Povežite se sa nama

DRUŠTVO

ZNACI: Birana meta

Objavljeno prije

na

Sutkinja Rabrenović  produžila je pritvor Dragutinu Šukoviću, koji se tereti da je napadom na Esada Kočana, urednika Monitora, počinio krivično djelo – ugrožavanje sigurnosti. „Duboko sam ubijeđen da iza ovoga stoje nalogodavci. Spreman sam da odustanem od pridruživanja  krivičnom gonjenju ukoliko optuženi saopšti ko su“,  kazao je Kočan

 

„ Siguran sam da se tog dana nismo sreli slučajno, već da je mene  čekao da me maltretira“, kazao je Esad Kočan na početku suđenja Dragutinu Šukoviću (55), višestrukom povratniku kome se sudi zbog nedavnog napada na glavnog i odgovornog urednika Monitora. „ Duboko sam ubijeđen da njegov motiv nije lični ili neki trenutni bijes, već da sam napadnut zbog mog rada, te da iza ovoga stoje nalogodavci. Zato sam spreman da odustanem od pridruživanja krivičnom gonjenju ukoliko optuženi saopšti ko su“.

Kočan je opisao detalje napada pred ulazom zgrade u kojoj živi, oko 17 sati 27. marta, dok se vraćao iz redovne popodnevne šetnje.

,,Kada sam došao blizu zgrade,  na jednoj stazi su dvije klupe i tu su bili momci, njih petorica,  i čovjek, koji je stajao pored njih, sa limenkom piva u rukama. Prošao sam zaobilaznom stazom, pet metara udaljenom od ove, kada sam čuo: mišu jedan ili štakoru, znam da je neki glodar bio u pitanju. Krenuo sam ka zgradi i pomisio – šta je ovo, a onda sam čuo psovke i prijetnje : ‘Što je pi…ce, jesi li se prepao’… To  Šuković govori dok  kreće oko 15 metara dugom dijagonalom ka ulazu zgrade. Kad je stigao Kočana krenulo je maltretiranje: ‘Vlažiš li pi…ce od straha, ovdje stalno dolazim, ovdje imam ženu'“, ispričao je Kočan. On je mislio da je napadač dio društva koje je sjedjelo na obližnjoj klupi.

,,Oni meni, sve vrijeme, djeluju kao da su zajedno, da su ekipa. Ja sam u nemogućoj situaciji, jer mi on jasno daje do znanja da zna gdje živim, zbog čega sam odlučio da ne ulazim u hol. Mislio sam svi će ući u hol i da će me masakrirati. Zato sam stao ispred ulaza i tu pokušao da razgovaram sa njim, da ga urazumim. Zalud. On me vrijeđa, prijeti, da će me prebiti,  pravi agresivne pokrete rukama i  ponavlja  znaš li ti ko sam ja“.

Šuković ga je potom uhvatio za mantil u predjelu grudi, ali se Kočan  izmakao. Kad se Šuković udaljo malo od njega, Kočan je upitao momke na klupi, jesu li sa njim i da li oni to podržavaju. Kada su mu odgovorili da nijesu, tada je, kako je naveo, rekao da će da zove policiju, a potom odlučio da ode do stana.

,,Trudio sam se da se ponašam što normalnije. Skinuo sam mantil i šešir. Uzeo sam telefon, nisam htio iz stana da zovem policiju, da ne uznemirim porodicu, uzeo  sam štap koji stoji u hodniku do vrata, pošto ga često koristim zbog višegodišnjih zdravstvenih problema, i krenuo nazad. Nisam mogao da se sjetim broja policije, pa sam nazvao prijatelja  i zamolio da pozove policiju. Sišao sam na  stazu, gdje su stajali Šuković i još nekoliko tih momaka. Nismo bili blizu kada sam mu se obratio i rekao da sam zvao policiju. Kako sam to izgovorio, on je stisnutom šakom, jurnuo ka meni i rekao: ‘Sad ću da ti j…m mater, prebiću te’. Podigao sam desnu ruku, upozorio ga da ne prilazi, a  štapom udario u podlogu. Odmahivao sam, potom  štapom prema njemu  kako bih ga zadržao na distanci ali kako je  on još agresivnije nastavljao da se približava udario sam ga po isturenoj ruci, ali to nije bio udarac koji je njega zaustavio. Ovi momci su pritrčali i stali između nas, zaustavili ga, a zaustavljali su i kasnije  njegove pokušaje da me napadne“,  rekao je Kočan.

Optuženi je, tokom iznošenja odbrane ponudio drugačiju verziju događaja. „U jednom dijelu, kriv sam“, kazao je objašnjavajući kako je, zapravo, on žrtva napada. Šukovićev iskaz se u gotovo svim detaljima razlikovao od onoga što je ispričao nakon hapšenja u policiji, ali i kasnije tokom davanja izjave pred tužiteljkom Snežanom Šišević.

Kada je sutkinja Nada Rabrenović pročitala njegove ranije iskaze, koji se ne poklapaju sa svjedočenjem, Šuković je rekao da je bio pripit i da mu se pamćenje potpuno povratilo tri dana nakon hapšenja. ,,Inače, imam slabo pamćenje…  Kada su me zatvorili, ja za sebe nisam znao, nisam se ni sjećao da sam tog dana uopšte bio u Bloku 5”, tvrdio je Šuković.

Suđenje će biti nastavljeno saslušanjem svjedoka, a sutkinja Rabrenović je donijela rješenje da se produži pritvor Šukoviću, koji se tereti da je počinio krivično djelo – ugrožavanje sigurnosti. Optuženi je, višestruki povratnik koji je, prema izvodima iz kaznene evidencije nekoliko puta osuđivan, pored ostalog i za pokušaj ubistva, na ukupnu zatvorsku kaznu dužu od 23 godine.

Glavno pitanje je hoće li, do kraja procesa, biti rasvijetljeni motivi napada na glavnog urednika Monitora, ili će i dalje sve ostati na posljednjoj karici u lancu nasilja nad novinarima. Izvršiocu.

R.M.

Komentari

DRUŠTVO

MMF O NAJAVAMA PROGRAMA EVROPA SAD 2: Visokorizično i inflatorno

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok iz Vlade ponavljaju šta sve neće (zaduženja, povećanje PDV-a), nikako da saznamo šta namjeravaju uraditi kako bi, nakon obećanog povećanja minimalnih i prosječnih zarada, državne finansije ostale održive. To je razlog više da upozorenjima iz MMF-a posvetimo dužnu pažnju

 

Vladin program Evropa sad 2 i dalje je tajna. Ipak, klub onih koji upozoravaju na neželjene posljedice najavljenog povećanja zarada na račun smanjenja ili potpunog ukidanja doprinosa za penziono osiguranje, dobio je još jednog člana. Međunarodni monetarni fond (MMF).

Značajan dio nedavnog izvještaja MMF-a za Crnu Goru odnosi se na izborna obećanja pokreta Evropa sad Milojka Spajića „koja nijesu sadržana u prijedlogu budžeta za 2024. godinu ili u srednjoročnim projekcijama vlasti, uključuju i djelimično ili potpuno ukidanje penzijskih doprinosa“. Prije svega, iz MMF-a su u fokus svoje analize stavili najavljeno povećanje minimalne plate sa  sadašnjih 450 na 700 eura, i prosječne zarade  sa februarskih 820 na 1.000 eura mjesečno.

Ni analitičarima MMF-a nijesu poznati detalji „reforme“ koju Spajić i njegovi najbliži saradnici najavljuju za kraj ove ili početak naredne godine. Ali su i oni, poput većine ovdašnjih analitičara, došli do zaključka da se tajna najavljenog povećanja minimalne i prosječne zarade krije u prevođenju bruto u neto platu. Čime bi državna kasa ostala bez, još uvijek nepoznatog, dijela prihode koji je ove godine planiran na 560 miliona. „To bi dovelo do značajnog pogoršanja fiskalne pozicije (države Crne Gore – prim. Monitora)“, navodi se u Izvještaju. Uz konstataciju: „Povećanje plata takođe bi dovelo do veće inflacije“.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

POLITIKA U LOKALU: Novi izbori, stari principi   

Objavljeno prije

na

Objavio:

Funkcionerske kampanje, prljavi obračuni na društvenim mrežama, kršenje koalicionih sporazuma, ostavke, krize, nepoštovanje ženskih kvota – samo su neki od detalja političke scene u lokalu. Sve u svemu – ništa novo. U odnosu na vrijeme DPS-a, razlika je tek – hiperpordukcija partija

 

Bliže se izbori u dvije crnogorske opštine, Budvi i Andrijevici. Izbori u Budvi održaće se 26. maja, a oni u Andrijevici  2. juna.  I bez izbora, Ulcinj je promijenio vlast. Dok u Šavniku izbori i dalje traju. Gotovo dvije godine.

Funkcionerske kampanje, prljavi obračuni na društvenim mrežama, kršenje koalicionih sporazuma, ostavke, krize, nepoštovanje ženskih kvota – samo su neki od detalja trenutne političke scene u lokalu. Sve u svemu – ništa novo. U odnosu na vrijeme DPS-a, razlika je tek – hiperpordukcija partija.

U Budvi će građani te primorske opštine moći da glasaju za devet lista. Analitičari ne očekuju da bi neka od izbornih lista sama mogla osvojiti vlast, koja će se u tom slučaju morati organizovati kroz postizborne koalicije.

Da pobjeda jedne liste ne garantuje stabilnost, u Budvi smo već imali prilike da vidimo. Iako je na prethodnim lokalnim izborima apsolutnu pobjedu u tom gradu odnio bivši Demokratski front, njihov mandat protekao je u svađama i konačnom raskolu, što je Budvu dovelo do hronične krize. Plus hapšenje bivšeg gradonačelnika Mila Božovića, koji je dugo ključna gradska pitanja rešavao iz Spuža.

Bivši DF ovog put ide u dvije kolone.  Na jednoj strani je široka koalicija nekadašnjih članica tog političkog saveza. Lista nosi naziv Za budućnost Budve – Budva otvoreni grad, a čine je – NSD, PzP, DNP, SNP, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora i Demos.  S druge strane je Grupa građana Budva naš grad  koju predvodi aktuelni predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović. Svađe dojučerašnjih saboraca, kako iz lokala izvještvaju mediji, nastavile su se u predizborno doba i pretvorile u prljavu kampanju u kojima se rivalima spočitava  seksualna orijentacija ili porijeklo.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SEZONSKI RADNICI U TURIZMU: Manjak ,,goriva” u motoru crnogorske privrede

Objavljeno prije

na

Objavio:

Priča o hroničnom manjku radnika u turizmu zatiče nas i pred ovogodišnju sezonu. Iako crnogorska ekonomija zavisi od turističke sezone, prosječna plata u turizmu iznosi 760 eura i niža je od prosječne na državnom nivou

 

I ove, kao i svake godine, očekuje se rekordna turistička sezona. A najave protiču uz upozorenja o hroničnom nedostatku radne snage.

I dalje nema zvaničnih podataka koliko nedostaje sezonaca. Umjesto toga imamo procjene koje govore da će ih nedostajati više nego prošle godine i da ta brojka prelazi 30.000.

Iz Zavoda za zapošljavanje najavljuju da će izdati oko 20.000 radnih dozvola za strance, a očekuje se da će strancima za sezonski rad u  turizmu biti izdato oko 5.000 dozvola. Iz MUP-a stižu informacije da je ovogodišnja kvota dozvola za privremeni boravak i rad stranaca 29.000, od čega je za sezonsko zapošljavanje planirano samo 2,5 hiljada dozvola.

Tokom prošle godine izdato je 2.710 sezonskih radnih dozvola. Najviše za državljanje Srbije 1.603, BiH 283, Kosova 234, Sjeverne Makedonije 152, a ispod sto za državljanje Turske, Rusije, Albanije, Indije, Meksika, Argentine.

Iako je broj nezaposlenih u Crnoj Gori krajem aprila bio preko 36.000, dovoljan da podmiri sve potrebe za radnom snagom, podsticaji za nezaposlene da rade sezonski se nijesu bitno promijenili u odnosu na prethodnu godinu.

Posebno za mlade, Hrvatska je atraktivnija za sezonske poslove u odnosu na Crnu Goru. U 2023. godini u Hrvatskoj je izdato 1.488 dozvola za boravak i rad crnogorskim državljanima, a u prava dva mjeseca 2024. godine 194 dozvole, navodi Forbes Crna Gora.

U Hrvatskoj kuvari/ce zarađuju od 1.400 do 2.500 eura, pica i roštilj majstori zarađuju oko 1.500 eura, pomoćni radnici u kuhinji od 1.000 do 1.300 eura, sobarice 1.200 eura, a zarada konobara/ca kreće se od 1.000 eura plus bakšiš.

Većina oglasa na sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore nema u opisu visinu plate. Oglasi u kojima se zainteresovanima daje uvid u platu govore od tome da su one niže od onih u Hrvatskoj. Tako u oglasima Zavoda za zapošljavanje sobaricama se nude plate od 450 do 600 eura, kuvarima od  450, 950 i 1.200, šankerima 600, perač suđa 600, noćni recepcionar 600, pomoćni radnik u kuhinji 1.000, pomoćna kuvari/ica od 700 do 850, poslastičarka 700…

Prema podacima Monstata plate u turizmu u prvom kvartalu ove godine su iznosile 760 eura i niže su od prosječne na državnom nivou koja iznosi 821 euro. Državni službenici, na primjer, imaju veće prosječne plate od turističkih djelatnika iako crnogorska ekonomija zavisi od turizma. Prema podacima Centralne banke, prošla turistička sezona je bila rekordna, ostvaren je prihod od 1,5 milijardi eura. Ukupno učešće turizma u bruto domaćem proizvodu Crne Gore je najveće u Evropi, prošle godine je iznosilo 22 odsto. Zato, turistički poslenici i ističu da je turizam motor crnogorske privrede, koji generiše saobraćaj, trgovinu, poljopriivredu i ostale usluge.

Pored većih zarada, sezonci iz Crne Gore i regiona više idu u Hrvatsku jer tamo sezona duže traje, pa su često angažovani šest i više mjeseci. Tokom mjeseci kada se ne radi, u Hrvatskoj država ovim radnicima plaća dio plate da bi se oni i sljedeće sezone vratili. O ovoj ideji i uvođenju kategorije ,,stalni sezonski radnik“ u Zakonu o radu govoreno je i prethodne godine.

Iz Privredne komore Crne Gore su istakli da  bi se uvođenjem ove kategorije ublažio problem nedostatka sezonskih radnika, jer bi se nezaposlene osobe motivisale da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje i primanja tokom cijele godine u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja EU. Prema tom konceptu rješenje je da sezonski radnik radi pola godine, dok bi dio plate preostalih šest mjeseci plaćala država. U prevodu imali bi osiguranje, sigurnost radnog mjesta, mogli nešto da planiraju, da dignu kredit…

Nade da će ovo rješenje zaživjeti tokom ove sezone izjalovile su se, a ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić najavila je da bi ovaj model mogao biti spreman za uvođenje tek sljedeće godine. Slijede analize, promjene Zakona o radu i drugih zakona, pa dokle se stigne.

Nedavno je iz Odbora Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore (PKCG) navedeno da je i pored rekordnih prihoda, prethodne sezone zabilježen rast troškova u dijelu zarada, nedostatka radne snage i nabavke, zbog čega poslovni rezultati nijesu bili na očekivanom nivou, ali da su turistički poslenici, uprkos svemu, zadovoljni.

Poslodavci svake godine i pored hroničnog manjka radnika apostrofiraju troškove zarada. Česta su i čuđenja kako i zašto niko neće da radi iako su plate koje oni nude ,,astronomske”. Novina je da su, uprkos svemu, zadovoljni i svojim profitom.

Zbog nemanja snijega, zimske turističke sezone skoro da nije bilo. U prvih par mjeseci zabilježena je manja posjeta nego protekle godine. Iz Ministarstva turizma tvrde da je razlog tome i veći odlazak Rusa i Ukrajinaca iz Crne Gore.

Predsjednik Odbora Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore (PKCG) Ranko Jovović najavaljuje da bi predstojeća ljetnja turistička sezona, prema bukingu i rezervacijama hotelskih kapaciteta, trebalo da nadmaši prošlogodišnju. Optimistična očekivanja, prema njegovim riječima, potvrđuju saobraćajne gužve i izletničke ture u predsezoni, kao i dobar buking hotelskih kapaciteta i najave za glavnu sezonu. Ova predviđana je potvrdila i dobra posjećenost za prvomajske praznike.

Da bi preduprijedili rizike, kao i protekle godine kada su na primorju pred sezonu podigli cijene usluga za 15 odsto, rast cijena ponavlja se i ove godine. Zvanični podaci govore da je u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle u segmentu smještaja i ishrane rast cijena bio 13,5 odsto. Kako se sezona približava rast će biti veći.

 

Šta sezonci traže

Hrvatski mediji su nedavno izvjestili da je prema podacima prikupljenim istraživanjem koje je MojPosao sproveo na temu sezonskog zapošljavanja, u kojem je učestvovalo više od 500 ispitanika, tri četvrtine Hrvata (76 odsto) je barem jednom tokom svoje karijere radilo u sezoni.

Prema istraživanju, najveće prednosti sezonskog posla su sticanje novih znanja i vještina (68 odsto ispitanika), upoznavanje novih ljudi (61 odsto). Tek na trećem mjestu je plata, koja je po pravilu osjetno viša nego u slučaju cjelogodišnjeg zaposlenja (54 odsto). Tu su još boravak na moru (45 odsto) te zanimljivost i atraktivnost posla (44 odsto), a svega šest odsto ljudi smatra da sezonski posao nema prednosti.

Kad je riječ o plati u prosjeku, očekivana mjesečna neto plata za sezonski posao iznosi 1307 eura, što je šest odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Očekivanja govore da konobari u prosjeku očekuju mjesečnu platu od 1.408 eura, kuvari bi za svoj rad htjeli minimalno 1.482 eura, sobari mjesečno u prosjeku očekuju minimalno 1.145 eura, recepcionari smatraju da bi za svoj rad trebalo da dobiju minimalno 1.259 eura, prodavci u prosjeku očekuju platu od 1.105 eura, skladištari u sezoni očekuju 1.050 eura, a pomoćni radnik u kuhinji očekuje 1.322 eura.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo