Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Razbijanje patrijarhalnih okova

Objavljeno prije

na

Prvu i jedinu olimpijsku medalju za Crnu Goru osvojile su rukometašice. Pored osvojene medalje, rukometašice su sa olimpijskih terena plijenile stilom, srčanošću, odnosom prema sportu i državi koju predstavljaju. Klasična predrasuda kaže da je sport muška stvar, pa je utoliko značajniji uspjeh naših takmičarki koje su izborile srebrnu medalju. Uspjesi sportistkinja, umjetnica i uopšte žena na svim poljima potvrđuju njihovu sve veću emancipaciju u državi sa još dominantnim patrijarhalnim nasljeđem i mentalitetom. No, te podvige ne prati adekvatna promjena odnosa i položaja žena u društvu.

,,Žena je trebalo da nosi crnogorsku zastavu i na otvaranju Olimpijade. Tek kada su postigle rezultat, ta čast je pripala ženi na zatvaranju Igara. To je prava slika – ženama treba tri puta veći napor da bi se dokazale i da bi im se priznao uspjeh”, kaže direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević.

Ona smatra da je neophodno da žene ,,pušte jezik”: ,,Moramo uložiti puno truda, biti glasne i jasne”.

Na dodatni trud su primorane kako u kući tako i na poslu. Zvanični podaci govore da žene moraju da rade 51 dan više nego muškarci, jer je njihova prosječna zarada manja za 14 odsto od zarade muškaraca. U sektorima kao što su zdravstvo i obrazovanje, u kojima više od 80 odsto zaposlenih čine žene, tek svaka 134. žena je na rukovodećem položaju. Fotelje su rezervisane za muškarce – svaki osamnaesti muškarac je rukovodilac.

,,Da li planirate da ostanete u drugom stanju i imate li djecu”, uobičajeno je pitanje koje poslodavci postavljaju ženama prilikom razgovora za posao. Ti poslovi su često loše plaćeni, zaposleni dobijaju svega dva slobodna dana u mjesecu, nema slobodnih dana za praznike, bolovanja, naknade za prekovremeni rad… Sreća je ako se posao i dobije. U slučaju da zaposlenica ostane trudna, poslodavac koristi pravo da joj da – otkaz.

Tako je na dnu ,,društvene piramide”, a ni na vrhu nije ništa bolje. U Vladi Crne Gore nalaze se dvije ministarke i 15 ministara. Iako čine preko 50 odsto biračkog tijela u crnogorskoj Skupštini, od ukupno 81 poslanika, žene zauzimaju deset poslaničkih mjesta, što čini 12,3 odsto. To je u regionu najmanji procenat učešća žena u parlamentu.

O učešću žena u parlamentu poslanica Branka Bošnjak kaže: ,,To svakako jeste jedan od pokazatelja diskriminacije žene na mjestima odlučivanja. Ne puštaju muškarci političari tako lako žene u politiku na koju su navikli kao na svoj atar. Svi oni će vam reći da bi voljeli da ima više žena u politici, ali to je samo deklarativno zalaganje dok je praksa sasvim drugačija”.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić potrudio se ove godine da ublaži to stanje, pa je, poput Dječjeg parlamenta, za 8. mart prvi put organizovao i Ženski parlament. Žene su za svoj dan imale većinu u Skupštini. Ironično, kao i novi izborni zakon, kojim se predviđa da najmanje 30 odsto žena bude na izbornim listama političkih partija.

,,Dio u izmjenama zakona koji je propisivao da najmanje svako treće mjesto na listi bude mjesto za manje zastupljeni pol, tj. žene nije prošao. Tako sada, teorijski gledano, možemo imati i situaciju da tih 30 odsto žena bude na dnu liste, sa gotovo nikakvom šansom da uđu u parlament. Ipak, mislim da, s obzirom na to da EU vodi računa o zastupljenosti žena, do toga neće doći, jer nikome nije u interesu da takvu sliku o sebi pošalje u svijet”, kaže Bošnjak.

Iz Vlade su poručili da će u okviru pregovora sa Evropskom unijom ovom pitanju biti posvećena velika pažnja. Vlada je planirala da do 2015. godine bude 30 odsto žena u politici.

U NVO sektoru, koji se bavi ovom problematikom i koji je najviše učinio da se počnu rješavati brojni problemi u ovoj oblasti, sumnjaju u ta obećanja.

,,Nema političke volje, niti se planira novac da se ovo pitanje riješi. Sistem i njegove institucije, Vlada i parlament, pokazuju visok stepen patrijarhalnog sljepila i arogancije za ovo pitanje. Preovlađuju neznanje, neosvještenost i namjera da taj položaj ostane isti ili gori”, kaže aktivistkinja Anime Ervina Dabižinović.

Bošnjak ističe da nikome ne prija da se osjeća kao broj, kao neko ko treba da ispuni neku formu, neku kvotu, ali da je, nažalost, u mnogim zemljama, pa i u Crnoj Gori, to jedini način da se omogući veće učešće žena u politici i uopšte na mjestima donošenja značajnih odluka.

,,Naša sredina je još dosta zatvoreno, tradicionalno društvo koje politiku doživljava kao muško zanimanje, pa čak, usudiću se reći, i prljavo zanimanje. Zato ne čudi što se mali broj žena opredjeljuje za politiku. A, ustvari, politika je, ako ste iskreni i ako se na pravi način bavite njome, plemenito zanimanje, gdje vi dajete sebe za dobrobit društva, za javno dobro. Ali mnogi, uglavnom muškarci političari, su ogadili narodu politiku, jer su svoj lični interes stavili ispred javnog i time okačili etiketu politici kao prljavom zanimanju, pa je nerijetko to razlog što su žene izbjegavale da se time bave”, kaže Bošnjak.

Raičevićeva primjećuje trend da se najviši državni zvaničnici sve više okružuju pomoćnicama i savjetnicama.

,,Najviši funkcioneri su se okružili ženama. One im pišu govore, obavljaju najveći dio posla za njih, ali se ne pojavljuju u javnosti. Vjerujem da u Crnoj Gori postoje žene koje su spremne i sposobne da budu gradonačelnice, pa i premijerka”, kaže ona.

Kvote u Skupštini i vladini planovi o rodnoj ravnopravnosti će se nekako i ispuniti, veći problem je ukorijenjena sistemska nebriga o pravima ugroženih. Na primjer, aktivisti NVO Ispod duge zatražili su od Centra za socijalni rad podatke o tome koliko je samohranih majki evidentirano na području Crne Gore i da li one imaju olakšice u vezi sa radnim odnosom i zaposlenjem. Iz Centra su im odgovorili da samohrani roditelji ne postoje u njihovoj evidenciji.

Ne postoji ni sistematsko prikupljanje podataka i istraživanja nasilja u porodici. Nijedna institucija ne posjeduje posebna, specijalizovana odjeljenja koja se bave ovim pitanjem. A statistika zabrinjava. Ovogodišnji podaci govore da su u 56 odsto slučajeva žrtve nasilja žene, a djeca u 37. Svaka peta žena je navela da je nasilje nad njom dovelo do fizičke povrede, te da nasilnik posjeduje vatreno oružje kojim je u 37 odsto slučajeva i prijećeno. Svaka treća žrtva nasilja u Crnoj Gori izjavila je da je nasilnik pokušao da je ubije!

Institucijama se slučajevi nasilja malo ili nikako prijavljuju, a samo mali broj žrtava nasilja može računati na podršku porodice. Rezultati malobrojinih sudskih postupaka pokazuju da se za nasilje u porodici izriču blage i uslovne kazne. Silovane žene ne mogu računati na podršku porodice ili prijatelja s obzirom na to da se često okrivljuje žrtva, a počinilac opravdava.

Svaki četvrti muškarac u Crnoj Gori smatra da postoje situacije u kojima je fizičko nasilje opravdano, kao i da je žrtva odgovorna za nasilje, jer ga ,,izaziva svojim postupcima”.

Vrijeme je da i državne institucije daju svoj doprinos u razbijanju patrijarhalnih okova.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

DRUŠTVO

HOTELI SVETI STEFAN I MILOČER NEĆE RADITI NI OVOGA LJETA: Biseri pod ključem

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje

 

Najluksuzniji crnogorski turistički brend, grad-hotel Sveti Stefan sa hotelom Miločer, neće otvoriti svoja vrata za turiste ni ovoga ljeta. To je odluka zakupca, kompanije Adriatic properties, koja zapravo nije javno izrečena, ali su hoteli na kraju juna i dalje zatvoreni, bez znakova bilo kakvih radova koji bi se odnosili na pripremu objekata za prijem gostiju.

Ekskluzivno ljetovalište u Paštrovićima, pored dva hotela sadrži nekoliko zasebnih vila u miločerskom parku, restorane i kafeterije, veliki spa centar i tri najljepše prirodne pješčane plaže na Crnogorskom primorju. Svi navedeni objekti su zatvoreni, parkovi i travnjaci su već duže vrijeme neodržavani, plaže napuštene i neuređene, bez mobilijara i pratećih usluga, zbog čega poznati turistički kompleks na junskoj vrelini djeluje zaista tužno.

Sudbina zakupljenog ekskluzivnog ljetovališta, pitanja u vezi sa nastupajućom sezonom i planovima zakupca koji blokadom Svetog Stefana nanosi veliku štetu crnogorskom turizmu, pokrivena su velom tajne. Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje.

U Budvanskoj kompaniji Adriatic properties na početku prošlogodišnje turističke sezone odlučili su  da zatvore hotele kao reakciju na proteste mještana koji su se protivili izgradnji stanova za tržište u Miločeru, na lokaciji starog Hotela Kraljičina plaža, i tražili da im se omogući prolaz javnim stazama kroz naselje koje je zakupac blokirao. Mještani su porušili kapije koje su sprečavale prolaz stazom iza male Kraljičine plaže, što je bio okidač za zakupca da zatvori hotele pod izgovorm da su njegovi gosti izgubili zagarantovanu privatnost.

Najagilniji među učesnicima protesta bili su čelnici lokalnog odbora URA-e, partije čiji funkcioneri u Vladi nemaju odgovor kako riješiti nastalu situaciju koja traje drugu godinu zaredom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NIŽU SE ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA: Sistem kao saučesnik u zločinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore su saopštili da je ,,zrelo da femicid propišemo kao posebno krivično djelo u Krivičnom zakoniku Crne Gore”. Konstatovali su i da je sistem ,,negdje zatajio”, te da izostaje preventiva i da se ,,svako malo ponavlja nasilje nad ženama i to na najbrutalniji način”

 

Četrdesetsedmogodišnja Branka Petrović iz Herceg Novog ubijena je u ponedjeljak u zoru. Nešto prije šest sati u nju je pucao njen bivši suprug Bojan Rašović (47). Nakon ubistva Rašović se, po pisanju medija, u vidno lošem psihičkom stanju, predao policiji. Oko 20 sati priveden je dežurnom tužiocu – branio se ćutanjem.

,,Za proteklih devet mjeseci ubijeno je najmanje pet žena od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera. To je brojka koja zahtijeva hitno reagovanje institucija”, kaže za Monitor  Nataša Međedović, koordinarka SOS telefona Nikšić. Ona ističe da Crna Gora nema javno dostupnih statističkih podataka o rasprostranjenosti femicida: ,,Crna Gora mora uspostaviti sistem prikupljanja i analize podataka o nasilju nad ženama i otkrivanju propusta koji dovode do ubistava žena od strane njihovih bivših ili sadašnjih supruga i partnera kao preduslov za kreiranje uspješnih strategija za sprečavanje budućih femicida. Ubistvima žena je skoro uvijek prethodila duga istorija porodičnog nasilja, a femicid se uglavnom dešavao ili dešava u trenutku kada žena odluči da napusti nasilnu situaciju”.

Dan nakon ovog femicida u istom gradu Bjelopoljac Z.A. (37), sa privremenim boravkom u Herceg Novom, pretukao je vanbračnu suprugu M.D. On je u večernjim časovima 28. juna, vrijeđao svoju vanbračnu suprugu, prijetio da će je ubiti, a zatim joj zadao više udaraca  po glavi i ramenima  držeći u ruci kuhinjsku drvenu dasku. Sud za prekršaje u Budvi, Odjeljenje u Herceg Novom, izrekao mu je maksimalnu kaznu od 60 dana zatvora, uz mjeru zabrane približavanja oštećenoj u trajanju od pola godine.

Istog dana Više tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Dalibora Nikolića (34) za svirepo ubistvo trudne supruge Zimrite Nerde koju je u noći između 15. i 16. januara tukao osam sati. U optužnici su jezivi detalji: Nikolić je od 22 sata 15. janura do 6 sati narednog dana tukao i na svirep način, sa umišljajem, lišio života bremenitu suprugu… za vrijeme dok se troje njihove maloljetne djece (od 10, osam i četiri godine) nalazilo u porodičnoj kući. Od više desetina udaraca pesnicama i improvizovanom bejzbol palicom koje je Nerda primila skoro da nije bilo mjesta na njenom tijelu bez krvavih podliva.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

LUKSUZ NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: Par ležaljki i suncobran 500 eura dan, noćenje u vili 14 hiljada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na prestižnim lokacijama sa enormnim cijenama usluga smještaja, hrane i pića, pored stranaca ima priličan broj domaćih gostiju

 

Turistički kompleks sa hotelima Sveti Stefan i Miločer, decenijski simbol elitnog turizma na Crnogorskom primorju, vidno propada, zatvoren za goste već drugu sezonu zaredom. Zaključan grad hotel Sveti Stefan, prepušten zubu vremena, napuštene i neuređene hotelske plaže našeg najpoznatijeg ljetovališta, na početku turističke sezone pružaju sliku propasti, neuspjeha i nebrige, kako države tako i zakupca, of šor kompanije Adway Investment sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, i njene budvanske filijale Adriatic properties, kojom upravlja grčki biznismen Petros Statis.

Na drugoj strani, duž obale podignuti su novi rizorti sa hotelima, vilama i apartmanima, koji luksuzom i cijenama sa kojima su izašli na tržište, daleko nadmašuju ponudu Hotela Aman Sveti Stefan. Novi ekskluzivni turistički kompleksi, nikli na lokalitetima koji se ne mogu mjeriti sa prirodnim, kulturnim i istorijskim odlikama Sveca, posluju sa cijenama usluga koje ni na Svetom Stefanu do sada nisu postignute.

Po luksuzu koji nudi, izdvaja se kompleks One&Only Portonovi, izgrađen na mjestu nekadašnje vojne baze Kumbor, na obalama Bokokotorskog zaliva. Mlade ćerke predsjednika Azerbejdžana Ilhana Alijeva Arzu i Lejla, koje, prema podacima CIN-a, stoje kao krajnji vlasnici iza kompanije koja je gradila Portonovi, imaju trenutno,  u objektima sa 5 zvjezdica, najskuplju turističku ponudu u Crnoj Gori.

Najluksuzniji objekat novog rizorta, raskošna Vila One, površine 460 kvadrata, nudi se po nevjerovatnoj cijeni od 14.000 eura za jednu noć. Vila se reklamira kao ambijent koji nudi „božanski život“ i zagarantovanu sreću onom ko je iznajmi. Pored niza specijalnih usluga, privatnog bazena, bazena za hidroterapiju, privatnog kuvara, gosti dobijaju na raspolaganju  „stručnjaka za sreću“, ličnog batlera na 24 časa, koji je zadužen da svaki trenutak u vili gostima učini sretnim i nezaboravnim. Sa sopstvenim vrtom i bogatim modernim enterijerom, Vila One predviđena je za boravak najviše 6 osoba i dvoje djece.

Kompanija One&Only raspolaže sa dodatne tri „originalne vile“, nazvane po crnogorskim planinama. U vilama Orjen, Lovćen i Rumija  smještaj je nešto jeftiniji. Jedno noćenje sa doručkom za dvoje, staje od 12.800 eura pa do 16.000, u zavisnosti od broja soba u vili. Svaka od njih ima svoj bazen i sopstvenu pješčanu plažu. To je pet puta više od cijene po kojoj se izdavala čuvena Vila 118 na Svetom Stefanu, ikona skupog i luksuznog smještaja na crnogorskom primorju. Zakupac je ovu vilu površine 165 kvadrata, u kojoj se odmarao veliki broj slavnih i bogatih gostiju, preimenovao u Vila Sveti Stefan, čija je cijena za jednu noć iznosila 3.500 eura.

Cijene soba i apartmana u hotelu One&Only prava su sitnica u odnosu na basnoslovne sume koje treba izdvojiti za uživanje u vilama. Noćenje i doručak u standardnoj dvokrevetnoj sobi staje od 1.520 do 1.930 eura, tokom jula ove turističke sezone.

Znatno su niže cijene smještaja u apartmanima kojima upravlja kompanija Portonovi. Kreću se od 490 eura pa sve do 1.900 eura za komforne stanove sa bazenom.

Ko su klijenti novog rizorta pored Herceg Novog, nije poznato. I koji su to gosti koji plaćaju na destine hijada eura za noć u izdvojenom kompleksu koji okružuje običan, domaći svijet i morska voda zaliva? Kako uopšte stižu u oazu blještavog  lukusuza i sjaja nakon što slete na aerodom Tivat? Čekaju na trajekt ili ostatak zaliva prelijeću helikopterom? Na pitanje da li uopšte ima zainteresovanih za bukiranje vila, dobili smo odgovor da je za Vilu One teško naći slobodan termin u julu mjesecu.

Astronomske cijene smještaja i usluga formirane su i u turističkom naselju Dukley Hotel&Resort sa 5 zvjezdica, izgrađenom na budvanskom Rtu Zavala. U tom stambeno-turističkom kompleksu na Budvanskoj rivijeri sve pršti od luksuza i visokih cijena.

Penthaus apartman na Zavali izdaje se po cijeni od 3.500 eura za jednu noć. Isti takav sa tri spavaće sobe cijeni se 3.936 eura. Apartmani u vilama prodaju se od 1.125 do 1.470 eura dnevno, zavisno od broja soba.

Međutim, pravo iznenađenje slijedi kod takozvanog plažnog programa i uslova za korišćenje plaža koje okružuju Rt Zavala. Za posjetioce koji nisu gosti hotela, komplet sa dvije ležaljke i suncobranom na pješčanoj plaži Guvance, preimenovanoj u Dukley Beach&Bar, staje 250 eura na dan. Uz tu cijenu sleduje flaša francuskog šampanjca, tanjir voća i 4 flaše vode marke Suza.

Postoji i premijum paket sa nešto komfornijim ležaljkama, odnosno krevetima,  koji košta 500 eura za jedan dan korišćenja. Uz ovu fantastičnu cijenu, vjerovatno jedinstvenu na Crnogorskom primorju, kompanija daje bocu skupljeg šampanjca, porciju svežih ostriga, tanjir sa biranim šumskim voćem i Suza vodu.

Nudi se i alternativa. Ukoliko gost na plaži u toku dana potroši najmanje 450 eura, one dvije ležaljke doći će mu za džaba. Ili u premijum aranžmanu, mora potrošiti najmanje 1.000 eura na jelo i piće, da bi komplet bio gratis. Šta ljudi mogu popiti i pojesti na plaži Zavale za 1.000 eura, mogu da pitaju samo neupućeni.

Na drugim dvjema plažama koje je investitor Zavale izgradio u stijenju ispod vila, pod naziovm Key west  i Escape beach, poznatog brenda Nikki beach, cijene plažnog mobilijara su slične, a ponuda obiluje specijalitetima poput jastoga, ostriga, lososa, skupocjenog šampanjca i voća. Hedonizam u punom sjaju. Kupanje i sunčanje uz ispijanje skupocjenog pjenušca na vrelom pijesku.

Sve se odigrava u neposrednoj blizini populističke Slovenske plaže, na kojoj se odmaraju i oni turisti koji smještaj plate po 20 eura za noć.

Cijene ležaljki i suncobrana na plažama i pontama Zavale nadmašile su one koje su važile na dugim prirodnim pješčanim kupalištima Miločera i Svetog Stefana u vrijeme kada su hoteli bili u funkciji. Prestankom rada najljepših plaža u režimu koji podrazumijeva propisno uređenje, plažni mobilijar, tuševe, klijentela koja ih je koristila, ostala je bez alternative. Ove plaže postale su javne, na koršćenje svih namjernika koji su voljni da sa sobom donesu sve što im je za boravak na suncu potrebno. Situaciju su iskoristili drugi hotelijeri koji su podigli cijene usluga na kupalištima kojima gazduju.

Na plaži ispred Hotela Maestral u Pržnu, komplet sa dvije ležaljke i suncobranom izdaje se za 150 eura na dan. Istovremeno noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi hotela, tokom juna, može se rezervisati po cijeni od 220-250 eura. Ludovanje sa naplatom plastičnih ležaljki i pijeska ide toliko daleko da će, po svemu sudeći, one dostići cijenu udobnog kreveta u hotelskoj sobi.

Među gostima koji borave na navednim prestižnim lokacijama sa enormnim cijenama usluga smještaja, hrane i pića, pored stranaca ima i priličan broj domaćih gostiju. Nismo ni znali da tu oko nas živi i uživa neki prebogati svijet koji baca novac i bahati se po plažama, jahtama, hotelima. To su mali izdvojeni zabrani za super bogate iza čijih kapija i ograda postoji posve drugačija realnost. Sirotinja, masovni turizam, prebukirane plaže, jeftinoća, gužva, buka… i nečisto zagađeno more koje svi jednako eksploatišu.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo