Povežite se sa nama

DRUŠTVO

NOVA „KRAĐA“ CIGARETA IZ BESCARINSKOG SKLADIŠTA LUKE BAR: Šverceri ponovo ismijali državu 

Objavljeno prije

na

Za nepunih trideset dana iz skladišta bescarinske zone u Luci Bar dva puta su ukradene cigarete. Zvaničnici se prepucavaju – ko je nadležan, a ko je kriv

 

Svi međunarodni izvještaji o Crnoj Gori ukazuju na to da naša zemlja ima veliki problem sa švercom cigareta. Da su tvrdnje međunarodnih „ocjenjivača“ tačne, dokazali smo još jednom.

Za nepunih trideset dana iz skladišta bescarinske zone u luci Bar dva puta su ukradene cigarete bez akciznih markica. Početkom februara ukradeno je 11.000 paketa, a početkom marta 238 paketa duvanskih proizvoda, što njihove vlasnike oslobađa plaćanja propisanih državnih dažbina. Obje krađe izvršene su u skladištima kompanije Montenegro Duvan Commerce, preduzeća, prema tvrdnjama upućenih, povezanog sa mojkovačkom fabrikom Tara.

Ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Sergej Sekulović oglasio se povodom posljednje krađe cigareta i pozvao Specijalno državno tužilaštvo i novog glavnog specijalnog tužioca da pokrenu sveobuhvatnu istragu. Kazao je da istraga treba da počne od njega, pa sve do vrha Uprave prihoda i carina, Uprave policije i same Vlade. Taj, kako je kazao, kontinuitet i javašluk govore zasigurno da u Crnoj Gori postoji duboko razgranat kriminalni sistem.

„Ovo je rušenje kredibiliteta države i dokaz da postoje rupe u institucijama. Takođe i prilika za novog glavnog specijalnog tužioca i njegov tim da, u saradnji sa svim organima, dođu do istine“, navodi Sekulović.

U istrazi krađe više od 11.000 paketa cigareta iz skladišta mojkovačke firme Montenegro duvan komerc policija je do sada uhaspila dvojicu vozača kamiona – Mema Peročevića i Jovana Draškovića, i carinika iz Bara Dejana Dabanovića. Međutim, još se ne zna za koga su oni radili i gdje su završile cigarete. Prema informacijama Monitora pretresena su određena skladišta u Podgorici, ali nije bilo tragova izgubljenim cigaretama. Za drugu krađu istraga i dalje traje.

Vršiteljka dužnosti direktorice Upave prihoda i carina Milena Petričević sumnja da je sa krađama povezana upravo kompanija Montenegro Duvan Comerc. Najavila je da će zbog krađe cigareta podnijeti krivične prijave protiv svih potencijalno odgovornih u svim državnim organima i mojkovačkoj firmi čiji su duvanski proizvodi nestali. Ona tvrdi da niko iz kompanije nije kontaktirao Upravu nakon prve krađe od preko 11.000 paketa cigareta (17 duvanskih brendova), dok, prema njenim saznanjima, nijesu podnijeli ni krivičnu prijavu.

„Da toliko vremena prođe od krađe, a da se vlasnik ne oglasi, nevjerovatna je pojava. Ni nakon najnovije krađe od 238 paketa, niko iz pomenutih pravnih subjekata i njihova ovlašćena lica se nije obratio, niko nije prijavio nestanak cigara ili štetu, što nesumnjivo pojašnjava pojavu da se cigarete iznose – kradu, uz saglasnost vlasnika, kako ne bi bile podvrgnute obavezi plaćanja utvrđenog iznosa carinskih i drugih naknada u skladu sa propisima, i kako bi, kao carinski dužnik robu plasirao na sivo tržište bez prethodno uplaćenih carinskih dažbina“, saopštila je Petričević.

Nejasno je, međutim, kako je neopaženo prošlo toliko šlepera cigareta iz prostora pod video nadzorom i, navodno, strogom kontrolom. U jednom trenutku je policija obavještavana o svakom kamionu koji napusti slobodnu zonu. Petričević je pojasnila da je Opštim pravilima poslovanja u Slobodnoj zoni propisano i da svaki ulazak i izlazak robe, lica i vozila evidentira služba obezbjeđenja u zoni i carinska služba, ali da se to odnosni na legalna kretanja, a ne na krađe.

„UPC nije ingerentna da se bavi pitanjima obezbjeđenja istih od požara, elementarnih nepogoda, krađa ili nauma vlasnika da svjesnim zapuštanjem robe istu dovede do stadijuma gubitka upotrebne vrijednosti”.

Potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović tvrdi da Uprava policije nije nadležna za Slobodnu zonu Luke Bar, već Uprava prihoda i carina. Abazović je još lani javnosti saopštio da je Vlada stala na kraj švercu cigareta. Tada je Vlada zabranila skladištenje cigareta u slobodnoj zoni. Međutim, od tada se, kako izgleda, ne prestaje sa krađom zatečenih cigareta iz skladišta.

Pripadnik Sektora za borbu protiv kriminala Uprave policije Vukosav Jovanović rekao je da, za sada, ne postoji osnov sumnje da su u izvršenju ovog krivičnog djela učestvovale osobe iz sistema, odnosno iz Uprave policije, Uprave carina ili lučki radnici. On je naveo i da definitivno postoje lica za koje postoji osnov sumnje da su učestvovali u tom poduhvatu, međutim, da bi preduzeli konkretne radnje, kako kaže, dokaze moraju da podignu na nivo osnovane sumnje. Jovanović tvrdi da je krivično djelo izvršeno tako što je neko preskočio ogradu, a potom, u dijelu koji nije pod video-nadzorom, ukrao cigarete.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković kaže da se znalo da je Slobodna zona Luke Bar jedna od „rak rana crnogorskog organizovanog kriminala“. Ona smatra da su i neki ljudi iz Uprave carina i Slobodne zone Luke Bar dio problema, jer su, kako je dodala, i ranije prikrivali informacije.

„Te ljude smo morali da promijenimo“, navodi Ćalović.

Njeno ključno pitanje je zašto se krađe i dalje dešavaju i zašto se nakon promjene vlasti nije radilo na tome da se tome stane na kraj. Ugovori, tvrdi, propisuju da onaj ko skladišti cigarete obezbjeđuje magacin da ne dođe do šverca cigareta. Međutim, postoji mehanizam u rukama Luke Bar koja donosi plan obezbjeđenja i ti koji upravljaju magacinima moraju da usklade svoje obezbjeđenje sa postojećim planom.

„Zašto poslije godinu mi ponovo pričamo o tome da imamo problem sa cigaretama, a u zatvoru nemamo nikoga, bar ne u nekom većem rangu od kamiondžije. Ja mislim da je ovdje ključni problem u tome što se nastavlja sa prebacivanjem odgovornosti, a svi znamo da će da se nastavi sa krađom cigareta“, saopštila je Ćalović Marković.

 

Ne znaju koliko se cigareta nalazi u Luci Bar

Predsjednica Odbora direktora Luke Bar Slađana Perišić kazala je da nema

podatke o tome koliko se u Luci Bar nalazi cigareta. Ona je navela da krađe           cigareta nijesu dobre za Luku Bar i njen imidž. Zato su otvoreni su za sve informacije i saradnju. Tvrdi da do prije mjesec ili dva Luka Bar nije imala video-nadzor.

„Tridest godina u Luci Bar nije postojala nijedna kamera. Luka Bar je obezbijedila kamere unazad, možda, mjesec ili dva. Mi smo to predlagali, 30 kamera je postavljeno u Slobodnoj zoni, do tada nije postojala nijedna”, kazala je Perišić.

 

MDC bio obavezan da čuva svoje skladište

Petričević je kazala da je preduzeće Montenegro Duvan Comerc (MDC), iz čijeg skladišta su nestale cigarete, potpisao ugovor sa Lukom Bar da je kompanija odgovorna za robu u svom skladištu. Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, osnivač mojkovačke firme je Ivan Begović, a izvršni direktor Marvin Pešikan.

To preduzeće osnovano je u aprilu 2010. godine, a od tada je nekoliko puta mijenjana vlasnička i struktura lica u društvu. Prvobitno, kao osnivač je bio upisan Željko Bulatović, a kao izvršni direktor i ovlašćeno lice Dragomir Begović. Ta firma navodno je povezana sa preduzećem Montenegro Tobacco Company (MTC) u okviru kojeg radi kontroverzna fabrika cigareta Tara u Mojkovcu.

„Sve ono na šta ja ukazujem od dana prvog nestanka cigareta, vidi se iz člana 11 pomenutog ugovora. U stavu 1 tog člana kaže se da korisnik odgovara za bezbjednost imovine i lica na svojoj lokaciji, naglašavam na svojoj lokaciji, i u tom pogledu sam snosi troškove i rizik”, kazala je Petričević.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

POLITIKA ISPRED TURIZMA: Sezona pod prinudnom upravom

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sa nivoa Nacionalne turističke organizacije nema validnih procjena o uspješnosti ovogodišnje turističke sezone. Procjene su se pravile na osnovu unaprijed ugovorenih hotelskih kapaciteta i potražnje na tržištu. U crnogorskom turizmu nema više ugovorenih kapaciteta, nema velikih turoperatora i čarter linija. NTO najavljuje dobar buking iz Velike Britanije iako nijedan turoperator iz te zemlje ne radi organizovano Crnu Goru

 

Turizam je glavna privredna grana u Crnoj Gori. Budva je  centar crnogorskog turizma u kojem se ostvaruje oko 50 odsto ukupnog prihoda. Ta opštepoznata činjnica nije bila presudna za  određivanje datuma održavanja lokalnih izbora u Opštini u kojoj je raspušten lokalni parlament i uvedena prinudna uprava.

Izbori su bili zakazani za 5 jun. kako bi se uzavrela politička situacija u gradu stabilizovala i sva pažnja novoizabrane vlasti usmjerila na djelatnost od čijih prihoda se puni gradska kasa i od koje zavisi ukupan razvoj grada. Međutim, politički interesi stranaka nove parlamentarne većine kojima izbori početkom juna nisu odgovarali, stavljeni su iznad  turizma i ekonomije.

Lokalni izbori u Budvi pomjereni su za 23. oktobar, što znači da će tokom čitave turističke sezone najvažniju turističku opštinu voditi pet Vladinih povjerenika sa svim ovlašćenjima koja po zakonu imaju i legalno birani odbornici.

Kako će Budva u predstojećoj sezoni funkcionisati bez potpune vlasti i učešća predstavnika građana, teško je prognozirati. Turistička sezona 2022. jedna je od najneizvjesnijih jer počinje u jeku rata koji bukti usred Evrope, u Ukrajini, i velike ekonomske krize koja je uslijedila. Crnogorski turizam ovoga ljeta ne može da računa na najbrojnije turiste iz Ukrajine i Rusije koji su u ukupnom turističkom prometu naše zemlje učestvovali i do 30 procenata.

Zbog rata u Ukrajini, kome se ne nazire kraj, i obostranih ekonomskih sankcija koje su Crna Gora i Rusija jedna drugoj uvele, suspendovan je avio-prevoz sa ovih destinacija za aerodrom Tivat. Za ljetovanje u Crnoj Gori opredijeliće se uglavnom oni Rusi koji imaju nekretnine u Crnoj Gori. Dolazak na Crnogorsko primorje postao je za Ruse preskup, putuje se preko Beograda i Istanbula sa kartom koja staje više od 1.000 eura.

Hotelijeri i vlasnici privatnog smještaja nadaju se da će gubitak istočnog tržišta biti nadoknađen pronalaskom novih emitivnih destinacija i uvođenjem sezonskih avio- linija ka Sjevernoj i Zapadnoj Evropi. Ipak nisu preveliki optimisti da će se nakon  pandemije koja je obilježila prošlogodišnju sezonu i novih okolnosti rata i ekonomske krize koja trese veliki broj zemalja, dostići nivo turističkog prometa iz 2019. godine.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 13. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

IZBORNI GALIMATIJAS: Po volji vladajuće većine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Već zakazani lokalni izbori u jeku turističke sezone, objedinjeni su i odloženi za oktobar. Iz nove vladajuće većine objasnili su da društvo treba relaksirati neprestane izborne trke, dok opozicija tvrdi da se radi o bježanju od izvora. Iz dijela nevladinog sektora, kao i ranije, upozoravaju na nezakonitost

 

 I pored toga što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao lokalne izbore u više crnogorskih opština koji su trebali da se održe u jeku turističke sezone, bar turisti mogu da odahnu – do njih neće doći. Nova parlamentarna većina se potrudila da izbore objedini i odloži za oktobar, sve slijedeći DPS praksu nedržanja zakona kao pijan plota. Nova opozicija upozorava na hajdučiju i pravni haos i poentiraju da je odluka politička jer novoj većini u ovom trenutku ne odgovaraju izbori.

Krenimo redom. Skupština Crne Gore je 5. maja usvojila dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojima je predviđeno da se izbori u 14 gradova objedine i odgode do 30. oktobra. Dopune, za koje je glasalo 45 poslanika, protiv je bilo 16, su predložili članovi nove parlamentarne većine iz SNP-a, URA-e, DPS-a, Bošnjačke stranke i SDP-a.

Predlagači zakona iz redova nove parlamentarne većine pozvali su se na javni interes da građani na lokalnim izborima glasaju istog dana, te na potrebu građana i društva da se ne bude non-stop u izbornoj kampanji. Upozorili su i da iza objedinjavanja izbora u jednom danu stoje Evropska komisija, OEBS i ODIR, te da je to jedna od preporuka iz posljednjeg izvještaja Evropske komisije.

Da je ovo zakon o bježaniji od izbora, tvrde sada opozicione Demokrate. Oni tvrde da je ovo akt bez presedana kojim se uvodi pravni haos u izborni sistem. Demokratski front (DF) je napustio sjednicu Skupštine zbog, kako su kazali, pravnog nasilja vladajuće većine, uz najavu vaninstitucionalne borbe.

Predsjednik Đukanović, koji je već raspisao izbore za Bijelo Polje i Šavnik za 12. jun, za 5. jun vanredne u Budvi, Tivtu, a redovne u Plužinama i Žabljaku, vratio je Skupštini dopune zakona. On je upozorio da bi odluka vladajuće većine, u kojoj je sada i njegov DPS, mogla ,,otvoriti više bitnih pravnih pitanja, odnosno nedoumica, koje nastaju u karakterističnim političkim situacijama, uz pretpostavljenu refleksiju na polje crnogorskog ustavnog sistema i postulata ustavnog prava uopšte”.

Novi premijer Dritan Abazović je na ovu odluku Đukanovića odgovorio da će skupštinska većina ponovo izglasati dopune i da će Đukanović morati da ih potpiše.

,,Ukoliko Skupština ponovo usvoji isti zakon, predsjednik je dužan da ga proglasi”, kazao je u izjavi Pobjedi Đorđije Blažić, dekan Fakulteta za državne i evropske studije.

Nakon što su poslanici Skupštine Crne Gore i drugi put usvojili dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, Đukanović ih je, poštujući zakonsku proceduru, potpisao.

Blažić je upozorio na pravni galimatijas koji može izazvati pravne i institucionalne probleme u funkcionisanju pojedinih državnih organa, ali i lokalne samouprave: ,,Pravni sistem se ne prilagođava interesima partija već građanima i sa takvom praksom se mora prekinuti”.

Saga oko lokalnih izbora je upravo pokazatelj kako se sve podređuje partijskim interesima. Dopune Zakona o lokalnoj samoupravi prvi put su povučene iz skupštinske procedure u novembru, iako su njegovi potpisnici bili svi predstavnici tadašnje vlasti. To se desilo nakon što koalicija Crno na bijelo nije prihvatila amandmane SNP-a koji je trebalo da garantuju da će odluka predsjednika države o raspisivanju izbora na Cetinju, Petnjici i Mojkovcu prestati da važi.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 13. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

IMPROVIZACIJA VLASTI U TURISTIČKOJ METROPOLI: Budva u rukama povjerenika

Objavljeno prije

na

Objavio:

Odlaganje izbora za oktobar posebno pogađa primorske opštine Budvu i Tivat u kojima je raspušten lokalni parlament i uvedena prinudna uprava. Predsjednik Milo Đukanović raspisao je izbore u ovim opštinama za 05. jun. Političke partije već su započele izbornu kampanju. U obavezi su da izborne liste za odbornike u lokalnim parlamentima predaju najkasnije do 11. maja

 

Da od lošeg može biti gore pokazuje politička situacija u Budvi u kojoj je na snazi prinudna uprava, koja se dodatno usložnjava ukoliko Skupština Crne Gore usvoji predlog za odlaganje lokalnih izbora u većini crnogorskih opština za 30. oktobar.

Odbor za politički sistem, u srijedu 4. maja, predložio je usvajanje Predloga zakona o dopuni  Zakona o lokalnoj samoupravi kojim bi se omogućilo odlaganje održavanja izbora u Podgorici i 13 opština u kojima su oni zakazani ili se očekuje njihovo zakazivanje u redovnom zakonskom roku, sa obrazloženjem stvaranja normativnog okvira za održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu. Predlog su podržali poslanici partija nove parlamentarne većine, DPS, SDP, URA i SNP.

Pomjeranje lokalnih izbora preko utvrđenog zakonskog roka za njihovo održavanje i određivanje datuma koji odgovaraju partijama koje kroje aktuelnu većinu u parlamentu, predstavlja grubo kršenje izbornog zakonodavstva i pravila fer i poštene izborne utakmice. To je akt samovolje i straha od raspoloženja birača koje pokazuju najnovija istraživanja javnog mnjenja,  ocjenjuju predstavnici stranaka koji se tome protive.

Odlaganje izbora za oktobar posebno pogađa primorske opštine Budvu i Tivat u kojima je raspušten lokalni parlament i uvedena prinudna uprava. Predsjednik Milo Đukanović raspisao je vanredne izbore u ovim opštinama za 5. jun. Političke partije već su započele izbornu kampanju. U obavezi su da izborne liste za odbornike u lokalnim parlamentima predaju najkasnije do 11. maja. Očekivalo se da će Odbor za politički sistem napraviti izuzetak za ove dvije opštine i potvrditi zakazani termin izlaska građana na birališta, kako bi u predstojeću turističku sezonu startovale sa novom lokalnom upravom, ali to u predlogu nisu učinili.

Ukoliko se izbori ne održe u zakazanom terminu, dvije turističke opštine ne mogu ostati u rukama povjerenika Vlade duže nego što je Zakonom o izboru odbornika i poslanika predviđeno. A to je najduže do 100 dana od dana raspisivanja izbora. Đukanović je izbore u Tivtu raspisao 12. marta a u Budvi 02. aprila ove godine.

Nakon isteka maksimalnih 100 dana prinudne uprave, opštine Budva i Tivat našle bi se u zoni bezvlašća ili nezakonite i neustavne improvizacije vlasti sa povjerenicima kojima je istekao mandat, tokom trajanja čitave turističke sezone, odnosno punih šest mjeseci.

Solomonsko rješenje za vakum koji bi nastupio u Budvi i Tivtu odlaganjem izbora bez preciziranja datuma održavanja, odnosno najkasnije do 30. oktobra, po ispravljenom predlogu predlagača izmjene Zakona, riješio bi se produženjem mandata povjerenika do konstituisanja nove skupštine, kad god to bilo.

Skupštinu Budve vodi Odbor povjerenika od 5 članova koji trenutno predstavljaju zakonodavnu vlast u najvećoj turističkoj opštini u zemlji. To su pojedinci izabrani na konkursu Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, iza kojih ne stoji volja građana. Konkurs je raspisan po kriterijumima koje je odredilo Ministarstvo javne uprave jer Zakon o lokalnoj samoupravi nije propisao način i kriterijume za izbor kandidata za ovo Vladino tijelo kome su data ogromna ovlašćenja.

U fotelji predsjednika Skupštine opštine Budva tako se, putem konkursa, našla Sonja Vukićević, mašinska inženjerka iz Budve, kao predsjednica Odbora povjerenika. Nije ispoštovan uslov konkursa po kome su „prioritet stručne reference iz oblasti prava, ekonomije ili sistema lokalne samouprave“. Odbor povjerenika ima sve nadležnosti lokalnog parlamenta propisane čl 38. Zakona o lokalnoj samoupravi. To u praksi znači da tih pet lica, dva člana iz reda zaposlenih u ministarstvima i tri iz Budve, upravljaju Opštinom čiji je budžet težak oko 40 miliona eura.

Scene iz budvanske skupštinske sale  postale su nadrealne. Dok su 33 odbornika budvanskog parlamenta kao predstavnici izborne volje građana Budve izražene na izborima 30. avgusta 2020. raspuštanjem Skupštine poslati kućama, petoro ljudi izabrani putem javnog konkursa sjede u odborničkim klupama i vode grad. Ako im se „rok važnosti“ produži do oktobra, opština Budva ulazi u stanje bezakonja.

Odbor povjerenika može donositi sve pravne akte Opštine, stratešeke planove razvoja, programe uređenja prostora, budžet i završni račun budžeta…Odbor raspolaže nepokretnom imovinom Opštine, odlučuje o finansijskom zaduživanju i davanju garancija, potvrđuje mandate odbornicima, bira i razrješava predsjednika Skupštine i predsjednika Opštine Budva i razmatra i usvaja izvještaj o radu predsjednika. Mogu odlučivati o zaradama lokalnih funkcionera i službenika… Otvorene su im sve mogućnosti, pa i za eventualne zloupotrebe.

Prinudna uprava  u Skupštini rezultat je političke nesposobnosti Demokratskog fronta i Demokrata u Budvi. Sa ukupno osvojenih 20 odborničkih mandata imali su lagodnu većinu za formiranje vlasti i podizanje Budve iz pepela koji je ostao iza trodecenijske vlasti DPS-a i njenih satelita. Sada DPS ponovo odlučuje i produžava agoniju lokalne samouprave u Budvi odgađanjem izbora na duži rok.

Bogata turistička metropola nije zaslužila ovakav krah avgustovske izborne pobjede. Lične sujete i pogrešna predstave o sopstvenoj moći pojedinih stranačkih prvaka, bile su preče od poštovanja birača. Nisu bili u stanju da formiraju funkcionalnu vlast u gradu koji raspolaže godišnjim prihodima  od nekoliko desetina miliona eura. Duže od godinu i po dana turistički grad je blokiran,  bez uticaja javnosti na razvojne, kulturne i društvene procese. Kao da su stanovnici Budve i lokalna uprava dva odvojena svijeta, bez dodirnih tačaka i zajedničkih interesa. Vlast, oličena isključivo u jednoj osobi, predsjedniku Opštine Marku Batu Careviću, postala je dovoljna sama sebi.

Uprkos drugačijim očekivanjima, prinudna uprava nije ugrozila fotelju predsjednika  Carevića. Čini se da je njegova pozicija sa povjerenicima jača nego što je bila ranije, sa legitimnim predstavnicima građana, izabranim odbornicima političkih partija. Sada i formalno sam upravlja najvećom turističkom opštinom na Crnogorskom primorju.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo