Povežite se sa nama

INTERVJU

STEFAN ĐUKIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR: Pregovori nijesu vođeni radi principa

Objavljeno prije

na

Očigledno je da je Spajić tokom pregovora više put “matiran” njegovim oružjem, odnosno improvizacijom. Pokušavajući da manevriše, više je puta zbunio i svoje članstvo i simpatizere i kompletnu javnost i time učinio da je nejasno za koje se principe zalaže, sa kim želi da sarađuje i kakvu vladu uopšte namjerava konstruisati

 

MONITOR:  Nakon što su Demokrate ostale pri stavu da ne žele da odlučujući glas za formiranje Vlade bude glas lidera DUA, prema pisanju medija, mandatar Milojko Spajić razmatra druge modele vlade, sa onima sa kojima je rekao da neće pregovarati. Kako to komentarišete?

ĐUKIĆ: Stvari se poprilično brzo mijenjaju,  pa smo za jedno veče imali tri promjene različitih pregovora i različitih kombinacija stranaka koje bi činili vladu. Očito je da pregovori nisu vođeni radi nekih principa na kojima bi vlada funkcionisala ,već da je sva priča u tome ko će uzeti koliko ministarstkih, koliko direktorskih mjesta, koliko službenika “po dubini”. Takav, partitokratski model vladanja i vlasti je ono što izjeda ovu državu i čini je, na papiru demokratskom, ali suštinski prilično antidemokratskom.

MONITOR: Kako vidite tok tih pregovora od samog početka do danas?

ĐUKIĆ: Ne treba smetnuti sa uma da su izbori održani 11. juna, tako da je prošlo preko četiri mjeseca od kada smo znali rezultate izbora, iako su oni formalizovani nešto kasnije. Očigledno je da je Spajić tokom pregovora više put “matiran” njegovim oružjem, odnosno improvizacijom. Pokušavajući da manevriše ,više je puta zbunio i svoje članstvo i simpatizere i kompletnu javnost i time učinio da je nejasno za koje se principe zalaže, sa kim želi da sarađuje i kakvu vladu uopšte namjerava konstruisati.

MONITOR: Koji je po vama dalji put mandatara Spajića najmanje rizičan i u kom smjeru vidite  rasplet?

ĐUKIĆ: Za njega trenutno ne postoji najmanje rizičan rasplet jer je već nanio ozbiljnu štetu sopstvenom imidžu i stranci koju predvodi. Može se iz toga “izvući” ako uspije da formira vladu, dovoljno brzo predstavi i pripremi program “Evropa Sad 2” i taj program bude uspješan. Ali to sada djeluje prilično daleko.

MONITOR: Kako komentarišete u kontekstu pregovora o vladi nedavnu Platformu predsjednika Jakova Milatovića?  

ĐUKIĆ: Predsjednik Milatović je osjetio priliku da aktivno sudjeluje u svakodnevnom političkom životu iako nema formalna ovlašćenja za tako nešto. Njegova platforma je skup lijepih želja kakve smo već viđali u crnogorskoj politici i generalno ne može nešto suštinski promijeniti tako da možemo zaključiti da je on takav potez povukao iz prostog razloga da bude aktivan.

MONITOR: Kako vidite odnos Spajića i Milatovića i procese u toj stranci?

ĐUKIĆ: Od formiranja stranke PES se očekivao sukob na toj ravni samo je on izgleda došao značajno ranije nego što je djelovalo logično. Naime i Spajić i Milatović žele da strankom dominiraju i žele da pruže svoj model kao temelj. Trenutno je Spajić očito snažniji i ima veću podršku, ali Milatovićeva sigurna predsjednička pozicija i ćorsokak pregovora o sastavu Vlade su mu dali priliku da ranije “zaljulja” Spajićevu poziciju i pokuša redefinisati odnose u stranci.

MONITOR: A prošlonedeljno isključenje iz te stranke poslanice koja nije podržavala Spajćev model?

ĐUKIĆ: Još jedan dokaz da se radi o klasičnoj crnogorskoj stranci, stranci kakvu smo vidjeli desetinama puta. Uvijek nam se priča o progresivnim principima, o modernom vođenju politike, ali se uvijek sve svede na liderski model i na gušenje različitog mišljenja. To im i omogućuju trenutni zakonski i Ustavni okvir.

MONITOR: Od početka procesa formiranja vlade govori se o spoljnim uticajima. Koji su to i kakav je njihov  rezultat? 

ĐUKIĆ: Najsnažniji spoljni uticaj u Crnoj Gori je onaj koji se naziva “evroatlantski”. Postoji i uticaj okolnih zemalja, Srbije, Albanije a možda i drugih. Ipak jedino što je sigurno je da niti jedna Vlada sada ne može biti formirana bez makar prećutne saglasnosti “ambasadora”, a zna se na koje ambasadore se misli. Nije ništa neobično da strane zemlje žele da ostvare svoj uticaj ali je problem što smo se mi odrekli bilo kakvog prava da budemo suvereni, da niko ne može da nam diktira ko smije biti ministar turizma ili saobraćaja.

U nekim stvarima je u današnjem svijetu nemoguće biti suveren ako niste nuklearna sila, ali smo se mi odrekli unutrašnjeg suvereniteta po širokom spektru pitanja iz sebičnih, partikularnih razloga – zato što je u datom trenutku nekome odgovaralo da podršku sa strane iskoristi kao “batinu” protiv političkih oponenata. Takve stavove, takvu društvenu atmosferu moramo mijenjati.

MONITOR: Šta je sa unutrašnjim interesima? Koliko je onih koji žele ili ne žele novu vladu?

ĐUKIĆ: Sve partije izuzev Pokreta Evropa Sad u nekoj mjeri zaziru od vlade. Imajući u vidu da je PES najsnažnija partija svjesni su toga da će program Evropa Sad 2 biti realizovan u nekom trenutku i da će na njega građani sigurno pozitivno reagovati. Koliko god zasada bilo nejasno šta će taj program da podrazumijeva, kako će redefinisati javne finansije i sisteme socijalne zaštite većina građana će gledati na to prostije – kolika im je bila plata juče a kolika je danas, što će značiti ozbiljan rast podrške Spajićevoj partiji. Istovremeno, nije im jednostavno, a možda ni moguće, da prosto unedogled sabotiraju pregovore,već traže načina da nekako amortizuju taj potencijalan rast PES-a.

MONITOR: Do skoro se govorilo i o novim izborima. Da li je to više  mogućnost ?

ĐUKIĆ: Mislim da su male šanse da idemo ponovo na izbore. Milojko Spajić i PES bi pretrpjeli ogroman udarac svojoj podršci ako bi se ponovili izbori te će uraditi sve, pokušati svaku moguću opciju da do izbora ne dođe. Druge stranke takođe, ako mogu ispregovarati dobru poziciju u toj Vladu neće rizikovati sa izborima jer je sada prilično neizvjesno i nezahvalno pretpostavljati kakav bi rezultat zabilježili, odnosno na koga bi se “prelili” glasovi Pokreta Evropa Sad.

MONITOR: Uskoro očekujemo izvještaj Evropske komisije, znajući unaprijed da nalaz nije dobar, zbog čega je i zvanično nastala Milatovićeva Platforma.  Šta je neophodno da se pokrene evropski put?  

ĐUKIĆ:  Platforme, strategije, protokoli, komisije, sve druge stvari su odavno dobri izgovori kako da se ništa suštinski ne riješi. Iz različitih razloga, koji se uglavnom svode na uske partijske interese, partije prosto nisu spremne da donose nove zakone, biraju ljude čistih biografija na potrebna mjesta, grade stvaran konsenzus kako bi se napravili istinski koraci u pogledu demokratizacije društva, veće vladavine prava, borbe protiv korupcije i ostalih neophodnih činilaca za napredak na putu evrointegracija. Njihovi maksimalistički zahtjevi, povezani sa željom da prije svega zaposle što više svog kadra, ne idu u korak sa onim što treba da donose suštinsku demokratizaciju. Na kraju krajeva, i da sve partije potpišu Milatovićevu Platformu, da kažu da je to sjajan akt, to opet neće pomjeriti stvari s mrtve tačke, jer njihov suštinski interes, očuvanje partitokratije, ne može donijeti ikakav napredak.

Milena PEROVIĆ

Komentari

INTERVJU

VESELIN RADULOVIĆ, ADVOKAT: Teret nasljeđa i nasljednika

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pravosuđe je još  prilično zarobljeno nasljeđem Đukanovića i Medenice. Na žalost, oni koji su umjesto Đukanovića došli na vlast nijesu pokazali želju da to promijene. Većina od njih želi da pravosuđem upravlja neko ko će za njih biti ono što je Medenica bila za prethodnu vlast

 

MONITOR: Kako komentarišete objavljene transkripte, odnosno prepiske između Petra Lazovića i Ljuba Milovića vezano za crnogorsko pravosuđe i slučaj državni udar?

RADULOVIĆ: Objavljeni transkripti sa sky aplikacije između Petra Lazovića i Ljuba Milovića potvrđuju višegodišnje sumnje da je crnogorsko pravosuđe u značajnom dijelu bilo pod nedozvoljenim uticajem kriminalnih grupa. Na žalost, pravosuđe još uvijek nije oslobođeno od uticaja kriminala, ali ni od uticaja politike koju je često veoma teško razlikovati od kriminala. Sky prepiska je dodatno pokazala kakvi su ti uticaji i bilo bi veoma korisno ako tužilaštvo adekvatno iskoristi materijal dobijen od strane Europola. Simptomatična je bila i reakcija g-dina Mandića i g-dina Kneževića sa populističkim izjavama o „pravosudnom zemljotresu“ koji je izazvala sky prepiska u ovom slučaju. Međutim, ne tako davno nijesu imali takav stav o sky prepisci u predmetu koji se vodi protiv Mila Božovića. Zato je veoma važno da tužilaštvo profesionalno radi svoj posao u svakom predmetu i da pokaže da među kriminalcima nije bilo, niti ih sada ima, ideoloških, političkih, religijskih ili bilo kojih drugih razlika na kojima i političari i kriminalci godinama profitiraju.

MONITOR: Kako vidite ocjenu sutkinje Mugoše da je drugostepena presuda u slučaju “državni udar” kupljena i  šta su institucionalni koraci nakon takve ocjene?

RADULOVIĆ: Veoma je važno što je Specijalno tužilaštvo saopštilo da je ovim povodom ranije pokrenulo postupak. Od izuzetnog je značaja da se sve činjenice potpuno i nesporno utvrde i da, u slučaju da je bilo koja presuda “kupljena”, sva odgovorna lica budu krivično procesuirana i kažnjena. U tom kontekstu moram reći da je, najblaže rečeno, neprimjerena izjava g-dina Mandića da je uvjeren da je kupljena presuda u prvostepenom postupku iako dodaje da nema dokaze za to, isto kao što je neprimjerena i reakcija sutkinje Suzane Mugoše da je kupljena drugostepena presuda. Očekujem da Specijalno tužilaštvo utvrdi da li je neko, i ako jeste ko i na koji način, kupio bilo koju presudu. Presude se ne smiju kupovati, ali se ni sudije ne smiju javno optuživati bez dokaza na osnovu ličnog uvjerenja.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

IVAN MARINOVIĆ, REDITELJ: Pet dobrih filmova može da promijeni život 

Objavljeno prije

na

Objavio:

Moj prvi film Igla ispod praga je imao skroman, ali sasvim lijep uspjeh za jedan debitantski crnogorski film. Živi i zdravi imaju veću snagu, veće znanje i veću dramsku napetost u sebi. Mislim da je intenzivniji i  zabavniji film i da će biti mnogo popularniji od prvog

 

Film Živi i zdravi crnogorskog sineaste Ivana Marinovića premijerno je prikazan pred punom salom u okviru takmičarskog programa prestižnog 27. međunarodnog Filmskog festivala Black Nights u Talinu.

Većinski crnogorski film, Živi i zdravi je kopodukcija sa još pet zemalja. Partneri su Adriatic Western iz Crne Gore, Sense Production iz Srbije, Analog Vision iz Češke, Kinorama iz Hrvatske, Krug Film iz Sjevrne Makedonije i Spok Film iz Slovenije, kao i Radio Televizija Crne Gore. Film su podržali Filmski centar Crne Gore, RTCG, Opština Herceg Novi, Portonovi rizort, Turistička organizacija Herceg Novi, Filmski centar Srbije, Češki filmski fond, Hrvatski audiovizuelni centar, Filmska agencija Severne Makedonije, Slovenski filmski centar, Eurimages, Kreativna Evropa MEDIA i See Cinema Network.

Već u toku faze razvoja projekta, film Živi i zdravi osvojio je dvije nagrade: Krzysztof Kieslowski za najbolji scenario na Kanskom festivalu i Excelence Award u okviru Sarajevskog Filmskog festivala. Domaća premijera filma se očekuje početkom 2024. godine.

MONITOR: Selektor festivala u Talinu Edvinas Pukšta opisao je film „Živi i zdravi“ kao dirljivu i eksplozivnu komediju. Mediji su izvještavali da su karte za projekcije bile rasprodate. Za početak razgovora, volio bih da nam prenesete utiske, kako je publika reagovala, stručna javnost, filmska ekipa?

MARINOVIĆ: Selektor Edvinas Pukšta se izborio za to da jedna punokrvna komedija sa ovih prostora uđe u zvanični takmičarski program, što zaista nije tipično. Naš film je samom selekcijom dobio i priznanje da u njemu ima i dubljih slojeva i kvaliteta, iako cilja na najširu moguću publiku. Sale su bile rasprodate, što ni u Talinu, ni na većim festivalima često i nije slučaj, pa smo mogli da imamo pravi test kako jedna publika koja je mnogo hladnija i zatvorenija od balkanske, reaguje na naš humor i na film koji je utemeljen u vrlo specifičnom mentalitetu. Komedije inače teško putuju upravo jer zavise od elastičnosti jezika i humora prostora gdje se priča dešava. Po svim reakcijama mi se čini da smo uspjeli u namjeri da sve te prepreke prevaziđemo i da istopimo inače veoma hladna i suzdržana baltička srca.

MONITOR: Već tokom razvoja projekat je osvojio značajna priznanja, ali snimanje je bilo otežano – pandemija, globalna finansijska kriza. Kako danas gledate na taj proces stvaranja filma?

MARINOVIĆ: Gledam unatrag sa velikim osjećajem zahvalnosti prema svima koji su gradili ovaj film. Iznad svega prema producentkinji Mariji Stojanović, jer smo nas dvoje mnogo i lično rizikovali radeći Žive i zdrave u svim turbulencijama koje su se tokom godina dešavale. Potom prema pomoćniku režije Bojanu Pivašu – pomoćnici su inače tihi i skriveni heroji svakog filma, a mene je Bojan sve vrijeme održavao na površini i spašavao od brojnih grešaka. A dabome i čitavom ansamblu koji je spektakularan.

I to nije samo moja procjena – komentar montažera iz Češke – Mihala Reicha je da se ovako dobar ansambl kod njih ne bi mogao sklopiti. Montažerima treba vjerovati, jer dok prostudiraju materijal i sve snimljene tejkove, jasno vide i kvalitet procesa i rediteljskog i glumačkog. A od čitavog ansambla teško je ne uvidjeti kakvi su glumci Tihana Lazović i Goran Slavić. Njihova igra, odnos, instinkt, posvećenost i disciplina su dar za svakog reditelja. Zaista je bila privilegija raditi ovaj film, i tu mislim na svakog glumca ponaosob.

Od predivnih naturščika poput Sejda Alijaja i Zora Martinetija, preko efektnih malih epizoda Miloša Pejovića, Tamare Dragičević, Lare Dragović, Stefana Vukovića i Omara Bajramspahića, pa do uzbudljivih, atipičnih uloga Nikole Ristanovskog, Dejana Đonovića, Dragane Dabović, Gorana Bogdana, Snježane Sinovčić i šampiona crnogorskog filma Moma Pićurića koji je zablistao kao nikad do sad. Radili su svi uz zaista mnogo iskrene ljubavi i prema projektu i prema saradnicima i veoma sam ponosan na to šta smo skupa postigli.

Miroslav MINIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ZLATKO DIZDAREVIĆ, NOVINAR I DIPLOMATA: Da bi Palestinci dobili državu – unutar  Izraela  mora sazrijeti  odluka

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ekstremni cionisti nikada nisu krili da im je glavni i bezmalo jedini cilj protjerati i posljednjeg Palestinca iz Palestine, a ne od njih praviti služinčad. I to se prepoznaje evo decenijama. Diskriminacija je najmanje zlo u lepezi legalizovanog obespravljivanja sa ciljem zatiranja i same uspomene na Palestinu i Palestince

 

MONITOR: Uz zagovaranje prava Izraela na odbranu, SAD i EU sada više insistiraju na „humanitarnim pauzama“ da bi se olakšao položaj palestinskih civila u Gazi. Da li je situacija sa IDF (Izraelskim odbrambenim snagama) izmakla kontroli Zapada?

DIZDAREVIĆ: Ne mislim da je išta u vezi sa IDF-om “izmaklo kontroli Zapada“. To “izmicanje kontroli” traje decenijama. Neupitno je da su, za početak, neophodni urgentni potezi da bi se “olakšao položaj palestinskih civila” ali, suština cijelog problema nije u aktuelnom položaju civila. Taj je položaj samo nastavak, de facto, suštinskog problema kojeg svijet evo sedam i po decenija naziva “palestinskim problemom”. A riječ je, za svo to vrijeme, o “izraelskom problemu”, a čak i prije toga o “problemu” kompletne međunarodne zajednice, svjetske organizacuije i politike, sprdnje sa proklamovanim vrijednostima, institucijama, odlukama, rezolucijama itd.

Igubljen je elementarni digniteta UN, EU, o činjenici, recimo, da je Izrael do sada prekršio blizu šezdeset rezolucija formalnio najrelevantnije svjetske organizacije…a odgovor na sve to je – So What?  Irak je, recimo, prekršio dvije pa su mu namjestili lažnu optužbu za hemijsko oružje a rezultat je milion mrtvih! Danas se u ovakvom svijetu ne može evo postići ni minimum sa prekidom vatre, a kamo li početi od onoga što je zapravo suština storije: Svijet se raspada na razne načine, a nema snage za otvaranje tog problema. To ne dozvoljavaju interesi u proizvodnji smrti ,jer je ta proizvodnja –monstruozni biznis sa oružjem, pa ratovi sa tim ciljem, pa proizvodnja neprijatelja da bi se ratovalo, pa ulaganje u mržnju. Eto zašto. Propaganda, mitovi – sve je postalo ciljano važno i uspješno.

MONITOR: Ovih dana je Jozep Borelj bio u petodnevnoj posjeti Bliskom istoku. Izgleda, međutim, da EU nije bila uključena u dogovore o primirju. EU se i nije zalagala za to već za „humanitarne pauze“ – kako je i Olaf Šolc ponovio Redžepu Erdoganu u Berlinu. Da li bi za oklijevanje razlog trebalo tražiti u „kompleksu Holokausta“ ili u nečem drugom?

DIZDAREVIĆ: Kompleks Holokausta u određenoj mjeri postoji, ali ne mislim da je on dominantan. Na čelu Njemačke bio je i Vili Brant koji je vremenski bio “bliži” tome, ali je uradio što veliki, hrabri i moralni lider može da uradi –kleknuo je i stekao pravo da nastavi sa politikom na neupitnim principima uz znanje, dignitet i karakter. Naravno, i rezultate. Njemačka je i sa Merkelovom bila mnogo jača i principijelnija na svjetskoj sceni nego što su to Šolc i društvo oko njega danas. Problem je što ni EU pa ni Njemačka, nisu ni sjena onoga što su bili nekad. U EU je puno pa i temeljno različitih linija. Glasa se različito, ujedinjuje se različito, navija se različito…Pa eno imamo i zemlju sa naših prostora, Hrvatsku, koja je glasala u UN-u protiv “humanitarnog prekida vatre”, BiH i Hrvatska svojevremeno nisu htjele da daju glas ni traženju Palestine da pređe u status “države posmatrača”, Mađarska se svrstava među rijetke koji prije neki dan nisu htjeli da glasaju u UN-u, za ukidanje okupiranih teritorija na Zapadnoj obali, itd.

MONITOR: Po ko zna koji put kao rješenje sukoba pominju se „dvije države“. Taj prijedlog je ponovila Usrula fon der Lajen u Kairu, a Džozef Bajden u autorskom tekstu u Vašington postu. Oni se slažu da bi i Gazom trebalo da upravlja Palestinska uprava. Netanjahu to ne prihvata. Da li bi on bio ne samo politički već i „istorijski“ poražen ako bi odmah prihvatio staro-novo rješenje?

DIZDAREVIĆ: Prvo, prijedlozi Ursule fon der Lajen u Kairu (lijepo mjesto za podizanje popularnosti ovakvim izjavama – zašto prijedlog nije dat  u ovakvoj Evropi, kod kuće), stižu sada kada su rezultati katastrofe strašni. A sve je što se politike tiče bilo isto kao kroz minulih 75 godina. Osim novog upaljača i do sada neviđenog stepena genocidnog odgovora protiv “životinja” u Gazi, kako reče ministar vojske u Tel Avivu.

Drugo, opet isti redoslijed stvari: prijedloge dijele, bezmalo kao nešto novo spram one ‘47-e i Nakbe ‘48-e, moćnici u svijetu čije su “kuće” – SAD i EU – o tome šutile  decenijama. Sluti, dakle, da motiv nije rješenje za Palestinu, već uspjeh dvoje pomenutih na njihovom, domaćem terenu. Kako to da se Bajden prosvijetlio nakon prvih nekoliko sedmica katastrofe ? I naivac vidi da su izbori u SAD ključ te priče, i procjena da dizanje svijeta na noge nije baš naivna storija nebitna u tim izborima.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo