Povežite se sa nama

Izdvojeno

VELJKO VUJANOVIĆ, FOTOGRAF I AUTOR PUTOPISNIH REPORTAŽA: Umjetnik, avanturista i preduzetnik

Objavljeno prije

na

Tehnologija je napredovala, a mogućnosti koje su se otvarale, Veljko je rado prihvatao. „No, dobra fotografija zavisi od umijeća fotografa. Tehnika je samo alat koji taj postupak olakšava“, ubijeđen je ovaj Nikšićanin, majstor profesionalne fotografije

 

U kancalariji njegovog nikšičkog hotela,  Atrijum, razgovaramo sa Veljkom Vujanovićem. Dijelovi stare fotografske opreme, uz brojne monografije i publikacije opremljene njegovim foto zapisima,  diplome i priznanja,  dio su enterijera. Na zidu fotografije. Skijanje na Vučju, iz vremena kad skijaških staza tamo nije ni bilo, spust u kanjon Nevidio davne 1975.,  šetnja kroz pustinje Iraka iz doba Sadama Huseina, podvodni svijet Crvenog mora … Sve je ovdje ilustracija jednog bogatog, kreativnog i pomalo avanturističkog življenja. Dobar i vrijedan čovjek, reći će vam  za Veljka njegovi sugrađani, vrhunski majstor fotografije i umjetnik sa kamerom, poznavaoci njegovog rada, vječno vođen željom za istraživanjem i učenjem, opisaće on sam sebe.

Rođen je u Nikšiću, 1958. U fotografskoj radnji strica Branka, u Karađorđevićevoj ulici,  stiče prva iskustva. Počinje sa zanatskom fotografijom, radi slike za pasoše, lične karte …

,,Način kako se tada radila crno-bijela fotografija, izgleda danas kao davna prošlost. Retušom, koji je preteča današnjeg programa fotoshopa, crno-bijeli negativ premazivan je specijalnom emulzijom, matolejnom. Po tome su onda,  jako zašiljenom olovkom,  kružnim i laganim pokretima ruke fotografa, popravljane sjenke ispod očiju i peglalo lice”, sjeća se Vujanović.

Zanatska fotografija ne zadovoljava umjetnika u njemu. Krajem devedesetih nabavlja najbolju optiku za povećavanje i najbolje fotografske emulzije. Iz posuda sa ,,razređivačem” isplivavaju prve umjetničke fotografije.

Tehnologija je napredovala, a mogućnosti koje su se otvarale, Veljko je rado prihvatao. No, dobra fotografija ovisi od umijeća fotografa, ubijeđen je. Tehnika je samo alat koji taj postupak olakšava.

,,Stari način izrade fotografija  nikad neće biti zaboravljen. Ona  magija koja nastaje kada se latentna slika pojavljuje u razređivaču. Ali, meni je ipak privlačan napredak tehnologije i mogućnosti koje nudi. Želim da tehnikom obrade digitalne fotografije postignem dobre rezultate. Analogna fotografija je dio moje prošlosti, rado je se sjećam i dijelim iskustva sa onima koji su i danas zaljubljenici u nju…“

Rođen na asfaltu, prvi put će, tek kao petnaestogodišnjak, ,,izaći iz  ulice i upoznati prirodu i  široki prostor sela”.  Priroda ga osvaja i Veljko  postaje član Planinarskog društva Javorak. Izazov je kanjon  Komarnice Nevidio.Te 1975., sa još tri druga, i nepunih 18 godina,  uspjeće ono što su godinama prije njih bezuspješno pokušavale brojne ekspedicije.

,,Imao sam aparat Retina, poklon od strica. Tu su nastale i prve moje fotografije van ateljea. Trebale su poslužiti kao dokaz da smo zaista bili tamo na, tada posljednjem neosvojenom mjestu u Evropi. Aparat je upao u vodu, ali film sam uspio spasiti. Mislim da sam tog dana i prepoznao taj avanuristički duh u sebi. Želja da odeš na neko mjesto na koje ljudi obično ne idu i da to  kamerom zabilježiš’’.

Istraživački duh mladog Veljka privuklo je i ronilaštvo i podvodna fotografija. Još kao dječaka oduševljavale su ga crno-bijeli filmovi Žaka Kustoa, a onda su  snovi postali stvarnost. Podvodno snimanje učio je sam koristeći svu tada dostupnu literaturu. Prostor za praksu bio je blizu. Primorje. Ronio je, snimao i izlagao. Nikola Radošević, profesor Akademije za umjetnost, prepoznao je kvalitet njegovih zapisa i  slika.  Na ovoj Akademiji Vujanović  će steći diplomu  Majstor fotografije Akademije umjetnosti slike. Potvrdiće se i u ulozi  asistenta na  IVAS- u. Danas, među imenima velikog broja snimatelja ili direktora fotografije prepoznaje svoje bivše kolege i studente.

Kao podvodni snimatelj učestvovao je u brojnim projektima RTCG-a, između ostalog u okviru emisija Mitre Jakić, Natura Viva. Snimao je iskričavu svjetlost  Plave špilje, potopljene  brodove i amfore u Jadranu… Sredinom devedesetih inspirisan istraživanjima  Žaka Kustoa, ekologa, pronalazača i avanturiste, Veljko će  prvi put zaroniti  u Crveno more. Onoj posebnosti ovog mora, opisanoj  u Kustoovoj knjizi Tajne mora, par puta će se vraćati.

Poluostrvo Jukatan u Meksiku, gdje je 1995.,  otputovao sa prijateljem Vladanom Dubljevićem bilo najatraktivnije i najopasnije mjesto gdje je ronio i snimao. ,,To je posebno, takozvano  pećinsko ronjenje. Kada sam tamo ronio,  statistika je pokazivala da se samo jedan od 30.000 ronilaca usuđivao zaroniti. Izuzetno je teško, jer ne postoji mogućnost slobodnog izrona kao u moru. Rizik od klaustrofobije ili mogućnosti da put za povratak na površinu ne možete naći, veliki su“.  Ovdje je Vujanović snimio fim o Čaku Stivensu, svjetskom rekorderu u pećinskom ronjenju.

Iskustvo pećinskog ronjenja sticao je i po crnogorskim pećinama. Početkom devedesetih sa prijateljem Veskom Mijajlovićem, ronio je u ponoru  Obošničko oko na Glavi Zete. Ovdje su iskusili opasnost. Došlo je do urušavanja kamenja u pećini, a kako su TV ekipe bile prisutne, od svega je napravljena velika senzacija.

,,Kasnije,  radio sam serijal  za RTVCG,  sa Dragoljubom Ilićem Čarlijem pod naslovom  Putevi vode u kršu. U epizodi koja je tematski obrađivala Gornju i Donju Zetu, pozvao sam Veskovog sina  Danila, da sa kamerom opet snimi  ovu pećinu. U pećini, Danilo je našao  čak  naš konop koji smo tamo ostavili prije 30 godina’’.

Jednom je Veljko u pećini ostao bez vazduha. Drugi put na Maldivima, struje su bile jake i desio se, roniocima poznat postupak brzog izrona. Ovaj zahvat je vrlo rizičan jer može da uzrokuje invaliditet ili smrt ronioca. Ronio je i među ajkulama. Zavlačio se u pećine da bi ih što bolje snimio. ,,Za peraja su me izvlačili jer je prostor bio preuzak da bih se okrenuo”.

Upoznao je i podvodni  svijet Indijskog okeana, Karipskog mora… Avanture u egzotičnim morima objavljene su u televizijskim emisijama naslovljene kao  Sanote Chuck Stivensa (Podvodne pećine Jukatana), Boje Crvenog mora 1 i 2, Mykonos- Bijelo ostrvo,  Koraljni draulji Zanzibara, Fishing (Na Karibima, Maldives, Zumbawe ,  Victoria Falls i  Ribolov na dah’, snimljen u Jadranskom moru.

Fotografije pejsaža,  stalna i nepresušna  inspiracija  Veljka Vujanovića,  objavljene su u brojnim monografijama i udžbenicima. A čudesna ljepota njegove rodne zemlje, katuni, rijeke, jezera… na njegovim filmovima.

Početkom 2000.,  poželio je da snima divlje životinje. Izabrao je kanjon  Tare, kupio komad zemlje gdje niko prije kupovao nije. Vremenom pokrenuo je rafting, napravio kuću i restoran… Napravio je i film  Tara rijeka strasti i izazova. Tridesetominutnu priču koja prati tri kajakaša tokom spusta koji traje dva dana. Filmska traka bilježi ne samo raskošnu ljepotu kanjona Tare, nego je i promotivni film o aktivnostima poput sportskog ribolova.

Autor je i brojnih TV serijala, Putevi do svijeta tišine,  Prozor, sedam kratkih filmova crnogorskih pejsaža,  koji su se  dugo emitovali  kao intermeco na državnoj televiziji, filmovima  Gorske oči, Kiša.

Film Rijeka sa dva imena i sa dva lica završen je i uskoro će biti plasiran. Snimljen po scenariju Dragoljuba Ilića snažna je ekološka poruka. Dio rijeke, Matica,  na  Lješanskom polju, ispod Komana potpuno je bistar do mosta na magistrali Nikšić- Podgorica. Tu nastaje  rijeka Sitnica koju zatrpava građevinski i drugi otpad.

Veljko Vujanović je osnivač i predsjednik prvog Udruženja profesionalnih fotografa Crne Gore. Fotografije je izlagao na svjetskim kongresima profesionalnih fotografa. Poput WCPP Gmunden u Austriji i WCPP Orvietto 2000. u Italiji, Parizu, Budimpešti…U italijanskom gradu ***Orvieto dobio je i licencu majstora profesionalne fotografije. Potpisali su je njihova tri najbolja fotografa.

Danas, porodični hotel  Atrijum  vodi ćerka, po struci arhitektica. Druga ćerka je korepetitor na Muzičkoj akademiji. Sin je naslijedio poslove atraktivnog turizma raftinga na Tari, i očev avanturistički duh. Bavi se kajakom, turnim skijanjem, raftingom, vodi turiste kroz kanjon  Nevidio.

Slijedeći japansku izreku, da ako hoćeš da budeš sretan gaji cvijeće, Veljko Vujanović je posadio vinograde.

Lidija KOJAŠEVIĆ SOLDO

Komentari

FOKUS

JAKOV MILATOVIĆ, PREDSJEDNIK: Odgovornost veća od ovlašćenja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pred novim predsjednikom su velika očekivanja, i ono najvažnije – da bude drugačiji od trodecenijskog vođe. Milatović je činom inauguracije nagovijestio da želi drugačijim putem, ali tek ćemo vidjeti kako će se snaći na čelu zemlje „na granici između Istoka i Zapada”, kako je nazvao Crnu Goru na inauguraciji, u dinamičnim političkim vremenima

 

Počelo je – drugačije. Inauguracija novog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića održana je u Skupštini u Podgorici, a ne u Vladinom domu na Cetinju, kako su to činili predsjednici iz redova Demokratske partije socijalista tokom decenija. Prvi put u posljednje dvije decenije tom činu su prisustvovali i predstavnici vlasti i opozicije, a događaj nijesu pratili protesti političkih protivnika i tenzije. Prošlo je mirno i dostojanstveno, kako su to primijetili i svjetski zvančnici, iako dolazak Milatovića na čelo države označava najozbiljniju političku promjenu posljednjih decenija. Kraj jedne ere. Đukanovićeve.

Istorija nekoliko posljednjih inauguracija crnogorskih predsjednika u stvari je istorija društvenih tenzija. Prvi predsjednički Đukanovićev mandat 1998. godine, protekao je u atmosferi oštrih podjela. Noć uoči Đukanovićeve inauguracije 14. januara 1998. godine pristalice Momira Bulatovića, bivšeg predsjednika Crne Gore i Đukanovićevog partijskog saborca do 1997, u nasilnim protestima krenule su ka zgradi Vlade Crne Gore i sukobili se sa policijom, koja ju je obezbjeđivala. U incidentima su povrijeđena 44 policajca i četvoro civila. I sama Đukanovićeva inauguracija te 1998. godine održana je u napetoj atmosferi i pod nezapamćenim mjerama obezbjeđenja.

Uslijedile su decenije inauguracija predsjednika iz redova Đukanovićevog DPS. U tri mandata tu funkciju obavljao je Filip Vujanović. Njegove inauguracije organizovane su bez prisustva opozicije, koja ih je bojkotovala, ali i uz proteste, poput onog 2013. godine, kada je opozicija smatrala da su tadašnji predsjednički izbori  pokradeni, te da je na mjestu Vujanovića trebalo da bude Miodrag Lekić. Tada su građani organizovali Marš na Cetinje – marš protiv mafije, u znak protesta inauguracije Vujanovića. Opozicija je bojkotovala svečanost, a Vujanovićevoj inauguraciji na Cetinju nijesu prisustvovali ni poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), tada manje članice vladajuće koalicije.

Ni toj, kao ni narednoj Đukanovićevoj inauguraciji 2018. godine nijesu prisustvovali regionalni i svjetski lideri. Đukanović je prije pet godina inaugurisan bez gostiju sa strane, uz diplomatski kor i predstavnike crnogorskih institucija. I opet bez opozicije.

Milena PEROVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

DEPORTACIJA BIH IZBJEGLICA 31 GODINU KASNIJE: Priča o zločinu nije završena

Objavljeno prije

na

Objavio:

Porodica Bajrović čiji članovi nisu pristali na novčano obeštećenje od strane crnogorske vlade, dalje (duže od 15 godina) vodi borbu pred crnogorskim sudovima, ali i u Strazburu. „Naša predstavka Evropskom sudu za ljudska prava  je uredno predata i prihvaćena, postupak je u toku i vjerujemo da ne postoji ni jedan razlog – ni proceduralni ni činjenični/dokazni – da konačna presuda ne bude donijeta u korist Osmove porodice“, kazali su za Monitor iz pravnog tima porodice Bajrović

 

U Herceg Novom je u četvrtak, 25. maja, obilježena 31 godina od početka lova na ljude u kome su pripadnici policije (milicije), izvršavajući zapovijest nadređenih iz tadašnje Vlade (premijer Milo Đukanović, ministar unutrašnjih poslova pokojni Pavle Bulatović), hapsili/zarobljavali bosanske izbjeglice i gurnuli ih u smrt predajući ih vojsci Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Crnogorska policija u maju 1992. je nezakonito uhapsila najmanje 66 civila izbjeglih iz Bosne i Hercegovine (u nekim dokumentima pominje se i dvostruko veći broj žrtava), starosti od 18 do 66 godina, i predala ih vojsci bosanskih Srba.  Svi uhapšeni i deportovani iz Herceg Novog 27. maja 1992. su neposredno nakon toga ubijeni. Pojedinci iz grupe koja je dva dana ranije upućena u koncentracioni logor u Foči imali su više sreće. Nekolicina je preživjela.

Tijela ubijenih još nijesu pronađena. Njihovi egzekutori su nepoznati. U Crnoj Gori niko nije osuđen za taj ratni zločin. Nalogodavcima se nije ni sudilo.

„U crnogorskoj vlasti nema političke volje da se slučaj deportacije bosanskih izbjeglica riješi na pravi način, a u Crnoj Gori na djelu je organizovano izbjegavanje suočavanja sa vlastitom ratnom prošlošću“. Ovo je ocjena sa skupa koje su povodom godišnjice surovog zločina organizovali Monitor i NVO Centar za građansko obrazovanje prije 15 godina, u maju 2008. Malo toga se do danas promijeilo.

Na toj tribini je penzionisanom inspektoru Centra bezbjednosti Herceg Novi, sada pokojnom, Slobodanu Pejoviću uručena zahvalnica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike „za iskreno i hrabro svjedočenje o deportaciji BiH izbjeglica“.
Pejović je prvi javno progovorio da je u depeši koju je potpisao tadašnji ministar Pavle Bulatović stajalo da sve Muslimane iz BiH, starosti od 18 do 72 godina, koji se zateknu na teritoriji Crne Gore, treba uhapsiti i predati vlastima Republike Srpske. „To je istina, a sve drugo su laži“, ponavljao je glas savjesti tadašnje Crne Gore.

Institucije su ćutale. Bilo jasno i zašto.

„Mnogo državnih službenika bilo je krvavog maja 1992. godine direktno ili indirektno upleteno u sraman čin izručenja izbjeglica policiji Republike Srpske. Počev od važnih političara – predsjednika države Momira Bulatovića, premijera Mila Đukanovića, članova vlade Zorana Žižića i Pavla Bulatovića, policijskih funkcionera Milisava Markovića, Boška Bojovića, Milorada Ivanovića, Damjana Turkovića, Milorada Šljivančanina sve na kraju do državnog tužioca Vladimira Šušovića…“. Monitor, 2005. godine.

Zoran RADULOVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

IZBOR DIREKTORA UPRAVE PRIHODA I CARINA NA UPRAVNOM SUDU: Sporan „namješteni“ konkurs

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako je Siniša Raičević bio prvorangirani na konkursu za direktora Uprave prihoda i carina, Vlada je za tu funkciju imenovala Vladimira Bulajića. Raičević je podnio tužbu Upravnom sudu u kojoj navodi da procedura nije ispoštovana

 

Siniša Raičević je ove nedjelje podnio tužbu Upravnom sudu kojim pobija rješenje o imenovanju direktora Uprave prihoda i carina Vladimira Bulajića.

Dugogodišnji carinik, zviždač, sada upravnik Carinarnice Podgorica, Raičević je bio prvorangirani na konkursu za direktora Uprave koji je objavljen 20. januara 2023.

Početkom marta Uprava za ljudske resurse utvrdila je Listu za izbor kandidata po javnom konkursu za direktora Uprave prihoda i carina. Raičević je na postupku provjere kompetencija, znanja i sposobnosti ostvario 37 bodova, Bulajić 35,67 i Milena Petričević 28,67 bodova.

Vlada na sjednici 20. aprila 2023. donosi rješenje o imenovanju Bulajića za direktora Uprave carina i prihoda na period od pet godina. Predlog za njegovo imenovanje dao je ministar finansija Aleksandar Damjanović, koji je obrazložio da je nakon konkursa, 8. marta obavio razgovor sa kandidatima: „Kandidat Vladimir Bulajić je tokom intervjua pokazao znanje i stručnost, koje se bazira na dugogodišnjem radu u Upravi prihoda i carina, kao i odlično poznavanje nadležnosti Uprave u kojoj se imenuje za direktora. Takođe, imenovani je kao vršilac dužnosti obavljao poslove direktora Uprave i pokazao odlučne vještine i sposobnosti za tu poziciju“, navodi se u obrazloženju koje je Damjanović predložio na sjednici Vlade.

„Koja je svrha javnih konkursa i ocjenjivanja kandidata ako se unaprijed zna ko će biti imenovan“, kaže za Monitor Raičević.

On je 12. marta pisao premijeru Dritanu Abazoviću obrazlažući da je prilikom prijavljivanja na javni konkurs naišao na opstrukcije i pokušaj diskreditacije od predstavnika Ministarstva finansija. I pored toga bio je prvorangirani na konkursu.

„Slobodan sam da postavim jedno logično pitanje, čemu javni konkursi, ukoliko se favorizuju pojedini kandidati, unaprijed im se obeća mjesto za koje se raspiše javni konkurs, a ako se ipak desi da prvorangirani ne bude favorizovani kandidat, komplet postupak imenovanja pokuša da se ospori i obesmisli“, navodi Raičević u pismu premijeru.

On ističe da nije ispoštovan rok za predlog kandidata. Navodi da je ministar finansija bio u zakonskoj obavezi da od utvrđivanja rang liste 3. marta, u roku od 10 dana predloži Vladi kandidata za imenovanje direktora Uprave prihoda i carina.

Predrag NIKOLIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo