Povežite se sa nama

INTERVJU

VASILIJE MILIČKOVIĆ, PREDSTAVNIK MALIH AKCIONARA EPCG: Spriječiću pljačku stoljeća

Objavljeno prije

na

Zdravko Krivokapić je ove nedjelje na skupu Borba protiv korupcije na Univerzitetu kao prioritet naveo Migovu kovertu od 97 i po hiljada eura. To znači da on nije prepoznao opasnost po državu od blizu 600 miliona eura. Pljačka na dnevnom nivou preko OIE je preko 100.000 eura, a Koverta je 97.000. Pitam se je li moguće da premijer to nije prepoznao

 

„U Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) je od dvije i po do tri hiljade malih akcionara. Veći dio njih ja zastupam. Nedavno me predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović konsultovao sa pitanjem da li kao predstavnik malih kancesionara pristajem da se smanji cijena aktivne energije za 20 odsto. Naravno da sam pristao. Radi građana, radi se o smanjenju cijene aktivne energije, a ne o cjelokupnom računu“, kaže na početku razgovora za Monitor Vasilije Miličkovič.

MONITOR: Koliko će potrošaći to osjetiti na svojim računima?

MILIČKOVIĆ: To će da povuče procenat i ostalih stavki, prenosa, PDV-a, tako da će to biti svakako smanjenje. Moramo znati da pored EPCG imamo i Prenos i CEDIS, i oni će dio da umanje na struju EPCG, ali ne i na Đukanovićevu struju, tako da očekujem da će u konačnom smanjenje na računu biti ukupno 16 odsto.

MONITOR: To će biti jedna od prvih vidljivih koristi koju će građani imati za ovih pola godine vladavine nove većine.

MILIČKOVIĆ: To je samo prvi, mali, ali značajan korak. Očigledno je da  postoji raspoloženje Milutina Đukanovića, predsjednika Odbora  drirektora. Do sada je u budžet EPCG uplatila preko 30 miliona, a na računu imaju 80 miliona eura. Samog Odbora i nema, članovi tog tijela primaju samo apanaže, ne dolaze na rabotu. To je užasna slabost nove Vlade. Jedna od velikih greški. Opterećuju poslovanje, kao i potrošače nepotrebnim troškom.  To nije samo u EPCG, to je u Prenosu, CEDIS-u, u svim kompanijama, i isključivo služi kao nagrada za partijske uhljebe. To je jedan kontinuitet sa bivšom vlasti i nije mi jasno da se s tim odmah nije moglo raskinuti.

MONITOR: Brojni procesi u kojima investitori malih HE tuže državu vode se pred Privrednim sudom. Vi ste u svima aktivni kao umješač. Neke sudije su Vas već kao umješača odbile. Šta pokušavate da dokažete?

MILIČKOVIĆ: Odbila me do sada samo jedna sudija – Borjanka Zogović. I to na prvom suđenju. Mislim da je ona tu, pod uticajem Ane Đukanović, koja je advokatica skoro svih investitora, napravila grešku. Pokušavam da objasnim da moja EPCG koja se bavi isključivo proizvodnjom, od konkurencije ne treba da kupuje isti proizvod. A još ako je on pet puta skuplji i to se otkupljuje kao priroritetan. To niko ne bi radio ni u ludnici. Pitao sam advokaticu Đukanović i sudije – kako se zovu kupci struje iz obnovljivih izvora. Vlasnici te struje su uža i šira familija Đukanović, koji tu struju prodaju po cijeni od 120 eura po megavat satu, kada je kod EPCG ima za kompletno crnogorsko tržište po cijeni od 30 eura, a sada se evo daje popust od 20 odsto.

MONITOR: Stavke na računu OIE 1 i 2 kojima plaćamo struju iz obnovljivih izvora energije, preko računa ili direktno iz budžeta, vi nazivate pljačkom stoljeća. Što je suština te pljačke?

MILIČKOVIĆ: To je veleizdaja koju je 2015. godine u parlamentu Ranka Krivokapića izglasala vladajuća većina, zarobljena od Đukanovića. Oni su izglasali Zakon o energetici i članove 23 i 24 preko kojih se već pet godina odvija pljačka. Sada više Đukanović nema moć da naćera građane da i dalje to plaćaju. Da i dalje kod Blaža kupuju struju po 120 eura, koju mu je on tarifu fiksirao, kada ima te struje koliko god hoćeš u EPCG. To je visoka korupcija koju je omogućila Vlada Mila Đukanovića njegovoj porodici, sinu, bratu od tetke, od ujaka, kumu, samom Đukanoviću. Tvrdim da Đukanović stoji iza firme iz Malte i vjetroelektrane na Možuri. Opravdano sumnjam i da Đukanović stoji iza poslova oko malih HE koji su zvanično u vlasništvu lica iz inostranstva. Teško da bi on taj prostor za zaradu ostavio strancima.

Da napomenem, tužioci i advokat Ana Đukanović se pozivaju na Zakon o energetici koji kaže – podsticajne mjere obuhvataju obavezan otkup obnovljive energije, čitaj Đukanovićeve. Oni su tim zakonom obavezali narod da 30 godina otkupljuju struju po toj cijeni pa da je na berzi pet eura. Zatim, prvenstvo pri preuzimanju proizvedene struje, znači nema iz Pive i Perućice ni jedan kilovat, dok se ova struja ne proda po toj cijeni. Pišu i druge mjere u skladu sa ovim zakonom, ako se nešto tada zaboravilo. E to su donijeli Đukanović, Ranko Krivokapić i ostala tada vladajuća družina.

MONITOR: Koliko nas je to do sada koštalo, a koliko će tek?

MILIČKOVIĆ: Cijena Đukanovićeve struje je 120 eura sa balansiranjem. Da objasnim, kada ona uđe u sistem ona izazove debalans, a da bi se to stabilizovalo, to košta. To je tehnički detalj. Zagarantovana cijena te struje je 104,4 eura, ali ona nakon balansiranja košta 120 eura. Od kada je ovo na snazi iz godine u godinu se povećava reket OIE 1 i 2 – kako ulaze nove mini HE tako se potrošnja te struje uvećava. Do sada je, za ovih pet godina,  cirka 70 miliona opljačkano. Protivpravno su taj novac uzeli od građana i budžeta. Ta struja se uzima kao prioritetna, a da li će svoju struju EPCG prodati iz Pive ili Perućice, to Vladu ne interesuje. Ponavljam, to je zločin i veleizdaja i za to moraju da odgovaraju i odgovaraće.

Investitori koji nijesu uspjeli da sagrade male HE, pa tako i nijesu ušli u taj sistem pljačke, sada od države traže odštetu od više od 100 miliona eura.

MONITOR: Što očekujete od aktuelnih tužbi vlasnika malih HE protiv države?

MILIČKOVIĆ: Ubijeđen sam da ću spriječiti tu pljačku budžeta i građana.

MONITOR: Kako?

MILIČKOVIĆ: Dokazima, koje prilažem svaki dan raznim sudijama. Tvrdim da su svi ti ugovori potpisani u visokoj korupciji i da se oni mogu raskinuti. Uvjeren sam da će investitori morati da plate odštetu i vrate rijeke u pređašnje stanje. Njima prijeti da se konfiskuje kompletna imovina, što prepoznaje evropsko zakonodavstvo kojem mi težimo. U Privrednom sudu postoji šet ili sedam sudija koji o istoj prirodi stvari, u istom procesu, odlučuju i sude. Kod pojedinih sudija sam vidio da shvataju da činjenicu da je ovaj posao potpisan u visokoj korupciji, moraju uzeti u obzir. Sada većina sudija ne traži moje izuzeće.

MONITOR: Vaša tužba po ovom pitanju pred Ustavnim sudom ne rješeva se već godinama. Vi ste na suđenjima u Privrednom sudu predlagali da se ona odlože dok Ustavni sud ne donese svoju odluku?

MILIČKOVIĆ: Slao sam poruke preko medija i interno Dritanu Abazoviću koji je iz populističkih razloga obećavao građanima da će zaustaviti izgradnju mini HE. Govorio sam mu da je to velika greška. Da to ne smije uraditi, jer će prije odluke Ustavnog suda omogućiti da se investitori žale i traže obeštećenje. Meni je predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović u februaru kazao da kod njega nije lopta, da on ne može da donese odluku. Jer ima tri urgencije prema Skupštini CG da daju mišljenje o donešenom zakonu, da je to procedura. Međutim to se Šćepanović krije iza te odluke, mogao je on i samoinicijativno to uraditi.

MONITOR: Zašto Skupština ne donosi odluku?

MILIČKOVIĆ: Radim što mogu, svaki dan sam ispred Ustavnog suda i vršim pritisak da riješe to pitanje. Isto tako sam preko 30 urgencija poslao Bečiću, Krivokapiću, da je adresa Skupština. Prije 15 dana me je zvala pravnica iz Skupštine, koja je član Ustavnog odbora, i zvala me na razgovor zbog urgencija o ovom pitanju. Kada je shvatila da je to hitno, napisala je sudu pismo da je uzeta moja inicijativa u proceduru i da će biti stavljena na plenum Skupštine. Pošto je ovo partijska država, ja sam stalno slao urgencije Bečiću, ali on je bio na ljetovanju u Herceg Novom. Njemu je bilo važnije da uzme dva-tri odbornika nego da spašava budžet i budućnost Crne Gore.

MONITOR: Sudstvo je poslovično sporo. Zašto iz vladajuće većine nema najava ukidanja spornih stavki OIE 1 i 2 na računima za struju?

MILIČKOVIĆ: Meni se čini da to oni rade iz neznanja, a ne iz korupcije. Ovdje je nešto malo ogrebao Abazović i govorio o pljački na Možuri. Zdravko Krivokapić je ove nedjelje na skupu Borba protiv korupcije na Univerzitetu stavio prioritet korupcije na Migovu kovertu od 97 i po hiljada eura. To znači da on nije prepoznao opasnost po državu od blizu 600 miliona eura. Pljačka na dnevnom nivou preko ovoga je preko 100.000 eura, a Koverta je 97.000. Pitam se je li moguće da premijer to nije prepoznao.

Nekoliko puta sam novoj vlasti istakao da su pogubne izjave ministra Mladena Bojanića, kao i ministra finansija Milojka Spajića koji su kazali da su za ovaj slučaj, za raskinute ugovore sa koncesionarima, spremili odštete. Čak Spajić kaže ove godine 3,5 miliona. Evo ja mu kažem, neće biti ove godine, a biće preko 100 miliona ili neće biti ništa. Da se najavljuje da će se platiti reket preko stavke OIE je zločin.

MONITOR: Što ako se desi da Presude Privrednog suda budu u korist investitora?

MILIČKOVIĆ: Svjestan sam da je sudstvo još Đukanovićevo, ali neću dozvoliti da to bude konačna presuda. Uložiću prvi žalbu, postoji Apelacioni,  Viši sud… Hoću da im tu pljačku zaustavim, prva presuda bi bila alarm da nema više pljačke. A tada bi to bio signal sadašnjim proizvođačima da prestanu sa proizvodnjom i da se sami prijave tužiocu.

U ovoj fazi meni su target ovi koji sada reketiraju EPCG i građane, kojima plaćamo. Ovi koji tuže nijesu, pokušali su ali nisu uspjeli da izgrade male HE. Investitori u pokušaju. Problem je da sjutra ako oni dobiju sporove, na njih će se pozivati i ovi koji proizvode, pa će nam šteta biti 600 miliona. Ja neću stati dok ne spriječim pljačku Đukanovića sa računa i iz budžeta.

U konačnom, pitam ko će da kupuje Đukanovićevu energiju po 104 eura, ako EPCG donese odluku da više neće da kupuje tu struju. Ne postoji sud koji može da naćera EPCG da od konkurencije otkupljuje bilo čiji kilovat. Kome će oni prodavati tu struju ako mi u akcionarskom društvu donesemo odluku da ni u ludilu nećemo više otkupljivati tu struju od konkurencije!?

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

INTERVJU

INES MRDOVIĆ, AKCIJA ZA SOCIJALNU PRAVDU: Opet hljeba i igara

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ništa manjinsku Vladu nije sprječavalo da joj standard građana bude prioritet, naročito zbog rata u Ukrajini i energetske krize, koje su uticale da cijene životnih troškova polete ka nebu. Dvocifrena inflacija u zemlji zahtijevala je propratnu zaštitu najugroženijih građana. U zemlji je maltene petina građanstva na margini

 

MONITOR: Kakav je Vaš stav po pitanju odluke Vlade da na ovakav način i sada riješi pitanje ugovora sa SPC-om?

MRDOVIĆ: Očito je ovaj tajming bio rezultat direktnog pritiska pojedinih političkih struktura u parlamentu da će podržati pravosudne reforme, ako se potpiše Temeljni ugovor, a to je bio i zahtjev jednog od konstituenata u  Vladi. Manjinski premijer je bio između dvije vatre, a potpisivanjem je pokušao da političke aktere u zemlji izgura na čistac uoči sjednice 16. avgusta, kada treba da se raspravlja o izboru članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

U politički iznuđenom potezu, a suočen sa padom povjerenja i sopstvene popularnosti kod građana, manjinski premijer je odlučio da presiječe.  Vrijeme će brzo pokazati da li će i koliko mu se ovaj potez ,,politički obiti o glavu” i da li će obezbijediti većinu za izbor nosilaca pravosudnih funkcija.

Način potpisivanja Temeljnog ugovora, bez obavještavanja javnosti i medija, implicira da je pokušao da izbjegne moguće incidente i podmetanja. On je potpisivanje tog ugovora sakrio ni manje ni više nego od onih koji su podrška njegovoj Vladi (a koji su u međuvremenu pokrenuli izglasavanje nepovjerenja Vladi) što dovoljno govori koliko je ta politička saradnja bila čvrsta. Neki će u javnosti reći da je imao kičmu da potpiše Temeljni ugovor. Ako pretpostavimo da je jeste imao, prosto se ne možete oteti utisku da je ta kičma, figurativno rečeno, ipak bila nešto savijena, a imajući u vidu tajnost potpisivanja Temeljnog ugovora.

Vidjeli smo i opšteprisutno licemjerstvo nakon tog čina – SDP ministri koji napadaju Vladu, ali neće da podnesu ostavke; DPS koji pokreće pitanje nepovjerenja Vladi, ali mu ne pada na pamet da povuče imenovanja i postavljenja svojih funkcionera ,,po dubini”, Demokrata koji tek treba da razmisle kakav će stav zauzeti u parlamentu oko izglasavanja nepovjerenja, a već sedmicama javnu scenu zasipaju porukama da su neophodni vanredni parlamentarni izbori.

Posebno naglasiti licemjerstvo DPS-a. Mislim da je za DPS Temeljni ugovor biti ili ne biti samo radi njihove političke propagande i pokušaja da se predstavljaju kao nekakvi zaštitnici nacionalnih interesa, odnosno da u predizbornoj kampanji drže i dalje fokus na vještačkim podjelama. Oni osim podjela nemaju šta drugo da ponude građanima,  nakon tri decenije u kojima je zemlja poharana i postala prepoznatljiva kao korumpirana, nepotistička i gdje nema vladavine prava. Da su željeli demokratiju i državu blagostanja imali su tri decenije da to postignu. Mislim da DPS ne ,,žulja” toliko Temeljni ugovor, koliko buduća postavljenja nosilaca pravosudnih funkcija. To je suština priče – da li će DPS uspjeti da utiče da se ponovo instaliraju neki od njihovih poslušnih kadrova, kako bi mnogi visoki funkcioneri te partije bili zaštićeni od nekih potencijalnih budućih sudskih procesa. U suštini,  manje se radi o Temeljnom ugovoru, već se iza brda valjaju bitnije stvari. Na Temeljni ugovor svakako treba staviti tačku, a vidjećemo da li će neki subjekti, koji javno iskazuju nezadovoljstvo njegovim sadržajem, iskoristiti pravne mehanizme koji stoje na raspolaganju.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 5. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VLADIMIR BELJANSKI, PREDSJEDNIK ADVOKATSKE KOMORE VOJVODINE, PREDSTAVNIK SRBIJE U MEĐUNARODNOJ UNIJI ADVOKATA: Sudstvo u Srbiji nije treća grana vlasti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od toga šta ćemo sami preduzeti, koliko ćemo biti hrabri, mudri, uporni i sistematični zavisi u kakvoj ćemo zemlji živeti

 

MONITOR: Predsjednik Aleksandar Vučić je na TV Pink rekao je da se u Vojvodini radi o agresivnim građanski orijentisanim pojedincima i grupama. „Neću da kažem antisrpski orijentisanim“, rekao je pridajući  učesnicima protesta i niz „namera“ (uvođenje sankcija Rusiji, uništavanje Republike Srpske, podršku priznavanju nezavisnosti Kosova). Šta ovakva izjava govori?

BELJANSKI: Vučićeva izjava nije iznenađenje. Usmerena je na dodatnu diskreditaciju učesnika protesta i na opravdanje primene sile od strane policije i privatnog obezbeđenja. Vučić je veoma vešt političar i inteligentan čovek, ali čovek jedne dimenzije posvećen usmeravanju mišljenja građana. On se ovom izjavim ne obraća učesnicima protesta niti onima koji bi mogli da ih podrže, već onima koji imaju pojednostavljen način razmišljanja, a na čemu se u Srbiji vredno radi više od 30 godina. Batine su, dakle, dobili antisrbi, neprijatelji Rusije, srpskog Kosova i Republike Srpske. I tačka. Jednostavno, prihvatljivo, a da li je tačno je nešto do čega se uglavnom ni ne dolazi. Negovanje nekritičkog prihvatanja svega sto se ponudi sa pozicije autoriteta je preovlađujući način formiranja mišljenja većine. Odanost kao najveća vrlina je postala paradigma. Slepa vernost vođi, partiji, tuđim vrednosnim sudovima je postao skoro jedini način da se lagodno živi. To podrazumeva odricanje od značajnog dela slobode kojom bi trebalo da raspolažemo.

MONITOR: Svojevremeno ste se javno „pobunili“ zbog odbacivanja krivične prijave protiv dvojice policajaca koji su 2020. prebili mladića sa posebnim potrebama. Ovih dana svjedočimo i da moćnici preko tužilaštva pokušavaju da kriminalizuju poteze načelnika Odeljenja za borbu protiv trgovine narkoticima. Postoji li otpor prema pritiscima organizovanog kriminala i korumpiranog dijela policije?

BELJANSKI: Od policije se na opskuran način očekuje da se manje bavi svojim poslom, a više da štiti nezakonite aktivnosti pojedinih grupa. Načelnik Milenković je samo jedan od primera kakva je sudbina onih koji svoj posao pokušaju da rade nezavisno. Što se tiče premlaćivanja mladića sa posebnim potrebama u julu 2020-e, on nije bio učesnik demonstracija i tu je krivični postupak obustavljen nakon pogrešnih i deplasiranih istražnih radnji, jer bi inače mogao da bude osuđen policajac koji je podoban i potreban određenim grupama povezanim sa vlašću. Slično funkcionišu razne kriminalne organizacije. Sektor unutrašnje kontrole policije može da bude rešenje za ove probleme, ali se on mora izmestiti iz okvira MUP-a i mora postati vrsta nezavisne agencije. Nisam optimista  da će se to dogoditi, a ni da bi čak i tada takva agencija mogla da bude van domašaja vrha vlasti.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 5. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

MIODRAG VUJOVIĆ, ORGANIZACIJA KOD: Partije u borbi protiv struke

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bez ekonomske kreacije, bojim se da ćemo završtiti kao robovi iluzija koje je najslikovitije oslikao Živko Nikolić u filmu Čudo neviđeno. Samo što sada u narativu umjesto plantaže pamuka imamo digitalne nomade, za koje – mada ideja načelno jeste dobra – ja ne vidim zašto bi dolazili u zemlju gdje ne mogu da prime novac putem Paypal-a ili Stripe-a – velikih globalni servisa

 

MONITOR: U ovu godinu smo ušli sa idejom da ekonomija, uz evropske integracije, bude u centru naše pažnje. Da li je Abazovićeva vlada na tom kursu?

VUJOVIĆ: Teško je davati utemeljeniju ocjenu o radu Vlade a da ona nije završila ni svojih prvih sto dana. Ipak, može se vidjeti da je ona pokazala brojne nedosljednosti i protivrječnosti. Ne ulazeći u motive rasporeda koraka, počelo se sa temama koje nemaju direktne veze ni sa EU integracijama ni sa ekonomijom. Obrazloženje je bilo da se mora ostvariti pomirenje a dobili smo nove tenzije. Novi sastav Vlade očigledno još nije sasvim razumio da su oni najodgovorniji za stanje u državi – pocrtavam ne neko drugi, već oni.

MONITOR: Zašto ekonomske teme nemaju prioritet kod naših političara?

VUJOVIĆ: Lakše je ne baviti se konkretnim problemima već stalno indukovati krize. Ustaljuje se tako stil vladanja u kome ćemo biti obasipani ogromnim brojem informacija koje običan građanin ne može da obradi, dok se prividom izmjene političkih odnosa daje dovoljno materijala za „kupovinu vremena” za „velike teme”.

Ekonomija je mjerljiva, jasno je nakon relativno kratkog perioda da li neke ideje funkcionišu, da li se indikatori ispunjuju i da li mijenjate ekonomski krajolik. No, to podrazumijeva pun fokus i nerijetko situacije u kojima ćete objašanjavati zašto nijeste nešto ispunili, jer je ekonomija takva – dinamična i sa puno „dnevnih problema”. Mnogo je lakše stalno govoriti u apstrakntim kategorijama i ulaziti u političke rasprave bez kraja i smisla. Političari tu najbolje „plivaju” i ne žele da mijenjaju matricu koju su trasirale vlade i političari prije njih.

MONITOR: Talas poskupljenja je evidentan, a prema podacima Monstata već imamo dvocifrenu inflaciju na godišnjem nivou. Koliko je krivica naša, a koliko smo žrtve globalnih dešavanja i gdje nas to može odvesti?

VUJOVIĆ: Situacija nastala zbog stradanja Ukrajine se reflektuje i na našu ekonomiju. Inflacija postoji i u najrazvijenijim zapadnim ekonomijama. Sukob ovolikih razmjera koji prate sankcije nužno se održava na ekonomiju. Kod nas se nastavlja trend da kada imamo dobre vijesti iz regiona, one se ne prelivaju kod nas. Na primjer, mi nismo iskoristili godine velikog ekonomskog prosperiteta devedesetih već smo bili pod sankcijama i bavili smo se užasnim temama rata i njegovih posljedica.

Ali kada dođe negativni talas, čini se da on ne dolazi umanjen – već uvećan. Na to ukazuju i statistički podaci o rastu cijena iz maja 2022. godine u odnosu na isti mjesec prethodne. Inflacija u Crnoj Gori je 11,7 procenata, veća nego u Eurozoni gdje je izmjerena na 8,1 procenata.  Značajan dio uvećanja zarada koji se desio kroz Evropu sad su „pojela” poskupljenja. Litar ulja je u januaru koštao 1,04€, sada košta 2,04€. Mliječni proizvodi su u julu ove godine 25 procenata skuplji u odnosu na isti period prethodne godine.

Ako su prosječne neto zarade programom Evropa sad porasle za oko 26 procenata, a namirnice navedene kao primjer iznad poskupile između 25 i čak skoro 100 procenata, onda je jasno da su se oni građani koji koriste dosta ovih namirnica, koji ne žive u luskuzu, približili standradu iz decembra prošle godine, sa trendom daljeg opadanja.

MONITOR: Zvaničnici i turistički radnici sa primorja različito ocjenjuju tok glavne turističke sezone. Odoka se vidi da ne ide dobro. Zašto?

VUJOVIĆ: Priprema turističke sezone nije obavljena kako treba i za nas je sasvim irelevantno ko je kriv, dok bivši i sadašnji ministri razmjenjuju optužbe, a cijenu njihovog prepucavanja na kraju plaćamo mi – građani. Nijesmo nadomjestili gubitak tržišta Rusije i Ukrajine – koji su činili preko četvrtinu noćenja stranih turista u 2019. godini i da je priča o tome da smo hit u Evropi bila populistička fraza bez utemeljenja u realnosti.

Mada je najavljivana rekordna sezona, s obzirom na dosadašnju statistiku teško će se doseći 2019. kada smo prihodovali preko 1,1 milijardi eura od turizma.

MONITOR: Iz EPCG stižu apeli za štednju struje. Možemo li izbjeći restrikcije i poskupljenja?

VUJOVIĆ: Očigledno je da se i ovdje želio frizirati veliki uspjeh energetske kompanije sa početka godine, bez ideje koje posljedice mogu biti takvog „natezanja” sistema. Dosta zavisi od hidrologije i od toga kakvo će biti ljeto. Olakšavajuća okolnost je to što mi ne koristimo gas u omjeru u kojem ga troše velike evropske ekonomije. Izvjesno je da bi uvozna struja bila skupa do nepodnošljivih razmjera i da bi na kraju ona mogla dovesti do ugrožavanja solventnosti državnog elektronergetskog sistema, jer on toliki rast cijena teško da bi mogao „preliti” građanima.

Moramo ubrzno poboljšati energetsku efikasnost. Ujedno mora se ići u optimizovanje sistema sa stanovišta uključivanja solarnih i vjetroleketrana a,  koliko god nam se to sviđalo ili ne, moraćemo pokazati i dozu štedljivosti. Ako bogata Evropa na to priprema svoje stanovništvo, šta je sporno i da mi preduzmemo korake u tom pravcu? Neodgovorne su izjave koje minimizuju ove rizike.

MONITOR: Kako Vi gledate na ideju priključenja projektu Otvoreni Balkan?

VUJOVIĆ: Prvo da vidimo što je to Open Balkan. Mada to nije vezano za tu inicijativu, ali premijer i ministri su nakon posjete Beogradu obećavali uvođenje platnog prometa između Crne Gore i Srbije – kada će to biti gotovo? Ovaj detalj je lakmus papir koliko je nešto ekonomska, a koliko politička priča. Ako budemo imali brzo ovo obećanje ispunjeno, onda možemo govoriti o nečem opipljivom, ako ne, onda imamo nastavak obećanja sa malo ili nimalo realizacije.  Mi smo malo i ranjivo tržište i moramo biti jako oprezni u svakoj vrsti sklapanja aranžmana koje našu malu ekonomiju može oslabiti jer ona nije u poziciji da se takmiči sa ostalima. Njoj su najčešće potrebne subvenije a ne utakmica. Mi smo ekonomski gledano onaj igrač koji je umoran, dehidrirao i koji je povrijeđen, i vi sada želite prije nego ga oporavite i osvježite da pošaljete u utakmicu koja je još zahtjevnija za njega.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prošloj godini je bila skoro 3 milijarde eura, od čega je izvoz bio 437 miliona, a uvoz 2.505 miliona eura. Pokrivenost uvoza izvozom je bila svega 17,4 procenta. Naš najvažniji spoljnotgovinski partner u uvozu i izvozu je bila Srbija, s tim što je uvoz skoro 5 puta veći od izvoza i postavlja se pitanje da li ćemo kao mala ekonomija imati više benefita ili izazova kada je ovaj odnos u pitanju ukoliko zaživi projekat Otvoreni Balkan, ali ponavljam ostaje prvo da vidimo stvarno značenje projekta Open Balkan.

MONITOR: Menadžerske funkcije u državnim preduzećima ostale su predmet političke trgovine. Vidite li alternativu?

VUJOVIĆ: Alternativa je nužna. Moraju se uvesti javni konkursi i moraju se postavljati indikatori uspješnosti. Samo tako biste mogli zaštiti i one uspješne upravljačke strukture. Najočigledniji primjer naopake prakse je bio u Crnogorskoj plovidbi kada je jedan od najboljih i najuspješnijih menadžmenata u državnim preduzećima smijenjen da bi bio postavljen novi partijski kadar. Moramo izlaziti iz tog naopakog modela svemoći partija u borbi protiv struke i dobrog menadžemnta.

MONITOR: Projekat Evropa sad, nakon mjeseci primjene?

VUJOVIĆ: Taj projekat je dobio i svoj politički iskaz, jer su ministri koji su ga ključno promovisali osnovali politički pokret pod tim nazivom. Sad se i zove drugačije „Nova poreska politika” – što je istina i bliže stvarnom karakteru ove poreske reforme. Dobra stvar je što je tema, makar nakratko, bila povećanje plata i što su građani osjetli neku korist i tako amortizovali poskupljenja o kojima smo govorili. Upitno je koliko će biti održiva. Tačno je da će porastom inflacije biti veći i poreski prihodi i da bi poreska disciplina mogla dati određene rezultate, ali sve to bez sistemske promjene u našoj ekonomiji će biti gola kalkualcija u kojoj će uvijek faliti par stotina miliona eura da bi se isplatila budžetska godišnja davanja – a koja bi se obezbjeđivala iz kredita. Mi moramo imati poreske prihode iz realnih izvora koji generišu nova radna mjesta, nove tehnologije, novi privredni sektori i revitalizacija onih koji su nekada postojali. Od poljoprivrede, do zanatstva, ali i drugih djelatnosti koje bi davale finalni proizvod, koji i više vrijedi na tržištu. Na primjer, šansa bi mogla biti drvoprerađivačka industrija.

Bez ekonomske kreacije, bojim se da ćemo završtiti kao robovi iluzija koje je najslikovitije oslikao Živko Nikolić u filmu Čudo neviđeno. Samo što sada u narativu umjesto plantaže pamuka imamo digitalne nomade, za koje – mada ideja načelno jeste dobra – ja ne vidim zašto bi dolazili u zemlju gdje ne mogu da prime novac putem Paypal-a ili Stripe-a – velikih globalni servisa.

MONITOR: Problem nedostatka radne snage svih nivoa kvalifikacije sve je izraženiji. Ima li rješenja?

VUJOVIĆ: Ima dugoročno, ali za to je potrebna strategija i predan rad. Prvo se mora promijeniti populaciona, potom obrazovna i na kraju poslovna politika.  Sve mimo takvog sistemskog rješenja će nas vrlo brzo dovesti da smo tržište niskokvalifikovane i niskoplaćene radne snage – ako već i nijesmo tamo. Od nas zavisi.

 

Ko će snositi odgovornost za Montenegro Works

MONITOR: Vlada je odlučila da ugasi Montenegro Works. Kako komentarišete tu odluku i dosadašnji učinak tog preduzeća?

VUJOVIĆ: Nije bilo zakonito postojanje tog preduzeća sa stanovišta djelokruga rada. Da bi nešto tako bilo moguće, bilo je potrebno donijeti čitav set zakona koji bi to omogućio. Radilo se očigledno o političkim momentima da jedan ministar tada ima kontrolu nad što više resursa. I tako to biva kada sistemska rješenja prilagođavate personalnim rješenjima. Preambiciozno je bilo očekivati da to preduzeće može ispratiti toliko raznorodne sisteme, od avio i željezničkog saobraćaja, pa sve do energetike i poštanske djelatnosti.

Odluka je donešena na progrešan način, bez zakonskog utemeljnja i podređena političkim ambicijima. Jasno je bilo da to ne može trajati. Ključno pitanje je ko će snositi odgovornost za to? Nova vlada, koja je bila dio stare, raniji ministri, niko? Čini mi se ovo posljednje, to je naša boljka od koje se teško liječimo. Dok neko ne podnese odgovornost za svoje poteze, teško ćemo imati bolje rezultate, posebno u privredi.

Sada jedino znamo da će ovaj eksperiment platiti građani novcem iz budžeta – za plate i moguće otrpemnine.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo