Povežite se sa nama

HORIZONTI

POLA GODINE RATA U UKRAINI, UZ KOLAPS MEĐUNARODNOG PRAVA: Želi li Zapad poraz velikoruske agresije ili zamrznuti konflikt?

Objavljeno prije

na

U srijedu je 19 bivših američkih diplomata, obavještajnih i vojnih zvaničnika potpisalo apel da SAD konačno i isprave naoružaju Ukrajinu… Potpisnici tvrde da je sadašnja pomoć „dovoljna da dovede do pat pozicije ali ne i da poništi ruska teritorijalna osvajanja“ tako da Bajdenova administracija možda „nenamjerno sprečava“ (ukrajinsku) pobjedu „iz straha da ne isprovocira rusku eskalaciju (konvencionalnu i nuklearnu)“.  I novinar Bilda Džulian Ropke tvrdi da „Ukrajina dobija samo toliko naoružanja koliko je potrebno da ne izgubi rat“

 

Za koji dan će se navršiti pola godine od početka ruske invazije na susjednu i u svemu srodnu Ukrajinu. Rusija je prije toga toga više od godinu dana gomilala trupe, premještajući čitave armije i divizije iz Sibira u pripremi blitzkrieg-a. Pri tome je uporno negirala da sprema napad. Kremlj je tada optuživao Zapad da pričom o invaziji na Ukrajinu „širi histeriju“. U junu prošle godine je ruski predsjednik Vladimir Putin javno negirao da namjerava da obnovi Sovjetski Savez čiji raspad je još 2005. godine nazvao „najvećom geopolitičkom katastrofom stoljeća“. Međutim, njegovi najbliži saradnici su nakon početka agresije na Ukrajinu javno otvorili karte i objasnili da je jedan od ciljeva „specijalne vojne operacije“ i obnova Sovjetskog Saveza a kasnije i obnova sovjetske sfere uticaja u istočnoj Evropi.

Retorika koja vlada u Rusiji mnoge podsjeća na retoriku austrijskog gastabajtera na mjestu kancelara Trećeg Rajha koji je 30-ih godina prošlog stoljeća grmio o nepravdama Versajskog mira koji je nametnut Njemačkoj sa ciljem da je ponizi i prihvati stvaranje država koje ili ranije nikada nisu postojale ili čije postojanje je bilo „apsurd“. Kada se Austrijanac naoružao, prestali su važiti svi međunarodni ugovori koji su potpisali raniji „njemački izdajnici“ i zaigralo se na kartu ispravljanja nepravdi milom ili silom radi objedinjavanja Njemaca širom kontinenta u jednu državu sa jednim vođom.

Sadašnji imperator u Kremlju je tokom prve agresije na Ukrajinu 2014. godine zauzeo poluostrvo Krim i „vratio ga matici“ kao i dio Donbasa gdje je osnovao dvije „narodne republike“. Ujedno je izjavio da međunarodni ugovori koje je Rusija potpisala 1994. i 1997. godine o bezbjedonosnim garancijama teritorijalnom integritetu Ukrajine (uključujući i Krim) „više ne važe“ nakon zbacivanja njegovog vazala i kleptokrate u Kijevu – predsjednika Viktora Janukoviča. Prvi sporazum je bio Budimpeštanski memorandum kojim se Rusija obavezala u 6 tačaka da će poštovati nezavisnost i suverenitet postojećih i međunarodno priznatih granica, da neće koristiti prijetnje i silu, ekonomske pritiske, da će tražiti momentalnu intervenciju Savjeta bezbijednosti UN-a ukoliko Ukrajina postana meta agresije, da neće koristiti nuklearno oružje protiv nje i da će sve sporove rješavati mirno i konsultacijama. Potpise su, osim Rusije i Ukrajine, stavile i Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska i Kina.

Nakon aneksije Krima, ruski vanjski ministar Sergej Lavrov je cinično izjavio januara 2016. godine da „Rusija nikada nije prekršila Budimpeštanski memorandum. On je sadržao samo jednu obavezu – da Ukrajina neće biti napadnuta nuklearnim oružjem“. Budimpeštanski sporazum je potpisan kao garancija suvereniteta i slobode Ukrajine nakon što se zemlja odrekla svog ogromnog nuklearnog arsenala u korist Rusije. Raspadom Sovjetskog Saveza 1991. godine Ukrajina je naslijedila oko 1900 strateških nuklearnih bojevih glava, 176 interkontinetalnih balističkih raketa (dometa do preko 10.000 kilometara) i 44 strateška nuklearna bombardera, što je činilo trećom nuklearnom silom u svijetu. Drugi ugovor koji je Rusija potpisala sa Ukrajinom je Ugovor o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu kojim je 1997. godine potvrđena nepovredivost granica i kojom se ruska flota stacionirana na Krimu obavezala na poštovanje zakona i suvereniteta Ukrajine.

Među analitičarima i diplomatama vlada nepodijeljeno mišljenje da se Rusija nikada ne bi usudila napasti svoga susjeda da su Ukrajinci zadržali i dio nuklearnog potencijala umjesto što su ga predali Rusiji. Za razliku od Bjelorusa i Kazahstanaca, koji su brzo isporučili Rusiji nuklearno oružje zatečeno na svojoj teritoriji u momentu raspada boljševičke imperije, u Ukrajini je bilo dosta glasova da zemlja zadrži makar dio nuklearnog oružja kao garant buduće sigurnosti zbog lošeg istorijskog iskustva sa velikim susjedom. Sovjetske vlaste su 1932–1933 počinile stravičan genocid (nazvan Holodomor) nad ukrajinskim narodom stvaranjem vještačke gladi kroz program nacionalizacije poljoprivredne proizvodnje i kasnijim nasilnim oduzimanjem hrane od seljaka. U akcijama sovjetskih odreda smrti koji su implementirali „kolektivizaciju“ zemlje i izgladnjivanje stanovništva nastradali su milioni etničkih Ukrajinaca ali i drugih manjina, Kazahstanaca, Tatara, Njemaca itd. Rusija, koja je pravna nasljednica Sovjetskog Saveza, ne priznaje genocid i tvrdi da nisu Ukrajinci targetirani kao etnička grupa u doba Staljinove „narodne vlasti“. Sadašnje rusko rukovodstvo već duže vrijeme negira posebnost ukrajinskog naroda i države. U Putinovom autorskom eseju od 7.000 riječi, objavljenom jula prošle godine pod naslovom O istorijskom jedinstvu između Rusa i Ukrajinaca on  navodi da su oni zapravo „jedan narod“ sa „krvnim vezama“ i da je Rusija ostala bez svoje teritorije zbog zapadnih spletki koji su dovele do ukrajinske nezavisnosti. Naime, po Putinu „pravi suverenitet Ukrajine moguć je jedino u partnerstvu sa Rusijom“. Nakon početka rata, čiji je jedan od ciljeva bio i „denacifikacija Ukrajine“ otkriveno je da iza „nacističke“ Ukrajine stoje i „jevrejski kolonizatori“ i da Jevrejski plaćenici „ratuju rame uz rame sa ukrajinskim neonacistima“.

U srijedu je 19 bivših američkih diplomata, obavještajnih i vojnih zvaničnika potpisalo javni apel da Sjedinjene Države konačno i isprave naoružaju Ukrajinu „prije nego bude prekasno“. Potpisnici priznaju da je dosadašnja američka vojna pomoć značila puno jer je agresor velikom dijelom zaustavljen i naneseni su mu veliki gubici. Međutim, sadašnja pomoć je samo „dovoljna da dovede do pat pozicije ali ne i da poništi ruska teritorijalna osvajanja“ tako da Bajdenova administracija možda „nenamjerno sprečava“ (ukrajinsku) pobjedu „iz straha da ne isprovocira rusku eskalaciju (konvencionalnu i nuklearnu)“. Potpisnici apela traže da se „obezbijedi onoliko sredstava Ukrajini koliko joj je potrebno za pobjedu“. Sličnog mišljenja je i novinar njemačkog Bilda i dobar poznavalac prilika na istoku kontinenta – Džulian Ropke koji je prije tri dana javno ustvrdio da „Ukrajina dobija samo toliko naoružanja koliko je potrebno da ne izgubi rat“.

Mnogi pozivaju Ameriku da ponovi takozvani Zakon o zajmu i najmu iz Drugog svjetskog rata kada je poslala ogromne količine ratnog materijala i oružja Sovjetskom Savezu nakon što ga je 22. juna 1941. godine napala, do tada prijateljska i saveznička, nacistička Njemačka sa kojim su do tada zajedno raskomadali istočnu Evropu. Sjedinjene Države su tokom Drugog svjetskog rata Rusima isporučile više od 400.000 džipova i kamiona, 14.000 borbenih aviona, 8.000 traktora i raznih građevinskih mašina i 13.000 tenkova. Međutim, ono što je najvažnije je da su Amerikanci tada, osim oružja, snabdjeli Rusiju sirovinama i mašinama koje su održale sovjetsku ratnu industriju. Tako je SSSR od Amerike dobijao trećinu potrebnog eksploziva, 55 odsto potrebnog aluminijuma i 80 odsto bakra za svoju vojnu industriju. Sovjetske ratne avione je velikim dijelom pokretalo američko visoko-oktansko gorivo koje se dodavalo u gorivo lošije domaće proizvodnje. Osim toga, Rusija je dobila 35.000 sredstava veze i 32.000 motocikala dok je preko 20.000 raketnih sistema Katjuša bilo montirano i prenošeno američkim kamionima Studebaker. Za veću mobilnost sovjetske željeznice se pobrinula američka industrija koja je isporučila preko 2.000 lokomotiva i bezbroj vagona. Rusija je tada dobila pomoć koja, pretvorena u sadašnji novac, izunosi stotine milijardi dolara i koja je bila presudna, po riječima sovjetskih lidera Josifa Staljina, Nikite Hruščova i vojskovođe Georgija Žukova, da Rusija ne bude poražena od Njemačke i da zajedno sa sveznicima izađe kao pobjednik. Nakon rata sovjetski propagandisti su nastojali da omalovaže američku pomoć i tvrdili su da nije presudnije uticala na tok rata.

Analitičari smatraju da bi i mali dio pomoći Ukrajini kakav je Rusija dobila tokom Drugog svjetskog rata presudno uticao na tok rata i natjerao moskovsko rukovodstvo za pregovarački sto. Do sada je isporuka mobilnih raketnih sistema HIMARS (isporučeno 12 platformi) donijela veliku promjenu na terenu, mada i ne presudnu da promijeni tok rata. Mnoga ruska skladišta municije su uništena duboko iza linija fronta i što je natjeralo rusku logistiku da uspori i vrši velika pregrupisavanja i alociranja materijala. Takođe, osjetno su smanjeni ruski artiljerijski napadi na ukrajinske gradove i civilnu infrastrukturu u njima. Ovih dana je i okupirani Krim, koga Moksva smatra svojom teritorijom, postao meta uspješnih napada ukrajinske vojske. Za sada ostaje nejasno da je li napad na avio- bazu na Krimu (gdje je uništeno 10 aviona na zemlji i natjeran ostatak na relociranje u Rusiju), depoe municije i željeznička čvorišta izveden zapadnim ili domaćim oružjem i komandosima. U svakom slučaju izazvana je masovna panika među ruskim turistima na Krimu i formirane su kilometarske kolone prema mostu na Kerču koji spaja okupirano poluostrvo sa Rusijom. Samo u utorak 38.000 vozila je napustilo Krim. Ranije je objavljeno da su mnogi funkcioneri ruskih službi bezbjednosti oglasili prodaju svojih nekretnina na krimskim ljetovalištima. Odgovor je brzo stigao iz Moskve – ponovo su raketirani Harkiv, Krematorsk, Krivi Rog i ostali gradovi na istoku uz desetine ubijenih i osakaćenih civila.

Ukrajinsko rukovodstvo ističe da će rat biti gotov onda kada i posljednji okupatorski vojnik napusti Ukrajinu, uključujući i Krim. Međutim, Ukrajina je svjesna da ne može sama. Ostaje na slobodnom svijetu da pruži ruku Ukrajini da porazi Putina u mjeri u kojoj je nekad Zapad pomogao Rusiji da porazi Hitlera.

Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

HORIZONTI

SPC O ISTORIJSKOM REVIZIONIZMU I ANTISRBIJI U CG: Sinod u odbrani komunističkih „istina“

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sinod SPC osudio ,kako tvrde, neistinite izjave „o broju žrtava  koncentracionog logora smrti Jasenovac“ . Problem je,  kaže se u saopštenju , što takve neistine emituju razna glasila po bivšoj Jugoslaviji i u „onim krugovima Crne Gore koji funkcionišu kao Antisrbija

 

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) je 14. septembra izdao saopštenje „povodom revizionističke kampanje o broju žrtava koncentracionog logora smrti Jasenovac“ kojim se osuđuje jedna „stara, inače potpuno netačna i krajnje štetna – izjava o broju srpskih žrtava u genocidu… na teritoriji NDH“. Problem je što takve neistine emitiraju razna glasila po bivšoj Jugoslaviji i u „onim krugovima Crne Gore koji funkcionišu kao Antisrbija“. Saopštenje Sinoda je potpisao i crnogorski mitropolit Joanikije Mićović kao njegov član.

Povod za ovakvu reakciju Sinoda su ranije izjave episkopa pakračko – slavonskog Jovana Ćulibrka koji je doveo u sumnju zvanični narativ lansiran od komunističkih vlasti poslije Drugog svjetskog rata da je u konc-logoru Jasenovac stradalo 700 hiljada Srba. Vladika Jovan je rekao da je na sceni revizionizam u suprotnom pravcu, tj. da „mi imamo sada slučaj revizionizma u Srbiji i Republici Srpskoj koji je masivan s naše strane“.  Radi se o „podršci lažnoj priči sa profesorom Gideonom Greifom…svi istoričari znaju ko je on, da je cirkus, jer Greif govori o 1.4 miliona žrtava Jasenovca“.  Vladika Jovan je kritikovao i tvrdnje pokojnog istoričara Milana Bulajića koji je u svojim „radovima“ govorio o 1.1 miliona žrtava jasenovačkog logora, što je više nego što je sva Jugoslavija izgubila u ratu, bilo civila, bilo pripadnika dvije sukobljene strane. Pozvao je na to da se postavi „pitanje etike u struci istoričara“ jer „u Srbiji struka ne postoji“ i „imamo državni projekat revizije, nemojmo se zavaravati“. Episkop je objasnio da „govori kao neko ko je realno upućen u stanje nauke u tom pogledu“ te da „broj žrtava Jasenovca u budućim enciklopedijama genocida i holokausta… neće biti 600 ili 700 hiljada“. „Fizička granica ispod koje ne može da se ide su pobrojane žrtve po imenu i prezimenu… oko 90 hiljada” zaključio je Ćulibrk.

Reakcije prije sinodskog saopštenja su brzo stigle od dežurnih čuvara srpstva i mitomanija, prije svega Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). U pismu koje je upućeno patrijarhu, Sinodu, Arhijerejskom saboru i Vladi Republike Srbije izražena je razočarenje u „nečasnu rabotu… i postojan angažman vladike slavonskog Jovana Ćulibrka“ gdje se traži da se on „razriješi svih dužnosti vezanih za Jasenovac i stradanje Srba u NDH, prije svega sa mjesta predsjednika Odbora za Jasenovac i ostala stratišta”. U pismu se se postavlja i pitanje „da li je Ćulibrk dostojan vladičanskog čina” jer je „stolovanje vladike Jovana blizu Jasenovca neka vrsta ponovnog klanja”. Apel su potpisali kao „vjerna čeda svetosavske nam majke crkve“ zbog „revizije stradanja Srba u NDH i srpskog umanjivanja žrtava zloglasnog logora Jasenovaca“ akademici Vasilije Krestić, Danilo Basta, Radomir Saičić i više desetina drugih aktivista „srpskoga sveta” i svetosavlja, uključujući i nastavnika istorije iz Berana Gorana Kikovića.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

NEZAVISNO NOVINARSTVO I ANTIRATNI AKTIVIZAM U RUSIJI: Po tankoj crvenoj liniji

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od dolaska Vladimira Putina na kremaljski tron ubijeno je 7 novinara Novaja Gazete zbog svog novinarskog rada, uključujući prestižna imena Jurija Ščekočikina, Ane Politkovskaje i Anastasije Baburove uz još par desetina novinara drugih medijskih kuća. Advokat Stanislav Merkolov koji je zastupao Politkovskaju je ubijen zajedno sa Baburovom u blizini Kremlja 2009. godine. U blizini Kremlja je stradao i ruski opozicionar i kritičar režima Boris Njemcov

 

Rusija je jedna od najopasnijih zemalja na svijetu za nezavisne novinare i aktiviste civilnog sektora.  Otvorena kritika i pisanje o kršenjima ljudskih prava, korupciji i organizovanom kriminalu na državnom nivou je koštala desetine života, a mnogi su ostali bez zdravlja i/ili slobode na dugi vremenski rok. Sa početkom agresije na Ukrajinu 24. februara 2022. situacija za sve slobodoumne ljude je postala još opasnija, a mnogi si spas potražili u inostranstvu. Novaja Gazeta je u martu 2022. morala prestati sa štampanjem, a u aprile iste godine je pokrenuto evropsko izdanje novine u Rigi, Latvija kako bi izbjegli državnu cenzuru i teror u Rusiji. Država je u septembru prošle godine i zvanično uskratila dozvolu za štampu dok je pristup portalu blokiran. Glavni urednik novina  Dmitrij Muratov je samo pola godine ranije, oktobra 2021. godine  dobio Nobelovu nagradu za mir zbog borbe za očuvanje slobode govora i mišljenja u Rusiji. Od dolaska Vladimira Putina na kremaljski tron ubijeno je 7 novinara Novaja Gazete zbog svog novinarskog rada, uključujući prestižna imena Jurija Ščekočikina, Ane Politkovskaje i Anastasije Baburove uz još par desetina novinara drugih medijskih kuća. Advokat Stanislav Merkolov koji je zastupao Politkovskaju je ubijen zajedno sa Baburovom u blizini Kremlja 2009. godine. U blizini Kremlja je stradao i ruski opozicionar i kritičar režima Boris Njemcov.

Nisu samo stradali ruski državljani, a ubijanja su počela znatno prije Putinove intronizacije. Glavni urednik ruskog izdanja magazina Forbs Amerikanac ruskog porijekla Pol Klebnikov je ubijen 2004. godine zbog pisanja o ruskim oligarsima i organizovanom kriminalu. Anatolij Levin-Utkin je ubijen avgusta 1998. godine tako što mu je u liftu smrskana lobanja metalnom šipkom.  Levin-Utkin je bio zamjenik glavnog urednika nedjeljnika Juridičeski Petersburg Segodnja. Nedjelju dana prije toga su objavljena dva istraživačka izvještaja o velikim neregularnostima u carinskim i obavještajnim službama uključujući i tvrdnje da je potpukovnik Federalne službe bezbjednosti (FSB) Vladimir Putin postavljen za direktora FSB-a mimo internih pravila te špijunske organizacije. Levin-Utkin je radio i na trećem tekstu u seriji istraživanja koja se bavila navodima o Putinovom učešću u koruptivnim aferama dok je radio za gradske vlasti Sankt Petersburga. Još jedan novinar  – Artjom Borovik, koji se zanimao za Putinovu, navodno prekrečenu biografiju prije nego što je postao predsjednik, je nastradao u avionskoj nesreći pod sumnjivim okolnostima. Samo tri dana prije nego je trebala biti objavljena priča o Putinovom djetinjstvu u Gruziji, koja protivurječi zvaničnom narativu. Borovik je takođe istraživao seriju bombaških napada u Moskvi i drugim gradovima 1999. i u kojima je stradalo preko 300 civila a povrijeđeno preko 1700. Za napade su zvanično optuženi čečenski teroristi koji su operisali iz, do tada, de fakto samostalne Čečenije. Međutim, postojalo je i puno tvrdnji da su postavljene bombe bile djelo FSB-a kojim je rukovodio Putin i koje su bile povod za Drugi čečenski rat i ponovno potčinjavanje čečenskog naroda moskovskoj vlasti. Bivši agent Aleksandar Litvinenko koji je optužio Putina za bombaške napade i namjerno ubijanje ruskih civila i sam je ubijen od strane FSB-ovih agenata u Engleskoj 2006. godine, kako je ustanovio tamošnji sud, tako što mu je sipan radioaktivni polonijum u čaj. Zvanična Moskva je negirala sve navode.

Preostali slobodomisleći novinari u Rusiji moraju i te kako paziti šta pišu. Ono što vlasti zovu  “diskreditacija ruskih oružanih snaga” može donijeti 5 godina zatvora, dok za širenje “lažnih informacija” o armiji i njenim aktivnostima može rezultirati robijom do 15 godina.

Ivan Safronov je bio veoma cijenjen novinar Komersanta (vlasništvo centralnoazijskog oligarha bliskog Kremlju Ališera Usmanova) koji je 2020. godine, nakon što je postao savjetnik šefa Roskosmosa Dmitrija Rogozina, uhapšen i optužen za špijunažu zbog izvještavanja o onome za što je tvrdio da je bila javno dostupna informacija. U septembru prošle godine osuđen je na 22 godine zatvora sa maksimalnim obezbjeđenjem. U roku od nekoliko dana od izricanja presude, urednički tim Komersanta preduzeo je hrabru akciju da objavi protestno pismo u znak podrške svom bivšem kolegi, rizikujući i sam gnjev Kremlja.

U julu je istraživačka novinarka Novaja Gazete i aktivista ljudskih prava Elena Milašina napadnuta  pred čečenskim sudom na kome je trebala prisustvovati saslušanju. Brutalno je premlaćena, obrijana joj je glava i posuta je antiseptičkom zelenom bojom. Slike su obišle svijet i izazvale oštre osude. Kremlj je opet negirao da ima bilo kakve veze sa tim incidentom.

Postoji još  hrabrh. Na pres-konferenciji s ruskim predsjednikom u julu 2023. nakon samita Rusija-Afrika, specijalni dopisnik Komersanta Andrej Kolesnikov bio je jedini novinar koji je Putinu postavio direktno pitanje o nedavnim hapšenjima pojedinaca koji su govorili o ratu. “Ljudi se hapse zbog izgovorenih ili napisanih riječi. Je li to normalno? Hvala Bogu, nismo u 1937. godini… ili je možda, kako neki misle, 1937.?” upitao je Kolesnikov. Godina 1937. je bila vrhunac Staljinovog terora, kada su stotine hiljada nevinih ljudi pogubljene ili zatvorene jer su bili domaći “subverzivni elementi i izdajnici”. Putin je odgovorio da smo “u 2023. godini, a Ruska Federacija je u stanju oružanog sukoba sa susjedom” i da “misli da treba imati određeni odnos prema onim ljudima koji nam nanose štetu unutar zemlje”.

U martu 2023., dopisnik američkog Wall Street Journal/-a (WSJ) Evan Gerškovič uhapšen je pod optužbom za špijunažu i već je proveo više od 100 dana u zatvoru čekajući početak suđenja zbog kojeg bi mogao biti osuđen na doživotnu kaznu. Gerškovič i njegova redakcija oštro negiraju navode optužnice. Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je sredinom jula da Bijela kuća aktivno radi na sporazumu o razmjeni zatvorenika. Nedavno su se pojavile informacije da bi Putin mogao biti zainteresiran za razmjenu, ali da za Gerškoviča i bivšeg marinca Pola Vilana sa svoje strane traži puštanje plaćenog ubice Vadima Krasikova koji je u ime FSB-a ubio čečenskog pobunjenika i gruzijskog državljanina Zemlikana Kangošvilija u Berlinu 2019. godine. Kangošvilija je Moskva sumnjičila za organizaciju napada u Rusiji ali su mu njemčke vlasti pružile utočište iako mu je odbijen zahtjev za azil. Inače, Rusija je od 2006. god. legalizirala tajne operacije izvan zemlje koje takođe uključuju obračun na bilo koji način sa onima koji se smatraju neprijateljima režima.

Ruski aktivisti i novinari imaju probleme i izvan granica Rusije i vazalne Bjelorusije. Reporteri bez granica (RSF) su oštro osudili srpsko hapšenje Nataše Tiškevič, bivše kourednice ruskih studentskih novina DOXA.  Nakon što je prošle godine pobjegla iz Rusije, kako bi izbjegla namještenu kaznu od dvije godine prisilnog rada. Ona je objavila video o metodama zastrašivanja snaga sigurnosti prema studentima i aktivistima koji su protestvovali zbog tretmana ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je osuđen po raznim osnovama i izdržava kaznu u kažnjeničkoj koloniji iz koje vjerovatno neće izaći za Putinova života. Tiškevič je našla utočište u Njemačkoj. Kako nije imala vizu u privremenom putnom dokumentu koji su joj izdale njemačke vlasti, srbijanska policija ju je držala skoro dva dana na beogradskom aerodromu nakon što je tamo sletjela 7. avgusta. Iako se takve vize dobijaju odmah na dolasku uz plaćanje takse ,to nije bio slučaj i sa ovom Ruskinjom. Šef odjela RSF-a za EU-Balkan Pavol Sazal je ovaj postupak vlasti označio kao dodvoravanje Kremlju. Na kraju je Tiškevička ipak vraćena na Maltu odakle je doletjela u Srbiju, umjesto da bude izručena Moskvi. Ruske vlasti su izdale nalog za njeno hapšenje u novembru 2022.

Nataša nije jedina antirežimska Ruskinja koja je imala problem u Srbiji. Rusko demokratsko društvo (RDD), organizacija koja u Srbiji okuplja ruske antiratne aktiviste, saopštilo je na društvenim mrežama krajem jula da je jednom od osnivača i aktivisti Volodimiru Volohonskom, odbijen zahtev za produženje boravka u Srbiji. Naime, uručeno mu je rješenje policije za strance kojim se odbija njegov zahtjev za produženje privremenog boravka po osnovu zapošljenja uz obrazloženje da se BIA 29. maja 2023. izjasnila da “postoje bezbednosne smetnje da se produži boravak”. Prema pisanju srpske Nova.rs, pripadnici ruske političke opozicije su pod prismotrom srpskih obavještajnih službi koji podatke dijele za Moskvom. Sadašnji šef Bezbedonosno informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin je nedavno stavljen na crnu listu američkog Ministarstva finansija zbog omogućavanja malignog ruskog uticaja, ali i bavljenja organizovanim kriminalom i trgovinom narkotika. U Srbiji je Vulin, koji je ranio bio i ministar policije i ministar vojske,  često optuživan za korupciju koju je uvijek negirao

Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

Očekivani kraj Jevgenija Prigožina

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ruska Uprava za civilno vazduhoplovstvo potvrdila da su Jevgenije Prigožin  i Dimitrije Utkin  bili u srušenom avionu.  Vijest je kratko objavljena na državnim Prvom kanalu i Rosija 1 bez komentara

 

U srijedu veče su sve svjetske agencije objavile da se u Tverskoj oblasti Rusije srušio privatni avion koji je letio iz Moskve za Sankt Petersburg. Poginulo je svih 7 putnika i 3 člana posade. Na manifestu putnika je bilo ime Jevgenija Prigožina, vlasnika Privatne vojne kompanije Vagner (PMC Wagner) i Dmitrija Utkina, jednog od njenih osnivača.  Kasnije je ruska Uprava za civilno vazduhoplovstvo potvrdila da su obojica bili u avionu i da je „pokrenuta istraga povodom pada aviona“.

Nalog Grey Zone (Siva zona) na Telegram kanalu povezan s Wagnerom, potvrdio je pogibiju napisavši da je „, ruski heroj i istinski domoljub Jevgenij Viktorovič Prigožin umro  od posljedica djelovanja izdajnika Rusije“. Vijest je kratko objavljena na državnim Prvom kanalu i Rosija 1 bez komentara.

Ejdrien Votson, glasnogovornica američkog Nacionalnog savjeta za bezbjednost (NSC) je kratko rekala da „  to neće biti iznenadjenje za nas.”. Prigožinova smrt dolazi dva mjeseca nakon jednodnevne pobune njegove paravojske koja je  uzdrmala  Putinov režim.  Nakon okončanja pobune uveliko se spekulisalo koliko će Putin dopustiti Prigožinu da poživi.

Tri dana prije pobune Prigožin je objavio govor na Wagnerovom Telegram kanalu u kojem je teško optužio rusko vojno i političko rukovodstvo (izbjegavajući direktno optužiti Putina) za nekompetentnost, korupciju i  laži. Tada je prvi put objavio da je „laž da je rat izbio zbog zaštite Rusa i potrebe za demilitarizacijom i denacifikacijom Ukrajine“ već da je rat „trebao jednom broju ološi zarad svog trijumfa i pokazivanja snage armije i da Šojgu (ministar odbrane) postane Maršal“. Putinovoj administraciji i oligarsima „čiji mozak je bolestan“ rat je  trebao da „razgrabe materijalne resurse (Ukrajine) i podijele ih, u Donbasu su se dobro nakrali ali su htjeli još“. Iznio je frapantne podatke o masovnim pogibijama u ruskim redovima i nemaru prema ljudskim životima rekavši da je „umjesto jednog vojnika ginulo 10 zbog haosa“. Napomenuo je da je u bitki za Bahmut izgubio i 28 hiljada svojih boraca (mahom oslobođenih kriminalaca iz zatvora). Prigožin je kazao i da su ruski  izvještaji o uspjesima na ratištu „totalna laž“.

U petak 23. juna je stvar kulminirala  zauzimanjem Rostova na jugu Rusije koji je glavna logistička baza za agresiju na Ukrajinu. Vagnerovci su tražili smjenu Gerasimova i Šojgua optužujući ih da su namjerno bombardovali položaje Wagnera uzrokujući  brojne pogibije i ranjavanja. Konvoj Prigovih trupa se istog dana uputio prema Moskvi auto putem. Vagnerovci su, nakon pokušaja djelova ruske avijacije da ih napadnu, oborili 6 ratnih helikoptera i komandni avion Iljušin-22. Stradalo je 39 pilota i članova posade.

Operacija je zaustavljena nakon posredovanja bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka uz garancije Kremlja Prigožinu i njegovima da neće krivično odgovarati zbog pobune. Lukašenko je najavio da će Prigožin i njemu lojalni paramilitarci biti premješteni u Bjelorusiju. Prigožin je ipak ostao u Rusiji.

Dva dana prije pogibije je objavljen na Telegramu jedini snimak Prigožina nakon junske pobune. Reuters nije uspio locirati ili potvrditi datum videa dok su Prigožinovi komentari i postovi na provagnerovim kanalima upućivali da je snimano u Africi. „ PMC Wagner čini Rusiju još većom na svim kontinentima, a Afriku – slobodnijom. Pravda i sreća – za afričke ljude, zagorčavamo život ISIL-u i Al-Kaidi i drugim banditima”, napisao je Prigožin uz video.

Za razliku od direktora Todora (Bogdan Diklić) koji se u filmu U ime naroda vratio sa službenog puta u afričku Kinšasu (tj. iz zatvora) osim Prigožina se iz Kinšase   neće vratiti ni  Genadij Lopirev koji je 2017, osuđen na 10 godina zatvora zbog navodnog podmićivanja, što je negirao. Lopirev je nadzirao izgradnju Putinove palate na Crnom moru koja je koštala poreske obveznike preko milijardu eura. U ponedjeljak se „iznenada razbolio“ a u srijedu je objavljena njegova smrt.

Kremlj se do sada nije oglašavao o pogibiji Prigožina. Cinici ukazuju na to kako je Kremlj ipak održao riječ – Prigožin nije krivično odgovarao. Teško je povjerovati da bi suđenje prijalo vlastima nakon utamničenja glavnog opozicionara Alekseja Navaljnog. KGB recept je efikasniji.

General ruske avijacije i nekadašnji komandant invazionih trupa u Ukrajini Sergej Surovikin je smijenjen sa položaja u srijedu. Po brojnim izvještajima on je „u Kinšasi“ još od Prigožinove pobune za koju je navodno znao i podržao.

Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo