Povežite se sa nama

Izdvojeno

SADRŽAJ I PREGLEDNOST ZVANIČNIH SAJTOVA OPŠTINA SA SJEVERA: Kroz lavirint do osnovnih informacija

Objavljeno prije

na

Iako su mnoge lokalne uprave na sjeveru tehnički unaprijedile zvanične internet prezentacije, to nije dovelo do zakonom propisane transparentnosti i sadržajnosti.  I dalje je potrebno mnogo truda, vremena, a ponekad i informatičkog znanja da se stigne do  osnovnih informacija

 

Prema članu 12. Zakona o slobodnom pristupu informacijama, svi organi vlasti, pa tako i lokalne uprave, dužni su da na svojoj internet stranici objave vodič za pristup informacijama, javne registre i javne evidencije, programe i planove rada, izvještaje i druga  dokumenta o radu i stanju u oblastima iz svoje nadležnosti. Takođe, u svakom trenutku trebalo je da je dostupan i spisak javnih funkcionera i liste obračuna njihovih zarada i drugih primanja i naknada u vezi sa obavljanjem javne funkcije, kao i rješenja i druge pojedinačne akte koji su od značaja za prava, obaveze i interese trećih lica…

Rijetke su lokalne uprave na sjeveru koje su ovu zakonsku obavezu u potpunosti ispoštovale. Na pojedinim, građani relativno lako stižu bar do osnovnih informacija, dok su druge pravi lavirint i za one sa viškom vremena, informatičkog znanja i strpljenja.

U odnosu na analize koje je radio civilni sektor prije par godina, određenih iskoraka je svakako bilo, ali i dalje je još puno posla i truda potrebno da zvanični sajtovi lokalnih uprava postanu izvor bitnih informacija o aktivnostima i planovima lokalnih vlasti ili način da se obezbijedi i poveća učešće javnosti kad je riječ o važnim lokalnim odlukama. Primjera za to je mnogo.

Iako je izradu zvanične prezentacije Opštine Gusinje finansirao UNDP sa 1.700 eura, za pojedine odjeljeke na tom sajtu i dalje piše da su u izradi. Prema parametrima istraživanja objavljenim u publikaciji Centra za građansko obrazovaje (CGO) 2020. godine, ta Opština je bila najlošije ocijenjena, kada je riječ o transparentnosti lokalne samouprave. U odnosu na tadašnja zapažanja CGO, sada su vidljivi tek minimalni iskoraci. Odluke Skupštine opštine (SO) su i dalje nepregledne, a od ovogodišnjih može se naći samo odluka o budžetu i dnevni red za jednu redovnu sjednicu lokalnog parlamenta.

Na sajtu i dalje nema ili su teško uočljivi podaci o radnom vremenu opštine, terminima za prijem građana i građanki kod predsjednka Opštine, ni kontakata predsjednika mjesnih zajednica (MZ). Nije moguće jednostavno pronaći ni podatke o broju zapošljenih u opštini i u njenim javnim ustanovama i preduzećima… Stavka „zahtjevi i obrasci“ postoji, ali je i ona bez sadržaja. „U izradi“ je i dio sajta u kojem bi Gusinjani trebalo da se informišu o budžetu, javnim nabavkama i javnim raspravama.

I opštinu Plav je istraživanje CGO rangiralo među najnetransparentnije lokalne uprave, a tadašnja zvanična veb prezentacija dobila je mnogo kritika. „Ulaskom“ na sajt te lokalne uprave, na prvi pogled, može se steći utisak da je stanje popravljeno. Ipak, internet prezentaciju plavske lokalne uprave i dalje karakteriše neažurnost podatka. Tako, na primjer, podaci o javnim nabavkama nijesu objavljivani od 2020. godine, a pozivi za javne rasprave svrstani su među druge novosti i obavještenja i njesu lako uočljivi. Najsvježiji dnevni red i odluke SO, stari su preko dvije godine. Sajt opštine Plav i dalje ne sadrži objave o konkursima za dodjelu sredstava organizacijama civilnog društva i medijima za prošlu godinu.

Sajt Opštine Kolašin je „u izradi“ još od prošlog ljeta. Zbog toga, iako je nova postavka u tehničkom smislu pregledna i „okrenuta ka korisnicima“, nedostaje mnogo dokumenata, koji je preduslov transprentnosti rada lokalne uprave. Kolašinska opština slovi za „najveće gradilište u Crnoj Gori“ no, uprkos tome, na sajtu nema podataka ni o jednoj izdatoj  građevinskoj dozvoli od 2019. do sada. Postavljeni su izdati urbanističko-tehnički uslovi (UTU), zaključno sa avgustom minule godine, a i potrebne dozvole zaključno sa 2020. godinom. Iz tog perioda je i „najsvježiji“ plan javne nabavke za Opštinu, a tu vrstu podatka za Turističku organizaciju i dva opštinska preduzeća moguće je naći samo za 2018. godinu.

Opština Rožaje takođe se visoko kotirala na listi najnetransparentnijih lokalnih uprava prije dvije godine. Tek nešto bolje stanje je sada, pa je tehnička preglednost unaprijeđena, a vidljivo su označeni načini na koje građani mogu postaviti pitanja predsjedniku Opštine.  Redovno se ažuriraju i odluke glavnog gradskog arhitekte, ali i urbanistička planska dokumentacija, kao i odluke o budžetima. Ipak, rad lokalnog parlamenta i dalje je nedovoljno ažurno „ispraćen“ na toj platformi, pa je moguće vidjeti samo dnevni red i predloge odluka i drugih akata iz prošle godine.

Slično stanje je i sa još nekoliko manjih lokalnih uprava, dok Bijelo Polje i Berane i dalje prednjače po tehničkoj opremljenosti, preglednosti i sadržajnosti zvaničnih internet prezentacija. Nalazi istraživanja koji su objedinjeni u Indeksu transparentnosti crnogorskih opština, koji je publikovao CGO, pokazuju da je u pogledu transparentnosti opština, prije dvije godine, prednjačio jug sa zbirnom prosječnom ocjenom od 43,40 (od maksimalnih  100), slijedio je centralni dio sa 41,16, pa sjeverni sa 38,42 poena. Zaključeno je i da „veličina i broj stanovnika opština nemaju poseban uticaj na stepen transparentnosti“, baš kao ni to koji politički subjekti čine lokalnu vlast.

„Treba napomenuti da su ti sajtovi uglavnom vizuelno zadovljavajući, ali u mnogim  slučajevima je upitna njihova upotrebna vrijednost. Često istraživačima nije bilo lako naći neka osnovna dokumenta na sajtu ili ih je bilo potrebno tražiti putem internet pretraživača. Stoga je moguće da se neki od traženih dokumenata i nalaze na sajtovima opština, ali nepreglednosti i/ili nedostupnost čini ih neupotrebljivim za građane i građanke. Često je bilo potrebno otvoriti niz stranica ili potkategorija na sajtu kako bi se pronašao određeni dokument. Suštinski, cilj treba da bude ažurnost, potpunost i tačnost uz brzu i laku dostupnost za sve zainteresovane strane“, ocijenili su iz CGO.

Prema rezultatima istraživanja Saveza slijepih Crne Gore, nijedan internet sajt lokalne samouprave u Crnoj Gori nije potpuno pristupačan za osobe sa oštećenim vidom. Iz  Saveza su ukazali da „automatska konverzija teksta u audio formatu ne postoji ni u jednom slučaju koji je bio predmet monitoringa”.

Ministarstvo javne uprave izradilo je u decembru 2018.  Smjernice za razvoj i upravljanje internet prezentacijama javne uprave. Tu su data konkretna uputstva za kreiranje, održavanje i zaštitu zvaničnih internet prezentacija. Cilj je bio da se ujednači pristup u definisanju koncepta, dizajna i obima informacija koje se publikuju. Takođe, i obim informacija koje se objavljuju shodno obavezi iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama, a što je često predmet kritike od strane civilnog sektora.

Smjernice su izrađene u saradnji i uz pomoć predstavnika jedinica lokalne samouprave. Predstavnici opština prepoznali su problem arhiviranja dokumenata na internet prezentacijama, kao i odabir dokumenata za migraciju prilikom izrade novih prezentacija. Predloženo je da se stalno obavlja ažuriranje sadržaja, postavljanje novih verzija dokumenata i arhiviranje prethodnih, na način kako se postupa sa arhivskom građom.  Prema onome što se sada može vidjeti na zvaničnim veb prezentacijama sjevernih opština, malo ko je do kraja ispoštovao preporuke sa državnih adresa. U mnogim slučajevima sadržaji zvaničih opštinskih sajtova nedvosmisleno ukazuju na nepoštovanje Zakona.

                                                                             Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

FOKUS

PREDIZBORNI SAMODOPRINOS HAOTIZACIJI TRIDESETO AVGUSTOVSKIH POBJEDNIKA: Do Kvon u našem sokaku

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nezvanično Monitor saznaje da je Glavni specijalni tužilac (GST) Vladimir Novović odbio formirati predmet po prijemu Kvonovog pisma, u kojem pominje Milenka Spajića  što je izazvalo nezadovoljstvo čelnih ljudi Vlade

 

Hapšenje dva državljanina Južne Koreje 23. marta na podgoričkom aerodromu u pokušaju ukrcaja na privatni avion za Dubai je vratilo, poslije dužeg vremena, Crnu Goru na naslovne stupce svih globalnih medija. Privedeni su Kvon Do-Hjung (poznatiji kao Do Kvon) i Hon Čang Jon za kojima je Interpol raspisao crvenu potjernicu zbog masovnih manipulacija sa kriptovalutama zbog kojih su investitori i ulagači širom planete oštećeni za 42 milijarde dolara. Kvon je nekadašnji kralj kriptovaluta je suosnivač i izvršni direktor Terraform Labs-a sa sjedištem u Singapuru čiji su kriptovalutni sistemi terraUSD i Luna  doživjeli krah u maju prošle godine nakon što im je cijena pala sa rekordnih 116 dolara na pedeseti dio jednog centa. Vlasti u Seulu se nakon toga pokrenule nekoliko krivičnih istraga zbog varanja i kršenja zakona o tržištu kapitala, a u septembru prošle godine izdat je nalog za hapšenje Kvona i još pet njegovih saradnika. U tom trenutku za Kvona se vjerovalo da je u Singapuru sa kojim Seul nema ugovor o ekstradiciji. Kasnije su korejski mediji javili da je Kvon preko Dubaija odletio za Srbiju citirajući neimenovanog seulskog sigurnosnog zvaničnika a u februaru je javljeno su napravljeni kontakti sa srpskom vladom oko lociranja i ekstradicije Kvona.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je po hapšenju izjavio da je Do Kvon jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca čiji ulazak u zemlju nije evidentiran i da je sa svojim kolegom probao napustiti Crnu Goru sa krivotvorenim pasošem Kostarike, a pronađena su im i južnokorejska i lažna belgijska dokumenta. Ministar Adžić je saopštio da Kvona potražuju Južna Koreja, Singapur i Sjedinjene Američke Države. Pride toga, objavljeno je i da su policija i osnovni tužilac oduzeli tri laptopa i pet mobilnih telefona.

Dva i po mjeseca nakon hapšenja, u zadnjoj sedmici predizborne kampanje, Kvon i njegovi zaplijenjeni elektronski uređaji će opet postati fokus naših medija i borbe političkih partija u sve prljavijoj utakmici. Meta je opet lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić čija skoro osnovana partija je doživjela astronomski rast. Spajić je prvo u martu uspješno izbačen iz predsjedničke trke, nakon asistencije Vučićeve vlasti koja je prvi put o komunikaciji sa zvaničnom Podgoricom podijelila informacije da neko lice (u ovom slučaju Spajić) ima prebivalište i državljanstvo Srbije. Nevješto Spajićevo pravdanje i hvatanje samog sebe u neistinama mu izgleda nisu nanijeli dovoljnu političku štetu, kojoj su se nadali njegovi oponenti. Nakon izbora je išla i prijava Vlade i njenog ministra finansija Aleksandra Damjanovića Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog Spajićeve uloge u zaduživanju Crne Gore za 750 miliona eura kroz emisiju obveznica na berzi u Londonu. Optužbe o tom poslu su već neko vrijeme pripremane baražnom vatrom Nebojše Medojevića i Raška Konjevića (koji se kasnije ogradio od ranijih izjava) Prijava je bila zasnovana na manipulacijama i iskrivljivanju činjenica o čemu je Monitor već pisao i najavio da se priprema novi napad u susret glasanju 11. juna.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

EKONOMSKE PORUKE TOKOM KAMPANJE: Ne možete potrošiti koliko mi možemo obećati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Političari znaju kome se obraćaju kada obećavaju brda i doline nakon ovonedjeljnih izbora. Onima koji neće pitati gdje će ovdašnji poslodavci naći još oko milijardu eura godišnje (1.000.000.000) da bi isplaćivali prosječne plate koje ovih dana oni najavljuju

 

Ili mi nijesmo svikli na ovakve predizborne kampanje, ili su ključni politički akteri malo pretjerali tek, teško se nositi sa svim prosperitetom i blagostanjem koje nam obećavaju, a ostati vezan za zemlju.

Minimalna zarada porašće sa 450 na 700 eura (preko 50 odsto). Minimalna penzija sa 250 na 450 (80 odsto). Radni dan biće kraći (sedam sati). To u ime Evrope sad obećava njen lider i kandidat za premijera Milojko Spajić.

Ne zaostaje mnogo ni DPS pod komandom Danijela Živkovića. Budu li se oni pitali, nakon što započnu investicioni ciklus težak milijardu eura (odakle, kako, zašto baš milijardu…?) bruto zarade biće uvećane za 50 odsto. Penzije sljedstveno tome (minimalna penzija 350 eura) pa još dvocifren postotak preko.

Može li ljepše? Kad pročitate predizborni program PzP-a vidite da može. Tamo Nebojša Medojević i njegovi „garantuju“ da će „učiniti da Crna Gora bude uspješna zemlja Evropske unije, sa prosječnom platom iznad 1.000  eura, prosječnim penzijama iznad 700 eura, punim angažovanjem radno sposobnih građana i iskorijenjenim siromaštvom”.

Vozićemo se novim i dobrim putevima. Dva autoputa i dvije brze ceste obećava Evropa sad, do 2030. Sa juga na sjever Bar-Boljare. Sa zapada na istok Jadransko jonski autoput. Duž primorja brza cesta od Ulcinja do Herceg Novog i granice sa Hrvatskom. Duž sjevera brza cesta od granice Bosne i Hercegovine, preko Pljevalja do Bijelog Polja. Stare ideje za nova obećanja. Stare su i cijene prema kojima realizacija ova četiri projekta koštaju blizu četiri milijarde. Skoro pa četiri petine prošlogodišnjeg BDP-a, umalo pa dva ovogodišnja budžeta ili onoliko koliko Crna Gora danas duguje domaćim i stranim zajmodavcima. Ne računajući dugove opština i državnih preduzeća.

Po novim cestama vozićemo nove automobile – električne. Njihovu nabavku, obećavaju, subvencioniraće budući predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti iz koalicije Demokrate-URA Alekse Bečića i Dritana Abazovića. Pomagaće i nabavku solarnih panela za proizvodnju električne energije. A njih će, makar najsrećniji među nama (ili vlastima najbliži), ugrađivati na krovove novih stanova, kupljenih od države po cijeni troškova izgradnje na besplatnom (državnom) placu. Toliko od URA. Uz najavu da će uvećane plate u javnom sektoru i dalje rasti. Ima se, može se. Baš kao i penzije, socijalna davanja, jednokratne pomoći za socijalno ugrožene…

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PORUKA MINISTARSTVA PROSVJETE MATURANTIMA I OSTALIMA: Varanje se isplati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sistem je opet pokazao  da pravda i podržava varanje i prepisivanje. Po onoj staroj, ko je vama kriv što se nište snašli

 

Lopovi, lopovi orilo se u petak ispred zgrade Ministarsva prosvjete u kojoj je smješten i ispitni centar iz grla nezadovoljnih maturanata i roditelja. Oni su protestovali nakon što je Komisija za ocjenjivanje utvrdila da je njih 553 prepisivalo na maturskom izpitu iz CSBH jezika.

,,Mi smo tog dana ni krivi ni dužni bili kao taoci. Skandirali su, ulazili, lupali. Došla je i policija, a jedna je majka rekla – Sram vas bilo, uzimate budućnost mog djeteta”, priča za Monitor jedan od članova Komisije za ocjenjivanje. Kaže da su se osjećali užasno, da su se nakon drame oko maturskog ispita, koja još traje, mnogi članovi komisije razboljeli. ,,Radiš posao kako valja i kako pravila nalažu i doživiš sve ovo. Da te osuđuju, skandiraju, da smo kao taoci zatvoreni u sali, da se bojimo za bezbjednost… Duže od mjesec dana niko nam iz Ministarstva prosvjete nije odgovarao, a na kraju su svi bili spremni da svale krivicu na nas. Niko nije stao iza nas, niko nam se nije obratio”.

Ono što niko ne osporava je nedvosmislen nalaz komisije da je preko 500 maturanata prepisivalo. Što i nije neka novina, s obzirom da  maturske ispite godinama unazad prati ta priča. ,,Imamo slučajeve da su direktori tokom testiranja šetali učionicama i govorili nastavnicima da pomažu učenicima kako bi škola imala što bolje rezultate. Mi jednom moramo da kažemo stop prepisivanju. Uvijek ga je bilo, ali sada moramo da ga svedemo na najmanju moguću mjeru”, izjavio je nedavno predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

Novo je što se taj način ,,polaganja” mature omasovio – tužilaštvo je formiralo predmet zbog „curenja“ testova na eksternom ispitu za polumaturante u aprilu. A ispit je ponovljen 26. maja. Tokom aprila javnost se upoznala i sa prepisivanjem testova iz maternjeg jezika putem vajber grupe Druženje.

Komisija je ocjenjivala maturske radove od 15. aprila do 23. maja 2023, a da nema mjesta ljutnji na njih obrazložili su i time da su testove ocjenjivali pod šiframa, ne znajući ni školu, ni opštinu, kao ni ime učenika.

Da su učenici, koji su prepisivali, ocjenjeni nulom i članovi Komisije su saznali u petak 2. juna kada je bio dan za prigovore. ,,Ko je ocijenio djecu sa nulom? Znam koje smo ocjene mi dali. Mi nule nismo upisali”, rekla je Milica Stanković, članica Komisije, gostujući na TV Vijesti. I u Ministarstvu prosvjete tvrde da su zaprepašteni tom odlukom.

U opštem rasulu oko maturskog ispita, desio se eksces jer su članovi Komisije stali iza svog rada. Punudili su đacima, da bi mogli da se upišu na fakultete, da vanredno polažu 13. juna.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović je nakon razgovora sa đacima i roditeljima zanemario stav struke i zatražio da se testovi ponovo pregledaju. Iz Komisije su odgovorili da to nije u skladu sa zakonom i ostali ka stavu da đaci treba vanredno da polažu.

Uslijedila je čistka – Vlada je ovlastila ministra prosvjete da smijeni direktoricu Ispitnog centra Crne Gore Draganu Dmitrović. Na telefonskoj sjednici smijenjen je i Upravni odbor Ispitnog centra, koji čine predsjednica Valentina Radulović Šćepanović i članovi Momir Radulović, Ana Savićević, Dragana Nenadović i Milica Lekić. Dragana Nenadović je razriješena i sa dužnosti glavnog ocjenjivača.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo