Povežite se sa nama

DRUŠTVO

VLADA, ADVOKATI, FISKALIZACIJA: Korak ka sporazumu?

Objavljeno prije

na

Advokatska komora poslala je svojim članovima nacrt sporazuma sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, o kojem će se izjašnjavati do 5. jula. Sporazum predviđa odlaganje primjene zakona za advokate, dok se ne nađe   obostrano prihvatljivo rješenje. Komora bi do tada suspendovala odluku o štrajku

 

Blokada crnogorskog pravosuđa koja zbog štrajka advokata traje duže od mjesec, mogla bi se završiti 5. jula. Članovi Advokatske komore Crne Gore do tada će se izjašnjavati o predlogu sporazuma sa Ministarstvom finansija kojim bi suspendovali odluku o štrajku do postizanja obostrano prihvatljivih rješenja o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu roba i usluga. Ukoliko većina advokata bude glasala za predlog sporazuma, komora prekida obustavu rada i pravosudni sistem biva odblokiran. U suprotnom štrajk bi mogao da potraje.

Advokatska komora uvela je obustavu rada zbog izmjena Zakona o fiskalizaciji, koji predviđa elektronsku fiskalizaciju svih pravnih lica koja naplaćuju usluge. To podrazumijeva izdavanje računa ili fakturisanje svake obavljene usluge, kroz kase koje bi bile povezane direktno sa Poreskom upravom. Tako  bi se osujetile poreske mahinacije sa duplim kasama ili sličnim prevarama radi izbjegavanja plaćanja poreza.

U Advokatskoj komori su tvrdili da se advokati ne mogu fiskalizovati na isti način kao trgovine, jer oni, prema zakonu, ne pružaju komercijalne usluge već pravnu pomoć, koja je Ustavom zagarantovana. Govorili su da bi primjena zakona bila loša i za građane – više ne bi mogli da plate advokata nakon uspjeha u pravnom sporu, već bi svaku uslugu morali odmah da plate. To se ne bi isplatilo građanima lošeg imovnog stanja.

Advokati su 24. maja izglasali štrajk. Od tada ne pristupaju sudovima niti tužilaštvima što podrazumijeva neprisustvovanje suđenjima, glavnim pretresima, saslušanjima privodima, gdje je njihovo prisustvo po Zakonu o krivičnom postupku obavezno.

Izgleda da su se komora i ministarstvo, napokon  našli na pola puta. Nakon više hiljada odloženih suđenja, nemogućnosti određivanja pritvora ili tužilačkog zadržavanja, predstavnici resornog ministarstva, ali i javnost, shvatili su važnost advokatske profesije za rad pravosudnih organa. Sudija ili tužilac ne mogu obaviti  većinu pravnih radnji prema osumnjičenom ili okrivljenom ukoliko mu  ne obezbijede pravnu pomoć. Iako je ministarstvo u početku odbilo da učini ustupke advokatima povodom izmjena zakona, nakon odlaganja prvih suđenja i haosa koji je nastao u pravnom sistemu počeli su pregovore sa advokatima.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović kazao je Monitoru da će se advokati elektronski izjašnjavati da li zaključiti sporazum sa Ministarstvom finansija. Kaže da je nacrt sporazuma poslat svim članovima komore i imaće priliku da se do ponedjeljka (5. jula) izjasne.

„Ukoliko podrže sporazum automatski se prekida obustava rada i vraćamo se u sudove i tužilaštva. Ukoliko odbiju sporazum, ni ja, kao predsjednik komore, ne znam šta bih uradio“, kazao je Begović.

Sporazum predviđa odlaganje primjene zakona za advokate, dok se ne nađe obostrano prihvatljivo zakonsko rješenje. Komora bi do tada suspendovala odluku o štrajku. U obrazloženju, koje je advokatska komora poslala advokatima, navodi se da ministarstvo nije uvažilo korekcije Advokatske komore, ali ,,cijeneći da daljih izmjena u tekstu Sporazuma neće doći, Upravni odbor Advokatske komore je jednoglasno odlučio da se postojeći tekst sporazuma da na izjašnjenje svim advokatima”. Sporazum previđa i formiranje zajedničke komisije, koju bi činili predstavnici resora finansija i advokati, čiji cilj bi bio da pretresu zakon i iznađu rješenje koje bi bilo zadovoljavajuće za obje strane.

Manji broj advokata bio je protiv štrajka i  u potrebi da se fiskalizuju advokati nijesu vidjeli ništa sporno. Neki su se već i fiskalizovali i tvrde da su iste norme važile i prije izmjena ovog Zakona.

„Uvijek je postojala mogućnost da će neki sudija da traži fakture, odnosno dokaze, da ste stvarno odradili određene usluge tokom postupka za koji potražujete sudske troškove. Međutim, ustaljena praksa je da sudije prihvataju i profakture, jer zbog prirode advokatskog posla neke se usluge ne naplaćuju odmah već nakon završenog postupka“, pojasnio je Monitoru jedan od advokata koji se već  fiskalizovao.

Nekoliko advokata je i disciplinski kažnjeno jer nije poštovalo odluku komore o obustavi rada. Najpoznatiji takav primjer je slučaj beranske advokatice Mirjane Pajković. Disciplinski sud Advokatske komore kaznio ju je šestomjesečnom zabranom bavljenja advokaturom, jer je optuženom za ubistvo – Nikšićaninu Luki Krivokapiću, omogućila pravo na odbranu. Ona je tokom štrajka advokata prihvatila da po službenoj dužnosti brani Krivokapića, kojem je zbog toga određen pritvor. Ona je za Monitor kazala da nijednu odluku nije dobila, pa ih ne može ni komentarisati.

„Čitava ova situacija je apsurdna, jer posao advokata nije da ometa pravdu. Svi   moramo znati da se moć ne pokazuje tako što odbijaš da pomogneš nekome kome si potreban, već upravo što pružiš pomoć onda kada je neophodna. Advokati su neophodni svojim klijentima i pravosudnom sistemu Crne Gore”, kazala je ona.

Na odluku komore žalila  se Upravnom sudu. ,,U članu 25 Ustava između ostalog predviđeno je da se ne mogu ograničiti prava na život, pravni lijek, pravna pomoć, dostojanstvo, poštovanje ličnosti, pravično i javno suđenje, načelo zakonitosti, pretpostavka nevinosti, odbrana. Iz tog razloga, osporavanim aktom je povređen i procesni položaj okrivljenog, kao glavnog krivično-procesnog subjekta, jer pravo da se brani, da uzme branioca, da mu bude suđeno nepristrasno, pravično i u razumnom roku, da mu u zakonom određenim slučajevima branilac bude postavljen po službenoj dužnosti na teret budžeta, da bude saslušan u prisustvu branioca koga izabere – imperativna su prava koja ne smiju da se uskrate. Upravo, nezakonitim aktom koji je predmet ovog spora ta prava su uskraćena”, navodi se u tužbi.

Na primjeru Pajkovićeve građani su najbolje vidjeli ulogu advokata u pravosudnom sistemu. Čovjek koji je ubio sugrađanina naočigled građana usred bijela dana mogao je biti na slobodi da se nije pojavio advokat da ga zastupa.  Po svemu sudeći,  ministarstvo i Advokatska komora  su napravili korak ka sporazumu.

 

Advokati se prijavili za mjesta u Tužilačkom savjetu

Obustava rada je mnogim advokatima dala vremena da se bave drugim aktivnostima. Neki su popunili prijave za upražnjena mjesta u Tužilačkom savjetu.

Dokumenta su do sada skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu za četiri mjesta u TS dostavili advokatica Marica Babović, advokati Siniša Gazivoda, Nikola Bulatović i Dalibor Kavarić.

Advokatica Marica Babović je magistrica krivičnog prava, a prije odlaska u advokaturu bila je stručno i politički angažovana u Socijalističkoj narodnoj partiji.

Siniša Gazivoda je magistar pravnih nauka, ekspert i trener Savjeta Evrope za slobodu izražavanja. Zastupao je više funkcionera iz sadašnje vlasti od Demokratskog fronta do Demokrata.

Nikola Bulatović je predsjednik Nezavisnog udruženja pravnika. Nekada je zastupao SNP sa kojim je bio i politički blizak.

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu propisana je promjena odnosa snaga u TS, gdje su do sada tužioci imali većinu.

Novim zakonom, od 11 članova TS, četvoro je iz redova uglednih pravnika, pet tužilaca, jedan je iz NVO sektora i jedan iz Ministarstva pravde.

Promjenama sastava Tužilačkog savjeta otvara se put za smjenu v.d. VDT-a i Glavnog specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju. Nova vlast  kao i značajan dio javnosti nezadovoljni su rezultatima rada Državnog tužilaštva. Smatraju da je selektivno radilo posao.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

HOTELI SVETI STEFAN I MILOČER NEĆE RADITI NI OVOGA LJETA: Biseri pod ključem

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje

 

Najluksuzniji crnogorski turistički brend, grad-hotel Sveti Stefan sa hotelom Miločer, neće otvoriti svoja vrata za turiste ni ovoga ljeta. To je odluka zakupca, kompanije Adriatic properties, koja zapravo nije javno izrečena, ali su hoteli na kraju juna i dalje zatvoreni, bez znakova bilo kakvih radova koji bi se odnosili na pripremu objekata za prijem gostiju.

Ekskluzivno ljetovalište u Paštrovićima, pored dva hotela sadrži nekoliko zasebnih vila u miločerskom parku, restorane i kafeterije, veliki spa centar i tri najljepše prirodne pješčane plaže na Crnogorskom primorju. Svi navedeni objekti su zatvoreni, parkovi i travnjaci su već duže vrijeme neodržavani, plaže napuštene i neuređene, bez mobilijara i pratećih usluga, zbog čega poznati turistički kompleks na junskoj vrelini djeluje zaista tužno.

Sudbina zakupljenog ekskluzivnog ljetovališta, pitanja u vezi sa nastupajućom sezonom i planovima zakupca koji blokadom Svetog Stefana nanosi veliku štetu crnogorskom turizmu, pokrivena su velom tajne. Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje.

U Budvanskoj kompaniji Adriatic properties na početku prošlogodišnje turističke sezone odlučili su  da zatvore hotele kao reakciju na proteste mještana koji su se protivili izgradnji stanova za tržište u Miločeru, na lokaciji starog Hotela Kraljičina plaža, i tražili da im se omogući prolaz javnim stazama kroz naselje koje je zakupac blokirao. Mještani su porušili kapije koje su sprečavale prolaz stazom iza male Kraljičine plaže, što je bio okidač za zakupca da zatvori hotele pod izgovorm da su njegovi gosti izgubili zagarantovanu privatnost.

Najagilniji među učesnicima protesta bili su čelnici lokalnog odbora URA-e, partije čiji funkcioneri u Vladi nemaju odgovor kako riješiti nastalu situaciju koja traje drugu godinu zaredom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NIŽU SE ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA: Sistem kao saučesnik u zločinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore su saopštili da je ,,zrelo da femicid propišemo kao posebno krivično djelo u Krivičnom zakoniku Crne Gore”. Konstatovali su i da je sistem ,,negdje zatajio”, te da izostaje preventiva i da se ,,svako malo ponavlja nasilje nad ženama i to na najbrutalniji način”

 

Četrdesetsedmogodišnja Branka Petrović iz Herceg Novog ubijena je u ponedjeljak u zoru. Nešto prije šest sati u nju je pucao njen bivši suprug Bojan Rašović (47). Nakon ubistva Rašović se, po pisanju medija, u vidno lošem psihičkom stanju, predao policiji. Oko 20 sati priveden je dežurnom tužiocu – branio se ćutanjem.

,,Za proteklih devet mjeseci ubijeno je najmanje pet žena od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera. To je brojka koja zahtijeva hitno reagovanje institucija”, kaže za Monitor  Nataša Međedović, koordinarka SOS telefona Nikšić. Ona ističe da Crna Gora nema javno dostupnih statističkih podataka o rasprostranjenosti femicida: ,,Crna Gora mora uspostaviti sistem prikupljanja i analize podataka o nasilju nad ženama i otkrivanju propusta koji dovode do ubistava žena od strane njihovih bivših ili sadašnjih supruga i partnera kao preduslov za kreiranje uspješnih strategija za sprečavanje budućih femicida. Ubistvima žena je skoro uvijek prethodila duga istorija porodičnog nasilja, a femicid se uglavnom dešavao ili dešava u trenutku kada žena odluči da napusti nasilnu situaciju”.

Dan nakon ovog femicida u istom gradu Bjelopoljac Z.A. (37), sa privremenim boravkom u Herceg Novom, pretukao je vanbračnu suprugu M.D. On je u večernjim časovima 28. juna, vrijeđao svoju vanbračnu suprugu, prijetio da će je ubiti, a zatim joj zadao više udaraca  po glavi i ramenima  držeći u ruci kuhinjsku drvenu dasku. Sud za prekršaje u Budvi, Odjeljenje u Herceg Novom, izrekao mu je maksimalnu kaznu od 60 dana zatvora, uz mjeru zabrane približavanja oštećenoj u trajanju od pola godine.

Istog dana Više tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Dalibora Nikolića (34) za svirepo ubistvo trudne supruge Zimrite Nerde koju je u noći između 15. i 16. januara tukao osam sati. U optužnici su jezivi detalji: Nikolić je od 22 sata 15. janura do 6 sati narednog dana tukao i na svirep način, sa umišljajem, lišio života bremenitu suprugu… za vrijeme dok se troje njihove maloljetne djece (od 10, osam i četiri godine) nalazilo u porodičnoj kući. Od više desetina udaraca pesnicama i improvizovanom bejzbol palicom koje je Nerda primila skoro da nije bilo mjesta na njenom tijelu bez krvavih podliva.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

LUKSUZ NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: Par ležaljki i suncobran 500 eura dan, noćenje u vili 14 hiljada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na prestižnim lokacijama sa enormnim cijenama usluga smještaja, hrane i pića, pored stranaca ima priličan broj domaćih gostiju

 

Turistički kompleks sa hotelima Sveti Stefan i Miločer, decenijski simbol elitnog turizma na Crnogorskom primorju, vidno propada, zatvoren za goste već drugu sezonu zaredom. Zaključan grad hotel Sveti Stefan, prepušten zubu vremena, napuštene i neuređene hotelske plaže našeg najpoznatijeg ljetovališta, na početku turističke sezone pružaju sliku propasti, neuspjeha i nebrige, kako države tako i zakupca, of šor kompanije Adway Investment sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, i njene budvanske filijale Adriatic properties, kojom upravlja grčki biznismen Petros Statis.

Na drugoj strani, duž obale podignuti su novi rizorti sa hotelima, vilama i apartmanima, koji luksuzom i cijenama sa kojima su izašli na tržište, daleko nadmašuju ponudu Hotela Aman Sveti Stefan. Novi ekskluzivni turistički kompleksi, nikli na lokalitetima koji se ne mogu mjeriti sa prirodnim, kulturnim i istorijskim odlikama Sveca, posluju sa cijenama usluga koje ni na Svetom Stefanu do sada nisu postignute.

Po luksuzu koji nudi, izdvaja se kompleks One&Only Portonovi, izgrađen na mjestu nekadašnje vojne baze Kumbor, na obalama Bokokotorskog zaliva. Mlade ćerke predsjednika Azerbejdžana Ilhana Alijeva Arzu i Lejla, koje, prema podacima CIN-a, stoje kao krajnji vlasnici iza kompanije koja je gradila Portonovi, imaju trenutno,  u objektima sa 5 zvjezdica, najskuplju turističku ponudu u Crnoj Gori.

Najluksuzniji objekat novog rizorta, raskošna Vila One, površine 460 kvadrata, nudi se po nevjerovatnoj cijeni od 14.000 eura za jednu noć. Vila se reklamira kao ambijent koji nudi „božanski život“ i zagarantovanu sreću onom ko je iznajmi. Pored niza specijalnih usluga, privatnog bazena, bazena za hidroterapiju, privatnog kuvara, gosti dobijaju na raspolaganju  „stručnjaka za sreću“, ličnog batlera na 24 časa, koji je zadužen da svaki trenutak u vili gostima učini sretnim i nezaboravnim. Sa sopstvenim vrtom i bogatim modernim enterijerom, Vila One predviđena je za boravak najviše 6 osoba i dvoje djece.

Kompanija One&Only raspolaže sa dodatne tri „originalne vile“, nazvane po crnogorskim planinama. U vilama Orjen, Lovćen i Rumija  smještaj je nešto jeftiniji. Jedno noćenje sa doručkom za dvoje, staje od 12.800 eura pa do 16.000, u zavisnosti od broja soba u vili. Svaka od njih ima svoj bazen i sopstvenu pješčanu plažu. To je pet puta više od cijene po kojoj se izdavala čuvena Vila 118 na Svetom Stefanu, ikona skupog i luksuznog smještaja na crnogorskom primorju. Zakupac je ovu vilu površine 165 kvadrata, u kojoj se odmarao veliki broj slavnih i bogatih gostiju, preimenovao u Vila Sveti Stefan, čija je cijena za jednu noć iznosila 3.500 eura.

Cijene soba i apartmana u hotelu One&Only prava su sitnica u odnosu na basnoslovne sume koje treba izdvojiti za uživanje u vilama. Noćenje i doručak u standardnoj dvokrevetnoj sobi staje od 1.520 do 1.930 eura, tokom jula ove turističke sezone.

Znatno su niže cijene smještaja u apartmanima kojima upravlja kompanija Portonovi. Kreću se od 490 eura pa sve do 1.900 eura za komforne stanove sa bazenom.

Ko su klijenti novog rizorta pored Herceg Novog, nije poznato. I koji su to gosti koji plaćaju na destine hijada eura za noć u izdvojenom kompleksu koji okružuje običan, domaći svijet i morska voda zaliva? Kako uopšte stižu u oazu blještavog  lukusuza i sjaja nakon što slete na aerodom Tivat? Čekaju na trajekt ili ostatak zaliva prelijeću helikopterom? Na pitanje da li uopšte ima zainteresovanih za bukiranje vila, dobili smo odgovor da je za Vilu One teško naći slobodan termin u julu mjesecu.

Astronomske cijene smještaja i usluga formirane su i u turističkom naselju Dukley Hotel&Resort sa 5 zvjezdica, izgrađenom na budvanskom Rtu Zavala. U tom stambeno-turističkom kompleksu na Budvanskoj rivijeri sve pršti od luksuza i visokih cijena.

Penthaus apartman na Zavali izdaje se po cijeni od 3.500 eura za jednu noć. Isti takav sa tri spavaće sobe cijeni se 3.936 eura. Apartmani u vilama prodaju se od 1.125 do 1.470 eura dnevno, zavisno od broja soba.

Međutim, pravo iznenađenje slijedi kod takozvanog plažnog programa i uslova za korišćenje plaža koje okružuju Rt Zavala. Za posjetioce koji nisu gosti hotela, komplet sa dvije ležaljke i suncobranom na pješčanoj plaži Guvance, preimenovanoj u Dukley Beach&Bar, staje 250 eura na dan. Uz tu cijenu sleduje flaša francuskog šampanjca, tanjir voća i 4 flaše vode marke Suza.

Postoji i premijum paket sa nešto komfornijim ležaljkama, odnosno krevetima,  koji košta 500 eura za jedan dan korišćenja. Uz ovu fantastičnu cijenu, vjerovatno jedinstvenu na Crnogorskom primorju, kompanija daje bocu skupljeg šampanjca, porciju svežih ostriga, tanjir sa biranim šumskim voćem i Suza vodu.

Nudi se i alternativa. Ukoliko gost na plaži u toku dana potroši najmanje 450 eura, one dvije ležaljke doći će mu za džaba. Ili u premijum aranžmanu, mora potrošiti najmanje 1.000 eura na jelo i piće, da bi komplet bio gratis. Šta ljudi mogu popiti i pojesti na plaži Zavale za 1.000 eura, mogu da pitaju samo neupućeni.

Na drugim dvjema plažama koje je investitor Zavale izgradio u stijenju ispod vila, pod naziovm Key west  i Escape beach, poznatog brenda Nikki beach, cijene plažnog mobilijara su slične, a ponuda obiluje specijalitetima poput jastoga, ostriga, lososa, skupocjenog šampanjca i voća. Hedonizam u punom sjaju. Kupanje i sunčanje uz ispijanje skupocjenog pjenušca na vrelom pijesku.

Sve se odigrava u neposrednoj blizini populističke Slovenske plaže, na kojoj se odmaraju i oni turisti koji smještaj plate po 20 eura za noć.

Cijene ležaljki i suncobrana na plažama i pontama Zavale nadmašile su one koje su važile na dugim prirodnim pješčanim kupalištima Miločera i Svetog Stefana u vrijeme kada su hoteli bili u funkciji. Prestankom rada najljepših plaža u režimu koji podrazumijeva propisno uređenje, plažni mobilijar, tuševe, klijentela koja ih je koristila, ostala je bez alternative. Ove plaže postale su javne, na koršćenje svih namjernika koji su voljni da sa sobom donesu sve što im je za boravak na suncu potrebno. Situaciju su iskoristili drugi hotelijeri koji su podigli cijene usluga na kupalištima kojima gazduju.

Na plaži ispred Hotela Maestral u Pržnu, komplet sa dvije ležaljke i suncobranom izdaje se za 150 eura na dan. Istovremeno noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi hotela, tokom juna, može se rezervisati po cijeni od 220-250 eura. Ludovanje sa naplatom plastičnih ležaljki i pijeska ide toliko daleko da će, po svemu sudeći, one dostići cijenu udobnog kreveta u hotelskoj sobi.

Među gostima koji borave na navednim prestižnim lokacijama sa enormnim cijenama usluga smještaja, hrane i pića, pored stranaca ima i priličan broj domaćih gostiju. Nismo ni znali da tu oko nas živi i uživa neki prebogati svijet koji baca novac i bahati se po plažama, jahtama, hotelima. To su mali izdvojeni zabrani za super bogate iza čijih kapija i ograda postoji posve drugačija realnost. Sirotinja, masovni turizam, prebukirane plaže, jeftinoća, gužva, buka… i nečisto zagađeno more koje svi jednako eksploatišu.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo