Povežite se sa nama

Reagovanja

Pomenut sam u negativnom kontekstu

Objavljeno prije

na

Pomenut sam u negativnom kontekstu

(Slučaj Raša Čivovića, radnika Rudnika boksita: Kazna za zviždača,
Monitor, br. 1285)

Poštovani gospodine uredniče,

u navedenom tekstu spomenuli ste u negativnom kontekstu moje ime i prezime (Milenko Vukmir), a da prethodno nijeste provjerili istinitost, čime ste učinili povredu moje ličnosti, časti i ugleda (Čl.20) Zakona o medijima Crne Gore, kao i grubo narušili ugled profesije i kodeks novinarstva (Tač.1 i 3)

Obrazloženje:

– Da ste izvršili provjeru navoda Čivovića nedvosmisleno biste utvrdili da je isti prve optužbe „o krađi nafte iznio na javnom zboru 30.06. i 01.07. 2010.g., što su objavili i dnevni listovi Dan i Vijesti, a socijalni program (na koji se poziva) do tog perioda je uveliko bio završen, što navodi na logičan zaključak da optužbe nijesu u vezi sa socijalnim programom.

– Čivović se bio prvobitno prijavio pravovremeno za socijalni program, ali je u toku realizacije istog odustao, jer je od poslovodstva ultimativno tražio i da mu uz isplatu para ,,završe i penzionisanje”, što je nemoguće, jer je isto u nadležnosti Fonda PIO. Po završetku roka za prijavu i realizaciju socijalnog programa (po kom je 960 ljudi napustilo Boksite), Čivović se naknadno prijavljuje i traži ,,sporne potpise”, što je pravno neostvarivo jer je ciklus završen i sama naknadna realizacija predstavljala bi presedan. Za ostalih 960 radnika za socijalni program po navodu Čivovića bio je samo potreban potpis direktora, logično jer se proces odvijao po ugovorenim procedurama). Ove navode potvrđuje i izvještaj ombudsmana gosp. Šućka Bakovića (a po zahtjevu Čivovića), koji se nalazi u sudskim spisima i u kancelariji ombudsmana (u koji sam imao lični uvid), i koji eksplicitno potvrđuje gore navedene navode. Takođe, to potvrđuju i izvještaji Inspekcije rada opštine Nikšić (pok. inspektor Nikolić), koja je dva puta vršila inspekcijski nadzor po zahtjevu Čivovića i konstatovala da nije utvrdila povrede po osnovu rada, a koje je prijavio Čivović.

Disciplinsku presudu kojom je Čivović novčano kažnjen, tendenciozno prenosite razloge izricanja mjere, naime uz navedene navode ,,neovlašćenog davanja informacija drugim licima ili sredstvima javnog informisanja u vezi tehnoloških procesa u preduzeću”, iz krajnjeg nemara ili namjerno ne prenosite u potpunosti izvorni dokumenat koji između ostalog ukazuje i da je mjera izrečena zbog iznošenja neistina u javnost i neovlašćenog iznošenja dokumentacije (odnosi se na dokumenat koji nema veze sa optužbama o korupciji-dokumenat o deponovanim potpisima). Na osnovu navedenoga donosim zaključak da ste citirali navode dokumenta koji ste nestručno i nesavjesno analizirali ili ga uopšte nijeste gledali.

Pod pritiskom medija i u jednoj neviđenoj hajci na mene i moju porodicu, održava se disciplinski postupak, ne utvrđuje se krivica po optužbama o korupciji, već „kompromisno utvrđuje greška u procedurama” i ja se postavljam na drugo radno mjesto (u cilju prevazilaženja zahtjeva po štrajku). Po navedenoj disciplinskoj odluci podnosim tužbu i dobijam pravosnažnu presudu po kojoj je AD Boksiti u obavezi da me vrati na prethodno radno mjesto i da mi nadoknade na ime razlike plate skoro 10.000 eura, a moja potraživanja svrstana su po stečaju u 1. isplatni red. Sve to Čivović dobro zna, prećutkuje Vam, a vi ne provjeravate iako ste u obavezi.

Izjavu-navode da posjedujem kuću na moru mogli ste lako provjeriti na sajtu Uprave za nekretnine, odnosno na osnovu kojih priloženih dokaza Čivovića ste to objavili ?

Brava koju navodi nije promijenjena na magacinu već na prostoriji kancelarije u kojoj je radio i njegov kolega, a iz razloga što se iz te kancelarije uključivala sklopka za uključenje pumpe za istakanje goriva, čime se obezbijedila materijalna odgovornost radnika trenutno angažovanog na radu na pumpnoj stanici. Velika većina radnika u tom periodu nije bila radno angažovana da bi se spriječila anarhija i eventualno otuđenje imovine, obezbjeđenje je svakodnevno od direktora sektora dobijalo spiskove radno angažovanih radnika. Zabrana ulaska odnosila se ne samo na Čivovića već na sve trenutno radno neangažovane radnike.

U tekstu sam potvrđuje da se naknadno prijavio za socijalni program (po drugi puta, prethodno je bio odustao). ,,Kada nijesam mogao izdržati pritisak prijavljujem se za socijalni program, ali tek tada počinju problemi sa mobingom i osvetom što sam prijavio nadležne za korupciju”.

Ukoliko bi Čivoviću naknadno odobrili otpremninu po socijalnom programu od 2010. godine, onda bi naravno po automatizmu isto važilo i za sadašnjih 310 radnika, to je stvarni razlog što Čivović ne može ostvariti socijalni program, jer time bi se stavili u neravnopravan odnos sadašnji radnici. Iz navedenoga proizlazi i da je vjerojatni razlog nepotpisivanja sporazumnog prekida radnog odnosa od sindikalnog predsjednika Radulovića isključivi razlog što sam prethodno naveo, zato i institucije kojima se obraćao ne mogu da riješe „njegov problem”.

Napominjem da je u više sudskih, krivičnih i disciplinskih postupaka dokazano da nije bilo korupcije i otuđenja koje je Čivović javno iznosio, a isti je i zbog narušavanja ugleda i časti mene i moje porodice pravosnažno sudski novčano kažnjen.

Mnoge moje navode možete i da provjerite kod vaših kolega, novinarke Dana gosp. Biljane Brašnjo i Vijesti Svetlane Mandić.

Nadam se da ćete ispraviti vašu grešku, objaviti ispravku u zakonskom roku i pokrenuti disciplinski postupak protiv novinara Predraga Nikolića ili ću ja biti prinuđen da isto pokrenem u Udruženju novinara i sudskim postupcima u nadležnim sudskim institucijama.

Pozdrav,
Milenko Vukmir,
dipl.ing.maš.
Rusija

Komentari

Reagovanja

Ambasador u odbrani imperijalne politike 

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ambasador u odbrani imperijalne politike
(Vladislav Maslenikov, „Ukrajinsko žito išlo je u „situ“ Evropu“, Monitor br. 1725)

Uvaženi veleposlanik Ruske Federacije, gospodin Vladislav Maslenikov je u prošlom broju poslao, treću po redu, reakciju na pisanje Monitora o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Zahvalni smo Nj.E. g. Maslenikovu što je saopštenje konačno potpisano i kraće je sadržine za razliku od prva dva reagovanja.

U potpunosti razumijem dužnost gospodina ambasadora da zastupa i brani imperijalnu politiku svoje zemlje uz tradicionalne boljševičke kvalifikacije i neprovjerljive tvrdnje. Nepostupanje po uputama Moskve može biti opasno, ne samo po karijeru, već po zdravlje i život – što je čest slučaj od početka Specijalne vojne operacije.

U saopštenju nije ponuđena ni jedna činjenica da je bilo koji navod u mome tekstu netačan. Činjenice o relokaciji ruske flote, njenim gubicima i gubicima kopnene vojske su lako provjerljive sa snimaka satelita, dronova i Google Earth-a.  Nasuprot tome imamo insistiranje da je sve što Kremlj i Ljubljanka kažu tačno – dok isto kasnije ne poreknu. .

S poštovanjem
Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Reagovanja

Ukrajinsko žito išlo je u „situ“ Evropu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukrajinsko žito išlo je u „situ“ Evropu
(„Bitka za crnomorske trgovačke rute“, autor Jovo Martinović.  Monitor br.  1723)

Sa interesovanjem  sam se upoznao sa fantazijama novinara Jova Martinovića naslovljenim „Bitka za crnomorske trgovačke rute“ objavljenim u Monitoru 27. oktobra o.g. Dok niz zapadnih medija i političara sve glasnije priznaje neuspjeh pokušaja kontraofanzive vojske Ukrajine, g. Martinović priča o valjda „značajnim uspjesima“ Ukrajine na moru. Sama po sebi to je hrabra izjava na račun Kijeva koji je već faktički lišen ratne mornarice. Koliko se može  shvatiti riječ je o napadu ukrajinske vojske na Sevastopolj 22. septembra o.g. raketama i projektilima dopremljenim od strane zemalja NATO-a. Ovaj napad, koji je oštetio staru zgradu sjedišta Crnomorske flote Rusije, nesumnjivo je planiran uz angažovanje zapadnih obavještajnih sredstava – NATO satelita i izviđačkih aviona te izvršen na sugestiju i u bliskoj koordinaciji sa službama SAD i Velike Britanije. Cilj ovog napada, kao i terorističkih napada kijevskog režima na civilne i socijalne objekte na teritoriji Rusije, uključujući i čin nuklearnog terorizma 26. oktobra (napad dronovima na nuklearnu elektranu u Kursku), jeste jasan – da se skrene pažnja sa neuspjeha ukrajinske kontraofanzive, u koju je Zapad polagao veliku nadu, da se posije panika u našem društvu i da se destabilizuje unutrašnja politička situacija u Rusiji. Takođe je jasno da niti Kijev niti njegovi zapadni sponzori neće uspjeti u tome.

Isporuke Kijevu zapadnih naoružanja na čijem nastavku insistira g. Martinović ne opravdavaju očekivanja kolektivnog Zapada. Po zapadnim procjenama, barem petina tehnike koja je dopremljena za ofanzivu, je već uništena ili oštećena, ukrajinska vojska tokom borbenih dejstava nije uspjela ni čak da se domogne glavne odbrambene linije ruskih snaga. Dok g. Martinović pokušava da ubijedi čitaoce da ruska vojska ima ogromne gubitke i „samoubilački“ koristi ljudstvo, situacija je u stvarnosti sasvim drugačija. Upravo je ukrajinska komanda, izbjegavajući korišćenje vojne tehnike zbog njenog značajnog gubitka, prešla na taktiku „mesnatih juriša“: na minska polja prvo se usmjerava pješadija koja  po cijenu sopstvenog života pokušava da prodre u rusku odbranu i da sačuva zapadno naoružanje. Uprkos Ženevskoj konvenciji 1949. godine o postupanju s ratnim zarobljenicima za deminiranje koriste zarobljene ruske vojnike. Osim toga, ukrajinske naciste angažuju i svoje povrijeđene vojnike kao biološki materijal da bi se vadili organi za potrebe transplantacija.

Što se tiče navedenih izjava g. Vladimira Zelenskog o „postepenom odlasku“ ruske Crnomorske flote sa Krima, preporučimo g. Martinoviću da se upozna sa priznanjima iz kruga šefa kijevskog režima u časopisu Time od 30. oktobra. Ispalo je da je „skoro mesijanska“ ubijeđenost Zelenskog u pobjedu nad Rusijom već uznemirava čak i njegove savjetnike. Kako jedan od njih kaže: „Vara on sebe… ne pobjeđujemo mi. Ko proba to mu da kaže“.

Na isto mesijanstvo miriše i izjava Zelenskog koju je citirao g. Martinović o važnosti Crnomorske rute izvoza žita po globalnu prehrambenu bezbjednost. Bacimo pogled na statistiku. U godini dana važenja „crnomorska inicijativa“ iz luka Odesa, Černomorsk i Južni izvezeno je oko 33 miliona tona pšenice. Pri tome, ukupan svjetski izvoz žita iznosi 422,4 miliona tona, odnosno 205,6 miliona tona pšenice. Ukrajinsko, pretežno prehrambeno žito išlo je u „situ“ Evropu. Evropske zamlje su koristile „crnomorsku inicijativu“ isključivo u komercijalnom interesu radi izvoza ukrajinske hrane da bi se ona preradila i preprodala po višoj cijeni. Američke korporacije koje su odkupile 30 odsto ukrajinskih oranica bogatile su se na „inicijativi“ izvozom i preradom ukrajinskog žita. U pogođene zemlje Afrike – Džibuti, Somaliju, Sudan, Libiju i Etiopiju – poslato je tek 976 hiljada tona, odnosno 3,1% od ukupnih isporuka. Pored toga, kijevski režim je morski humanitarni koridor koristio za oružane provokacije i terorističke napade na Sevastopolj i Krimski most, diverzije protiv naših vojnih i civilnih brodova. U blizini spremišta žita uspostavljeni su pogoni za proizvodnju dronova i morskih navođenih aparata kojima se izvode udari na strogo civilne infrastrukturne objekte na Krimu.

Ukoliko je ukrajinsko žito od životnog značaja po svjetsku prehrambenu bezbjednost, zašto su njen izvoz blokirale 4 zemlje EU: Mađarska, Slovakija, Hrvatska i čak veliki prijatelj Kijeva Poljska? Evo gdje se zaista vodi rat za tržište!

Napokon, što se tiče citiranih prijetnji g. Amira Vaitmana prema Rusiji, nisam uspio da nađem da on ima ikakvu zvaničnu državnu funkciju.

Vladislav MASLENIKOV,
ambasador Rusije u Crnoj Gori

Komentari

nastavi čitati

Reagovanja

Kritika vlasti koja vodi lošu politiku je obaveza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kritika vlasti koja vodi lošu politiku je obaveza

(Dezinformacije o Rusiji, njenom rukovodstvu i oružanim snagama – Odsjek za odnose sa javnošću Ambasade Rusije u Crnoj Gori – Monitor 1664)

 

Poštovana gospoda iz ambasade Ruske Federacije poslala su još jedno kilometarsko saopštenje, bez potpisa, sa nizom kvalifikacija i optužbi na račun mojih tekstova u Monitoru. Da bih odgovorio na sve optužbe, trebao bih isto toliko prostora i više. Svi moji tekstovi su dostupni online i lako provjerljivi preko otvorenih izvora i u javnom domenu. Ovdje ću samo pomenuti tvrdnje cijenjenog veleposlanstva da je Budimpeštanski memorandum iz 1994. godine „politička deklaracija, koja nema obavezujuću pravnu snagu“. Tekst se može pročitati online na engleskom, ruskom, ukrajinskom i francuskom i svako može vidjeti na šta su se obavezale zemlje potpisnice, kojima su se kasnije pridružile Francuska i Kina u donekle blažoj formi.

S obzirom na to da je Ambasada u oba saopštenja udijelila komplimente Monitoru, malo je vjerovatno da osoblje ne zna da je Monitor nezavisan i kritički nedjeljnik još od svoga osnivanja početkom 90-ih i da ne slijedi državnu politiku i propagandu, pogotovo kada se ljudski životi uništavaju. Zbog toga su i Monitor i moja malenkost imali velikih problema u prošlosti. Mi nismo, za razliku od poštovane gospode, državni službenici i nismo obavezni braniti bilo koju vladu na planeti, ni sviju. Pogotovu ne, kada vrši agresiju na drugu državu.

Kada se Crna Gora kao satelit Srbije i predvođena sadašnjim predsjednikom pridružila agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu 1991. godine u Monitoru je jednako kritikovano crnogorsko rukovodstvo kao i sada rusko. Kritika režima, pogotovo kad se radi o njihovim javnim izlivima mržnje prema Hrvatima, Ukrajincima, Jevrejima… nikako ne znači neprijateljstvo prema Crnoj Gori, Rusiji ili bilo kome. Naprotiv, oni koji vole Rusiju i cijene njene izvanredne kvalitete i pozitivne doprinose čovječanstvu imaju pravo i obavezu kroz činjenice dovesti u pitanje sadašnju politiku Kremlja i njihovu tzv. specijalnu vojnu operaciju. Tim prije što različite kremaljske administracije imaju potpuno drugačiju sliku o događajima iz prošlosti.  Isplivala je istina o groznim događajima iz doba Lenjina, Staljina, Brežnjeva i drugih. Sami istorijski obrazac iz vremena komunizma i kasnijeg nacionalističkog jednoumlja u kome smo mi u Crnoj Gori živjeli i sa kojim se još borimo, nam daje za pravo da sumnjamo u zvanično servirane verzije sličnih režima.

U regovanju se navodi da se nikad nisam zvanično obratio ambasadi radi njihovih komentara i tumačenja događaja Ukrajini, sa ove distance. U svojim tekstovima sam redovno prenosio zvanične stavove Rusije i njenih najviših funkcionera u vezi  agresije na Ukrajinu jer smatram da je važno prenijeti ruski stav. Stoga sumnjam da je ruska strana ostala uskraćena za njenu verziju događaja. Isto tako u Monitoru sam, radi istine i korektnosti, nekoliko puta naglašavao ključnu vanjskopolitičku ulogu Rusije u obnovi crnogorske državnosti 2006. i kritički ukazivao na farsične detalje navodnog državnog udara 2016. godine. Ako ambasada želi pojasniti neke stavove oko rata i sankcija ili bilo čega, naravno da stojim na raspolaganju uz uvjeravanja da će biti tačno preneseni.

Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo