Povežite se sa nama

Izdvojeno

TURSKA POLICIJA UHAPSILA KOTORANINA ŽELJKA BOJANIĆA: Uhvaćen jedan od najtraženijih crnogorskih bjegunaca

Objavljeno prije

na

Kotoranin Željko Bojanić je nekadašnji bliski saradnik  pokojnog Dragana Dudića Frica.  Prema ranijem istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore, on je godinama omogućavao dolazak najvećih svjetskih kruzera u Crnu Goru

 

Još jednom su turski istražitelji održali mnogim kolegama lekciju o tome kako se sprovode policijske akcije i kako se hvataju ozloglašeni kriminalci,  naročito oni koji godinama uspijevaju da izbjegnu da se suoče sa zakonom.

To su potvrdili i hapšenjem Kotoranina Željka Bojanića, koji prema operativnim podacima policije, važi za jednog od šefova crnogorske narkomafije. Bojanić, koji je koristio nadimak Boris, od 2016. godine se nalazi među 45 najtraženijih kriminalaca u Evropi. Potraga za njim je raspisana zbog umiješanosti u međunarodni šverc kokaina.

Akcija njegovog hapšenja izvedena je, piše u zvaničnom saopštenju turske policije 4. novembra, a pretresom vile u kojoj je boravio pronađena su lažna dokumenta.

Upravo koristeći lažni pasoš na ime Andelew Belchew Jordan, on je, objasnili su  iz tamošnje policije, ušao u Tursku. Kada, nije saopšteno.

„Prema saznanjima Odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala Policijske uprave Istanbul, utvrđeno je da je strani državljanin Ž.B., član organizovane kriminalne grupe, došao u našu zemlju sa lažnim makedonskim pasošem izdatim na ime J.A.B. i pronađen je u našoj pokrajini. Kao rezultat započetih pretresa osoba pod tim imenom 4. 11. 2022. uhapšena je u operaciji sprovedenoj u okrugu Sarijer“, dio je saopštenja turske policije.

Prema ranijem istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore, on je godinama omogućavao dolazak najvećih svjetskih kruzera u Crnu Goru.

Bojanić je nekadašnji bliski saradnik  pokojnog Dragana Dudića Frica. Fric je ubijen 2010. godine u kafiću Moka u kotorskom Starom gradu. U tom napadu ranjen je i Bojanić.

Zbog ubistva Dudića i ranjavanja Bojanića osuđen je Ivan Vračar iz Nikšića. Na tom suđenju, Bojanić je 2011. godine, svjedočeći o ubistvu, rekao i da je vlasnik kafe-bara Moka u kojem se dogodio zločin.

Bojanić je u bjekstvu  od kada je Slovenija za njim raspisala potjernicu zbog sumnje da je od septembra 2014. do juna 2015. godine učestvovao u krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

U potjernici koju je Slovenija raspisala za njim opisan je i način na koji je švercovana droga.

,,Identifikovani i neidentifikovani osumnjičeni djelovali su kao internacionalna kriminalna grupa u kojoj su svi imali jasno definisane uloge. Bili su u stalnim kontaktima, informisali su jedni druge i davali uputstva prilikom izvršenja krivičnih dela. Bojanić se nakon uputstva dobijenih od neidentifikovane osobe sa pseudonimima ‘Drug’ i ‘Mr. X’ sastao sa M. S. i C. N. u Zagrebu 7. septembra 2014, gdje je dogovorena nabavka jahte za prevoz kokaina. Složili su se da kupe brod van Evrope, koji je bi bio namijenjen za prevoz kokaina iz Južne Amerike u Evropu”, pisao je  eumostwanted.eu.

Taman kada se pomislilo da bi slučaj nestalog Cetinjanina Rista Mijanovića, koji važi za jednog od pripadnika škaljarskog kriminalnog klana, sada mogao biti rasvijetljen, a ubica identifikovan, oglasile su se policijske uprave Istanbula. Ne spore da su imali operativna saznanja o tome da je tijelo zakopano u bašti vile Bojanića, ali dodaju da iskopavanjem terena, nisu pronašli dokaze koji bi potkrijepili operativna sazanja.

,,U iskopavanju sprovedenom po nalogu javnog tužioca nisu pronađeni tragovi. Protiv onih koji obmanjuju javnost biće preduzete neophodne pravne radnje“, piše u saopštenju.

Prema opertivnim podacima policije Mijanović je važio za bliskog škaljarskom kriminalnom klanu. Njegov nestanak porodica je prijavila u februaru prošle godine cetinjskoj policiji.

Mijanović je hapšen 2013. godine u međunarodnoj akciji koja je u Crnoj Gori sprovedena pod kodnim nazivom Grom, a godinu kasnije osuđen na jedinstvenu kaznu od pet godina i deset mjeseci zatvora zbog stvaranja kriminalne organizacije i šverca marihuane u međunarodnim razmjerama.

Ime Mijanovića ljetos je ponovo dospjelo u javnost, i to nakon što je M portal objavio poruke koje je razmjenjivao sa Nikolom Dedovićem. Prema tim navodima njih dvojica su uoči parlamentarnih izbora 2020. godine razgovarali o nabavci kalašnjikova za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC).

Među 11.315 poruka koje je Mijanović poslao Dedoviću u periodu od šestog juna 2020. do kraja septembra iste godine, u „SKY ECC“ komunikaciji pod šifrom ,,4BM573, B40B01W”, nalaze se i one u kojima Mijanović objašnjava da mu je crkva tražila nabavku 100 komada jurišne puške „AK-47 Kalašnjikov“. Mijanović ujedno detaljno opisuje Dedoviću kako bi izgledao početak ratnih sukoba u Crnoj Gori nalazi se i nekoliko glasovnih poruka koje je Mijanović slao zajedno sa pisanim, kako bi bolje Dedoviću objasnio situaciju. Mijanović je u jednoj glasovnoj poruci rekao: ,,Brate, imaš u svu Crnu Goru 5.000 policajaca, jer kad ti izađe u svaki grad po 10.000 ljudi oni su mrtvi. Nema tu, morat će se povukovat”.

U drugoj glasovnoj poruci Mijanović je objašnjavao ko je Mitar Knežević.

,,Brate, Mitru ti je rođeni brat iguman onaj što je hapšen u Nikšić kad su digli narod za njega, Knežević. On, i Mitar ti je već u Bosnu pošao danas, on i nekolika momaka, traže oružje, kupuju. Pa su mi slikali, kupili su dosta. I hoće da donesu, brate, oružje blizu Nikšića u selo i da se naoružaju, da krenu”.

Mitar Knežević je, prije teškog krivičnog djela koje je počinio tokom pljačke pošte u Nikšiću, imao čitav niz drugih krivičnih djela zbog kojih je osuđivan.

Nakon objave ovih razgovora oglasilo se podgoričko Više državno tužilaštvo.

,,Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom objavljenih transkripata u medijima koje se odnose na nabavku naoružanja i pripremanja oružanog otpora uoči parlamentarnih izbora u 2020. godini. U daljem toku postupka preduzeće se sve neophodne mjere i radnje u cilju provjere medijskih navoda i utvrđivanja svih činjenica nakon čega će se donijeti odluka u predmetu”, saopštila je rukovoditeljka VDT Podgorica viša tužiteljka Lepa Medenica.

Svetlana ĐOKIĆ

Komentari

FOKUS

PRERASPODJELA MOĆI POSLIJE 30. AVGUSTA 2020.: Borba za duvansko nasljeđe

Objavljeno prije

na

Objavio:

Preuzimanje duvanskih poslova nakon smjene DPS vlasti okupilo je kriminalce, policajce i kontroverzne biznismene – neke nove i neke stare. Tužilaštvo je na potezu. Ili je duvanska priča (ponovo) u rukama neke od druge dvije grane vlasti

“Biće sada velike borbe”, kazivao je jedan dobro upućen i pronicljiv čovjek nedugo nakon avgustovskih izbora 2020. i smjene višedecenijske DPS vlasti koja je uslijedila. Na iznenađenje svojih sagovornika, on nije najavljivao juriš oslobodilaca na zarobljene institucije kriminalno-koruptivnog sistema, već bitku za preuzimanje i kontrolu njegovih poluga moći. Sa naglaskom na uhodane švercerske kanale pod patronatom (djelova) bivših vlasti.

Ubrzo je stigla potvrda da se stvari kreću u tom pravcu. Unutar tridesetoavgustovske većine, već početkom 2021. godine, krenule su prve međusobne optužbe o interesima njihovih zvaničnika u različitim tranzitnim poslovima. Ponajviše duvanskim. Pandorinu kutiju otvorio je Nebojša Medojević pa su mu se, uskoro, pridužile kolege iz tada vladajuće koalicije, prozivajući saborce iz vlasti koji, navodno, nijesu odoljeli izazovima unosnih duvanskih poslova.

U tom su kontekstu pominjani članovi porodice nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednik vlade nadležan za sistem bezbjednosti Dritan Abazović i njegova URA, ministar finansija Milojko Spajić… Sve skupa sa nekim policijskim zvaničnicima i sveštenicima SPC.

Te su priče dobile svojevrsnu potvrdu nakon hapšenja Rada Miloševića (URA), nekadašnjeg direktora Uprave prihoda i carina, u decembru 2022., nakon gubitka milionski vrijednog tovara zaplijenjenih cigareta. Nestanak dupke punog kamiona koji je zaplijenjene cigarete prevozio iz carinskog skladišta u Podgorici ka spalionici u Nikšiću registrovale su, umjesto domaćih pripadnika sistema bezbjednosti, strane partnerske službe. Uhapšeno je, uz Miloševića, 20-tak osoba među kojima je popriličan broj državnih službenika, a SDT do danas nije okončalo istragu koja je, u međuvremenu, “proširena” makar dva puta. Dok se čeka epilog tog slučaja, Milošević tvrdi da mu je “sve namjestila” ANB.

U aprilu prošle godojne, nakon hapšenja predsjednika opštine Budva Mila Božovića (NSD, odnosno, nekadašnji DF), priča o učešću novih vlasti u starim švercerskim poslovima dobila je još jednu dimenziju. I veći nivo, pošto se Božović tereti za učešće u švercu kokaina. Ali, ni ta priča još nema sudski epilog.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

POSLIJE IBAR-A: Ko će u vlast, ko niz vodu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministar pravde Andrej Milović, ukoliko parlamentarna većina usvoji  prijedlog premijera Milojka Spajića  za njegovo razrješenje, neće sa te pozicije otići zbog IBAR-a, ili loših zakonskih rješenja.  U središtu političkih trvenja u vlasti, kojih je sve više, nijesu  principi i reforme, već borba za moć

 

Tek što su u parlamentu usvojeni tzv IBAR zakoni, krenula su politička trvenja. Sedmica je otvorena konferencijom za štampu ministra pravde Andreja Milovića, na kojoj je on pozvao premijera Spajića da predloži Skupštini  da ga razriješi.

„Predsjedniče Vlade Spajiću, pozivam Vas da uputite prijedlog Skupštini za smjenu ministra pravde koji Vas je svugdje branio. Šta će reći plenum i kako će komentarisati moj dosadašnji rad – vidjećemo”, saopštio je Milović. U nastavku je obrazlagao kako je zbog IBAR-a ćutao kada je „mučki protivstatutarno“ isključen iz Pokreta Evropa sad, te ocijenio da je došlo vrijeme da Spajić i on svedu političke i institucionalno račune: „Prije negoli njegovo toksično okruženje, a onda i on povuče sve ka ponoru, kako PES koji je počeo da vuče ka ponoru, tako Vladu i cijelu Crnu Goru“.

Konferencija je uslijedila nakon što je Spajićeva Vlada donijela krajem sedmice odluku da jedan od IBAR zakona iz domena pravosuđa u parlamentu na završnoj sjednici  predstavlja Momo Koprivica, potrpedsjednik Vlade za politički sistem, a ne ministar pravde. Prethodno je Spajić uputio notu predsjedniku Parlamenta Andriji Mandiću da ministri ne mogu u Skupštini prihvatiti bez konsultacija sa Vladom amandmanske intervencije. Nakon što je Milović prihvatio jedan od amandmana, za koji kaže da je „čisto tehnički“, odlučeno je da ga zamijeni Koprivica, koji bi prema nezvaničnim izvorima, mogao biti novi ministar pravde.

Premijer je uzvratio prijedlogom Skupštini za razrješenje Milovića.  „Nakon što sam, kada su mi obaveze to dozvolile, ispratio današnji nastup ministra Andreja Milovića, moram priznati da sam sasvim siguran u ispravnost odluke da Skupštini predložim njegovo razrješenje“, ocijenio je Spajić odmah nakon konferencije, nakon čega je taj prijedlog uputio parlamentu.

“Sa tom odlukom, istini za volju, upoznao sam ga prije njegovog javnog istupa, što njegovu konferenciju za medije u konačnom čini običnom predstavom za javnost”, saopštio je.  „Preciznosti radi, Milovićevi raniji nastupi u javnosti, na koje sam mu vrlo jasno skretao pažnju, a na momente ih se i stidio, razlog su podnošenja prijedloga za njegovu smjenu, koji zbog rada na ispunjavanju evropske agende nije mogao biti podnijet ranije”.

Konačno, Spajić je optužio Milovića da je “stao rame uz rame sa predsjednikom Crne Gore  u pokušaju destabilizacije integriteta Vlade i time urušavanja evropskog puta Crne Gore”.  Spajić tvrdi : “Nije slučajnost da u trenutku kada su i Vlada i Skupština demonstrirale rezultate u poglavljima 23 i 24 i ispunile neophodne uslove za dobijanje IBAR-a, kreće koordinisana opstrukcija ministra Milovića i predsjednika Milatovića”.  Milatović je prethodno odbio da potpiše dva od 12 IBAR zakona koji su mu upućeni. Jedan se odnosi na zakon o RTCG, a drugi o sudskom savjetu. Civilni sektor smatra da su Milatovićevi razlozi za kritiku tih rešenja opravdani.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

AFERA TUNEL: Izgubljeni u mraku

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok čekamo da istina konačno izađe iz tunela, ako tamo već nije trajno zatrpana i zabetonirana, predstavnici nove vlasti svu krivicu za sve evidentniji neuspjeh istrage prebacuju na svoje prethodnike. Ostaje samo kontinuitet neriješenih zločina koji su potresli Crnu Goru

 

Da je u administrativnom centru Podgorice, u kojem se nalaze najvažnije državne institucije, u tajnosti iskopano 30 metara tunela od stambene zgrade do depoa Višeg suda, saznali smo u septembru prošle godine. Činjenica da je, neopaženo, moguće iskopati tunel u zoni u kojoj se nalaze štićeni objekti poput Skupštine, Vlade, Ustavnog suda, Centralne banke, otvorilo je brojna pitanja o stanja u bezbjednosnom sektoru u Crnoj Gori.

Devet mjeseci kasnije sumnje su samo produbljene. Ove sedmice, Osnovni sud u Podgorici ukinuo je pritvor državljaninu Srbije Vladimiru Eriću, osumnjičenom da je učestvovao u kopanju tunela koji je vodio do depoa Višeg suda. Erić je bio u pritvoru od marta, kada je na osnovu međunarodne potjernice izručen iz Švedske. Iz suda je saopšteno da se Erićev DNK ne poklapa sa tragovima koji su pronađeni u tunelu.

,,Imajući u vidu navedene rezultate DNK vještačenja, dovedena je u pitanje osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična djela stavljena mu na teret, što za posljedicu mora imati ukidanje pritvora okrivljenom”, naveli su iz suda. Iz Osnovnog državnog tužilaštva su uložili žalbu Višem sudu na ovu odluku, te naveli da imaju dokaze i da je njihova istraga u završnoj fazi.

U sklopu istrage, do sada su bile uhapšene četiri osobe iz Podgorice – Katarina Baćović, Nikola Milačić, Ivica Piperović i Marijan Vuljaj, zbog sumnje da su povezani sa kopanjem tunela. Vrhovni sud u januaru ove godine odbio je da im produži pritvor, jer Osnovno tužilaštvo nije navelo za koje krivično djelo ih tereti, za koji period, niti su date činjenice na osnovu kojih se traži produženje pritvora.

Po saznanjima policije u kopanju tunela učestvovali su i državljani Srbije Veljko i Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić. Osim oslobođenog Erića, ostali osumnjičeni su i dalje nedostupni crnogorskim istražiteljima. Tokom dosadašnje istrage nije pronađen nijedan predmet iz dokaznog materijala koji je ukraden iz depoa Višeg suda.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo