Povežite se sa nama

DRUŠTVO

PROTESTI PROTIV BETONIRANJA OBALE PAŠTROVIĆA: Mještani brane Skočiđevojku

Objavljeno prije

na

Turistički kompleks Skočiđevojka iza čije gradnje stoji kapital nepoznatih vlasnika sakriven iza ofšor firme registrovane na Kipru, organizovane po šemi Pandora papira, još jedan je primjer kako se bezdušno, uz pomoć Vlade i Opštine Budva, sumnjivim kapitalom betoniraju i uništavaju atraktivni predjeli budvanske rivijere

 

U subotu, 5. marta, mještani Reževića i Petrovca održali su protestno okupljanje na prostoru Rta Skočiđevojka, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo najavljenom gradnjom hotelsko-apartmanskog kompleksa neprihvatljivih razmjera na toj lokaciji. Na površini od 6,6 hektara planirana je gradnja objekata razne namjene, hotela, apartmanskog kompleksa i vila ukupne bruto izgrađene površine koja premašuje 100.000 kvadrata. Prema projektima na koje je saglasnost dao Glavni državni arhitekta Mirko Žižić, zgrade hotela postavljene na litici prema moru dostižu i do 15 spratova.

Turistički kompleks Skočiđevojka iza čije gradnje stoji kapital nepoznatih vlasnika sakriven iza ofšor firme registrovane na Kipru, organizovane po šemi Pandora papira, još jedan je primjer kako se bezdušno, uz pomoć Vlade i Opštine Budva, sumnjivim kapitalom betoniraju i uništavaju atraktivni predjeli budvanske rivijere.

Riječ je o izuzetno vrijednoj lokaciji koja se pruža grebenom pored morske obale, obraslom makijom, sa nekoliko manjih starijih objekata. Parcela Skočiđevojka, koja je dobila ime po mitu o nesretnoj ljubavi zbog koje se mlada djevojka bacila sa stijena u more, ima burnu istoriju vlasništva, koje se od 1949. mijenjalo sve do danas. U pitanju je prostor bivše vojne baze vojske FNRJ, za čije je potrebe zemljište oduzeto od vlasnika, koji tvrde, bez ikakve nadoknade.

Uoči raspada zajedničke države SCG, Ministarstvo odbrane zajedničke države, preko Fonda za reformu sistema odbrane, 2005. godine putem javnog tendera prodaje vojni kompleks površine 66.000 kvadrata po cijeni od 2,3 miliona eura. Ili za 34 eura po kvadratnom metru. Saglasnost na ovu kontroverznu prodaju dala je Vlada Crne Gore.

Kupci su bile kompanije Opora i Spartak iz Kotora, iza kojih su stajali ruski državljani. Dvije godine kasnije, u avgustu 2007, ruski vlasnici prodaju kompaniju Spartak kiparskoj kompaniji Caldero trading LTD, koja je u vlasništvu biznismena Zorana Ćoća Bećirovića, za 14,2 miliona eura.

Međutim, samo sedam dana kasnije, Bećirović realizuje preprodaju stoljeća. Istu parcelu firma Caldero prodaje kompaniji Montenegro real estate investment company sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, za nevjerovatnih 41,7 miliona eura. Izvršni direktor ove firme bio je palestinski biznismen Mohamed Rašid, a njen zastupnik advokatica Ana Kolarević.

Ni Rašidu nije bilo suđeno da gradi u Reževićima. Ostaje dužan više miliona eura banci Hipo Alpe Adria koja na ime kreditnog duga plijeni zemljište bišeg vojnog kompleksa. Krajem 2014. prodaje ga austrijskoj Meinl banci za 7,2 miliona eura.

Pet godina kasnije Meinl banka gubi licencu nakon što je otkriveno da je učestvovala u raznim malverzacijama u istočnoevropskim zemljama. Parcela Skočiđevojka krajem 2020. konačno prelazi u ruke kiparske kompanije K.D.P.Promotion and Investments Limited čiji su vlasnici sakriveni iza mreže ofšor firmi.

Firma je registrovana u Nikoziji u maju 2017. godine. Prema podacima, koji su dostupni, pokazuje se da su direktori ove firme istovremeno i direktori u desetinama i stotinama drugih firmi. Isto je i sa korporativnim upravnikom, firmom Serveu (Sekretarial) Limited na koju je stvarni vlasnik prenio pravo upravljanja, koji taj posao radi za još 216 sličnih firmi na Kipru i za jednu u Panami, navodi se u tekstu objavljenom u Vijestima. Nikoga ne bi iznenadilo otkriće da iza ove kiparske firme stoje pojedini crnogorski tajkuni i novobogataši.

Nakon prodaje vojnog kompleksa, Opština Budva 2009. usvaja Urbanistički projekat „Turističko naselje Skočiđevojka”, kojim su ispoštovane potrebe poznatog investitora,  dok su interesi mještana na parcelama u zahvatu plana zanemareni. „UPTN Skočiđevojka” obuhvata prostor od 20 hektara, ali je glavnina zgrada koncentrisana na dvije parcele bivše vojne baze, UP1 I UP 2, površine 6,6 hektara.

Tadašnji predsjednik MZ Reževići Dragan Vuković ukazivao je na niz nezakonitih radnji koje su pratile donošenje ovog plana. Uprkos nezadovoljstvu građana, većinom glasova odbornika koalicije DPS-SDP u budvanskom parlamentu, predlog „UPTN Skočiđevojka” je usvojen.

Međutim, tada su izostali protesti mještana sa zahtjevima za poništenje plana kojim se vidno narušava poznati pejzaž tog dijela budvanske rivijere, napadnut soliterima i blokovima zgrada poput betonskih zidova prema moru.

Trinaest godina kasnije, kada su projekti turističkog kompleksa izrađeni na osnovu usvojenog Urbanističkog projekta blizu realizacije, mještani su odlučili da se bore da do toga ne dođe. Makar ne u formi koju je odobrio Glavni državni arhitekta Žižić.

Idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje kompleksa Skočiđevojka, koje je po narudžbi kiparske firme uradio Arhitektonski studio AIM iz Podgorice, dobilo je potrebnu saglasnost Žižića.

Na parceli UP1, površine oko 49.000 kvadrata, dozvoljena je gradnja hotela, zatim apart hotela sa depadansima i niza vila ukupne izgrađene površine od 80.419 m2. Spratnost hotela je krajnje neobična i glasi: 7 suterena + prizemlje + 7 spratova, dok su vile ograničene na prizemlje i jedan sprat.

Divovska građevina od 15 spratova na samoj litici Rta Skočiđevojka dobila je saglasnost Glavnog državnog arhitekte.

Na drugoj parceli UP2, data je saglasnost za izgradnju apart hotela sa depadansima  ukupne površine od 28.280 m2. I opet soliter i spratnost Po+2S+P+8 za centralni objekat, uz depadanse do 7 spratova. Ukupno je odobreno 108.699 m2 na jednoj od najatraktivnijoj lokaciji u budvanskoj opštini.

„Ko god da je dao saglasnost na gradnju objekata na Skočiđevojci ili je lud, ili je uzeo pare, ili dobio posao”, kazao je na protestnom skupu Krsto Radović, predsjednik budvanske Skupštine.

„Na UP1 imamo objekat – zid dužine od 320 metara, visok 15 etaža, odnosno 45 metara, a na drugoj parceli objekat sa zidom dužine 160 metara i 14 etaža. Glavni državni arhitekta nije u skladu sa svojim, zakonom propisanim obavezama, analizirao i cijenio odnos novih objekata prema ambijentu i okolnim objektima”, istakla je na skupu arhitekta Tamara Goliš.

Mještani traže objašnjenje zašto je Glavni državni arhitekta prihvatio ponuđeni projekat kompleksa koji je dostavila kiparska kompanija, ako je smjernicama Prostornog plana Opštine i Urbanističkog projekta „TN Skočiđevojka” obavezno raspisivanje javnog međunarodnog konkursa za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za prostor koji je definisan kao ekskluzivan.

U tekstu plana nižeg reda, UP „Turističko naselje Skočiđevojka”, obaveza raspisivanja međunarodnog konkursa relativizovana je definicijom: „Izuzetno, javni međunarodni konkurs se prema Odluci Opštine Budva i nadležnog organa Ministarstva ne sprovodi u slučaju angažovanja arhitekte, dobitnika Pritzkerove ili RIBA nagrade (Royal Institute of British Architects), uz preporuku da to bude arhitekta Zaha Hadid”.

Riječ je o prestižnim nagradama u arhitekturi, ali je i neobično da donosilac jednog planskog dokumenta određuje čak i ime arhitekte. Čuvena arhitektica Hadid, preminula je 2016. godine.

U rješenju o davanju saglasnosti glavni državni arhitekta Žižić pozvao se na Odluku Opštine i Ministarstva o odustajanju od međunarodnog konkursa, koja zapravo ne postoji. Predstavnici Mjesne zajednice Reževići zatražili su objašnjenje od predsjednika Opštine Marka Bata Carevića koji im je potvrdio da takvu odluku nije potpisao.

Investitor, kiparska kompanija K.D.P za izradu idejnog rješenja arhitekture angažovala je Arhitektonski biro OAB iz Barselone, u kojem je jedan od partnera arhitekta Carlos Ferrater. Glavni arhitekta Žižić navodi kako je time zadovoljen uslov angažovanja arhitekte sa prestižnom nagradom RIBA, Kraljevskog instituta britanskih arhitekata. Arhitekta Ferrater dobio je 2011. godine nagradu International Fellow-FRIBA. Žižić je naveo da je dostavljena potvrda izdata 23. aprila 2021. godine, da se ova nagrada smatra RIBA nagradom.

Međutim, idejni projekat kompleksa Skočiđevojka potpisuje arhitekta Borja Ferrater, jedan od partnera biroa iz Barselone, dok je stariji Ferrater, nosilac priznanja, angažovan kao konsultant. Glavni projektant i dalje je podgorički biro AIM i arhitekta Ivan Milošević.

Međunarodni konkurs za Skočiđevojku je izostao, ali je upitno pominjanje imena jednog uspješnog španskog arhitekte u dizajniranju industrijskih hotela na pjeni od mora.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

DRŽAVA I FALSIFIKOVANE DIPLOME: U redu je to

Objavljeno prije

na

Objavio:

Afera oko lažne diplome pomoćnice direktorice Instituta za javno zdravlje (IJZ) Miljane Pavličić ponovo nas je upozorila na činjenicu da ,,stručnjaka” u javnoj upravi, policiji, obrazovanju, zdravstvu i ostalim oblastima u kojima bilježimo nenapredak ima na hiljade. I nikom ništa

 

Afera oko lažne diplome pomoćnice direktorice Instituta za javno zdravlje (IJZ) Miljane Pavličić razobličila je svu nemoć države i institucija da se uhvate u koštac sa armijom zaposlenih u državnim institucijama kojima na osnovu kupljenih  ili falsifikovanih uvjerenja dobijaju posao i napreduju u službi.

O kakvom se haosu i nekoordinaciji između državnih službi radi govori podatak da je Pavličić za 12 godina koliko radi u IJZ konstantno napredovala u službi i radila na poslovima koji zahtijevaju stručnost. Pored falsifikovane diplome, niko u njenoj ustanovi ali ni u nadležnim ministarstvima kao da nije znao da je ona početkom 2014. proglašena krivom zbog krivičnog djela falsifikovanja isprave.

Prema presudi iz 2014, Pavličić je na sudu priznala krivično djelo lažiranja diplome Hemijskog fakulteta u Beogradu. Sud je tada ocijenio da je ona ,,bila svjesna svog djela, čije je izvršenje htjela, postupajući sa direktnim umišljajem”.  I pored toga sud je cijeneći olakšavajuće okolonosti ,,izrekao uslovnu osudu kojom je utvrdio kaznu zatvora od četiri mjeseca i istovremeno je odredio rok provjeravanja od dvije godine, odnosno da se utvrđena kazna neće izvršiti ako okrivljena za vrijeme od dvije godine od pravosnažnosti presude ne učini krivično djelo”. Kako su sud i ostali provjeravali, dovoljno govori podatak da je Pavličić napredovala u službi i došla do mjesta pomoćnice direktora. Možda bi bila izabrana i za direktoricu da nije bilo višemjesečnog istraživanja novinarki Vijesti koje su razobličile ovaj slučaj.

Da sve nije prošlo bez odjeka, potvrđuje ostavka dosadašnjeg direktora  Instituta za javno zdravlje Igora Galića. ,,Vezano za navode iz medija gdje se pominju falsifikovane diplome, želim jasno da stavim do znanja da se principijelno protivim svakom vidu malverzacija i molim da se istrage u ovom pravcu nastave u cijelom državnom sistemu”, saopštio je Galić.

I kako to obično biva nakon skandala ovakvih razmjera, iz Ministarstva prosvjete i ostalih su najavili da će sada podrobnije ispitivati diplome a iz tužilaštva da će prilježnije ispitati ovaj i ostale slučajeve lažnih diploma.

Za sada se tužilaštvu ne žuri u ispitivanju i kažnjavanju ovakve prakse. Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija su nakon izbijanja afere upozorili da su posljednjih godina podnijeli desetine krivičnih prijava protiv lica za koje je dobijena potvrda da su njihove diplome nevalidne, ali da nijedan slučaj nije procesuiran.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

OŽIVLJAVANJE PRAVOSUĐA: Deblokada počela od Ustavnog suda

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministar pravde Andrej Milović (PES) tražio je nedavno od šefa Skupštine Andrije Mandića (ZBCG) da se hitno pokrene dijalog unutar parlamentarne većine, ali i organizuju uporedni sastanci s opozicijom o popuni ključnih pozicija u pravosuđu – jednog mjesta u Ustavnom sudu, tri u Sudskom savjetu, te pozicije vrhovnog državnog tužioca (VDT)

 

Poslanici Skupštine Crne Gore su u drugom krugu sa 56 glasova izabrali Faruka Resulbegovića za sudiju Ustavnog suda. Tako je omogućeno da Ustavni sud, poslije višegodišnje krize, ponovo radi u punom sastavu, sa sedam sudija.

Lokalni izbori prošle godine pokazali su neophodnost funkcionalnog Ustavnog suda (US). Četiri opštine nisu mogle da proglase rezultate izbora i formiraju vlast  nakon što su odbijene žalbe, podnijete opštinskoj izbornoj komisiji, došle do Ustavnog suda. US nije mogao  odlučiti po žalbama jer je nekoliko mjeseci ranije ostao bez kvoruma za odlučivanje, sa samo troje sudija.

Nakon mnogo odugovlačenja i pritisaka međunarodne zajednice, prije svega Evropske komisije (EK), početkom ove godine izabrano je troje sudija US.  Poslanici su  izabrali  Snežanu Armenko, Momirku Tešić i Draganu Đuranović. Alija Beganović i Faruk Resulbegović nijesu dobili dovoljan broj poslaničkih glasova. Izabrane sudije bile su kompromis između tehničke Vlade,  Dritana Abazovića, i velikih koalicija okupljenih oko Demokratske partije socijalista (DPS), Za budućnost Crne Gore i Demokrata.

Kako nije izabran sedmi sudija, Ustavni sud u nekim slučajevima nije mogao  imati većinu. Tako u slučaju ukaza bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da raspusti Skupštinu, Ustavni sud nije mogao da se izjasni da li je on  prekršio Ustav. Odluka o ocjeni ustavnosti izostala jer je troje sudija glasalo da je riječ o pojedinačnom pravnom aktu, a troje  je  bilo protiv.

“Ustavni sud Crne Gore, u sastavu: predsjednik Budimir Šćepanović i sudije – Snežana Armenko, Dragana Đuranović, Milorad Gogić, Desanka Lopičić i Momirka Tešić, u predmetu U-II broj 11/23, nije donio Odluku, jer predlog sudije izvjestioca nije dobio Ustavom propisanu potrebnu većinu”, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Nakon  formiranja nove vlasti, lideri vladajuće koalicije istakli su da je reforma pravosuđa prioritet.  Za izbor sudije Ustavnog suda potrebna je dvotrećinska većina (54) u prvom krugu, ili tropetinska (49) u drugom. Ubrzo je pokrenuta  procedura i na red je ponovo došlo glasanje o rukovodiocu ulcinjskog tužilaštva Faruku Resulbegoviću. Bošnjačka stranka (BS)  je tražila da sedmi član US bude Bošnjak. Lider Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović, je kazao da  Bošnjaka nema u Sudskom i Tužilačkom savjetu, Državnoj revizorskoj instituciji, Centralnoj banci Crne Gore… “Da li Bošnjak može da vjeruje u institucionalni i pravni sistem Crne Gore? Pozivam vas da ne glasate za sedmog sudiju, nego da otvorimo dijalog”, rekao je Ibrahimović.

Poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj, ocijenio je da je funkcionalan Ustavni sud prioritet. Kaže da je iznenađen stavovima Bošnjačke stranke. “Nešto što pripada manjinama ne pripada po difoltu najjačoj manjinskoj starnci. U suprotnom bi u našim dokumentima pisalo da ta mjesta pripadaju BS-u”, smatra Camaj.

Skupština je u drugom krugu, glasovima 56 poslanika izabrala Ruselbegovića za sedmog sudiju Ustavnog suda. Uzdržani su bili poslanici iz redova Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke. Šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić objasnio je stav DPS: “Upravo iz odgovornosti prema politici multietničke demokratije u Crnoj Gori. Ta odgovornost pripada predstavnicima manjinskih naroda, a ton na današnjoj sjednici je pokazao da saglasnosti nema”.

Poslanik sa liste vladajuće i najjače partije u ovom sazivu Pokreta Evropa sad Seid Hadžić, kazao je da je on Bošnjak i da će se uvijek boriti da predstavnici tog naroda budu na  pozicijama gdje se odlučuje. Tvrdi da je nezadovoljan što „izvjesni period“ u Ustavnom sudu neće biti Bošnjaka. „Ali, nije problem u današnjem kandidatu, nego u prethodnih šest. Mizerno je pričati oko kvota za manjine. Ne interesju me kvote, ako imamo stabilne kandidate – zašto ne bi bilo sedam kandidata koji su Albanci, koji su Bošnjaci”, upitao je.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ŠEŠELJ, CRNA GORA I ODJECI: Da se ne zaboravi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ohrabrujuće su brojne reakcije osude knjige ratnog zločinca Vojislava Šešelja o Draginji Vuksanović Stanković, bivšoj poslanici i liderki SDP. Ali treba poslušati savjet bivšeg premijera Duška Markovića i “tvrdo upamtiti ko nije osudio ovaj sramni napad”.  Pa ne zaboraviti ni ko je  otćutao  mnoge ranije slične napade. I koje su politike izrodile raznorazne šešelje, a koje ih još podržavaju

 

Da, nevjerovatno je što je knjiga sa takvim naslovom uopšte ugledala svjetlost dana, primijetili su neki.  Nije prva koju je isti autor, ratni zločinac, sa raznim vulgarnim naslovima  lansirao u javni prostor. Autor  je odavno  upisan u mračne i krvave stranice regionalne istorije: Vojislav Šešelj,  predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) i haški osuđenik. Naslov njegovog uratka, objavljenog ove godine,  nije za pristojne, a kamoli profesionalne medije.  Pa ni sa mnogo zvjezdica..  Ovoga puta ne meti je bivša poslanica i liderka Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

Knjigu je  izdala Šešeljeva izdavačka kuća Velika Srbija, a zavedena je u Narodnoj biblioteci Srbije, sa tiražom od hiljadu primjeraka i predmetnom odrednicom – Srbi – Progoni – Crna Gora – 21. v.  Prije tri godine, u julu 2020 godine, ista izdavačka kuća izdala je Šešeljevu knjigu sličnog naziva. Meta je tada bila Aleksandra Jerkov, funkcionerka tamošnje Demokratske stranske. Ta stranka i Stranka slobode i pravde tada su zahtijevale od srpskog tužilaštva da hitno zabrani njenu distribuciju i prodaju. Ništa. Šešelj je nastavio. Na meti njegovih uradaka prethodno su bili i pokojna predsjednica Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Biljana Kovačević – Vučo, funkcionerka Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak

Jerkov je prije objavljivanja Šešeljeve knjige prijavila prijetnje koje je dobila od lidera SRS. Ona je saopštila tada da je “ohrabruje međunarodna i domaća podrška”, ali da ona ne može da “zameni to što nadležni već treći dan ne reaguju na pretnje”. Šešelj joj je uputio prijetnje putem društvene mreže Tviter pošto se javno upitala zašto lideru radikala ni godinu dana posle pravosnažne presude za ratne zločine nije oduzet poslanički mandat u Skupštini Srbije.

I Draginja Vuksanović Stanković je prije objavljivanja posljednjeg Šešeljevog naslova, bila na njegovoj meti.  Zbog uvreda koje je na njen račun  saopštio u programu beogradske TV Hepi u januaru 2022, televizije koja je pod kontrolom Šešeljevog nekadašnjeg partijskog saborca,  danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića,  Agencija za elektronske medije (AEM) je privremeno zabranila emitovanje programa te televizije u Crnoj Gori.

Objavljivanje Šešeljeve knjige o Vuksanović Stanković naišlo je na brojne osude u Crnoj Gori. Reakcije su stigle sa gotovo svih adresa.  Oglasile su se partije na vlasti, ministri, predsjednik države, opozicione partije, civilni sektor…Pokrenuta je i  onlajn peticija kojom se od ministra spoljnih poslova Crne Gore Filipa Ivanovića traži da uputi protestnu notu Srbiji zbog objavljenje knjige Vojislava Šešelja sa uvredljivim, mizoginim naslovom.

“Ovo je nažalost samo posljednji u nizu primjera Šešeljevih vulgarnih i uvredljivih javnih objava. On je i prije gospođe Vuksanović-Stanković na sličan način pokušavao da našteti i ženama prisutnim u javnom životu Srbije, političarkama, novinarkama i aktivistkinjama koje mu nijesu bile po volji, uključujući i Povjerenicu za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije koja je više puta kritikovala njegove ispade kao nezakonite. Tačno je i da se Šešelj jednako vulgarno obrušavao i na svoje neistomišljenike, muškarce, kako iz Srbije tako i iz inostranstva”, navodi se u saopštenju  Akcije za ljudska prava (HRA) i Centra za ženska prava (CŽP).

Ove organizacije  ističu da “koliko god Šešelj bio personalno groteskna i primitivna figura, ne smije se potcijeniti da je on suštinski na vlasti u Srbiji i da ima sistemsku medijsku i drugu podršku države, što i ovaj i sve prethodne slučajeve čini još ozbiljnijim”.

Takođe, ocjenjuju da “brojnost negativnih reakcija na crnogorskoj javnoj sceni povodom ovog događaja “ohrabruje”.

Primijećena su, međutim, i neka ćutanja.  Nakon što se predsjednik parlamenta i jedan od lidera ZBCG nije oglasio ovim povodom, reagovao je DPS tvrdeći da je to ćutanje odobravanje.

„Postoje stvari koje se ne komentarišu i koje su ispod svakog nivoa a to je situacija u kojoj se u knjizi Vojislava Šešelja pominje bivša poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković” kazao je kasnije  Mandić upitan da to prokomentariše, Šešeljevo djelo. “Gospođa Vuksanović Stanković se više ne bavi politikom i primijetio sam da pojedini to sada žele da nametnu kao temu. Ovolika povika u Crnoj Gori je želja što više nametnuti tu temu ne vodeći računa o ugledu gospođe Vuksanović Stanković. Niti ću to čitati niti ću to komentarisati. Ja ne želim da namećem tu temu i ponavljam, to je ispod nivoa komentarisanja”, preczirao je Mandić

Na portalu Borba, koji se vezuje za bivši Demokratski front, međutim, više nego komentarišu Šešeljevu knjigu. Oni su nakon reakcija i osuda Šešeljevog uratka, objavili i njegovu izjavu tim povodom i dali mu priliku da dodatno vrijeđa bivšu poslanicu SDP-a.  Na kraju teksta ogradili su se konstatcijom da Šešeljev stav „nije stav redakcije“. Šteta je, naravno, učinjena.

Zanimljive su i reakcije koje su došle iz Demokratske partije socijalista. Iz te partije su kazali da nije prvi put da autor tog ogavnog nedjela napada na ono, u Crnoj Gori, najsvetije – ženu, i to ne bilo koju nego jednu iz reda onih koji su život podredile odbrani vlastite kuće i njenog dostojanstva od „ovih i ovakvih, jadnih i bijednih, kakav je ovaj mrzitelj svega crnogorskoga“.

Neki od napada na “ono najsvetije – ženu”, dolazili su iz krugova bliskih upravo dugogodišnje partije na vlasti. Uz gromoglasno ćutanje poslanika i funkcionera te partije.  Poput slučaja Vanje Ćalović Marković, recimo.

Interesantan je i savjet bivšeg DPS premijera Duška Markovića, nekadašnjeg dugogodišnjeg šefa tajne službe:“… Da manje bilježimo ko je dao podršku Draginji, već dobro i tvrdo da upamtimo ko nije osudio ovaj sramni napad”.

Ohrabrujuće su brojne reakcije osude knjige ratnog zločinca Vojislava Šešelja o Draginji Vuksanović Stanković, bivšoj poslanici i liderki SDP. Ali treba poslušati Markovića i “tvrdo upamtiti ko nije osudio ovaj sramni napad”. I ne zaboraviti ko je  otćutao  mnoge ranije slične napade. I koje su politike izrodile raznorazne šešelje, a koje ih još podržavaju.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo