Povežite se sa nama

Izdvojeno

SADRŽAJ I PREGLEDNOST ZVANIČNIH SAJTOVA OPŠTINA SA SJEVERA: Kroz lavirint do osnovnih informacija

Objavljeno prije

na

Iako su mnoge lokalne uprave na sjeveru tehnički unaprijedile zvanične internet prezentacije, to nije dovelo do zakonom propisane transparentnosti i sadržajnosti.  I dalje je potrebno mnogo truda, vremena, a ponekad i informatičkog znanja da se stigne do  osnovnih informacija

 

Prema članu 12. Zakona o slobodnom pristupu informacijama, svi organi vlasti, pa tako i lokalne uprave, dužni su da na svojoj internet stranici objave vodič za pristup informacijama, javne registre i javne evidencije, programe i planove rada, izvještaje i druga  dokumenta o radu i stanju u oblastima iz svoje nadležnosti. Takođe, u svakom trenutku trebalo je da je dostupan i spisak javnih funkcionera i liste obračuna njihovih zarada i drugih primanja i naknada u vezi sa obavljanjem javne funkcije, kao i rješenja i druge pojedinačne akte koji su od značaja za prava, obaveze i interese trećih lica…

Rijetke su lokalne uprave na sjeveru koje su ovu zakonsku obavezu u potpunosti ispoštovale. Na pojedinim, građani relativno lako stižu bar do osnovnih informacija, dok su druge pravi lavirint i za one sa viškom vremena, informatičkog znanja i strpljenja.

U odnosu na analize koje je radio civilni sektor prije par godina, određenih iskoraka je svakako bilo, ali i dalje je još puno posla i truda potrebno da zvanični sajtovi lokalnih uprava postanu izvor bitnih informacija o aktivnostima i planovima lokalnih vlasti ili način da se obezbijedi i poveća učešće javnosti kad je riječ o važnim lokalnim odlukama. Primjera za to je mnogo.

Iako je izradu zvanične prezentacije Opštine Gusinje finansirao UNDP sa 1.700 eura, za pojedine odjeljeke na tom sajtu i dalje piše da su u izradi. Prema parametrima istraživanja objavljenim u publikaciji Centra za građansko obrazovaje (CGO) 2020. godine, ta Opština je bila najlošije ocijenjena, kada je riječ o transparentnosti lokalne samouprave. U odnosu na tadašnja zapažanja CGO, sada su vidljivi tek minimalni iskoraci. Odluke Skupštine opštine (SO) su i dalje nepregledne, a od ovogodišnjih može se naći samo odluka o budžetu i dnevni red za jednu redovnu sjednicu lokalnog parlamenta.

Na sajtu i dalje nema ili su teško uočljivi podaci o radnom vremenu opštine, terminima za prijem građana i građanki kod predsjednka Opštine, ni kontakata predsjednika mjesnih zajednica (MZ). Nije moguće jednostavno pronaći ni podatke o broju zapošljenih u opštini i u njenim javnim ustanovama i preduzećima… Stavka „zahtjevi i obrasci“ postoji, ali je i ona bez sadržaja. „U izradi“ je i dio sajta u kojem bi Gusinjani trebalo da se informišu o budžetu, javnim nabavkama i javnim raspravama.

I opštinu Plav je istraživanje CGO rangiralo među najnetransparentnije lokalne uprave, a tadašnja zvanična veb prezentacija dobila je mnogo kritika. „Ulaskom“ na sajt te lokalne uprave, na prvi pogled, može se steći utisak da je stanje popravljeno. Ipak, internet prezentaciju plavske lokalne uprave i dalje karakteriše neažurnost podatka. Tako, na primjer, podaci o javnim nabavkama nijesu objavljivani od 2020. godine, a pozivi za javne rasprave svrstani su među druge novosti i obavještenja i njesu lako uočljivi. Najsvježiji dnevni red i odluke SO, stari su preko dvije godine. Sajt opštine Plav i dalje ne sadrži objave o konkursima za dodjelu sredstava organizacijama civilnog društva i medijima za prošlu godinu.

Sajt Opštine Kolašin je „u izradi“ još od prošlog ljeta. Zbog toga, iako je nova postavka u tehničkom smislu pregledna i „okrenuta ka korisnicima“, nedostaje mnogo dokumenata, koji je preduslov transprentnosti rada lokalne uprave. Kolašinska opština slovi za „najveće gradilište u Crnoj Gori“ no, uprkos tome, na sajtu nema podataka ni o jednoj izdatoj  građevinskoj dozvoli od 2019. do sada. Postavljeni su izdati urbanističko-tehnički uslovi (UTU), zaključno sa avgustom minule godine, a i potrebne dozvole zaključno sa 2020. godinom. Iz tog perioda je i „najsvježiji“ plan javne nabavke za Opštinu, a tu vrstu podatka za Turističku organizaciju i dva opštinska preduzeća moguće je naći samo za 2018. godinu.

Opština Rožaje takođe se visoko kotirala na listi najnetransparentnijih lokalnih uprava prije dvije godine. Tek nešto bolje stanje je sada, pa je tehnička preglednost unaprijeđena, a vidljivo su označeni načini na koje građani mogu postaviti pitanja predsjedniku Opštine.  Redovno se ažuriraju i odluke glavnog gradskog arhitekte, ali i urbanistička planska dokumentacija, kao i odluke o budžetima. Ipak, rad lokalnog parlamenta i dalje je nedovoljno ažurno „ispraćen“ na toj platformi, pa je moguće vidjeti samo dnevni red i predloge odluka i drugih akata iz prošle godine.

Slično stanje je i sa još nekoliko manjih lokalnih uprava, dok Bijelo Polje i Berane i dalje prednjače po tehničkoj opremljenosti, preglednosti i sadržajnosti zvaničnih internet prezentacija. Nalazi istraživanja koji su objedinjeni u Indeksu transparentnosti crnogorskih opština, koji je publikovao CGO, pokazuju da je u pogledu transparentnosti opština, prije dvije godine, prednjačio jug sa zbirnom prosječnom ocjenom od 43,40 (od maksimalnih  100), slijedio je centralni dio sa 41,16, pa sjeverni sa 38,42 poena. Zaključeno je i da „veličina i broj stanovnika opština nemaju poseban uticaj na stepen transparentnosti“, baš kao ni to koji politički subjekti čine lokalnu vlast.

„Treba napomenuti da su ti sajtovi uglavnom vizuelno zadovljavajući, ali u mnogim  slučajevima je upitna njihova upotrebna vrijednost. Često istraživačima nije bilo lako naći neka osnovna dokumenta na sajtu ili ih je bilo potrebno tražiti putem internet pretraživača. Stoga je moguće da se neki od traženih dokumenata i nalaze na sajtovima opština, ali nepreglednosti i/ili nedostupnost čini ih neupotrebljivim za građane i građanke. Često je bilo potrebno otvoriti niz stranica ili potkategorija na sajtu kako bi se pronašao određeni dokument. Suštinski, cilj treba da bude ažurnost, potpunost i tačnost uz brzu i laku dostupnost za sve zainteresovane strane“, ocijenili su iz CGO.

Prema rezultatima istraživanja Saveza slijepih Crne Gore, nijedan internet sajt lokalne samouprave u Crnoj Gori nije potpuno pristupačan za osobe sa oštećenim vidom. Iz  Saveza su ukazali da „automatska konverzija teksta u audio formatu ne postoji ni u jednom slučaju koji je bio predmet monitoringa”.

Ministarstvo javne uprave izradilo je u decembru 2018.  Smjernice za razvoj i upravljanje internet prezentacijama javne uprave. Tu su data konkretna uputstva za kreiranje, održavanje i zaštitu zvaničnih internet prezentacija. Cilj je bio da se ujednači pristup u definisanju koncepta, dizajna i obima informacija koje se publikuju. Takođe, i obim informacija koje se objavljuju shodno obavezi iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama, a što je često predmet kritike od strane civilnog sektora.

Smjernice su izrađene u saradnji i uz pomoć predstavnika jedinica lokalne samouprave. Predstavnici opština prepoznali su problem arhiviranja dokumenata na internet prezentacijama, kao i odabir dokumenata za migraciju prilikom izrade novih prezentacija. Predloženo je da se stalno obavlja ažuriranje sadržaja, postavljanje novih verzija dokumenata i arhiviranje prethodnih, na način kako se postupa sa arhivskom građom.  Prema onome što se sada može vidjeti na zvaničnim veb prezentacijama sjevernih opština, malo ko je do kraja ispoštovao preporuke sa državnih adresa. U mnogim slučajevima sadržaji zvaničih opštinskih sajtova nedvosmisleno ukazuju na nepoštovanje Zakona.

                                                                             Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV VESELINA VELJOVIĆA: Skaj prepiska u centru pažnje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se SDT stavom da je vijeće Višeg suda potvrdilo da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije predstavlja zakonit dokaz. Veljovićev advokat tvrdi suprotno

 

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Optužnicom je obuhvaćeno 15 osoba koje se terete za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, pranje novca i zloupotreba službenog položaja. Podsjećamo, Veljović se tereti da je 2020. godine postao pripadnik kriminalne organizacije koju je 2018. godine formirao Aleksandar Mrkić radi šverca cigareta i pranja para. Konkretno, tereti se da je 25. decembra 2020. godine Mrkiću dojavio da će policija pretresti prostorije koje koristi pripadnik njegove kriminalne organizacije Mujo Nikočević.

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se i Specijalno državno tužilaštvo koje se saopštilo da je vijeće suda potvrdilo pravno stanovište SDT-a da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije, pribavljena u postupku međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, predstavlja zakonit dokaz. „Nema razloga da se dovodi u sumnju zakonitost procedure pred nadležnim inostranim pravosudnim organom koji je taj dokaz prikupio, te da se svakako međunarodna saradnja zasniva na međusobnom povjerenju, odnosno pretpostavci da je dokaz u drugoj državi pribavljen na zakonit način“, piše u saopštenju koje potpisuje specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Veljovićev advokat Mihailo Volkov u razgovoru za Monitor kaže da ga odluka Višeg suda kojom se potvrđuje optužnica protiv njegovog klijenta nije iznenadila. Naprotiv, tvrdi, to je i očekivao. „Nijesam vjerovao da će vanraspravno vijeće Višeg suda imati dovoljno pravne kuraži da obustavi postupak, posebno pri činjenici da se u dijelu Veselina Veljovića kompletna osnovana sumnja bazira samo na navodnoj skaj prepisci koja, uzgred, ni sama po sebi nije krivično opterećujuća. Svako onaj ko je bio u Višem sudu na tim ročištima zna kvalitet takvih rješenja i značaj samog instituta potvrđivanja optužnice koji će vrlo brzo da nestane iz zakonske procedure. Tako da s tim u vezi nijesam iznenađen“, kazao je Volkov.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

UDRUŽENI PODUHVAT VUČIĆEVIH POLITIČARA, UDBE I EPISKOPA SPC: Nemoć u UN iskaljuju na Crnu Goru

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kampanja nakon najave premijera Milojka Spajića da će Crna Gora glasati u Ujedinjenim Nacijama (UN) Rezoluciju kojom se osuđuje negiranje genocida u Srebrenici, presuđenog od strane međunarodnog suda u Hagu vidno je orkestrirana iz ureda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovakva histerija protiv Crne Gore nije postojala ni u predvečerje referenduma o nezavisnosti 2006. godine

 

 

Od tzv. antibirokratske revolucije 1989. godine teško da je bilo toliko povika i gnjeva na malu Crnu Goru od strane srpskog sv(ij)eta diljem regiona. Razlog je navodna izdaja „bratske Srbije“ i „interesa srpskog naroda“ zbog najave premijera Milojka Spajića da će Crna Gora glasati u Ujedinjenim Nacijama (UN) Rezoluciju kojom se osuđuje negiranje genocida u Srebrenici, presuđenog od strane međunarodnog suda u Hagu. Kampanja je vidno orkestrirana iz ureda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovakva histerija protiv Crne Gore nije postojala ni u predvečerje referenduma o nezavisnosti 2006. godine. Tada je crnogorska Mitropolija predvođena pokojnim Amfilohijem Radovićem ostala po strani referendumske kampanje pozvavši se na jevanđeosku maksimu „caru carevo, Bogu božje“.

U ovom slučaju se prije pet dana u kampanju uključio i sadašnji mitropolit Joanikije Mićović kome norme Jevanđelja i hrišćanske vjere ne važe kada su politički interesi Beograda i Moskve u pitanju. Mitropolit se prvo na uskršnjoj liturgiji 5.maja u Podgorici, kojoj su prisustvovali premijer, predsjednik i drugi zvaničnici, pojavio sa ruskim carskim grbom na vladičanskoj kapi (mitri). Istina, na štitu grba nije bilo ruskog Sv. Đorđa, (vjerovatno ciljana „korisna nejasnoća“) ali je ornament svakako ruski stiliziran i poruka je jasna. Kasnije je, slijedeći  poruku patrijrha SPC  Porfirija,  Joanikije rekao da „pri­ča o sre­bre­nič­kom ge­no­ci­du ni­je na­uč­no ute­me­lje­na, ali je i te ka­ko po­li­tič­ki mo­ti­vi­sa­na“. Tamo se desio, rekao je  zločin ali „lobiranje, sponzorisanje i propagiranje priče o genocidu u Srebrenici, ne može nadoknaditi nedostatke dokaza za održivost te priče“. Poruka mitropolita je da Crna Gora ne treba glasati predloženu Rezoluciju kako bi „uvijek bila otvorena za istinu,…sačuvala svoje dostojanstvo…(i) svoju unutrašnju stabilnost“.

Da je unutrašnja stabilnost i koaliciona Vlada narušena vidi se i iz izjave lidera Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića koji je „saopštio premijeru da teško možemo nastaviti da podržavamo njegovu Vladu ukoliko CG podrži Rezoluciju“ u UN-u. Pojedini vučićevski mediji u zemlji i van su pozvali na organizaciju protesta i litije koje bi predvoditi episkopi. Andrija Mandić, predsjednik državne Skupštine i lider Nove srpske demokratije (NSD) nije prijetio izlaskom iz vlasti, na koju je toliko vremena čekao, ali je rekao da „mi srpski lideri u Crnoj Gori tu Rezoluciju i pokušaj da se Srbi proglase genocidnim narodom doživljavamo kao problem“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

APELACIONI SUD SILOVATELJU MALOLJETNICE DUPLO SMANJIO KAZNU: Nasilje u produženom trajanju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako je u ranijim presudama izrečeno da ne postoje olakšavajuće okolnosti te da je B.B. i ranije osuđivan, Apelacioni sud je naveo da je Viši sud ,,prestrogo odmjerio” kaznu, te je sa maksimalne od 15 smanjio na osam godina.  Odluka je izazvala bijes javnosti, brojne reakcije i proteste

Maloljetnicu od 15 godina je pod prinudom početkom 2020. u svoju kuću odveo 50-godišnji  komšija B.B. ,,Ako ne dođe kod njega da ga nešto posluša” roditelji će joj ostati bez posla. Prijetnje su pojačavane, zaprijetio je i da će joj oca ubiti.

Djevojčica je krila od roditelja šta joj se dešava, dok otac nije primijetio promjene u njenom ponašanju, pregledao njen telefon i pronašao poruke komšije. Potom je djevojčica bratu ispričala o nasilnim seksualnim odnosima koje je mjesecima trpjela. Porodica je slučaj prijavila policiji nakon čega je silovatelj uhapšen i pritvoren.

Viši sud je, u dva navrata u julu 2022. i novembru 2023, B.B. osudio na maksimalnu kaznu zatvora od 15 godina. Sud je utvrdio da je B.B. od januara do juna 2020, upotrebom sile i prijetnje, u više navrata silovao djevojčicu, prijeteći joj da će joj ubiti oca ako nekome kaže.

Apelacioni sud je u februaru prošle godine ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda koju je potpisala i jula 2022. godine donijela sutkinja Vesna Kovačević. Ona je B. B. osudila na 15 godina zatvora, ali je tadašnjom odlukom Apelacionog suda silovatelj vraćen na ponovno suđenje. Nakon toga, u novembru prošle godine sudija Višeg suda Veljko Radovanović donosi istovjetnu presudu kao i sutkinja Kovačević.

Apelacioni sud je sada preinačio odluku i smanjio kaznu sa 15 na osam godina.

Iako je u ranijim presudama izrečeno da ne postoje olakšavajuće okolnosti te da je B.B. i ranije osuđivan, Apelacioni sud je naveo da je Viši sud ,,prestrogo odmjerio” kaznu. Posljednja odluka Apelacionog suda je pravosnažna.  Ako ona ostane na snazi B.B, koji je već četiri godine u pritvoru izaći će iz zatvora tokom 20**08.????

Odluka Apelacinog suda izazvala je bijes javnosti i brojne reakcije. U srijedu je ispred ovog suda održan protest više desetina građana.  ,,Strože kazne za zločine nad djecom”, ,,Smanjite silovanje, ne kaznu”, ,,Osam godina zatvora za doživotnu traumu”, ,,Produženo silovanje nema prenaglašen značaj”, neki su od transparenata koji su se mogli vidjeti na protestu.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo