Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Ostaci na doboš

Objavljeno prije

na

,,Način na koji je raspisan tender za Ulcinjsku rivijeru pokazuje da u Vladi Crne Gore ne postoji strategija za valorizaciju tih, u ovom trenutku, najvrijednijih resursa kojima raspolaže ne samo Ulcinj već i Crna Gora. I sami cilj ovog tendera da se proda nešto što je ostalo od nekada moćnog preduzeća, pokazuje, u stvari, da se radi stihijski i da Vlada i Savjet za privatizaciju nemaju želju da se resursi Ulcinja valorizuju kako treba”, kaže za Monitor poslanik Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović. ZEMLJIŠTE: Isti je stav i njegovog kolege, lidera Demokratskog saveza u Crnoj Gori Mehmeta Bardhija. Poslanik ove albanske nacionalne stranke u crnogorskom parlamentu kaže za naš list da je skandalozno što se iz čitavog procesa isključuje lokalna vlast s obzirom na značaj i položaj Ulcinjske rivijere. On, koji je početkom devedesetih bio gradonačelnik Ulcinja, napominje da je ta opština ustupila zemljište kojim danas gazduje Ulcinjska rivijera.
Mještani Štoja upozorili su takođe da je dio zemljišta na kojem se nalaze objekti tog preduzeća predmet restitucije.
Bardhi izražava sumnju u mogućnost pronalaska ozbiljnog investitora koji se neće upuštati u spekulativna ulaganja, kao što je to bio slučaj tokom svih privatizacija u ovom gradu, koje se, kako navodi, mogu označiti kao kolonizatorske.
„Očigledno se radi o namjeri da se na mala vrata dođe do prihvatljivog kupca, domaćeg ili ‘stranog’, koji bi na svoj način valorizovao ono što je vrijedno i ono što treba sačuvati”, dodaje Damjanović.

STEČAJ: Tender za prodaju 61 odsto akcija Ulcinjske rivijere, koje su u vlasništvu državnih fondova, suštinski će označiti nestanak kompanije koja je izgradila moderni Ulcinj.
To je epilog stečaja u koji je to preduzeće gurnuto početkom 2004. godine zbog duga od 230 hiljada eura prema ulcinskoj Elektrodistribuciji. „Svi valjda sada jasno vide da je stečaj uveden samo sa jednim ciljem: da se prigrabi prekrasan prostor Ulcinjske rivijere, a da se njeni vrijedni potencijali sliju u privatne džepove”, kaže za Monitor koordinator Grupe nevladinih organizacija i nezavisnih intelektualaca iz Ulcinja Džemal Perović.

Time je stvarno i simbolički okončana jedna etapa u novijoj istoriji Ulcinja, razdoblje koje je za veliki broj Ulcinjana predstavljalo najljepšu stranicu u njihovim životima. Bio je to bolan trenutak za sve poslijeratne generacije u Ulcinju. Posebno za konobare, kuvare, recepcionere i pomoćno osoblje, odnosno za obične ljude, profesionalce u svojoj profesiji koji nijesu mogli da shvate i razumiju trendove i nazru čitav scenario te strašne drame. A u Ulcinjskoj rivijeri radilo je dvije hiljade ljudi, uključujući i sezonce. Danas ih ima šest puta manje.
Za četiri godine trajanja stečaja prodati su hoteli Otrant, Mediteran, Galeb i Lido, Autobuska stanica, Dvori Balšića u Starom gradu…
,,Cilj stečaja trebalo je da bude amputacija objekata koji su balast, a ne da se oni neselektivno prodaju i da se dijeli dividenda”, kaže Perović. No, podsjeća on, akcionarima tog preduzeća 2007. godine isplaćeno je 5,8 miliona eura dividende, upravo onoliko za koliko je prodat hotel Galeb, simbol Ulcinjske rivijere i čitavog grada.

DOKAPITALIZACIJA: Stečaj u Ulcinjskoj rivijeri označio je praktično stečaj za ulcinjsku turističku industriju i čitav grad Ulcinj. Od prodatih hotela tek je, pet godina nakon sporne privatizacije, renoviran hotel Otrant, Galeb je iskopina, a Mediteran i Lido, kako tvrde njihovi novi vlasnici, imaju problema s pribavljanjem potrebnih dozvola za gradnju.
Istovremeno, dva preostala hotela, kojima upravlja Ulcinjska rivijera, Olimpik i Belvi, sagrađeni su prije četrdesetak godina i ne zadovoljavaju potrebe savremenih turista.
„Zato je Ulcinj na margini: vidimo svi kakvi su to danas objekti, a znamo što je taj grad imao prije 20 ili čak 30 godina”, ističe Aleksandar Damjanović.
Ovogodišnja turistička sezona u Ulcinjskoj rivijeri, kako tvrde njeni čelnici, bila je za dva-tri odsto bolja nego lani. „Druga polovina jula i avgust ispeglali su minuse”, kazali su oni.
I to bi se moglo smatrati uspjehom, ako se zna da je na početku sezone bilo izuzetno malo najava i rezervacija, ali istovremeno i neuspjehom s obzirom na očekivanja i investicije.
U svakom slučaju, Ulcinjska rivijera već je pet i po godina na koljenima. Njoj nije potreban tender kojim bi se popunjavali prazni državni fondovi, već poslovno i finansijsko restruktuiranje, uz nužnu dokapitalizaciju. Dokapitalizacijom bi strateški partner trebao osigurati rekonstrukciju Olimpika i objekata na Adi, rušenje i gradnju novog Belvija, razvoj i poboljšanje usluga.
Ulcinju napokon treba moderna hotelska kompanija fokusirana na kvalitetne hotele višeg ranga, čije će sjedište biti u tom gradu.


Suprotno zakonu

Hotelsko-turističko preduzeće Ulcinjska rivijera sada gazduje s hotelima Belvi i Olimpik, kampovima Neptun i Safari, centralnim magacinom, dijelom zemljišta oko Autobuske stanice i turističkim naseljem na Adi. Nominalni iznos kapitala je i dalje znatan – 63 miliona eura.Zato je pitanje da li će eventualni kupac 61 odsto akcija tog preduzeća kupiti i naselje na Adi, jer je u toku tenderska procedura za valorizaciju tog ostrva. Ada se, kao i Velika plaža, suprotno Zakonu o državnoj imovini, nudi na tender za čitavih 90 godina! No, ekolozi upozoravaju da je, s obzirom na brzinu nestajanja tog jedinstvenog ostrva, pitanje koliko će još dugo taj dragulj biti na mapi Ulcinja i Crne Gore.

Mustafa CANKA

Komentari

DRUŠTVO

NAJAVE UVOĐENJA VJERONAUKE U DRŽAVNE ŠKOLE: Novo raspirivanje podjela

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ako zaživi zamisao mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija o uvođenju vjeronauke u državne škole, stare i nove podjele među odraslima sele se i među djecu. Svih uzrasta. Ne može biti da mitropolit to ne zna. Samo, ne haje

 

Nanovo se raspiruju podjele u crnogorskom društvu. Priču o potencijalnom uvođenju vjeronauke u državne škole, prije nekoliko dana, pokrenuo je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

„Uvođenje vjeronauke u škole bi bilo sporno iz više razloga. To bi predstavljalo još jedno u nizu miješanja vjerskih organizacija u rad države (i obratno), od čega konačno treba napraviti otklon shodno Ustavu Crne Gore. Sem toga, vjerske organizacije raspolažu sa dovoljno kako ljudskih, tako i prostornih kapaciteta za sprovođenje svojih učenja, na šta polažu pravo. Ipak, to ne znači da se u okviru redovnog školovanja ne treba učiti o religijama i vjeri“, kaže za Monitor kolumnista Milivoje Krivokapić.

Ideja o uvođenju vjeronauke u škole u Crnoj Gori nije nova. I ranije su postojale te inicijative. Ponovo je dospjela u žižu javnosti nakon što su Vijesti prije desetak dana objavile šta piše u nacrtu Temeljnog ugovora koji treba da potpišu država Crna Gora i Srpske pravoslavne crkve (SPC). U članu 16 tog dokumenta navodi se da će pravoslavna vjerska nastava u javnim školama biti regulisana posebnim ugovorom između strana ugovornica. Mitropolit Joanikije je, u nedavnom razgovoru za beogradsku Politiku, kazao da nema sumnje da pravo na vjeronauku spada u osnovna ljudska prava i prava djeteta na takvu vrstu obrazovanja. „Kao što je izvan svake sumnje da se Crna Gora ubraja među svega nekoliko evropskih zemalja koje nemaju nikakav oblik vjeronauke u svojim školama”, napomenuo je.

Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju propisuje svjetovni karakter javnih ustanova i ustanova kojima je dodijeljena koncesija za izvođenje javnog obrazovnog programa i zabranjuje religijsko djelovanje u školama, koje nisu licencirane kao srednje vjerske škole.

Slikarka-konzervatorka Svetlana Dukić protiv je uvođenja vjeronauke u državne škole. „Ništa nepametnije od toga nijesam čula. Vjeronauci nije tu mjesto, posebno u momentu kada smo, kao zajednica, nikad podijeljeniji. Njenim uvođenjem podjele bi počinjale od malih nogu. Svaki roditelj, ako želi, može dijete voditi u crkvu, džamiju ili sinagogu na časove vjeronauke. Umjesto nje, bolje bi bilo, kao obavezan predmet, vratiti prijeko potrebno – građansko obrazovanje. U školama, o religiji i vjeri djeca mogu saznati izučavajući druge predmete, od kojih neki već postoje”, kaže ona za Monitor.

Jedan takav, Istorija religije, ima status izbornog predmeta u pojedinim srednjim školama u Crnoj Gori, poput gimnazija. U okviru njega izučavaju se sve politeističke i monoteističke religije. Krivokapić ističe da bi i predmeti poput istorije, sociologije i filozofije trebalo detaljno da obrađuju temu religije u okviru svojih kurikuluma. „Bez takvog učenja bilo bi nemoguće na pravi način razumjeti istorijske tokove koji uključuju razvoj društva, civilizacija, umjetnosti i filozofske misli. Religija je krupan društveni fenomen, ostavila je i ostavlja značajan trag na čovječanstvo i kao takva mora naći svoje mjesto u obrazovanju, ali isključivo kroz objektivno izučavanje i kritičko promišljanje, a ne kroz afirmativni pristup kakav bi bio uvođenje predmeta vjeronauke. Obrazovanje mora biti sekularno i objektivno, što, između ostalog, znači da u okviru njega obavezno treba učiti činjenice o religijama, ali ne i religijska predanja kao činjenice”, objašnjava Milivoje Krivokapić.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PROTEST KULTURNIH DJELATNIKA: Žigosani u kulturi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarka Bratić kadriranjem u svojim resorima kao da namjerno doliva ulje na užarenoj političkoj sceni. Bila osnivačica ili samo kandidatkinja na listi ultradesnog pokreta Dveri, imenovanje direktorice Filmskog centra Aleksandre Božović izaziva podozrenje. Pogotovu što ovo nije prvi put da ministarka poseže za kadrovima veoma upitnih biografija. To je ove nedjelje gurpa građana i kulturnih djelatnika na protestu poručila Vladi

 

Kulturni djelatnici su u ponedjeljak ispred zgrade Vlade upriličili protest sa koga su poručili da traže smjenu ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić i novoizabrane direktorke Filmskog centra Crne Gore Aleksandre Božović.

U proglasu grupe građana, kulturnih aktivista i stvaralaca, koji je pročitan na protestu, navodi se da ministarki zamjeraju „otvorenu i očiglednu diskriminaciju prema građanima koji su po nacionalnosti Crnogorci“. Dodali su i vjersku diskriminaciju, animozitet prema svemu crnogorskom, otvoreni i beskrupulozni revanšizam prema svima za koje ona sumnja da su pripadali bivšem režimu, protiv bahatosti, svojeglavosti, nepristupačnosti i egoizma… ministarke Bratić. Za direktorku Filmskog centra traže razrješenje zato što nema državljanstvo Crne Gore, osporavaju njene stručne reference i navode da je pripadnica ideološki neonacističke partije.

„Mi se ovdje nismo okupili da branimo nijednu fotelju, niti partijsko-klanovsko-drugarsko zapošljavanje bivše vlasti. Naprotiv, takvih nam je preko glave. Ali smo promjenom vlasti upravo očekivali promjenu takvog sistema bezvrijednosti. A umjesto toga dobili revanšističko-osvetnički-jednovjerski resor››, naglašava se na početku proglasa.

Protestu je prethodilo pismo koje je preko 80 stvaralaca i kulturnih djelatnika uputilo premijeru Zdravku Krivokapiću, vicepremijeru Dritanu Abazoviću, ministarki Bratić, povodom, kako su kazali, nezakonitog imenovanja Božović za direktoricu Filmskog centra Crne Gore. Oni navode da „Zakon o kulturi propisuje da se na mjesto direktora ustanove kulture može imenovati afirmisani umjetnik, afirmisani stručnjak u kulturi ili afirmisani stručnjak iz oblasti društvenih djelatnosti.  Imenovana gospođa nije niti jedno niti drugo niti treće, čime je grubo prekršen Zakon o kulturi, a institucija Filmski centar i filmska struka poniženi. Po sopstvenom priznanju, gospođa Mandarić Božović je svoj dosadašnji radni vijek posvetila pretežno produkciji reklama“. Ističu i da je novoimenovana direktorica Mandarić Božović bila na listi  Dveri, političke organizacije koja otvoreno zastupa nacističku ideologiju, velikosrpski hegemonizam i negira postojanje crnogorskog naroda.

„Tako je, ja sam državljanka Republike Srbije, sa stalnim prebivalištem u Crnoj Gori na osnovu braka s državljaninom Crne Gore… Bojim se da je moja politička karijera u nekim medijima ozbiljno preuveličana. Tačno je da sam kao nestranački kandidat na izborima 2012. godine bila na listi Dveri, upravo zato što su smatrali da im mogu pomoći na polju kulturne politike i medija. Nikada nisam bila ni član, a kamoli osnivač Dveri“, kazala je Božović za Vijesti.

Ona je, kako je kazala, diplomirana filmska i televizijska producentkinja i filmskom, televizijskom i produkcijom reklama se bavim više od 15 godina. Od 2012. Bila je dio tima koji je vodio Kulturni centar Novog Sada, a najponosnija je na svoj rad na kandidaturi Novog Sada za Evropsku prijestonicu kulture 2021. i projekat digitalizacije kulturne baštine Novog Sada.

Otkada je u Crnoj Gori, Božović je bila saradnica u produkciji TV serije Grudi Marije Perović, koprodukciji RTCG-a i Meander filma iz Nikšića, producentkinja Malog festivala kulture življenja Jugoslavija Fest Nikšić, direktorka filmskog festivala Uhvati film Kotor koji prikazuje filmove koji se bave temom invaliditeta, a  kao saradnica Kulturnog centra Novog Sada za međunarodne odnose aktivno učestvuje na povezivanju kulturnih centara iz Srbije i Crne Gore.

Tokom protekle nedjelje DPS, tačnije Komisija za prosvjetu ove partije, je izdala saopštenje u kome se kaže: „Desant na Filmski centar ne smije proći!“ A portal CdM najavio je protest uz objašnjenje da Božović nema nikavog radnog iskustva na filmu, te da je jedna od osnivača nacionalističke stranke Dveri“.

„Bilo je tog pokušaja da DPS instruiše protest. Pojedini mediji su najavljivali protest protiv svih imenovanja, ali to nije uspjelo. Na protestu su se jasno tražila smjena Bratićke i Božovićeve“, kaže jedan od učesnika protesta koji je želio da ostane anoniman.

Nakon protesta IN4S je osuo paljbu po glumcu Zoranu Vujoviću koji je pročitao proglas. On je je 2019. na svom Fejsbuk profilu ispisao niz uvreda na račun sprskog naroda. Kasnije se izvinio javnosti.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NA GODIŠNJICU EKOLOŠKE DRŽAVE, PRIVOĐENJE EKOLOŠKIH AKTIVISTA: Dok ignorišu dokaze protiv bahatih funkcionera

Objavljeno prije

na

Objavio:

Gomila službenih i privatnih automobila bila je nepropisno parkirana u šumi oko Crnog jezera, a policija je zbog performansa privela ekološke aktiviste Milorada Mitrovića i Huseina Pajevića

 

Aktivisti nevladine organizacije Breznica krenuli su ka Crnom jezeru. Tradicionalna svečana sjednica Skupštine Crne Gore povodom godišnjice od proglašenja prve ekološke države na svijetu počinje u dva sata. Ove godine riječ je o tridesetoj godišnjici.

Nezadovoljni stanjem u ekologiji i očuvanju životne sredine, aktivisti ove organizacije Milorad Mitrović i Husein Pajević raširili su transparent na kojem je crnim slovima ispisano: „30 godina kasnije, a tek smo na početku“. Nekoliko minuta prije početka sjednice Mitrović i Pajević su, takođe, tradicionalno sa gas maskama i u zaštitnim odijelima oglasili sirene za uzbunu.

Iako su cijeli performans odradili u dogovoru sa službenicima policije, poštujući većinu njihovih preporuka, nakon performansa su obojica odvedeni u stanicu policije. Zanimljivo je da su ih službenici policije pratili pored desetina službenih automobila, parkiranih po šumama i livadama strogo zaštićene zone Nacionalnog parka Durmitor. Većina funkcionera nije se udostojila da vozila parkiraju ispred rampe, na parkingu, i prepješače vekoliko stotina metara do mjesta gdje se održavala sjednica.

Službenicima policije, međutim, nije „bola oči“ gomila nepropisno parkiranih automobila među drvećem oko Crnog jezera, ali jeste performans ekoloških aktivista koji godinama ukazuju na devastaciju prirode. Mitrović i Pajević su privedeni u Centar bezbjednosti Žabljak, gdje su u svojstvu građana dali izjave povodom „remećenja javnog reda i mira“. Osnovna državna tužiteljka u Pljevljima Nataša Bajčeta donijela je odluku da u perfromansu Mitrovića i Pajevića nema elemenata krivičnog djela.

„Jedina razlika između ove i prošle vlasti jeste ta što su me prošli poslali u zatvor, a ovi još nijesu“, kazao je Mitrović za Monitor.

On kaže da su im, kada se završio performans, prišla dva uniformisana policajca i jedan u civilu da ih obavijeste da u žabljačkom Centru bezbjednosti moraju dati izjave povodom remećenja javnog reda i mira. Nakon što su dali izjave, Mitrović tvrdi da je on podnio krivičnu prijavu protiv NN lica za lažno prijavljivanje.

„Kada sam pitao policajca da li će postupiti po mojoj prijavi, on je rekao da će postupiti kroz nekoliko dana. Dakle, kada se ekološki aktivisti prijave – odmah se uzima izjava i odmah se procesuiramo. Što nije slučaj kada mi prijavimo nekog drugog“, kazao je Mitrović.

Mitrović vjeruje da su nekom od funkcionera ili gostiju zasmetali, pa je naredio policiji da ih privedu. On nije znao ko bi to mogao biti, ali vjeruje da se radi o nekome ko ima jak uticaj na policiju. Očito je drugo. Iako su partije, koje čine parlamentarnu većinu, u predizbornoj kampanji posebno isticale ekološke teme, na isti način tretiraju ekološke aktiviste kao i prethodna vlast. Pa tako na tridesetogodišnjicu od proglašenja ekološke države, državni službenici privode ekološke aktiviste zbog ekološkog performansa.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo