Povežite se sa nama

Izdvojeno

ABAZOVIĆ – UBOVIĆ, NOVA EPIZODA: Udar ili ćorak?

Objavljeno prije

na

Tražeći bombu u soliteru na obali Morače policija je pronašla opremu za razbijanje protesta, dok je dan kasnije izvela raciju u hotelu Podgorica, pretresala Ranka Ubovića i oduzela šest automobila njegovog partnera. Još nije poznato da li su pretresi doveli do dokaza protiv Ubovića

 

Odlazeći premijer Dritan Abazović otkad je postao dio izvršne vlasti povezuje  građevinsku kompaniju Bemax i njenog neformalnog vlasnika Ranka Ubovića (njegov sin Ivan Ubović je, od prošle godine, zvanični vlasnik preduzeća) sa organizovanim kriminalom u Crnoj Gori. Međutim, sve je ostalo na javno izrečenim optužbama za koje nadležne institucije nijesu imale sluha. Ili dokaza.

Abazović je prvo optužio vlasnike Bemaxa, da su pod krinkom regulacije korita rijeka, krali šljunak iz Morače i Cijevne. Na kraju su zbog toga odgovarale druge građevinske kompanije, ali ne i Ubovićeva kompanija.

Potom je funkcioner Ure  Rade Milošević, sa funkcije direktora Uprave prihoda i carina, označio biznismene Ranka Ubovića i Aleksandra Mijajlovića, koji čine tzv. Bemax-Grand klan, kao glavne organizatore šverca cigareta. Nakon toga je zbog navodnog šverca cigareta uhapšen Milošević i tek nedavno je pušten iz višemjesečnog pritvora, a čeka se odluka SDT-a za podizanje optužnice ili odbacivanje optužbi protiv njega,

Nedavno je Abazović izjavio i da neformalni vlasnik Bemaksa ( Ranko Ubović) i bivši policijski funkcioner Zoran Lazović žele da ga likvidiraju. To je rekao nakon što su oni preko svog advokata Zorana Piperovića podnijelu tužbu protiv tehničkog premijera zbog povrede ugleda i tražili odštetu u iznosu od 21.000 eura. Ni ove tvrdnje nijesu dobile institucionalni epilog.

„Samo mrtva usta ne govore. Ali, zakasnili su, ja sam upozoravao i rekao ili će oni doći do mene ili ja do njih. Za njih je kasno“, poručio je Abazović. Nejasno je  da li je nedavna policijska akcija, usmjerena protiv Ubovića i Lazovića, stvarni udar na navodnu Bemaks mafiju  ili još jedan ćorak Dirtana Abozovića .Ovog puta smo na terenu imali akciju policije, pretrese prostorija u vlasništvu Bemaxa, i oduzimanje određene opreme za razbijanje demonstracija, za koje javnost još nije sigurna da li je legalna ili ne, i oduzimanje nekoliko vozila. Još nije poznato da li su pretresi doveli do dokaza protiv Ubovića.

Prethodno je objavljena prepiska optuženog Lazovićevog sina, Petra Lazovića, takođe bivšeg policajskog funkcionera, u kojoj se pominje Ubović, kojeg oslovljavaju sa „tigar“. Uhapšeni operativac kaže da je vlasnik Bemaksa njegovoj jedinici poklonio šest džipova, u kojima su oni otimali, mučili i vozili članove suprostavljenih kriminalnih klanova.

Poslednja epizoda obračuna počela je anonimnom dojavom da je u soliteru pored podgoričkog hotela Podgorica postavljena bomba. Na vrhu staklene zgrade stoji reklama Bemaksa, a ova kompanija je i vlasnik velikog dijela poslovnih i garažnih prostora zgrade. Policija je potom, navodno tragajući za bombom, u podrumu zgrade pronašla opremu za razbijanje protesta. U pronađenim paketima nalazili su se pancir, veliki broj zaštitnih vojnih maski, baklji i teleskopskih palica… Tokom pretresa policija je pronašla i vreću u kojoj su bile ručne – fleš i dimne bombe, startni – gasni pištolj, ali i veliki broj crvenih majica sa državnim grbom. Prema zakonu, takvu opremu mogu da nabave i koriste samo Uprava policije i vojska tokom intervencija, a kupovina intervencijske opreme zabranjena je za pravna i fizička lica.

Bivši policijski specijalac Milan Milikić, sada zapošljen u kompaniji Easy Drive Aleksandra Mijajlovića, prijavio se policiji kao vlasnik te opreme. Kazao je da je opremu zaboravio u podrumu dok je još bio specijalac. Za nadležne je to, čini se, bilo dovoljno, dok je Abazović uputio kritiku tužilaštvu zbog nereagovanja.

“Oni pokušavaju da se sakriju iza čovjeka koji sad radi u obezbjeđenju Ranka Ubovića, koji je preuzeo na sebe da je to navodno njegovo. Upućujem Državno tužilaštvo, iako treba prestati sa tim apelima jer to vidim da ne pomaže, da malo uvežu događaje. Da se sjete protesta 2015. i da se zapitaju gdje su bili punktovi maskiranih lica koji su ušli i molotovljevim koktelima razbili proteste. Da se zapitaju i da li ovo ima veze sa događajima u prethodnom periodu, kad je bilo ustoličenje (mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju), protesta u vezi sa Zakonom o predsjedniku, najave velikih nereda i građanskog rata ako se potpiše Temeljni ugovor”, poručio je Abazović.

Sjutradan je Protiv-teroristička jedinica (PTJ) policije izvršila raciju u hotelu Podgorica u kojem se u tom trenutku nalazio Ranko Ubović sa obezbjeđenjem. Nakon pretresa i očiglednog maltretiranja gostiju hotela, oduzeto je šest automobila, koji pripadaju kompaniji Easy drive. Iz policije je u šturom saopštenju saopšteo da će se ispitati da li su ovi automobili korišćeni za kriminalne radnje. U policiji, navodno, sumnjaju da je riječ o vozilima koje je mlađi Lazović pominjao u prepiskama.

Pravni zastupnik Bemaksa Zoran Piperović rekao je da u akciji policije nije bilo riječ o raciji, već pretresu bez odluke suda, jer su pripadnici PTJ-a pretresali kancelarije i stolove po kancelarijama. On je podnio tužbu protiv Abazovića, ministra policije Filipa Adžića i vršioca dužnosti direktora Uprave policije Nikole Terzića zbog zloupotrebe položaja.

„Onako kako su ušli u hotel govori da su u nekom pretpostavljenom planu racije oni trebali nekoga da istog dana liše slobode, a to lice može da im ugrozi život. Ishod racije je nula. Niko nije pozvan ni da da izjavu kao građanin. Čak nema elemenata za podnošenje prekršajne prijave protiv nekog lica“, naglasio je Piperović.

Iako Abazović dugo najavljuje procesuiranje stvarnih vlasnika kompanije „Bemax“ Ranka Ubovića i Aleksandra Mijajlovića, za sada je tu borbu vodio uglavnom pred kamerama, Posljednji događaji i saopštenja nakon njih, pokazuju da je Abazovićeva Vlada spremna i na drugačiju borbu. Pitanje je koliko je taj način borbe u skladu sa  zakonskim procedurama.

 

Tužilački izviđaji

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici otvorilo je  izviđaj povodom postupanja policije 20. i 21. jula prilikom pretresanja solitera pored Hotela Podgorica i racije u tom objektu. Direktor hotela Podgorica pritužbe je podnio Odjeljenju za unutrašnju kontrolu i Savjetu za građansku kontrolu rada policije na postupanje službenika Uprave policije, pripadnika Protivterorističke jedinice (PTJ), prema osoblju i gostima.

Istovremeno, tužilaštvo je formiralo i predmete na osnovu akcija policije.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

FOKUS

PRERASPODJELA MOĆI POSLIJE 30. AVGUSTA 2020.: Borba za duvansko nasljeđe

Objavljeno prije

na

Objavio:

Preuzimanje duvanskih poslova nakon smjene DPS vlasti okupilo je kriminalce, policajce i kontroverzne biznismene – neke nove i neke stare. Tužilaštvo je na potezu. Ili je duvanska priča (ponovo) u rukama neke od druge dvije grane vlasti

“Biće sada velike borbe”, kazivao je jedan dobro upućen i pronicljiv čovjek nedugo nakon avgustovskih izbora 2020. i smjene višedecenijske DPS vlasti koja je uslijedila. Na iznenađenje svojih sagovornika, on nije najavljivao juriš oslobodilaca na zarobljene institucije kriminalno-koruptivnog sistema, već bitku za preuzimanje i kontrolu njegovih poluga moći. Sa naglaskom na uhodane švercerske kanale pod patronatom (djelova) bivših vlasti.

Ubrzo je stigla potvrda da se stvari kreću u tom pravcu. Unutar tridesetoavgustovske većine, već početkom 2021. godine, krenule su prve međusobne optužbe o interesima njihovih zvaničnika u različitim tranzitnim poslovima. Ponajviše duvanskim. Pandorinu kutiju otvorio je Nebojša Medojević pa su mu se, uskoro, pridužile kolege iz tada vladajuće koalicije, prozivajući saborce iz vlasti koji, navodno, nijesu odoljeli izazovima unosnih duvanskih poslova.

U tom su kontekstu pominjani članovi porodice nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednik vlade nadležan za sistem bezbjednosti Dritan Abazović i njegova URA, ministar finansija Milojko Spajić… Sve skupa sa nekim policijskim zvaničnicima i sveštenicima SPC.

Te su priče dobile svojevrsnu potvrdu nakon hapšenja Rada Miloševića (URA), nekadašnjeg direktora Uprave prihoda i carina, u decembru 2022., nakon gubitka milionski vrijednog tovara zaplijenjenih cigareta. Nestanak dupke punog kamiona koji je zaplijenjene cigarete prevozio iz carinskog skladišta u Podgorici ka spalionici u Nikšiću registrovale su, umjesto domaćih pripadnika sistema bezbjednosti, strane partnerske službe. Uhapšeno je, uz Miloševića, 20-tak osoba među kojima je popriličan broj državnih službenika, a SDT do danas nije okončalo istragu koja je, u međuvremenu, “proširena” makar dva puta. Dok se čeka epilog tog slučaja, Milošević tvrdi da mu je “sve namjestila” ANB.

U aprilu prošle godojne, nakon hapšenja predsjednika opštine Budva Mila Božovića (NSD, odnosno, nekadašnji DF), priča o učešću novih vlasti u starim švercerskim poslovima dobila je još jednu dimenziju. I veći nivo, pošto se Božović tereti za učešće u švercu kokaina. Ali, ni ta priča još nema sudski epilog.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

POSLIJE IBAR-A: Ko će u vlast, ko niz vodu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministar pravde Andrej Milović, ukoliko parlamentarna većina usvoji  prijedlog premijera Milojka Spajića  za njegovo razrješenje, neće sa te pozicije otići zbog IBAR-a, ili loših zakonskih rješenja.  U središtu političkih trvenja u vlasti, kojih je sve više, nijesu  principi i reforme, već borba za moć

 

Tek što su u parlamentu usvojeni tzv IBAR zakoni, krenula su politička trvenja. Sedmica je otvorena konferencijom za štampu ministra pravde Andreja Milovića, na kojoj je on pozvao premijera Spajića da predloži Skupštini  da ga razriješi.

„Predsjedniče Vlade Spajiću, pozivam Vas da uputite prijedlog Skupštini za smjenu ministra pravde koji Vas je svugdje branio. Šta će reći plenum i kako će komentarisati moj dosadašnji rad – vidjećemo”, saopštio je Milović. U nastavku je obrazlagao kako je zbog IBAR-a ćutao kada je „mučki protivstatutarno“ isključen iz Pokreta Evropa sad, te ocijenio da je došlo vrijeme da Spajić i on svedu političke i institucionalno račune: „Prije negoli njegovo toksično okruženje, a onda i on povuče sve ka ponoru, kako PES koji je počeo da vuče ka ponoru, tako Vladu i cijelu Crnu Goru“.

Konferencija je uslijedila nakon što je Spajićeva Vlada donijela krajem sedmice odluku da jedan od IBAR zakona iz domena pravosuđa u parlamentu na završnoj sjednici  predstavlja Momo Koprivica, potrpedsjednik Vlade za politički sistem, a ne ministar pravde. Prethodno je Spajić uputio notu predsjedniku Parlamenta Andriji Mandiću da ministri ne mogu u Skupštini prihvatiti bez konsultacija sa Vladom amandmanske intervencije. Nakon što je Milović prihvatio jedan od amandmana, za koji kaže da je „čisto tehnički“, odlučeno je da ga zamijeni Koprivica, koji bi prema nezvaničnim izvorima, mogao biti novi ministar pravde.

Premijer je uzvratio prijedlogom Skupštini za razrješenje Milovića.  „Nakon što sam, kada su mi obaveze to dozvolile, ispratio današnji nastup ministra Andreja Milovića, moram priznati da sam sasvim siguran u ispravnost odluke da Skupštini predložim njegovo razrješenje“, ocijenio je Spajić odmah nakon konferencije, nakon čega je taj prijedlog uputio parlamentu.

“Sa tom odlukom, istini za volju, upoznao sam ga prije njegovog javnog istupa, što njegovu konferenciju za medije u konačnom čini običnom predstavom za javnost”, saopštio je.  „Preciznosti radi, Milovićevi raniji nastupi u javnosti, na koje sam mu vrlo jasno skretao pažnju, a na momente ih se i stidio, razlog su podnošenja prijedloga za njegovu smjenu, koji zbog rada na ispunjavanju evropske agende nije mogao biti podnijet ranije”.

Konačno, Spajić je optužio Milovića da je “stao rame uz rame sa predsjednikom Crne Gore  u pokušaju destabilizacije integriteta Vlade i time urušavanja evropskog puta Crne Gore”.  Spajić tvrdi : “Nije slučajnost da u trenutku kada su i Vlada i Skupština demonstrirale rezultate u poglavljima 23 i 24 i ispunile neophodne uslove za dobijanje IBAR-a, kreće koordinisana opstrukcija ministra Milovića i predsjednika Milatovića”.  Milatović je prethodno odbio da potpiše dva od 12 IBAR zakona koji su mu upućeni. Jedan se odnosi na zakon o RTCG, a drugi o sudskom savjetu. Civilni sektor smatra da su Milatovićevi razlozi za kritiku tih rešenja opravdani.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

AFERA TUNEL: Izgubljeni u mraku

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok čekamo da istina konačno izađe iz tunela, ako tamo već nije trajno zatrpana i zabetonirana, predstavnici nove vlasti svu krivicu za sve evidentniji neuspjeh istrage prebacuju na svoje prethodnike. Ostaje samo kontinuitet neriješenih zločina koji su potresli Crnu Goru

 

Da je u administrativnom centru Podgorice, u kojem se nalaze najvažnije državne institucije, u tajnosti iskopano 30 metara tunela od stambene zgrade do depoa Višeg suda, saznali smo u septembru prošle godine. Činjenica da je, neopaženo, moguće iskopati tunel u zoni u kojoj se nalaze štićeni objekti poput Skupštine, Vlade, Ustavnog suda, Centralne banke, otvorilo je brojna pitanja o stanja u bezbjednosnom sektoru u Crnoj Gori.

Devet mjeseci kasnije sumnje su samo produbljene. Ove sedmice, Osnovni sud u Podgorici ukinuo je pritvor državljaninu Srbije Vladimiru Eriću, osumnjičenom da je učestvovao u kopanju tunela koji je vodio do depoa Višeg suda. Erić je bio u pritvoru od marta, kada je na osnovu međunarodne potjernice izručen iz Švedske. Iz suda je saopšteno da se Erićev DNK ne poklapa sa tragovima koji su pronađeni u tunelu.

,,Imajući u vidu navedene rezultate DNK vještačenja, dovedena je u pitanje osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična djela stavljena mu na teret, što za posljedicu mora imati ukidanje pritvora okrivljenom”, naveli su iz suda. Iz Osnovnog državnog tužilaštva su uložili žalbu Višem sudu na ovu odluku, te naveli da imaju dokaze i da je njihova istraga u završnoj fazi.

U sklopu istrage, do sada su bile uhapšene četiri osobe iz Podgorice – Katarina Baćović, Nikola Milačić, Ivica Piperović i Marijan Vuljaj, zbog sumnje da su povezani sa kopanjem tunela. Vrhovni sud u januaru ove godine odbio je da im produži pritvor, jer Osnovno tužilaštvo nije navelo za koje krivično djelo ih tereti, za koji period, niti su date činjenice na osnovu kojih se traži produženje pritvora.

Po saznanjima policije u kopanju tunela učestvovali su i državljani Srbije Veljko i Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić. Osim oslobođenog Erića, ostali osumnjičeni su i dalje nedostupni crnogorskim istražiteljima. Tokom dosadašnje istrage nije pronađen nijedan predmet iz dokaznog materijala koji je ukraden iz depoa Višeg suda.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo