Povežite se sa nama

Izdvojeno

VRIJEME UOČI NOVE VLADE: Kad riječi izgube vrijednost, a vlast postane najveća vrijednost

Objavljeno prije

na

Gotovo svi akteri koji bi mogli da čine buduću vladu, do nedavno su teško optuživali  jedni druge, a neki i tvrdili da sa nekima ne bi mogli nikako. Ispostavilo se  da mnogi ipak mogu.  A i da su im istine drugačije prije i poslije izbora

 

Dok se čeka na početak zvaničnih pregovora oko formiranja nove, 44. crnogorske vlade, koji bi trebalo da otpočnu nakon utvrđivanja konačnih rezultata izbora, što će po mnogima potrajati, u sjenci se vode neformalni pregovori i razvijaju potencijalni modeli buduće vlade. Analitičarima i ostalim svjedocima crnogorske političke zbilje, nikad nije bilo teže da predvide kako će izgledati buduća vlast. Riječ onih koji pretenduju da je vrše  ili su je već vršili, izgubila je vrijednost.,  A vlast za sebe postala najveća vrijednost.

Gotovo svi akteri koji bi mogli da čine buduću vladu, do nedavno su teško optuživali  jedni druge. Neki su i  tvrdili da sa nekima ne bi mogli nikako. Ispostavilo se da mnogi ipak mogu.  A i da su im istine drugačije prije i poslije izbora.

Milojko Spajić, lider Pokreta Evropa sad, najozbiljniji kandidat za premijera, saopštio je prošle sedmice da su neformalni razgovori o vlasti pokrenuti i da će biti konstituisana vlada “sa stabilnom političkom većinom”. Naveo je da su im Demokrate i partije manje brojnih naroda “prioritetni partneri”, te da su otvoreni za razgovor sa koalicijom Za budućnost Crne Gore, odnosno bivšim Demokratskim frontom, skraćenim za PzP.

Lider PES takođe je ponovio da neće pregovarati sa Demokratskom partijom socijalista(DPS) i građanskim pokretom URA, čiji je lider, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović u predizbornoj sedmici lansirao aferu Do Kvon, iako danas tvrdi da nije. Ta afera je postala tačka razdora u postizbornoj jednačini sastavljanja Vlade.  I, između ostalog, otežala ako ne i onemogućila ono što se od ovih izbore očekivalo  – stabilna vlada.  Afera je uz to dočarala koliko vrijede riječi na crnogorskoj javnoj sceni.

Abazović je u sedmici pred izbore sazvao sjednicu Nacionalnog vijeća za bezbjednost  na inicijativu „nekih ljudi“ zbog pisma koje je, kako je aopštio, dobio od Do Kvona, takozvanog kralja kriptovaluta koga Japan i SAD potražuju zbog pronevjere teške 40 milijardi funti. Tada je saopšteno da je Do Kvon pismo uputio Abazoviću, ministru pravde Marku Kovaču i specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, i u njemu inkriminisao Spajića.  Nakon sjednice, ministar policije Filip Adžić, saopštio je da postoje dokazi ne samo o susretima Spajića i Do Kvona, nego i da se u Do Kvonovom lap topu nalaze dokazi o finansiranju PES-a od strane kralja kripto valuta, te o njihovom poslovanju.

„Ne znam je li to sporno, treba da se ispita. Možda je potpuno legalno poslovanje sa jednim od najtraženijih bjegunaca… Unutar laptopa postoje dokazi o finansiranju kampanje. Ne bih govorio o cifri, ali nije zanemarljiva“, istakao je.

Izbori su prošli, PES osvojio manje glasova nego što se očekivalo, Do Kvon pred crnogorskim pravosuđem saopštio da nije finansirao PES, a Adžić saopštio da on to nije nikad ni rekao, već da je Do Kvon u stvari potvrdio njegove navode. U pismu, po Adćiću,  sad navodno  piše da je PES finansirala „kripto zajednica“.

I Abazović se odrekao onoga što je govorio pred izbore. U susret pregovorima o novoj Vladi, premijer je kazao da on nema nikakve veze sa tom aferom, da ju je sam sebi napravio Spajić, te da on da nije čuo Spajića kako se ničim izazvan brani od optužbi M portala o tom Do Kvonovom pismu, ne bi ni znao za pismo. Ispalo je i da je Abazović to famozno pismo sam uputio Kovaču i Novoviću,  a ne da je ono, kako se najprije tvrdilo, stiglo na sve te adrese.

“Niti sam tvrdio da su stvari istinite iz pisma, niti da su neistinite. Niti sam organ koji to utvrđuje. Moje je bilo da informišem nadležne državne organe, to sam uradio”, saopštio je Abazović nakon izbora. Nije objasnio zašto je, nakon što je obavijestio državne organe, sazvao  sjednicu Nacionalnog vijeća za bezbjednost.

Bilo kako bilo, nakon svega, i  pošto je PES saopštio da oni ne žele URU u vladi zbog afere Do Kvon, Abazović i Adžić sebe vide u Spajićevoj vladi.Uz obrazloženje da će iz PES zvati  „ako im je namjera da se nastavi sa borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije“. Kako su Abazović i Adžič zamislili da nastave tu borbu sa premijerom koga su prije samo desetak dana optužili  da ima veze za „kraljem kriptovaluta“ i pronevjerama , nijesu objašnjavali.  Možda je kao i onda kada je njihovu borbu protiv organizovanog kriminala  podržao  Đukanovićev DPS kroz formiranje manjinske vlade.

Milenko Spajić aferu Do Kvon smatra presudnom temom za formiranjem Vlade, o kojoj se, kako je rekao, svi koji pretenduju da uđu u vladu moraju izjasniti. Istovremeno ne vidi problem oko pregovora sa ZBCG Milana Kneževića, iako je Knežević nakon sjednice Nacionalnog vijeća za bezbjednost povodom slučaja Do Kvon, otišao i korak dalje od Abazovića tvrdeći da je „nacionalna bezbjednost Crne Gore ugrožena“. I u  završnoj debati pred izbore u kojoj su učestvovali svi predstavnici lista, Knežević je u svom izlaganju mahom bio fokusiran na napade na Spajića, a povodom afere Do Kvon.

“Zbog nastalih okolnosti jako je bitno da se svi subjekti i činioci odrede po ovom pitanju, jer čvrsto vjerujemo da oni koji su na bilo koji način bili uključeni u osmišljavanje i plasiranje ove lažne afere, ne treba da budu dio naredne Vlade-zbog dobrobiti Crne Gore i svih njenih građana”, saopštili su iz PES-a. Knežević se tim povodom nije javno odredio nakon izbora.

Afera Do Kvon nije jedina stvar zbog koje su PES i bivši Demokratski front razmijenili optužbe. Uoči predsjedničkih izbora, Državna izborna komisija diskvalifikovala  je Spajića kao kandidata zbog njegovog državljanstva i boravišta u Srbiji. Tu  odluku podržali su i članovi DF i SNP u tom tijelu. Iz PES-a su tvrdili da je time ozvaničena “saradnja jedinstvenog DPS-a protiv svih slobodnih građana Crne Gore”.

Pred predsjedničke izbore Spajić je takođe govorio da su „DPS i DF partije prošlosti i da sa njima neće sarađivati“. Danas je koalicija ZBCG neko s kim se može pregovarati, a SNP se navodno takođe planira za Vladu. U međuvremenu smo saznali i da je Spajić zaista imao državljanstvo i boravište u Srbiji, te da mu se ne može vjerovati na riiječ, iako je u tom slučaju politički diskriminisan.

Saznali smo i da SNP Vladimira Jokovića sada nema ništa protiv da uđe u Spajićevu  vladu.  Iako su i njih dvojica svojevremeno razmijenili  teške riječi. Spajić je u susret predsjedničkim izborima kazao za Jokovića kako je “čovjek u formalnoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista”.

“Najgluplje skrojena ‘tajna’ osovina na svijetu je jedinstveni DPS iz hiperinflacije 1993. godine – DF, SNP, DPS i kompanija”, saopštio je. Prethodno je Joković, odgovarajući na pitanje da li bi u drugom krugu predsjedničkih izbora podržao kandidata Evrope sad,  “izrazio bojazan kuda ide taj pokret”,  i saopštio “da je Spajić bio protiv ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju”.

Govoreći o kandidaturi Spajića, Joković je dodatno  ocijenio da duh Šćepana malog nije prošao.

Joković danas, nakon što je dobio pozivnicu za ulazak u Spajićevu Vladu, utanjuje glas.  “Mi smo tradicionalna partija građanske profilacije, i kao takvi smo poželjan partner svakom koalicionom subjektu za formiranje vlasti. Očekujemo da će doći do pregovora i da će SNP biti dio buduće 44.vlade”, saopštio je ponosno.

Prema raznim procjenama, Spajićeva „stabilna većina“ i okosnica buduće Vlade su – deset poslanika manjinskih partija, sedam poslanika Demokrata i dva poslanika SNP. Uz moguću podršku ZBCG. Kad se sve sabere, malo je šta tu  stabilno.

Manjinske partije su u susret zvaničnim pregovorima oko formiranja Vlade ispostavile principe koje moraju uvažiti  poterncijalni  partneri u vlasti. Njihovi zahtjevi u suprotnosti su sa programima dijela stranaka i koalicija sa kojima PES planira pregovore , a posebno sa koalicijom ZBCG. Nego što se principa tiče, i lideri manjinskih stranaka su mnogo puta dokazali da umiju da prižmure.

​​​​​Iako su tokom kampanje najavljivali zajednički pobjednički pohod postizborna sudbina Demokrata i URE po svemu sudeći neće biti ista. Iz dosadašnjih izjava, jasno je da će Demokrate pregovarati sa PES-om, bez URE, koja je nepoželjna u novoj vladi.

Boris Bogdanović iz Demokrata saopštio je ove sedmice, odgovarajući na pitanje hoće li odvojeno pregovarati o ulasku u vladu,  da je ““jako pošteno” od GP URA “da svojim stavovima ne opterećuju” koaliciju te dvije partije.

On je rekao da su  Demokrate za aferu “Do Kvon” saznale iz medija, i da “druga neposredna saznanja i informacije” nijesu imali. Dodao je da žele da ostanu neutralni, i da kroz to daju prostor da se dva subjekta (GP URA i PES) lakše izražavaju “bez stvaranja atmosfere nagađanja”.

Mileta Radovanić, iz GP URA,  saopštio je  takođe da će oni i Demokrate, “kao dva odvojena politička subjekta, sve bitne odluke donijeti na najvišim partijskim organima”.

“Nije pošteno prema glasačima koalicije Demokrata i Građanskog pokreta (GP) URA da se ona odmah nakon izbora ugasi, ali je očigledno da Demokrate žele da uđu u vladu u kojoj je GP URA nepoželjan”, prokomentarisao je građanski aktivista Stefan Đukić.

“U svakom slučaju, imajući u vidu da govorimo o crnogorskoj partijskoj politici, ne bih isključio bilo koju mogućnost, pa da na kraju i Demokrate i GP URA budu u vlasti, ali i u opoziciji. Istorija nam je pokazala da ne postoji obećanje ili ‘snažan’ stav koji politička klasa ne može prekršiti, te nam je i ovdje mudrije da posmatramo i čekamo”, ocijenio je Đukić.

Čekamo.

Milena PEROVIĆ

Komentari

FOKUS

MJESEC DO POPISA: Priprema, pozor, prebrojavanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 80 pitanja neći će se u upitnicima skoro 4.000 popisivača kada krenu na svoj posao. Sve je izvjesnije da će to biti 1. novembra. Kao i da će ih mnogi dočekati kao nezvane goste. Uz malo truda i dobre volje koja nije pokazana, sve je moglo biti mnogo bolje. Umjesto vjerskog i nacionalnog prebrojavanja mogli smo imati pravi popis

 

Kako se približava termin održavanje Popisa stanovništva, domaćinstava  i stanova, sve JE više onih koji smatraju da ga treba – odložiti. Jedni predlažu na mjesec, drugi kažu do daljnjeg. Odnosno, dok se ne steknu uslovi, tenhički ali i politički, za njegovo nesmetano održavanje.

Iz Vlade insistiraju da se popis održi u terminu koji su oni zimus zacrtali svojom Uredbom. Dakle, od 1. do 15 novembra.

“Mislim da smo dovoljno uradili da ne postoji ni teoretska šansa da bilo kome na pamet padne da pokuša da omete ovaj proces”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade sredinom septembra, priznajući da u Monstatu (državna statistika radi pod ingerencijom Ministarstva finasija) još nijesu završene sve pripremne radnje neophodne za nesmetano i tačno sprovođenje popisa.

Potom je i premijer Dritan Abazović, pritvrdio da do odlaganja popisa neće doći. “To se neće desiti. Ne pravimo od toga bauk. Od 1. do 15. novembra je popis i to je to.” Konačno i iz Monstata je saopšteno da trenutno nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa.

Za neupućene, državni statističari su samo konstatovali da Crna Gora trenutno nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (parlament) koja bi mogla da stavi van snage ili izmijeni prošle godine osvojeni Zakon o popisu. Istovremeno su potvrdili  sumnje da oni za popis još nijesu spremni. Na zvaničnom sajtu Monstata, u dijelu koji se odnosi na predstojeći popis i danas (četvrtak 28. septembar), stoji informacija:  “Završena je priprema upitnika, dok je u finalnoj fazi priprema metodoloških i organizacionih uputstava za realizaciju popisa”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

POSLIJE NAPADA NA POLICIJU I KRVOPROLIĆA NA KOSOVU: Teški  izazovi za Beograd i Prištinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u kosovskom selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave i krvoprolića  Nakon uspostavljanja kontole, kosovska policija je u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana  pronašla  ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Predsjednik Srbije  Vučić je odbacio „insinuacije da iza incidenta stoji Srbija“  i rekao  da se te uniforme i oružje „mogu svuda nabaviti“

 

U ranim jutarnjim satima u nedjelju 24. septembra u kosovskom selu Banjska,  dobro naoružana paramilitarna jedinica je blokirala most sa dvoje oklopljenih vozila. Kada je stigla patrola kosovske policije da izvidi situaciju otvorena je vatra na njih. Policija je uzvratila vatru i pozvala pojačanje. Kasnije su paramilitarci upali u obližnji manastir Svetog Arhiđakona Stefana iz 14. vijeka odakle su nastavili sukob sa policijom do kasnijeg izvlačenja preko obližnjeg brda i šume i povukli se u Srbiju. Nakon što je policija ušla u manastir pronašla je ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Među zaplijenjenim oružjem su i ručni raketni bacači, granate, eksploziv i ostala oprema koja je dovoljna, prema riječima kosovske policije, za jedinicu od 100 ljudi.

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave  i krvoprolića.

Prva reakcija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prošle nedjelje, nakon informacija o pogibiji jednog i ranjavanju dvojice kosovskih policajaca je za mnoge upućene bila u najmanju ruku čudnovata. Vučićev nastup nije pratila uobičajena teatralnost i samouvjerenost priznavši da je njegovoj administraciji trebalo „mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva“. Štaviše, predsjednik je odavao dojam da i dalje nema sve informacije na raspolaganju što je odmah protumačeno kao previd, slučajni ili namjerni, srbijanskih službi. Ipak u svom prvom obraćanju naciji Vučić je zadržao političku prisebnost i osudio ubistvo policajca uz standardnu generičnu konstataciju da je kosovski premijer Albin Kurti „glavni organizator haosa na Kosovu i Metohiji… koji želi rat i skukobe“ navevši broj od 62 akcije policije na pretežno srpskom sjeveru zemlje. Od toga su navodno 56 bile „etnički motivisane“. Međutim, indikativno je da Vučić nije optužio Kurtija za izazivanje krvoprolića na noć između subote i njedjelje. Vučić je dodao i da su „trojica Srba stradala  sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo“. Da je i četvrti napadač na policiju preminuo je bila novost je su do tada kosovske službe raspolagale informacijama da su trojica napadača likvidirani u razmjeni vatre. Četvrti je bio zapravo ranjen i kasnije izdahnuo u bolnici u Novom Pazaru u koju je, prema informacijama nezavisnih medija, dopremljeno 6 ranjenih iz istog sukoba. Vučić je opravdao i upad u manastir rekavši da je „naoružana grupa Srba došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu povređenih mladića i da su želeli da im pruže pomoć“. Istakao je da crkva „ni na koji način nije bila umešana u incident“. Ubrzo nakon toga Vučićevi mediji u zemlji i regionu su počeli pričati o Srbima koji su se morali organizovati da bi se odupreli „teroru takozvane policije Kosova“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo