Povežite se sa nama

MONITORING

Spas za građevinare

Objavljeno prije

na

Bila je to radosna vijest: Vlada će, javili su iz Ministarstva uređenja prostora početkom godine, omogućiti oko 1000 povoljnih stambenih kredita, sa kamatnom stopom do pet odsto. Pominjali su se jeftini stanovi, do 900 eura po kvadratu, za ratu od samo 200 eura. A u njima zadovoljni i srećni mladi bračni parovi, lica sa invaliditetom i državni službenici, prioritetne grupe za dobijanje kredita.

Imajući u vidu da crnogorske banke nude stambene kredite po kamatnoj stopi od sedam do 12 posto, a građevinci kvadrate za 1.300 eura u prosjeku, mnogima je zaiskrila nada.

,,Kao odgovorna izvršna vlast, u veoma složenom ekonomskom periodu, Vlada Crne Gore ovim projektom pokazuje da ne želi da čeka kada su u pitanju vitalne potrebe građana”, dio je svečanog govora Branimira Gvozdenovića, ministra uređenja prostora na tu temu, koji se može naći na vladinom sajtu posvećenom tom projektu. „Projekat ima za cilj da Vam omogući da, na jednostavan, pravičan i ekonomski isplativ način, dođete do sopstvenog doma”. Tu je i najtvrđim podstanarima suza kanula.

NEMOGUĆI USLOVI: Kako je iz Ministarstva uređenja prostora pristizalo sve više detalja o projektu, postalo je jasno da vladina najveća briga nijesu podstanari. Vlada je pred potencijalne korisnike subvencionisanog kredita postavila teške prepreke.

Uzmimo kao primjer mladi bračni par, jednu od grupa za koje je Vlada navodno posebno zainteresovana. Da bi dobili kredit, od njih se traži da skupa nemaju primanja veća od 750 eura. To bi značilo da su im zarade ispod prosjeka. Prosječna plata u julu ove godine iznosila je 466 eura, dok je prosječna potrošačka korpa bila 753 eura. Istovremeno, od istog mladog bračnog para koji zajedno zarade tek za hranu traži se da nijesu kreditno zaduženi. Takvih je malo, ako ih uopšte ima.

Taj kriterijum nije jasno postavljen uslov, ali računica pokazuje da oni ne smiju imati kreditna zaduženja veća od 100 eura po mjesečnoj rati, skupa, ako žele bar garsonjeru u Podgorici, pošto se mogu zadužiti maksimalno 40 odsto od ukupnih primanja. Na vladinom sajtu objašnjeno je da će ukoliko im rata bude 200 eura moći da podignu 33 hiljade eura.

Ni tu nije kraj. Čak i ako ispune taj uslov, oni će morati, bar u Podgorici, da za garsonjeru doplate minimum 3.300 eura. Uz učešće od najmanje pet odsto, odnosno hiljadu i šesto eura ako su iz kategorije – mladi bračni par. Vlada će subvencionisati samo kupovinu stanova čiji je cijena do 900 eura po kvadratu. U Podgorici je, objavili su nedavno iz Ministarstva uređenja prostora, minimalna cijena ponuđenih stanova hiljadu eura. Većina, 83 odsto stanova kreće se do 1100 eura po kvadratu, pa je vjerovatnije da će morati da doplate čak 6.600 eura.

Kako mladi bračni par koji može da plati tek hranu ima ušteđenih osam hiljada eura, niko ne zna.

Vjerovatnije je da će morati da se zaduže, odnosno uzmu dodatni kredit po postojećim kamatnim stopama. Kad se sve preračuna, ispada da će im vladin kredit, ako nemaju ušteđevinu, omogućiti tek dvadesetak eura nižu ratu od one koje već nude crnogorske banke.

GRAĐEVINARI BEZ GRANICA: Uz sve to, oni neće moći da kupe stan koji žele. Vlada je već pozvala građevinske firme i investitore da ponude stanove, koje će građani kupovati za odobreni kredit. Kupiti stan „na jednostavan, pravičan i ekonomski isplativ način” značilo bi valjda da možeš da trguješ ono što ti najviše odgovora, a nudi se na tržištu. A ne ono što Vlada, tj. građevinari, misle da treba da trguješ.

Građani će moći da kupe stanove od 22 građevinske firme i pet fizičkih lica koje su se prijavile na konkurs. Među njima su, za sada se zna: Zetagradnja, Neksan, Lipa…. Ko su pet fizičkih lica koji su se prijavili na vladin konkurs, od njih nijesmo uspjeli saznati. Zanimljiv detalj, među firmama koje su dostavile ponude je i Fond za solidarnu gradnju, osnovan kako su i osnivači navodili „ne za prodaju stanova na tržištu”. Iz Ministarstva uređenja prostora objašnjavaju za Monitor: „Vlada Crne Gore nije ulazila u unutrašnju strukturu i poslovnu politiku ponuđača. Koliko je u ovom trenutku poznato, pomenuti Fond je ponudio jedan dio stanova za koje članovi nisu bili zainteresovani ili nisu bili finansijski sposobni”.

U svakom slučaju, kupovina stanova u starogradnji, po možda nižim cijenama, ne dolazi u obzir. Ministarstvo uređenja prostora i za to ima objašnjenje. ,,Kroz potrebnu dokumentaciju koju su građevinske kompanije i investitori bile u obavezi da dostave, između ostalog su zahtijevane bankarske garancije i obezbjeđenja, što u bitnoj mjeri rasterećuje same građane u procesu rješavanja svojih stambenih potreba. Pravičnost i ekonomičnost u ovom slučaju se obezbjeđuje na način da se rizik od ulaganja u nesigurne investicije svede na najmanju moguću mjeru”, objasnili su za naš list. Šta reći.

Istovremeno, saznajemo, da je dobar dio stanova koji će biti ponuđeni‚ još u izgradnji. Neki od investitora, kako su objasnili, imaju tek parcele na kojima će započeti gradnju.

Konačno, na pitanje zašto nijesu, ako ništa, granicu za subvencije postavili na minimum 1.000 eura, iz ministarstva su objasnili da „nijesu mogli pretpostaviti prosječnu cijenu kvadrata koju će ponuditi investitori i građevinske firme”. Nije ni trebalo pretpostavljati. Tačno se zna koliko je prosječan kvadrat u Podgorici. Sigurno nije 900 eura.

Korisnici kredita neće moći da kupe ni stan veličine koji žele. Kvadratura će biti ograničena. Ali kako ministar Gvozdenović kaže, slobodni su da „kupe stan na prvom, drugom ili petom spratu”.

Na kraju, pravo prvenstva imaju oni koji prvi predaju aplikaciju, odnosno prvih hiljadu kojima banke odobre kredit. Iako je navodno Vlada bolećiva na mlade bračne parove i lica s invaliditetom, ako ne požure, nikom ništa. „Ovaj sistem je manje podložan greškama nego ostali”, kažu u Ministarstvu.

KO ŠTA DOBIJA: U bankama većinom nijesu željeli da komentarišu vladin projekat. Nezvanično, saznajemo, da su stambeni krediti koje crnogorske banke nude većinom „stali”, jer građani s nestrpljenjem iščekuju vladine povoljnosti.

Za sada je nesporno da se jedino građevinci nijesu morali prilagođavati projektu. Oni su samo ponudili svoje neprodate stanove, završene i nezavršene, po cijenama koje inače „drže”.

A da im nije baš išlo u posljednje vrijeme, i sami su javno govorili. „Ponuda je mnogo veća od tražnje i nikada ranije nijesmo bili u prilici da završimo objekat a da ne mogu da se prodaju stanovi”, požalio se u junu ove godine Blagota Radović, vlasnik firme Zetagradnja, jedne od prijavljenih na sadašnjem vladinom konkursu. Da nije išlo pokazuju i oglasi agencija za nekretnine koje mjesecima bezuspješno oglašavaju stanove u izgradnji te firme. I ne samo te. Mile Grujić, vlasnik Normal kompani upozorio je tada da će ukoliko banke ne budu davale povoljnije kredite, a cijene stanova nastave da padaju „mnogi građevinari biti na granici rentabilnosti”.

Onda je uskočila Vlada. Građevinari će sačuvati cijene, a prodati stanove. Građani će ih „pravedno i ekonomično” kupiti, htjeli ne htjeli. I svi srećni.

Računica kaže da će ovaj kredit pogodovati samo građevincima i onim građanima koji će moći da kupe stan za manje od 900 eura po kvadratu. To nijesu oni koji žive u Podgorici.

Ne zato što Vlada njih manje voli nego ostale. Nego zato što je „slaba” na podgoričke građevinare.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

Izdvojeno

ĐUKANOVIĆ PREDLOŽIO ŽUGIĆA ZA TREĆI MANDAT GUVERNERA: Da je vječan

Objavljeno prije

na

Objavio:

Đukanovićev cilj nastavka kontrole bankarskog sektora je jasan, nepoznanica je da li će se u parlamentu sastaviti većina spremna da mu pomogne da taj cilj i ostvari.  Po cijenu još jednog moćnika u trećem mandatu

 

,,Dr Radoje Žugić, ministar finansija, na sjednici od 25. februara 2015, informisao je Vladu, da u ovom trenutku nije moguće obezbjediti ponudu koja će sadržati povoljnije uslove kreditiranja poljoprivrede u odnosu na ponudu Abu Dabi fonda za razvoj”, navodi se u dokumentu, koji Monitor prvi put objavljuje, a koji je Vlada uputila Investiciono razvojnom fondu (IRF) u martu 2015. Tu se citira i Žugićev stav o usaglašenom mišljenju dva ministarstva i IRF-a u vezi sa dva najozbiljnija  pitanja koja se tiču ovog ugovora – troškova valutnog rizika i rizika odobrenja, odnosno procedure kreditnog rizika.

Strah je, pokazalo se, bio  opravdan, pa je nakon četiri godine, u aprilu 2019, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo izviđaj koji se odnosi na radnje prilikom raspodjele i trošenja 23 miliona dolara kredita iz ovog fonda. Prethodni ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović je po dolasku na čelo tog resora dokumentovao da je novac u državu ušao mimo računa državnog trezora, i da u dokumentaciji nema garancije od 50 miliona koju  je država dala za taj kredit, u okviru Zakona o budžetu za 2015. godinu.

Javnost je tada saznala da je novac išao preko posebnog računa koji je nazvan ,,specijalnim” i koji je u Prvoj banci otvorio tadašnji ministar poljoiprivrede i aktuelni poslanik DPS-a Petar Ivanović. Skupština je na  zahtjev SDT-a Ivanoviću ukinula poslanički imunitet. U sklopu istrage saslušani su i bivši direktor fonda Zoran Vukčević, nekadašnji ministar poljoprivrede u prelaznoj Vladi 2016. godine i aktuleni državni sekretar u tom resoru Budimir Mugoša i procjenitelj Milan Adžić. Na saslušanju u SDT-u bili su i korisnici Abu Dabi kredita, među kojima i vlasnik kompanije Vektra Dragan Brković. Jedini koji nije saslušan je Žugić.

Specijalno tužilaštvo je tokom 2018. ispitivalo minuli rad guvernera CBCG povodom prijave o zloupotrebama novca za udruženja penzionera i naplaćivanja članarina u periodu od 2004. do 2010. kada je bio direktor Fonda PIO. Dok je bio na ovoj poziciji državni fond je učestvovao u transakcijama kojim je Prva banka, familije Đukanović, vraćala kredit Vladi Crne Gore. Ocjena da su transakcije između Prve banke u Vlade sumnjive bile su povod za sukob tadašnjeg guvernera CBCG Ljubiše Krgovića sa Milom Đukanovićem i njegovom DPS većinom. Ubrzo je spremljen novi Zakon o CBCG, Krgović je smijenjen, a zamijenio ga je Žugić.

On je prije toga ispekao zanat kao predsjednik Upravnog odbora Prve banke, i 2008. godine pomogao da se od Ministarstva finansija dobije zajam od 44 miliona evra za spas banke, nakon godina nezakonitih i neregularnih finansijskih aranžmana koji su obilježili njeno poslovanje od kada je Aco Đukanović postao njen najveći akcionar (vlasnik).

I tada je je reagovalo tužilaštvo pa je 2012. vođena  istraga protiv Žugića i ministra finansija Igora Lukšića zbog zloupotrebe ovlašćenja u vezi sa slučajem Prve banke. Kao i u ostalim slučajevima koji se tiču Đukanovića i njegove najbliže okoline, sve prijave su odbačene. Ili arhivirane, pod šifrom „istraga je u toku“.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NE NAZIRE SE KRAJ POLITIČKE KRIZE: Država na pauzi  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kako će se razriješiti duboka politička kriza u kojoj se nalazi zemlja, niko ne zna. Institucije su ili u blokadi, ili na pauzi. Jedino predano rade političke partije, u susret lokalnim izborima 23. oktobra

 

Nakon burne prethodne sedmice, u kojoj se, makar u medijima, masovno razrješavalo s funkcija i tumačio Ustav – zatišje. I parlament, pred kojim je u narednom periodu glasanje o nekoliko inicijativa, od one za razrešenje predsjednika države, preko „zaboravljene“ inicijative za razrešenje predsjednice Skupštine, do zahtjeva Đukanovića za skraćenje mandata Skupštini – pauzira.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović rekla je da će se sjednica, na čijem je dnevnom redu njeno razrješenje, nastaviti nakon što to zatraže poslanici koji su tražili pauzu, i podsjetila da je potpredsjednica  Skupštine Branka Bošnjak dala pauzu na zahtjev Poslaničkog kluba Demokratskog fronta. Pauza, kako su izračunali neki od poslanika, traje duže od 624 sata.

Istovremeno, predsjednica Đurović je za kraj sedmice, petak 30. septembar,  zakazala vanrednu sjednicu na kojoj bi trebalo da se glasa o Đukanovićevom predlogu za skraćenje mandata Skupštini. Ukoliko bi taj predlog prošao, raspisali bi se vanredni parlamentarni izbori. Malo je vjerovatno, procjenjuju mediji i analitičari, da će u petak, kada ovaj broj Monitora bude na trafikama, parlament imati većinu za raspravu i glasanje o skraćenju mandata Skupštini, na zahtjev predsjednika države. Prema nezvaničnim informacijama, avgustovski pobjednici u parlamentu neće podržati dnevni red sjednice koju je inicirao predsjednik države.

Đukanović je 23. septembra predložio skraćenje mandata sadašnjeg skupštinskog saziva, nakon što je odbio predlog avgustovskih pobjednika da bude formirana nova vlada na čelu sa Miodragom Lekićem. „Glasaćemo i protiv dnevnog reda i protiv skraćenja mandata ako bude usvojen”, saopštile su Demokrate i ocijenile da bi ukoliko bi neko iz „stare nove većine” odlučio da glasa suprotno, potvrdio da je  u „dilu sa DPS i  Đukanovićem”.

Tim povodom oglasio se i premijer tehničke vlade Dritan Abazović, tokom  višednevne posjete SAD, u koju je pošao neposredno pred posljednji rok da se Đukanoviću dostavi ponuda o novoj vladi, nakon čega su potpisi URA na dogovor avgustovskih pobjednika stavljeni sa zakašnjenjem.

Za Glas Amerike Abazović je kazao da „misli da bi trebalo da u Skupštini izglasamo inicijativu o razrešenju predsjednika Mila Đukanovića, jer se time šalje važna politička poruka, a pitanje je za pravnike da li to može da se operacionalizuje zbog situacije sa Ustavnim sudom”.  Abazović je dodao da bi, i u slučaju da ne dođe do deblokade Ustavnog suda, koji je neophodan u proceduri razrešenja predsjednika, to bila „važna politička poruka”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ZAŠTO ODLAZE STRANI INVESTITORI: Neispunjena obećanja DPS vlasti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Da li je strah od nove vlasti i najave poslovanja i ulaganja uz poštovanje zakona, bez prečica, razlog što ranije ugovorene investicije neće biti realizovane? Ili su problem neispunjena obećanja DPS ministara koji su, pretpostavlja se, obećavali razne povlastice koje nisu bile u skladu sa važećim zakonskim propisima ili planskom dokumentacijom

 

Nakon promjene vlasti u Crnoj Gori u avgustu 2020., pojedini strani investitori odustaju od ranije ugovorenih projekata i značajnih investicionih ulaganja na području Crnogorskog primorja.

Prvi je to učinio zakupac elitnog turističkog kompleksa Sveti Stefan-Miločer, kompanija Adriatic properties i njen vlasnik, grčki biznismen Petros Statis. On je krajem maja 2021. godine objelodanio kako će hotelski operater Aman Resorts zatvoriti hotele Sveti Stefan i Miločer i pokrenuti arbitražni postupak pred sudom u Londonu protiv države Crne Gore, sa odštetnim zahtjevom od 100 miliona eura. Odlučili su se na takav korak zbog odluke lokalne zajednice da ukloni barijere u vidu gvozdenih ograda i kapija na prilazu maloj, Kraljičinoj plaži. Zahtjevi mještana da se oslobode prilazi plažama doveli su Aman u situaciju da ne može svojim gostima da obezbijedi mir i privatnost.

Arbitražom prijeti i drugi investitor, Konzorcijum kompanija Nortstar d.o.o iz Podgorice i of-šor kompanije Eqest Capital Ltd, registrovane na britanskom ostrvu Jersey, koji je planirao gradnju turističkog kompleksa na hercegnovskoj rivijeri, pod nazivom Montrose.

Početkom septembra ove godine Ministarstvu finansija stigao je dopis kompanije Nortstar o raskidu ugovora o zakupu zemljišta, lokacije na kojoj je planirana izgradnja više hotela, naselja sa luksuznim vilama, apartmanima, pristaništima, marinama i mnogobrojnim pratećim objektima. Vrijednost investicije procjenjivana je na 250 miliona eura.

Realizacija oba navedena projekta umnogome je zavisila od dobrih relacija investitora sa istaknutim političarima iz redova DPS-a, sa ministrima ključnih resora koji su, pretpostavlja se, obećavali razne povlastice koje nisu bile u skladu sa važećim zakonskim propisima ili planskom dokumentacijom za te dvije lokacije. Što je tokom investicione euforije od 2006. godine bila uobičajena praksa.

Visok nivo korupcije obilježio je sektor građevinarstva i stranih investicija, u kome su državni funkcioneri ucjenjivali investitore. Sve njihove potrebe i želje  ispunjavali su donošenjem niza urbanističkih planova na štetu prirodnih resursa  priobalnog područja. Povlastice su se, nerijetko, odnosile i na finansijske ustupke u pogledu plaćanja raznih državnih taksi i poreza ili naknade za zakupljeni prostor kopna i mora, koji se mjerio stotinama hiljada ili milionima kvadrata.

Da li je strah od nove vlasti i najave poslovanja i ulaganja uz poštovanje zakona, bez prečica, razlog što ranije ugovorene investicije neće biti realizovane?

„Ugovor stoljeća“ iz  2007. kojim su pod višegodišnji zakup dati hoteli Miločer i Sveti Stefan, doživio je potpuni krah, koji se poklopio sa promjenom vlasti u Crnoj Gori. Biser turističke ponude Crne Gore pod ključem je već drugo ljeto zaredom, isključen iz turističkog prometa, vidno oronuo i zapušten. Za to vrijeme u Londonu teku dva arbitražna postupka oko Svetog Stefana. Prvi je podnio zakupac, kompanija Adriatic properties protiv tri državne firme, HG Budvanska rivijera, HTP Miločer i Sveti Stefan Hoteli, kao i  protiv Ministarstva ekonomije i turizma. Vlasnik Svetog Stefana i Hotela Miločer, kompanija Sveti Stefan Hoteli, vodi istovremeno arbitražni postupak protiv zakupca.

Na primjeru Svetog Stefana vidljivo je kakvu je privilegije zakupac uživao tokom prethodnih 13 godina najma. Ugovor o zakupu drastično je izmijenjen na štetu države. Prethodno ugovoren iznos godišnje naknade od 1,9 miliona eura smanjen je za 30 odsto dok je rok zakupa produžen sa 30 na 45 godina.

Kruna ustupaka koje su Vlada i Skupština Crne Gore ovom zakupcu napravile, bila je dozvola za gradnju stanova za tržište na najatraktivnijem dijelu Crnogorskog primorja, u samom Miločerskom parku, na nekadašnjem imanju  dinastije Karađorđević.

Miločer je trenutno građevinsko ruglo bivše vlasti i zakupca. Neshvatljiva devastacija vrijednog prostora Miločerskog parka sa betonskim višespratnicama u njemu, ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Gradilište je napušteno a prema izjavama Petrosa Statisa, zakupac neće nastaviti tu investiciju.

Grad hotel Sveti Stefan je zatvoren „jer ljudi mogu da plivaju zajedno sa gostima hotela, a to nikada nije bio dio plana. U polu-privatni rizort ne bi nijedan investitor uložio, pa ni Aman“, naveo je između ostalog  Statis.

Projekat Montrose je druga priča  ali sa istim akterima iz tadašnje Vlade. Vlada je 2009. godine sa navedene dvije kompanije, Nortstar i Eqest Capital, zaključila ugovor o zakupu 510.927 m2  zemljišta u zoni morskog dobra u naselju Rose, na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica, na 90 godina. Iza navedenih kompanija, prema izjavama odbjeglog biznismena Duška Kneževića, stoji njegov kum, Branislav Gvozdenović, višegodišnji ministar i visoki funkcioner DPS-a. Vlada je Konzorcijumu dala ekskluzivna prava u pogledu korišćenja zemljišta i dijela morske obale.

Posebno je zanimljiv ugovor koji je Konzorcijum zaključio sa JP Morsko dobro, 2019. godine. Prema tom ugovoru investitoru je dat dio obale na lokalitetu Rt Dobrič u dužini od 1.500 metara, sa akva prostorom površine 62.445 m2, na rok od 90 godina. Zakupac je oslobođen plaćanja zakupnine morskog dobra tokom izgradnje turističkog kompleksa. Konzorcijumu je bilo dozvoljeno „modeliranje“ obale, povećanje površine nasipanjem mora radi izgradnje plaža, privezišta i pristaništa… Ugovorom je dato i ekskluzivno pravo svojine nad izgrađenim objektima kao i pravo da djelove zakupljenog morskog dobra proglase privatnim posjedom. Sva prava JP Morsko dobro, na ovom dijelu obale, prelaze na Nortstar i partnere. Skrivene i zvanične.

Predlog ugovora po kojem je investitor oslobođen plaćanja naknade za morsko dobro stigao je u direkciju JPMD iz Ministartva održivog razvoja i turizma i Ministarstva finansija.

Protokol o pravosnažnosti ugovora potpisan je 2013. od kada traju obaveze investitora da u prvoj fazi gradnje, u prvih pet godina, investira oko 140 miliona eura. Taj iznos je kasnije smanjen na 80 miliona, sa novim rokovima. Potpisivani su aneksi ugovora, prema jednom od njih Opština Herecg Novi preuzela je obavezu izgradnje infrastrukture do lokacije za Monterose.  Za proteklih deset godina niti su izgrađeni putevi, ni vodovod, a za najavljeni luksuzni rizort nije ugrađena nijedna cigla. Ali je investitor platio naknadu za zemljište, unaprijed za 10 godina, do 26. avgusta 2023., u iznosu od 3,9 miliona eura.

Trinaest godina kasnije, potpisnici ugovora svaljuju krivicu jedni na druge, da bi u konačnom kompanija Nordstar obavijestila Vladu da napušta projekat na Luštici.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da želi sastanak sa pravim vlasnicima projekta i da je Ministarstvo spremno učiniti sve kako bi zaštitilo interese Crne Gore, da se u direktnoj komunikaciji otklone problemi i da se investicija realizuje transparentno. Do sastanka nije došlo jer su predstavnici investitora zahtijevali susret izvan Crne Gore. Kao krajnji rok za razgovor između Vlade i vlasnika, određen je 23. septembar.

Međutim, premijer Dritan Abazović bio je konkretniji.

„U ovom projektu nisu ispunjene obaveze koje su morale da se ispune. Investitori odlaze jer je neko prethodno loše radio ugovore sa njima. Svaka stvar se završavala na mufte. Nefer odnos prema investitorima treba tražiti kod Vlada od broja 40 do 42“, kazao je Abazović.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo