Povežite se sa nama

Izdvojeno

KAKO SE NAŠ NOVAC TROŠI U SISTEMU EPCG: Kazino, crkva i 13. plata, gubitak 9 miliona

Objavljeno prije

na

Red samohvale, pa red skandala. I saldo: Elektroprivreda i njene ćerke firme završile su prošlu godinu sa neto gubitkom od 9,09 miliona eura. Prethodna 2021. godina, tokom koje su predsjednik borda Milutin Đukanović, izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin i njihovi saradnici preuzeli dužnost, završena je uz dobit od 59 miliona

 

Zaposleni u Elektroprivredi Crne Gore s nestrpljenjem čekaju jul. Tada će im, prema majskoj odluci čelnika kompanije, uz junsku platu biti isplaćen i bonus u visini prosječne mjesečne zarade na nivou kompanije (nezvanično, više od 1.200 eura).

Dok Specijalno državno tužilaštvo provjerava ugovor o prodaji uglja koji su prošle godine potpisali Rudnik uglja Pljevlja i Elektroprivreda Srbije (navodno je Crna Gora tim aranžmanon oštećena za blzu 100 miliona eura), poslovodstva tih kompaniaj dogovorile su novi posao. I novu cijenu uglja.

“ I ove godine potpisali smo novi ugovor o prodaji 120.000 tona uglja EPS-u, i u njemu je, po osnovu iste odluke, a koja se svakomjesečno donosi i koja neizostavno prati tržišnu cijenu uglja, utvrđena cijena od 41,94 eura za ugalj toplotne moći 7.000-10.000 kJ/kg. Dakle, cijena je korigovana (prošlogodišnja je bila manja od 29 eura po toni – prim. Monitora)”, saopštio je izvršni direktor kompanije Milan Lekić. Upućeni tvrde da je cijena i dalje niža od one po kojoj EPS nabavlja ugalj u regionu. A istraga SDT-a traje.

Marko Perunović, predsjednik Odbora direktora novoosnovane kompanije EPCG Željezara Nikšić podnio je neopozivu ostavku nakon što je objavljeno da je tokom jedne večeri krajem maja, sa platne kartice preduzeća prebacio 19.000 eura na račun jedne ovdašnje kockarnice (19 puta po 1.000 eura). Zabunom, tvrdi, pošto je pomiješao privatnu i službenu karticu.

“Suma koja je povučena sa biznis kartice, odmah sljedećeg dana je uplaćena sa mog privatnog računa, čime se jasno vidi da nikakav pokušaj zloupotrebe i pribavljanja lične koristi nije iskazan”, naveo je, citiraju mediji, Perunović u svojoj ostavci. Ni on, ni čelnici EPCG – Željezare ili njene majke firme (EPCG) nijesu objasnili zašto se o toj zabuni ćutalo skoro mjesec dana. I šta će predsjedniku Odbora direktora novoosnovanog državnog preduzeća službena kartica sa tolikim novcem na raspolaganju. On ne plaća račune firme.

Nakon što je Perunović  podnio ostavku iz EPCG su saopštili kako je, zbog tog slučaja, za ovu nedjelju bila zakazana sjednica Odbora direktora kompanije. Sad ništa. Potom je saopšteno da je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću formiran predmet zbog slučaja Perunović i sumnje da je zloupotrebljena službena platna kartica EPCG Željezara Nikšić.

Ima toga još.

Elektroprivreda Crne Gore sa svojim ćerka firmama predstavlja najznačajnije, najveće i najbogatije preduzeće u vlasništvu države. O tome bi se, bez većih problema, postigao konsenzus. Sporenja bi donijelo pitanje koliko će to još trajati.

Od kraja 2021. pa do kraja prošle godine slušali smo periodične samohvale čelnika EPCG o nevjerovatnim poslovnim uspjesima koje postižu oni i preduzeće kojim upravljaju. Licitiralo se o zaradama mjerenim desetinama i stotinama miliona, najavljivala se najuspiješnije poslovna/finansijska godina u istoriji preduzeća, dijelili su se aplauzi i primalo ordenje. A onda nas je dočekala– stvarnost.

Prema konsolidovanom finansijskom izvještaju za 2022. godinu koji će se naredne srijede naći pred Skupštinom akcionara EPCG, Elektroprivreda i njene ćerke firme završile su prošlu godinu sa neto gubitkom od 9,09 miliona eura. Prethodna 2021. godina, tokom koje su predsjednik borda Milutin Đukanović, izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin i njihovi saradnici preuzeli dužnost završena je uz dobit od 59 miliona.

Ako je za utjehu, prema predloženom finansijskom iskazu EPCG za 2022. godinu, Elektroprivreda je pojedinačno, bez uticaja povezanih kompanija (ćerki firmi), godinu završila uz profit od nepuna četiri miliona (3,98). Ali, i taj profit je skoro pa 20 puta manji nego godinu ranije (78,5 miliona eura profita u 2021.).

Primijetimo, nije nevažno, da su u Finasijskom iskazu EPCG koji je ponuđen akcionarima na usvajanje pogrešno prikazane zarade po akciji i za ovu i za prošlu godinu. Ovogodišnja zarada po akciji (118,1 milion akcija, dominantno u vlasništvu države), biće nenamjerno, uvećana je za nekih 10 odsto a prošlogodišnja umanjena za više od trećine. Ispod su potpisi Izvršnog direktora Nikole Rovčanina, Glavnog finansijskog direktora Mira Vračara i lica odgovornog za sastavljanje finansijskih iskaza Danila Žarića.

Ostaje da vidimo da li će ova greška izazavati reakciju predstavnika države na Skupštini akcionara ili će se, skupa sa onima koji su  ih delegirali, zadovoljiti sa mogućnošću prihodovanja nešto veće dividende. Zatvarajući oči pred malim i velikim grijesima njihovih izabranika u Elektroprivredi.

Kako je glavna ekonomska uzdanica države Crne Gore dospjela u ovu poziciju? Imajući u vidu i očigledne benefite koje građani i privreda imaju od izuzetno jeftine struje koju smo plaćali tokom prošle godine, u vrijeme kada su skupi energenti bili glavni kreator inflacije u EU.

Za početak pomenimo da se u izvještajima koji će se naći na Skupštini akcionara EPCG ne nalaze podaci o kupovini i poslovanju EPCG Željezare Nikšić (bivša željezara Toščelik) pošto su radnje oko njenog preuzimanja i pokretanja dio ove poslovne godine. Izuzev onog transfera novca od 20 miliona eura “za poboljšanje likvidnosti” iz državnog budžeta na račun Elektroprivrede.

Takođe treba pomenuti da se pred akcionarima neće naći ni podaci na osnovu kojih bi oni mogli utvrditi kako su, pojedinačno, poslovale ćerke firme iz sistema EPCG (CEDIS doo Podgorica, Rudnika uglja ad Pljevlja, EPCG doo Beograd, EPCG Solar Gradnja doo Nikšić i Zeta energy doo Danilovgrad). Javnosti nijesu dostupne ni informacije o finansijskim tokovima unutar Grupe, pa se o “detaljima” tipa ko, kome, šta, kada i koliko duguje i plaća može samo nagađati. Ili naslućivati čitajući između redova.

Na zahtjev Odbora direktora EPCG dnevni red predstojeće Skupštine akcionara proširen je, pa će se oni izjašnjavati i o Odluci o Odbora direktora EPCG o povećanju uloga u CEDIS-u.  Ukratko, EPCG će CEDIS-u dati 21,6 miliona eura “namijenjenih za finansijsku konsolidaciju zbog poremećaja na tržištu električne energije”.

U prevodu, CEDIS ne može da se nosi sa ogromnom razlikom između cijena struje koja se uvozi i cijene  po kojoj se ona prodaje potrošačima na domaćem tržištu. Za pokrivanje gubitaka nastalih tokom 2021. Namijenjeno je 6,7 miliona, a za prošlogodišnje gubitke “koji predstavljaju cjenovnu razliku nabavke električne energije za pokrivanje regulatorno dozvoljenih gubitaka kod CEDIS-a” još 14,9 miliona eura. Tako će se, zaključuju u Odboru direktora EPCG, uvećati vrijednost njihovog uloga u Crnogorski elektrodostributivni system. Pa nema veze što će vrijednost CEDIS-a ostati ista.

Ili možda manja, ako se pouzdamo u podatak iz Rovčaninovog finansijskog iskaza. Prema njemu, ukoliko je ova računica tačna, gubici na distributivnoj mreži tokom 2022. godine narasli su za 38,3 gigavatsata (GWH), odnosno oko deset odsto, i dostigli zastrašujućih 390,2 GWh. Plus gubici na prenosnoj mreži (137,95 GWh). Pa to pomnožite sa bilo kojom berzanskom cijenom struje iz prošle godine (kretala se, približno, od 150 do 500 eura po MWh, a jedan giga je 1.000 mega) i doći ćete do brojke od koje boli glava.

A još tu ima priče za glavobolju.

Prema konsolidovanom finansijskom iskazu ukupni troškovi zarada naknada i ličnih rashoda unutar EPCG Grupe porasli su za više od 14 miliona, sa 66,5 na 80,9 miliona. Pošto je na porezima i doprinosima ušteđeno skoro četiri miliona, računovođe su izračunale da su neto troškovi zarada, naknada I ličnih rashoda uvećani za 18,2 miliona. Odnosno, za trećinu više nego 2021. Ponovimo, u ovim podacima nema EPCG-Željezare.

EPCG je, lani, najviše investirala u Direkciju društva (20,7 miliona eura). Nikšićani kažu da je Direkcija, zapravo, upravna zgrada kompanije. I da oni ne vide da je tamo investirano bilo šta, a ne skoro 21 milion. Ako se ne računaju novozaposleni. Kojih, baš, ima. Akcionari pretpostavljaju da je, ipak, riječ o nekoj stvarnoj investiciji koja je, iz nekog banalnog razloga, prikazana na njima nerazumljiv način. Pa očekuju da će na predstojećoj Skupštini ta nepoznanica biti razjašnjena.

Isto važi i za korporativnu filantropiju. Na popisu zdravstvenih ustanova, sportskih društava i klubova, festival… kojima je EPCG Grupa tokom 2022. pomogla donacijama ili sponzorstvom nema Srpske pravoslavne crkve. Mora biti greška. I to čudi, tim prije što su Đukanović i Rovčanin, jesenas, skupa sa  članovima Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja Dušanom Janjuševićem i Slavicom Batizić odlikovani ordenom Prvog stepena Svetog Petra drugog Lovćenskog Tajnovidca, i to “za djelatnu ljubav prema SPC i za nesebičnu pomoć manastiru Svetog Arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci”. Orden im je uručio lično Mitropolit SPC Joanikije Mićović. A u finansijskim izvještajima ni riječi o tom pregalaštvu. Skromno.

Dio predstojeće Skupštine akcionara biće posvećen potrebi poboljšanja uslova rada (primanja i stambeno zbrinjavanja) onih “koji obavljaju poslove od posebnog značaja za Društvo”. Čitajte – menadžmenta.

Uz fiksnu i varijabilnu naknadu, bonuse, pravo na rješavanje stambenog pitanja po posebnim uslovima (na osnovu odluke Odbora direktora), korišćenje službenog automobila i mobilnog telefona… za njih je, kao novitet, predviđena i “varijabilna naknada iskazana u akcijama Društva”. To su ti euroatlantski standardi.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

FOKUS

MJESEC DO POPISA: Priprema, pozor, prebrojavanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 80 pitanja neći će se u upitnicima skoro 4.000 popisivača kada krenu na svoj posao. Sve je izvjesnije da će to biti 1. novembra. Kao i da će ih mnogi dočekati kao nezvane goste. Uz malo truda i dobre volje koja nije pokazana, sve je moglo biti mnogo bolje. Umjesto vjerskog i nacionalnog prebrojavanja mogli smo imati pravi popis

 

Kako se približava termin održavanje Popisa stanovništva, domaćinstava  i stanova, sve JE više onih koji smatraju da ga treba – odložiti. Jedni predlažu na mjesec, drugi kažu do daljnjeg. Odnosno, dok se ne steknu uslovi, tenhički ali i politički, za njegovo nesmetano održavanje.

Iz Vlade insistiraju da se popis održi u terminu koji su oni zimus zacrtali svojom Uredbom. Dakle, od 1. do 15 novembra.

“Mislim da smo dovoljno uradili da ne postoji ni teoretska šansa da bilo kome na pamet padne da pokuša da omete ovaj proces”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade sredinom septembra, priznajući da u Monstatu (državna statistika radi pod ingerencijom Ministarstva finasija) još nijesu završene sve pripremne radnje neophodne za nesmetano i tačno sprovođenje popisa.

Potom je i premijer Dritan Abazović, pritvrdio da do odlaganja popisa neće doći. “To se neće desiti. Ne pravimo od toga bauk. Od 1. do 15. novembra je popis i to je to.” Konačno i iz Monstata je saopšteno da trenutno nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa.

Za neupućene, državni statističari su samo konstatovali da Crna Gora trenutno nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (parlament) koja bi mogla da stavi van snage ili izmijeni prošle godine osvojeni Zakon o popisu. Istovremeno su potvrdili  sumnje da oni za popis još nijesu spremni. Na zvaničnom sajtu Monstata, u dijelu koji se odnosi na predstojeći popis i danas (četvrtak 28. septembar), stoji informacija:  “Završena je priprema upitnika, dok je u finalnoj fazi priprema metodoloških i organizacionih uputstava za realizaciju popisa”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

POSLIJE NAPADA NA POLICIJU I KRVOPROLIĆA NA KOSOVU: Teški  izazovi za Beograd i Prištinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u kosovskom selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave i krvoprolića  Nakon uspostavljanja kontole, kosovska policija je u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana  pronašla  ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Predsjednik Srbije  Vučić je odbacio „insinuacije da iza incidenta stoji Srbija“  i rekao  da se te uniforme i oružje „mogu svuda nabaviti“

 

U ranim jutarnjim satima u nedjelju 24. septembra u kosovskom selu Banjska,  dobro naoružana paramilitarna jedinica je blokirala most sa dvoje oklopljenih vozila. Kada je stigla patrola kosovske policije da izvidi situaciju otvorena je vatra na njih. Policija je uzvratila vatru i pozvala pojačanje. Kasnije su paramilitarci upali u obližnji manastir Svetog Arhiđakona Stefana iz 14. vijeka odakle su nastavili sukob sa policijom do kasnijeg izvlačenja preko obližnjeg brda i šume i povukli se u Srbiju. Nakon što je policija ušla u manastir pronašla je ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Među zaplijenjenim oružjem su i ručni raketni bacači, granate, eksploziv i ostala oprema koja je dovoljna, prema riječima kosovske policije, za jedinicu od 100 ljudi.

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave  i krvoprolića.

Prva reakcija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prošle nedjelje, nakon informacija o pogibiji jednog i ranjavanju dvojice kosovskih policajaca je za mnoge upućene bila u najmanju ruku čudnovata. Vučićev nastup nije pratila uobičajena teatralnost i samouvjerenost priznavši da je njegovoj administraciji trebalo „mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva“. Štaviše, predsjednik je odavao dojam da i dalje nema sve informacije na raspolaganju što je odmah protumačeno kao previd, slučajni ili namjerni, srbijanskih službi. Ipak u svom prvom obraćanju naciji Vučić je zadržao političku prisebnost i osudio ubistvo policajca uz standardnu generičnu konstataciju da je kosovski premijer Albin Kurti „glavni organizator haosa na Kosovu i Metohiji… koji želi rat i skukobe“ navevši broj od 62 akcije policije na pretežno srpskom sjeveru zemlje. Od toga su navodno 56 bile „etnički motivisane“. Međutim, indikativno je da Vučić nije optužio Kurtija za izazivanje krvoprolića na noć između subote i njedjelje. Vučić je dodao i da su „trojica Srba stradala  sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo“. Da je i četvrti napadač na policiju preminuo je bila novost je su do tada kosovske službe raspolagale informacijama da su trojica napadača likvidirani u razmjeni vatre. Četvrti je bio zapravo ranjen i kasnije izdahnuo u bolnici u Novom Pazaru u koju je, prema informacijama nezavisnih medija, dopremljeno 6 ranjenih iz istog sukoba. Vučić je opravdao i upad u manastir rekavši da je „naoružana grupa Srba došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu povređenih mladića i da su želeli da im pruže pomoć“. Istakao je da crkva „ni na koji način nije bila umešana u incident“. Ubrzo nakon toga Vučićevi mediji u zemlji i regionu su počeli pričati o Srbima koji su se morali organizovati da bi se odupreli „teroru takozvane policije Kosova“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo