Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Cijena je stan

Objavljeno prije

na

 

,,Namjera nam je da stvorimo zdravu radničku organizaciju”, sjetio se ovih dana predsjednik Sindikata finansijskih organizacija Krsto Pejović. Pejović je jedan od čelnika granskih sindikata, koji se javno svađaju sa generalnim sekretarom službenog Sindikata Veselinom Vujanovićem. Većina čelnika granskih Sindikata zaključili su na sastanku ove nedjelje da je generalni sekretar -Vujanović po hijerarhiji niži organ izvršio supermaciju nad javnim ovlašćenima Skupštine, čiji je predsjednik nezamjenjivi sindikalac Danilo Popović. Zamjeraju mu da krši statut kad koristi imovinu, kod raspodjele stanova solidarnosti, obračunava zarade i volonterske dodatke, bira predstavnike Sindikata u državnim institucijama, zapošljava u Sindikatu, daje poklone, otpremnine i donacija. Tvrde i da se ništa ne pitaju a da se od njih traži da uplaćuju sindikalnu članarinu i da dižu dva prsta kada zatreba. Zato traže vanrednu sjednicu skupštine Sindikata na kojoj bi se vidjelo da li Vujanović zloupotrebljava položaj. Veselin Vujanović odgovara da su optužbe koju su pojedini čelnici granskih sindikata izrekli na njegov račun netačne i proizvodnje. ,,Sva ova priča je proizvoljna i neargumentovana”, kaže prvi čovjek Sindikata i najavljuje da će se sve viđeti na skupštini, koja će se održati do kraja mjeseca.

Vujanović kaže da je hajka protiv njega naručena i da nekome odgovara degradacija Sindikata. Motive za ovakve reakcije vidi u privilegijama koje im je uskratio: ,,Ostavili su radnike na ulicu, uzeli otpremnine i zaposlili se u Sindikatu . E, to ne može “. On tvrdi da su motivi njegovih oponenata čisto lukrativne prirode – da se ,,ušeme u 250 stanova koji će se graditi u Podgorici”. Vujanović direktno proziva neke od kolega koji su uzeli otpremnine – Krsta Pejovića i predsjednika granskog odbora kože, tekstila i obuće Vidaka Đuranovića. Pljušte optužbe, najave tužbi i kontratužbi, formiranja trećeg Sindikata….

Dobro upućeni tvrde da je najveći problem to što je Vujanović počeo da radi svoj posao i da se ponešto pita. Do sada je to radio samo i isključivo Danilo Popović, koji je i dalje vrlo uticajan u Sindikatu, pa mu se to nimalo ne sviđa. Popović je predsjednik Skupštine Sindikata, koja bi trebala da raspravlja o tome kako Vujanović radi svoj posao i da li ga treba suspendovati do konačne oduke kongresa.

Kako je Popović dvadesetak godina radio posao u Sindikatu javnosti je dobro poznato. Monitor je pisao da su inspektori podgoričke policije za suzbijanje privrednog kriminala pretresali zgradu SCG i tražili uvid u finansijske izvještaje od 2004. do kraja 2008. godine. Inspektori pregledaju i i poslovne knjige firme Farmakom komerc, koju je Danilo Popović osnovao prije nekoliko godina. Tužilaštvo posebno interesuju izvještaji o davanju u zakup poslovnog prostora SCG u centru Beograda od 714 kvadratnih metara, kao i to – u čijem je džepu novac od kirije za taj lokal završavao.
Unija slobodnih sindikata je od tužilaštva ranije zatražila da zaštiti milionski vrijednu sindikalnu imovinu u Beogradu, navodeći da je Popović još u oktobru 2007. godine ,,sam sa sobom potpisao anekse ugovora”. Odnosno da je bez znanja organa ŠCG sa svojom firmom potpisao anekse ugovora o dugoročnom zakupu sindikalne imovine u Beogradu. Popović je tada odgovarao novinarima da je poslovni prostor u Beogradu lično njegov i da ga je dobio na poklon od Saveza sindikata Srbije. Pisalo se i o njegovim članstvima u raznim upravnim odborima, stanovima uknjiženim na članove familije …

Čelnici Sindikata posvađali su se na sastanku na kome su trebali da pričaju o izmjenama opšteg kolektivnog ugovora. Ranije im je promakao Zakon o radu. Znali su kažu za 80 odsto odredbi, a o onih spornih 20 odsto nijesu bili obaviješteni.
Tako da sada poslovdac može, na primjer, da na osnovu aneksa ugovora radnika pozajmi na određeno vrijeme drugom poslodavcu. Sitnica.

Na sastanku je predsjednik Sindikata poštanske djelatnosti Radoje Eraković upozorio da je Sindikat prestao da se bavi svojim poslom. ,,Treba da zaštitimo prava i interese radnika, a čini mi se da smo zarad ličnih interesa naših čelnika skrenuli sa tog kursa”. Imaju ljudi prečeg posla. U pitanju su stanovi, optremnine i ko zna što još…

Vesna RAJKOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo