Povežite se sa nama

INTERVJU

PAULA PETRIČEVIĆ, MIROVNA I FEMINISTIČKA AKTIVISTKINJA: Nacionalizam se ne može pobijediti nacionalizmom

Objavljeno prije

na

Crna Gora je imala istorijsku šansu da nakon referenduma izgradi građansku državu. Ne samo da je nije iskoristila, nego ni iz jedne propuštene šanse nije ništa naučila i zato danas imamo ovo histerično busanje u kolektivistička prsa, nacionalistički kič, rovovska ukopavanja

 

MONITOR: Kako vidite usvajanje Zakona o predsjedniku, i sve reakcije potom?

PETRIČEVIĆ: Crnogorsku političku scenu poslije prve oprezno probuđene nade neposredno nakon posljednjih parlamentarnih izbora, vidim kao zakucavanje čavla po čavla u lijes budućnosti. U ovom slučaju u lijes pravne države koja funkcioniše u okviru svojih ustavnih i zakonskih ograničenja. Zakon o predsjedniku, odlaganje lokalnih izbora, formiranje nove opštine tokom već započetog izbornog procesa, sve to vidim kao jednu bahatu i opasnu, iako ne i novu igru kojom se nastavlja sa daljim urušavanjem institucija, sa javašlukom tzv. političkih elita koje su nas dovele ne samo do ekonomske, društvene, institucionalne, već i ustavne krize iz koje ne vidim da mi umijemo, a da oni žele izaći. Imam utisak da anomija, haos, brlog koji su napravili političari, sramim se reći – naši – njima zapravo odgovara upravo stoga što ne odgovaraju građanima koji ih, izgleda, niti mogu, niti žele kazniti. Koliko nam treba da kažemo – dosta? Bojim se odgovora na to pitanje i toga koliko nas višedecenijsko trpljenje mijenja i deformira. Bojim se toga ko smo i ko ćemo biti, sjutra, za godinu.

MONITOR: Kako to da nikako ne izlazimo iz tenzija i identitetskih priča?

PETRIČEVIĆ: Ne znam. Ne mogu da vjerujem da nismo u stanju da iskočimo iz tog zlog kruga zle krvi koja se ne umiruje. Ta neprestana, patetična autoviktimizacija je jedna od najjačih kočnica na putu izlaska iz višestruke, permanentne krize u kojoj se nalazimo. Moje nepopularno mišljenje je da politizovani identitet nije i ne može biti održiv osnov političke zajednice, prije svega zato što je isključujuć, zato što dubinski onemogućava prihvatanje onih sa kojima se ne identifikujemo, koje u najboljem slučaju tolerišemo, u lošijem trpimo, u gorem izopštavamo, u najgorem to činimo pod fizičkom prinudom – ratnim nasiljem. Onemogućivši generacijama koje dolaze izlazak iz beskonačne identitetske petlje hranjene vlastitim resentimanom, učinivši ih nespremnim da se suoče sa prošlošću i preuzmu „odgovornost za vlastito punoljetstvo”. U duboko podijeljenom društvu kao što je ovo crnogorsko, zapravo je opasno ne biti ni na jednoj strani. Sumnjivi ste i odbojni i „svojim” i „njihovim”, rizačan ste izbor za bilo što, čak i za zaposlenje koje bi vam prema referencama pripadalo, ali za koje vas nijedna pripadnost ne preporučuje, u društvu u kom je pripadnost sve, a integritet krajnje fleksibilna kategorija. Nacionalizam se ne može pobijediti nacionalizmom i svaka je njegova pobjeda Pirova i privremena, o tome najbolje svjedoči prošlost ovih prostora. Crna Gora je imala istorijsku šansu da nakon referenduma izgradi građansku državu, uređeni sistem socijalne pravde u kojoj bi svaki nacionalizam postao izlišan i smiješan. Ne samo da je nije iskoristila, nego ni iz jedne propuštene šanse nije ništa naučila i zato danas imamo ovo histerično busanje u kolektivistička prsa, nacionalistički kič, rovovska ukopavanja.

MONITOR: Kako biste okarakterisali političku scenu Crne Gore?

PETRIČEVIĆ: Kao Dan mrmota lišen melodrame i nade, kao jednu žalosnu farsu, besramnu i beskonačnu predizbornu kampanju. Najveći problem predstavlja potpuni nedostatak odgovornosti za rečeno, obećano, učinjeno ili neučinjeno. Zloupotrebe i pljačka ostaju sekundarne. Uvijek ih je bilo, uvijek će ih biti, ali – u kojoj mjeri – to zavisi isključivo od postojanja ili nepostojanja krivične, političke, pa ako hoćete i moralne odgovornosti. Kada je neko od crnogorskih političara/ki odgovarao za kršenje, izvinjavam se – kreativno tumačenje Ustava i zakona? Kada je neko nadoknadio ili odrobijao štetu koju je prouzrokovao? Ne, oni padnu u depresiju i nestanu iz zemlje, razbole se i tihuju ili se maskiraju u ambasadore, biznismene, univerzitetske profesore, eksperte i savjetnike i dalje vedre i oblače uz pune džepove i obezbijeđen podmladak, razumije se.

MONITOR: Šta je izlaz iz ove krize?

PETRIČEVIĆ: Strategije izlaska su moguće i zamislive, ali malo vjerovatne u dogledno vrijeme, u to najbolje uvjerava besprekoran niz propuštenih prilika i tvrdoglava istrajnost kojom opstaje iznevjeravanje predizbornih dogovora i obećanja koje niko više ne uzima za ozbiljno. Mi smo se na iznevjeravanje navikli, ne iznenađujemo se kada lažu, obmanjuju, obrnu za 180 stepeni, uvijek nepogrešivo slijedeći smjer vlastitih partikularnih interesa. Kako se ko domogne vlasti, tako principe ostavi po strani. Dotrajale političke elite nisu bile dorasle, pa su se velike nade polagale u nove političke subjekte koji je trebalo da artikulišu i operacionalizuju viziju građanske Crne Gore. Umjesto toga bi u trgovini sa DPS-om proćerdale vlastiti kredibilitet i obnovili reakcionarne nacionalističke snage.  I tako godinama, od Pokreta za promjene, preko Pozitivne, do URE. Onda se ne treba čuditi što opstaje, obnavlja se i raste povjerenje u nacionalističke ekstreme, pouzdane alternative neuspjelim, od strane DPS-a kooptiranim i bez relevantnog ostatka svarenim građanskim eksperimentima. Pa ipak, i dalje vjerujem da samo nedvosmisleno antifašistička, feministička, lijeva i prema okruženju odgovorna politika može da predstavlja održivi izbor i izlaz. I ja ću nastaviti da se izlažem riziku da ispadnem naivna i dajem podršku onome što može da iznikne na temelju ovih načela, ma koliko trajalo, ma koliko malobrojno bilo i ma kakvu sudbinu imalo.

MONITOR: Blokada Ustavnog suda proizvodi brojne negativne posljedice. U Podgorici DIK nije proglasila rezultate izbora, u Šavniku se još glasa. Kako vidite situaciju nakon održavanja lokalnih izbora?

PETRIČEVIĆ: Mediji nas svakodnevno obavještavaju da ne postoje ni naznake rješavanja političke i institucionalne krize jer niko od političara koji u njemu učestvuju nije iskreno za dijalog. Što onda rade u politici ako nemaju kapaciteta za dijalog? Ovi su se majstori mnogo razigrali pa su u čvor vezali vlastito kolo, što ne bi bio problem da se ne prebija preko leđa „naroda”, kojega se doduše redovito pominje u govorima, ali prema kome se odnosi kao prema teletu koje treba opčiniti jednom u četiri godine i ostaviti da blene pred šarenim vratima do narednih izbora. Šalu na stranu, ogroman je problem to što se građani tretiraju kao sredstvo rutinske i formalne legitimizacije vlasti, a ne kao nosilac suvereniteta.

Velika izlaznost i velika polarizacija, kao i nekoliko opština sa apsolutnom partijskom dominacijom garantuju opstanak nepromijenjene vladajuće logike isključivosti, zazora, proizvodnje i redovnog održavanja neprijateljskih figura. Ustajali i predvidivi politički igrokaz i dalje je u stanju da drži pažnju teledirigovanih glasača, dok se iza njegovih kulisa demontira pravna država, profesionalno i dostupno javno zdravstvo i školstvo, prostorno planiranje i zaštita okoline – sve ono što bi trebalo da bude posao odgovornih političara, a ne kukumakanje, opanjkavanje, raspoređivanje po dubini i selekcija organizovanih kriminalnih grupa koje se uklapaju u partijski plan i program.

MONITOR: Šta su poruke građana na lokalnim izborima?

PETRIČEVIĆ: Da ne prepoznaju alternativu postojećem. Oprobani recepti uspijevaju, provjereni zapleti „rade”, osiromašene i ponižene lako je regrutovati u mrzitelje i progonitelje, kriza kapitalizma sebi odgovara fašizmom – nije odgovorna vladajuća klasa koja vas je eksploatisala i opljačkala nego Jevreji, imigranti, „milogorci”, „posrbice”…  Veliki uspjeh novoformirane partije za mene ne predstavlja ozbiljan kontraargument jer ni ona ne predstavlja alternativu, već samo novo ruho tradicionalizma i viskorizičnog ekonomskog eksperimentisanja u savremenoj verziji „mladih, lijepih i pametnih”, nekakva AB revolucija 2.0 u diskretnom klero-ključu. Ono što je davalo drugačije znakove života ostalo je ispod cenzusa.

No, to ne mora nužno da obeshrabri. Kao što se evropska radikalna desnica u početku stidljivo gnijezdila pod cenzusom da bi se kasnije razularila i preuzela ponegdje i vodeće pozicije, to može učiniti i njezina alternativa. Naravno, zadatak alternative je teži i zahtjevniji, a njegova realizacija sporija i neizvjesnija.

 

Ako se reciprocitet postavi kao preduslov suočavanja s prošlošću, nikad je neće biti

MONITOR: Sudeći prema posljednjem Izvještaju EK, mnogo toga ne mrda s mjesta. Jedno je suočavanje s ratnom prošlošću.

PETRIČEVIĆ: Farsa sa postavljanjem spomen ploče u Morinju najbolje ilustruje mjeru i prirodu odgovornosti crnogorske vlasti prema zločinu koji se desio na teritoriji ove države.

NVO koje se bave suočavanjem s prošlošću godinama insistiraju na obilježavanju mjesta stradanja u Crnoj Gori, pa tako i stradanja ratnih zarobljenika sa područja dubrovačke regije u Morinju. U tom je smislu Anima – Centar za žensko i mirovno obrazovanje podnijela inicijativu Opštini Kotor za postavljanje spomen obilježja 2019. godine, ali bez uspjeha, budući da je Opština inicijativu jedne NVO tretirala kao zahtjev za postavljanje spomen obilježja i tražila od nje da ispuni uslove predviđene nadležnim zakonom, dostavi podatke o vrsti i veličini spomen-obilježja, predlog teksta koji će biti ispisan na spomen-obilježju,  predlog idejnog rješenja spomen-obilježja, saglasnost vlasnika… Na tridesetogodišnjicu zločina 2021. godine Anima, Akcija za ljudska prava i CGO uputili su Opštini ponovljenu inicijativu . Ni godinu dana kasnije ove organizacije nisu dobile odgovor, ali su zato ploču, nekoliko dana nakon obljetnice, postavili ministri.

Treba se potruditi pa se nakon više od trideset godina iznova osramotiti, navodno, odajući počast logorskim žrtvama, a zapravo instrumentalizujući njihovu patnju za potrebe predizborne kampanje. Nema odavanja počasti bez preuzimanja odgovornosti. Ploča treba da bude podignuta, ali na način propisan zakonom i sa sadržinom koja nadilazi piljarsko političarenje uoči izbora, sa sadržinom kojom se prihvata i izjavljuje odgovornost za učinjeno, a ne vrši autoaboliranje skrivanjem iza dežurnih, ma koliko očitih i užasnih bauka. No, protivljenje postavljanju ploče nije dolazilo samo sa ove strane, već mnogo glasnije sa one koja je ometala i sam čin otkrivanja spomen obilježja, pozivajući se na žrtve iz Crne Gore u ratu u Hrvatskoj. „Nisu ni oni priznali naše žrtve, zašto bismo mi priznali njihove?” – ta naopaka logika blokira ostvarenje tranzicione pravde u svom dubokom nerazumijevanju njene prirode i svrhe. Ako se reciprocitet procesa suočavanja sa prošlošću postavi kao njegov preduslov – nikada ga neće biti.

Milena PEROVIĆ

Komentari

INTERVJU

DEJAN MILOVAC, MANS: Veting kao rješenje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Reforma crnogorskog pravosuđa ne može imati održive rezultate dok se do kraja ne raspetlja “hobotnica” Vesne Medenice i ispitaju sve šeme uticaja koji je ona nesporno imala na nosioce tužilačke i sudske funkcije u Crnoj Gori

 

MONITOR: Kako komentarišete objavljene prepiske izmedju direktorice ASK Jelene Perović i bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice?

MILOVAC: Mislim da je prepiska između Perović i Medenice pokazala kako je posljednjih decenija izgledao modus operandi crnogorskog pravosuđa, i sasvim sam siguran da tadašnja predsjednica cetinjskog Osnovnog suda nije bila jedina koja je na takav način tražila smjernice i nudila podršku bivšoj predsjednici Vrhovnog suda. Na stranu groteskni udvornički odnos koji je ispoljila Perović, komunikacija je pokazala koja količina moći i uticaja je bila u rukama Vesne Medenice i na koji način je ona manifestovana.

MANS je i ranije ukazivao da reforma crnogorskog pravosuđa ne može imati održive rezultate dok se do kraja ne raspetlja “hobotnica” Vesne Medenice i ispitaju sve šeme uticaja koji je ona nesporno imala na nosioce tužilačke i sudske funkcije u Crnoj Gori. Sve dok svaka od tih relacija ne bude detaljno ispitana, mi kao građani imamo pravo da sumnjamo da je pravosuđe i dalje u rukama onih koji se sumnjiče za saradnju sa kriminalnim klanovima. U ovom konkretnom slučaju MANS je već pozvao Specijalno državno tužilaštvo da formira predmet i ispita ne samo komunikaciju između Perović i Medenice, već prije svega kakve posljedice je ona imala na profesionalni integritet i odluke koje je Perović donosila u cetinjskom sudu, ali i kasnije sa mjesta direktorice Agencije za sprječavanje korupcije.

MONITOR:Da li vas iznenadjuje odnos Perović prema Medenici, koji bivša predsjednica Vrhovnog suda u porukama definiše „savjesnim“?

MILOVAC: Svjedočimo potpuno iskrivljenom sistemu vrijednosti koji je uspostavio prethodni režim na svim nivoima, pa i u pravosuđu. “Savjesno postupanje” u percepciji takozvanih vojnika bivše vlasti, kakva je Vesne Medenica, pretpostavlja gaženje procedura i zarobljavanje institucija i koncetraciju neograničene moći odlučivanja u rukama jedne osobe. Takav odnos prema integritetu nosilaca pravosudne funkcije je nešto što je “njegovano” i podsticano decenijama i sasvim moguće je postalo sastavni dio jedne potpuno izokrenute profesionalne etike.

Hijerarhija koja je postavljena na način da se lojalnost kultu ličnosti koji je Medenica uspostavila prepoznaje kao “savjesno postupanje”, najviše liči onima koje možemo da vidimo kada su u pitanju strukture organizovanog kriminala. Ovo je posebno problematično ako pretpostavimo da je takav odnos vrlo vjerovatno bio potka za donošenje odluka u sudskim predmetima u skladu sa interesima koji je nisu poklapali sa javnim interesom ili zakonom.

Nisam iznenađen odnosom i iz razloga što je dosadašnja profesionalna karijera davala prostor Vesni Medenici da utiče na izbor sudija, ima kompletan uvid u njihov rad i ocjenjivanje njihovog rada, kreirajući poziciju sa koje je od prvog dana mogla da oblikuje sudije prema onome što su bile njene potrebe i potrebe grupa koje je u pravosuđu neformalno zastupala. Zbog toga je svako “klimanje glavom” Jelene Perović bilo dočekano kao “savjesno”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR BRANKA BOŠNJAK PROFESORICA UCG I POTPREDSJEDNICA PZP-A: Temeljne reforme i dobra metla za obrazovni sistem

Objavljeno prije

na

Objavio:

Javna uprava je postala prepuna uhljebljenih bahatih neznalica. Nije ovo od juče, radio je to i bivši DPS režim, ali sa mnogo više stila, senzitivnije, neupadljivije… Ovo sad je postalo brutalno, bestidno i ogoljeno do kraja

 

MONITOR: Nakon najnovije afere oko diplome pomoćnice direktora IJZ  vi ste javno istupili i kazali da lažnih ima i u vrhu Vlade, te da su političke partije pune kadrova sa ovakvim znanjem. Da li je onda iluzorno očekivati da će biti političke volje da se sporne diplome provjere? 

BOŠNJAK: Mi kao društvo moramo da se odlučimo da li hoćemo istinsko ozdravljenje i vraćanje pravim vrijednostima, želimo li društvo znanja, što javno propagiramo ili želimo degradaciju svih vrijednosti, koju upravo živimo.

Zato je važno da se aktuelizovao ovaj veliki problem, ali nažalost, to je samo jedan segment iz Pandorine kutije, jer mnogo je devijacija na ovom polju. Nama trebaju značajno veća ulaganja u nauku, revizija naučnih i nastavnih zvanja, nepristrasna reakreditacija studijskih programa, revizija licenci za visokoobrazovne ustanove, savremene laboratorije, dosljedna borba protiv plagijata, a preduslov svega ovoga je potpuna depolitizacija ovog sektora.

Optimista nijesam, jer živimo najbrutalniji iskaz partitokratije, a svjedok sam bila da mnogi politički lideri potpuno obesmišljavaju znanje i olako delegiraju za rukovodeće funkcije ljude bez znanja i iskustva, sa sumnjivo stečenim diplomama, jer oni prvenstveno cijene partijsku lojalnost. Koalicioni dogovori, umjesto da podrazumijevaju da stavimo na sto najbolje što imamo od kadrova i od njih napravimo najoptimalniji odabir, nažalost kažu da se niko nikome ne miješa u politička kadriranja koja su im pripala. Zato imamo ministre i predsjednike opština bez fakultetskog obrazovanja, ljude na pozicijama koji ne umiju ni napisani im tekst da pročitaju kako treba, zato su nam bordovi direktora i upravni odbori puni dojučerašnjih šofera, ljudi iz obezbjeđenja, kafe kuvarica, konduktera… Javna uprava je postala prepuna uhljebljenih bahatih neznalica. Nije ovo od juče, radio je to i bivši DPS režim, ali sa mnogo više stila, senzitivnije, neupadljivije… Ovo sada je postalo brutalno, bestidno i ogoljeno do kraja.

Mi smo malo društvo i nije problem ko je čiji, ako je sposoban, obrazovan i ako zna, ali problem je neznanje, koje onda iz kompleksa rađa umišljenost i bahatost, kao paravan, da bi se zamaskiralo neznanje i onda se proganja i mobinguje svako ko išta zna.

Dodatan problem je što Vladina komisija za politička namještenja, i ne provjerava CV predloženih kandidata no im se unaprijed vjeruje na riječ, a mnogi su zbog fotelje spremni da „nakite“ svoj CV raznim neistinama pa i onom da su završili fakultet. Predlažu se zakoni i sistematizacije, koje značajno smanjuju kriterijume za neka rukovodna mjesta, jer se sve šteluje za unaprijed odabrane pojedince.

Optimista nijesam po pitanju političke volje, ali jak pritisak javnosti može da pomjeri stvari i da krenemo ka ozdravljenju.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR LINO VELJAK, FILOZOFSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU: U ovom   „tridesetgodišnjem ratu“  se već poodavno nalazimo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukoliko bi predsjednik Bajden uspio da pomoć Izraelu uslovi izraelskom obnovom prihvaćanja ideje dviju država, to bi predstavljalo izniman uspjeh. Ukoliko bi to uvjetovanje rezultiralo tek selektivnošću izraelskih vojnih operacija to bi bio nekakav uspjeh. No, bez temeljnih političkih promjena i u Izraelu i u njegovom arapsko-islamskom okruženju koncept dviju država ostaje privlačna i – do daljnjega, nedosežna utopija

 

 MONITOR: Na obeležavanju godišnjice stradanja Vukovara glavnu riječ je imao gradonačelnik Ivan Penava, koji je upozorio sve koji ne respektuju njegovu, u mnogo čemu, proustašku scenografiju, da se ne priključuju događaju. U Srbiji je predizborna kampanja u koju je predsjednik Srbije, prvi put od svog dolaska na vlast, zatražio pomoć svog nekadašnjeg političkog mentora Vojislava Šešelja. Koliko su ovo tek praktički-politički aranžmani a koliko simbolički relevantni činovi?

VELJAK: Nisu to nikakvi simbolički činovi, pa ni pragmatični predizborni aranžmani, nego ih valja promatrati u kontekstu generalnog rasta desnice u Evropi i šire (rezultati izbora u Slovačkoj i Nizozemskoj, ali i u Argentini), koji ukazuju na realne dimenzije skretanja društvene svijesti u smjeru populizma i radikalne desnice. Ta je tendencija značajnim dijelom uzrokovana medijskom podrškom brutalizaciji javnog diskursa, a u našoj regiji nedvojbeno i pojačanim djelovanjem ruske agenture. Konkretno, u Hrvatskoj se zloćudan ruski utjecaj može dokazati analizom financijske baze Domovinskog pokreta (čiji je Penava predsjednik), koja je izravno povezana s oligarhijskom strukturom Putinove Rusije. Onima koji sumnjaju u ispravnost ove tvrdnje preporučujem da otkriju odgovor na pitanje: Tko kontrolira Fortenovu? Putinovim ljubiteljima neće biti jasno zbog čega ruske službe i oligarsi podržavaju obnovu ustaškog diskursa, kao što mnogima neće biti milo kad se suoče s dokazivim činjenicama koje govore o međusobnoj podršci četnika i ustaša (kako u Drugom svjetskom ratu, tako i danas, kada je to u cilju ostvarivanja političke moći i – što je najvažnije – financijskih interesa). Svađajući narode, oni jačaju svoje pozicije, a njihova međusobna solidarnost ne dolazi u pitanje. Dokaz je i pravo bratstvo i jedinstvo koje je vladalo u Hagu među optuženicima za najteže ratne zločine.

MONITOR: EU je u prvim danima posle napada Hamasa, snažno podržala pravo Izraela da se brani, čak je i redovna pomoć Palestincima bila, na kratko, obustavljena. Danas je stav Brisela izbalansiraniji.  Neki su ponašanje EU administracije nazvali „ evropskim kompleksom Holokausta“. Koliko se tu radi o „kompleksu“ a koliko o, nesamostalnosti spoljne politike EU?

VELJAK: Ukoliko je riječ o Njemačkoj, kompleks Holokausta je od presudne važnosti. Ukoliko je pak riječ o EU, ključan je moment  inzistiranje na potrebi evroatlantskog jedinstva, te se upravo time može objasniti relativna uravnoteženost njezinog stava.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo