Povežite se sa nama

INTERVJU

VASILIJE MILIČKOVIĆ, PREDSTAVNIK MALIH AKCIONARA EPCG: Spriječiću pljačku stoljeća

Objavljeno prije

na

Zdravko Krivokapić je ove nedjelje na skupu Borba protiv korupcije na Univerzitetu kao prioritet naveo Migovu kovertu od 97 i po hiljada eura. To znači da on nije prepoznao opasnost po državu od blizu 600 miliona eura. Pljačka na dnevnom nivou preko OIE je preko 100.000 eura, a Koverta je 97.000. Pitam se je li moguće da premijer to nije prepoznao

 

„U Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) je od dvije i po do tri hiljade malih akcionara. Veći dio njih ja zastupam. Nedavno me predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović konsultovao sa pitanjem da li kao predstavnik malih kancesionara pristajem da se smanji cijena aktivne energije za 20 odsto. Naravno da sam pristao. Radi građana, radi se o smanjenju cijene aktivne energije, a ne o cjelokupnom računu“, kaže na početku razgovora za Monitor Vasilije Miličkovič.

MONITOR: Koliko će potrošaći to osjetiti na svojim računima?

MILIČKOVIĆ: To će da povuče procenat i ostalih stavki, prenosa, PDV-a, tako da će to biti svakako smanjenje. Moramo znati da pored EPCG imamo i Prenos i CEDIS, i oni će dio da umanje na struju EPCG, ali ne i na Đukanovićevu struju, tako da očekujem da će u konačnom smanjenje na računu biti ukupno 16 odsto.

MONITOR: To će biti jedna od prvih vidljivih koristi koju će građani imati za ovih pola godine vladavine nove većine.

MILIČKOVIĆ: To je samo prvi, mali, ali značajan korak. Očigledno je da  postoji raspoloženje Milutina Đukanovića, predsjednika Odbora  drirektora. Do sada je u budžet EPCG uplatila preko 30 miliona, a na računu imaju 80 miliona eura. Samog Odbora i nema, članovi tog tijela primaju samo apanaže, ne dolaze na rabotu. To je užasna slabost nove Vlade. Jedna od velikih greški. Opterećuju poslovanje, kao i potrošače nepotrebnim troškom.  To nije samo u EPCG, to je u Prenosu, CEDIS-u, u svim kompanijama, i isključivo služi kao nagrada za partijske uhljebe. To je jedan kontinuitet sa bivšom vlasti i nije mi jasno da se s tim odmah nije moglo raskinuti.

MONITOR: Brojni procesi u kojima investitori malih HE tuže državu vode se pred Privrednim sudom. Vi ste u svima aktivni kao umješač. Neke sudije su Vas već kao umješača odbile. Šta pokušavate da dokažete?

MILIČKOVIĆ: Odbila me do sada samo jedna sudija – Borjanka Zogović. I to na prvom suđenju. Mislim da je ona tu, pod uticajem Ane Đukanović, koja je advokatica skoro svih investitora, napravila grešku. Pokušavam da objasnim da moja EPCG koja se bavi isključivo proizvodnjom, od konkurencije ne treba da kupuje isti proizvod. A još ako je on pet puta skuplji i to se otkupljuje kao priroritetan. To niko ne bi radio ni u ludnici. Pitao sam advokaticu Đukanović i sudije – kako se zovu kupci struje iz obnovljivih izvora. Vlasnici te struje su uža i šira familija Đukanović, koji tu struju prodaju po cijeni od 120 eura po megavat satu, kada je kod EPCG ima za kompletno crnogorsko tržište po cijeni od 30 eura, a sada se evo daje popust od 20 odsto.

MONITOR: Stavke na računu OIE 1 i 2 kojima plaćamo struju iz obnovljivih izvora energije, preko računa ili direktno iz budžeta, vi nazivate pljačkom stoljeća. Što je suština te pljačke?

MILIČKOVIĆ: To je veleizdaja koju je 2015. godine u parlamentu Ranka Krivokapića izglasala vladajuća većina, zarobljena od Đukanovića. Oni su izglasali Zakon o energetici i članove 23 i 24 preko kojih se već pet godina odvija pljačka. Sada više Đukanović nema moć da naćera građane da i dalje to plaćaju. Da i dalje kod Blaža kupuju struju po 120 eura, koju mu je on tarifu fiksirao, kada ima te struje koliko god hoćeš u EPCG. To je visoka korupcija koju je omogućila Vlada Mila Đukanovića njegovoj porodici, sinu, bratu od tetke, od ujaka, kumu, samom Đukanoviću. Tvrdim da Đukanović stoji iza firme iz Malte i vjetroelektrane na Možuri. Opravdano sumnjam i da Đukanović stoji iza poslova oko malih HE koji su zvanično u vlasništvu lica iz inostranstva. Teško da bi on taj prostor za zaradu ostavio strancima.

Da napomenem, tužioci i advokat Ana Đukanović se pozivaju na Zakon o energetici koji kaže – podsticajne mjere obuhvataju obavezan otkup obnovljive energije, čitaj Đukanovićeve. Oni su tim zakonom obavezali narod da 30 godina otkupljuju struju po toj cijeni pa da je na berzi pet eura. Zatim, prvenstvo pri preuzimanju proizvedene struje, znači nema iz Pive i Perućice ni jedan kilovat, dok se ova struja ne proda po toj cijeni. Pišu i druge mjere u skladu sa ovim zakonom, ako se nešto tada zaboravilo. E to su donijeli Đukanović, Ranko Krivokapić i ostala tada vladajuća družina.

MONITOR: Koliko nas je to do sada koštalo, a koliko će tek?

MILIČKOVIĆ: Cijena Đukanovićeve struje je 120 eura sa balansiranjem. Da objasnim, kada ona uđe u sistem ona izazove debalans, a da bi se to stabilizovalo, to košta. To je tehnički detalj. Zagarantovana cijena te struje je 104,4 eura, ali ona nakon balansiranja košta 120 eura. Od kada je ovo na snazi iz godine u godinu se povećava reket OIE 1 i 2 – kako ulaze nove mini HE tako se potrošnja te struje uvećava. Do sada je, za ovih pet godina,  cirka 70 miliona opljačkano. Protivpravno su taj novac uzeli od građana i budžeta. Ta struja se uzima kao prioritetna, a da li će svoju struju EPCG prodati iz Pive ili Perućice, to Vladu ne interesuje. Ponavljam, to je zločin i veleizdaja i za to moraju da odgovaraju i odgovaraće.

Investitori koji nijesu uspjeli da sagrade male HE, pa tako i nijesu ušli u taj sistem pljačke, sada od države traže odštetu od više od 100 miliona eura.

MONITOR: Što očekujete od aktuelnih tužbi vlasnika malih HE protiv države?

MILIČKOVIĆ: Ubijeđen sam da ću spriječiti tu pljačku budžeta i građana.

MONITOR: Kako?

MILIČKOVIĆ: Dokazima, koje prilažem svaki dan raznim sudijama. Tvrdim da su svi ti ugovori potpisani u visokoj korupciji i da se oni mogu raskinuti. Uvjeren sam da će investitori morati da plate odštetu i vrate rijeke u pređašnje stanje. Njima prijeti da se konfiskuje kompletna imovina, što prepoznaje evropsko zakonodavstvo kojem mi težimo. U Privrednom sudu postoji šet ili sedam sudija koji o istoj prirodi stvari, u istom procesu, odlučuju i sude. Kod pojedinih sudija sam vidio da shvataju da činjenicu da je ovaj posao potpisan u visokoj korupciji, moraju uzeti u obzir. Sada većina sudija ne traži moje izuzeće.

MONITOR: Vaša tužba po ovom pitanju pred Ustavnim sudom ne rješeva se već godinama. Vi ste na suđenjima u Privrednom sudu predlagali da se ona odlože dok Ustavni sud ne donese svoju odluku?

MILIČKOVIĆ: Slao sam poruke preko medija i interno Dritanu Abazoviću koji je iz populističkih razloga obećavao građanima da će zaustaviti izgradnju mini HE. Govorio sam mu da je to velika greška. Da to ne smije uraditi, jer će prije odluke Ustavnog suda omogućiti da se investitori žale i traže obeštećenje. Meni je predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović u februaru kazao da kod njega nije lopta, da on ne može da donese odluku. Jer ima tri urgencije prema Skupštini CG da daju mišljenje o donešenom zakonu, da je to procedura. Međutim to se Šćepanović krije iza te odluke, mogao je on i samoinicijativno to uraditi.

MONITOR: Zašto Skupština ne donosi odluku?

MILIČKOVIĆ: Radim što mogu, svaki dan sam ispred Ustavnog suda i vršim pritisak da riješe to pitanje. Isto tako sam preko 30 urgencija poslao Bečiću, Krivokapiću, da je adresa Skupština. Prije 15 dana me je zvala pravnica iz Skupštine, koja je član Ustavnog odbora, i zvala me na razgovor zbog urgencija o ovom pitanju. Kada je shvatila da je to hitno, napisala je sudu pismo da je uzeta moja inicijativa u proceduru i da će biti stavljena na plenum Skupštine. Pošto je ovo partijska država, ja sam stalno slao urgencije Bečiću, ali on je bio na ljetovanju u Herceg Novom. Njemu je bilo važnije da uzme dva-tri odbornika nego da spašava budžet i budućnost Crne Gore.

MONITOR: Sudstvo je poslovično sporo. Zašto iz vladajuće većine nema najava ukidanja spornih stavki OIE 1 i 2 na računima za struju?

MILIČKOVIĆ: Meni se čini da to oni rade iz neznanja, a ne iz korupcije. Ovdje je nešto malo ogrebao Abazović i govorio o pljački na Možuri. Zdravko Krivokapić je ove nedjelje na skupu Borba protiv korupcije na Univerzitetu stavio prioritet korupcije na Migovu kovertu od 97 i po hiljada eura. To znači da on nije prepoznao opasnost po državu od blizu 600 miliona eura. Pljačka na dnevnom nivou preko ovoga je preko 100.000 eura, a Koverta je 97.000. Pitam se je li moguće da premijer to nije prepoznao.

Nekoliko puta sam novoj vlasti istakao da su pogubne izjave ministra Mladena Bojanića, kao i ministra finansija Milojka Spajića koji su kazali da su za ovaj slučaj, za raskinute ugovore sa koncesionarima, spremili odštete. Čak Spajić kaže ove godine 3,5 miliona. Evo ja mu kažem, neće biti ove godine, a biće preko 100 miliona ili neće biti ništa. Da se najavljuje da će se platiti reket preko stavke OIE je zločin.

MONITOR: Što ako se desi da Presude Privrednog suda budu u korist investitora?

MILIČKOVIĆ: Svjestan sam da je sudstvo još Đukanovićevo, ali neću dozvoliti da to bude konačna presuda. Uložiću prvi žalbu, postoji Apelacioni,  Viši sud… Hoću da im tu pljačku zaustavim, prva presuda bi bila alarm da nema više pljačke. A tada bi to bio signal sadašnjim proizvođačima da prestanu sa proizvodnjom i da se sami prijave tužiocu.

U ovoj fazi meni su target ovi koji sada reketiraju EPCG i građane, kojima plaćamo. Ovi koji tuže nijesu, pokušali su ali nisu uspjeli da izgrade male HE. Investitori u pokušaju. Problem je da sjutra ako oni dobiju sporove, na njih će se pozivati i ovi koji proizvode, pa će nam šteta biti 600 miliona. Ja neću stati dok ne spriječim pljačku Đukanovića sa računa i iz budžeta.

U konačnom, pitam ko će da kupuje Đukanovićevu energiju po 104 eura, ako EPCG donese odluku da više neće da kupuje tu struju. Ne postoji sud koji može da naćera EPCG da od konkurencije otkupljuje bilo čiji kilovat. Kome će oni prodavati tu struju ako mi u akcionarskom društvu donesemo odluku da ni u ludilu nećemo više otkupljivati tu struju od konkurencije!?

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

INTERVJU

LINO VELJAK, PROFESOR FILOZOFIJE I GRAĐANSKI AKTIVISTA (FILOZOFSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU): Besramna je laž da se rezolucijom o Srebrenici  srpski narod proglašava genocidnim

Objavljeno prije

na

Objavio:

I bez crnogorskog amandmana Rezolucija je jasna: zločine su činili pojedinci i skupine, a ne narod. Vlastodršci u Beogradu i Banjaluci (i njihovi sluge u Podgorici) žele halabukom izjednačiti Miloševićev zločinački režim  s narodom. Svrha tog izjednačavanja je u dodatnoj homogenizaciji naroda i – što je još važnije – prikrivanju pljačke i korupcije koja je na djelu

MONITOR: Hrvatska je jedna od zemalja kosponzora Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, veoma se oštro izražavao o zemljama iz regiona koje su poduprle  Rezoluciju. Kako se u hrvatskoj javnosti komentariše oštrina kojom zvanični Beograd, Banjaluka i dio političara u Crnoj Gori, kvalifikuju ovu odluku Hrvatske i još nekih država regiona?

VELJAK: Prije nego što odgovorim na ovo pitanje htio bih nešto reći. Predstavlja mi iznimnu čast što me još jednom redakcija Monitora zove da komentiram aktualna zbivanja u regiji. Pod vođstvom koliko časnog i hrabrog toliko i mudrog urednika Esada Kočana Monitor se u ovim decenijama afirmirao kao svjetionik nepotkupljivog novinarstva i kritičkog mišljenja (ne samo u Crnoj Gori nego i mnogo šire). Nedavno je netko od beogradskih moćnika optužio Monitor za antisrpstvo; istodobno neki drugosrbijanci tvrde da je Monitorova uređivačka politika pročetnička. To je indikator da je redakcija na pravom putu. Kad vam u Beogradu ili Banjaluci kažu da ste ustaša a u Zagrebu ili Mostaru vas optuže za četništvo (a to nije tek nekakva hipotetična mogućnost nego se dešavalo i još uvijek se događa) – to sasvim izvjesno znači da ste na pravom putu.

No, da se vratim na pitanje! Ne mogu komentirati javno mnijenje u Hrvatskoj, nego ću se ograničiti na jednu procjenu motiva osude Rezolucije kakva se oblikuje u „srpskom svetu“. Besramna je laž da se tom rezolucijom srpski narod proglašava genocidnim. I bez crnogorskog amandmana Rezolucija je jasna: zločine su činili pojedinci i skupine, a ne narod. Vlastodršci u Beogradu i Banjaluci (i njihovi sluge u Podgorici) žele halabukom izjednačiti Miloševićev zločinački režim koji je organizirao i provodio etničko čišćenje (koje je kulminiralo sudski ustanovljenim genocidom u Srebrenici) s narodom. Svrha tog izjednačavanja je  u dodatnoj homogenizaciji naroda i – što je još važnije – prikrivanju pljačke i korupcije koja je na djelu. Oni koji vjeruju glasnogovornicima „srpskog sveta“ i njihovim bezočnim konstrukcijama neće dovoditi u pitanje autoritet i legitimnost kriminalnih likova koji sebe izjednačuju s narodom.

MONITOR: Milorad Dodik je na dan glasanja o Rezoluciji u GS UN, zakazao sjednicu Vlade u Srebrenici ali je tražio i dozvolu da se položi cvijeće u Memorijalnom centru u Potočarima. Tome su prethodile nove prijetnje o osamostaljivanju RS. Kako da razumijemo neprekidno Dodikovo „miješanje karata“ u kojem ima i Srbije i Rusije i EU, a ponekad čak i SAD koje su ga stavile pod sankcije?

 VELJAK: To ponašanje može se objasniti isključivo Dodikovom kvislinškom ulogom, koja je motivirana jedino njegovim interesom da sačuva plodove pljačke nacionalnog bogatstva. Njegova nada se temelji na vjerovanju da će buduća Europska komisija biti blagonaklonija balkanskim diktatorima i da će američki predsjednički izbori rezultirati Trumpovim povratkom na vlast. Dotle mu ne preostaje ništa drugo nego da lavira, prijeti secesijom, licemjerno polaže cvijeće na grobove žrtava Karadžićevog režima koji on smatra patriotskim – i čeka pogodnija vremena.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

SRĐAN PERIĆ, JEDAN OD POKRETAČA PREOKRETA: I dalje smo duboko neslobodno društvo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Problem je kod nas što mi nismo nezavisni od samovolje vlasti, a ta i takva vlast je spremna da žrtvuje i značajne segmetne državne samostalnosti u političkim dilovima – prije svega u okruženju – kako bi bila jača i stabilnija kod kuće

 

 

MONITOR: Ove sedmice obilježavamo Dan nezavisnosti. Imamo li šta slaviti?

PERIĆ: Proslave i slavlja ostavimo onima koji žive od njih i za njih, a da vidimo šta smo dobili u ovom periodu. Kome je do statistike pronaći će elemenata koji ukazuju na ekonomski rast, mada suštinski i strukturni problemi naše ekonomije ostaju nepromijenjeni. Preduzetnički duh je na ideološkom udaru – on se smatra gotovo neprijateljskim fenomenom. Razlog je jednostavan: slobodnog i preduzetnog čovjeka koji je egzistencijalno nezavisan teško kontroliše bilo koja vlast ili partija. Od perioda nakon Drugog svjetskog rata imamo neprestanu tendenciju da se građanima oduzimaju instrumenti snaženja lične slobode. Nekada je to bilo oduzimanje imovine, sada je to gomilanje javne uprave koja bi zavisila od rukovodstava. Rezultat je isti – zajednica porobljena ranije jednom, a sada od strane više partija.

Mi smo i dalje svojom esencijom duboko neslobodno društvo u kojem se drugo i drugačije napada najžešćom snagom, u kome emancipatorske ideje bivaju osuđene na sudbinu da ih nose oni koji bivaju izloženi razarajućoj usamljenosti, u kojoj se znanje doživljava kao opterećenje, a u praksi se nipodaštava napor usmjeren ka obezbjeđivanju održivosti.

Uloga intelektualca i u svijetu erodira, ali kod nas je ona gotovo sasvim obesmišljena. On u Crnoj Gori danas gotovo da nema saveznika ni u politici, ni u kulturi, ni u prosvjeti, ni u medijima… On je sumnjivo lice – neko ko pokušava misliti svojom glavom, a što moderna totalitarna svijest razumije kao subverzivnu djelatnost iza koje stoji neko “mnogo jak”. Filozofija palanke u punoj raskoši.  Uz to, intelektualac nema instrumente zaštite od bilo kojeg centra moći: on je nemoćan pred vlašću, opozicijom, represivnim aparatom, elitama, vlasnicima medija, krupnim kapitalom… Ukoliko je njegov glas dovoljno snažan – tu je oproban sovjetski model kompromata – dakle svi pobrojani će mu reći “što mu znaju” ako im narušava interese. Do tada je bezbjedan. Po prirodi čovjek je biće koje griješi, a svi oni ga žele držati pod kontrolom ciljanog i tempiranog suočavanja sa tim greškama. Na tim greškama i prljavim tajnama se želi vladati, preciznije: upravljati ljudima. Prijetnje prljavim tajnama ćete tako moći da dešifrujete i u izjavi recimo bivše predsjednice Vrhovnog suda, ali i onim koje daju prvaci i vlasti i opozicije. Oni će reći nešto kada bude vrijeme – kada odgovara zaštiti njihovog interesa. Čemu čekanje, ako nije ucjena po srijedi? Odmah nadležnim organima isporučite sve što imate, to je opšti interes – ne manipulisati strahom ljudi.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VLADIMIR NIKALJEVIĆ, PRIVREDNIK: Nova Strategija za građansku i evropsku Crnu Goru

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Deklaraciji koju je potpisalo šezdeset pet ozbiljnih ličnosti: naučnih, kulturnih, stručnih i privrednih, navedeno je da će se na strategiji raditi dvije godine i da će biti objavljena 2026. na dvadesetogodišnjicu obnove nezavisnosti Crne Gore

 


MONITOR: Što vas je motivisalo da počnete da radite na Strategiji za evropsko i građansko društvo (STEGA)?

NIKALJEVIĆ: Zapamtio sam dobro, raspad u krvi, velike, uvažene i nesvrstane države Jugoslavije. Ne mogu zaboraviti granatiranje olimpijskog grada Sarajeva i granatiranje Dubrovnika, grada pod zaštitom UNESCO-a, razaranja, na desetine hiljada ubijenih, raseljenih, kao i genocid u Srebrenici. Politička scena iz početka devedesetih me podsjeća na sadašnju u Crnoj Gori.  Medijski pritisak iz Beograda, ugroženi srpski narod… A dodatno, agresija Rusije na Ukrajinu i neki narativi kao: ,,Crna Gora mala Ukrajina“ i ,,ujedinjenje ili ukrajinizacija“ zatim očigledne aktivnosti na razjedinjavanju društva i teritorijalnom rasparčavanju, uznemirile su me. Na osnovu sjećanja iz devedesetih  i informacija koje  dobijam iz suprotstavljenih izvora, ubijeđen sam da je ponovo na sceni velikosrpski projekat  koji je mijenjao nazive: ,,Načertanije“, ,,Memorandum“, „Srpski svet“, ali koji nije odustajao od cilja i koji je poslije Referenduma promijenio taktiku i iznutra, kroz institucije sistema, a posebno preko političkog krila Srpske pravoslavne crkve i medija, napao sve sfere života i državnosti Crne Gore. I ne samo život  već je SPC  prisvojila i nezakonito uknjižila i naše mrtve pretke i njihove grobove. Ne govorim o vjerskom dijelu aktivnosti SPC već o političkim aktivnostima koje su u suprotnosti sa sekularizmom i kanonskim pravom.

MONITOR: Osnovali ste nevladino udruženje zbog te nezakonite  uknjižbe. Jeste li uspjeli što da promjenite?

NIKALJEVIĆ: Upravo nezakonita uknjižba grobova je bila ,,okidač“ i pokrenula nas, nekoliko prijatelja, da se organizujemo i osnujemo NVU Komunica NG i da ispitamo kako se desila ova nezakonita uknjižba. Uložen je ogroman rad. Pregledano je na hiljade posjedovnih listova, Podnijeta ustavna inicijativa za ocjenu nezakonitosti, zatim krivična prijava protiv ovlašćenog lica iz katastra, podnijeti zahtjevi za hronologije upisa nepokrenosti, obraćanja zaštitinicima imovinsko pravnih interesa države i naišli smo na zid i muk. Nakon ovoga mogli smo da odustanemo ili odemo dalje da se borimo za funkcionisanje pravne države. Institucije  kao katastar i ne samo on, rade protiv interesa Crne Gore.Tako smo došli do toga da treba se angažujemo. Očuvanje i prosperitet Crne Gore od svih nas zahtijeva odbacivanje svijesti koja očekuje da „neko drugi završi posao“. Sada je ponovo vrijeme, da damo doprinos za prosperitetnu i građansku Crnu Goru i iskoristimo šansu da budemo prva naredna članica EU.  Ne obazirući se na političke elite  i na institucije koje su  to već trebale uraditi pokrenuta je izrada strategije za građansku i evropsku Crnu Goru. U Deklaraciji kojom je najavljena njena izrada i koju je potpisalo šezdeset pet ozbiljnih ličnosti: naučnih, kulturnih, stručnih i privrednih, navedeno je da će se na strategiji raditi dvije godine i da će biti objavljena 2026. godine na dvadesetogodišnjicu obnove nezavisnosti Crne Gore. Prijedlog za naslov dokumenta je NOVA STEGA, pri čemu bi STEGA bila skraćenica od „Strategija za evropsku i građansku Crnu Goru“, a istovremeno asocijacija na istorijsku STEGU Petra I.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Kolumne

Random image

Novi broj

Facebook

Izdvajamo