Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Posao za unaprijed odabrane

Objavljeno prije

na

Komisija za kontrolu javnih nabavki odbacila je žalbu podgoričkog arhitektonskog biroa Unda, koji se žalio na nezakonitost postupka izbora izvođača za izradu Idejnog i Glavnog projekta Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti na Cetinju. U obrazloženju Komisije upućenom birou Unda objašnjava se, između ostalog, da je žalba neosnovana jer je neblagovremena. To, ipak, ne znači da Zakon o javnim nabavkama u tom slučaju nije prekršen.

IZMJENE USLOVA: Unda je optužila Direkciju za javne radove da je tender bio nezakonit, da su ponuđači diskriminisani kako bi se smanjila konkurencija, te da je postupak sprovela ciljano, vodeći se ličnim interesima.

Direkcija za javne radove je pet dana pred zatvaranje ponuda radikalno izmijenila prvobitno postavljene uslove. Od ponuđača se najprije tražilo da izrade kompletan projekat za Akademiju, u vrijednosti od 320 hiljada eura. Naknadnim izmjenama, tender nije raspisan i za projekat uređenja enterijera, dok je cijena ostala ista.

,,To znači da se za isti novac, izdvojen iz budžeta, radi manji projekat. A za uređenje enterijera se moraju izdvojiti dodatna sredstva iz budžeta”, objašnjava arhitekta Vladimir Ivanović, direktor Unde. On tvrdi da je na taj način prekršen Zakon o javnim nabavkama, odnosno njegovo načelo ekonomičnosti i efikasnosti upotrebe javnih sredstava.

Zaista, Zakonom o javnim nabavkama propisano je da je „naručilac dužan da, u postupku javne nabavke i izboru najpovoljnije ponude, obezbijedi ekonomično i racionalno korišćenje javnih sredstava”.

Od ponuđača se, takođe, najprije tražilo da su ranije projektovali objekat veći od 14 hiljada metara kvadratnih, da bi se taj uslov kasnije smanjio na objekte veće od tri hiljade kvadrata. Takođe, u početnoj tenderskoj dokumentaciji cijena ponuđača bodovala se 85, a tehničko tehnološke prednosti sa 15 bodova, da bi se naknadno cijena ponuđača bodovala sa 55, a tehničko tehnološke prednosti sa 45 bodova.

,,To je tri puta veća promjena postojećih uslova. Zakon o uređenju prostora i
izgradnji objekata propisuje da glavni projekat mora sadržati premjer radova sa tačnošću od plus minus pet odsto. Direkcija je postavljene uslove izmjenila trista odsto”, kaže Ivanović. On napominje da zakon dozvoljava izmjenu tenderske dokumentacije, ali da se u ovom slučaju nije radilo o takvim izmjenama.

U žalbi koju je ta firma uputila Komisiji za kontrolu javnih nabavki napominje se da je zakon prekršen jer izmjena načina bodovanja ne znači izmjenu tenderske dokumentacije. ,,Nije izvršena izmjena podkriterijuma već samo način bodovanja tih podkriterijuma”.

USLOVI ZA IZABRANE: Ivanović optužuje Direkciju da nije slučajno promijenila načini bodovanja, već da je to urađeno kako bi se neki ponuđači onemogućili da dobiju posao. ,,Direkciji je od ranije bilo poznato da je naša firma uvijek imala korektne cijene ponuda, tako da je odmah pošto smo otkupili dokumentaciju promijenila broj bodova, po kom se cijena znatno manje boduje”, stoji u žalbi upućenoj Komisiji.

,,Pojavili smo se sa uplatnicom za podizanje tenderske dokumentacije 10. decembra prošle godine, a krajnji rok za predaju dokumentacije je bio 16. decembar. Kad smo došli sa uplatnicom, rekli su nam da trenutno nema raspoložive dokumentacije, navodeći da ćemo je dobiti do kraja dana, kada je iskopiraju”, kaže Ivanović.

On dalje optužuje Direkciju da je smišljeno reference ponuđača prekrstila u ,,tehničko-tehnološke prednosti”, koje je potom visoko bodovala, iako zakon zabranjuje bodovanje referenci kako bi se izbjegla diskriminacija, odnosno favorizovanje pojedinih ponuđača. Evropske direktive za oblast javnih nabavki takođe napominju da reference ne treba bodovati.

Kao tehnološko-tehničke prednosti, koje je Direkcija naknadno bodovala sa čak 45 bodova, u konkursu se navod: prethodni rad na sličnim poslovima poput izrade idejnog i glavnog projekta privrednog društva, te objektima većim od tri hiljade kvadratnih metara.

,,To su u stvari reference”, kaže Ivanović. ,,Pri tom, po čemu je kvalitetniji ponuđač koji izradi projekte za objekte od tri hiljade kvadrata od onoga koji je napravio objekat veličine 2800 kvadrata. Riječ je samo o diskriminaciji ponuđača i smanjenju konkurencije”.

On optužuje Direkciju da ni tako postavljene tehničko-tehnološke prednosti u njegovom slučaju nije bodovala adekvatno, jer nije ocijenila njegov prethodni rad na projektu izgradnje Vatrogasnog doma. U obrazloženju traženih tehničko- tehnoloških uslova navodi se, između ostalog, da će biti bodovan i ,,glavni arhitektonski projekat sa proračunom građevinske fizike i energetske efikasnosti”.

,,Pa šta je drugo Vatrogasni dom”, pita se direktor Unde.

RAŠIRENA PRAKSA: Ivanović tvrdi da nije prvi put da njegova firma učestvuje na unaprijed namještenim tenderima Direkcije za javne radove.

On objašnjava da je jedan od takvih bio i tender za projekat Doma za azilante. ,,Imali smo najbolju ponudu po kriterijumima Direkcije, ali je konkurs poništen jer nije izabran biro koji je već radio na tom projektu, što je nezakonito”.

Na konkurs za projekat objekata Ministarstva inostranih poslova, Ministarstva odbrane i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti pojavila su se dva ponuđača čije su ponude odbijene kao nepotpune da bi se kasnije napravio ugovor sa drugim ponuđačem, tvrdi Ivanović

,,Pri tom, radilo se o projektima za preko 23 hiljade kvadrata, za koje je dato da se uradi i idejno rješenje u roku od 27 dana. Pošto je u svjetskoj praksi za ovakve projekte potrebno makar četiri do šest mjeseci, to upućuje da je neko već imao gotov projekat, što je takođe nezakonito. Dovedeni smo u zabludu da učestvujemo na javnom i otvorenom pozivu, što predstavlja nipodaštavanje i poniženje jedne profesije”, kaže Ivanović.

Ta firma optužuje Komisiju za kontrolu javnih nabavki da se sve to dešava uz njihov blagoslov, te da njihove primjedbe po pravilu budu odbačene bez valjane argumentacije.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

DRUŠTVO

IZMJENE I IZRADA NOVOG ZAKONA O PROSTORNOM PLANIRANJU: Urbanistički haos u produženom trajanju 

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sadašnja vlast je prije izbora najavljivala da će zaustaviti divljanje građevinskih investitora po Crnoj Gori. Godinu dana kasnije, sem najave izmjene zakona, skoro ništa nije urađeno

 

Zaustavljanje haosa u prostornom planiranju i gradnji bez ikakvih pravila, već kako se prohtije investitorima, bilo je jedno od predizbornih obećanja nove vlasti. Skoro godinu dana poslije malo toga se promijenilo.

Poslanici su zato sredinom proteklog mjeseca u Skupštini saslušavali ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića. Poslanica URA Božena Jelušić, na čiju inicijativu je obavljeno saslušanje ministra, predložila je da se na godinu zaustavi sva gradnja, osim infrastrukturnih objekata, te da se u tom roku donese novi Zakon o prostornom planiranju i izgradnji objekata.

Važeći Zakon, koji je svesrdno protežirao bivši ministar Pavle Radulović, toliko je uklonio i do tada male biznis barijere za investitore da je trajno devastiran Petrovac, po Podgorici su građene zgrade neucrtane u bilo kakav plan, a uništavanje dragulja Svjetske kulturne baštine Boke Kotorske je nastavljeno.

„Predlažući takav zakon, Vlada je u potpunosti preuzela nadležnost za planiranje i razvoj. To je u suprotnosti s Ustavom, jer ukida nadležnost opštine u smislu prostornog planiranja. Zakon je i u suprotnosti s Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, jer ograničava prava lokalnih vlasti. Izmjena je uslijedila nakon što Vlada nije mogla da odobri biznis planove određenih kompanija zbog otpora lokalnih samouprava, koje su tvrdile da su takvi planovi bili u suprotnosti s javnim interesom. Nakon usvajanja zakona,Vlada je mogla zaobići svaki otpor na lokalnom nivou…“, navodi se u nedavno publikovanoj analizi MANS-a Zakon i po mjeri – u službi zarobljavanja države. Zaobilaženje lokalne samouprave je bivšoj vladi bilo neophodno jer je opozicija preuzela vlast u mnogim primorskim opštinama.

U gazdovanju prostorom Crne Gore je haos, konstatovala je Jelušić. Ministar Mitrović je u Skupštini odgovorio da je po dolasku u Ministarstvo zatekao takvo stanje da su njime upravljale interesne grupe koje su van institucije, a da su zaposleni bili nemoćni. „Prva stvar koja je morala da se uradi je da se to prekine. Osnovni trend koji smo započeli je da se sve svede na struku, nijedan plan neće izaći dok ne bude urađen po struci.“

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju monitora od 6. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SMJENE PO PARTIJSKIM KLJUČEVIMA: Žilavi pravilnik podobnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mnogi pravnici kažu da je nelogično da su direktori svih crnogorskih škola napravili istovjetnu grešku zbog koje su smijenjeni. Ministarstvo Vesne Bratić je toliko mehanički štancalo rješenja o otkazima da je otkaz dobila i preminula direktorica škole u Plužinama

 

„Neće biti revanšizma“ – bilo je obećanje koje su pobjednici avgustovskih parlamentarnih izbora javno obećali građanima Crne Gore. Aktuelni potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, tada najglasniji, kazao je da će Vlada biti ekspertska, dok za svoju budućnost ne treba da strahuju „oni koji su radili profesionalno“ za vrijeme tridesetogodišnje vlasti Demokratske partije socijalista.

Od decembra, kada je dobila mandat, Vlada je samo na svojim sjednicama izglasala preko 100 razrješenja. Mnogo veći broj je onih koje su kasnije po dubini smjenjivali imenovani rukovodioci državnih organa.

U posljednje vrijeme ne uklanjaju se samo kadrovi bivšeg režima. Vlada smjenjuje i  kadrove vladajuće koalicije. Sa funkcije predjsednice Upravnog odbora Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) razriješena je bivša poslanica Demokratskog fronta Marina Jočić nakon što je premijera Zdravka Krivokapića nazvala „lažovom“ i „izdajicoma“. Razriješeno je i više savjetnika premijera koje je on izabrao na početku mandata Vlade.

Najviše kontroverzi izazvala je smjena više od 250 direktora osnovnih i srednjih škola i predškolskih ustanova. Formalni razlog za smjenu direktora bio je neformiranje školskih odbora, na šta su bili obavezni po izmjenama Zakona o opštem obrazovanju. Razrješenje direktora inicirala je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić. Ministarstvo je toliko mehanički štancalo rješenja da je otkaz dobila i preminula direktorica škole u Plužinama.

Posebnu pažnju izazvala je smjena direktorice podgoričke gimnazije Zoje Bojanić Lalović, koju su građani percipirali kao direktoricu koja je kvalitetno obavljala svoj posao, iako je funkcionerka podgoričkog DPS-a. Nakon smjene Bojanić Lalović za vršiteljku dužnosti direktorice podgoričke gimnazije postavljena je Biljana Vučurović, supruga poslanika Demokratskog fronta Jovana Jola Vučurovića.

Prosvjetni inspektor Uprave za inspekcijske poslove Vesko Joksimović obavio je  je nadzor u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ i utvrdio da je smjena Bojanić Lalović, ali i drugih direktora nezakonita. Konstatovao je da činjenica da školski odbor koji nije konstituisan u predviđenom roku nije mogao biti razlog za razrješenje direktora ili bilo kojeg direktora bilo koje javne ustanove iz oblasti obrazovanja. Utvrdio je da je bilo nemoguće formirati odbore s obzirom na to da Ministarstvo nije imenovalo svog predstavnika u školskim odborima.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju monitora od 6. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

POŽARI: Kad će kiša, da spere tragove nemara

Objavljeno prije

na

Objavio:

Požar na Gorici koji je za sobom ostavio pustoš bolno je podsjetio na to da Crna Gora nema efikasan sistem zaštite. Nemamo Nacionalnu procjenu rizika od katastrofa, a programi i procjene rizika ne postoje ni na lokalnom nivou. Nemamo ni sistem za obavještavanje ugroženog stanovništva o mogućoj opasnosti

 

Požar na Gorici od prije par dana ostavio je za sobom pustoš. Znatan dio brda je izgorio, a sa drvećem i rastinjem, vatrena stihija progutala je i mnoge  životinje koje tu žive. U opasnosti su bile i kuće u podnožju brda. Požar je, prema sumnjama nadležnih, podmetnut. Posljednji izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) pokazao je da su čak 97 odsto požara posljedica ljudskog djelovanja. Efikasan sistem kojim bi država odgovorila na takva zlodjela gotovo da ne postoji.

U gašenju vatre na Gorici učestvovalo je preko 100 vatrogasaca, sa 30 vozila. Od prvog požara, 29. jula, do utorka ove sedmice, na tom podgoričkom brdu gorjelo je još četiri puta. ,,Sa nevjericom i velikom tugom sam ispratila dešavanja na Gorici ovog ljeta. Ponadala sam se da se požar iz 2012. nikad neće ponoviti, jer su poslije njega preduzete opsežne preventivne mjere. Kroz Goricu su napravljene staze kojima vatrogasno vozilo može da dođe do svakog njenog kutka, a napravljeni su i hidrofori koji omogućavaju uzimanje vode sa lica mjesta, da se ne gubi vrijeme na odlaske i dolaske vozila. Na vrhu Gorice je tokom ljeta dežuralo vozilo vatrogasne službe”, kaže za Monitor Jasna Gajević, nekadašnja članica Udruženja ljubitelja Gorice i prirode.

Ona je, tokom tog perioda, zajedno sa ostalim kolegama, odslušala predavanje vatrogasaca o korišćenju naprtnjača. ,,Rečeno nam je da je period od 15 do 17 časova kritičan jer tad šetača nema, pa bi se mogao neopaženo podmetnuti požar. Dežurali smo te godine. Dogodio se jedan, no sve je funkcionisalo i brzo je ukroćen. Pri temperaturama koje danima dostižu 40-ak stepeni, a kiše nema ni u najavi, svaki laik je znao da je opasnost od požara na Gorici velika. Ne mogu da shvatim i prihvatim da odgovorni iz Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Podgorica nisu provjerili i stavili u funkciju hidrofore. To je nedopustivi nemar sa nemjerljivim posljedicama ”, napominje.

Iz Glavnog grada demantuju da je razlog što je požar zadobio katastrofalne dimenzije taj što nisu funkcionisali hidrofori. ,,Vrlo je lako demantovati te iskaze time što su pripadnici Službe zaštite i spašavanja cisterne vodom punili upravo na donjim kotama brda. Međutim, zbog tehničkih karakteristika sistema i činjenice da je na gornjim kotama brda slabiji pritisak, ovaj rizik nijesmo htjeli preuzeti, pa je procjena stručnih ekipa bila da je efikasnije nastaviti dopunu aktiviranjem cisterni Zelenila, Čistoće i Vodovoda”, tvrde oni.

U gašenju vatre na Gorici učestvovala je kompletna ekipa Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada kojoj su u pomoć pritekle vatrogasne jedinice Cetinja, Kolašina, Bara i Danilovgrada, kamioni Vodovoda i kanalizacije, Čistoće, Zelenila, vazduhoplovna jedinica Direktorata za zaštitu i spašavanje, kao i helikopteri Vojske Crne Gore sa korpama za gašenje požara. Samoinicijativno su im se pridružili i građani. U cilju preventivnog djelovanja izvršeno je izviđanje terena – dronom. Iz podgoričke Službe za zaštitu i spašavanje su, zbog sumnje da su požari podmetnuti, pokrenuli krivičnu prijavu protiv NN lica.

Skoro sve mediteranske zemlje ulažu znatan trud u poboljšanje tehnika zaštite od požara, kao i znatnan novac u programe edukacije. Promjene nabolje u Crnoj Gori se još nisu dogodile, konstatuje DRI u svom posljednjem izvještaju iz 2019. godine pod nazivom Uspješnost sprovođenja politike zaštite životne sredine u Crnoj Gori – Zaštita od šumskih požara.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju monitora od 6. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo