Povežite se sa nama

Izdvojeno

ULAZI LI ELEKTROPRIVREDA U POSAO SA ČELIKOM: Razne struje oko Željezare

Objavljeno prije

na

Pošto su pregovori sa Miodragom Dakom  Davidovićem, čini se, zapali u ćorsokak, premijer je EPCG odobrio/naložio da uđe u pregovore oko preuzimanja nikšićke Željezare. Više niko ne pominje formalne prepreke koje su, prije nepunu godinu, zaustavile sličan aranžman sa KAP-om. Bliže se izbori, ili…

 

Može li je Elektroprivreda spasiti? Željezara ne radi od marta prošle godine, nakon što su kroz nju, bez mnogo uspjeha, prošli vlasnici iz Rusije, Britanije, Holandije i Turske. Posljednja među njima, turska kompanija Tosyali obustavila je proizvodnju zbog nemogućnosti da proda čelik, a radnicima je isplaćivano 90 odsto zarade. Nakon informacije da od 1. septembra više neće biti zarada i da Turci namjeravaju da prodaju fabriku, radnici su počeli proteste. Blokirali su ulaz u fabriku, dolazili u Podgoricu, a bilo je i prijetnji da će skočiti sa fabričkog krova ostanu li bez posla.

Kao spasilac, krajem juna pojavio se kontroverzni biznismen Miodrag Daka Davidović. On je prvo radnicima obećao kupovinu i bezuslovno spasavanje fabrike, a potom ušao u pregovore sa Vladom i turskom kompanijom. Ispostavilo se da Davidović želi krupnije parče kolača.  Kao uslov da preuzme fabriku tražio je da mu se omogući izgradnja solarnih i vjetro elektrana za snabdijevanje Željezare, da se vrati pravo fabrici na korišćenje voda iz jezera Liverovići i krečane na kamenomolu Budoš. Sada tvrdi da iz Vlade još nije dobio odgovor, dok je nastavak pregovora sa Turcima zakazan za 22. avgust.

Radnici Željezare, koji protestuju više mjeseci, već su izgubili nadu u višestrukog spasioca, pa su na ulazu u fabriku okačili transparent „Daka prevara“. Potom se, kao novi spasilac javio gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević. On je zaključio da bi Elektroprivreda Crne Gore mogla preuzeti Željezaru.

Sjutradan se javio i njegov kolega iz DF-a, predsjednik Borda direktora EPCG Milutin Đukanović sa idejom da se u fabrici postave solarni paneli pomoću kojih bi Elektroprivreda proizvodila struju. Ideja, izgleda, nije ostala bez odjeka.

Vlada je prije nekoliko dana dala zeleno svjetlo Elektroprivredi da započne pregovore sa turskom kompanijom oko kupovine Željezare. To je saopštio premijer Dritan Abazović nakon sastanka sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem, Milutinom Đukanovićem i Markom Kovačevićem. „Zajednički tražimo rješenje, vidim dobru volju i kod EPCG i kod opštine da se pomogne. Radi se o vrijednoj imovini, o kompaniji koja ima izuzetno dobru infrastrukturu i za pokretanje proizvodnje električne energije, što bi bio glavni poduhvat EPCG“, kazao je Abazović objašnjavajući kako su Damjanović i Đukanović iznijeli „realan biznis plan“ i da država najviše želi da zaštiti radnike. Nije poznato zašto sastanku nije prisustvovao ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

Iz nedavnog obraćanja EPCG vidi se da ne postoji pomenuti „realan biznis plan“, navodno prikazan premijeru. Zapravo, kažu da tek treba da sagledaju stanje u Željezari. „Po odobrenju Vlade, EPCG će otpočeti proces razgovora sa Toščelikom. Što se tiče pitanja koje se odnose na dalje korake (tok pregovora, način upravljanja Željezarom u slučaju da dođe do takve realizacije istih itd.), u ovom trenutku ne možemo reći ništa specifično, jer novina u tom pogledu nema. Razumije se da će EPCG, na fonu sastanka sa predsjednikom Vlade, prvo sagledati stanje u kome se nalazi Željezara.

Direktorica Akcije za socijalnu pravdu Ines Mrdović tvrdi da je ekonomski potpuno nerazumno da EPCG kupuje gubitašku fabriku. Ona smatra da nije posao Elektroprivrede da „sipa“ novac u propale biznise bivše DPS vlasti, kao i da nije njeno da se bavi proizvodnjom željeza. Posao EPCG je, kaže, da sagradi nove proizvodne objekte struje jer su joj postojeći dotrajali, kako bi građanima obezbijedila dovoljne i redovne količine električne energije i da stvara što više profita koji će završiti u državnoj kasi. „Ideja da se na krovu Željezare grade solarni paneli, uz prethodnu višemilionsku kupovinu fabrike, a sve to u Nikšiću, koji ima neuporedivo manji broj sunčanih dana od bilo koje primorske lokacije (gdje država već može biti vlasnik) djeluje neubjedljivo. Pri tome se ideja prezentuje javnosti bez ikakvog biznis plana ili ekonomskih parametara, koji bi pokazali eventualnu korist i interes države“, kazala je Mrdović za Monitor.

Naša sagovornica smatra da su „besprizorni“ i zahtjevi potencijalnog privatnog investitora (Davidovića) da mu se garantuje gradnja izvora energije, u koji bi bilo uloženo ni manje ni više nego 100 miliona eura. „Ako gospoda privatni investitori hoće da ulažu, neka to rade na tržišnim principima, svojim novcem i uz poštovanje zakona. Svako nepoštovanje ili zaobilaženje propisa i dilovi na štetu državnog interesa su potencijalni ulazak u zonu krivične odgovornosti i toga bi morali da budu svjesni jednako i oni koji sjede u Vladi, kao i u EPCG, a učestvuju u donošenju odluka”, naglašava Mrdovićeva.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da je odluka o angažmanu EPCG u spašavanju Željezare donesena bez adekvatnog biznis plana, što govori u prilog tome da je to bilo iznuđeno rješenje u cilju smirivanja socijalnih problema. „Zašto se isto to onda nije uradilo sa KAP-om? Zašto se to ne bi onda uradilo za svako preduzeće koje se nađe u problemu? Ne smijemo dozvoliti da se problemi rješavaju na ovaj način“, kazao je Drecun.

I Milutin Đukanović je ovu situaciju uporedio sa prošlogodišnjom situacijom u Kombinatu aluminijuma. Tada je proizvodnja aluminijuma ugašena, a 500 radnika ostalo je bez posla, jer je EPCG odbila prijedlog vlasnika fabrike Veselina Pejovića da nastave isporuku struje po ranije ugovorenoj cijeni, ali i mogućnost da na godinu dana preuzmu upravljanje fabrikom. Odluka je obrazložena konstatacijom da  EPCG, prema postojećem Statutu, nije registrovana za proizvodnju aluminijuma. Sad Statut nije problem.

„Može se isti model primijeniti i za KAP, tamo čak postoje i snažniji energetski potencijali za prizvodnju energije na bazi gasa i solarne elektrane, ali da bi neko mogao da radi, mora da ima tu imovinu“, kaže Đukanović. „To (imovinu KAP-a) nema ni država, ni EPCG. Ovdje imamo jasan stav kompanije Toščelik o vrijednosti imovine Željezare“.

Mrdović smatra da struja i za KAP i za Željezaru treba da ima tržišnu cijenu. Ona ističe da se ni potrošačima iz kategorije domaćinstva struja ne poklanja, nego plaćaju tržišnu cijenu – „pa ko hoće da se bavi proizvodnjom aluminijuma ili željeza neka plaća tržišnu cijenu”. I kaže da su subvencije državna pomoć, a ako se daje ta pomoć, mora se poštovati zakon i dokazati njena svrsishodnost.

„Ipak, stiče se utisak da je razvoj događaja sa Željezarom posljednjih sedmica u dobroj mjeri vid pritiska radnika, koji se bore da očuvaju svoja radna mjesta. S druge strane Vladini potezi su ‘bacanje prašine u oči’ radnicima i ukupnoj javnosti i pokušaj da se mnogo ‘ne talasa’ uoči predizbornog  perioda. Iako su sva radna mjesta važna, nema niti jednog razloga da radnici Željezare budu privilegovani u odnosu na druge radnike (hiljade su puštene niz vodu iz državnih preduzeća). Država može da im pomogne kroz obezbjeđenje kredita za samozapošljavanje ili sličnim mjerama, a ne tako što će energetsku kompaniju da gura u propast zarad produženja agonije privatne kompanije”, ocijenila je Mrdović.

Turci su za 15,1 milion eura kupili imovinu bankrotirale Željezare od stečajne uprave 2012. godine uz obećanje da će za tri godine uložiti 35 miliona eura i uposliti do 550 radnika, što se nije desilo. Akumulirani gubitak preduzeća Toščelik, koje gazduje Željezarom, na kraju prošle godine je bio 55 miliona, a dugoročne i kratkoročne obaveze 68 miliona. Ni njihovi prethodnici nijesu bilježili bolje poslovne rezultate.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

FOKUS

POPIS POČINJE TREĆEG DECEMBRA: Pobjeda bez poraženih

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mnogo je toga što govori da popis u Crnoj Gori nije bio i neće biti samo tehničko/statističko pitanje prikupljanja podataka neophodnih za planiranje budućih javnih politika. Zato je još važnije da u taj proces uđemo uz najveći mogući dogovor o načinu prikapljanja, unosa i upotrebe dobijenih podataka

 

U nedjelju koja prva dođe počeće popis stanovnika, domaćinstava i stanova.  Valjda. Nakon odlaganja od, ukupno, dvije godine i trideset tri dana. Prilično je izgledno da će popis trajati duže od planiranih 15 dana. Razloge znamo: manjak popisivača i moguće vremenske neprilike uobičajene za ovo doba godine.

U srijedu ujutro govorilo se o tome da su svi uslovi iz prošlonedjeljnog sporazuma vlade, opozicije i nacionalnih savjeta ispunjeni i da popis počinje u četvrtak 30. novembra. Čak je i Monstat (Uprava za statistiku) počeo podjelu popisnog materijala popisivačima.

Popisivači sjutra izlaze na teren, saopštio je direktor Monstata Miroslav Pejović pozivajući građane „da im otvore vrata“. On je insistirao da se popis može sprovesti sa postojećih 3.300 popisivača (Monstat je, u nekoliko puta ponavljanim, konkursima tražio njih 3.800) a da su svi uslovi iz Sporazuma o popisu ispunjeni. “Posljednji preduslov je specifikacija za softver (za kontrolu unijetih podataka – prim. Monitora) koji se najavljuje. Specifikacija je pripremljena od strane Uprave za statistiku. Sopstvenim kapacitetima, samoinicijativno, izradili smo ovu specifikaciju i dostavićemo je  vladinoj komisiji, koja će biti formirana u narednim danima”, kazao je Pejović.

Iza podna saznajemo da ništa nije gotovo. Iz DPS – a   su poručili da dogovoreno u Sporazumu nije realizovano, iako „nema sporenja oko uslova koje treba ispuniti“. Po njihovom tumačenju, manjak popisivača u odnosu na priželjkivani broj i „činjenica da do danas nemamo specifikaciju projektnog rješenja softvera“ su dovoljan razlog da od vlade zatraže da se popis odloži za još nekoliko dana. U suprotnom, zaprijetili su iz DPS, oni neće učestvovati u popisnom procesu „nego će ga obesmisliti“.

Danijel Živković, v.d. predsjednika te partije, tražio je od vlade da početak popisa još jednom odloži  “za pet ili sedam dana” kako bi do kraja završili započeti posao. “Šta je problem da sjednu komisije, pripreme specifikaciju softvera, da vidimo šta nedostaje i na kraju završimo sve kako dolikuje ozbiljnim ljudima”, poručio je Živković ne osvrćući  se na činjenicu da opozicija, do tog trenutka, nije imenovala predstavnika koji bi, prema postignutom dogovoru, bio i predsjednik vladine Komisije za praćenje uspostavljanja softvera za kontrolu popisnih podataka.

Pokazalo se da zahtjev DPS-a “nije problem”. I da kucaju na otvorena vrata. U srijedu poslije podne premijer Milojko Spajić izlazi sa konačnom ponudom: “Ja ću danas obaviti razgovor sa predstavnicima partija skupštinske većine i u cilju inkluzivnosti koju Crna Gora nikada nije vidjela, a mislim da smo jako blizu tome, poslao bih poruku DPS-u, odnosno predstavnicima opozicije, da (popis) odložimo na tri dana, odnosno do 3. decembra i da vidimo da li su njihove namjere dobre ili loše. Ovo je mjera kompromisa i da se stvarno svi kao društvo okupimo da taj popis prođe kao jedna tehnička stvar. Ukoliko se ne prihvati 3. decembar kao početak, mi počinjemo sjutra”, saopštio je Spajić uz najavu da će nekoliko sati kasnije izaći sa konačnim rješenjem.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

VESNA MEDENICA VRHOVNA PRESUDITELJKA IZVAN SUDNICE: SMS pravosuđe

Objavljeno prije

na

Objavio:

U medijima objavljeni sadržaji preuzeti iz telefona Vesne Medenice potvrdili su  ono što je  odavno javna tajna – državno pravosuđe bilo je  pod vladarskom kućom Đukanović, podređeno ličnim interesima uskog kruga ljudi na vrhu

 

Javnost je ovih dana iznenadio dodatak na već ustaljenu praksu objavljivanja SKY ECC kriptovanih prepiski između kriminalnih grupa i visokih operativaca policije koji su zajednički švercovali drogu i borili se protiv neprijatelja “države”, “Šefa” režima, i “poslovne” konkurencije. Prilikom hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice na podgoričkom aerodromu u aprilu 2022. godine, oduzet joj je i mobilni telefon. Nakon godinu i po mediji su počeli objavljivati sadržaje sa Whatsapp aplikacije koji su pronađeni na telefonu.

Treba imati u vidu da ti sadržaji nisu bili predmet optužnice koju je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podignulo sredinom oktobra prošle godine protiv bivše šefice pravosuđa, njenog sina Miloša kao organizatora kriminalne grupe i ostalih članova. Gro optužnice se bazira na SKY prepiskama koje su crnogorskim istražiteljima dostavili Europol francuski Apelacioni sud putem međunarodne pravne pomoći.

Sadržaji koji su objavljeni, pod uslovom da su vjerodostojni i tačni, svakako su zavrjeđivali pažnju javnosti u interesu javnosti. Potvrdili su ono što je odavno javna tajna –  državno pravosuđe pod vladarskom kućom Đukanović bilo je podređeno ličnim interesima uskog kruga ljudi na vrhu.

U ispovijesti portalu Press Ana Pešukić (koja je radila u kući Aca Đukanovića, brata bivšeg predsjednika države) je u detalje opisala kako je predsjednica Vrhovnog suda Medenica dolazila na kafenisanje i raporte kod Prvog brata koji ju je dočekivao u pidžami u preuređenom podrumu njegove zgrade. Osim Medenice raportirali su i mnogi drugi uključujući i tadašnjeg direktora crnogorske policije Veselina Veljovića koji je  u pritvoru zbog zloupotrebe službenog položaja.

Procurjele Whatsapp prepiske, na kojima su se do sada pojavile Jelena Perović, direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i ranija šefica cetinjskog osnovnog suda, i sudija Suzana Mugoša, najpoznatija po javno prenošenoj telenoveli Afera Državni udar i presudi liderima tada opozicionog Demokratskog fronta (DF), su pokazale hijerarhiju tadašnjeg sistema. Kako se Medenica ponašala prema vladaru zemlje i njegovom bratu (i sestri) tako su se i njoj podređeni u pravosuđu ponašali prema njoj – podnosili raporte i tražili mišljenja uz teferič na koji bi ih ona pozivala. Potčinjeni su predlagali i nove poslušnike i podobne za radna mjesta.

Jelena Perović je u poruci od 15. juna 2020,  pomenula svoju savjetnicu J.J. koja je između ostalog i  “Crnogorka…Sva je na svom mjestu”. Medenici je godilo da ima osobu kojoj je jedan od pluseva u karijeri trebalo biti i nacionalna pripadnost – što se kosi sa svakim mogućim zakonom. Isti Medeničin  kurs vidio se i u njenoj poruci nakon presude Apelacionog suda kojom je ukinuta prvostepena osuđujuća presuda u Državnom udaru. Da li sudijama apelacionog vijeća ili optuženima ili svima, opsovana je “majka četnička” od šefice pravosuđa koja je početkom 90-tih podržavala ratnike koji su vodili  borbu za stvaranje  Velika Srbije. U istom poslu je zdušno učestvovao i Šef,  tadašnji premijer Milo Đukanović.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

JEMSTVO U CRNOJ GORI: Odbijeni milioni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iznos ponuđenog jemstva samo u posljednje četiri odbijene ponude prelazi 10 miliona, što u novcu što u nekretninama

 

Samo tokom ove godine Viši sud u Podgorici odbio je kao neosnovane najmanje četiri ponude advokata odbrane da njihovi klijenti budu pušteni da se u daljem postupku brane sa slobode. Iznos ponuđenog jemstva u cjelokupnim slučajevima prelazio je 10 miliona, što u novcu što u nekretninama.

Tako je nedavno Viši sud u Podgorici, odbio je kao neosnovano jemstvo od 1,3 miliona eura za ukidanje pritvora predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću, koji je prema navodima optužnog akta, učestvovao u švercu tri pošiljke kokaina ukupne težine oko tonu i po.

Odbrana je, za slobodu okrivljenog Božovića nudila 1.185.110 eura u nekretninama koje su za njega ponudile porodice dvije sestre njegovog pokojnog oca kao i 120.000 eura u gotovini koji je položila firma ,,Zlatar“ iz Nikšića u vlasništvu njegovih prijatelja.

Svoju odluku  iz Višeg suda obrazlažu odluku time da se jemstvo kao mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka može odrediti samo ako je pritvor određen po pritvorskim osnovima iz člana 175 stava 1 tačka 1 i 5 ZKP.

Uz to pojašnjenje stiglo je još jedno – pritvor okrivljenom Božoviću je određen, a zatim i produžavan rješenjima Višeg suda u Podgorici zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i nesmetanog vođenja postupka, s obzirom na to da je u pitanju krivično djelo za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna i koje je posebno teško zbog načina izvršenja ili posljedica.

Nešto manji iznos jemstva ponudila je porodica bivšeg direktora Veselina Veljovića. Riječ je o iznosu od 928.000 eura u nekretninama i gotovini kako bi se Veljović branio sa slobode optužbi Specijalnog tužilaštva da je zloupotrijebio službeni položaj.

Na tu odluku se još čeka, ali valja podsjetiti da je Viši sud krajem oktobra odbio prethodni prijedlog, kada je za njegovu slobodu ponuđeno jemstvo u nekretninama u vrijednosti od 585.000 eura.

Veljović je uhapšen 24. jula na Žabljaku zbog sumnje da je osumnjičenom vođi kriminalne grupe Aleksandru Mrkiću, koji se tereti za krijumčarenje cigareta, odavao službene informacije o tome kada su planirani pretresi.

I nekoliko bliskih prijatelja uhapšenog Dejana Kneževića založili su svoju imovinu u vrijednosti od oko 770.000 eura, kao garanciju da taj bivši pomoćnik direktora Uprave policije neće pobjeći ako mu sud ukine pritvor. U tom slučaju na odluku Višeg suda i dalje se čeka, ali se čeka i stav Višeg suda nakon što je Apelacioni ukinuo rješenje kojem je Kneževiću produžen pritvor.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo