Povežite se sa nama

MONITORING

Spas za građevinare

Objavljeno prije

na

Bila je to radosna vijest: Vlada će, javili su iz Ministarstva uređenja prostora početkom godine, omogućiti oko 1000 povoljnih stambenih kredita, sa kamatnom stopom do pet odsto. Pominjali su se jeftini stanovi, do 900 eura po kvadratu, za ratu od samo 200 eura. A u njima zadovoljni i srećni mladi bračni parovi, lica sa invaliditetom i državni službenici, prioritetne grupe za dobijanje kredita.

Imajući u vidu da crnogorske banke nude stambene kredite po kamatnoj stopi od sedam do 12 posto, a građevinci kvadrate za 1.300 eura u prosjeku, mnogima je zaiskrila nada.

,,Kao odgovorna izvršna vlast, u veoma složenom ekonomskom periodu, Vlada Crne Gore ovim projektom pokazuje da ne želi da čeka kada su u pitanju vitalne potrebe građana”, dio je svečanog govora Branimira Gvozdenovića, ministra uređenja prostora na tu temu, koji se može naći na vladinom sajtu posvećenom tom projektu. „Projekat ima za cilj da Vam omogući da, na jednostavan, pravičan i ekonomski isplativ način, dođete do sopstvenog doma”. Tu je i najtvrđim podstanarima suza kanula.

NEMOGUĆI USLOVI: Kako je iz Ministarstva uređenja prostora pristizalo sve više detalja o projektu, postalo je jasno da vladina najveća briga nijesu podstanari. Vlada je pred potencijalne korisnike subvencionisanog kredita postavila teške prepreke.

Uzmimo kao primjer mladi bračni par, jednu od grupa za koje je Vlada navodno posebno zainteresovana. Da bi dobili kredit, od njih se traži da skupa nemaju primanja veća od 750 eura. To bi značilo da su im zarade ispod prosjeka. Prosječna plata u julu ove godine iznosila je 466 eura, dok je prosječna potrošačka korpa bila 753 eura. Istovremeno, od istog mladog bračnog para koji zajedno zarade tek za hranu traži se da nijesu kreditno zaduženi. Takvih je malo, ako ih uopšte ima.

Taj kriterijum nije jasno postavljen uslov, ali računica pokazuje da oni ne smiju imati kreditna zaduženja veća od 100 eura po mjesečnoj rati, skupa, ako žele bar garsonjeru u Podgorici, pošto se mogu zadužiti maksimalno 40 odsto od ukupnih primanja. Na vladinom sajtu objašnjeno je da će ukoliko im rata bude 200 eura moći da podignu 33 hiljade eura.

Ni tu nije kraj. Čak i ako ispune taj uslov, oni će morati, bar u Podgorici, da za garsonjeru doplate minimum 3.300 eura. Uz učešće od najmanje pet odsto, odnosno hiljadu i šesto eura ako su iz kategorije – mladi bračni par. Vlada će subvencionisati samo kupovinu stanova čiji je cijena do 900 eura po kvadratu. U Podgorici je, objavili su nedavno iz Ministarstva uređenja prostora, minimalna cijena ponuđenih stanova hiljadu eura. Većina, 83 odsto stanova kreće se do 1100 eura po kvadratu, pa je vjerovatnije da će morati da doplate čak 6.600 eura.

Kako mladi bračni par koji može da plati tek hranu ima ušteđenih osam hiljada eura, niko ne zna.

Vjerovatnije je da će morati da se zaduže, odnosno uzmu dodatni kredit po postojećim kamatnim stopama. Kad se sve preračuna, ispada da će im vladin kredit, ako nemaju ušteđevinu, omogućiti tek dvadesetak eura nižu ratu od one koje već nude crnogorske banke.

GRAĐEVINARI BEZ GRANICA: Uz sve to, oni neće moći da kupe stan koji žele. Vlada je već pozvala građevinske firme i investitore da ponude stanove, koje će građani kupovati za odobreni kredit. Kupiti stan „na jednostavan, pravičan i ekonomski isplativ način” značilo bi valjda da možeš da trguješ ono što ti najviše odgovora, a nudi se na tržištu. A ne ono što Vlada, tj. građevinari, misle da treba da trguješ.

Građani će moći da kupe stanove od 22 građevinske firme i pet fizičkih lica koje su se prijavile na konkurs. Među njima su, za sada se zna: Zetagradnja, Neksan, Lipa…. Ko su pet fizičkih lica koji su se prijavili na vladin konkurs, od njih nijesmo uspjeli saznati. Zanimljiv detalj, među firmama koje su dostavile ponude je i Fond za solidarnu gradnju, osnovan kako su i osnivači navodili „ne za prodaju stanova na tržištu”. Iz Ministarstva uređenja prostora objašnjavaju za Monitor: „Vlada Crne Gore nije ulazila u unutrašnju strukturu i poslovnu politiku ponuđača. Koliko je u ovom trenutku poznato, pomenuti Fond je ponudio jedan dio stanova za koje članovi nisu bili zainteresovani ili nisu bili finansijski sposobni”.

U svakom slučaju, kupovina stanova u starogradnji, po možda nižim cijenama, ne dolazi u obzir. Ministarstvo uređenja prostora i za to ima objašnjenje. ,,Kroz potrebnu dokumentaciju koju su građevinske kompanije i investitori bile u obavezi da dostave, između ostalog su zahtijevane bankarske garancije i obezbjeđenja, što u bitnoj mjeri rasterećuje same građane u procesu rješavanja svojih stambenih potreba. Pravičnost i ekonomičnost u ovom slučaju se obezbjeđuje na način da se rizik od ulaganja u nesigurne investicije svede na najmanju moguću mjeru”, objasnili su za naš list. Šta reći.

Istovremeno, saznajemo, da je dobar dio stanova koji će biti ponuđeni‚ još u izgradnji. Neki od investitora, kako su objasnili, imaju tek parcele na kojima će započeti gradnju.

Konačno, na pitanje zašto nijesu, ako ništa, granicu za subvencije postavili na minimum 1.000 eura, iz ministarstva su objasnili da „nijesu mogli pretpostaviti prosječnu cijenu kvadrata koju će ponuditi investitori i građevinske firme”. Nije ni trebalo pretpostavljati. Tačno se zna koliko je prosječan kvadrat u Podgorici. Sigurno nije 900 eura.

Korisnici kredita neće moći da kupe ni stan veličine koji žele. Kvadratura će biti ograničena. Ali kako ministar Gvozdenović kaže, slobodni su da „kupe stan na prvom, drugom ili petom spratu”.

Na kraju, pravo prvenstva imaju oni koji prvi predaju aplikaciju, odnosno prvih hiljadu kojima banke odobre kredit. Iako je navodno Vlada bolećiva na mlade bračne parove i lica s invaliditetom, ako ne požure, nikom ništa. „Ovaj sistem je manje podložan greškama nego ostali”, kažu u Ministarstvu.

KO ŠTA DOBIJA: U bankama većinom nijesu željeli da komentarišu vladin projekat. Nezvanično, saznajemo, da su stambeni krediti koje crnogorske banke nude većinom „stali”, jer građani s nestrpljenjem iščekuju vladine povoljnosti.

Za sada je nesporno da se jedino građevinci nijesu morali prilagođavati projektu. Oni su samo ponudili svoje neprodate stanove, završene i nezavršene, po cijenama koje inače „drže”.

A da im nije baš išlo u posljednje vrijeme, i sami su javno govorili. „Ponuda je mnogo veća od tražnje i nikada ranije nijesmo bili u prilici da završimo objekat a da ne mogu da se prodaju stanovi”, požalio se u junu ove godine Blagota Radović, vlasnik firme Zetagradnja, jedne od prijavljenih na sadašnjem vladinom konkursu. Da nije išlo pokazuju i oglasi agencija za nekretnine koje mjesecima bezuspješno oglašavaju stanove u izgradnji te firme. I ne samo te. Mile Grujić, vlasnik Normal kompani upozorio je tada da će ukoliko banke ne budu davale povoljnije kredite, a cijene stanova nastave da padaju „mnogi građevinari biti na granici rentabilnosti”.

Onda je uskočila Vlada. Građevinari će sačuvati cijene, a prodati stanove. Građani će ih „pravedno i ekonomično” kupiti, htjeli ne htjeli. I svi srećni.

Računica kaže da će ovaj kredit pogodovati samo građevincima i onim građanima koji će moći da kupe stan za manje od 900 eura po kvadratu. To nijesu oni koji žive u Podgorici.

Ne zato što Vlada njih manje voli nego ostale. Nego zato što je „slaba” na podgoričke građevinare.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

Izdvojeno

POSLIJE IBAR-A: Ko će u vlast, ko niz vodu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministar pravde Andrej Milović, ukoliko parlamentarna većina usvoji  prijedlog premijera Milojka Spajića  za njegovo razrješenje, neće sa te pozicije otići zbog IBAR-a, ili loših zakonskih rješenja.  U središtu političkih trvenja u vlasti, kojih je sve više, nijesu  principi i reforme, već borba za moć

 

Tek što su u parlamentu usvojeni tzv IBAR zakoni, krenula su politička trvenja. Sedmica je otvorena konferencijom za štampu ministra pravde Andreja Milovića, na kojoj je on pozvao premijera Spajića da predloži Skupštini  da ga razriješi.

„Predsjedniče Vlade Spajiću, pozivam Vas da uputite prijedlog Skupštini za smjenu ministra pravde koji Vas je svugdje branio. Šta će reći plenum i kako će komentarisati moj dosadašnji rad – vidjećemo”, saopštio je Milović. U nastavku je obrazlagao kako je zbog IBAR-a ćutao kada je „mučki protivstatutarno“ isključen iz Pokreta Evropa sad, te ocijenio da je došlo vrijeme da Spajić i on svedu političke i institucionalno račune: „Prije negoli njegovo toksično okruženje, a onda i on povuče sve ka ponoru, kako PES koji je počeo da vuče ka ponoru, tako Vladu i cijelu Crnu Goru“.

Konferencija je uslijedila nakon što je Spajićeva Vlada donijela krajem sedmice odluku da jedan od IBAR zakona iz domena pravosuđa u parlamentu na završnoj sjednici  predstavlja Momo Koprivica, potrpedsjednik Vlade za politički sistem, a ne ministar pravde. Prethodno je Spajić uputio notu predsjedniku Parlamenta Andriji Mandiću da ministri ne mogu u Skupštini prihvatiti bez konsultacija sa Vladom amandmanske intervencije. Nakon što je Milović prihvatio jedan od amandmana, za koji kaže da je „čisto tehnički“, odlučeno je da ga zamijeni Koprivica, koji bi prema nezvaničnim izvorima, mogao biti novi ministar pravde.

Premijer je uzvratio prijedlogom Skupštini za razrješenje Milovića.  „Nakon što sam, kada su mi obaveze to dozvolile, ispratio današnji nastup ministra Andreja Milovića, moram priznati da sam sasvim siguran u ispravnost odluke da Skupštini predložim njegovo razrješenje“, ocijenio je Spajić odmah nakon konferencije, nakon čega je taj prijedlog uputio parlamentu.

“Sa tom odlukom, istini za volju, upoznao sam ga prije njegovog javnog istupa, što njegovu konferenciju za medije u konačnom čini običnom predstavom za javnost”, saopštio je.  „Preciznosti radi, Milovićevi raniji nastupi u javnosti, na koje sam mu vrlo jasno skretao pažnju, a na momente ih se i stidio, razlog su podnošenja prijedloga za njegovu smjenu, koji zbog rada na ispunjavanju evropske agende nije mogao biti podnijet ranije”.

Konačno, Spajić je optužio Milovića da je “stao rame uz rame sa predsjednikom Crne Gore  u pokušaju destabilizacije integriteta Vlade i time urušavanja evropskog puta Crne Gore”.  Spajić tvrdi : “Nije slučajnost da u trenutku kada su i Vlada i Skupština demonstrirale rezultate u poglavljima 23 i 24 i ispunile neophodne uslove za dobijanje IBAR-a, kreće koordinisana opstrukcija ministra Milovića i predsjednika Milatovića”.  Milatović je prethodno odbio da potpiše dva od 12 IBAR zakona koji su mu upućeni. Jedan se odnosi na zakon o RTCG, a drugi o sudskom savjetu. Civilni sektor smatra da su Milatovićevi razlozi za kritiku tih rešenja opravdani.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

AFERA TUNEL: Izgubljeni u mraku

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok čekamo da istina konačno izađe iz tunela, ako tamo već nije trajno zatrpana i zabetonirana, predstavnici nove vlasti svu krivicu za sve evidentniji neuspjeh istrage prebacuju na svoje prethodnike. Ostaje samo kontinuitet neriješenih zločina koji su potresli Crnu Goru

 

Da je u administrativnom centru Podgorice, u kojem se nalaze najvažnije državne institucije, u tajnosti iskopano 30 metara tunela od stambene zgrade do depoa Višeg suda, saznali smo u septembru prošle godine. Činjenica da je, neopaženo, moguće iskopati tunel u zoni u kojoj se nalaze štićeni objekti poput Skupštine, Vlade, Ustavnog suda, Centralne banke, otvorilo je brojna pitanja o stanja u bezbjednosnom sektoru u Crnoj Gori.

Devet mjeseci kasnije sumnje su samo produbljene. Ove sedmice, Osnovni sud u Podgorici ukinuo je pritvor državljaninu Srbije Vladimiru Eriću, osumnjičenom da je učestvovao u kopanju tunela koji je vodio do depoa Višeg suda. Erić je bio u pritvoru od marta, kada je na osnovu međunarodne potjernice izručen iz Švedske. Iz suda je saopšteno da se Erićev DNK ne poklapa sa tragovima koji su pronađeni u tunelu.

,,Imajući u vidu navedene rezultate DNK vještačenja, dovedena je u pitanje osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična djela stavljena mu na teret, što za posljedicu mora imati ukidanje pritvora okrivljenom”, naveli su iz suda. Iz Osnovnog državnog tužilaštva su uložili žalbu Višem sudu na ovu odluku, te naveli da imaju dokaze i da je njihova istraga u završnoj fazi.

U sklopu istrage, do sada su bile uhapšene četiri osobe iz Podgorice – Katarina Baćović, Nikola Milačić, Ivica Piperović i Marijan Vuljaj, zbog sumnje da su povezani sa kopanjem tunela. Vrhovni sud u januaru ove godine odbio je da im produži pritvor, jer Osnovno tužilaštvo nije navelo za koje krivično djelo ih tereti, za koji period, niti su date činjenice na osnovu kojih se traži produženje pritvora.

Po saznanjima policije u kopanju tunela učestvovali su i državljani Srbije Veljko i Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić. Osim oslobođenog Erića, ostali osumnjičeni su i dalje nedostupni crnogorskim istražiteljima. Tokom dosadašnje istrage nije pronađen nijedan predmet iz dokaznog materijala koji je ukraden iz depoa Višeg suda.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

DPS FENOMENOLOGIJA: Između štitonoša i insajdera

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prijetnja Đukanoviću danas su oni sa kojima je gradio višedecenijski sistem nejednakih i privilegovanih. I koji su od tog sistema profitirali. Brane ga, ako treba i “radikalno”, mladi nasljednici koji nemaju teško breme prošlosti, ni prve milione. Ponašanje novih čelnika DPS  svjedoči da oni,  uprkos onom prividu neposrednih izbora, nijesu  izabrani  već – zaglavareni. Vođa je  i dalje vođa

 


Danijel Živković
, lider Demokratske partije socijalista zacementirao je ove sedmice mogućnost da ta stranka sa novim rukovodstvom krene putem reformi. U razgovoru za podgoričku Antenu M, Živković je poručio da će odgovor na eventualno hapšenje Đukanovića biti- “radikalan”.

“Ako postoji ta i takva namjera, i ako neko misli da će političkim uticajem ili instrumentalizacijom pravosuđa da pokrene i nastavi spiralu revanšizma ili da kroz iskazanu namjeru eventualno krene u takav naum, onda nemojte da imate dilemu da će odgovor biti radikalan. To znači da ćemo se organizovati dovoljno dobro da ćemo takve naume spriječiti”, saopštio je mladi Đukanovićev nasljednik.

I ranije se vidjelo da novo rukovodstvo DPS-a ne namjerava da napravi otklon od Đukanovićevog nasleđa i suštinski reformiše stranku. Jedan od nedavnih očiglednih znakova bio je i onaj kada je Živković  stao iza  Đukanovićevih opasnih poruka da  hapšenja bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića i nekadašnjeg visokog funkcionera bezbjednosnog sektora Zorana Lazovića mogu rezultirati osvetama.  Istih dana mlado rukovodstvo DPS-a stajalo je uz Đukanovića i na sahrani Nikšićanina Brana Mićunovića, sa kojim je višedecenijski vođa svojevremeno dijelio međunarodnu optužnicu za šverc cigareta. To je onaj zvanični dio. Nezvanično, dijelili su još toga.

Živkovićeve najnovije poruke govore ne samo da ova stranka pod novim rukovodstvom institucije poštuje samo ako ih kontroliše, već i da se zarad bespogovorne lojalnosti Đukanoviću, odriče i svoje evropske maske.

Sa Živkovićem se slažu i ostali u stranci. Potpredsjednik DPS-a Jevto Eraković saopštio da je Živkovićeva izjava primjerena i da je njom poslata poruka da “niko neće mirno posmatrati da se nešto dešava nezakonito, protivustavno i selektivno…, nego da želimo svim sredstvima da branimo ono što je u okvirima zakona i Ustava Crne Gore”.  Po Erakoviću je normalno da Đukanović bude izvan zakona. Nedodirljiv.  Po onoj, svi smo jednaki, samo su neki jednakiji.

Sve zajedno to svjedoči da novo vođstvo DPS- a, uprkos onom prividu neposrednih izbora, nije izabrano  već – zaglavareno. Vođa je  i dalje vođa.

Živkovićeva najava radikalnog odgovora na eventualno Đukanovićevo hapšenje  uslijedila je nakon prošlonedeljne objave hrvatskog Jutarnjeg lista  da bi Đukanović mogao biti lišen slobode “sljedećih dana”, i da su to saznali “iz dobro obaviještenih izvora u Podgorici bliskih tom nekadašnjem crnogorskom lideru”.

„Dakle, kako se priča po Podgorici, državno tužilaštvo, koje je sada pod kapom vladajuće prosrpske koalicije, to bombastično hapšenje priprema nakon što se navodno dogovorilo s nedavno iz Velike Britanije izručenim ‘biznismenom’ Duškom Kneževićem koji je navodno pristao da sarađuje i bude ‘zaštićeni svedok pokajnik'”, navodi Jutarnji list.

Duško Knežević saslušan je u tužilaštvu povodom afera Ničija kuća i Prvi milion, koje se vezuju za Đukanovića,  a za koje Knežević tvrdi da ima dokaze. On je, međutim, odbio da ih iznese „dok mu se ne pruže određene garancije“.

Analitičari ukazuju  da posljednje izjave iz DPS-a nesporno predstavljaju prijetnje i pritisak na tužilaštvo, i da imaju za cilj da “delegitimizuju” rad te institucije. Takođe, smatraju da je u pozadini zebnja Đukanovića od Kneževićevih insajderskih informacija koje bi mogao saopštiti tužilaštvu. Specijalani tužilac Vladimir Novović je tako bio tema kritika poslanika DPS- a  na ovonedjeljnoj sjednici o IBAR zakonima.

“Prisutan je  narativ o Skaj tužiocu (Novoviću), ‘političkim tasterima’ i slično. Ovim se podriva povjerenje javnosti ili bar dijela javnosti u rad ovog organa, s jasnom porukom da su otvoreni postupci nepravedni i da će i ovo proći. Time se šalju i poruke kojima će se podići moral u svojim redovima, odnosno da politička snaga i dalje stanuje u ‘njihovim’ redovima”, ocjenjuje Sergej Sekulović, analitičar i bivši ministar unutrašnjih poslova.  

Direktorica Akcija za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević ocijenila je da je pozadina ovakvih izjava  uvijek ili pokušaj uticaja na tužilaštvo ili dodvoravanje onome kome se nudi zaštita. Ona smatra  da na tužilaštvo te prijetnje ne bi trebale da utiču. “Osim da se eventualno pripreme za procesuiranje svih tih najavljenih krivičnih djela ako ona budu izvršena”.

Većina vladajućih partija oštro je reagovla na poruke Živkovića, osim iz Nove srpske demokratije. Funkcioner te stranke Jovan Vučurović saopštio je da  ne vidi problem u tome i da „svi imaju pravo da brane svoje ljude“ . I od zakona valjda.

U svakom slučaju, zanimljiva je aktuelna  DPS fenomenologija.  Prijetnja Đukanoviću danas su oni sa kojima je gradio višedecenijski sistem nejednakih i privilegovanih. I koji su od tog sistema profitirali. A brane ga, ako treba i “radikalno”, oni koji iza sebe nemaju teško breme prošlosti, ni prve milione.

Neki od dugogodišnjih Đukanovićevih saboraca postaće i njegova politička konkurencija.  Bivši DPS premijer i dugogodišnji šef tajne policije u doba Đukanovića, Duško Marković bi u  narednih petnaestak dana, javili su mediji,  trebalo da objelodani program i osnivače partije koju osniva. Marković je nedavno podnio ostavku na članstvo u DPS-u.

Duško Marković se povezuje sa brojnim aferama prethodnog režima, između ostalog sa švercom cigareta i tzv. mojkovačkim kriminalnim klanom, što je on više puta negirao, tvrdeći da su te optužbe “najobičnija” glupost”. Markovićev kum Veselin Veljović, još jedan od stubova bivšeg režima čije se ime takođe vezivalo za mojkovački klan, uhapšen je u julu prošle godine. Tužilaštvo ga tereti ga da je povjerljivim informacijama pomagao šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete. Marković je bo na čelu tajne policije u vrijeme ubistva urednika Dana Duška Jovanovića.  Deceniju nakon ubistva saopštio je da je dok je bio na čelu tajne službe upozoravao MUP  da je Duško Jovanović  ugrožen.  Tadašnji urednik Dana Nikola Marković podnio je zbog te izjave krivičnu prijavu tražeći da se Duško Marković „ odrekne imuniteta i progovori o svemu što je kao načelnik Službe državne bezbjednosti znao, a što se tiče ubistva Duška Jovanovića, odnosno da nam kaže ko je to prijetio i od koga je bio ugrožen život tadašnjem glavnom i odgovornom uredniku lista Dan.“  Marković se nije odrekao imuniteta i do danas na tu temu više nije rekao ništa. Zbog afere  trgovinom ženama S. Č, SDP je 2003. godine odbio da podrži njegovo imenovanje za ministra policije.

Marković se danas predstavlja kao budući lider nove partije koji nikad nije bio “ničije oruđe – pojedinaca, interesnih grupa, medija, pa ni DPS-a”, kako je napisao na mreži X.

Programski manifest i osnivači Markovićeve partije, biće, kako se najavljuje, predstavljeni na konferenciji za medije u narednih desetak dana. Stranka će se navodno temeljiti na evropskim vrijednostima i građanskom konceptu društva, a inicijativni odbor partije broji oko 50 članova koji su predstavljeni kao  – “doktori nauka, profesori, ljekari, inženjeri, ugledni pravnici, ekonomisti”. Za sada se samo zna da je među njima bivša ministarka nauke u Markovićevoj vladi  Sanja Damjanović.

Novo rukovodstvo DPS-a sa posljednjim izjavama pomaže  da  Duško Marković, „crna kutija“ Đukanovićevog režima, nastupa kao nekakav reformista. Baš kao što su za Đukanovićev rejting i dobre rezultate DPS-a na izborima najzaslužnije nove vlasti.  Prema nedavnom istraživanju DAMAR-a Đukanović je treći najpopularniji političar (iako to zvanično nije)u Crnoj Gori, odmah nakon Jakova Milatovića i Milojka Spajića. Isto istraživanje pokazuje da bi u slučaju samostalnog nastupa partija na izborima PES imao  22,8 odsto glasova,a DPS – 21, 1 odsto. Na lokalnim izborima u Budvi DPS je osvojio sedam mandata, a u Andrijevici 11 mandata i najbolji pojedinačni rezultat, bolji nego na parlamentarnim izborima.

Srećne promjene.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo