Povežite se sa nama

OKO NAS

NOVI CJENOVNIK MORSKOG DOBRA: RIBARI I RESTORATERI NA BOJANI OGORČENI

Objavljeno prije

na

Po novom cjenovniku,  , vlasnici kućica i restorana na obalama Bojane moraće od 1. januara ove godine da plaćaju Javnom preduzeću  za upravljanje morskim dobrom gotovo dva puta više za korišćenje državnog zemljišta

 

“U Morskom dobru  su samo gledali koliko im para treba, a nas doveli pred svršen čin. Niko nas ništa nije ni pitao, niti nas je ko obavijestio, kao da se radi o državnoj tajni”, kaže vlasnik najstarijeg restorana na Bojani Miško Leković.

Restorateri i ribari kažu da je to neizdržljiv namet. Oni su  revoltirani zato što nijesu  konsultovani. Posebno  su ozlojeđeni na postupanje predsjednika Upravnog odbora Morskog dobra Džaudeta Cakulija, njihovog sugrađanina, koji se na toj poziciji nalazi od 2013. godine, a koji, kažu, ništa ne čini da zaštiti njihova prava i interese.

Cakuli je početkom prošlog mjeseca potpisao novi cjenovnik prema kojem će ubuduće vlasnici montažnih ribarskih kućica na Bojani morati plaćati godišnje od 228 do 3.500 eura kao naknadu za korišćenje državnog zemljišta, odnosno na izgrađene objekte površine do 35, odnosno 100 kvadrata.
“Zakup prostora za montažni objekat kiosk, ostava ili garaža za čamce do 35 kvadrata košta 350 eura godišnje, ili deset eura po kvadratu. Za te objekte površine od 35 do 60 kvadrata, naknada iznosi 15 eura po kvadratu. Ako su površine od 61 do 100 kvadrata cijena je 25, a za veće od 100 kvadrata 35 eura”, stoji u toj odluci. Navodi se i da se za platformu ili terasu naknada plaća četiri eura po kvadratu, dok vez sa nadstrešnicom staje 300 eura godišnje.

“Ne može se sve jednako tretirati, odnosno sanitarni čvor, kuhinja, sala ili terasa. Oni su to sve stavili u jedan koš“, kaže Leković.

Na obalama Bojane trenutno ima blizu 600 objekata. Prije 19 godina bilo ih je oko 230, odnosno 2,5 puta manje. Programom privremenih objekata u zoni morskog dobra za opštinu Ulcinj za period 2019-2023, koji je Ministarstvo održivog razvoja i turizma usvojilo 25. decembra prošle godine, planirano je 520 objekata: 312 na desnoj, a 208 na lijevoj obali rijeke.

Restorateri su izračunali da će oni koji su do sada plaćali 10 hiljada eura ubuduće trebati da plate oko 18 hiljada, a neko kome su do sada obaveze bile 15 hiljada moraće da izdvoji dodatnih 12 hiljada za Morsko dobro.

Oni su sa situacijom upoznali predstavnike lokalne vlasti i Ministarstva za održivi razvoj i turizam očekujući da će se postići  kompromis i cijene umanjiti bar za trećinu.

Čini se da, za sada, na to nijesu spremni u Morskom dobru gdje nezvanično ističu da se za sličan objekat kao na Bojani u Budvi za naknadu plaća sedam do osam puta više.

Novi cjenovnik se ne odnosi na restorane i ugostiteljske objekte koji se nalaze na plažama. U tom segmentu cijene nijesu mijenjane u odnosu na prošlu godinu.

U Građanskom pokretu URA u Ulcinju tvrde da je ova odluka Morskog dobra  organizovana pljačka građana i privrednika. Skandaloznim se ocjenjuje činjenica da se uvid u novi cjenovnik može osigurati jedino kroz institut o slobodnom pristupu informacijama!?

“A novi cjenovnik treba da se primjenjuje u narednih pet godina. Nema veće netransparentnosti nego kriti cjenovnik od građana i privrednih subjekata koji uredno pune budžet ovog preduzeća. To je   nepoštovanje i bahatost prema građanima i privrednicima koji finansiraju Morsko dobro i preko čijih leđa menadžment uzima plate veće od  2.000 eura mjesečno.  Pritom, pravih investicija u Ulcinju, nema, a i kad ih je bilo, rađene su pogrešno, što vidimo na primjeru lučice Kacema”, kaže predsjednik ulcinjskog odbora URE i odbornik  Omer Bajraktari.

Prema njegovim riječima, ogromno povećanje osnovne cijene zakupa i povećanje po kvadratu  pokazuje da ljudi koji sjede u foteljama nemaju osjećaj za realnost.

„Nakon što je novim Zakonom o finansiranju lokalne samouprave oduzeta mogućnost vraćanja sredstava od Morskog dobra, to  znači da će Opština Ulcinj izgubiti oko 3,5 miliona eura u narednom petogodišnjem periodu. To je skandalozno i neka služi na čast partijama iz Ulcinja koje herojski podržavaju ovakvu destruktivnu politiku prema svom gradu“, poručuje  Bajraktari.

Do 31. decembra prošle godine na snazi je bila odredba zakona kojom je polovina sredstava prikupljenih na teritoriji jedne opštine od davanja u zakup lokacija u zoni morskog dobra bila vraćana toj lokalnoj samoupravi. U budžet Opštine Ulcinj se, po tom osnovu, godišnje slivalo oko 700.000 eura.

Lokalna samouprava i Morsko dobro su veoma malo ulagali u taj lijepi i najprofitabilniji prostor. Od 2008.  prihodovano je oko tri miliona eura od naplate zakupa zemljišta vlasnicima objekata na obalama Bojane. Ali , kako se navodi u izvještaju Monitoring grupe Ulcinj (MOGUL), “dinamiku ubiranja prihoda sa Bojane nije pratila ista ili bar približno slična dinamika ulaganja u zaštitu i revitalizaciju tog lokaliteta”.

Tek nakon što je desni rukavac u ljeto 2017. godine prvi put u istoriji zatvoren uloženo je 320.000 eura za finansiranje radova na osiguravanju bolje protočnosti rijeke. Ti su radovi izvođeni na mjestu gdje se Bojana račva, a u januaru ove godine su nastavljeni na ušću.

Desnim rukavcem sada protiče oko 10 odsto vode, ili dva puta manje nego što je to dogovoreno sa Albanijom.

Pozitivno je  što se konačno razumjelo da pijesak izvađen iz korita Bojane treba da bude upotrijebljen za tzv. prihranjivanje plaže na Adi, koja se dramatičnom brzinom smanjuje. I monitoring rijeke je bolje regulisan, pa se vodostaj redovno mjeri. Taj posao povjeren je Hidrometeorološkom zavodu Crne Gore.

“Projekat bagerisanja daje rezultate.  Dobro je što smo preko evropskih fondova dobili novac za postavljanje nove stanice i opreme, pa ćemo svakodnevno imati precizna mjerenja o protoku rijeke“, kazao je direktor te institucije Luka Mitrović.

Evropljani su, platili te račune, dok će Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom sredstva izdvojena za bagerisanje Bojane, novim cjenovnikom, pokušati da naplati od restoratera i ribara.

 

                                                                                            Mustafa CANKA

Komentari

Izdvojeno

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV VESELINA VELJOVIĆA: Skaj prepiska u centru pažnje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se SDT stavom da je vijeće Višeg suda potvrdilo da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije predstavlja zakonit dokaz. Veljovićev advokat tvrdi suprotno

 

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Optužnicom je obuhvaćeno 15 osoba koje se terete za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, pranje novca i zloupotreba službenog položaja. Podsjećamo, Veljović se tereti da je 2020. godine postao pripadnik kriminalne organizacije koju je 2018. godine formirao Aleksandar Mrkić radi šverca cigareta i pranja para. Konkretno, tereti se da je 25. decembra 2020. godine Mrkiću dojavio da će policija pretresti prostorije koje koristi pripadnik njegove kriminalne organizacije Mujo Nikočević.

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se i Specijalno državno tužilaštvo koje se saopštilo da je vijeće suda potvrdilo pravno stanovište SDT-a da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije, pribavljena u postupku međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, predstavlja zakonit dokaz. „Nema razloga da se dovodi u sumnju zakonitost procedure pred nadležnim inostranim pravosudnim organom koji je taj dokaz prikupio, te da se svakako međunarodna saradnja zasniva na međusobnom povjerenju, odnosno pretpostavci da je dokaz u drugoj državi pribavljen na zakonit način“, piše u saopštenju koje potpisuje specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Veljovićev advokat Mihailo Volkov u razgovoru za Monitor kaže da ga odluka Višeg suda kojom se potvrđuje optužnica protiv njegovog klijenta nije iznenadila. Naprotiv, tvrdi, to je i očekivao. „Nijesam vjerovao da će vanraspravno vijeće Višeg suda imati dovoljno pravne kuraži da obustavi postupak, posebno pri činjenici da se u dijelu Veselina Veljovića kompletna osnovana sumnja bazira samo na navodnoj skaj prepisci koja, uzgred, ni sama po sebi nije krivično opterećujuća. Svako onaj ko je bio u Višem sudu na tim ročištima zna kvalitet takvih rješenja i značaj samog instituta potvrđivanja optužnice koji će vrlo brzo da nestane iz zakonske procedure. Tako da s tim u vezi nijesam iznenađen“, kazao je Volkov.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ISTRAŽIVANJE INSTITUTA ALTERNATIVA: Preko 5.000 službenih automobila

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrijednost prevoznih sredstava u državnom vlasništvu je blizu 20 miliona eura. Ogromni vozni park institucijama nije dovoljan, pa je za ovu godinu najavljena kupovina još automobila u vrijednosti od najmanje četiri miliona eura

 

Prema podacima MUP-a iz februara 2024. godine, u Crnoj Gori je registrovano 4.658 vozila u državnoj svojini, što je za 377 više u odnosu na 2022. podaci su iz istraživanja koje je uradio Institut Alternativa.

Podaci MUP-a pokazuju da 4.658 vozila koristi 460 institucija. Najviše vozila ima MUP – 550. Potom slijedi Pošta Crne Gore – 345, Uprava policije – 181, Glavni grad Podgorica – 169, ANB – 119. Više desetina registrovanih vozila imaju i Uprava za inspekcijske poslove – 90, Uprava prihoda i carina – 77, Monteput – 72, Zavod za hitnu medicinsku pomoć – 54, Uprava za katastar i državnu imovinu – 44, Uprava za šume i Radio-televizija Crne Gore – po 43, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija – 42, Putevi – 40, Aerodromi – 39, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove – 38.

Ovi podaci nijesu  cjelovit pokazatelj broja vozila koja se koriste za potrebe državnih i lokalnih organa i institucija, te troškova koji nastaju njihovim korišćenjem. U ovaj broj ne ulaze vozila koja državne institucije uzimaju na lizing, s obavezom povraćaja vozila nakon isteka ugovorenog perioda, kao što su u prethodnom periodu radile Uprava za inspekcijske poslove i Uprava policije. Iako po državni budžet nastaju troškovi za ta vozila (višegodišnji zakup, troškovi goriva…) i koja neminovno čine vozni park državne institucije, ta vozila registruju davaoci lizinga, pa se ne prikazuju u broju vozila registovanih na državni organ.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

RAZVOJ KOLAŠINA ZAOBILAZI KOLAŠINCE: Više gradilišta, veća stopa nezaposlenosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

To što Kolašin, kako predstavnici vlasti vole da kažu,  doživljava ekspanzivan razvoj , nije uticalo značajnije na  rast broja zaposlenih koji žive u tom gradu.  Na  kolašinskim gradilištima rade , mahom, strani državljani

 

Iako je u Kolašinu   između 15 i 20 aktivnih gradilišta, tokom minule godine prijavljeno je svega sedam slobodnih radnih mjesta iz oblasti građevinarstava. Investicioni bum, za sada, onima koji traže posao nije donio skoro nikavu korist, pa je stopa nezaposlenosti u toj opštini  više nego duplo veća od državnog prosjeka i iznosi čak 33,8 odsto. Na evidenciji  Biroa rada je 795 Kolašinca ili 10 više, nego, recimo, 2018. godine,  kada je stopa nezaposlenosti bila oko 25 odsto.

Broj nezaposlenih lani, u odnosu na  2022. godinu,  smanjen je za 8,7 odsto. U  kvalifikacionoj strukturi  dominaniraju oni sa III, IV i V nivoom kvalifikacija obrazovanja (52,7 odsto). Među Kolašinkama i Kolašincima koji traže posao oko 10 odsto je visokoškolaca. Prema Informaciji, koju su nedavno iz Zavoda  za zapošljavanje (ZZZ) dostavili lokalnom parlamentu, na posao je u decembru prošle  godine čekalo 76 osoba sa invaliditetom, što je za pet manje u odnosu na isti period prethodne godine.

“U 2023. godini Birou rada poslodavci su prijavili 284 slobodna radna mjesta, što u odnosu na isti period prethodne godine, predstavlja smanjenje od 16,2 odsto. U istom tom periodu broj prijavljenih slobodnih mjesta u Crnoj Gori porastao je za 5,5 odsto”, piše u dokumentu dostavljenom Skupštini opštine (SO). Kolašinski poslodavci lani  su iskazali najveću potrebu za srednjoškolskim zanimanjima (114 prijavljenih slobodnih radnih mjesta), zatim za visokoškolcima (95), dok je bilo 75 slobodnih radnih mjesta za zanimanja I i II nivoa obrazovanja. Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u djelatnosti obrazovanja, usluge smještaja i ishrane, te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo