Povežite se sa nama

HORIZONTI

RAT IDEOLOGIJA U UKRAJINSKOM SUKOBU: Opasna smjesa

Objavljeno prije

na

Aleksandra Dugina, čija je ćerka Darja ubijena u ekspoloziji automobila u Moskvi, mnogi smatraju „Putinovim mozgom“ ili „Putinovim Raspućinom“. On je nakon raspada Sovjetskog Saveza osnovao Nacionalnu boljševičku partiju zajedno sa piscem Eduardom Limonovim koja je bila amalgam fašizma i komunističke nostalgije. Limonov je kod nas ostao upamćen po tome što je 1992. godine u prisustvu  Radovana Karadžića pucao iz puškomitraljeza na opkoljeno Sarajevo

 

Nasilje koje je decenijama propagirao ruski ultranacionalista i apostol mržnje prema Ukrajincima Aleksandar Dugin je zakucalo i na njegova vrata prošle subote veče. Automobil kojim je upravljala njegova kćerka Darja Dugin je eksplodirao u predrađu Moskve ubivši je momentalno. Po jednoj verziji u automobilu je trebao biti i Aleksandar ali je u posljednjem momentu prešao u drugo dok je njegova kćerka nastavila sama. Dugin je jedan od najpoznatijih ruskih ideologa i filozofa koga mnogi smatraju „Putinovim mozgom“ ili „Putinovim Raspućinom“ zbog duge kose i brade koje podsjećaju na ruskog sveštenika i mistika Grigorija Raspućina iz početka prošlog vijeka.

Aleksandar Dugin je nakon raspada Sovjetskog Saveza osnovao Nacionalnu boljševičku partiju zajedno sa piscem Eduardom Limonovim koja je bila amalgam fašizma i komunističke nostalgije. Limonov je kod nas ostao upamćen po tome što je 1992. godine u prisustvu  Radovana Karadžića pucao iz puškomitraljeza na opkoljeno Sarajevo. Duginovi pogledi na svijet su predočeni u njegovom djelu Temelji Geopolitike iz 1997, u kojoj poziva Rusiju da obnovi svoju moć kroz okupacije i aneksije pri tome se oštro protiveći postojanju Ukrajine kao nezavisne države. Objasnio je: „Ukrajina kao država nema geopolitičko značenje, kulturološki ili bilo kakav smisao, geografsku kompaktnost niti etničku posebnost“. Takođe je pozvao na „rješavanje ukrajinskog problema“ bez kojeg sva politika nije imala smisla. U julu prošle godine neke od Duginovih teza su osvanule i u Putinovom eseju O istorijskom jedinstvu između Rusa i Ukrajinaca koje su mnogi vidjeli kao uvod i opravdanje za invaziju koja će uslijediti nakon pola godine.

Dugin je dugo bio na marginama društva i do njegovog uspona dolazi tek 2012. godine kada se Putin ponovo vratio na mjesto predsjednika nakon masovnih protesta protiv njegove kleptokratske vlasti i optužbi za krađu na parlamentarnim izborima početkom decembra 2011. Putin od tada sve više insistira na konzervativnoj viziji zemlje i „tradicionalnim vrijednostima“ koja mu donosi ovacije i simpatije među evropskim desničarima i neonacistima.

Dugin je 2014. doživio usijanje tokom prve ruske agresije na Ukrajinu kada su okupirani Krim i djelovi Donbasa na istoku. U jednom video obraćanju je tada poručio da Ukrajince treba „ubijati, ubijati i samo ubijati, i tu nema nikakvog drugog načina komunikacije sa njima“.  I pored ovakve retorike Dugin je i dalje slobodno putovao na Zapad i održavao bliske odnose sa evropskim desničarima i bljuvao vatru protiv „materijalističkog i dekadentnog Zapada“ u korist novog svjetskog poretka koji treba da uspostavi Rusija.

Duginov nacionalizam je van sumnje postao popularan među ruskom političkom elitom i njegovi argumenti su korišteni za konceptualizaciju ideja koje su bile uvod u agresiju i „konačno rješenje (ukrajinskog) pitanja“. Darja Dugin je takođe bila režimski novinar i filozof i pratila je u stopu oca.  Na sahrani je njezin otac poručio da je „umrla za narod, za Rusiju“ te da je Darja „živjela za pobjedu, našu rusku pobjedu, našu istinu, našu pravoslavnu vjeru, našu državu“. Ponovio je da je obaveza Rusije da pobijedi u ovom ratu.

Lider ruske Liberalno-demokratske partije i poslanik Dume Leonid Slutski je na komemoraciji pozvao „na samo jedan put – jedna zemlja, jedan predsjednik, jedna pobjeda“ – što je mnoge podsjetilo na sličan slogan iz doba nacističke Njemačke.  Predsjednik je poslao telegram saučešća dok je vanjski ministar Sergej Lavrov javno osudio „varvarski zločin za koji nema oprosta“ i da će „istraga brzo biti završena“. Tako je i bilo. Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) je u roku od dva dana „riješila“ kompletan slučaj i zaključila da „zločin organizovan i izvršen od specijalnih ukrajinskih službi“ i to od strane Natalije Vovk koja je doputovala u Rusiju 23. jula sa svojom dvanaestogošnjom kćerkom i postavila bombu ispod džipa Duginove. Sa sobom je navodno Vovk ponijela i ostavila, valjda za svaki slučaj, i identifikacionu karticu Nacionalne garde Ukrajine. Snimak kartice koje je FSB „otkrio“ su pokazale, prema analitičarima iz tehničke struke, tragove kompjuterskog „uljepšavanja“.

Ukrajinske vlasti su oštro negirale da imaju ikakvu vezu sa ubistvom. Nakon izvršenog zločina Vovkova je navodno otišla sa kćerkom u Estoniju.  Za razliku od ovog zločina, koji dobro dođe vojnoj propagandi, slučajevi ubistva opozicionara Borisa Njemcova i novinarke Ane Politovskaje ostaju i dalje neriješeni kada su u pitanju nalogodavci. Kritičari kremaljskog režima smatraju da je ovaj atentat „napad pod lažnom zastavom“ organizovan od strane režima u Kremlju kako bi se ojačao posrnuli entuzijazam ruske  vojske u Ukrajini. Naime, Duginov stvarni uticaj na predsjednika Vladimira Putina je prilično upitan. Dugin nikad nije uslikan zajedno sa Putinom niti je ikad imao bilo kakvu funkciju u državnoj hijerarhiji što ga je možda činilo „korisnim idiotom“ (KGB-ov termin za obožavatelje kremaljske vrhuške koji se mogu nekad upotrijebiti za nešto) pogodnim za žrtvovanje u korist ratne propagande. Takođe kritičari podsjećaju da je povod za Drugi čečenski rat i uspon Vladimira Putina na vlast bio serija bombaških napada u septembu 1999. godine u Moskvi i još dva ruska grada u kojima je poginulo 307 a ranjeno preko hiljadu osoba. Bivši agent FSB-a Aleksandar Litvinenko i istoričar Juri Felštinski su još 2002. godine tvrdili da su bombaški napadi i masakri ruskih civila navodno djelo državnih službi bezbjednosti. Litvinenko je kasnije ubijen od strane ruskih državnih agenata u Britaniji, gdje je dobio politički azil. Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je u septembru prošle godine presudom označio Rusku Federaciju odgovornom za ubistvo.

Veći gubitak za Kremlj i Putina je još nepotvrđena smrt Jevgenija Prigožina, poznatog i kao „Putinov kuvar“ (vlasnika lanca restorana koji su redovno ugošćavali predsjednika i njegovu svitu). Prigožin  slovi kao vlasnik Grupe Vagner – velike elitne paravojne formacije koja je direknto podređena Ministarstvu odbrane i čiji osnivač je agent vojne obavještajne službe (GRU) Dmitri Valerjevič Utkin, veteran Prvog i Drugog čečenskog rata.

Prigožin osim Vagnera ima i unosne poslove vrijedne stotine miliona dolara za snabdijevanje ruske armije hranom. Na početku invazije na Ukrajinu neke ruske jedinice su se javno žalile i pokazivale da je hrani koja im je data istekao rok još februara 2015. Veliki broj ruskih vojnika žalio se da hrana koju dobijaju iz vojničkih menzi nije ni za svinje pa su sigurnosne kamere u okupiranim ukrajinskom gradovima zabilježile masovne pljačke prodavnica hrane i privatnih kuća kako bi ruski vojnici utolili glad. Prigožin se navodi i kao vlasnik Internet agencije za istraživanje koja se bavila propagandom i hakerskim napadima i navodno bila jedan od instrumenata ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. U doba Sovjetskog Saveza osuđivan je za razbojništva, prevare i organizovanu prostituciju što mu nije smetalo da se probije do samog vrha ruske države. Od februara 2021. godine nalazi se na potjernici američkog FBI-ja zbog sajber kriminala.

Grupa Vagner je počela puniti novinske stupce 2014. godine tokom aneksije Krima i agresije na Donbas. Kasnije su proširili crne operacije na Siriju i nekoliko afričkih zemalja poput Libije, Malija i Centralnoafričke Republike. Ime je navodno dobila po omiljenom Hitlerovom kompozitoru Rihardu Vagneru jer su i osnivač i brojni prvobitni komandni kadar ljubitelji nacističkih ideja (s tim što je njemački nacizam zamijenjen ruskim). Mnogi Vagnerovi  pripadnici potiču iz ekstremnih desničarskih i neonacističkih krugova u Rusiji i Evropi. Navodno je makar do aprila 2016. godine u sastavu Vagnera postojala i posebna srpska jedinica koju je predvodio bivši pripadnik Arkanove Srpske dobrovoljačke garde i kasnije Jedinice za specijalne operacije Davor Savičić. Zabilježeno je do sada nekoliko pogibija srpskih plaćenika u istočnoj Ukrajini i Siriji. Po informacijama Monitora i sada se u Ukrajini bori manji broj srpskih plaćenika iz zemalja bivše Jugoslavije.

Ruski mediji su 8. avgusta objavili posjetu novinara Sergeja Srede Vagnerovom štabu u okupiranom gradu Popasna u Luhanskoj oblasti i rukovanje sa Jevgenijem Prigožinom koji se nekoliko puta pojavljivao na frontu ranije. Na fotografijama koje je kasnije neoprezno Sreda okačio na društvene mreže, ukrajinski obavještajci su uočili adresu štaba – Miranovska 12. Dana 14. avgusta rakete sa američkog mobilnog sistema HIMARS su se sručile na štab Vagnera i od tada nestaje svaki trag Prigožinu i ljudima u njegovoj komandi. Napad su prijavile i ukrajinska i ruska strana ali Rusi za sada ćute o sudbini Prigožina. Na fotografijama se mogao vidjeti uništeni štab i odnošenje leševa Vagnerovaca ali bez drugih detalja. Do sada su ukrajinske snage, zahvaljujući obavještajnoj mreži i neopreznim ćakulanjima ruskih vojnika i oficira na društvenim mrežama uspjele likvidirati veliki broj ruskih generala i pukovnika.

U Poljskoj i baltičkim zemljama su počela rušenja spomenika Crvenoj armiji iz komunističkog doba. U martu ove godine Poljska je objavila odluku da ukoni 60 spomenika, dok su uslijedile najave da će i Latvija, Litvanija i Estonija učiniti isto. Do početka rata pomenute zemlje su se uzdržavale od takvog poteza da ne bi narušili kompleksne odnose sa Moskvom. Crvena armija je tokom i nakon Drugog svjetskog rata počinila nebrojene zločine na tim teritorijama i sebe proglasila „oslobodiocem“. Mnogi stavnovnici zemalja Baltičkog mora su odavno tražili da se i na taj simboličan način raskrsti sa boljševičkom zaostavšinom odgovornom za smrt i utamničenje miliona nedužnih. Ruske okupacione trupe su u Novoj Kahovci u Hersonskoj oblasti krajem aprila podigle spomenik Vladimiru Iljiču Lenjinu čije  se balsamovano tijelo i dalje nalazi na Crvenom trgu u Moskvi.

Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

HORIZONTI

SPORAZUM BEOGRADA I PRIŠTINE U OHRIDU: Sve (ne)dogovoreno i nepotpisano

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sporazum koji je predložila EU već krajem februara prihvaćen u Briselu od strane oba lidera. Dogovorena je implementacija Sporazuma o normalizaciji odnosa. Novina u implementaciji Sporazuma je to što su i Sporazum i Aneks za implementaciju postali sastavni djelovi procesa pridruživanja Evropskoj uniji i za  Kosovo i za Srbiju, i da njihovo kršenje može imati direktne negativne posljedice

 

Prošle subote je nakon 12 sati pregovora u Ohridu konačno došlo do dogovora između srbijanskog lidera Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija uz snažno posredovanje Evropske unije i Sjedinjenih Država. Dogovorena je implementacija Sporazuma o normalizaciji odnosa između dvije zemlje u posebnom Aneksu dok je sami Sporazum koji je predložila EU već krajem februara prihvaćen u Briselu od strane oba lidera.

Novina u implementaciji Sporazuma je to što su i Sporazum i Aneks za implementaciju postali sastavni djelovi procesa pridruživanja Evropskoj uniji i za  Kosovo i za Srbiju, i da njihovo kršenje može imati direktne negativne posljedice. Obje strane su se takođe obavezale da će se svi članovi Sporazuma sprovoditi nezavisno jedan od drugoga zbog ranijih izbjegavanja preuzetih obaveza pod izgovorom da suprotne strane nisu ispunjavale svoj dio po redosljedu. Obje strane su takođe dužne da hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima kako je dogovoreno u okviru Dijaloga uz posredovanje EU. Naime, srbijanska i albanska strana i dalje potražuju ukupno 1639 nestalih osoba i to je jedna od stvari na kojoj i EU i Savjet Evrope odavno insistiraju, kao i porodice nestalih.

Dio Aneksa kojim se predsjednik Vučić posebno diči je „uspostavljanje specifičnih aranžmana i garancija za obezbjeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima“. Ranije su srpske vlasti upozoravale da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) preduslov za normalizaciju odnosa sa Prištinom i nastavak svih drugih razgovora. Kosovski Ustavni sud je rekao da Ustav Republike Kosovo ne predviđa asocijaciju opština po etničkoj liniji dok su se prištinske vlasti pozivale da Srbija nije ispunjavala svoje obaveze još od Briselskog sporazuma 2013. godine pa po tome ni Kosovo nije dužno ispunjavati svoj dio.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

PROFILI RUSKIH DPS INVESTITORA U CRNOJ GORI: Obavještajci kao slučajni biznismeni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Opoziciona ruska novina Novaja Gazeta Evropa je u saradnji sa Transparency International Russia nedavno objavila i strukturu vlasništva ovih crnogorskih kompanija.

 

Hotel Lazure sa pet zvjezdica je investicija kakva se samo može poželjeti u Crnoj Gori i biznis ambijentu koji je kreirala i promovisala prethodna vlast. Nalazi se na samoj obali mora u Meljinama, opština Herceg Novi. Hotel posjeduje dva krila luksuznih i standardnih soba i apartmana, dva restorana, spa centar i fitness centar sa bazenom. Ima i sopstveno pristanište za jahte.

Vlasnik je crnogorska kompanija Lazure Montenegro, registrovana u Herceg Novom. Ovu kompaniju je osnovao Imperio Holdings Limited koji posjeduje 100 odsto Lazure.

Izgradnja hotela počela je 2015. godine i završena je za samo tri godine. Novi kompleks je dijelom smješten u istorijskom objektu Lazaretske tvrđave, izgrađene u 18. vijeku. Prema investicionom ugovoru Imperio Holdings Ltd. je 2015. godine sa crnogorskim DPS vlastima usaglasio tehničke uslove za podizanje hotela, uključujući dobijanje dozvole od komisije zadužene za očuvanje kulturne baštine države koja je deklarativno punom parom koračala ka evroatlatnskim integracijama pod vođstvom tadašnjeg premijera  Mila Đukanovića.

Opoziciona ruska novina Novaja Gazeta Evropa je u saradnji sa Transparency International Russia nedavno objavila i strukturu vlasništva ovih crnogorskih kompanija. Neki od investitora su javni. Potvrda o registraciji Imperio Holdings Ltd., koja je vlasnik Lazure Montenegro, pokazuje da su udjeli u kompaniji podijeljeni između četiri državljanina Rusije: Valerij Pustarnakov (koji je 2015. godine doneo svoju kolekciju slika umjetnika realista iz Sankt Peterburga), Igor Kalajda, Sergej Martinov i Fjodor Homjakov. Svi oni imaju zanimljive biogrfije. U Lazurevoj potvrdi o registraciji ovih osoba nema, ali se zato pojavljuje kćerka Martinova, Ana Martinova kao menadžer i brat Valerija Pustarnakova Vjačeslav. S

Izvori Novaja Gazete kažu da su crnogorski računi Imperio Holdings Ltd. možda blokirani nakon početka ,,specijalne vojne operacije” kako zvanični Kremlj naziva svoj pohod za uništenje ukrajinske države i naroda. Međutim, u registru privrednih društava takva informacija ne postoji. Hotel Lazure je zvanično bio zatvoren više od mjesec dana, između 4. januara i 9. februara. Uprava hotela saopštila je da se priprema za turističku sezonu.

Izvori Novaja Gazeta i Transparency tvrde da Fjodor Homjakov i Valerij Pustarnakov, suvlasnici kompanije, nisu uspjeli objasniti porijeklo najmanje 30 miliona eura koje su prebacili na račune Imperio Holdings Limited na zahtjev crnogorskih finansijskih službi 2022. godine. Na upite ruskih novinara i istraživača vlasti Rusije do danas nisu odgovorile. Kao razlog za to, navodi se da su suvlasnici crnogorske firme povezani sa državnim energetskim gigantom Gazprom.

Novaya i Transparency dalje navode da je Fjodor Homjakov (45 god.) zaposlen u Gazinformservis kao finansijski direktor i da je sin šefa bezbjednosti Gazproma Sergeja Homjakova. Sergej Homjakov je u Gazpromu od 2007. godine i trenutno je na poziciji potpredsjednika Upravnog odbora i šef je Službe korporativne bezbednosti ovog ruskog državnog giganta usko povezanog sa Kremljom. Sergej je iz Karelije, i desna ruka svemoćnog generalnog direktora Gazproma Alekseja Milera. Homjakov je predstavnik lenjingradsko-karelijskog klana unutar Gazproma, koji uključuje i nekoliko bivših i aktivnih službenika ruske objavještajne službe FSB (bivši KGB), uključujući i Nikolaja Patruševa, sekretara Saveta za bezbednosti Rusije i ranijeg direktora FSB-a. Sergej Homjakov je, po izvorima ruskih istraživačkih novinara takođe služio u KGB/FSB-u između 1976. i 2002. gdje je upoznao Patruševa koji je služio u Lenjingradskoj oblasti u kojoj je radio i sadašnji ruski predsjednik Vladimir Putin.

Gazinformservis sertifikacioni centar u kome radi sin Sergeja Homjakova, Fjodor (suvlasnik Hotela Lazure) je dio Gazpromove mreže za ovlašćene sertifikacije sofvera (CCA) i formalno je akreditiran kod ruskog Ministarstva za digitalne tehnologije dok licencu za rad dobija od FSB-a. Ova licenca mu omogućava razvoj, proizvodnju i distribuciju kriptografskih alata, šifriranje informacija i održavanje informacionih i telekomunikacionih sistema. Dio je brojnih vladinih ugovora sa Gazpromom i njegovim kompanijama putem aukcija. Gazinformservis je zaradio gotovo 53 miliona eura na državnim ugovorima između 2014. i 2019. godine. Na web stranici Gazinformservicea stoji da su kompaniju osnovali „stručnjaci za IT (informacione tehnologije) i zaštitu podataka sa dugogodišnjim iskustvom“. Gazinformservis je osnovan 2011. godine, a 90 odsto njegovog kapitala sada pripada Valeriju Pustarnakovu, istom čovjeku koji posjeduje dio elitnog hotela u Meljinama.

Pustarnakov je radio u istraživačkim ustanovama ruskog Ministarstva odbrane u isto vrijeme kada i Igor Kalajda – još jedan suvlasnik hotela u Meljinama. Klajda i Pustarnakov su zajedno osnovali još jedno preduzeće, Tech Systems & Hardware (TSH) koje se bavi isporukom hardvera za IT bezbjednosne sisteme. TSH radi isključivo sa Gazpromom i preduzećima koja pružaju usluge za gasnog giganta na osnovu državnih ugovora. Kompanija je zaradila preko 25 miliona eura na poslovima zaštite podataka Gazproma u periodu između 2014. i 2017. godine.

Pustarnakov je, po navodima ruskih istraživačkih novinara 2007. godine osnovao još jednu kompaniju – Uralski centar za bezbjedonosne sisteme (UCSS). Usluge su iz oblasti tehnologije za zaštitu bezbijednosti informacija i održavanje takvih sistema.

Međutim, Transparency i Novaya još jednu firmu koja povezuje Lazure Montenegro, ruskog energetskog giganta i obavještajne službe. Gazprom takođe sarađuje sa Istraživačkim institutom za kompleksne bezbjednosne sisteme kako bi zaštitio svoje baze podataka.

Glavni proizvod Instituta je SafePhone (bezbjedni telefon)- platforma koja pokreće mobilni sistem poslovanja i osigurava diskreciju. Istraživački institut je također proizveo još jedan program – SafeOperator koji automatizira medicinske preglede  i prati zdravstveno stanje zaposlenih. Kompanija takođe ima licencu FSB-a za rad sa povjerljivim podacima kao i dozvolu da proizvodi i prodaje „poseban tehnički hardver i softver za tajno prikupljanje informacija”.

Igor Kalajda, suvlasnik hotela u Meljinama, je radio u istraživačkom institutu Ministarstva odbrane Rusije, dok sada vodi Istraživački institut za kompleksne bezbjedonosne sisteme. Prema web stranici Istraživačkog instituta, čini se da je Gazprom njihov najveći i vjerovatno jedini klijent.

Istraživački institut je registrovan i radi u Moskvi. Alyans Real Estate, druga kompanija koju je suosnivač Kalajda, nalazi se u istom poslovnom centru kao i Institut. Sergej Martinov je suosnivač i kao glavnu djelatnost naveli su lizing nekretnina, a dodali su rad kompjutera i opreme. Kao što je ranije navedeno, njegova kćerka Ana je menadžerka hotela u Meljinama. Na njenom profilu na društvenim mrežama se navodi da takođe radi u IHL-u (Imperio Holdings Ltd.) od 2015. Novaya Gazeta navodi  da je Ana jednom u šali na društvenim mrežama pomenula svoju vojnu službu u ruskoj ambasadi u Pakistanu kao kćerka špijuna što upućuje da je i njen otac Sergej Martinov vjerovatno nekada bio obaveštajni ili bezbjednosni oficir, kao i Sergej Homjakov. Martinov je suvlasnik SIS Group registrovane na istoj adresi u Moskvi koja se bavi i digitalnom bezbijednošću i partner je Gazinformservis.

Slučaj Lazuro Montenegro je samo jedan od velikog broja slučajeva „strateških partnera“ iz KGB/FSB-a koje je režim Mila Đukanovića doveo u Crnu Goru koja je tobože težila evropskim vrijednostima i čije standarde navodno želi implementirati. Svi ruski „investitori“ su bez problema prolazili sigurnosne provjere Đukanovićevih službi dok je njegova Vlada glasovito kritikovala „maligni ruski uticaj“.

Nedavno je crnogorski portal Press objavio priču o još jednom ruskom „investitoru“ iz bezbjedonosnog sektora – Sergeju Šiškarevu, pripadniku tajnih specijalnih jedinica Ruske federacije i predsjedniku rukometnog saveza te zemlje.   Osim poslovnih veza sa Crnom Gorom, Press navodi nezvanične podatke iz crnogorskih sigurnosnih službi koji govore da je Šiškarev bio povezan sa Predragom Boškovićem, poslanikom DPS-a, bivšim ministrom odbrane i dugogodišnjim predsjednikom Rukometnog saveza Crne Gore. Bošković je i potpredsjednik Evropske rukometne federacije (EHF) i akter mnogih korupcionaških afera na čije skidanje imuniteta čeka Specijalno tužilaštvo.

Šiškarev je posjetio Crnu Goru 2016. sa suprugom i sugrađaninom Denisom Bogomolovom, iz Rukometnog saveza Rusije. Bošković je, navodno – prema istim informacijama koje je objavio portal Press, privatnim letom kompanije Euro Jet u društvu Bogomolova, putovao u Rusiju.

Javnosti je dobro poznat Hotel Splendid i grupe hotela Montenegro Stars. Mediji su pisali da je osnivač i većinski vlasnik Viktor Ivanjenko, glavni direktor zloglasnog KGB-a koji je u njegovo vrijeme preimenovan u FSB. Hotel Splendid se slovi kao jedan od obavještajnih punktova koji, osim ruskih obavještajaca, redovno posjećuju visoko rangirane osobe iz crnogorskog podzemlja. Hotel je i mjesto redovnih održavanja ToBeSecure konferencija Atlantskog saveza Crne Gore koji isto deklarativno propagira evroatlantske vrijednosti i na čijem čelu je bio Savo Kentera, nedavno smijenjeni šef crnogorske obavještajne službe

Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

80 GODINA OD ČETNIČKOG POKOLJA  MUSLIMANA (BOŠNJAKA) U  DOLINI LIMA: Zločin koji mnogi žele zaboraviti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Malo koji događaj u novijoj istoriji regiona je tako dobro dokumentovan od obje strane (izvršioca i žrtava) a tako glasno prećutan kao što je bio pokušaj fizičkog uništenja kompletnog muslimanskog stanovništva u dolini Lima i gornjem Podrinju u 1943. godini

 

Ove godine se navršava osam decenija od jezivog zločina iz Drugog svjetskog rata koji se po kriterijumima Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) još davne 1948. godine može slobodno nazvati genocidom. Po članu 2 Konvencije, genocid obuhvata mentalni element, tj. „namjeru da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa“ kao takva. Fizički element uključuje ubijanje pripadnika grupe (tj. naroda), uzrokovanje teških tjelesnih i mentalnih povreda i namjerno podvrgavanje uslovima koji dovode do potpunog ili djelimičnog uništenja ciljane skupine. Član 3 navodi kriterije ,,plana za izvršenje genocida“ i „direktno i javno podsticanje na izvršenje“. Malo koji događaj u novijoj istoriji regiona je tako dobro dokumentovan od obje strane (izvršioca i žrtava) a tako glasno prećutan kao što je bio pokušaj fizičkog uništenja kompletnog muslimanskog stanovništva u dolini Lima i gornjem Podrinju u 1943. ratnoj godini. Tim prije što se crnogorska Skupština puno bavila pitanjem genocida u Srebrenici, koje se nalazi u susjednoj državi i u kojem Crna Gora nije direktno učestvovala – osim ako se ne uzmu u obzir logistika, prevashodno isporuke goriva i municije Vojsci Republike Srpske (VRS) čime se tadašnji premijer i sadašnji predsjednik Milo Đukanović javno hvalio a isto ga je javno pohvalio i Momčilo Mandić, ministar pravde Republike Srpske i bliski saradnik ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Nakon što je prvi post-DPS crnogorski ministar pravde Vladimir Leposavić pokušao negirati srebrenički genocid, na prijedlog premijera, Skupština ga je smijenila. Poslije toga donesena je juna 2021. godine Rezolucija o zabrani negiranja genocida u Srebrenici kojim se osuđuju izjave, postupci i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da li se u Srebrenici desio genocid. Za Rezoluciju je glasao i Đukanovićev DPS prećutavši ranije „zasluge“ svoga vođe.

Nakon toga, valjda da bi se umirio dio prosrpskog biračkog tijela i napravila kontrateža priči o Srebrenici, Demokrate Crne Gore su predložile Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici koji je Skupština i usvojila krajem jula 2022. godine. Navodeći da su  „prema nepobitnim dokazima, u Pivi u junu 1943. godine ubijeno 1.290 civila, među kojima 550 djece, a u Velici godinu kasnije, 550 civila, uključujući djecu i stara lica“. Zločin u Pivi i Velici su počinili pripadnici SS-jedinica (partijska vojska Hitlerove Nacionalne socijalističke radničke partije) kao odmazdu protiv civila zbog partizanskih aktivnosti i gubitaka koje su nacisti pretrpili. Njihovim komandantima je suđeno poslije rata i pogubljeni su. Sličan zločin u otprilike isto vrijeme kao u Velici se desio u okupiranom dijelu Francuske u selu Ordur-sur-Glan kada su pripadnici SS-a nakon partizanskih aktivnosti u okolini pobili, u znak odmazde, 643 franskuska civila od kojih su 247 žene i 205 djece. Žene i djeca su posebno ugurane u seosku crkvu koja je onda zapaljena sa svima unutra. Muškarci su takođe živi spaljeni u štalama. Slične užase je Hitlerova partijska vojska činila diljem okupirane Evrope.

Ostaje nevjerovatno da crnogorska Skupština nikada nije našla za shodno da se pozabavi događajem koji je detaljno planiran još krajem 1941. godine i unesen u temeljna dokumenta četničkog velikosrpskog projekta i kasnije sproveden iste godine nekoliko mjeseci prije zločina u Pivi. Tim prije, što se čin nesumnjivog genocida desio na teritoriji koja je većim dijelom u Crnoj Gori i čiji su neposredni izvršioci i kolovođe većim dijelom Crnogorci (bez obzira da li se nacionalno ili samo geografski tako izjašnjavaju). O tome se, maltene, šuti i Bošnjačka stranka (BS) koja sebe smatra nacionalnom strankom Bošnjaka čiji pripadnici su bili meta uništavanja kako u Drugom svjetskom ratu tako i tokom agresije na BiH čiji aktivni i voljni saučesnik je bio i BS-ov „tradicionalni koalicioni partner“- Milo Đukanović.

Vođa Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVuO) Draža Mihailović je još u septembru 1941. u depeši jugoslavenskoj izbjegličkoj vladi u Londonu poslao depešu gdje je izložio program kojim se trebaju „omeđiti de facto srpske zemlje i učiniti da u njima ostane samo srpski živalj“ i da je u srpskoj jedinici „naročito težak problem pitanje muslimana“ koji treba „po mogućnosti rešiti ga u ovoj fazi“ (tokom rata). Mihailović u decembru 1941. u instrukcijama Pavlu Đurišiću,  jednom od četničkih komandanata u Crnoj Gori,  navodi da je jedan od ciljeva JVuO i stvaranje Velike Srbije i „čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata“. Jedan od bitnih ciljeva koje treba ispuniti „u datom trenutku“ je i stvaranje neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, „čišćenjem Sandžaka od muslimanskog življa i Bosne od muslimanskog i hrvatskog življa“.

Pogodan momenat je došao početkom 1943. kada je počela koncentracija četničkih snaga. Mihailović je 3. januara formalno objavio zapovijest komandantima da „preduzmu  najstrožije mere da se svaka pljačka zabrani, ubijanje nevinih ljudi, žena i dece spreči i zavede najveći red i disciplina“ kako bi se „ugled JVuO očuvao na dostojnoj visini“.

Prvi je počeo Pavle Đurišić koji je Mihailoviću raportirao 10. januara o uništenju 33 sela na desnoj obali Lima „po tačno utvrđenom planu“ kao i da je ubijeno oko 400 muslimanskih boraca i oko 1000 žena i djece. Da bi okuražio i opravdao svoje četnike da nastave sa uništenjem, Pavle Đurišić je 29. januara izdao zapovijest da su „zvjerstva Muslimana, komunista i ustaša u Čajničkom, Fočanskom i Pljevljanskom srezu prema srpskom življu prešla sve granice”, pa će zarad spasa Srba od ,,narodnih izroda i izdajica” biti preduzete ,,akcije za njihovo uništenje”.

Glavni napad je počeo 5. februara kako sa juga snagama kojima je komandovao Đurišić tako i sa sjevera snagama kojima su komandovali Rade Korda i Vojislav Lukačević. Otpor slabo naoružanih muslimanskih milicija je skoro nepostojeći – po Đurišićevom izvještaju od 8. februara „Turci skoro ne daju nikakav otpor, Tetkići (Talijani) mole i preklinju da se prestane“. Đurišić 13. februara raportira Mihailoviću o rezultatima četničkih akcija i Pljevaljskom, Fočanskom i Čajničkom srezu gdje su „operacije izvedene tačno po naređenju i izdatoj zapovijesti, svi komandanti i jedinice izvršili su dobijene zadatke na opšte zadovoljstvo“.

Đurišić navodi da su „sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza potpuno spaljena“ te da se „pristupilo potpunom uništavanju muslimanskog življa bez obzira na pol i godine starosti“. Četnici su imali svega 22 mrtva od kojih 2 nesrećnim slučajem i 32 ranjena. Kod muslimana je stradalo oko 1200 boraca (svi muškarci vojno sposobne dobi su smatrani borcima) i ,,do 8000 ostalih žrtava: žena, staraca i djece”. Kasnije će se u martu Mihailović pohvaliti komandantima da su Muslimani po selima pobijeni i da su ostali samo oni u varošima (gdje su postojali jaki talijanski garnizoni koji nisu dozvolili četnicima da uđu). Zaharije Ostojić će 21. februara poslati Draži Mihailoviću depešu u kojoj objašnjava četničku strategiju u drugim krajevima navodeći da „Fazlagića Kulu (u Hercegovini) zavaravamo pregovorima dok se ovo završi, a posle ćemo joj prirediti sudbinu Čajniča“.

Neki velikosrpski revizionisti su pokušali izvještaje Đurišića predstaviti kao falsifikate komunističkih vlasti nakon rata ali da su izvještaji autentični potvrdio je i sam Draža Mihailović na suđenju u Beogradu 1946. godine rekavši da je Đurišićev „izveštaj preteran“ ali da je ,,mržnja Crnogoraca prema muslimanima poznata“. Đurišić je i dodao da ,,nije mislio da će on (Pavle Đurišić) na taj način raščistiti” Bukovicu kada je poubijao sve što je zatekao.

U poslijeratnom popisu utvrđene su niže brojke ubijenih. U Pljevaljskom kraju je popisano 1380 žrtava od kojih su 42 odsto bila djeca do starosti od 10 godina dok je broj stradale djece do 15 godina bio 50,5 odsto ukupno nastradalih.

Na području opštine/sreza Priboj popisano je 1547 žrtava februarskog pokolja 1943. Od njih su djeca do 15 godina činila 43 odsto ubijenih. Djeca do 10 godina starosti su činila skoro 36 odsto ili 553 djece koje su  četnici ubili u krvavom piru. Ako se ukupno pogleda godište i pol nastradalih izlazi da su preko 70 odsto ubijenih činila djeca, žene i stare osobe. U Foči je ubijeno oko 3,5 hiljada Muslimana mada je najveći broj stradao u pokoljima 1942. godine dok je u februaru 1943. ubijeno nešto preko hiljadu ljudi.

Brojke nekih istraživača i istoričara prikazuju veće cifre. Safet Hasanagić navodi da je samo u pribojskoj opštini ubijeno 3.708 Bošnjaka. Edicija Bijela knjiga žrtava Sandžaka 1941-1945. autora Fehima Džogovića u uredništvu, mentorstvu i koautorstvu akademika Šerba Rastodera navodi puno veće brojke i pojedinačno popisane žrtve: – Petnjica (311 ), Bijelo Polje (4.634), Pljevlja (5.555), Priboj(3.682) …

Bez obzira na razlike u broju žrtava,  definicija genocida je potpuno definisana i nije omeđena brojem potrebnih mrtvih u datom događaju. Činjenica je da i danas u Crnoj Gori ima puno poklonika „lika i djela“ Pavla Đurišića i Draže Mihailovića a parastosi za „pokoj duše“ ovih zločinaca se održavaju svake godine uz prisustvo najvećih zvaničnika Srpske crkve koji javno kažu da su dotični „služili Bogu, znajući da će dobiti nagradu“.

Ne smije se zaobići ni teški mirnodopski pokolj muslimanskog stanovništva novembra 1924. godine u Bjelopoljskom srezu, u selu Šahovići i okolini, kada je razularena crnogorska rulja pobila između 600 i 800 civila uz masovna silovanja i pljačku. Ostaje da se vidi da li će na kraju crnogorska država nastaviti sa politikom voljnog zaborava kao i u slučaju deportacija BiH izbjeglica na nož Radovanu Karadžiću 1992. (čiji akter je bio, po komandnoj odgovornosti, sadašnji predsjednik) ili će doći do sučeljavanja sa istorijskim mrljama. Radi sadašnjosti i budućnosti.

Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo