Povežite se sa nama

Izdvojeno

VELJKO VUJANOVIĆ, FOTOGRAF I AUTOR PUTOPISNIH REPORTAŽA: Umjetnik, avanturista i preduzetnik

Objavljeno prije

na

Tehnologija je napredovala, a mogućnosti koje su se otvarale, Veljko je rado prihvatao. „No, dobra fotografija zavisi od umijeća fotografa. Tehnika je samo alat koji taj postupak olakšava“, ubijeđen je ovaj Nikšićanin, majstor profesionalne fotografije

 

U kancalariji njegovog nikšičkog hotela,  Atrijum, razgovaramo sa Veljkom Vujanovićem. Dijelovi stare fotografske opreme, uz brojne monografije i publikacije opremljene njegovim foto zapisima,  diplome i priznanja,  dio su enterijera. Na zidu fotografije. Skijanje na Vučju, iz vremena kad skijaških staza tamo nije ni bilo, spust u kanjon Nevidio davne 1975.,  šetnja kroz pustinje Iraka iz doba Sadama Huseina, podvodni svijet Crvenog mora … Sve je ovdje ilustracija jednog bogatog, kreativnog i pomalo avanturističkog življenja. Dobar i vrijedan čovjek, reći će vam  za Veljka njegovi sugrađani, vrhunski majstor fotografije i umjetnik sa kamerom, poznavaoci njegovog rada, vječno vođen željom za istraživanjem i učenjem, opisaće on sam sebe.

Rođen je u Nikšiću, 1958. U fotografskoj radnji strica Branka, u Karađorđevićevoj ulici,  stiče prva iskustva. Počinje sa zanatskom fotografijom, radi slike za pasoše, lične karte …

,,Način kako se tada radila crno-bijela fotografija, izgleda danas kao davna prošlost. Retušom, koji je preteča današnjeg programa fotoshopa, crno-bijeli negativ premazivan je specijalnom emulzijom, matolejnom. Po tome su onda,  jako zašiljenom olovkom,  kružnim i laganim pokretima ruke fotografa, popravljane sjenke ispod očiju i peglalo lice”, sjeća se Vujanović.

Zanatska fotografija ne zadovoljava umjetnika u njemu. Krajem devedesetih nabavlja najbolju optiku za povećavanje i najbolje fotografske emulzije. Iz posuda sa ,,razređivačem” isplivavaju prve umjetničke fotografije.

Tehnologija je napredovala, a mogućnosti koje su se otvarale, Veljko je rado prihvatao. No, dobra fotografija ovisi od umijeća fotografa, ubijeđen je. Tehnika je samo alat koji taj postupak olakšava.

,,Stari način izrade fotografija  nikad neće biti zaboravljen. Ona  magija koja nastaje kada se latentna slika pojavljuje u razređivaču. Ali, meni je ipak privlačan napredak tehnologije i mogućnosti koje nudi. Želim da tehnikom obrade digitalne fotografije postignem dobre rezultate. Analogna fotografija je dio moje prošlosti, rado je se sjećam i dijelim iskustva sa onima koji su i danas zaljubljenici u nju…“

Rođen na asfaltu, prvi put će, tek kao petnaestogodišnjak, ,,izaći iz  ulice i upoznati prirodu i  široki prostor sela”.  Priroda ga osvaja i Veljko  postaje član Planinarskog društva Javorak. Izazov je kanjon  Komarnice Nevidio.Te 1975., sa još tri druga, i nepunih 18 godina,  uspjeće ono što su godinama prije njih bezuspješno pokušavale brojne ekspedicije.

,,Imao sam aparat Retina, poklon od strica. Tu su nastale i prve moje fotografije van ateljea. Trebale su poslužiti kao dokaz da smo zaista bili tamo na, tada posljednjem neosvojenom mjestu u Evropi. Aparat je upao u vodu, ali film sam uspio spasiti. Mislim da sam tog dana i prepoznao taj avanuristički duh u sebi. Želja da odeš na neko mjesto na koje ljudi obično ne idu i da to  kamerom zabilježiš’’.

Istraživački duh mladog Veljka privuklo je i ronilaštvo i podvodna fotografija. Još kao dječaka oduševljavale su ga crno-bijeli filmovi Žaka Kustoa, a onda su  snovi postali stvarnost. Podvodno snimanje učio je sam koristeći svu tada dostupnu literaturu. Prostor za praksu bio je blizu. Primorje. Ronio je, snimao i izlagao. Nikola Radošević, profesor Akademije za umjetnost, prepoznao je kvalitet njegovih zapisa i  slika.  Na ovoj Akademiji Vujanović  će steći diplomu  Majstor fotografije Akademije umjetnosti slike. Potvrdiće se i u ulozi  asistenta na  IVAS- u. Danas, među imenima velikog broja snimatelja ili direktora fotografije prepoznaje svoje bivše kolege i studente.

Kao podvodni snimatelj učestvovao je u brojnim projektima RTCG-a, između ostalog u okviru emisija Mitre Jakić, Natura Viva. Snimao je iskričavu svjetlost  Plave špilje, potopljene  brodove i amfore u Jadranu… Sredinom devedesetih inspirisan istraživanjima  Žaka Kustoa, ekologa, pronalazača i avanturiste, Veljko će  prvi put zaroniti  u Crveno more. Onoj posebnosti ovog mora, opisanoj  u Kustoovoj knjizi Tajne mora, par puta će se vraćati.

Poluostrvo Jukatan u Meksiku, gdje je 1995.,  otputovao sa prijateljem Vladanom Dubljevićem bilo najatraktivnije i najopasnije mjesto gdje je ronio i snimao. ,,To je posebno, takozvano  pećinsko ronjenje. Kada sam tamo ronio,  statistika je pokazivala da se samo jedan od 30.000 ronilaca usuđivao zaroniti. Izuzetno je teško, jer ne postoji mogućnost slobodnog izrona kao u moru. Rizik od klaustrofobije ili mogućnosti da put za povratak na površinu ne možete naći, veliki su“.  Ovdje je Vujanović snimio fim o Čaku Stivensu, svjetskom rekorderu u pećinskom ronjenju.

Iskustvo pećinskog ronjenja sticao je i po crnogorskim pećinama. Početkom devedesetih sa prijateljem Veskom Mijajlovićem, ronio je u ponoru  Obošničko oko na Glavi Zete. Ovdje su iskusili opasnost. Došlo je do urušavanja kamenja u pećini, a kako su TV ekipe bile prisutne, od svega je napravljena velika senzacija.

,,Kasnije,  radio sam serijal  za RTVCG,  sa Dragoljubom Ilićem Čarlijem pod naslovom  Putevi vode u kršu. U epizodi koja je tematski obrađivala Gornju i Donju Zetu, pozvao sam Veskovog sina  Danila, da sa kamerom opet snimi  ovu pećinu. U pećini, Danilo je našao  čak  naš konop koji smo tamo ostavili prije 30 godina’’.

Jednom je Veljko u pećini ostao bez vazduha. Drugi put na Maldivima, struje su bile jake i desio se, roniocima poznat postupak brzog izrona. Ovaj zahvat je vrlo rizičan jer može da uzrokuje invaliditet ili smrt ronioca. Ronio je i među ajkulama. Zavlačio se u pećine da bi ih što bolje snimio. ,,Za peraja su me izvlačili jer je prostor bio preuzak da bih se okrenuo”.

Upoznao je i podvodni  svijet Indijskog okeana, Karipskog mora… Avanture u egzotičnim morima objavljene su u televizijskim emisijama naslovljene kao  Sanote Chuck Stivensa (Podvodne pećine Jukatana), Boje Crvenog mora 1 i 2, Mykonos- Bijelo ostrvo,  Koraljni draulji Zanzibara, Fishing (Na Karibima, Maldives, Zumbawe ,  Victoria Falls i  Ribolov na dah’, snimljen u Jadranskom moru.

Fotografije pejsaža,  stalna i nepresušna  inspiracija  Veljka Vujanovića,  objavljene su u brojnim monografijama i udžbenicima. A čudesna ljepota njegove rodne zemlje, katuni, rijeke, jezera… na njegovim filmovima.

Početkom 2000.,  poželio je da snima divlje životinje. Izabrao je kanjon  Tare, kupio komad zemlje gdje niko prije kupovao nije. Vremenom pokrenuo je rafting, napravio kuću i restoran… Napravio je i film  Tara rijeka strasti i izazova. Tridesetominutnu priču koja prati tri kajakaša tokom spusta koji traje dva dana. Filmska traka bilježi ne samo raskošnu ljepotu kanjona Tare, nego je i promotivni film o aktivnostima poput sportskog ribolova.

Autor je i brojnih TV serijala, Putevi do svijeta tišine,  Prozor, sedam kratkih filmova crnogorskih pejsaža,  koji su se  dugo emitovali  kao intermeco na državnoj televiziji, filmovima  Gorske oči, Kiša.

Film Rijeka sa dva imena i sa dva lica završen je i uskoro će biti plasiran. Snimljen po scenariju Dragoljuba Ilića snažna je ekološka poruka. Dio rijeke, Matica,  na  Lješanskom polju, ispod Komana potpuno je bistar do mosta na magistrali Nikšić- Podgorica. Tu nastaje  rijeka Sitnica koju zatrpava građevinski i drugi otpad.

Veljko Vujanović je osnivač i predsjednik prvog Udruženja profesionalnih fotografa Crne Gore. Fotografije je izlagao na svjetskim kongresima profesionalnih fotografa. Poput WCPP Gmunden u Austriji i WCPP Orvietto 2000. u Italiji, Parizu, Budimpešti…U italijanskom gradu ***Orvieto dobio je i licencu majstora profesionalne fotografije. Potpisali su je njihova tri najbolja fotografa.

Danas, porodični hotel  Atrijum  vodi ćerka, po struci arhitektica. Druga ćerka je korepetitor na Muzičkoj akademiji. Sin je naslijedio poslove atraktivnog turizma raftinga na Tari, i očev avanturistički duh. Bavi se kajakom, turnim skijanjem, raftingom, vodi turiste kroz kanjon  Nevidio.

Slijedeći japansku izreku, da ako hoćeš da budeš sretan gaji cvijeće, Veljko Vujanović je posadio vinograde.

Lidija KOJAŠEVIĆ SOLDO

Komentari

Izdvojeno

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV VESELINA VELJOVIĆA: Skaj prepiska u centru pažnje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se SDT stavom da je vijeće Višeg suda potvrdilo da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije predstavlja zakonit dokaz. Veljovićev advokat tvrdi suprotno

 

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Optužnicom je obuhvaćeno 15 osoba koje se terete za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, pranje novca i zloupotreba službenog položaja. Podsjećamo, Veljović se tereti da je 2020. godine postao pripadnik kriminalne organizacije koju je 2018. godine formirao Aleksandar Mrkić radi šverca cigareta i pranja para. Konkretno, tereti se da je 25. decembra 2020. godine Mrkiću dojavio da će policija pretresti prostorije koje koristi pripadnik njegove kriminalne organizacije Mujo Nikočević.

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se i Specijalno državno tužilaštvo koje se saopštilo da je vijeće suda potvrdilo pravno stanovište SDT-a da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije, pribavljena u postupku međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, predstavlja zakonit dokaz. „Nema razloga da se dovodi u sumnju zakonitost procedure pred nadležnim inostranim pravosudnim organom koji je taj dokaz prikupio, te da se svakako međunarodna saradnja zasniva na međusobnom povjerenju, odnosno pretpostavci da je dokaz u drugoj državi pribavljen na zakonit način“, piše u saopštenju koje potpisuje specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Veljovićev advokat Mihailo Volkov u razgovoru za Monitor kaže da ga odluka Višeg suda kojom se potvrđuje optužnica protiv njegovog klijenta nije iznenadila. Naprotiv, tvrdi, to je i očekivao. „Nijesam vjerovao da će vanraspravno vijeće Višeg suda imati dovoljno pravne kuraži da obustavi postupak, posebno pri činjenici da se u dijelu Veselina Veljovića kompletna osnovana sumnja bazira samo na navodnoj skaj prepisci koja, uzgred, ni sama po sebi nije krivično opterećujuća. Svako onaj ko je bio u Višem sudu na tim ročištima zna kvalitet takvih rješenja i značaj samog instituta potvrđivanja optužnice koji će vrlo brzo da nestane iz zakonske procedure. Tako da s tim u vezi nijesam iznenađen“, kazao je Volkov.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

UDRUŽENI PODUHVAT VUČIĆEVIH POLITIČARA, UDBE I EPISKOPA SPC: Nemoć u UN iskaljuju na Crnu Goru

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kampanja nakon najave premijera Milojka Spajića da će Crna Gora glasati u Ujedinjenim Nacijama (UN) Rezoluciju kojom se osuđuje negiranje genocida u Srebrenici, presuđenog od strane međunarodnog suda u Hagu vidno je orkestrirana iz ureda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovakva histerija protiv Crne Gore nije postojala ni u predvečerje referenduma o nezavisnosti 2006. godine

 

 

Od tzv. antibirokratske revolucije 1989. godine teško da je bilo toliko povika i gnjeva na malu Crnu Goru od strane srpskog sv(ij)eta diljem regiona. Razlog je navodna izdaja „bratske Srbije“ i „interesa srpskog naroda“ zbog najave premijera Milojka Spajića da će Crna Gora glasati u Ujedinjenim Nacijama (UN) Rezoluciju kojom se osuđuje negiranje genocida u Srebrenici, presuđenog od strane međunarodnog suda u Hagu. Kampanja je vidno orkestrirana iz ureda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovakva histerija protiv Crne Gore nije postojala ni u predvečerje referenduma o nezavisnosti 2006. godine. Tada je crnogorska Mitropolija predvođena pokojnim Amfilohijem Radovićem ostala po strani referendumske kampanje pozvavši se na jevanđeosku maksimu „caru carevo, Bogu božje“.

U ovom slučaju se prije pet dana u kampanju uključio i sadašnji mitropolit Joanikije Mićović kome norme Jevanđelja i hrišćanske vjere ne važe kada su politički interesi Beograda i Moskve u pitanju. Mitropolit se prvo na uskršnjoj liturgiji 5.maja u Podgorici, kojoj su prisustvovali premijer, predsjednik i drugi zvaničnici, pojavio sa ruskim carskim grbom na vladičanskoj kapi (mitri). Istina, na štitu grba nije bilo ruskog Sv. Đorđa, (vjerovatno ciljana „korisna nejasnoća“) ali je ornament svakako ruski stiliziran i poruka je jasna. Kasnije je, slijedeći  poruku patrijrha SPC  Porfirija,  Joanikije rekao da „pri­ča o sre­bre­nič­kom ge­no­ci­du ni­je na­uč­no ute­me­lje­na, ali je i te ka­ko po­li­tič­ki mo­ti­vi­sa­na“. Tamo se desio, rekao je  zločin ali „lobiranje, sponzorisanje i propagiranje priče o genocidu u Srebrenici, ne može nadoknaditi nedostatke dokaza za održivost te priče“. Poruka mitropolita je da Crna Gora ne treba glasati predloženu Rezoluciju kako bi „uvijek bila otvorena za istinu,…sačuvala svoje dostojanstvo…(i) svoju unutrašnju stabilnost“.

Da je unutrašnja stabilnost i koaliciona Vlada narušena vidi se i iz izjave lidera Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića koji je „saopštio premijeru da teško možemo nastaviti da podržavamo njegovu Vladu ukoliko CG podrži Rezoluciju“ u UN-u. Pojedini vučićevski mediji u zemlji i van su pozvali na organizaciju protesta i litije koje bi predvoditi episkopi. Andrija Mandić, predsjednik državne Skupštine i lider Nove srpske demokratije (NSD) nije prijetio izlaskom iz vlasti, na koju je toliko vremena čekao, ali je rekao da „mi srpski lideri u Crnoj Gori tu Rezoluciju i pokušaj da se Srbi proglase genocidnim narodom doživljavamo kao problem“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

APELACIONI SUD SILOVATELJU MALOLJETNICE DUPLO SMANJIO KAZNU: Nasilje u produženom trajanju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako je u ranijim presudama izrečeno da ne postoje olakšavajuće okolnosti te da je B.B. i ranije osuđivan, Apelacioni sud je naveo da je Viši sud ,,prestrogo odmjerio” kaznu, te je sa maksimalne od 15 smanjio na osam godina.  Odluka je izazvala bijes javnosti, brojne reakcije i proteste

Maloljetnicu od 15 godina je pod prinudom početkom 2020. u svoju kuću odveo 50-godišnji  komšija B.B. ,,Ako ne dođe kod njega da ga nešto posluša” roditelji će joj ostati bez posla. Prijetnje su pojačavane, zaprijetio je i da će joj oca ubiti.

Djevojčica je krila od roditelja šta joj se dešava, dok otac nije primijetio promjene u njenom ponašanju, pregledao njen telefon i pronašao poruke komšije. Potom je djevojčica bratu ispričala o nasilnim seksualnim odnosima koje je mjesecima trpjela. Porodica je slučaj prijavila policiji nakon čega je silovatelj uhapšen i pritvoren.

Viši sud je, u dva navrata u julu 2022. i novembru 2023, B.B. osudio na maksimalnu kaznu zatvora od 15 godina. Sud je utvrdio da je B.B. od januara do juna 2020, upotrebom sile i prijetnje, u više navrata silovao djevojčicu, prijeteći joj da će joj ubiti oca ako nekome kaže.

Apelacioni sud je u februaru prošle godine ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda koju je potpisala i jula 2022. godine donijela sutkinja Vesna Kovačević. Ona je B. B. osudila na 15 godina zatvora, ali je tadašnjom odlukom Apelacionog suda silovatelj vraćen na ponovno suđenje. Nakon toga, u novembru prošle godine sudija Višeg suda Veljko Radovanović donosi istovjetnu presudu kao i sutkinja Kovačević.

Apelacioni sud je sada preinačio odluku i smanjio kaznu sa 15 na osam godina.

Iako je u ranijim presudama izrečeno da ne postoje olakšavajuće okolnosti te da je B.B. i ranije osuđivan, Apelacioni sud je naveo da je Viši sud ,,prestrogo odmjerio” kaznu. Posljednja odluka Apelacionog suda je pravosnažna.  Ako ona ostane na snazi B.B, koji je već četiri godine u pritvoru izaći će iz zatvora tokom 20**08.????

Odluka Apelacinog suda izazvala je bijes javnosti i brojne reakcije. U srijedu je ispred ovog suda održan protest više desetina građana.  ,,Strože kazne za zločine nad djecom”, ,,Smanjite silovanje, ne kaznu”, ,,Osam godina zatvora za doživotnu traumu”, ,,Produženo silovanje nema prenaglašen značaj”, neki su od transparenata koji su se mogli vidjeti na protestu.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo