Povežite se sa nama

Izdvojeno

VANDALIZAM U PODGORICI: Beznađe koje odnosi desetine hiljada eura godišnje

Objavljeno prije

na

Za sanaciju vandalskih činova, na godišnjem nivou, u prosjeku, iz budžeta Podgorice utroši se više desetina hiljada eura. Taj novac bi mogao da se raspodijeli i ode u ruke najugroženijima u našem društvu. No, to je odgovornost koju tek treba da naučimo

 

Snimak dva maloljetnika kako čupaju nedavno zasađenu sadnicu iz korijena u parku iza zgrade Simpo u Podgorici, osvanuo je prije nekoliko dana na društvenim mrežama. Kada im nedjelo nije pošlo za rukom, udaljili su se. Ovo nije usamljeni slučaj. Za sanaciju ovakvih, i sličnih vandalskih činova, na godišnjem nivou, u prosjeku, iz budžeta Podgorice utroši se više desetina hiljada eura.

Evidencijom vandalskih incidenata na teritoriji Podgorice bave se privredna društva Zelenilo, Čistoća i Komunalne usluge. Tako Zelenilo d.o.o. Podgorica u prosjeku, na godišnjem nivou, za sanaciju posljedica vandalizma utroši oko 20 hiljada eura.

Najviše novca se potroši na popravke parkovskih klupa, korpi za otpatke, dječijeg mobilijara i drugog sadržaja. Nerijetko bude otuđeno cvijeće iz parkova i polomljeno novoposađeno drveće. ,,Svjedoci smo i sve većeg broja nesavjesnih vozača, koji nepropisnim parkiranjem uništavaju travnjake i žive ograde, i koji, zbog neprilagođene brzine, uništavaju i sadnice ukrasnog bilja i drveća duž saobraćajnica i na kružnim tokovima“, navode iz Glavnog grada za Monitor.

„Tokom 2018. godine trošak ostvaren po osnovu zamjene kesa na polupodzemnim kontejnerima iznosio je 2.420,20 eura, tokom 2019. godine po istom osnovu je utrošeno 11.718,90 eura, u 2020. godini 8.451,90 eura, a za prva četiri mjeseca ove godine uloženo je 4.691,78 eura za iste namjene“, objašnjavaju iz Glavnog grada.

Čistoća najčešće evidentira prevrtanje, lomljenje i ispisivanje grafita na kontejnerima i na nišama za njih, ispisivanje i lomljenje betonskih korpi, a neprimjereni sadržaji osvanu i na mobilnom reciklažnom dvorištu. Tako su, primjera radi, u 2019. godini za samo tri dana oštećena dva metalna kontejnera zapremine 10m³, čija je opravka koštala 272,32 eura, kao i 31 metalni kontejner, za čiju je sanaciju utrošeno 1.192,48 eura.

Plastični kontejneri, koji su namijenjeni za odlaganje suve frakcije komunalnog otpada takođe su u više navrata stradali usljed istresanja zapaljivih materija ili namjernog paljenja. Kako objašnjavaju nadležni iz Glavnog grada,za prva četiri mjeseca 2021. godine pričinjena šteta iznosila je  1.599,62 eura.

I javni toaleti su na meti vandala, a pored popravke oštećenih sanitarija (česmi, vodokotlića i drugog), u više navrata budu obijena i vrata, pa je sanacija tog komunalnog sadržaja tokom 2018. godine koštala 1.945,86 eura, a naredne 152,70 eura, jer su polomljene sanitarije i dvoje vrata.

,,Vandali su najčešće adolescenti, od 13 do 25 godina. Oni se  nalaze u psiho-biološkoj razvojnoj krizi u kojoj su očekivane oscilacije raspoloženja i burne reakcije. Kada tuga, ljutnja i bijes tenzično pulsiraju u osobi, traže kanal za izbacivanje tih emocija kroz neki čin. Objekat, imovina ili neki predmet strada kao posljedica potrebe za destrukcijom. Zato je važno tornado emocija kanalisati na konstruktivan način“, objašnjava za Monitor psihološkinja Marija Marković.

Nije uobičajena prijava vandalskih incidenata. Na taj zaključak upućuje podatak koji je Uprava policije (UP) dostavila Monitoru, a prema kom su, u posljednje tri godine na teritoriji nadležnosti Centra bezbjednosti Podgorica registrovana tek četiri slučaja vandalizma. U istom periodu, protiv 14 osoba je podnijeto 12 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog počinjenog prekršaja jednog od članova Zakona o javnom redu i miru, koji se odnosi na ispisivanje grafita.

Zelenilo d.o.o. Podgorica i Komunalna inspekcija i policija su, krajem aprila ove godine, nakon još jednog vandalskog incidenta na dječjem igralištu u Bloku V, usljed kog je pričinjena velika materijalna šteta, počeli i sa sprovođenjem kampanje pod nazivom Ne žmuri – prijavi vandalizam, u okviru koje su pozvali građane da anonimno prijave vandalizam u Podgorici.

Marija Marković napominje da postoje strukture ličnosti koje će svakako ispoljiti ponašanje u vidu vandalizma, ali da je neophodna i društvena osviješćenost da postoji i kolektivna odgovornost. ,,Ta odgovornost je, osim na roditeljima, i na školi kao izvoru edukacije, na vršnjacima kao osloncu za lijepo i bezazleno druženje, kao i na društvenim organizacijama i državi koje treba da donose predloge, ideje i realizuju kutak za adolescente. Kada mladi ljudi imaju bezbjedan prostor u kome mogu da iskažu bijes i ljutnju i potrebu da budu primijećeni i pohvaljeni, kada im se obezbijede psihološke radionice, sportske igre, raznolika takmičenja i slične manifestacije, smanjuje se potreba da prkose okolini, državi i pojedincu kroz vandalizam“.

Desetine hiljada eura koje se uludo troše, mogle bi da se raspodijele i odu u ruke najugroženijima u našem društvu. No, to je odgovornost koju tek treba da naučimo.

 

Sporenja oko sistema video nadzora

Sredinom prošle godine, nadležni iz Glavnog grada uveli su video nadzor u parkovima i dječjim igralištima širom Podgorice. Cilj tog sistema zaštite, koji se sprovodi u gotovo svim veliki svjetskim gradovima, je da, osim preventivnog djelovanja, omogući i brže otkrivanje počinilaca krivičnih djela.

Istraživački centar MANS je, naknadno, došao do podatka da je video nadzor postavljen suprotno Zakonu o zaštiti podataka ličnosti, o čemu je obavijestio Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristupu informacijama koja je, potom, u Službi za zajedničke poslove Glavnog grada izvršila inspekcijski nadzor, potvrdila navode MANS-a i naložila Glavnom gradu da izbriše snimke koji su prikupljeni suprotno zakonu, kao i da prestane sa obradom ličnih podataka prikupljenim na taj način.

Iz Glavnog grada su demantovali te navode. Kazali su da je uvođenje sistema video nadzora parkovskih i drugih javnih površina uticalo na podizanje komunalne discipline građana, jer u periodu od uvođenja u rad sistema video nadzora, do 22. marta 2021. godine nije bilo slučajeva devastiranja mobilijara na javnim površinama pokrivenim video nadzorom.

Sistemom video nadzora pokriveni su samo djelovi Podgorice. U narednom periodu očekuje se, prema riječima nadležnih, da će i ostale lokacije biti pod tom vrstom zaštite.

Namjera da se zaštiti državna imovina je opravdana, ali ne smije ići na uštrb privatnosti građana.

Andrea JELIĆ

Komentari

FOKUS

SIMBOL CRNE GORE U ŽARIŠTU BITKE ZA MOĆ: Čiji je Cetinjski manastir

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije riječ o  bogomolji,  o vjernicima, hrišćanima, pravoslavcima,  o njihovoj istoj potrebi da izgovore jednu te istu molitvu, na jednom te istom jeziku. Jer, da je tako, u Cetinjskom manastiru bilo bi  mjesta za sve vjernike i crkvene dostojanstvenike. Obje pravoslavne crkve.  Manastir bi bio, svih nas. Naš. Ovako, nastavljaju se bitke gladnih moći. Nad Crnom Gorom se nadvijaju utvare devedesetih minulog vijeka. I mnogih minulih vjekova

 

Nastavljeno je sa podizanjem tenzija i podjela i nakon ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 4. i 5. septembra. U centru  bitke za moć, sada se našao – Cetinjski manastir, u kom je prije deset dana, uz barikade, helikoptere i vojnu ćebad, ustoličen mitropolit Mitropolije crnogorsko-primorske –  Joanikije.

Nakon što je Skupština Prijestonice za ovu sedmicu zakazala sjednicu na kojoj je planirano da se izglasa inicijativa po kojoj se Cetinjski manastir, kao vlasništvo Prijestonice, daje na ustupanje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, Vlada je po hitnom postupku, dan prije zakazane sjednice, donijela odluku da se Cetinjski manastir hitno upiše kao državna imovina. Što je espresno i učinjeno. To je dovelo do novih protesta na Cetinju, ali i izliva mržnje i podizanja nacionalnih tenzija.

Policija je zbog vrijeđanja odbornika URA Slavka Jankovića, uhapsila dvojicu protestanata. Oni su Jankoviću, na ulazu u zgradu Opštine, dobacivali da je ,,izdajnik”, a pokret URA nazivali ,,sramnim i izdajničkim”. ,,Izdajnici, spustite glave, šta ste napravili građanima Cetinja”, ,,Da li će predstavnici URA-e ući u zgradu sa helikopterom”, čuje se na snimcima, dok prolazi Janković. Takođe, na jednom od snimaka, muškarac mu prijeti: ,,Ja ću ti kazati kad se vidimo”.

Cetinjsko Osnovno državno tužilaštvo formiralo je i krivični predmet protiv Miloša Vasiljevića, koji se sumnjiči za ugrožavanje sigurnosti potpredsjednika Vlade i lidera pokreta URA Dritana Abazovića. Na snimku se vidi kako Vasiljević ispred cetinjskog parlamenta poručuje Abazoviću da će ga, kada ga vidi, ,,objesiti za m**a”, psujući mu ,,majku muslimansku”.

Opasne poruke stigle su i iz zgrade cetinjske Skupštine. Milovan Janković, odbornik DPS-a u Skupštini Prijestonice Cetinje, i bivši gradonačelnik tog grada, poručio je Abazoviću da treba da ga je sramota.,,Sram te bilo, mrtvi ti se otac prevrće u grobu”, kazao je, između ostalog, na sjednici. Janković je u nastavku određivao kome više nije mjesto u Crnoj Gori.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

VLAST I OPOZICIJA TRAŽE NOVU VLADU: Gladne oči

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok su se članice vladajuće koalicije borile za preraspodjelu „osvojenih” resursa, Đukanović je utvrdio poziciju predvodnika opozicije i preuzeo inicijativu. Učvrstio je saradnju sa manjinskim partijama, povratio starateljstvo nad SDP-om i, raspisivanjem lokalnih izbora na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici, doveo u pitanje najavljeni novembarski popis

 

Bliži se kraj 42. Vlade Crne Gore. Ono što se do sredine nedjelje slutilo, sada postaje izvjesno. Makar u mjeri u kojoj bilo šta na ovdašnjoj političkoj sceni može biti predvidvo. O tome smo, u srijedu, obaviješteni odvojenim saopštenjima sa sastanka predstavnika dvije najveće koalicije unutar vladajuće većine (DF i Demokrate) i sa zajedničkog susreta zvaničnika opozicionih partija.

Da ovakvoj Vladi Zdravka Krivokapića ističe rok upotrebe, saglasili su se DF i Demokrate. „Potrebno je rekonstruisati postojeću Vladu na način da umjesto dosadašnjih 12 ima 18 ministarstava i tri potpredsjednika”, navedeno je u saopštenju u kome se naglašava da bi partije većine u novu vladu kandidovale svoje predstavnike „saglasno propisanim procedurama i demokratskim standardima”.

Koji sat ranije, medijima je proslijeđeno saopštenje sa sastanka partija parlamentarne opozicije u kome se kaže da se „dramatično stanje“ u zemlji može prevazići samo formiranjem prelazne Vlade „ograničenog mandata sa zadatkom organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora”.

Sabiranjem poslanika iz poslaničkih klubova koji su u srijedu oglasili potrebu rekonstrukcije postojeće, odnosno, formiranje prelazne vlade, dolazimo do podatka da Vlada, u ovom sastavu, nema podršku više od dvije trećine parlamenta. Pošto 40 poslanika opozicije i makar 26 poslanika vladajuće koalicije (poslanički klub DF-a bez Pokreta za promjene – 16 poslanika, Demokrate – 10) traži promjene u izvršnoj vlasti.

Mnogo je teže pronaći formulu prema kojoj će neka od strana dobiti podršku 41 poslanika kako bi realizovala svoj naum. Sve uz pretpostavku da poslanici PzP (pet mandata), SNP (pet mandata) i nezavisni poslanik Marko Milačić podržavaju plan koji su osmislili DF i Demokrate.  Glavna nepoznanica je stav poslaničkog kluba Koalicije Crno na bijelo (tri poslanika GP URA i jedan poslanik Saveza građana CIVIS).

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

STUDIJA FONDACIJE FRIDRIH NOJMAN O RUSKOJ PROPAGANDI U SRBIJI: Podgrijavanje podjela u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Studija Tomasa Braja se ne bavi detaljno Crnom Gorom ali naglašava da Vučićevi toksični tabloidi vode veliku kampanju u smislu afirmacije srpskog identiteta Crne Gore i demoniziraju posrnulog Mila Đukanovića koji se skoro isključivo napada zbog odnosa prema Srbima i Kosovu

 

Nedavno objavljena studija Tomasa Braja (bivšeg dugogodišnjeg beogradskog šefa dopisništva Njemačke novinske agencije DPA) o dometima ruske propagande na Balkanu sa posebnim osvrtom na Srbiju je već izazvala reakcije i kontraoptužbe. Studija je objavljena pod naslovom „Ruski mediji na Balkanu – studija slučaja, kako moskovska propaganda utiče na Srbiju“ u izdanju Fondacije Fridrih Nojman.  Nakon što je beogradski dnevnik  Danas rezimirao i prenio glavne navode studije prije nedjelju dana se oglasio Sputnjik Srbija koji je napao Braja da se obrušio na Rusiju samo iz razloga što su Srbi „neizlečivo“ vezani za Rusiju. Sputnjik u svom odgovoru citira istraživanje iz 2019. godine u kome 80 odsto ispitanika podržava proširenje kontakta sa Rusijom. Takođe se spočitava Braju da „stvara konfuziju“, da je paranoičan, promašen, nedorečen i amater. Sputnjik se na samu studiju i njene argumente nevoljno i trivijalno osvrće i fokus drži na ad hominem napade protiv Braja.

Međutim Braj u svojim analizama konstatuje da „Rusija briljantno igra na terenu mekih instrumenata moći kako bi osvojila srca Srba“ te da Zapad, koji i sam ima velikih problema sa ruskom propagandom, taj isti uticaj ne primjećuje na Balkanu ili ga nipodaštava svodeći ga „samo“ na izvještavanje Sputnjika. Braj osim Sputnjika navodi čak 11 portala sa izrazito nacionalistički srpskim i pro-ruskim narativima. Međutim, razlopg za  brigu je to što  maltene svi glavni mediji u Srbiji, uključujući i B92 preuzimaju sadržaje Sputnjika i objavljuju ih bez  provjere ili ikakvog ograđivanja. Navodno se Sputnjik citira između 200 i 300 puta dnevno u srpskim medijima. Sputnjikova glavna urednica Ljubinka Milinčić ovaj uspjeh objašnjava time što Sputnjik „nikada ne falsifikuje, ne laže i ne stoji ni na čiju stranu“ kao i da „nikada nisu bili uhvaćeni u laži“.

Braj navodi da otvorena ruska propaganda u regionu ima tri glavna fokusa – Srbija, Rusija i Amerika.

O Srbiji se izvještava maksimalno pozitivno kao lideru u regionu kada je u pitanju privredni razvoj i pristupanje EU. Čak iako postoje problemi u zemlji oni su puno manji nego u okolnim zemljama kao što je  Hrvatska koja „u novu deceniju ulazi kao treća najgora članica EU“ i „prezadužena je za razliku od Srbije“. Takođe se naglašava srpsko liderstvo u nabavci ruskih vakcina, sama vakcinacija i srpska humanitarna pomoć regionu. Kosovo je i dalje među glavnim temama i uvijek se pozdravlja stav i politika srpskog rukovodstva kada je u pitanju „južna srpska pokrajina“ i „mudrost predsednika Vučića u upravljanju zemljom“.

Izvještavanje o Rusiji je zapravo model po kom se izvještava o Srbiji s dodatnim naglaskom na kompleks tema vojska/oružje. Tu se hvali superiornost ruske vojne tehnologije nad zapadnom. Glavna urednica Milinčić kroz rubriku „Moj pogled na Rusiju“  ističe „Ruski odgovor na zapadnu šizofreniju – Oružje kakvo niko u svetu nema“ i „Ruska vojska se već priprema za vojnu pobedu“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo