Povežite se sa nama

Uncategorized

U ULCINJU KAO NA SJEVERU: Više izdržavanih nego zapošljenih

Objavljeno prije

na

Zvanični podaci su neumoljivi: u Ulcinju ima 4.576 zapošljenih, dok je osoba koje spadaju u tzv. izdržavane kategorije stanovništva mnogo više. Penzionera je 3.100, nezapošljenih 1.352, a 1.041 osoba prima neki oblik socijalne pomoći.

Standard za održivu ekonomiju je da na jednog penzionera dolazi troje zapošljenih.

Još je alarmantniji podatak da u privredi radi samo oko 40 odsto zapošljenih. A toliko je prije 30 godina bilo stalnih radnika u dvije firme: Hotelsko-turističkom preduzeću Ulcinjska rivijera i u Solani. Još oko 1.300 radnika bilo je u ostalim ulcinjskim preduzećima. Da se ne pominje da je u turizmu i ugostiteljstvu bilo upošljeno oko 1,5 hiljada sezonaca, od kojih su mnogi radili punih šest mjeseci.

Stopa nezapošljenosti u ulcinjskoj opštini danas je preko 20 odsto. Posebno zabrinjava podatak da su oko 40 odsto onih koji traže posao mlađi od 35 godina, što je najveći procenat od svih gradova na Primorju.

Razumljivo što je iseljavanje veoma izraženo. Iako nema precizne statistike, često se ističe da je još jedan Ulcinj u inostranstvu. Činjenica da u ovom gradu danas živi šest hiljada manje ljudi nego prije dvije i po decenije dovoljno govori.

Prema podacima Monstata, Ulcinjani su godinama imali najniže prosječne plate u državi! Posljednji podaci za avgust pokazuju da je prosječna zarada iznosila 422 eura, bila je za čak 163 eura manja nego u Tivtu, ili za 80 eura manja nego u susjednom Baru.

Predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva Šefki-Keko Ljamović kaže da je Ulcinju davno uveden stečaj. ,,Imali smo veoma loše privatizacije, veoma loše lokalne vlasti. Ovo su samo posljedice”, ističe on.

Ljamović smatra da je sunovrat ulcinjske privrede počeo gašenjem Agroulcinja. To je bio eksperiment koji je kasnije primjenjivan u ostalim slučajevima u zemlji. Indikativno je da je član Upravnog odbora te nekada moćne ulcinjske kompanije bio autor crnogorskog neoliberalnog modela dr Veselin Vukotić.

Najteži udarac ovom gradu zadat je 2004. i 2005. godine kada su uvedeni planski stečajevi u Ulcinjskoj rivijeri i Solani, sa ciljem da se pokuša oteti njihova imovina koja je tada procjenjivana na preko sto miliona eura. Te firme su izgradile moderni Ulcinj. Značajnije je bilo biti na čelu Rivijere ili Solane nego biti predsjednik Opštine.

Tih godina je u stečaj oćerano i Građevinsko preduzeće Primorje, koje je u najboljim danima zapošljavalo preko 500 radnika. Ta firma je potom privatizovana, a ubrzo potom i likvidirana.

Hoteli su jedan po jedan prodavani, a neki rušeni, među njima i simboli grada: Galeb i Lido. Nijedan privatizacioni ugovor nije ispoštovan. Prema prekršiocima ugovora nijesu preduzete nikakve kaznene mjere, iako su oni zauzeli najatraktivnije lokacije u Ulcinju.

,,Nekada smo imali najškolovaniji turistički kadar u Crnoj Gori. Nije bilo recepcionara, konobara ili kuvara koji nije govorio njemački, pa i još poneki strani jezik. Tužno je gledati te ljude kako prodaju cigarete po trafikama Rokšpeda ili obilaze Biro rada”, kaže Ljamović.

Već tri godine Solana ne proizvodi slane kristale, što se nikada nije desilo u istoriji tog najstarijeg ulcinjskog preduzeća. Čak ni tokom Drugog svjetskog rata. ,,Solana je za 85 godina preživjela ratove i revolucije, ali ne i vlast DPS-a”, kaže poslanik Dritan Abazović.

Od prošle godine njezinim prostorom od 15,2 miliona kvadrata, u neposrednom zaleđu Velike plaže, gospodari Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore. ,,U zavisnosti od finansijskih sredstava koja nam budu na raspolaganju za aktivnosti na Solani, očekujem da ćemo u narednom periodu obezbijediti dodatnu popravku pumpi, koja je neophodna u procesu proizvodnje soli, kako bi u momentu kada budu ispunjeni uslovi za ponovni početak proizvodnje, infrastruktura Solane bila spremnija”, kaže direktorka NPCG Azra Vuković, inače rođena Ulcinjanka.

Predsjednik Opštinskog odbora Socijaldemokratske partije Skender Elezagić pita se kako je moguće da za 25 godina nijedan veliki hotel nije mogao biti izgrađen u gradu, u kojem su Njemci, Master planom razvoja turizma, predvidjeli da bude čak 60 odsto ukupnih hotelskih kapaciteta Crne Gore?

,,Namijenili su nam drugačiji koncept razvoja. Umjesto hotela na pjeni od mora planiraju da grade stanove na bazenima Solane i vile za prodaju u sjenci maslina u Valdanosu, te da postavljaju naftne platforme”, tvrdi. ,,Ko će da uloži 60 ili 70 miliona u gradnju luksuznog hotela na Velikoj plaži, ako će njegovi gosti direktno gledati u naftne platforme ili svako jutro strepiti da plaža ispred njegovog hotela ne osvane okupana naftom.. pita Elezagić.

Ekspert turističke ekonomije dr Rade Ratković kaže da Vlada Crne Gore zbog istraživanja nafte i gasa ne bi smjela ugrožavati turizam. ,,Istraživanja će neminovno proizvesti buku i zagađenje mora i vazduha, a mogu provocirati i potrese na ovom izrazito trusnom području. Ako potraju više godina, onda će to biti dugoročna prijetnja održivosti turizma”, dodaje dr Ratković.

Tokom posljednjeg boravka u Ulcinju premijer Milo Đukanović je rekao da bi za tri-četiri godine mogao krenuti turistički preporod Ulcinja. On kaže da najprije treba donijeti Prostorno-urbanistički plan opštine, koji je izradila njegova Vlada, regulisati putnu ifrastrukturu, te vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Strateški plan razvoja opštine koji je Ulcinj dobio zadnji u državi, u proljeće ove godine, gotovo da niko ne pominje. ,,Razvoj se sveo na privremene objekte. Ostalo nam je da guglamo makete od prije 10 godina”, kaže predsjednik Opštinskog odbora Građanskog pokreta URA Omer Bajraktari.

On je uvjeren da će se ova „dinamika razvoja” nastaviti. „Za to se pobrinula Vlada. Dovoljno je samo pogledati njezin Program rada, ili isto štivo koje je pripremilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma. U tim dokumentima, u poglavljima koja se tiču razvoja, ali i u ostalim djelovima, Ulcinj praktično ne postoji”, zaključuje Bajraktari.

Mustafa CANKA

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Fratar – gigant

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanski franjevac Marko Oršolić i iz bolesničke postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima .Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam

 

U Sarajevu živi bosanski franjevac Marko Oršolić. Podrijetlom iz najplodnijeg dijela Bosne i Hercegovine fra Marko Oršolić proveo je golemi dio života u Sarajevu”prisvojivši ” ovaj grad, identificirajući se sa ljudima, navikama i običajima “šeherskim”…Obrazovan na uzornim i prestižnim katoličkim učilištima fra Marko je stekao čak četiri”poslijediplomska”zvanja i postao jedan od najobrazovanijih katoličkih svečenika u Bosni i Hercegovini

Osnovavši medjunarodnu humanitarnu udrugu i multinacionalni centar IMIC fra Marko Oršolić dao je osobito za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu golemi doprinos rješavanju brojnih egzistencijalnih problema gradjana raznih vjera i nacionalnosti.

Njegov spisateljski rad, osobito u knjizi Zlodusima unatoč zapažen je kako u žanru angažirane publicistike jednako i na planu teologijskih i politoloških traganja u suvremenom svijetu.

Iako mu posljednjih decenija zdravstvene prilike ne dozvoljavaju da osobito aktivno djeluje fra Marko i iz postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima. Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam.

Gradimir GOJER

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Ekološka,  ali naški

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od kako je Crna Gora postala prva ekološka država na svijetu, sebi i prirodi koja nas okružuje napravili smo više nevolja nego što smo ih riješili, ili makar sanirali. Čini se kako je nadležnima najvažnije da izlobiraju đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar

 

Prođe još jedan državni praznik. Možda nijeste ni primijetili, pošto smo Dan ekološke države i 32. godišnjicu njenog proglašenja obilježili skromno, u krugu porodice. A, šta bi i slavili?

Ilegalna eksploatacija pijeska, ilegalna sječa šuma – čak i u granicama Nacionalnih parkova, ilegalne deponije smeća na svakom koraku, ilegalan lov i ribolov, zatrovane rijeke, odumiruća jezera, zagađen vazduh… I, uglavnom, frustrirajuća ravnodušnost sa kojom se sve to posmatra.

Uoči „praznika“ bili smo svjedoci neuobičajene polemike između čelnika Agencije za zaštitu životne sredine i resornog Ministarstva kulture i medija oko budućnosti Kotora i Nacionalnog parka Durmitor na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Pozivajući se na nezvanične informacije, iz Agencije su upozorili da bi na predstojećem samitu UNESCO u Rijadu, Kotor mogao biti brisan sa Liste, a NP Durmitor svrstan među one kojima takva sudbina predstoji u skoroj budućnosti, ukoliko se stvari suštinski ne promijene (tzv. crvena lista).

Iako neprijatne, te najave nijesu baš iznenađenje. Ne treba UNESCO da nas obavijesti koliko smo spremni i sposobni da upropastimo, zagadimo i odložimo rješenje evidentiranih problema. Dok ne bude kasno. Ipak, nakon kritika i demantija iz Ministarstva i SO Kotor, direktor Agencije je revidirao  objašnjavajući kako je njegova izjava bila „nesmotrena“. I izvinio se zbog nepreciznosti.

Ako to znači da više nećemo uočavati posljedice rada ilegalnog kamenoloma iznad Risna (za još tri nova na istoj lokaciji čeka se saglasnost Agencije); da će divljom gradnjom budvanizovano podnožje Durmitora i okruženje Žabljaka, sve do obronaka kanjona Tare, iznenada postati ugodno našim čulima; dok će se krišom posječena stabla smrča i jela sa teritorije Nacionalnog parka preko noći obnoviti – onda je sve u najboljem redu.

Možemo onda da se okrenemo prečim brigama.

Podgorica još nema kolektor za preradu otpadnih (kanalizacionih) voda. Ako je vjerovati stanovnicima Botuna, koji tvrde da će životima sprječavati njegovu izgradnju u svom selu (SO Zeta), neće ga ni biti u dogledno vrijeme. Mada je svakome jasno da je kolektor neophodan, kako Podgorici tako i cijelom Primorju koje se, podsjetimo, vodom za piće snabdijeva sa izvorišta u Skadarskom jezeru. U koje Morača donosi sve to što nose ona i njene pritoke iz Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Zete. Novac za izgradnju odavno je obezbijeđen, uglavnom donacijama iz EU (riječ je o nekih 40 miliona). Nedostaje  volje i sposobnosti da se pronađe kompromis i završi započeti posao.

Nikšićka deponija i dalje gori. Nekada se to vidi i osjeća manje, nekada više, ali požar u dubini deponije tinja/plamti godinama. I truje. „Na pragu smo rješenja višedecenijskog problema – deponije Mislov do i usklađivanja procesa upravljanja otpadom sa evropskim standardima”, najavio je neki dan predsjednik Opštine Nikšić. Dobra je to vijest. Samo po malo bajata. Isto je, naime, obećano i prošlog septembra. I ko zna koliko puta prije. Pa ništa.

O Plavskom jezeru i Adi Bojani gotovo se  i ne govori. Osim kao o “resursima” koje treba “valorizovati”. Legalnom ili ilegalnom gradnjom. To da i jednom i drugom prijeti nestanak – znamo. Stručnjaci kažu da znaju kako se taj proces može spriječiti ili makar značajno usporiti. Ali, nema para. Baš kao ni volje da se utiče makar na to što ljudski faktor dominantno doprinosi prirodnim procesima koji prijete da nam u bliskoj budućnosti oduzmu te bisere. Na žalost potomstva koje, takođe, odlazi iz Crne Gore. Bez povratne karte.

Tužne priče pričaju i Tara, Bjelasica, Lovćen, Lim, pljevaljska kotlina, Zeta… Ima li iko da ih čuje? Ili je, ipak, najvažnije da izlobiramo tamo đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar. Dok ne bestragamo sve to što smo dobili na poklon od prirode i predaka.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Knjige i vatra

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možemo se složiti ili ne složiti  sa razlozima vodećih zapadnih zemalja koje niijesu glasale za rezoluciju  o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu.  Iz različitih  perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje ne izgledaju jednako opasno. Ali demokratske vlasti su dužne da svoje odluke pojasne građanima.  U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili

 

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) usvojilo je, većinom glasova, prošle nedjelje u Ženevi, rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu počinjeno “javno i s predumišljajem” uz odobrenje skupa od strane švedske policije.

Usvojenim tekstom su zemlje članice UN pozvane da “spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja podstiču na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”.

Crna Gora, koja je članica Vijeća UNHRC u mandatu 2022-2024, našla se među zemljama koje su glasale protiv usvajanja te Rezolucije. Baš kao i SAD, Velika Britanija, Kostarika i članice EU trenutno zastupljene u Vijeću. Za Rezolucije su glasale Kuba, Kina, Indija, Ukrajina, afričke i zemlje članice Organizacije islamske saradnje. Ukupno 28 od 47 članica Vijeća UNHRC, uz 12 protiv i sedam uzdržanih.

“Žao nam je što smo morali glasati protiv ovog neizbalansiranog teksta, ali on je u suprotnosti sa našim stavovima kada je riječ o slobodi izražavanja”, objasnila je svoju odluku američka ambasadorka pri UNHRC. “Ljudska prava štite ljude a ne religije, doktrine, uvjerenja ili njihove simbole”, pridodao je francuski ambasador, naglašavajući kako “ni na Ujedinjenim nacijama ni na državama nije da definišu šta je sveto”.

Možemo se složiti ili ne. Iz različitih perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje očito ne izgledaju jednako opasno. Ali, nesporno je da su demokratske vlasti dužne da svoje odluke pojasne građanima. U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili.

Mnogi su od Vlade i resornog Ministarstva vanjskih poslova zatražili odgovor kako se i zašto crnogorska delegacija, nakon svega što nam se dešavalo i dešava od 90-tih prošlog vijeka do danas, opredijelila da glasa protiv tog dokumenta.

Iz vlade su pitanja ignorisali.  Ostalo je samo da nagađamo  jesu li premijer Abazović,  koji vodi i resor vanjskih poslova, i njegovi saradnici nepokolebljivo privrženi pravu na slobodu iznošenja stavova, koliko god oni bili radilkalni i opasni, ili su samo iskoristili priliku da na pitanju javnog spaljivanja svetih knjiga, demonstriraju lojalnost “zapadnim saveznicima”. Kada to već, slijedeći lične interese, ne mogu uraditi na nekim drugim poljima (poštovanje zakona, moralna i politička odgovornost, transparentnost rada i donošenja odluka…).

Kad – kaza nam se samo. Među javnim kritičarima crnogorskog glasanja o Rezuluciji o vjerskoj mržnji našao se građanin Crne Gore koji nije zaštićen javnom funkcijom. Svoje stavove je ubrzo  morao pojašnjavati pred policijskim inspektorom. Nakon toga, policajac je  tužilaštvu predložio da tog građanina,  po službenoj dužnosti, goni  zbog podrivanja ustavnog sistema. Srećom, tužilaštvo je odbilo taj prijedlog.  Isljeđivani intelektualac je zamolio da ostane aniniman, kako ne bi dodatno uznemiravao porodicu.

Toliko o nepovrjedivosti prava na slobodu mišljenja i izražavanja u Crnoj Gori.

Iz Stokholma je stigla nova priča. Nakon protesta na kome su paljene stranice Kurana, švedskoj policiji obratio se građanin koji je prijavio naum da javno spali Bibliju i Toru. I on je dobio odobrenje nadležnih, ali je umjesto lomače za svete knjige okupljenim novinarima izjavio: “Sloboda izražavanja ima ograničenja koja se moraju uzeti u obzir. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kuran, ovdje će biti rata. Želio sam pokazati da to nije u redu.”

Ko, eventualno, nije razumio o čemu je govorio Ahmad Alush, neka baci pogled na stare pljevaljske zidine koje odnedavno “krasi” grafit: Kad se vojska na Kosovo vrati.  “Oni koji su stih iz Amfilohijeve pesme ispisali na zidu… postupili su u punom skladu sa raison d’être  ove pesme. Njena vokacija – kao i vokacija nacionalističke poezije u celini – jeste da zove u rat”, napisao je srpski etnolog, antropolog, aktivista za ljudska prava Ivan Čolović, prije pola godine, kada se isti stih počeo pojavljivati na beogradskim fasadama.

Pitanje je samo želimo li da pročitamo. Il’ da palimo.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo