Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Pali ekspert

Objavljeno prije

na

Neznaveni čitalac domaće dnevne štampe, mogao je ove sedmice pomisliti da smo ostali bez predsjednika države lično. Nedjeljno izdanje Vijesti: Miloš Bešić, istraživač Centar za demokratsku tranziciju i docent na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, na čitavoj strani oprašta se sa javnošću. ,,Od današnjeg dana povlačim se iz javnog života Crne Gore. Ovo znači da ubuduće neću objavljivati rezultate istraživanja javnog mnjenja javno, niti ću davati intervjue za novinare ili novinske agencije kada je reč o političkim i drugim društvenim pitanjima”, ražalostio je Bešić domaću javnost. Bešićevom otvorenom pismu prethodilo je istraživanje CEDEM-a, u kom se, pored nepromjenljive – da je DPS, obrni, okreni, najjača stranka u Crnoj Gori – navodi da ,,većinu građana zbunjuje najava bojkota opozicije”. Reagovali su opozicioni lideri. Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene je Bešićevo istraživanje ocijenio ,,pokušajem stvaranja atmosfere pritiska na neke opozicione lidere da od bojkota odustanu”. Medojević je kazao da CEDEM ne smatra istraživačkom organizacijom ,,već aktivnim dijelom propagande režima” i da njihove rezultate analizira iz političkog ugla.

Oglasio se i predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić: ,,Ko želi da vjeruje u to, neka vjeruje”. Kritika nije izostala ni od lidera NOVE Andrije Mandića.

Da nije kritike opozicije, kaže Bešić, još bi on objavljivao politička istraživanja. Ali, pošto, kako je objasnio, opozicioni lideri predstavljaju veliki broj crnogorskih građana, on tu kritiku doživljava kao kritiku opozicionih glasača.

Do skoro Bešić nije tako mislio. Kada je početkom ove godine njegova istraživanja kritikovao Pokret za promjene, Bešić je, skupa sa Srđanom Darmanovićem, dekanom Fakulteta političkih nauka i profesorom ovog fakulteta Veselinom Pavićevićem tražio skidanje imuniteta poslanika Pokreta za promjene Koče Pavlovića, da bi ga tužio. Bešić je valjda, neutralnim istraživačkim metodama, izračunao da građani koji stoje iza Pavlovića nijesu vrijedni njegovog odlaska sa političke scene. Takođe, nije prvi put da njegova istraživanja kritikuju i ostali opozicioni poslanici.

Sada se zbog istih građana Bešić oprašta sa crnogorskom javnošu, ali i sa radom u CEDEM-u. Neće više kaže raditi za njih.

Bešić nije objasnio da li njegovo javno opraštanje sa crnogorskom javnošću i CEDEM-om podrazumijeva da neće raditi istraživanja ni za svoju agenciju, koju je skupa sa svojim asistentom Pavlom Gegajem osnovao početkom godine.

Bešić je za svoju agenciju, kako je sam kazao, već radio neka istraživanja, naručena iz DPS-a, ali i drugih političkih partija. O kakvim se istraživanjim radi, nije poznato, pošto ih Bešić nije javno analizirao, kao što je to slučaj sa istraživanjima koje je radio za CEDEM.

A upravo je zahvaljujući CEDEM-u, koji vode Srđan Darmanović dekan Fakulteta političkih nauka i profesor FPN Veselin Pavićević, Bešić dosegao svoje ekspertske visine.

Iako se u svom otvorenom pismu Bešić crnogorskoj javnosti predstavlja kao ekspert regionalnog, pa i međunarodnog značaja, dok se nije zaposlio kao istraživač CEDEM-a, njegova su istraživanja javnog mnjenja gotovo nijesu mogla javno čitati. Bar ne u medijima u regionu. Sa izuzetkom istraživanja na temu – u kom se javnom preduzeću u Kruševcu, Bešićevom rodnom gradu, „najmanje radi” – objavljenom na biznis portalu Kruševca.Prostom pretragom novinskih internet arhiva, Bešić se, sem tog istraživanja, u javnosti prepoznaje isključivo kao istraživač CEDEM-a.

Prije nego je izabran za docenta na FPN u Podgorici, Bešić je bio predavač na dvije Više škole u Kruševcu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Nišu, a poslijediplomske studije je završio na Filozofskom fakultetu u Nikšiću gdje je 2005. godine doktorirao na temu Rodni odnosi u savremenoj crnogorskoj porodici.

Njegovu doktorsku tezu javno je osporila pishološkinja Ljupka Kovačević, tvrdeći da se zapravo radi o širem projektu. „Jedno od istraživanja koje se plaća projektom Centar za ženske studije i rodna istraživanja, Univerziteta u Oslu, je doktorski rad gospodina Bešića Gender Relations in the Montenegrin Family with specijal reference to Society in Transition kojim on postaje ‘stručnjak’ za feminističku /rodnu teoriju i praksu! Ovo mu obezbjeđuje direktniji pristup ‘novim kretanjima’ na podgoričkom Univerzitetu i uključenje u rad NVO CEDEM-a” .

To ga je istraživanje preporučilo za docenta na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, gdje je brzo napredovao. Iako je FPN poznat po stidljivom zapošljavanju novih saradnika, Bešić je postao jedan od pet stalno zapošljenih profesora, zadužen za više predmeta: Uvod u empirijska istraživanja, Metodologiju političkih nauka, a od ove školske godine predavaće i Sociologiju politike, koju je ranije predavao profesor Milan Popović.

Bešić je dobio i titulu posebnog izaslanika rektora Univerziteta Crne Gore. U toj je funkciji javno, na sajtu Univerziteta, kritikovao i doveo u sumnju istraživanje nevladinih organizacija CEMI i CGO, koje je pokazalo da građani Crne Gore vjeruju da je korupcija na Univerzitetu široko rasprostranjena.

Od Univerziteta Crne Gore Bešić je dobio i stan, a na pitanje CGO – koliko se plaća njegov dopunski rad u različitim fakultetskim komisijama nije odgovarao. O honorarima ne vole da govore ni u rektoratu. S obzirom da je rektor honorare zaposlenih na Univerzitetu proglasio poslovnom tajnom, ne stoji ni Bešićeva teza da njegov motiv za istraživanje javnog mnjenja nije novac, „što se lako može provjeriti uvidom i njegove finansije”.

Tek pošto je u Crnoj Gori postao ekspert i „ugledni naučni radnik”, Bešić je angažovan i na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, čiji profesori čine veliki dio predavača na FPN-u u Podgorici. Kolege su mu.

Putevi su mu otvoreni. U Beograd, ili u privatnike, svejedno. Crnoj Gori ne nedostaju eksperti za vlast.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo