, za poslovnim prostorima nema nikakve potražnje. Mogu ga i džabe dati, niko se ne interesuje, kažu u jednoj od agencija.

Jedan od velikih investitora koji gradi poslovno stambeni kompleks povjerio se svom prijatelju da je bio srećan prije neki dan kada mu je zazvonio telefon. Nekoga je zanimala cijena. Nijesu se dogovorili, ali, i to je nešto – tri mjeseca se niko nije interesovao za centar koji gradi.

U In nekretninama Monitoru je rečeno da skoro uopšte nema interesovanja za zakup poslovnih prostorija i da mnogi zvrje prazni.

,,Cijena zakupa metra kvadratnog je oko 15 eura, ali su vlasnici spremni da je smanje jer mnogi zatvaraju butike i većina poslovnih prostora zjapi prazna.”

Na prvi pogled i tržni centar Palada, luksuzno zdanje kod mosta Milenijum, djeluje pusto.

Miroslav Mališić, vlasnik Ribnica komerca koja je vlasnik Palade kaže da u njegovom poslovnim prostorima imaju office centre neke od najznačajnijih kompanija koje posluju u Crnoj Gori – Dalmacija cement, Roš, koji je najveći proizvođač ljekova. ,,Većina butika je zatvorena. Skoro svi su otišli, a razlog je kriza u tekstilnoj industriji”.

Mališić priznanje da je ,,Delta povukla dosta brendova”, ali da su sada mnogi u nebranom groždju jer je sa Miškovićevom firmom teško raskinuti ugovor. Mnogi se žale da ne znaju što da rade, da li da ostanu ili da plaćaju penale zbog nepoštovanja ugovora.

I Nikić i Mališić najavljuju da će se okrenuti drugim poslovima. Manji trgovci, vlasnici malih butika koji godinama žive od tog posla, nemaju tu mogućnost. U, sada praznim, radnjama neko je dosad zarađivao platu. Ti ljudi se dosad nijesu pojavili u zvaničnoj evidenciji nezaposlenih. Kao što znamo, kod nas, mimo svijeta, raste zaposlenost, ne broj nezaposlenih.

,,Nema bankrota, nema porasta nezaposlenosti”, lijepo nam je rekao premijer Milo Đukanović. Krizu ne vidi, ko neće i kome se može.

Vesna RAJKOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo