Povežite se sa nama

Izdvojeno

SKIJALIŠTA NA BJELASICI: SLUČAJ ŽIČARA: Kome će šestosjed od šest miliona

Objavljeno prije

na

Žičara kupljena državnim novcem i, odlukom Vlade, namijenjena za spajanje budućeg mojkovačkog i bjelopoljskog skijališta, mjesecima je uskladištena u Bećirovićevom magacinu u Kolašinu. Pokušaj državnog Skijališta Crne Gore da je premjeste sprječavaju iz privatnog Ski-centra Kolašin 1450

 

Doskora,  gotovo idilične odnose između državnog preduzeća Skijališta Crne Gore (Ski-centar Kolašin 1600) i skijališta Kolašin 1450,  čiji je vlasnik Zoran Ćoćo Bećirović, čini se nepovratno je pokvario slučaj žičara.

,,Šestosjed” kupljen državnim novcem, prvobitno namijenjen za Savin kuk na Durmitoru,  mjescima je uskladišten na prostoru koji pripada Bećiroviću. Od montiranja žičare na Durmitoru odustalo se 6. novembra 2020. godine  kada je Vlada  Duška Markovića usvojila informaciju o raskidu ugovora  između Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT),  Uprave javnih radova i firme Novi Volvox. To preduzeće bilo je zaduženo za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji šesotsjedne žičare i četiri kilometra skijaških staza  na Savinom kuku. Projekat nije bilo moguće realizovati , kako su tada objasnili iz Vlade, ,,zbog izričitih zaključaka Savjetodavne misije Centra za svjetsku baštinu pri UNESKO-u”.

Istovremeno, sa odustajanjem od postavljanja žičare na Savinom kuku, Vlada je donijela odluku da se ona iskoristi za spajanje budućeg mojkovačkog i bjelopljskog skijališta, Žarski i  Cmiljača. Poslije toga žičara je određeno vrijeme bila u jednom podgoričkom, a onda je, bez zvaničnih objašnjenja Skijališta CG, premještena u Bećirovićevo skladište u Bakovićima kod Kolašina. Navodno besplatno i na osnovu ugovora između Ski-centra Kolašin 1450 i Skijališta Crne Gore.

Do konflikta između njih došlo je kad je direktor Skijališta Đuro Milošević, na osnovu odluke Odbora direktora tog preduzeća, sredinom  septembra,  pokušao  da ,,šestosjed” premjesti  u skladišta u Mojkovacu i Bijelom Polju. Iz Bećirovićevog skijališta su to spriječili, jer im se, kako su objasnili, direktor državnog preduzeća nije obratio dopisom i nije ispoštova obaveze iz ugovora.

,,Ne želimo da radimo ništa na divlje, samo želimo da se poštuju ugovor i zakoni. Potrebno je da se obrate pismeno Ski-centru, i to direktor Skijališta  Milošević koji je i potpisao ugovor o besplatnom skladištenju. Naravno, odvoženje treba da se najavi u roku od 30 dana, kako i piše u ugovoru. Nakon toga može da se vozi gdje hoće”, prenosi portal Akteulno nezvaničan stav svog osnivača – Ski centra  Kolašin 1450.

Nakon toga, na istom portalu, u seriji  tekstova su neimenovani ,,dobro obaviješteni izvori” optuživali direktora državnog Skijališta za ,,ugrožavanje ski-turizma na sjeveru, manipulacije i politikanstvo”. Takođe, i da je ,,na prevaru pokušao da uzme šestosjed ne obavještavajući o tome direktoricu Bećirovićevog skijališta”. Ukratko, sagovornici portala zagovraju i argumentuju tezu  da je žičaru trebalo postaviti kao vezu kolašinskih skijališta sa Beranama i Andrijevicom.

Državno preduzeće nije moglo do žičare stići ni nakon što se Milošević  dopisom obratio Ski-centru Kolašin 1450. On menadžment komšijskog skijališta podsjeća da je transport šestosjeda počeo 18. septembra, nakon što je o tome usmeno obavijestio jednog od zaposlenih u Bećirovićevom skijalištu. ,,Preuzimanje predmetnih stvari je nesmetano teklo tri dana, nakon čega je iz nepoznatih razloga obustavljeno sa vaše strane. Pošto je pravo ostavodavca po ugovoru 577/21 iz 3. 12. 2021. godine da preuzme stvari iz ostave nesporno, vjerujemo da ćete po prijemu ovog dopisa, bez odlaganja, omogućiti nesmetan nastavak preuzimanja predmetnih stvari”, navodi se u dopisu koji je Milošević dostavio skijalištu Kolašin 1450.

To je, pak, prema portalu Aktuelno bilo ,,priznanje direktora Skijališta da iza leđa Kolašinaca, želi da odveze šestosjed da ‘trune’ u skladištima u Mojkovcu i Bijelom Polju”. Oni navode i kako je spajanje Bećirovićeg i državnog skijališta sa beranskim i andrijevačkim dijelom Bjelasice logično, ,,jer su staze na planini već odavno pripremljene i šuma je posječena”. Tvrde čak da bi takav projekat ,,ubrzao  ponovno otvaranje aerodroma u Beranama”. ,,Neimenovani sagovornici” portala Aktuelno nijesu, međutim, kazali da bi veliku korist od toga imao prije svega Bećirović, koji bi  besplatno dobio povezivanje infrastrukture svojeg skijališta sa ostatkom Bjelasice, zahvaljujući žičari koja je kupljena novcem građana.

Član  borda direktora preduzeća Skijališta Crne Gore Ivan Ašanin  tvrdi da je ,,slučaj  šestosjed razotkrio kako se to radilo u stara, za neke, dobra vremena,  od 90-ih prošlog vijeka,  pa do skoro“. Kako je kazao Monitoru ,,sve to liči na pokušaj da se prisvoji žičara namijenjena, Zaključkom Vlade Crne Gore br.07-5014 od 06. novembra . 2020,  za spajanje budućih skijališta Žarski i Cmiljača”

,,Iz privatnog skijališta su htjeli da je upotrijebe kako bi ‘navrnuli vodu na svoju vodenicu’. Na taj način bi bila duplirana vrijednost tog privatnog skijališta. A žičara je vlasništvo države i vrijedna je šest milona eura”, kazao je Ašanin Monitoru. On podsjeća  da su desetine miliona eura do sada uložene u mojkovačko i bjelopoljsko skijalište, te da Bjelasicu treba posmatrati kao jedinstvem prostor. ,,Bjelasica  nije samo  Ski-centar Kolašin 1450”, insistira naš sagovornik.

,,Ako je neko mislio, da to što je šestosjed privremno skladišten u  magacinu  skijališta Kolašin 1450,  znači da će je prisvojiti, u zabludi je. Odluka Vlade je jasna, a u Odboru direktora smo donijeli odluku da žičaru adekvatno skladištimo. Ona u Ski-centru Kolašin 1450 nije adekvatno skladištena, jer su korpe bile nezaštićene.  Sada će u magacinu u Bijelom Polju biti u zatvorenom, kao i na platou u Mojkovcu, gdje će biti smješteni elementi koji nijesu podložni propadanju”, objašnjava Ašanin.

On kaže da se u Skijalištima nadaju da ,,tokom kratkog boravka žičare u Kolašinu ništa nije oštećeno i da ništa na žičari ne nedostaje”. Kako bi to utvrdili, najavljuje, biće formirana komisija prije premještanja šestosjeda. Ašanin objašnjava da su ,,besmislene opštužbe sa kvazi portala” i da se time ,,pokušavaju zataškati neke radnje, koje su se u međuvremeno desile”.

,,Ne bismo voljeli da susjedske odnose skijališta 1450 i 1600  opterećuje nečija  percepcija da  je državna žičara već privatizovana. Očito  da je neko pomislio da  je, skladištenjem  tokom jedne sezone na placu u Bakovićima, žičara promijenila vlasnika. To se nije, niti će se desiti”, zaključuje Ašanin.

Iz Skijališta, međutim, nijesu objasnili koji su ih razlozi opredijelili da dio skijaške infrastrukture vrijedan šest milona eura povjere na čuvanje Bećiroviću. Takođe, ni zbog čega je, kako tvrde, neadekvatno skladištenje žičare do sada tolerisano.

Fizičko spajanje infrastrukture privatnog i državnog skijališta na Bjelasici, omogućeno je u februaru ove godine, zahvaljujući žičari . Ta žičara šestosjed, čija je dužina 1,5km, a kapacitet 2.600 skijaša na sat povezala je preko 45 kilometara skijaških staza na Bjelasici. Za korišćenje objedinjene ponude oba skijališta ljubitelji skijanja  su plaćali jedinstveni ski pas tokom prošle zimske sezone.

Dražavno skijalište Kolašin 1600 otvoreno je 2019. godine i posluje u okviru preduzeća Skijališta Crne Gore. Ski-centar Kolašin 1450 nastao je, nakon što je  Bećirovićeva firma Bepler i Džejkobson 2007. godine kupila  Ski-centar Bjelasica. Za nešto više od pola milona eura Bećirović je dobio 147.000 m2  zemljišta,  žičaru, tri ski-lifta, dva restorana, vodohvat i vodovod Jezerine-Bljušturni do. Predstavnici manjinskih akcionara bivšeg Ski-centra Bjelasica više puta su ponavljali da je, u trenutku kada je Privredni sud pokrenuo stečaj u tom preduzeću, dug bio manje od pet procenata od ukupne imovine kojom je firma raspolagala.

                                                                   Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

FOKUS

POPIS POČINJE TREĆEG DECEMBRA: Pobjeda bez poraženih

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mnogo je toga što govori da popis u Crnoj Gori nije bio i neće biti samo tehničko/statističko pitanje prikupljanja podataka neophodnih za planiranje budućih javnih politika. Zato je još važnije da u taj proces uđemo uz najveći mogući dogovor o načinu prikapljanja, unosa i upotrebe dobijenih podataka

 

U nedjelju koja prva dođe počeće popis stanovnika, domaćinstava i stanova.  Valjda. Nakon odlaganja od, ukupno, dvije godine i trideset tri dana. Prilično je izgledno da će popis trajati duže od planiranih 15 dana. Razloge znamo: manjak popisivača i moguće vremenske neprilike uobičajene za ovo doba godine.

U srijedu ujutro govorilo se o tome da su svi uslovi iz prošlonedjeljnog sporazuma vlade, opozicije i nacionalnih savjeta ispunjeni i da popis počinje u četvrtak 30. novembra. Čak je i Monstat (Uprava za statistiku) počeo podjelu popisnog materijala popisivačima.

Popisivači sjutra izlaze na teren, saopštio je direktor Monstata Miroslav Pejović pozivajući građane „da im otvore vrata“. On je insistirao da se popis može sprovesti sa postojećih 3.300 popisivača (Monstat je, u nekoliko puta ponavljanim, konkursima tražio njih 3.800) a da su svi uslovi iz Sporazuma o popisu ispunjeni. “Posljednji preduslov je specifikacija za softver (za kontrolu unijetih podataka – prim. Monitora) koji se najavljuje. Specifikacija je pripremljena od strane Uprave za statistiku. Sopstvenim kapacitetima, samoinicijativno, izradili smo ovu specifikaciju i dostavićemo je  vladinoj komisiji, koja će biti formirana u narednim danima”, kazao je Pejović.

Iza podna saznajemo da ništa nije gotovo. Iz DPS – a   su poručili da dogovoreno u Sporazumu nije realizovano, iako „nema sporenja oko uslova koje treba ispuniti“. Po njihovom tumačenju, manjak popisivača u odnosu na priželjkivani broj i „činjenica da do danas nemamo specifikaciju projektnog rješenja softvera“ su dovoljan razlog da od vlade zatraže da se popis odloži za još nekoliko dana. U suprotnom, zaprijetili su iz DPS, oni neće učestvovati u popisnom procesu „nego će ga obesmisliti“.

Danijel Živković, v.d. predsjednika te partije, tražio je od vlade da početak popisa još jednom odloži  “za pet ili sedam dana” kako bi do kraja završili započeti posao. “Šta je problem da sjednu komisije, pripreme specifikaciju softvera, da vidimo šta nedostaje i na kraju završimo sve kako dolikuje ozbiljnim ljudima”, poručio je Živković ne osvrćući  se na činjenicu da opozicija, do tog trenutka, nije imenovala predstavnika koji bi, prema postignutom dogovoru, bio i predsjednik vladine Komisije za praćenje uspostavljanja softvera za kontrolu popisnih podataka.

Pokazalo se da zahtjev DPS-a “nije problem”. I da kucaju na otvorena vrata. U srijedu poslije podne premijer Milojko Spajić izlazi sa konačnom ponudom: “Ja ću danas obaviti razgovor sa predstavnicima partija skupštinske većine i u cilju inkluzivnosti koju Crna Gora nikada nije vidjela, a mislim da smo jako blizu tome, poslao bih poruku DPS-u, odnosno predstavnicima opozicije, da (popis) odložimo na tri dana, odnosno do 3. decembra i da vidimo da li su njihove namjere dobre ili loše. Ovo je mjera kompromisa i da se stvarno svi kao društvo okupimo da taj popis prođe kao jedna tehnička stvar. Ukoliko se ne prihvati 3. decembar kao početak, mi počinjemo sjutra”, saopštio je Spajić uz najavu da će nekoliko sati kasnije izaći sa konačnim rješenjem.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

VESNA MEDENICA VRHOVNA PRESUDITELJKA IZVAN SUDNICE: SMS pravosuđe

Objavljeno prije

na

Objavio:

U medijima objavljeni sadržaji preuzeti iz telefona Vesne Medenice potvrdili su  ono što je  odavno javna tajna – državno pravosuđe bilo je  pod vladarskom kućom Đukanović, podređeno ličnim interesima uskog kruga ljudi na vrhu

 

Javnost je ovih dana iznenadio dodatak na već ustaljenu praksu objavljivanja SKY ECC kriptovanih prepiski između kriminalnih grupa i visokih operativaca policije koji su zajednički švercovali drogu i borili se protiv neprijatelja “države”, “Šefa” režima, i “poslovne” konkurencije. Prilikom hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice na podgoričkom aerodromu u aprilu 2022. godine, oduzet joj je i mobilni telefon. Nakon godinu i po mediji su počeli objavljivati sadržaje sa Whatsapp aplikacije koji su pronađeni na telefonu.

Treba imati u vidu da ti sadržaji nisu bili predmet optužnice koju je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podignulo sredinom oktobra prošle godine protiv bivše šefice pravosuđa, njenog sina Miloša kao organizatora kriminalne grupe i ostalih članova. Gro optužnice se bazira na SKY prepiskama koje su crnogorskim istražiteljima dostavili Europol francuski Apelacioni sud putem međunarodne pravne pomoći.

Sadržaji koji su objavljeni, pod uslovom da su vjerodostojni i tačni, svakako su zavrjeđivali pažnju javnosti u interesu javnosti. Potvrdili su ono što je odavno javna tajna –  državno pravosuđe pod vladarskom kućom Đukanović bilo je podređeno ličnim interesima uskog kruga ljudi na vrhu.

U ispovijesti portalu Press Ana Pešukić (koja je radila u kući Aca Đukanovića, brata bivšeg predsjednika države) je u detalje opisala kako je predsjednica Vrhovnog suda Medenica dolazila na kafenisanje i raporte kod Prvog brata koji ju je dočekivao u pidžami u preuređenom podrumu njegove zgrade. Osim Medenice raportirali su i mnogi drugi uključujući i tadašnjeg direktora crnogorske policije Veselina Veljovića koji je  u pritvoru zbog zloupotrebe službenog položaja.

Procurjele Whatsapp prepiske, na kojima su se do sada pojavile Jelena Perović, direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i ranija šefica cetinjskog osnovnog suda, i sudija Suzana Mugoša, najpoznatija po javno prenošenoj telenoveli Afera Državni udar i presudi liderima tada opozicionog Demokratskog fronta (DF), su pokazale hijerarhiju tadašnjeg sistema. Kako se Medenica ponašala prema vladaru zemlje i njegovom bratu (i sestri) tako su se i njoj podređeni u pravosuđu ponašali prema njoj – podnosili raporte i tražili mišljenja uz teferič na koji bi ih ona pozivala. Potčinjeni su predlagali i nove poslušnike i podobne za radna mjesta.

Jelena Perović je u poruci od 15. juna 2020,  pomenula svoju savjetnicu J.J. koja je između ostalog i  “Crnogorka…Sva je na svom mjestu”. Medenici je godilo da ima osobu kojoj je jedan od pluseva u karijeri trebalo biti i nacionalna pripadnost – što se kosi sa svakim mogućim zakonom. Isti Medeničin  kurs vidio se i u njenoj poruci nakon presude Apelacionog suda kojom je ukinuta prvostepena osuđujuća presuda u Državnom udaru. Da li sudijama apelacionog vijeća ili optuženima ili svima, opsovana je “majka četnička” od šefice pravosuđa koja je početkom 90-tih podržavala ratnike koji su vodili  borbu za stvaranje  Velika Srbije. U istom poslu je zdušno učestvovao i Šef,  tadašnji premijer Milo Đukanović.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

JEMSTVO U CRNOJ GORI: Odbijeni milioni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iznos ponuđenog jemstva samo u posljednje četiri odbijene ponude prelazi 10 miliona, što u novcu što u nekretninama

 

Samo tokom ove godine Viši sud u Podgorici odbio je kao neosnovane najmanje četiri ponude advokata odbrane da njihovi klijenti budu pušteni da se u daljem postupku brane sa slobode. Iznos ponuđenog jemstva u cjelokupnim slučajevima prelazio je 10 miliona, što u novcu što u nekretninama.

Tako je nedavno Viši sud u Podgorici, odbio je kao neosnovano jemstvo od 1,3 miliona eura za ukidanje pritvora predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću, koji je prema navodima optužnog akta, učestvovao u švercu tri pošiljke kokaina ukupne težine oko tonu i po.

Odbrana je, za slobodu okrivljenog Božovića nudila 1.185.110 eura u nekretninama koje su za njega ponudile porodice dvije sestre njegovog pokojnog oca kao i 120.000 eura u gotovini koji je položila firma ,,Zlatar“ iz Nikšića u vlasništvu njegovih prijatelja.

Svoju odluku  iz Višeg suda obrazlažu odluku time da se jemstvo kao mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka može odrediti samo ako je pritvor određen po pritvorskim osnovima iz člana 175 stava 1 tačka 1 i 5 ZKP.

Uz to pojašnjenje stiglo je još jedno – pritvor okrivljenom Božoviću je određen, a zatim i produžavan rješenjima Višeg suda u Podgorici zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i nesmetanog vođenja postupka, s obzirom na to da je u pitanju krivično djelo za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna i koje je posebno teško zbog načina izvršenja ili posljedica.

Nešto manji iznos jemstva ponudila je porodica bivšeg direktora Veselina Veljovića. Riječ je o iznosu od 928.000 eura u nekretninama i gotovini kako bi se Veljović branio sa slobode optužbi Specijalnog tužilaštva da je zloupotrijebio službeni položaj.

Na tu odluku se još čeka, ali valja podsjetiti da je Viši sud krajem oktobra odbio prethodni prijedlog, kada je za njegovu slobodu ponuđeno jemstvo u nekretninama u vrijednosti od 585.000 eura.

Veljović je uhapšen 24. jula na Žabljaku zbog sumnje da je osumnjičenom vođi kriminalne grupe Aleksandru Mrkiću, koji se tereti za krijumčarenje cigareta, odavao službene informacije o tome kada su planirani pretresi.

I nekoliko bliskih prijatelja uhapšenog Dejana Kneževića založili su svoju imovinu u vrijednosti od oko 770.000 eura, kao garanciju da taj bivši pomoćnik direktora Uprave policije neće pobjeći ako mu sud ukine pritvor. U tom slučaju na odluku Višeg suda i dalje se čeka, ali se čeka i stav Višeg suda nakon što je Apelacioni ukinuo rješenje kojem je Kneževiću produžen pritvor.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo