Povežite se sa nama

Izdvojeno

PROPADANJE LUKE BAR: Kad šverceri kolo vode

Objavljeno prije

na

Jadransko more postalo je poprište žestoke bitke u kojoj se troše stotine miliona eura, pa i milijarde, da bi se stekla prednost nad konkurencijom. Posljednja decenija protekla je u obnovi luka, sa izuzetkom luke u Baru. Ona sve više zaostaje u odnosu na rivale i češće se spominje kao švercerska nego uspješna trgovačka oaza

 

Podaci su neumoljivi: Luka Bar daleko zaostaje za lukama u basenu jadransko-jonske regije. Naime, godišnji pretovar naše najveće luke je oko 1,7 miliona tona, hrvatske luke Ploče, gotovo dva puta veći, odnosno 3,2 miliona tona, a za pola miliona više luke u Draču. Situacija je još poraznija ako se imaju u vidu podaci iz luka na sjeveru Jadrana: u Rijeci se godišnje pretovari 12,6 miliona tona, u Trstu 16,6 miliona, a u slovenačkoj luci Kopar čak 23,4 miliona tona razne vrste roba.

Iz Udruženja špeditera Crne Gore saopštili su da sve balkanske luke u svjetskom pretovaru kontejnera učestvuju sa jedan odsto, a da luka Bar čini svega 0,6 procenata pretovara balkanskih luka. Interesantno je svakako istaći da je, recimo 1989. godine, preko ove luke prošlo oko tri miliona tona robe.

Ukoliko se prate trendovi investicija u jadranske luke, onda je jasno da će u budućnosti pozicija barske luke biti veoma nezavidna. Možda se to najbolje vidi na primjeru luke Drač koja bi, po mišljenju stručnjaka Evropske investicione banke, trebalo da ima ključnu ulogu u ekonomskom razvoju regiona Zapadnog Balkana.

Albanski premijer Edi Rama je nedavno predstavio projekt proširenja ove luke, koja će, kako tvrdi, biti jedna od najvećih turističkih luka na Mediteranu. Cilj je takođe da ona bude ne samo luka Albanije, već i Kosova i Sjeverne Makedonije, kao i juga Srbije. Posebno ako zaživi projekat mini Šengena, koji zajednički forsiraju Rama i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U tom smjeru su projekti povezivanja Drača željezničkom prugom sa Prištinom, te dalje prema Nišu. U posljednjoj deceniji izgrađeni su odlični auto-putevi koji povezuju Albaniju sa Kosovom.

Generalni direktor Luke Drač Piro Vengu kaže kako je važno da se ta luka pravovremeno strateški pozicionira za budućnost jer se predviđa da će u idućih 10 godina zone Jadranskog i Jonskog mora doživjeti trostruko povećanje pomorske trgovine.

Najveća bitka se, ipak, vodi na sjeveru Jadrana, gdje se svi trude da što više i kvalitetnije razviju kapacitete kako bi postali konkurentniji u privlačenju tereta za evropske zemlje iz dalekoistočnih luka, i obrnuto. Najuspješnija je luka Kopar čiji kontejnerski terminal već sada prekrcava više robe nego Rijeka i Trst zajedno. Godišnje se, na primjer, pretovari više od 700.000 automobila.

Istovremeno, luka Trst mnogo investira u logistiku, povećava broj vozova prema Mađarskoj, otvorila je tržište Poljske i Češke i cilj joj da postane distributivni i logistički centar za robe s Dalekog istoka.

A dok se u Luci Bar najavljuje projekat unapređenje infrastrukture, vrijedan preko 20 miliona eura i koji će biti finansiran iz budžeta EU u okviru investicionog plana za Zapadni Balkan, izostaje već decenijama najavljeno bolje infrastrukturno povezivanje luke sa okruženjem. Modernizacije željeznice nije ni na vidiku, dok izgradnja tek prve od četiri dionice auto-puta prema granici sa Srbijom sporo napreduje. Bitku sa konkurencijom Luka Bar je izgubila na svom terenu.

Prije svega, jer se ona posljednjih desetljeća mnogo češće nalazila na ruti krijumčara, odnosno jer je služila kao sigurna švercerska luka. Vlada Crne Gore je u julu usvojila odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone Luke Bar, čime je ,,konačno zadan snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama koje su decenijama organizovale šverc preko te luke”.

,,Nakon 30 godina, došao je kraj švercu cigareta”, rekao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

U dokumentu Globalne inicijative ,,Žarišta organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu” iz maja 2019. godine, navodi se da je Bar, poznat kao žarište šverca cigareta. Inostrane marke stižu preko Bara za reeksport, dok se cigarete proizvedene u Crnoj Gori transportuju iz Bara.

Prema nezvaničnim informacijama, tržište cigareta u Crnoj Gori je vrijedno oko 800 miliona eura. Svaka peta švercovana cigareta u EU ulazi preko Crne Gore, što se odražava na budžete tih zemalja, pa one traže efikasnije akcije od crnogorskih vlasti. Tako je Velika Britanija izračunala da je poslije eliminisanja šverca cigareta iz Crne Gore imala oko 270 miliona eura prihoda.

No, čini se da svi u aktuelnoj Vladi ne dijele stavove vicepremijera. Vijesti tvrde da je do razrješenja direktora Uprave prihoda i carina Aleksandra Damjanovića sa te funkcije došlo jer ni premijer Zdravko Krivokapić ni resorno Ministarstvo finansija i socijalnog staranja nijesu bili upoznati sa popisom carinskog skladišta cigareta u Baru, koje je obavljeno u junu.

Takođe, pošiljka od 1,4 tone kokaina, koja je krajem jula zaplijenjena u Zeti, je brodom stigla u luku Bar, u kontejnerima banana. Prije sedam godina oko 250 kg kokaina je iz Brazila do Crne Gore prevezeno u džakovima kafe.

Stoga se u nedavno objavljenom Izvještaju Evropske komisije za prošlu godinu apeluje na snažniji carinski nadzor i proaktivne istrage, posebno kada je u pitanju poslovanje of-šor firmi u Slobodnoj zoni.

Iz Vlade Crne Gore ističu da su zabranili skladištenje duvanskih proizvoda u okviru te zone, te poručuju da ,,postoji interesovanje jednog investitora da na prostoru Slobodne zone u Luci investira 35 do 40 miliona dolara u proizvodnu fabriku, što bi otvorilo značajan broj radnih mjesta i omogućilo Luci Bar nove poslove“.

Staro je pravilo: pomorska trgovina donosi izvjestan prosperitet, dok samo privilegovana i krijumčarska može donijeti veliku akumulaciju i blagostanje. Naravno, samo pojedincima i njihovim pomagačima u vlasti koji se i dalje ne žele odreći tih monopola.

A cijenu višedecenijskog šverca plaća i tek će platiti tragičnim zaostajanjem za konkurencijom Luka Bar, opština Bar i njeni građani/ke, kao i čitava Crna Gora.

                Mustafa CANKA

Komentari

FOKUS

NOVA TRAGEDIJA NA CRNOGORSKIM PUTEVIMA: Drumovi straha

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ovonedjeljna nesreća na putu Cetinje – Budva ponovo je aktuelizovala pitanje odgovornosti za neprekinut niz tragičnih udesa na našim putevima. Samo policija ne može mnogo kada na jednoj strani imamo stara vozila, upitne drumove i odsustvo vještine, iskustva i saobraćajne kulture kod vozača, a na drugoj nedostatak kadra i opreme

 

Stručnjaci pokušavaju da utvrde zašto je autobus firme Papović, bez kontakta sa drugim vozilima, najmanje 15 metara udarao u odbojnu bankinu na krivini, prije nego je probio zaštitnu ogradu i sa 30 putnika sletio u provaliju. Nesreća se dogodila prije nekoliko dana na Obzovici, mjestu između Cetinja i Budve. Dvoje putnika izgubilo je život, jedan je i dalje životno ugrožen, a još dvadesetak putnika i vozač autobusa zadobili su teže i lakše povede. Vozač je uhapšen.

Razmjere tragedije najvjerovatnije bile bi i mnogo veće da gusto granje i šiblje nijesu amortizovali pad i zaustavili autobus da se, nakon slijetanja, surva još dublje u provaliju.

Istog dana u udesu na Žabljaku povrijeđen je motociklista, dok je prethodnog dana na teritoriji Crne Gore registrovano 16 saobraćajnih nezgoda. Iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije kazali su da se tog dana u Podgorici dogodilo deset, u Baru pet i u Nikšiću jedna saobraćajna nezgoda. Izdato je 326 naloga za uplatu novčanih kazni i podnijeto 77 prekršajnih prijava. Policija je oduzela dva para registarskih tablica.

Crnogorski putevi i dalje liče na ratište. Samo prošle godine poginulo je gotovo 60 osoba i pored formalno pooštrenih kazni za prekršaje u saobraćaju.

U svijetu gotovo 1,3 miliona godišnje pogine u saobraćaju, procjena je Svjetske zdravstvene organizacije. Riječ je o deset puta većem broju od stradalih u ratovima – Globalni indeks mira (Global Peace Index) procijenio je da je u ratnim konfliktima prošle godine stradalo 238 hiljada ljudi. To nije utjeha, već upozorenje.

Najteža saobraćajka u ovom vijeku kod nas se dogodila prije deset godina (2013) u kanjonu Morače. Autobus sa 46 putnika sletio je sa mosta, kod Manastira Morača. Prevozio je rumunske turiste u Crnu Goru,  stradalo je 18 osoba, njih 29 je povrijeđeno. Rumunski autobus kretao se dvostruko brže od dozvoljene brzine na toj dionici magistrale. Desetak godina ranije, na granici sa Kosovom, u saobraćajnoj nesreči poginulo je deset osoba, uključujuci dvoje djece, dok je 31 osoba povrijeđena. Autobus sa 40 putnika je saobraćao na realciji Ulcinj – Kosovo, kada je sletio s puta i prevrnuo se niz liticu.

Saobraćajni inženjer Mirko Đurović ističe da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda u Cnoj Gori nepoštovanje brzine i da vozači nijesu dovoljno iskusni. On upozorava i da je previše saobraćajnih nesreća  na ovom malom prostoru.

“Na putu od Podgorice do Budve dosta se brzo vozi. Put nije loš, ali vozači precjenjuju svoje mogućnosti i voze maksimalnom brzinom. Ako se desi neki kiks on u toj situaciji ne može da se snađe i onda šeta ne cesti, lijevo – desno i najčešće se tada desi saobraćajna nezgoda”, pojasnio je Đurović. On kaže da naši vozači „nijesu baš iskusni“ jer imaju vrlo malo pređenih kilometara u toku godine.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

HIRURG NIKOLA FATIĆ OPET OPTUŽEN: Istraga o navodnom uzimanju organa, Fatić se ne oglašava  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok tužilaštvo istražuje prijavu protiv hirurga Nikole Fatića, mediji špekulišu da je po srijedi nezakonito uzimanje organa. Fatić se ne oglašava. Iz partije Alternativa tvrde da se istražuje da li je hirurg ,,odnio” medicinski otpad – tromb. Čekaju se nalazi obdukcije da se saopšti u kom će pravcu krenuti istraga. Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali on nije odgovarao na naše poruke. Izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji

 

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je istragu kojom je obuhvaćen vaskularni hirurg Kliničkog centra Crne Gore Nikola Fatić na osnovu krivične prijave koju je protiv doktora podnijela porodica preminulog pacijenta. Iz tužilaštva je saopšteno da će nakon utvrđivanja rezultata obdukcije tijela pacijenta koji je preminuo nakon operacije u KCCG u Podgorici, a kojeg je operisao doktor Fatić, biti utvrđen dalji tok istrage.

Na navode medija po kojima je porodica pokojnika podnijela prijavu zbog navodnog protivpravnog oduzimanja ljudskih organa ili djelova tijela, odnosno zbog navodnog nesavjesnog liječenja njihovog člana porodice iz tužilaštva se nijesu javno izjašnjavali.

Iz Uprave policije je potvrđeno da je tokom vikenda policija pretresla prostorije hirurškog odjeljenja Kliničkog centra u Podgorici, te prikupljala obavještenja vezana za navode iz krivične prijave, odnosno tužilačke istrage. Takođe je saopšteno da je policija pretresla i privatnu ordinaciju doktora Nikole Fatića.

Iz Kliničkog centra Crne Gore je saopšteno da će po dobijanju rezultata obdukcije i policijske istrage ,,biti odlučeno o svim radnjama koje će biti preduzete u vezi sa ovim slučajem, bez prejudiciranja”.

Mediji pišu da se Fatić sumnjiči da je teglu sa ostacima dijela organa, aorte, koju je operisao, neovlašćeno iznio iz Kliničkog centra i odnio u svoju privatnu ordinaciju. On se sumnjiči da je, nakon što je porodica vidjela teglu sa etiketom na kojoj je bilo napisano ime pacijenta i alarmirala policiju, to vratio u jednu od prostorija KCCG u kojoj je nađena prilikom pretresa.

Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali nije odgovarao na naše poruke. A izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji.

Dok je cijeli slučaj obavijen ćutanjem, jedina se oglasila organizacija Alternativa koja je objavila da je policija pretresala prostorije gdje borave hirurzi, ali prema njihovim saznanjima, tom prilikom nije pronađen nijedan dokaz o eventualnoj trgovini organima. Iz ove organizacije su saopštili da se ne radi o organu nego o trombu: ,,Treba da znate da taj vrsni vaskularni hirurg nema ni svoju kancelariju u Kliničkom centru. Prinuđen je da stvari ostavlja gdje stigne, da je šikaniran i proganjan od strane istih onih koji sad plasiraju aferu o ‘trgovini organima’. Optužuju ga da je kući odnio ‘tromb'(medicinski otpad) koji je izvadio pacijentu”.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

KAKO SE REGION BORI SA CIJENAMA: Snagom države protiv poskupljenja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vlade Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije pokušavaju olakšati inflatorni udar na građane. Riječ je uglavnom o administartivnim mjerama kojima se ograničavaju neke cijene u maloprodaji. Analitičari upozoravaju da bi mjere mogle imati i kontraefekat u vidu nestašica ili uvoza nekvalitetnijih ali jeftinijih proizvoda. U Crnoj Gori nemamo sličnih briga. Naša Vlada za skupću ne mari

Dok crnogorske vlasti brinu postizborne brige, drugi probaju raditi ono što im je u opisu posla. Makar zbog toga što njih izbori tek čekaju. Ili građani  očekuju da se vlast odgovorno odnosi prema nevoljama koje je donijela inflacija.

Nakon kolega iz Evrope, i vlade država u regionu odlučile su da se uhvate u koštac s visokim cijenama osnovnih životnih namirnica.

Prvo se pred TV kamerama pojavio predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vućić. On je, u svom reality stilu najavljujući akciju Bolja cena – cena za narod predstavio tridesetak proizvoda koji će, makar do kraja godine, potrošačima biti dostupni po cijenama koje su  10 do 30 odsto niže od onih iz prve polovine septembra. Dakle, u Beogradu su iz potrošačke korpe probrali dio proizvoda (brašno, ulje, razni mliječni prizvodi, mesne prerađevine, kupus, grašak, marmelada, šampon za bebe, deterdžent…) odabrali po jedan, uglavnom domaći, proizvod i propisali mu jedinstvenu cijenu u svim trgovinama u zemlji. Uz računicu da će domaćinstva, kupujući baš te proizvode, moći da uštede više od 30 eura mjesečno.

Glavna zvijezda te akcije, uz Aleksandra Vučića, postala je jeftina (najjeftinija) salama u omotu, narodski –  parizer, koja se proizvodi u nekoj od fabrika Miroslava Miškovića.

Prvo su potrošači primijetili da na etiketi parizera piše kako sadrži samo 35 odsto mesa. Onda su stigle ocjene da nešto što je toliko jeftino ne može biti dobrog kvaliteta.“ Znači, 400 grama hrane za pse košta kao kilogram parizera za penzionere koji promoviše Vučić”, objavio je jedan od opozicionih političara. Potom je Vučić organizovao radni doručak na kome su on i dvojica njegovih saradnika iz Vlade Srbije (ministri finansija i trgovine) pravili sendviče sa Miškovićevim parizerom. Opozicioni političari i mediji primijetili su kako kamere nijesu zabilježile da je Predsjednik Srbije zaista jeo ponuđeni obrok.

Sve to, zapravo, nije toliko važno, jer ne može sakriti suštinu, smatra urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk. “A istina je da se u poslednje tri godine cena hrane u Srbiji povećala 57, 8 odsto – od toga je meso poskupelo za više od 50 odsto; mleko, jaja i sir više za 70 odsto, povrće za više od 80 odsto i to su zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku. U isto vreme u Srbiji je povećana penzija za 36 odsto, medijalna zarada koju prima više od polovina zaposlenog stanovništva u Srbiji povećana je za 43 odsto. Predsedniče, ako su primanja građana povećana za ovoliko odsto, a hrana poskupela za 58 odsto, da li se u Srbiji bolje živi, bez obzira na ovaj vaš parizer kome ste oborili cenu“, rekao je Ćulibrk gostujući na televiziji N1.

Dok se političari i analitičari u Srbiji spore o tome koliko će ove mjere istinski uticati na zaustavljanje inflacije i poboljšanje standarda građana, niko ne dovodi u pitanje to da će mjere trajati onoliko koliko je to obećao Predsjednik Srbije. Makar trgovci i proizvođači platili visoku cijenu toga što se baš njihov proizvod našao na listi Bolja cena. Kao što se već desilo proizvođačima žita, mesa i ulja, nakon prošlogodišnjih ograničenja cijena i zabrane izvoza za neke strateške poljoprivredne proizvode.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo