Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Saga o lojalnosti

Objavljeno prije

na

Najviši politički dužnosnik države Crne Gore dolazio je skoro u državu Srbiju u „zvaničnu i prijateljsku posjetu”. I neka je bio. Što da ne bude, ako mu može biti da ide u zemlju s kojom njegova zemlja ima diplomatske odnose. Valjda je u posjeti radio na unapređivanju međudržavnim odnosa. U Crnoj Gori postoji ambasador te zemlje. Ona doduše, nema svog ambasadora u toj zemlji. Nema ga, jer ta ga je zemlja protjerala kao odmazdu što je njegova zemlja priznala kao samostalnu jednu zemlju u susjedstvu koja je nastala odvajanjem od dotične zemlje. Možda je i bilo najpametnije da se na tu odmazdu ne odgovara odmazdom i vraćanjem istom mjerom. No to se do kraja nikad ne zna. Ono što izgleda kao gospodstvenost može se pokazati kao slabost. Ono što izgleda kao slabost može se u konačnom rezultatu pokazati kao najefikasnija moguća gospodstvenost. Da budem iskren, nijesam shvatio šta je dužnosnik poslovao sa svojim srbijanskim kolegom. Niti sam bilo čija osoba od povjerenja kojoj bi se to iz bilo kojih razloga utajno kazivalo, niti znam nekoga ko bi mi to mogao prenijeti. A što bi mi prenosio kad sam jedno privatno lice u državi Srbiji i samo u privatnom smislu deklarisan kao Crnogorac. Moglo bi mi se, istina, prigovoriti da bar ja ne bih smio „negativno komentarisati” posjetu, jer se u njezinom toku desilo nešto što odavno spominjem bi se moralo desiti. Odavno sam tražio od visokih crnogorskih dužnosnika, kada već dolaze u Srbiju, da bi morali da nađu zgodu da razgovaraju, ako ne s predstavnicima (jer pitanje je ima li takvih i ko su i po kojoj bi osnovi mogli predstavljati nekoga), a ono bar s pripadnicima crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji.

I desilo se, dakle, da je dužnosnik Crne Gore konačno upriličio susret s Crnogorcima u Lovćencu. U izvjesnom smislu susret je imao istorijski karakter. Pokazao je da se crnogorska vlast konačno avertila da pokaže spremnost za činjenicu da crnogorska nacionalna zajednica u Srbiji naprosto postoji. Teško je reći da li je i srbijanska vlast prešutno pokazala istu takvu spremnost. U tu prešutnost ne vjerujem. Otvorenim je ostalo pitanje da li je dužnosnik bio dobro savjetovan gdje, kada i s kim da načini taj važni susret. Ili je možda bio previše dobro savjetovan. No, pitanje je za koga dobro!

Sve spekulacije o toj stvari valja ostaviti po strani. Jedino ima smisla obratiti pažnju na ono što dužnosnik nije rekao, a trebalo je da kaže, te na ono što je rekao, a nije trebalo! Nije rekao da je sa svojim srbijanskim kolegom razgovarao o položaju crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji. Nije rekao ni da je zabrinut zbog toga što ta nacionalna zajednica nema nikakav status u Srbiji. Nije rekao ni da će država Crna Gora u razvoju svojih budućih odnosa sa Srbijom posebnu pažnju posvećivati očuvanju i njegovanju nacionalnog, kulturnog i svakog drugog identiteta Crnogoraca koji žive u Srbiji.

Neka dobra duša bi poslije ovih fakata mogla da pita: A šta je onda rekao? Šta je predsjednik države Crne Gore poručio Crnogorcima u Srbiji? Poručio im je da budu lojalni državi u kojoj žive?! Naravno, takva poruka je banalna. Šta bi drugo mogao biti neko ko živi u zemlji u kojoj nije pripadnik autohtonog većinskog naroda nego da bude lojalan! U dubljem sloju značenja naslućuje se ono bitno poruke Crnogorcima u Srbiji: Šutite i poklopite se ušima, jer Crna Gora nema namjeru da vam pomogle u ostvarivanju nekog kolektivnog statusa!

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo