Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Razbijanje patrijarhalnih okova

Objavljeno prije

na

Prvu i jedinu olimpijsku medalju za Crnu Goru osvojile su rukometašice. Pored osvojene medalje, rukometašice su sa olimpijskih terena plijenile stilom, srčanošću, odnosom prema sportu i državi koju predstavljaju. Klasična predrasuda kaže da je sport muška stvar, pa je utoliko značajniji uspjeh naših takmičarki koje su izborile srebrnu medalju. Uspjesi sportistkinja, umjetnica i uopšte žena na svim poljima potvrđuju njihovu sve veću emancipaciju u državi sa još dominantnim patrijarhalnim nasljeđem i mentalitetom. No, te podvige ne prati adekvatna promjena odnosa i položaja žena u društvu.

,,Žena je trebalo da nosi crnogorsku zastavu i na otvaranju Olimpijade. Tek kada su postigle rezultat, ta čast je pripala ženi na zatvaranju Igara. To je prava slika – ženama treba tri puta veći napor da bi se dokazale i da bi im se priznao uspjeh”, kaže direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević.

Ona smatra da je neophodno da žene ,,pušte jezik”: ,,Moramo uložiti puno truda, biti glasne i jasne”.

Na dodatni trud su primorane kako u kući tako i na poslu. Zvanični podaci govore da žene moraju da rade 51 dan više nego muškarci, jer je njihova prosječna zarada manja za 14 odsto od zarade muškaraca. U sektorima kao što su zdravstvo i obrazovanje, u kojima više od 80 odsto zaposlenih čine žene, tek svaka 134. žena je na rukovodećem položaju. Fotelje su rezervisane za muškarce – svaki osamnaesti muškarac je rukovodilac.

,,Da li planirate da ostanete u drugom stanju i imate li djecu”, uobičajeno je pitanje koje poslodavci postavljaju ženama prilikom razgovora za posao. Ti poslovi su često loše plaćeni, zaposleni dobijaju svega dva slobodna dana u mjesecu, nema slobodnih dana za praznike, bolovanja, naknade za prekovremeni rad… Sreća je ako se posao i dobije. U slučaju da zaposlenica ostane trudna, poslodavac koristi pravo da joj da – otkaz.

Tako je na dnu ,,društvene piramide”, a ni na vrhu nije ništa bolje. U Vladi Crne Gore nalaze se dvije ministarke i 15 ministara. Iako čine preko 50 odsto biračkog tijela u crnogorskoj Skupštini, od ukupno 81 poslanika, žene zauzimaju deset poslaničkih mjesta, što čini 12,3 odsto. To je u regionu najmanji procenat učešća žena u parlamentu.

O učešću žena u parlamentu poslanica Branka Bošnjak kaže: ,,To svakako jeste jedan od pokazatelja diskriminacije žene na mjestima odlučivanja. Ne puštaju muškarci političari tako lako žene u politiku na koju su navikli kao na svoj atar. Svi oni će vam reći da bi voljeli da ima više žena u politici, ali to je samo deklarativno zalaganje dok je praksa sasvim drugačija”.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić potrudio se ove godine da ublaži to stanje, pa je, poput Dječjeg parlamenta, za 8. mart prvi put organizovao i Ženski parlament. Žene su za svoj dan imale većinu u Skupštini. Ironično, kao i novi izborni zakon, kojim se predviđa da najmanje 30 odsto žena bude na izbornim listama političkih partija.

,,Dio u izmjenama zakona koji je propisivao da najmanje svako treće mjesto na listi bude mjesto za manje zastupljeni pol, tj. žene nije prošao. Tako sada, teorijski gledano, možemo imati i situaciju da tih 30 odsto žena bude na dnu liste, sa gotovo nikakvom šansom da uđu u parlament. Ipak, mislim da, s obzirom na to da EU vodi računa o zastupljenosti žena, do toga neće doći, jer nikome nije u interesu da takvu sliku o sebi pošalje u svijet”, kaže Bošnjak.

Iz Vlade su poručili da će u okviru pregovora sa Evropskom unijom ovom pitanju biti posvećena velika pažnja. Vlada je planirala da do 2015. godine bude 30 odsto žena u politici.

U NVO sektoru, koji se bavi ovom problematikom i koji je najviše učinio da se počnu rješavati brojni problemi u ovoj oblasti, sumnjaju u ta obećanja.

,,Nema političke volje, niti se planira novac da se ovo pitanje riješi. Sistem i njegove institucije, Vlada i parlament, pokazuju visok stepen patrijarhalnog sljepila i arogancije za ovo pitanje. Preovlađuju neznanje, neosvještenost i namjera da taj položaj ostane isti ili gori”, kaže aktivistkinja Anime Ervina Dabižinović.

Bošnjak ističe da nikome ne prija da se osjeća kao broj, kao neko ko treba da ispuni neku formu, neku kvotu, ali da je, nažalost, u mnogim zemljama, pa i u Crnoj Gori, to jedini način da se omogući veće učešće žena u politici i uopšte na mjestima donošenja značajnih odluka.

,,Naša sredina je još dosta zatvoreno, tradicionalno društvo koje politiku doživljava kao muško zanimanje, pa čak, usudiću se reći, i prljavo zanimanje. Zato ne čudi što se mali broj žena opredjeljuje za politiku. A, ustvari, politika je, ako ste iskreni i ako se na pravi način bavite njome, plemenito zanimanje, gdje vi dajete sebe za dobrobit društva, za javno dobro. Ali mnogi, uglavnom muškarci političari, su ogadili narodu politiku, jer su svoj lični interes stavili ispred javnog i time okačili etiketu politici kao prljavom zanimanju, pa je nerijetko to razlog što su žene izbjegavale da se time bave”, kaže Bošnjak.

Raičevićeva primjećuje trend da se najviši državni zvaničnici sve više okružuju pomoćnicama i savjetnicama.

,,Najviši funkcioneri su se okružili ženama. One im pišu govore, obavljaju najveći dio posla za njih, ali se ne pojavljuju u javnosti. Vjerujem da u Crnoj Gori postoje žene koje su spremne i sposobne da budu gradonačelnice, pa i premijerka”, kaže ona.

Kvote u Skupštini i vladini planovi o rodnoj ravnopravnosti će se nekako i ispuniti, veći problem je ukorijenjena sistemska nebriga o pravima ugroženih. Na primjer, aktivisti NVO Ispod duge zatražili su od Centra za socijalni rad podatke o tome koliko je samohranih majki evidentirano na području Crne Gore i da li one imaju olakšice u vezi sa radnim odnosom i zaposlenjem. Iz Centra su im odgovorili da samohrani roditelji ne postoje u njihovoj evidenciji.

Ne postoji ni sistematsko prikupljanje podataka i istraživanja nasilja u porodici. Nijedna institucija ne posjeduje posebna, specijalizovana odjeljenja koja se bave ovim pitanjem. A statistika zabrinjava. Ovogodišnji podaci govore da su u 56 odsto slučajeva žrtve nasilja žene, a djeca u 37. Svaka peta žena je navela da je nasilje nad njom dovelo do fizičke povrede, te da nasilnik posjeduje vatreno oružje kojim je u 37 odsto slučajeva i prijećeno. Svaka treća žrtva nasilja u Crnoj Gori izjavila je da je nasilnik pokušao da je ubije!

Institucijama se slučajevi nasilja malo ili nikako prijavljuju, a samo mali broj žrtava nasilja može računati na podršku porodice. Rezultati malobrojinih sudskih postupaka pokazuju da se za nasilje u porodici izriču blage i uslovne kazne. Silovane žene ne mogu računati na podršku porodice ili prijatelja s obzirom na to da se često okrivljuje žrtva, a počinilac opravdava.

Svaki četvrti muškarac u Crnoj Gori smatra da postoje situacije u kojima je fizičko nasilje opravdano, kao i da je žrtva odgovorna za nasilje, jer ga ,,izaziva svojim postupcima”.

Vrijeme je da i državne institucije daju svoj doprinos u razbijanju patrijarhalnih okova.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

DRUŠTVO

NASTAVLJAJU SE IGRE OKO ULCINJSKE SOLANE: Dosoljavanje soli

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kada se činilo da su otklonjene prepreke i da kreće revitalizacija Solane, opet su, odlukama Vrhovnog, pa Upravnog suda, stvari vraćene unazad, kada je riječ o vlasništvu nad tim prostorom u zaleđu Velike plaže od oko 15 miliona kvadratnih metara. Na potezu je ponovo Vlada Crne Gore

 

Upravni sud Crne Gore usvojio je prošlog mjeseca tužbu Akcionarskog društva za proizvodnju morske soli Bajo Sekulić Ulcinj u stečaju i poništio mišljenje Vlade, odnosno Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte iz jula 2021. godine, u kome je konstatovano nesporno državno vlasništvo nad zemljištem naše jedine fabrike za proizvodnju slanih kristala. Na osnovu toga Uprava za katastar i državnu imovinu, Područna jedinica Ulcinj, upisala je pravo svojine na ime države Crne Gore.

Upravni sud, prethodno je u aprilu, odbio tužbu akcionara, cijeneći da mišljenje Savjeta nije upravni akt. Tako nije mislio i Vrhovni sud, pa je Upravni sud u ponovnom postupku, preinačio presudu.

Tako je napravljen korak unazad što se tiče statusa Solane, odnosno vlasništva nad tim prostorom u zaleđu Velike plaže od oko 15 miliona kvadratnih metara. Vladin savjet je tek nakon deset godina donio mišljenje, na osnovu stava eksperata, da u procesu privatizacije za Solanu nije plaćena tržišna cijena. Podsjetimo se da je Eurofond za kupovinu većinskog paketa akcija, od oko 72 odsto, platio 800.000 eura. I to akcijama stare devizne štednje!

Ubrzo nakon toga u ovu najstariju ulcinjsku kompaniju je uveden najprije programirani, a onda 2011. i klasični stečaj. Eurofond je u cijelom tom periodu imao pravo korišćenja nad zemljištem Solane. Na prvom javnom pozivu za prodaju tog preduzeća stečajna uprava je navela početnu cijenu od 257 miliona eura.

Država je kao vlasnik zemljišta Solane, zvanično u katastarskim knjigama upisana početkom jula ove godine. Predstavnici manjinskih akcionara su, nakon toga, najavili tužbe koje bi državu, prema njihovoj procjeni, mogle da koštaju i preko 200 miliona eura. Oni tvrde da je u pitanju imovina 20 hiljada akcionara i da je država potvrdila da je izdala akcije bez pokrića. „Faktički je Vlada izvršila eksproprijaciju Solane, jer nemaju papire da je imovina bila državna“, smatraju oni.

Mustafa CANKA
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 25. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BRONZANA MEDALJA NA EVROPSKOM PRVENSTVU: Rukometašice pokazale kako se može

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok se Francuzi čude kako ih, pored brojnih prednosti koje imaju,  pobjeđuju crnogorske rukometašice, naše kažu da je to zbog toga što je igra u državnom dresu za njih više od sporta

 

Rukometašice Crne Gore u meču za treće mjesto na Evropskom prvenstvu pokazale su publici svu draž, neizvjesnost i katarzu igre. Željom i borbenošću savladale su dvostruke olimpijske prvakinje, reprezentativke Francuske.

Kao i prije deset godina kada su osvojile zlatnu medalju protiv Norveške (2012. Beograd), i ovaj put su do odličja došli u iscrpljujućim produžecima. ,,Sjećam se da sam se okrenula u pravcu klupe i pitala ko može da igra, sve su skočile i pokazale prstom na grudi”, priča o atmosferi i htjenju u produžecima selektorka Bojana Popović.

Bila je ovo prva pobjeda crnogorskih rukometašica nad Francuskom, još od Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Treba imati na umu da  Francuska ima 500 hiljada registrovanih rukometašica i rukometaša sa 3.300 klubova, 60 trenera koje plaća država, budžet od 21 milion eura dok je samo u njihovom savezu zaposleno 160 osoba…

O tom odnosu Francuske prema crnogorskoj, za njih, rukometnoj enigmi Bojana Popović je za Antenu M kazala: ,,Oni stalno pričaju o nama. Analiziraju na koji način, kako je to moguće da sa toliko registrovanih igrača i igračica, akademijama sa hiljadama djevojčica i dječaka, skautima koji po Africi traže i dovode talentovanu djecu… kako mi sa šezdesetak registrovanih seniorki uspijevamo da ih dovedemo u situaciju da se muče sa nama ili da ih pobijedimo, kao što smo sada. Ja vjerujem da će opet sada time da se bave, jer im ništa nije jasno. Baš ništa!”.

Za razliku od inostranih rukometnih stručnjaka, domaćima je sve bilo ,,jasno”. Iako, pored vaterpolista, jedine u ekipnim sportovima imaju kvalitet da se redovno takmiče na najvećim turnirima, rukometašice su u posljednjoj deceniji često bile na meti kritika. Nakon što su osvojile  srebro na Olimpijskim igarama u Londonu 2012, i zlato na EP u Beogradu, uslijedila je pauza sa medaljama. Na Svjetskom prvenstvu u Srbiji 2013. zaustavljene su u osmini finala, godinu kasnije postigle su uspjeh, ali bez medalje, osvojivši četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Hrvatskoj. Do medalje nijesu stigle ni na Svjetskom prvenstvu 2015. i 2019. Taj niz je prekinut bronzom iz Ljubljane, trećom medaljom osvojenom na velikim takmičenjima.

,,Nijesmo se bavili komentarima. Bili smo fanatici. I drugi vole ovaj sport, igraju ga na visokom nivou, ali mi dajemo mnogo više”, kazala je prva saradnica selektroke Maja Savić.

Pored uspjeha igračica, u rukometnom svijetu odjeknulo je i navijanje za reprezentaciju Crne Gore. Preko 10.000 ljudi gromoglasno ih je bodrilo  tokom tri meča grupne faze koji su odigrani u SC Morača u Podgorici.

Navijački karavan pratio je ,,lavice” u Skoplje, a dvije hiljade navijača pokazalo je euforičnu privrženost svojoj ekipi i u Ljubljani. U svim izjavama reprezentativke i stručni tim ne kriju da su u ovaj uspjeh ugrađeni i navijači. ,,Svaku riječ smo čuli. Ohrabreni smo bili, a ko ne bi bio nakon, Crna Goro, volim te“, istakla je Savić.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 25. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SLUČAJ SENADA ADŽOVIĆA: Zbog suprotstavljanja direktorici dobio otkaz

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nastavnik muzičkog Senad Adžović, koji ima višedecinijski staž u prosvjeti, dobio je otkaz u Osnovnj školi „Zarija Vujošević“ u Matagužima. Prije toga je protestovao što mu je iz kabineta, u kojem više decenija izvodi nastavu, premješten klavir i ostala oprema za rad. Optužuje v.d. direktoricu da ga je vrijeđala na nacionalnoj osnovi. Direktorica tvrdi da je neradnik, a iz Ministarstva prosvjete, za sada, ćute

 

„Iskompleksirani Ciganine“, tako je v.d. direktorica Osnovne škole „Zarija Vujošević“ u Matagužima, Zeta, Dragana Radonjić završila prepisku na vajber grupi kolektiva ove škole sa nastavnikom muzičke umjetnosti Senadom Adžovićem iz Tuzi. Tokom tog dana, 9. novembra, 61-godišnji Adžović, koji ima višedecinijski staž u prosvjeti, dobija otkaz u ovoj školi.

Adžović je Monitoru dostavio slike pomenute prepiske. Komentar na prepisku, kao i na razloge za otkaz, i pored više pokušaja, nijesmo uspjeli  da dobijemo od direktorice Radonjić.

„Ne mogu dozvoliti uvrede na vajber grupi kolektiva, u kojoj Adžović mene naziva šovinistom. Čekajte, jeste li čuli negdje da direktor trpi mobing od zaposlenog, u stvari je istina da ja trpim poniženja i mobing od Adžovića“, izjavila je Radonjić Danu.

Ona je izjavila da „radi o teškom neradniku, a za sve postoji pedagoška dokumentacija. Senadu Adžoviću nijedan direktor ne odgovara, vječito je on ugrožen i njegova prava, koje često zloupotrebljava, na nacionalnoj osnovi“.

Cijela storija počinje kada je nova v.d. direktorica u ovoj školi početkom školske godine, kako Adžović tvrdi, bez njegovog znanja i saglasnosti, premjestila njegovu kompletnu opremu za rad – klavir, muzičku liniju i ostalo u neodgovarajući prostor. „Tražio sam da se nastavna sredstva vrate u kabinet u koji su bila i u kom više decenija izvodim nastavu“, naveo je Adžović u Prigovoru na ponašanje direktorice kojeg je 12. septembra podnio Ministarstvu prosvjete.

On u Prigovoru navodi da je taj njegov zahtjev nova direktorica uporno odbijala. „Sa njom sam takođe imao i vrlo neprijatan dijalog u kojem mi je rekla: ‘Ti radiš kod nas’. To me uvrijedilo i zbunilo. Ponovio sam: ‘Radim kod vas ili radim kod nas’, pokazujući pri tom prema njoj i prema sebi. Ponovila je: ‘Radiš kod nas’. Ovo sam shvatio vrlo jasno, onako kako mi je i upućeno“, naveo je u Prigovoru.

Adžović za Monitor objašnjava da ga je ova opaska uvrijedila i da se kasnije pokazalo da se radi o provokacijama na nacionalnoj osnovi. Ističe i da mu je otkaz uručen dok je na bolovanju.

„Ovo je nezabilježeno da se zbog premještaja klavira i opreme šalje inspekcija i to je veliki problem za školu. Inspekcija je utvrdila da nije bilo propusta prilikom donošenja odluka“, izjavila je Danu direktorica Radonjić.

U otkazu koji je potpisan 9. novembra kao razlozi se navode: neostvarivanje rezultata rada, da povjerene poslove ne obavlja savjesno, kvalitetno i u roku, ne pridržava se propisanog radnog vremena…, kao i uvredljivog ponašanja prema odgovornom licu u školi.

„Dobio sam otkaz nakon što sam prijavio poniženja i uvrede od strane direktorice. Ako nemam pravo da radim kao Senad, neka mi to kaže Ministarstvo i nema problema nikakvih. Ako država stoji iza ljudi koji to propagiraju, moj ponos i dostojanstvo neće slomiti. Neko da iskaljuje bijes i mržnju prema meni, to neću da dozvolim! Pozivam inspekciju da se uključi i da utvrdi da li je po zakonu donijeta
odluka o prekidu radnog odnosa“, izjavio je Adžović.

On je naveo i da je dobio podršku i iz Sindikata prosvjete: „Rekli su mi da će mi pružiti pravnu pomoć u ovom slučaju“.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović za Monitor kaže da je „neuobičajeno da se bez procedure i disciplinskog postupka dati otkaz čovjeku koji je na bolovanju. To je čini mi se presedan i bojim se da će tu biti posla za Ministarstvo prosvjete“.

Možda cijeli slučaj i ne bi dobio ove razmjere da je Adžovića od kraja septembra do sada primio neko u Ministarstvu prosvjete. On tvrdi da su mu i pored upornih poziva i odlazaka, tamo vrata zaključana.

Iz ovog ministarstva su najavili da će Adžovićev slučaj proslijediti Inspekciji rada. Njega su preko novina pozvali da se obrati toj instituciji i da im dostavi potrebnu dokumentaciju.

„Mi ćemo kompletnu dokumentaciju proslijediti nadležnoj inspekciji. Ministarstvo prosvjete je u toku sa dešavanjima u OŠ „Zarija Vujošević“ u Matagužima. Po saznanju, nadležne službe pozvale su na razgovor nastavnika S.A., te smo tražili izjašnjenje direktorice škole. S obzirom na to da uprava škole nije učinila nikakve korake prema pomenutom nastavniku koji bi povlačili sankcije, ostalo je da se situacija riješi na nivou škole. Ukoliko je neka strana u ovom slučaju ostala nezadovoljna reakcijom Ministarstva, može se obratiti drugim nadležnim institucijama“, kazali su iz Ministarstva prosvjete Danu.

U međuvremenu, situacija na nivou škole je riješena tako što je Adžović dobio otkaz. Monitoru su iz Ministarstva prosvjete kazali da će izjavu o ovom slučaju dati tek krajem ove ili sljedeće nedjelje.

Adžović ističe da je razočaran kako reakcijom Ministarstva, tako i drugih institucija i organizacija kojima se obraćao, a nijesu ga udostojile ni odgovora.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo