Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Posao za unaprijed odabrane

Objavljeno prije

na

Komisija za kontrolu javnih nabavki odbacila je žalbu podgoričkog arhitektonskog biroa Unda, koji se žalio na nezakonitost postupka izbora izvođača za izradu Idejnog i Glavnog projekta Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti na Cetinju. U obrazloženju Komisije upućenom birou Unda objašnjava se, između ostalog, da je žalba neosnovana jer je neblagovremena. To, ipak, ne znači da Zakon o javnim nabavkama u tom slučaju nije prekršen.

IZMJENE USLOVA: Unda je optužila Direkciju za javne radove da je tender bio nezakonit, da su ponuđači diskriminisani kako bi se smanjila konkurencija, te da je postupak sprovela ciljano, vodeći se ličnim interesima.

Direkcija za javne radove je pet dana pred zatvaranje ponuda radikalno izmijenila prvobitno postavljene uslove. Od ponuđača se najprije tražilo da izrade kompletan projekat za Akademiju, u vrijednosti od 320 hiljada eura. Naknadnim izmjenama, tender nije raspisan i za projekat uređenja enterijera, dok je cijena ostala ista.

,,To znači da se za isti novac, izdvojen iz budžeta, radi manji projekat. A za uređenje enterijera se moraju izdvojiti dodatna sredstva iz budžeta”, objašnjava arhitekta Vladimir Ivanović, direktor Unde. On tvrdi da je na taj način prekršen Zakon o javnim nabavkama, odnosno njegovo načelo ekonomičnosti i efikasnosti upotrebe javnih sredstava.

Zaista, Zakonom o javnim nabavkama propisano je da je „naručilac dužan da, u postupku javne nabavke i izboru najpovoljnije ponude, obezbijedi ekonomično i racionalno korišćenje javnih sredstava”.

Od ponuđača se, takođe, najprije tražilo da su ranije projektovali objekat veći od 14 hiljada metara kvadratnih, da bi se taj uslov kasnije smanjio na objekte veće od tri hiljade kvadrata. Takođe, u početnoj tenderskoj dokumentaciji cijena ponuđača bodovala se 85, a tehničko tehnološke prednosti sa 15 bodova, da bi se naknadno cijena ponuđača bodovala sa 55, a tehničko tehnološke prednosti sa 45 bodova.

,,To je tri puta veća promjena postojećih uslova. Zakon o uređenju prostora i
izgradnji objekata propisuje da glavni projekat mora sadržati premjer radova sa tačnošću od plus minus pet odsto. Direkcija je postavljene uslove izmjenila trista odsto”, kaže Ivanović. On napominje da zakon dozvoljava izmjenu tenderske dokumentacije, ali da se u ovom slučaju nije radilo o takvim izmjenama.

U žalbi koju je ta firma uputila Komisiji za kontrolu javnih nabavki napominje se da je zakon prekršen jer izmjena načina bodovanja ne znači izmjenu tenderske dokumentacije. ,,Nije izvršena izmjena podkriterijuma već samo način bodovanja tih podkriterijuma”.

USLOVI ZA IZABRANE: Ivanović optužuje Direkciju da nije slučajno promijenila načini bodovanja, već da je to urađeno kako bi se neki ponuđači onemogućili da dobiju posao. ,,Direkciji je od ranije bilo poznato da je naša firma uvijek imala korektne cijene ponuda, tako da je odmah pošto smo otkupili dokumentaciju promijenila broj bodova, po kom se cijena znatno manje boduje”, stoji u žalbi upućenoj Komisiji.

,,Pojavili smo se sa uplatnicom za podizanje tenderske dokumentacije 10. decembra prošle godine, a krajnji rok za predaju dokumentacije je bio 16. decembar. Kad smo došli sa uplatnicom, rekli su nam da trenutno nema raspoložive dokumentacije, navodeći da ćemo je dobiti do kraja dana, kada je iskopiraju”, kaže Ivanović.

On dalje optužuje Direkciju da je smišljeno reference ponuđača prekrstila u ,,tehničko-tehnološke prednosti”, koje je potom visoko bodovala, iako zakon zabranjuje bodovanje referenci kako bi se izbjegla diskriminacija, odnosno favorizovanje pojedinih ponuđača. Evropske direktive za oblast javnih nabavki takođe napominju da reference ne treba bodovati.

Kao tehnološko-tehničke prednosti, koje je Direkcija naknadno bodovala sa čak 45 bodova, u konkursu se navod: prethodni rad na sličnim poslovima poput izrade idejnog i glavnog projekta privrednog društva, te objektima većim od tri hiljade kvadratnih metara.

,,To su u stvari reference”, kaže Ivanović. ,,Pri tom, po čemu je kvalitetniji ponuđač koji izradi projekte za objekte od tri hiljade kvadrata od onoga koji je napravio objekat veličine 2800 kvadrata. Riječ je samo o diskriminaciji ponuđača i smanjenju konkurencije”.

On optužuje Direkciju da ni tako postavljene tehničko-tehnološke prednosti u njegovom slučaju nije bodovala adekvatno, jer nije ocijenila njegov prethodni rad na projektu izgradnje Vatrogasnog doma. U obrazloženju traženih tehničko- tehnoloških uslova navodi se, između ostalog, da će biti bodovan i ,,glavni arhitektonski projekat sa proračunom građevinske fizike i energetske efikasnosti”.

,,Pa šta je drugo Vatrogasni dom”, pita se direktor Unde.

RAŠIRENA PRAKSA: Ivanović tvrdi da nije prvi put da njegova firma učestvuje na unaprijed namještenim tenderima Direkcije za javne radove.

On objašnjava da je jedan od takvih bio i tender za projekat Doma za azilante. ,,Imali smo najbolju ponudu po kriterijumima Direkcije, ali je konkurs poništen jer nije izabran biro koji je već radio na tom projektu, što je nezakonito”.

Na konkurs za projekat objekata Ministarstva inostranih poslova, Ministarstva odbrane i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti pojavila su se dva ponuđača čije su ponude odbijene kao nepotpune da bi se kasnije napravio ugovor sa drugim ponuđačem, tvrdi Ivanović

,,Pri tom, radilo se o projektima za preko 23 hiljade kvadrata, za koje je dato da se uradi i idejno rješenje u roku od 27 dana. Pošto je u svjetskoj praksi za ovakve projekte potrebno makar četiri do šest mjeseci, to upućuje da je neko već imao gotov projekat, što je takođe nezakonito. Dovedeni smo u zabludu da učestvujemo na javnom i otvorenom pozivu, što predstavlja nipodaštavanje i poniženje jedne profesije”, kaže Ivanović.

Ta firma optužuje Komisiju za kontrolu javnih nabavki da se sve to dešava uz njihov blagoslov, te da njihove primjedbe po pravilu budu odbačene bez valjane argumentacije.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZNACI: Stara fotografija, za nove poene

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zašto je poslanik Raško Konjević prećutao da je za fotografiju policajca Veselina Tabaša i Nasera Keljmendija saznao još u julu 2014. godine, kada je bio ministar unutrašnjih poslova. To proizilazi iz službene zabilješke u koju je Monitor imao uvid

 

Nakanadna pamet ili nešto drugo, tek nedavno se lider SDP-a Raško Konjević dosjetio da sa javnošću podijeli saznanja da se aktuleni prvi barski policajc Veselin Tabaš fotografisao sa Naserom Keljmendijem, osuđenim za mnogobrojna krivična djela. Konjević je krajem prošlog mjeseca pokazao ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću fotografiju Tabaša sa kontroverznim kosovskim biznismenom, tokom saslušanja ministra na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu. Konjević je poručio da je trebalo provjeriti do kraja Tabaša.

„Ako nije, sada je prilika da se provjere relacije između Keljmendija i novog načelnika CB Bar“, zaključio je.

Konjević je, međutim, iz njemu znanih razloga prećutao da je za tu fotografiju saznao još u julu 2014. godine kada je bio ministar unutrašnjih poslova. To proizilazi iz službene zabilješke koju smo imali na uvid, a koju je povodom sporne fotografije sačinio lično policajac Tabaš i adresirao na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Fotografija na kojoj se nalazim ja sa licem Naserom Keljmendijem nastala je, koliko se mogu setiti, 2010. godine. Fotografiju je uslikao krim-tehničar CB Bar S.D. u službenim prostorijama OB Ulcinj u kancelariji za prepoznavanje lica“, dio je službene zabilješke.

Policajac Tabaš tada je objasnio da je to bila jedina slobodna kancelarija u koju je policija izvršila prepoznavanje Keljmendija.

U njoj je bilo još najmanje pet policajaca, čija imena je naveo. To su bili pripadnici barske ali i ulcinjske policije.

Zbog nedostatka mjesta, kako tvrdi, sjeo je pored Keljmendija, dok su ostale kolege bile u istoj prostoriji sa njima, o čemu mogu i oni svjedočiti.

Tabaš je detaljno pojasnio i da su tu proveli izvjesno vrijeme jer je u toku bio pretres stanova i hotela Kaza Grande u Ulcinju, koji je vlasništvo Keljmendija, zbog sumnje da je njegov sin Liridon falsifikovao lične isprave.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 7. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NAKON 3. MAJA – DANA SLOBODE MEDIJA: U službi države ili javnost

Objavljeno prije

na

Objavio:

Duže od deceniju datiraju prijedlozi da se poveća zakonska zaštita medijskih radnika i pooštre kazne za napade na novinare. Političke volje za njihovo usvajanje nije bilo. Da se nešto mora raditi na zapuštenom polju medijskih sloboda, dok ne bude kasno, za sada, na riječima, svjesni su iz nove vlasti

 

Tokom prošle godine zabilježeno je 16 – napada, hapšenja i prijetnji novinarima. Samo za dva mjeseca ove godine imamo četiri napada – Jelena Jovanović, Sead Sadiković, Esad Kočan i Nebojša Šofranac, i dvije prijetnje ekipama TV Vijesti i TV Budva.

Da se nešto mora raditi na zapuštenom polju medijskih sloboda, dok ne bude kasno, svjesni su i iz nove vlasti. Premijer Zdravko Krivokapić je nakon posljednjeg napada kazao da je zamolio ministarku zaduženu za medije Tamaru Srzentić „da što prije svakom novinaru da status službenog lica, mislim da to može mnogo štošta promijeniti”.

Premijer se pogrešno izrazio jer novinarima ne treba status, već dodatna zaštita i zakonom propisane odredbe da se napad i ometanje u vršenju posla od javnog interesa, kaznama tretiraju kao napad na službeno lice. Spin oko statusa službenog lica bivša vlast je često koristila da unese zabunu i da ne prihvati inicijative oko uvođenja oštrijih kazni za napade na novinare.

„Novinari i službena lica ne mogu da se poistovjete, jer razlozi za njihovu zaštitu nisu isti. Službena lica imaju ovlašćenja da primjenjuju zakon, koja novinari nemaju, ali novinari treba da dobiju pojačanu zaštitu, kao i službena lica, zato što rade posao od javnog interesa koji sa sobom nosi povećan rizik po bezbjednost i to treba jasno razgraničiti. Tako da mislim da se tu radi o terminološkom nerazumijevanju, nije to teško pravilno propisati“, kaže za Monitor Tea Gorjanc-Prelević.

Na Dan slobode medija ministar policije Sergej Sekulović je ispravio premijera i objasnio da će njegovo ministarstvo preložiti da se svaki napad na medijskog radnika tretira kao napad na službeno lice. To će se postići tako što će MUP pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, na osnovu kojih bi novinari, poput službenih lica bili zaštićeni u slučaju ometanja vršenja svog posla. Sekulović je najavio da će inicirati i izmjene Krivičnog zakonika: „Na ovaj način doprinijećemo većoj sigurnosti novinara, tako što će se pooštriti prekršajna i krivična odgovornost onih koji pokušaju da utiču na bilo koji način na rad novinara“.

Predlozi o pooštravanju kazni za napade na novinare datiraju iz 2008, tada su ih inicirali Pokret za promjene, Socijalistička narodna partija i MANS. Sve do sada nije bilo političke volje da se oni usvoje.

„Akcija za ljudska prava (HRA) je možda prva to 2010. godine i formulisala kao konkretne odredbe s obrazloženjem i zajedno sa Sindikatom medija se poslednjih godina zalagala da se to usvoji“, kaže Gorjanc-Prelević i navodi da ti prelozi mogu da se koriste kao polazište za najavljene izmjene.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 7. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

POSKUPILE OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE: Novi nameti, teže i breme

Objavljeno prije

na

Objavio:

Najnovija poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Crnoj Gori, za razliku od drugih država, nisu propraćena otporom građana. Dok  se posljedice krize sve snažnije osjećaju, reakcije države nema

 

Najnovija poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Crnoj Gori, za razliku od drugih država, nisu propraćena buntom. Čak ni spontanim protestom, u skladu sa epidemiološkim mjerama. Tek je poneka stidljiva objava na društvenoj mreži Fejsbuk, u kojoj se građani pitaju kakve će sve načine još morati da izmisle kako bi pregrmili od prvog do prvog u mjesecu… I dok se posljedice krize sve snažnije osjećaju, reakcija države nema.

U posljednjih desetak dana, cijene najosnovnijih životnih potrepština – brašna i ulja u crnogorskim marketima uvećane su za 10 do 30 odsto. Poskupili su i so i šećer, takođe za oko 10 odsto. Tako će sada građani, na primjer, umjesto dosadašnjih euro, za ulje morati da izdvoje i do 1,50 eura, a za kilo brašna umjesto 40 centi, 45.

Glavni razlog za povećanje cijena, kako su objasnili iz pojedinih trgovačkih kompanija, leži u tome što su proizvođači i dobavljači namirnica koje se ne proizvode u Crnoj Gori povećali svoje cijene. Osim toga, poskupilo je i gorivo, odnosno transport. Najupečatljiviji učinak pandemije izazvane virusom COVID-19 ogleda se u tome što je, i pored povećanja cijena naftnih derivata, litar najjeftinijeg jestivog ulja trenutno skuplji od litra eurodizela, čija je cijena 1,13 eura.

I voće i povrće je poskupilo. Tako je na zelenoj pijaci TC Bazar u Podgorici za kilogram jabuka potrebno izdvojiti od 1,30 do 1,70 eura. Za avokado i čitavih osam.

Krastavac se može kupiti po cijeni od euro i po do dva i po, a paradajz od dva do dva i po. Crni luk košta od euro do euro i po, a krompir od 0,60 do 0,80 centi.

I cijene ribe su porasle. Kilogram pastrmke sada košta pet eura.

Poskupljenje namirnica očekuje se i u narednom periodu. To, za posljedicu, ima i poskupljenje druge hrane u kojoj se one nalaze, poput hljeba i drugog peciva, prerađevina, slatkiša,…

Predlogom budžeta za 2021. godinu najavljeno je povećanje akciza na duvanske i proizvode od šećera i kakaoa, kao i na sladolede, alkohol i gazirana pića. To je jedna od mjera poreske politike koja će sa primjenom početi 1. jula. Tako bi se, predloženim rješenjem, akcize na zaslađena pića i alkohol povećale sa 25 na 35 eura po hektolitru, 72 centa po kilogramu za slatkiše, a za duvanske proizvode sa 37 na 51 euro na hiljadu komada cigareta.

Iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) upozoravaju da će taj predlog dovesti do rasta cijena, smanjenja prodaje, povećanja obima sive ekonomije a, u konačnom, i do smanjenja prihoda za državu. To je ocijenjeno na sastanku, održanom krajem aprila u prostorijama PKCG-e. ,,To je pokazala praksa iz prethodnih godina, sa istim scenarijem u dijelu akcizne politike. Sem toga, akcize će zbog porasta cijena uticati i na konkurentnost naše turističke destinacije”, kazala je tom prilikom potpredsjednica PKCG-e Nina Drakić.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 7. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo