Povežite se sa nama

DRUŠTVO

VLAST SE MIJENJA, MODELI OSTAJU: Kritičari uvijek nepoželjni

Objavljeno prije

na

Kao i stara,  i  nova vlast nastoji da medije stavi pod šapu politike, a kritičare ućutka. Za sada ih targetira, umjesto da ih, ako ima dokaza,  procesuira

 

Kritička misao odgovornu i sposobnu vlast čini boljom, napisao je na Tviteru bivši predsjednik države, Vlade i DPS-a Milo Đukanović. Prekasno je shvatio.

Pod okriljem borbe za pravdu, vlast poprima oznake diktature, totalitarizma i represije, ocijenio je Đukanović sadašnje stanje.

,,U protekle tri godine malo je aktera na javnoj sceni očuvalo nezavisnost i nepristrasnost, izoštrilo kritičku misao uprkos sve učestalijim direktnim napadima nosilaca vlasti, kao što su to činili pojedine NVO, novinari, umjetnici, intelektualci. Možemo se saglasiti sa njihovim ocjenama ili ne. možemo i bilo bi poželjno o tome sa njima i voditi dijalog. Ali moramo, posebno ako smo nosioci državnih funkcija, poštovati njihovu nezavisnost i osigurati njihovo pravo na slobodno djelovanje, bez zastrašivanja i prijetnji”, obrazložio je Đukanović na Tviteru.

Sve lijepo sročeno, ali većinu građana i danas hvata jeza od vođenja ,,dijaloga” tokom tri decenije Đukanovićeve vladavine.

,,Bivši predsjednik Crne Gore nas je nostalgično podsjetio na vrijeme ‘slobode mišljenja i javno iskazane kritike’ tokom njegove višedecenijske autokratske vladavine. Ni riječ o napadima na novinare, konstruisanju afera kritički nastrojenim NVO liderima, progonu političkih neistomišljenika, hapšenjima građana zbog ostavljenih komentara na društvenim mrežama”, napisao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Žalosno je što smo dočekali da tri godine nakon smjene vlasti Milo Đukanović bilo kome drži lekcije o odnosu prema civilnom društvu, kazali su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz te nevladine organizacije napisali su na Tviteru da su za vrijeme Đukanovićevog režima progonjeni, hapšeni, prebijani i zastrašivani novinari kao i aktivisti civilnog društva. Dodali su kako su ,,najgnusnije” medijske kampanje tabloida vođene pod njegovim patronatom. ,,Ne zaboravljamo kako su Informer, Pink, Pobjeda, Publika satirale kritičare tadašnjeg režima”, kazali su iz MANS-a.

Zaista, teško je zaboraviti bljuvotine koje su tabloidi vlasti pisali o  direktorici MANS-a Vanji Ćalović, o novinarkama Mileni Perović i Milki Tadić Mijović i ostalima koji su protekle tri decenije kritikovali vlast. Dijaloga nije bilo, samo blaćenje.

Zbog najnovije Đukanovićeve izjave iz  URE su žestoko kritikovali bivšeg predsjednika  uz opasku da to ,,može jedino u Crnoj Gori koja trpi svakakve budalaštine i sutone mozgova”.

,,Na svu sreću Đukanović lišen svih direktnih mehanizama u rukovođenju državom, sada jedino može da katkad razveseli građane u ulozi njihovog zaštitnika koji tobože brine o demokratiji, sistemu i državi. Neka mu u tome i svesrdno i dalje pomažu njegovi mediji, kvaziintelektualci, kvaziaktivisti i foteljaši. I neka zabava traje, šta bi bilo da ih nema, bi li drugačije mogli vidjeti napredak društva od 2020. i njihovog odlaska sa vlasti”, zaključuje se u saopštenju ove partije.

No, da od aurtoritativnog načina razmjene mišljenja nijesu imuni ni novi vlastodršci potvrdio je više puta upravo sam premijer Dritan Abazović. ,,Ako smo blokirali Sputnjik, nije ni Gradska TV daleko”, kazao je Abazović prije godinu dana. On je  više puta optužio ovu televiziju za širenje mržnje i nacionalne netrpeljivosti. S druge strane na Gradskoj TV se emitiju emisije koje su naslovljenje – Zašto Dritan Abazović vodi Crnu Goru u građanski rat?.

Abazović je  u proteklom periodu takođe žestoko kritikovao i optuživao neke od organizacija poput Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), zbog kritika na račun načina trošenja novca od strane tehničke vlade, i ranije zbog kritike na račun tzv. anti mafija zakona, koji je premijer zdušno zagovarao. Optuživao ih je da rade za račun nekih drugih političkih interesa.

Takođe, prije nekoliko dana, a u susret Đukanovićevoj brizi za civilno društvo i slobodnu riječ, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, takođe član URA,  je nakon akcije u hotelu Podgorica izjavio da su se pojedine osobe su se, kako je rekao, u prethodnih par dana ,,jasno stavile u zaštitu kriminalnih struktura”.

Adžić je za TV Vijesti izjavio da se ,,javljaju određeni pravnici koji staju na stranu mafije, određene NVO, političke partije… Imamo jasne informacije da se u Crnoj Gori, upravo zbog borbe protiv mafije, pokušalo ubistvo visokog funkcionera prije nekoliko dana. Vrlo brzo ćete biti upoznati”.

Nekoliko dana je prošlo a konkretnih dokaza još nema. Pa sve liči na ponavljanje starog obrasca targetiranja ljudi, medija, nevladinih organizacija, bez valjanih dokaza i epiloga.

Čitava ujdurma oko zaslužnih i mafijaških intelektualaca i organizacija, uslijedila je nakon što je policija u poslovnoj zgradi,koja je  poklopila hotel Podgoricu, nakon dojave o postavljenoj bombi, pronašla policijsku i vojnu opremu. U zgradi koju krasi reklama Bemaksa i ogromne crnogorske zastave, nađena je oprema za razbijanje protesta i akcije specijalne policije, uključujući pancire, gumene metke i šok bombe,  ručne – fleš i dimne bombe, startni – gasni pištolj ali i veliki broj crvenih majica sa državnim grbom sa natpisom ,,Da je vječna”.

Nakon ovog otkrića, uslijedila je racija u hotelu Podgorica i oduzimanje vozila Ranka Ubovića, vlasnika Bemaksa.

Onda se ,kao fus nota u medijima i na društvenim mrežama, pojavila crtica da je  veći dio prvog sprata pomenute poslovne zgrade (228 m2) u vlasništvu nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje (CGO), u kojoj je izvršna direktorka Daliborka Uljarević. Komšije su im Bemaks, Normal Tours i Normal Company, koje su u vlasništvu kontraverznog biznismena Žarka Burića, slovenačko akcionarsko društvo Sava osiguranje, nikšićka firma VHM Solutions, koja je 2015. godine adaptirala Zgradu Predsjednika Crne Gore. Cijeli sprat ima i kompaniji Tošković, koja se povezuje sa Ivicom Toškovićem – 2019. godine pravosnažno osuđenim zbog stvaranja kriminalne organizacije i utaje poreza i doprinosa. A tu je i kompaniju Kodio, koja je dijelom u vlasništvu firme Capital Invest – iza koje stoji Blažo Đukanović.

Iako se CGO nije baš našao  u odabranom društvu, problematično je kada vlast neku organizaciju optužuje paušalno ne nudeći dokaze već prosipa maglu po uzoru na DPS.

Ministar Adžić je isto tako prije par mjeseci optužio Akciju za ljudska prava ,,da za potrebe određenih grantova urušavaju institucije”. Razlog- jer je ova organizacija zahtijevala susprenziju policajaca optuženih za torturu. .. ,,Ministar sugeriše da bi više građana policajcima oprostilo da ih tuku i tjeraju da priznaju što nijesu učinili, nego da trguju drogom?! Umjesto da sve ‘prljave’ policajce tretira jednako, u skladu sa zakonom, ministar je nekima unaprijed oprostio i time se diskvalifikovao za obavljanje javne funkcije u pravnoj državi”, odgovorila je na ministrovu prozivku direktorica HRA Tea Gorjanc-Prelević.

Pored pojedinaca, nevladinih organizacija, vlasti smetaju i brojni mediji izašli iz DPS šinjela. Nova uprava Glavnog grada muku muči kako da zakonski sprovede promjene, bolje reći preuzimanje Gradske TV.

,,Mislim da su za naše društvo jako neophodni – kritički mediji prema svakoj vlasti. Više puta sam govorio da su nekada nacionalno bogatstvo bili mediji poput Dana i Vijesti, koji su kritikovali bivšu vlast. Danas imamo drugu situaciju, mi moramo da njegujemo medije poput CdM-a, Pobjede, Gradske, Antene M, koji su kritički prema novoj vlasti… Jer svaka vlast mora da ima svoga kontrolora, nekada su to ovi mediji, a nekada su to neki drugi”, izjavio je Nikola Marković, novinara i direktora RTV Nikšić.

On je istakao da se često nije slagao sa uređivačkom politikom ovih medija ali da ,,medijima, analizom njihove uređivačke politike treba dominantno da se bavi struka, a ne politika, jer ona uvijek ima skriveni cilj. Jesam za to da razgovaramo o svemu, o uređivačkoj politici i profesionalizmu svakog medija, ali ne ako je razlog i cilj da se stavi pod političku kontrolu bilo koji medij”.

Kao i stara,  i  nova vlast nastoji da medije stavi pod šapu politike, a kritičare ućutka. Za sada ih targetira, umjesto da ih, ako ima dokaza, procesuira.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

GLOBALNI INDEKS ORGANIZOVANOG KRIMINALA ZA 2023. : Na lošem glasu

Objavljeno prije

na

Objavio:

„Porast tokova kokaina u luci Bar i široko rasprostranjene veze mreža sa grupama iz Latinske Amerike, EU i Zapadnog Balkana pokazuju da su organizovane kriminalne grupe porijeklom iz Crne Gore uspostavile konsolidovanu kriminalnu mrežu“, piše u Izvještaju kojim smo, prema indeksu  organizovanog kriminala, rangirani kao 5. u Evropi i 54. na svijetu

 

Crna Gora je rangirana kao peta u Evropi na Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu. Od 193 države u svijetu, Crna Gora je na 54 mjestu.  To piše u Indeksu transnacionalnog organizovanog kriminala u svijetu koji je prije tri dana predstavila Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC).

Ni ovo istraživanje nije moglo proći bez onih koji su zaslužni za ovaj (ne)zavidan položaj – kotorskih kriminalnih klanova.

“Grupe formirane u mafijaškom stilu su dominantna vrsta kriminalnih mreža u Crnoj Gori. Klanovi “Škaljari” i “Kavači” su najistaknutiji akteri i prvenstveno se bave pranjem novca i trgovinom kokainom iz Latinske Amerike. Dva klana su koristila značajne količine nasilja, koje se preko granice prelilo u Srbiju i Evropu. Vođe kriminalnih grupa ili visokopozicionirani članovi koji služe kazne u Crnoj Gori često regrutuju nove snage u zatvorima. Sofisticiranost kriminalnih mreža je u porastu. Porast tokova kokaina u luci Bar i široko rasprostranjene veze mreža sa grupama iz Latinske Amerike, EU i Zapadnog Balkana pokazuju da su organizovane kriminalne grupe porijeklom iz Crne Gore uspostavile konsolidovanu kriminalnu mrežu“, piše u Izvještaju.

Oni ukazuju i na ono što odbija da prizna vladajuća elita koja neumorno prst krivice upire u svoje prethodnike. „Kriminalne mreže su uglavnom povezane sa mafijaškim grupama i trgovinom kokainom i povezane su sa korumpiranim lokalnim političarima i policijom. Postoji značajan politički uticaj u kriminalnim aktivnostima, koji potiče iz najviših ešalona države. Policija je takođe često uključena u zaštitu kriminalnih aktera, a u nekim slučajevima i pripadnici tajne službe. Državni akteri štite imovinu kriminalaca. Široko rasprostranjen politički uticaj i veze sa organizovanim kriminalcima stvaraju strah među organima reda, čineći ih nevoljnim da efikasno djeluju protiv organizovanih kriminalaca, čime se povećava nekažnjivost. Pored toga, korupcija osigurava zaštitu kriminalnih mreža unutar javnih institucija. Čini se da je prisustvo stranih domaćih i privatnih kriminalnih aktera u Crnoj Gori nisko u odnosu na druge kriminalne aktere. Prvi uglavnom učestvuju na tržištu krijumčarenja ljudi, dok se drugi fokusiraju na finansijske zločine i šeme pranja novca.”, navodi se u izvještaju koji je, naglašavaju autori, sačinjen na osnovu podataka iz ove godine.

Kada je riječ o političarima, u Izvještaju se posebno ističe da je zemlja gurnuta u duboku političku nestabilnost otkako je manjinska vlada zbačena izglasavanjem nepovjerenja u avgustu 2022. godine.

“Uprkos kontinuiranim političkim krizama, privremena vlada je uložila napore u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno u borbi protiv trgovine kokainom i šverca cigareta. Međutim, tenzije i nepovjerenje unutar vladajuće koalicije i nedostatak konstruktivnog učešća svih političkih partija na plenarnim sjednicama, doveli su do kašnjenja i neefikasnosti u poboljšanju ključnih zakona. Parlament tek treba da pokaže u praksi svoju posvećenost reformskoj EU agendi i da poboljša svoju koordinaciju sa vladom u pogledu zakonodavnih inicijativa”, navodi se u izvještaju.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

HIRURG NIKOLA FATIĆ OPET OPTUŽEN: Istraga o navodnom uzimanju organa, Fatić se ne oglašava  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok tužilaštvo istražuje prijavu protiv hirurga Nikole Fatića, mediji špekulišu da je po srijedi nezakonito uzimanje organa. Fatić se ne oglašava. Iz partije Alternativa tvrde da se istražuje da li je hirurg ,,odnio” medicinski otpad – tromb. Čekaju se nalazi obdukcije da se saopšti u kom će pravcu krenuti istraga. Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali on nije odgovarao na naše poruke. Izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji

 

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je istragu kojom je obuhvaćen vaskularni hirurg Kliničkog centra Crne Gore Nikola Fatić na osnovu krivične prijave koju je protiv doktora podnijela porodica preminulog pacijenta. Iz tužilaštva je saopšteno da će nakon utvrđivanja rezultata obdukcije tijela pacijenta koji je preminuo nakon operacije u KCCG u Podgorici, a kojeg je operisao doktor Fatić, biti utvrđen dalji tok istrage.

Na navode medija po kojima je porodica pokojnika podnijela prijavu zbog navodnog protivpravnog oduzimanja ljudskih organa ili djelova tijela, odnosno zbog navodnog nesavjesnog liječenja njihovog člana porodice iz tužilaštva se nijesu javno izjašnjavali.

Iz Uprave policije je potvrđeno da je tokom vikenda policija pretresla prostorije hirurškog odjeljenja Kliničkog centra u Podgorici, te prikupljala obavještenja vezana za navode iz krivične prijave, odnosno tužilačke istrage. Takođe je saopšteno da je policija pretresla i privatnu ordinaciju doktora Nikole Fatića.

Iz Kliničkog centra Crne Gore je saopšteno da će po dobijanju rezultata obdukcije i policijske istrage ,,biti odlučeno o svim radnjama koje će biti preduzete u vezi sa ovim slučajem, bez prejudiciranja”.

Mediji pišu da se Fatić sumnjiči da je teglu sa ostacima dijela organa, aorte, koju je operisao, neovlašćeno iznio iz Kliničkog centra i odnio u svoju privatnu ordinaciju. On se sumnjiči da je, nakon što je porodica vidjela teglu sa etiketom na kojoj je bilo napisano ime pacijenta i alarmirala policiju, to vratio u jednu od prostorija KCCG u kojoj je nađena prilikom pretresa.

Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali nije odgovarao na naše poruke. A izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji.

Dok je cijeli slučaj obavijen ćutanjem, jedina se oglasila organizacija Alternativa koja je objavila da je policija pretresala prostorije gdje borave hirurzi, ali prema njihovim saznanjima, tom prilikom nije pronađen nijedan dokaz o eventualnoj trgovini organima. Iz ove organizacije su saopštili da se ne radi o organu nego o trombu: ,,Treba da znate da taj vrsni vaskularni hirurg nema ni svoju kancelariju u Kliničkom centru. Prinuđen je da stvari ostavlja gdje stigne, da je šikaniran i proganjan od strane istih onih koji sad plasiraju aferu o ‘trgovini organima’. Optužuju ga da je kući odnio ‘tromb'(medicinski otpad) koji je izvadio pacijentu”.

Vesko Pejak iz partije Alternativa tvrdi da događaj predstavlja nastavak pritiska na ono malo ljekara koji pružaju otpor javašluku i neredu koji vlada u ,,elitnoj” zdravstvenoj instituciji Crne Gore: ,,Nije bio dio tima koji naplaćuje operacije, tima koji namjerno odlaže termine pacijentima da bi se liječili u privatnim klinikama, tima koji piše lažne prekovremene! Dr Nikola radi kao savjestan ljekar, ne uzima mito, svakog pacijenta savjesno prima i pomaže”.

U periodu kada je KCCG rukovodio Jevto Eraković, Fatić je 2018. dobio otkaz. Početkom ove godine, postala je pravosnažna presuda kojom je KCCG dužan da Fatiću isplati 32.000 eura zbog nezakonitog otkaza i suspenzije.

Prije ove Osnovni sud u Podgorici je donio presudu kojom je utvrđeno da je Fatić pretrpio zlostavljanje na radu kod poslodavca Kliničkog centra Crne Gore od avgusta 2017. do juna 2018. godine neraspoređivanjem  na radno mjesto u zakonom propisanom roku, uz neosnovano obavezivanje na obavljanje probnog rada i neopravdanim izolovanjem zaposlenog.

U vrijeme kada je bio pred otkazom, Monitor je u martu 2018. pisao o problemima u KCCG: ,,Pacijentkinja J. S. primljena je u Centar za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra CG 9. marta. Dr Nikola Fatić procijenio je da se radi o bolesnici koja je za hitnu operaciju, jer je nakon pretraga ustanovio trombozu abdominalne aorte i kompletnog aortoilijakalnog segmenta. Međutim, nadležni zabranjuju operaciju uz obazloženje da pacijent nije hitan slučaj. Na urgenciju porodice i pismenu preporuku dr Fatića da se liječenje nastavi van KCCG, J. S. dobija uput za nastavak liječenja u Klinici za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije. U Beogradu je tretiraju kao hitan slučaj i u roku od jednog sata primaju u operacionu salu i uspješno operišu”.

Sada se čeka nalaz obdukcije da se vidi u kojem smjeru će tužilaštvo usmjeriti ovaj slučaj.

Patoanatomski otpad

Iz Kliničkog centra Crne Gore su objasnili da se hirurški odstranjeni djelovi krvnih sudova i organa uništavaju kremiranjem ili sahranjivanjem.

,,Prema članu 167 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, sa djelovima ljudskog tijela koji su hirurškim zahvatom ili na drugi način odstranjeni, postupa se na način koji propisuje Ministarstvo, uz saglasnost nadležnog organa opštine. Za svaki hirurški odstranjeni dio ljudskog tijela obavezno se vrši patomorfološka i histološka obrada”, navode iz KC CG. Pojasnili su da je patoanatomski otpad medicinski otpad koji uključuje djelove tijela, amputate, tkiva i organe odstranjene tokom hirurških zahvata, tkiva uzeta u dijagnostičke svrhe, fetuse, placente i drugi anatomski otpad koji zahtijeva posebne uslove zbrinjavanja.

,,Radi se o ljudskim organima i djelovima tijela koji se kasnije skladište u posebnom prostoru na niskim temperaturama do konačnog odlaganja, odnosno, sahranjivanja u grobnici u vlasništvu Kliničkog centra”, naveli su iz KCCG.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo