Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Poslušni, poslušniji, najposlušniji

Objavljeno prije

na

Državna Pobjeda počela je da se služi parapsihološkim znanjima. U jednom od ovonedjeljnih izdanja Pobjeda je najavila da će ostavke dati pomoćnik ministra prosvjete Marko Jokić, sekretarka ministarstva Snežana Šćepanović i direktor Zavoda za školstvo Dragan Bogojević.  Snežana Šćepanović je sjutradan podnijela ostavku. Iako je, kako je to lijepo kazao premijer Milo Đukanović, ostavka lični moralni čin, u Pobjedi su, i prije nje same, znali šta joj se po duši tumba. Mora da su gledali u kuglu. PRAVILA PARTIJE: Ostavke Jokića i Bogojevića još se čekaju. Njih dvojica su objasnili da još nijesu odlučili hoće li ostavke i dati, te da će o tome blagovremeno obavijestiti javnost . Sudeći po Pobjedinom proročanstvu, izvjesno je da će Jokić i Bogojević ostati bez funkcija. Kugla je, međutim, zakazala kada je na red trebalo da dođe ministar prosvjete Sreten Škuletić. To je pitanje, javljaju iz Pobjede, još „otvoreno”.

Ako je vjerovati Pobjedi, sve su prilike da će „cetinjska kriza”biti okončana ostavkama nižerangiranih administrativnih radnika Ministarstva prosvjete. Ali i onih koji se tokom četrdesetodnevnog bojkota cetinjskih gimnazijalaca, nijesu ponašali u skladu sa partijskim pravilom: govori i misli kako ti se kaže.

Direktor Zavoda za školstvo Dragan Bogojević je cetinjskim gimnazijalcima i njihovim roditeljima javno čestitao na građanskoj hrabrosti. Bogojević je, tada, uz napomenu da na Cetinje nije došao po ničijem nalogu i po sopstvenoj savjesti, ponudio i rješenje krize. On je obećao da će dva predstavnika Zavoda u novom školskom odboru izabrati direktora gimnazije kojeg budu željeli gimnazijalci i njihovi roditelji. Njegovo rješenje nije prihvaćeno ali tamo gdje treba su mu očito upamtili to što je išao bez pitanja. Takvi njima ne trebaju.

U Pobjedi su se ovih dana nameračili i na gradonačelnika Cetinja Mila Jankovića. Novoizabrani Pobjedin urednik Srđan Kusovac, dojučerašnji savjetnik premijera Đukanovića, iz broja u broj kritikuje Jankovićeva dostignuća na lokalnom nivou, optužujući ga pri tom i da je kriv zbog toga što kriza na Cetinju nije brzo riješena. Nešto se tokom štrajka i cetinjski Milo zamjerio centrali.

Slučajno, Janković je, dok se priča na Cetinju, još zahuktavala javnosti priznao da mu je pomoćnik ministra Marko Jokić u telefonskom razgovoru kazao da dotadašnji direktor Gimnazije Miomir Đurišić nije podoban zbog susreta sa mitropolitom Amfilohijem Radovićem.

Ispalo je ovako: za to što je ,,Ministarstvo prosvjete i nauke podbacilo prilikom rješavanja problema u cetinjskoj Gimnaziji”, krivi su – sekretarica ministarstva, gradonačelnik Cetinja i direktor Zavoda za školstvo.

Ministar prosvjete se presabrao i veli nije kriv. Premijer je sebe abolirao, proglasivši Vladu i sebe ,,višim nivoima državne uprave”. Ministarstva su, pa i ministarstvo prosvjete,piše u svakom udžbeniku upravnog prava, dio vlade, a ne nivo ispod. Nego, valjda premijer bolje zna.

POJEDINCI: To što su Bogojević i Janković dospjeli na Pobjedinu listu nepoželjnih nije slučajno. Njih dvojica su, objašnjava profesor Pravnog fakulteta Milan Popović, prekršili prećutna pravila partitokratije. Ostavke u ministarstvu su, smatra Popović, tek gluma. ,,Po istim pravilima oni koji su poslušni, pa i kada po nalogu daju ostavke, biće nagrađeni”.

Popović smatra da se ponašanje Bogojevića i Jankovića može tumačiti kao otkazivanje poslušnosti, te da se radi o simptomima duboke krize sistema i vlasti i njene iscrpljenosti. On podsjeća da su sve učestaliji slučajevi pojedinaca koji se nalaze na visokim mjestima u državnoj administraciji , a koji su odbili da se ponašaju u skladu sa partitokratskim pravilima.

Nedavno je samo zbog toga što je štitila pravila profesije posao izgubila Mirjana Drašković, veterinarska inspektorka. Draškovićeva je javno prozvala ministra poljoprivrede Milutina Simovića da odgovori kako se kao domaće prodaje “brazilsko meso”, uvezeno mimo svih propisa.

Prethodno je ostavku dao Goran Knežević, visoki funkcioner Centralne banke nakon izmjena Zakona o Centralnoj banci. ” Postojeći zakonodavni i institucionalni okvir mi ne pruža uvjerenje da mogu dalje kvalitetno i odgovorno obavljati ovu funkciju”, obrazložio je Knežević ostavku.

TUŽAN ILI SREĆAN KRAJ: I među opozicijom smatraju da su ostavke pojedinih državnih funkcionera najava ,,raspleta naše drame”.

,,Jedan mudri profesor nedavno reče da je crnogorska tranzicija ušla u ‘nudističku’ fazu, u kojoj je sve ogoljeno, a ne samo nasilje i pljačka. Poznavaoci autokratije kažu da je tvrdokornost njena glavna karakteristika, i da su priznanja grešaka i pojava ‘žrtvenih jaraca’ – naprsline koje najavljuju njen kraj”, kaže za Monitor Koča Pavlović, portparol Pokreta za promjene.

Profesor Popović nije siguran da se radi o priči sa srećnim krajem. On smatra da promjene ne moraju samo ići nabolje, te da se se kriza može završiti i pojačanim nasiljem i reakcionarnim promjenama.

Očigledna je bila nastava: za nas nema nade ako i ubuduće svi koji se pobune budu sami, onako kako je u danima štrajka bilo samo Cetinje.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

DRUŠTVO

SVETI STEFAN U NEVOLJAMA: Radnicima prijete otkazima

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možda se najgori scenario izbjegne u poslednjem trenutku. Predsjednik Mjesne zajednice Vlado Mitrović kazao je da zakupac nema smetnji da obavlja svoju djelatnost i da će se u MZ založiti da ne dođe do ugrožavanja poslovanja na način kako je organizovano do sada. To smatraju gestom dobre volje i dokazom da nisu protiv investitora

 

Nakon prve godine rada elitnih crnogorskih hotela pod imenom Aman Sveti Stefan, u maju 2014. godine, u tekstu američkog portala USA Today, naslovljenom „Za 1 posto iznad najboljih evropskih hotela“ Hotel Sveti Stefan našao se na listi 10 najboljih hotela u Evropi. Sa ekskluzivnom ponudom za „Jet set turiste“ Aman Sveti Stefan opisan je kao „igralište za ultra bogate u centru crnogorskog dijela jadranske obale“.

Sedam godina kasnije, uoči turističke sezone 2021. Aman resort, hotelski operater u projektu  višedecenijskog zakupa hotela Miločer i Sveti Stefan, najavljuje zatvaranje hotela i odlazak iz Crne Gore. Razlozi neočekivanog poteza Amana navodno su, nemogućnost da svojim gostima obezbijedi ekskluzivnost i mir, ugodan odmor daleko od očiju javnosti, nakon što mještani okolnih naselja, traže pristup manjem dijelu plaža kojima zakupac gazduje.

Zatvaranje hotela makar i na jednu turističku sezonu, najprije su na svojoj koži osjetili zaposleni radnici prema kojima se poslodavac, kompanija Adriatic properties, u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa, ponio na krajnje ponižavajući i nehuman način. Oni koji su do juče opsluživali super bogate goste najpoznatijeg hotelskog brenda na svijetu, Aman resorta, ostavljeni su na cjedilu u jednom trenu. U toku jednog sata, koliko je 17. aprila trajao sastanak sa izvršnim direktorom firme, Goranom Bencunom, radnicima su saopšteni uslovi pod kojima mogu da odu iz firme ili da ostanu.

Usmeno im je saopšteno da su od tog dana na odmoru, da mogu da traže posao negdje drugo zbog čega se „Aman neće ljutiti“, da uzmu otpremnine ili prihvate nove uslove rada za ostanak u firmi.

Kompanija Adriatic properties zapošljava ukupno 100 radnika, od kojih jedan broj radi u administraciji, drugi u ugostiteljstvu, treću grupu čine sezonci. Na udaru su se našla 43 radnika iz ugostiteljstva, na poslovima kuvara, poslastičara, konobara, sobarica, koji imaju ugovore o stalnom zaposlenju i u hotelima Svetog Stefana rade dugi niz godina. Oni su dio grupe od 220 zaposlenih u HTP Budvanska rivijera i HTP Miločer, koje je zakupac preuzeo nakon zaključenja ugovora o zakupu. Najveći broj njih uzeli su tada povoljne otpremnine i napustili firmu.

Radnici navode podatak da za 14 godina trajanja zakupa Adriatic properties nije primio nijednog novog radnika u stalni radni odnos. Primali su samo sezonce sa kojima zaključuju ugovore o djelu i to najčešće na rok od dva mjeseca.

Priču oko zatvaranja hotela Sveti Stefan i Miločer zakupac koristi da se oslobodi ugostitelja preuzetih 2007. pod uslovima suprotnim Zakonu o radu. Njima su ponuđene otpremnine čiji je iznos u rasponu od 8-15.000 eura, koje mnogima nisu pirhvatljive, posebno radnicima sa dužim radnim stažom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U TOKU DEVASTACIJA MAREZE: Žrtva opet zaštićeno područje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ogroman nasip od šuta i drugog građevinskog otpada zjapi nasred jednog od rijetkih zaštićenih područja kojima se glavni grad Crne Gore može pohvaliti. Insitucije, po ko zna koji put, rade ono što znaju najbolje – prebacuju odgovornost s jednih na druge

 

Ko ovih dana iz pravca Danilovgrada, glavnim nikšićkim putem krene ka Podgorici, na samom prilazu Marezi, sa lijeve strane, svjedočiće – masakru nad prirodom. Ogroman nasip od šuta i drugog građevinskog otpada zjapi nasred jednog od rijetkih zaštićenih područja kojima se glavni grad Crne Gore može pohvaliti. Opet, isplivava na vidjelo nemar nadležnih – putnu infrastrukturu razvijaju na uštrb životne sredine, prebacujući pri tom odgovornost s jednih na druge.

U julu prošle godine otpočeli su radovi na izgradnji dijela glavnog puta za Nikšić – od Podgorice do Danilovgrada. Vrijednost izgradnje 15 kilometara dugog bulevara je 24 miliona eura, a rok za izgradnju je dvije godine. Izvođač radova je podgorička firma Bemaks, poznata po tome da, nekako, dobije svaki ,,veliki posao”. Nelegalna deponija građevinskog otpada, vidljiva u blizini Mareze, posljedica je tih radova.

Mareza, inače glavno podgoričko vodoizvorište, kao ekološki nedjeljiva cjelina Parka prirode Dolina rijeke Zete, zaštićena je 2019. godine, kada je, na osnovu Studije zaštite i uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra dolina rijeke Zete, odlučeno da se dolina te rijeke proglasi za park prirode. Da je biodiverzitet Zete neprocjenjiv, pokazala su istraživanja u kojima je učestovalo 19 stručnjaka. Utvrđeno je da su glavni uzročnici ugrožavanja flore i faune tog područja: urbanizacija, neracionalna eksploatacija drveća i građevinskih materijala, požari, hemijski zagađivači i deponije.

,,Mareza i Lužnica su nakon izglasavanja u lokalnim parlamentima Danilovgrada i Podgorice, nakon što su prošle skupštinske odbore i uz punu podršku gradonačelnika Glavnog grada Ivana Vukovića i predsjednice Opštine Danilovgrad Zorice Kovačević, ušle u Park prirode Dolina rijeke Zete, kao jedna od najvrednijih cjelina. Plavne livade Mareze i Lužnice su stavljene u II zonu sa aktivnim režimom zaštite, gdje se mogu izvoditi samo intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unaprijeđenja zaštićenog područja“, ističe Darko Saveljić, ornitolog i jedan od autora pomenute studije.

Prema njegovim riječima, studija zaštite je prepoznala proširenje puta od Podgorice do Danilovgrada kao važnu stavku razvoja zajednice, i jasno navela da nema prepreka realizaciji te investicije. ,,No, u II zoni zaštite izvođač radova je masakrirao plavne livade koje su od posebnog interesa, kako za Crnu Goru, tako i na nivou Evropske unije (EU), suprotno studiji zaštite i dokumentima vezanim za samu investiciju. Glavni grad je bio dužan da brine o teritoriji kojom upravlja, uključujući i zaštićena područja, zbog javnog dobra i interesa“, kaže Saveljić i napominje da je, prilikom procjene uticaja na životnu sredinu ove investicije, striktno navedeno da je, zbog biodiverziteta i ekskluzivnosti područja, zabranjeno odlaganje i deponovanje šuta na navedenim područjima.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

Štrajk advokata – preko 3.000 suđenja odloženo: Građani trpe, delinkventi i kriminalci izmiču pravdi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Advokatska komora Crne Gore i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja započeli su pregovore o uslovima fiskalizacije, ali još ništa konkretno nije dogovoreno. Najviše ispaštaju građani, pogotovo socijalno ugroženi, koji ne mogu doći do besplatne pravne pomoći, koju im garantuje Ustav. Delinkventi i kriminalci koriste štrajk advokata kao „rupu u zakonu“

 

Nakon više od dvije sedmice štrajka crnogorskih advokata, konačno je počeo dijalog između Advokatske komore i Vlade Crne Gore. Advokati nijesu htjeli da fiskalizuju kase na isti način kao ostala preduzeća, dok su iz resornog Ministarstva finansija i socijalnog staranja bili uporni da svako mora platiti porez bez izuzetka. Poslije dvosedmičnog štrajka Vlada je uvidjela da pravosudni sistem ne može da izdrži obustavu rada advokata, što je podrazumijevalo nepristupanje suđenjima, ročištima, postupcima pred tužiocem i policijom.

Počeli su pregovori ali na sastanku ništa konkretno nije dogovoreno. Advokatska komora svoje predloge mora da formalizuje na skupštini tog tijela. Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović za Monitor kaže da je zadovoljan sastankom i da je riječ o pozitivnom iskoraku. „Advokatska komora će na skupštini odlučiti kako će ući u pregovore sa Vladom. Štrajk je i dalje na snazi i trajaće najvjerovatnije dok se ne ispuni naš osnovni zahtjev, da se Zakon o fiskalizaciji u ovakvom obliku ne primjenjuje na advokate”, istakao je Begović.

Iz resornog ministarstva su prilično šturo govorili o sastanku sa predstavnicima Advokatske komore. Oni su saopštili da su se njihovi stavovi „u najvećoj mjeri približili“, i da će raditi „na postizanju konkretnih dogovora koji će voditi ka prevazilaženju nastale situacije“.

Najviše ispaštaju građani, čija prava bi trebalo da štiti pravosudni sistem. Građani, pogotovo oni socijalno ugroženi, ne mogu doći do besplatne pravne pomoći, koju im garantuje Ustav. Delinkventi i kriminalci koriste štrajk advokata kao „rupu u zakonu“ i izmiču pravdi. Najsvježiji je primjer Nikšićanina Luke Krivokapića koji je osumnjičen da je usred bijela dana, pred svjedocima, u centru grada ubio sugrađanina. Da se na poziv dežurnog tužioca nije odazvala advokatica Mirjana Pajković i prihvatila da zastupa osumnjičenog, Krivokapiću ne bi mogao biti određen pritvor. Advokatska komora je, međutim, suspendovala Pajkovićevu zbog prekida štrajka i protiv nje pokrenuli disciplinski postupak. Nedavno je specijalni povratnik, počinilac porodičnog nasilja, pušten da se brani sa slobode, a isto se može dogoditi i sa specijalnim povratnikom u predmetu koji se vodi za krivično djelo silovanje, ukoliko se štrajk nastavi.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo