Povežite se sa nama

DRUŠTVO

,,REFORMA” SUDSTVA: Kome smeta sutkinja Nataša Bošković

Objavljeno prije

na

,,Napustite zgradu da ne zovemo obezbjeđenje”, ovim riječima su iz zgrade Sudskog savjeta, krajem prošle nedjelje, ispratili troje novinara i jednog NVO aktivistu i onemogućili ih u naumu da prisustvuju sjednici Sudskog savjeta.

I pored obećanja da ćemo dobiti objašnjenje zašto je sjednica bila zatvorena za javnost, do danas ga nijesmo dobili. Zakon o Sudskom savjetu, kao i Poslovnik savjeta, garantuju javnost.

Čemu onda kršenje zakona i konspirativnost? Jedna od tačaka dnevnog reda bila je odlučivanje o prigovoru Nataše Bošković, sudije Privrednog suda u Podgorici, na odluku disciplinske komisije, koju čine Vesna Simović-Zvicer, Stanka Vučinić i Branimir Femić, od 29. januara ove godine. Tom odlukom Boškovićeva je zbog navodnog neurednog vršenja sudijske funkcije kažnjena novčano, smanjenjem plate 20 odsto u naredna tri mjeseca.

Na prošlonedjeljnoj sjednici se očekivalo da Bošković iznese argumente u svoju odbranu, kao i da argumentuje svoje tvrdnje o nezakonitom radu disciplinske komisije. Kako je novinarima onemogućeno prisustvo, Bošković je zatražila izuzeće predsjednika Sudskog savjeta Mladena Vukčevića. Pored Vukčevića, nekadašnjeg predsjednika izvršnog odbora DPS-a i šefa kabineta Mila Đukanovića, u Savjetu su predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i ministar pravde Duško Marković, i Radoje Orović, Milić Međedović, Željka Jovović, Dobrica Šljivančanin, Loro Markić, Vesna Simović-Zvicer.

Postupak protiv sutkinje Bošković pokrenut je u septembru prošle godine, na predlog novoizabranog predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, koji je u završnoj riječi u postupku pred disciplinskom komisijom tražio da se sutkinja Bošković razriješi funkcije. Disciplinska komisija nije uvažila taj predlog.

Iako je tražio njeno razrješenje, Jovanić tvrdi da sutkinja Bošković nije na njegovom ,,udaru”. Optužuje je da neuredno vrši sudsku funkciju, te da već duži period ne zakazuje ročišta i na drugi način odugovlači postupak.

Prema Monitorovim saznanjima sutkinja Bošković je u periodu 2013. i ranije godine, za koji je vršena kontrola imala više stotina predmeta godišnje. Do sada nije bilo pritužbi na njen rad niti zakonitost presuda koje je donijela. Međutim, ustalila se praksa da se sutkinji Bošković oduzimanju ,,osjetljivi” predmeti i dodjeljuju drugim sudijama.

Bošković je sudija sa najdužim stažom u Privrednom sudu, sa preko 20 godina sudske prakse. U karijeri je vodila više sudskih sporova u kojima su okrivljeni dovođeni u vezu sa vrhom vlasti: sudski proces o kontroverznoj firmi Jube, za koju je tvrđeno da je paravan za organizovani šverc cigareta; parnica zloupotrebe novca prilikom zaprašivanja komaraca u Opštini Ulcinj; parnicu malih akcionara HTP Onogošt sa moćnicima iz HLT-a fonda; sporove KAP-a i EPCG, spor malih akcionara PKB-a i Pantomarket…

Svi ovi složeni sporovi bili su pod lupom javnosti, i prošli su bez kontroverzi što se tiče postupanja sutkinje Bošković. S druge strane, samo par mjeseci nakon što je preuzeo funkciju predsjednika Privrednog suda, Jovanić traži razrješenje sutkinje Bošković. Jovanić je jedan od aktera afere u Vrhovnom sudu, slučaja zloupotrebe službenog položaja i pronevjere više od 200.000 eura. Protiv njega je podnijeta krivična prijava koja je odbačena zbog nedostatka dokaza, a sva krivica je pala na blagajnicu u Vrhovnom sudu. Jovanićev brat Boro, bio je vozač Aca Đukanovića, a kao carinik je zbog primanja mita osuđen na godinu dana zatvora. Po preporuci Duška Markovića, pomilovao ga je Filip Vujanović.

Sutkinja Bošković kaže da Jovanić nije solo igrač, već da ispunjava direktive. Ona je pred disciplinskom komisijom ustvrdila da je inicijativa Jovanića ,,lični obračun jednog ili više moćnih pojedinaca i pokušaj da se na njenu besprekornu karijeru stavi mrlja”.

Izvori sa kojima je Monitor razgovarao tvrde da je sutkinja Bošković odavno u nemilosti predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. U sudskim krugovima je poznato da je Bošković bila jedna od rijetkih sudija koja joj se javno usprotivila. U aprilu 2008. na sjednici kolegijuma Bošković je novoizabranu predsjednicu Vrhovnog suda upozorila da nije primjereno da viče na sudije. Zamjerila se tada Bošković Medenici jer je branila rad Privrednog suda i javno istakla da sudije Vrhovnog suda često vraćaju sporove na ponovni postupak, i da nemaju petlje da meritorno presude.

Putevi Boškovićeve i Medenice ukrštali su se i ranije. Nakon urgencije premijera Mila Đukanovića prema Privrednom sudu, njegov prijatelj Zoran Bećirović je za male pare preuzeo Ski centar Bjelasica. Prethodno je iz Privrednog suda volšebno nestala dokumentacija. Sutkinja Bošković je javno ocijenila da je u Ski centar nezakonito uveden stečaj zbog interesa pojedinca. Boškovićeva je podnijela i krivičnu prijavu na koju tadašnja VDT Vesna Medenica nikada nije odgovorila. Kada su Medenicu u Skupštini Crne Gore pitali šta će uraditi povodom te prijave kazala je da je nenadležna.

Za sada oni koji su bili nenadležni kada je trebalo napreduju, dok sudije bez mrlje u karijeri odgovaraju zbog navodne neažurnosti. Teško da bi razrješenje Nataše Bošković, što je krajnji cilj ove kampanje, moglo pomoći boljem radu sudstva. Prije će biti da su trule daske u sudstvu, kad već ne mogu postići da sve bude kao oni, počele same da odbacuju zdrave elemente. A tu javnost već smeta.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo