Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Posao za unaprijed odabrane

Objavljeno prije

na

Komisija za kontrolu javnih nabavki odbacila je žalbu podgoričkog arhitektonskog biroa Unda, koji se žalio na nezakonitost postupka izbora izvođača za izradu Idejnog i Glavnog projekta Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti na Cetinju. U obrazloženju Komisije upućenom birou Unda objašnjava se, između ostalog, da je žalba neosnovana jer je neblagovremena. To, ipak, ne znači da Zakon o javnim nabavkama u tom slučaju nije prekršen.

IZMJENE USLOVA: Unda je optužila Direkciju za javne radove da je tender bio nezakonit, da su ponuđači diskriminisani kako bi se smanjila konkurencija, te da je postupak sprovela ciljano, vodeći se ličnim interesima.

Direkcija za javne radove je pet dana pred zatvaranje ponuda radikalno izmijenila prvobitno postavljene uslove. Od ponuđača se najprije tražilo da izrade kompletan projekat za Akademiju, u vrijednosti od 320 hiljada eura. Naknadnim izmjenama, tender nije raspisan i za projekat uređenja enterijera, dok je cijena ostala ista.

,,To znači da se za isti novac, izdvojen iz budžeta, radi manji projekat. A za uređenje enterijera se moraju izdvojiti dodatna sredstva iz budžeta”, objašnjava arhitekta Vladimir Ivanović, direktor Unde. On tvrdi da je na taj način prekršen Zakon o javnim nabavkama, odnosno njegovo načelo ekonomičnosti i efikasnosti upotrebe javnih sredstava.

Zaista, Zakonom o javnim nabavkama propisano je da je „naručilac dužan da, u postupku javne nabavke i izboru najpovoljnije ponude, obezbijedi ekonomično i racionalno korišćenje javnih sredstava”.

Od ponuđača se, takođe, najprije tražilo da su ranije projektovali objekat veći od 14 hiljada metara kvadratnih, da bi se taj uslov kasnije smanjio na objekte veće od tri hiljade kvadrata. Takođe, u početnoj tenderskoj dokumentaciji cijena ponuđača bodovala se 85, a tehničko tehnološke prednosti sa 15 bodova, da bi se naknadno cijena ponuđača bodovala sa 55, a tehničko tehnološke prednosti sa 45 bodova.

,,To je tri puta veća promjena postojećih uslova. Zakon o uređenju prostora i
izgradnji objekata propisuje da glavni projekat mora sadržati premjer radova sa tačnošću od plus minus pet odsto. Direkcija je postavljene uslove izmjenila trista odsto”, kaže Ivanović. On napominje da zakon dozvoljava izmjenu tenderske dokumentacije, ali da se u ovom slučaju nije radilo o takvim izmjenama.

U žalbi koju je ta firma uputila Komisiji za kontrolu javnih nabavki napominje se da je zakon prekršen jer izmjena načina bodovanja ne znači izmjenu tenderske dokumentacije. ,,Nije izvršena izmjena podkriterijuma već samo način bodovanja tih podkriterijuma”.

USLOVI ZA IZABRANE: Ivanović optužuje Direkciju da nije slučajno promijenila načini bodovanja, već da je to urađeno kako bi se neki ponuđači onemogućili da dobiju posao. ,,Direkciji je od ranije bilo poznato da je naša firma uvijek imala korektne cijene ponuda, tako da je odmah pošto smo otkupili dokumentaciju promijenila broj bodova, po kom se cijena znatno manje boduje”, stoji u žalbi upućenoj Komisiji.

,,Pojavili smo se sa uplatnicom za podizanje tenderske dokumentacije 10. decembra prošle godine, a krajnji rok za predaju dokumentacije je bio 16. decembar. Kad smo došli sa uplatnicom, rekli su nam da trenutno nema raspoložive dokumentacije, navodeći da ćemo je dobiti do kraja dana, kada je iskopiraju”, kaže Ivanović.

On dalje optužuje Direkciju da je smišljeno reference ponuđača prekrstila u ,,tehničko-tehnološke prednosti”, koje je potom visoko bodovala, iako zakon zabranjuje bodovanje referenci kako bi se izbjegla diskriminacija, odnosno favorizovanje pojedinih ponuđača. Evropske direktive za oblast javnih nabavki takođe napominju da reference ne treba bodovati.

Kao tehnološko-tehničke prednosti, koje je Direkcija naknadno bodovala sa čak 45 bodova, u konkursu se navod: prethodni rad na sličnim poslovima poput izrade idejnog i glavnog projekta privrednog društva, te objektima većim od tri hiljade kvadratnih metara.

,,To su u stvari reference”, kaže Ivanović. ,,Pri tom, po čemu je kvalitetniji ponuđač koji izradi projekte za objekte od tri hiljade kvadrata od onoga koji je napravio objekat veličine 2800 kvadrata. Riječ je samo o diskriminaciji ponuđača i smanjenju konkurencije”.

On optužuje Direkciju da ni tako postavljene tehničko-tehnološke prednosti u njegovom slučaju nije bodovala adekvatno, jer nije ocijenila njegov prethodni rad na projektu izgradnje Vatrogasnog doma. U obrazloženju traženih tehničko- tehnoloških uslova navodi se, između ostalog, da će biti bodovan i ,,glavni arhitektonski projekat sa proračunom građevinske fizike i energetske efikasnosti”.

,,Pa šta je drugo Vatrogasni dom”, pita se direktor Unde.

RAŠIRENA PRAKSA: Ivanović tvrdi da nije prvi put da njegova firma učestvuje na unaprijed namještenim tenderima Direkcije za javne radove.

On objašnjava da je jedan od takvih bio i tender za projekat Doma za azilante. ,,Imali smo najbolju ponudu po kriterijumima Direkcije, ali je konkurs poništen jer nije izabran biro koji je već radio na tom projektu, što je nezakonito”.

Na konkurs za projekat objekata Ministarstva inostranih poslova, Ministarstva odbrane i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti pojavila su se dva ponuđača čije su ponude odbijene kao nepotpune da bi se kasnije napravio ugovor sa drugim ponuđačem, tvrdi Ivanović

,,Pri tom, radilo se o projektima za preko 23 hiljade kvadrata, za koje je dato da se uradi i idejno rješenje u roku od 27 dana. Pošto je u svjetskoj praksi za ovakve projekte potrebno makar četiri do šest mjeseci, to upućuje da je neko već imao gotov projekat, što je takođe nezakonito. Dovedeni smo u zabludu da učestvujemo na javnom i otvorenom pozivu, što predstavlja nipodaštavanje i poniženje jedne profesije”, kaže Ivanović.

Ta firma optužuje Komisiju za kontrolu javnih nabavki da se sve to dešava uz njihov blagoslov, te da njihove primjedbe po pravilu budu odbačene bez valjane argumentacije.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

DRUŠTVO

HOTELI SVETI STEFAN I MILOČER NEĆE RADITI NI OVOGA LJETA: Biseri pod ključem

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje

 

Najluksuzniji crnogorski turistički brend, grad-hotel Sveti Stefan sa hotelom Miločer, neće otvoriti svoja vrata za turiste ni ovoga ljeta. To je odluka zakupca, kompanije Adriatic properties, koja zapravo nije javno izrečena, ali su hoteli na kraju juna i dalje zatvoreni, bez znakova bilo kakvih radova koji bi se odnosili na pripremu objekata za prijem gostiju.

Ekskluzivno ljetovalište u Paštrovićima, pored dva hotela sadrži nekoliko zasebnih vila u miločerskom parku, restorane i kafeterije, veliki spa centar i tri najljepše prirodne pješčane plaže na Crnogorskom primorju. Svi navedeni objekti su zatvoreni, parkovi i travnjaci su već duže vrijeme neodržavani, plaže napuštene i neuređene, bez mobilijara i pratećih usluga, zbog čega poznati turistički kompleks na junskoj vrelini djeluje zaista tužno.

Sudbina zakupljenog ekskluzivnog ljetovališta, pitanja u vezi sa nastupajućom sezonom i planovima zakupca koji blokadom Svetog Stefana nanosi veliku štetu crnogorskom turizmu, pokrivena su velom tajne. Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje.

U Budvanskoj kompaniji Adriatic properties na početku prošlogodišnje turističke sezone odlučili su  da zatvore hotele kao reakciju na proteste mještana koji su se protivili izgradnji stanova za tržište u Miločeru, na lokaciji starog Hotela Kraljičina plaža, i tražili da im se omogući prolaz javnim stazama kroz naselje koje je zakupac blokirao. Mještani su porušili kapije koje su sprečavale prolaz stazom iza male Kraljičine plaže, što je bio okidač za zakupca da zatvori hotele pod izgovorm da su njegovi gosti izgubili zagarantovanu privatnost.

Najagilniji među učesnicima protesta bili su čelnici lokalnog odbora URA-e, partije čiji funkcioneri u Vladi nemaju odgovor kako riješiti nastalu situaciju koja traje drugu godinu zaredom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NIŽU SE ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA: Sistem kao saučesnik u zločinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore su saopštili da je ,,zrelo da femicid propišemo kao posebno krivično djelo u Krivičnom zakoniku Crne Gore”. Konstatovali su i da je sistem ,,negdje zatajio”, te da izostaje preventiva i da se ,,svako malo ponavlja nasilje nad ženama i to na najbrutalniji način”

 

Četrdesetsedmogodišnja Branka Petrović iz Herceg Novog ubijena je u ponedjeljak u zoru. Nešto prije šest sati u nju je pucao njen bivši suprug Bojan Rašović (47). Nakon ubistva Rašović se, po pisanju medija, u vidno lošem psihičkom stanju, predao policiji. Oko 20 sati priveden je dežurnom tužiocu – branio se ćutanjem.

,,Za proteklih devet mjeseci ubijeno je najmanje pet žena od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera. To je brojka koja zahtijeva hitno reagovanje institucija”, kaže za Monitor  Nataša Međedović, koordinarka SOS telefona Nikšić. Ona ističe da Crna Gora nema javno dostupnih statističkih podataka o rasprostranjenosti femicida: ,,Crna Gora mora uspostaviti sistem prikupljanja i analize podataka o nasilju nad ženama i otkrivanju propusta koji dovode do ubistava žena od strane njihovih bivših ili sadašnjih supruga i partnera kao preduslov za kreiranje uspješnih strategija za sprečavanje budućih femicida. Ubistvima žena je skoro uvijek prethodila duga istorija porodičnog nasilja, a femicid se uglavnom dešavao ili dešava u trenutku kada žena odluči da napusti nasilnu situaciju”.

Dan nakon ovog femicida u istom gradu Bjelopoljac Z.A. (37), sa privremenim boravkom u Herceg Novom, pretukao je vanbračnu suprugu M.D. On je u večernjim časovima 28. juna, vrijeđao svoju vanbračnu suprugu, prijetio da će je ubiti, a zatim joj zadao više udaraca  po glavi i ramenima  držeći u ruci kuhinjsku drvenu dasku. Sud za prekršaje u Budvi, Odjeljenje u Herceg Novom, izrekao mu je maksimalnu kaznu od 60 dana zatvora, uz mjeru zabrane približavanja oštećenoj u trajanju od pola godine.

Istog dana Više tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Dalibora Nikolića (34) za svirepo ubistvo trudne supruge Zimrite Nerde koju je u noći između 15. i 16. januara tukao osam sati. U optužnici su jezivi detalji: Nikolić je od 22 sata 15. janura do 6 sati narednog dana tukao i na svirep način, sa umišljajem, lišio života bremenitu suprugu… za vrijeme dok se troje njihove maloljetne djece (od 10, osam i četiri godine) nalazilo u porodičnoj kući. Od više desetina udaraca pesnicama i improvizovanom bejzbol palicom koje je Nerda primila skoro da nije bilo mjesta na njenom tijelu bez krvavih podliva.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

LUKSUZ NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: Par ležaljki i suncobran 500 eura dan, noćenje u vili 14 hiljada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na prestižnim lokacijama sa enormnim cijenama usluga smještaja, hrane i pića, pored stranaca ima priličan broj domaćih gostiju

 

Turistički kompleks sa hotelima Sveti Stefan i Miločer, decenijski simbol elitnog turizma na Crnogorskom primorju, vidno propada, zatvoren za goste već drugu sezonu zaredom. Zaključan grad hotel Sveti Stefan, prepušten zubu vremena, napuštene i neuređene hotelske plaže našeg najpoznatijeg ljetovališta, na početku turističke sezone pružaju sliku propasti, neuspjeha i nebrige, kako države tako i zakupca, of šor kompanije Adway Investment sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, i njene budvanske filijale Adriatic properties, kojom upravlja grčki biznismen Petros Statis.

Na drugoj strani, duž obale podignuti su novi rizorti sa hotelima, vilama i apartmanima, koji luksuzom i cijenama sa kojima su izašli na tržište, daleko nadmašuju ponudu Hotela Aman Sveti Stefan. Novi ekskluzivni turistički kompleksi, nikli na lokalitetima koji se ne mogu mjeriti sa prirodnim, kulturnim i istorijskim odlikama Sveca, posluju sa cijenama usluga koje ni na Svetom Stefanu do sada nisu postignute.

Po luksuzu koji nudi, izdvaja se kompleks One&Only Portonovi, izgrađen na mjestu nekadašnje vojne baze Kumbor, na obalama Bokokotorskog zaliva. Mlade ćerke predsjednika Azerbejdžana Ilhana Alijeva Arzu i Lejla, koje, prema podacima CIN-a, stoje kao krajnji vlasnici iza kompanije koja je gradila Portonovi, imaju trenutno,  u objektima sa 5 zvjezdica, najskuplju turističku ponudu u Crnoj Gori.

Najluksuzniji objekat novog rizorta, raskošna Vila One, površine 460 kvadrata, nudi se po nevjerovatnoj cijeni od 14.000 eura za jednu noć. Vila se reklamira kao ambijent koji nudi „božanski život“ i zagarantovanu sreću onom ko je iznajmi. Pored niza specijalnih usluga, privatnog bazena, bazena za hidroterapiju, privatnog kuvara, gosti dobijaju na raspolaganju  „stručnjaka za sreću“, ličnog batlera na 24 časa, koji je zadužen da svaki trenutak u vili gostima učini sretnim i nezaboravnim. Sa sopstvenim vrtom i bogatim modernim enterijerom, Vila One predviđena je za boravak najviše 6 osoba i dvoje djece.

Kompanija One&Only raspolaže sa dodatne tri „originalne vile“, nazvane po crnogorskim planinama. U vilama Orjen, Lovćen i Rumija  smještaj je nešto jeftiniji. Jedno noćenje sa doručkom za dvoje, staje od 12.800 eura pa do 16.000, u zavisnosti od broja soba u vili. Svaka od njih ima svoj bazen i sopstvenu pješčanu plažu. To je pet puta više od cijene po kojoj se izdavala čuvena Vila 118 na Svetom Stefanu, ikona skupog i luksuznog smještaja na crnogorskom primorju. Zakupac je ovu vilu površine 165 kvadrata, u kojoj se odmarao veliki broj slavnih i bogatih gostiju, preimenovao u Vila Sveti Stefan, čija je cijena za jednu noć iznosila 3.500 eura.

Cijene soba i apartmana u hotelu One&Only prava su sitnica u odnosu na basnoslovne sume koje treba izdvojiti za uživanje u vilama. Noćenje i doručak u standardnoj dvokrevetnoj sobi staje od 1.520 do 1.930 eura, tokom jula ove turističke sezone.

Znatno su niže cijene smještaja u apartmanima kojima upravlja kompanija Portonovi. Kreću se od 490 eura pa sve do 1.900 eura za komforne stanove sa bazenom.

Ko su klijenti novog rizorta pored Herceg Novog, nije poznato. I koji su to gosti koji plaćaju na destine hijada eura za noć u izdvojenom kompleksu koji okružuje običan, domaći svijet i morska voda zaliva? Kako uopšte stižu u oazu blještavog  lukusuza i sjaja nakon što slete na aerodom Tivat? Čekaju na trajekt ili ostatak zaliva prelijeću helikopterom? Na pitanje da li uopšte ima zainteresovanih za bukiranje vila, dobili smo odgovor da je za Vilu One teško naći slobodan termin u julu mjesecu.

Astronomske cijene smještaja i usluga formirane su i u turističkom naselju Dukley Hotel&Resort sa 5 zvjezdica, izgrađenom na budvanskom Rtu Zavala. U tom stambeno-turističkom kompleksu na Budvanskoj rivijeri sve pršti od luksuza i visokih cijena.

Penthaus apartman na Zavali izdaje se po cijeni od 3.500 eura za jednu noć. Isti takav sa tri spavaće sobe cijeni se 3.936 eura. Apartmani u vilama prodaju se od 1.125 do 1.470 eura dnevno, zavisno od broja soba.

Međutim, pravo iznenađenje slijedi kod takozvanog plažnog programa i uslova za korišćenje plaža koje okružuju Rt Zavala. Za posjetioce koji nisu gosti hotela, komplet sa dvije ležaljke i suncobranom na pješčanoj plaži Guvance, preimenovanoj u Dukley Beach&Bar, staje 250 eura na dan. Uz tu cijenu sleduje flaša francuskog šampanjca, tanjir voća i 4 flaše vode marke Suza.

Postoji i premijum paket sa nešto komfornijim ležaljkama, odnosno krevetima,  koji košta 500 eura za jedan dan korišćenja. Uz ovu fantastičnu cijenu, vjerovatno jedinstvenu na Crnogorskom primorju, kompanija daje bocu skupljeg šampanjca, porciju svežih ostriga, tanjir sa biranim šumskim voćem i Suza vodu.

Nudi se i alternativa. Ukoliko gost na plaži u toku dana potroši najmanje 450 eura, one dvije ležaljke doći će mu za džaba. Ili u premijum aranžmanu, mora potrošiti najmanje 1.000 eura na jelo i piće, da bi komplet bio gratis. Šta ljudi mogu popiti i pojesti na plaži Zavale za 1.000 eura, mogu da pitaju samo neupućeni.

Na drugim dvjema plažama koje je investitor Zavale izgradio u stijenju ispod vila, pod naziovm Key west  i Escape beach, poznatog brenda Nikki beach, cijene plažnog mobilijara su slične, a ponuda obiluje specijalitetima poput jastoga, ostriga, lososa, skupocjenog šampanjca i voća. Hedonizam u punom sjaju. Kupanje i sunčanje uz ispijanje skupocjenog pjenušca na vrelom pijesku.

Sve se odigrava u neposrednoj blizini populističke Slovenske plaže, na kojoj se odmaraju i oni turisti koji smještaj plate po 20 eura za noć.

Cijene ležaljki i suncobrana na plažama i pontama Zavale nadmašile su one koje su važile na dugim prirodnim pješčanim kupalištima Miločera i Svetog Stefana u vrijeme kada su hoteli bili u funkciji. Prestankom rada najljepših plaža u režimu koji podrazumijeva propisno uređenje, plažni mobilijar, tuševe, klijentela koja ih je koristila, ostala je bez alternative. Ove plaže postale su javne, na koršćenje svih namjernika koji su voljni da sa sobom donesu sve što im je za boravak na suncu potrebno. Situaciju su iskoristili drugi hotelijeri koji su podigli cijene usluga na kupalištima kojima gazduju.

Na plaži ispred Hotela Maestral u Pržnu, komplet sa dvije ležaljke i suncobranom izdaje se za 150 eura na dan. Istovremeno noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi hotela, tokom juna, može se rezervisati po cijeni od 220-250 eura. Ludovanje sa naplatom plastičnih ležaljki i pijeska ide toliko daleko da će, po svemu sudeći, one dostići cijenu udobnog kreveta u hotelskoj sobi.

Među gostima koji borave na navednim prestižnim lokacijama sa enormnim cijenama usluga smještaja, hrane i pića, pored stranaca ima i priličan broj domaćih gostiju. Nismo ni znali da tu oko nas živi i uživa neki prebogati svijet koji baca novac i bahati se po plažama, jahtama, hotelima. To su mali izdvojeni zabrani za super bogate iza čijih kapija i ograda postoji posve drugačija realnost. Sirotinja, masovni turizam, prebukirane plaže, jeftinoća, gužva, buka… i nečisto zagađeno more koje svi jednako eksploatišu.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo