Povežite se sa nama

OKO NAS

AFERA FALSIFIKOVANJA PROSTORNO URBANISTIČKOG PLANA ANDRIJEVICE: Za potrebe vlasnika malih hidroelektrana

Objavljeno prije

na

Dok ovaj broj Monitora ide u štampu, krivična prijava Opštine Andrijevica i resornog sekretarijata zbog falsifikovanja Prostorno urbanističkog plana, već će biti na stolu Specijalnog državnog tužioca

 

 

Falsifikovanje Prostorno urbanističkog plana Andrijevice za potrebe izgradnje malih hidroelktrana na teritoriji te opštine izvršeno je tako što je jedna osoba iznijela fascikle iz Opštine i ponijela u jednu renomiranu agenciju za planiranje koja ima filijalu u Crnoj Gori, kako bi, navodno, bile ispravljene “greške”. To stoji i u krivičnoj prijavi Opštine Andrijevica, koja će dok ovaj broj Monitora ide u štampu, već biti na stolu Specijalnog državnog tužioca.

Načelnik Sekretarijata za opštu upravu, društvene djelatnosti, urbanizam, komunalnu djelatnost i zaštitu životne sredine Opštine Andrijevica, Duško Stojanović rekao je Monitoru da ova afera doseže velike razmjere, jer se ispostavlja da je veća polovina malih elektrana na području ove opštine, kao i drugi prateći objekti, poput dalekovoda i trafostanica, sagrađena nelegalno.

“Mi smo pokušali da saznamo da li je Prostorno urbanistički plan iznešen službenim putem, ali osobe koje su 2013. godine  radile na tim poslovima su kazale da nemaju sa tim veze. Neko je u to vrijeme omogućio tom licu, koje će biti procesuirano krivičnom prijavom, da na nekoliko mjeseci iznese fascikle iz Opštine Andrijevica i da ih vrati poslije pola godine” – kaže Stojanović.

Čitava stvar se, takoreći, “vrti” oko toga da važeći Prostorno urbanistički plan iz 2011, prije dolaska na vlast Demokratske partije socijalista, nije predviđao izgradnju malih hidroelktrana na mjestima gdje su kasnije izgrađene, i na osnovu njega se nisu mogli izdati urbanističko tehnički uslovi (UT) .

“Oni su, zbog toga, pokušali najprije da na sjednici Skupštine opštine promijene plan, i donijeli su zaključak koji, međutim, nije objavljen u službenom listu i nije važeći” – objašnjava resorni sekretar.

Prema njegovim riječima, 1. jula 2013. godine oni odustaju od promjena na taj način, nego “zaključuju” kako je u Prostorno urbanističkom planu napravljena “greška”  i potom se pristupa faslifikovanju Prostorno urbanističkog plana, iznošenju iz zgrade opštine i davanju renomiranoj agenciji  “na ispravku”.

“U taj PUP se ubacuje rečenica da je ‘moguća izgradnja malih hidrocentrala’” – kaže Stojanović.

Takav plan je, potom, neslužbenim putem, odnešen u resorno ministarstvo da bi se dobile dozvole za izgradnju malih hidroelektrana na području Andrijevice, iako je u registru planske dokumentacije postojala važeća verzija PUP-a Andrijevica.

Prije samo dvadeset dana Sekretarijat za opštu upravu, društvene djelatnosti, urbanizam, komunalnu djelatnost i zaštitu životne sredine Opštine Andrijevica uputio je poziv Specijalnom državnom tužilaštvu da provjeri na koji način je falsifikovan Prostorno urbanistički plan kada su građene male hidroelektrane na području te sjeverne opštine.

Iz lokalne urpave su tada naveli da je nakon višemjesečnih aktivnosti koje su imale za cilj otklanjanje nepravilnosti nastalih u periodu od 2012.-2020.godine, za vrijeme lokalne DPS vlasti, saniranje štete i otklanjanje negativnih posljedica kao i zaštitu opštinske imovine pored već preduzetih mjera na povećavanju prihoda Opštine kroz zakoniti obračun poreza i drugih prihoda “ovaj Sekretarijat uočio da se tokom 2013.godine od strane više lica, na organizovan način pristupilo falsifikovanju osnovnog planskog dokumenta kao što je Prostorno-urbanistički plan opštine Andrijevica”.

“Falsifikovanje PUP-a je izvršeno samo u dijelu koji se ticao gradnje hidrocentrala na području naše opštine. Građenje suprotno planskoj dokumentaciji predstavlja devastaciju prostora i životne sredine” – kazali su tada iz Opštine Andrijeica.

Oni su objasnili da je konkretno, suprotno važećoj planskoj dokumentaciji, na području andrijevičke opštine sagrađeno  pet hidrocentrala i to – Umski potok, Štitska rijeka, Bradavac, Piševska rijeka i Šeremet.

“Takođe, za tri hidrocentrale Mojanske rijeke i dvije Кutske rijeke su sagrađeni dalekovodi suprotno važećim planskim propisima. Mi smo već uputili apel ministru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine,  Janku Odoviću i upoznali ga sa činjenicama oko postupanja tog ministarstva u prethodnom periodu” – kažu u ovoj Opštini.

Još ranije Opština Andrijevica, odnosno resorni sekretar, podnio je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama protiv kompanije “Hidroenergija” doo radi utaje poreza, čime je, kako je tada  rečeno, budžet ove sjeverne i siromašne opštine  u 2022. i 2023. godini oštećen za 47.950 eura.

Iz  DOO Hidroenergija su 4. aprila 2022. godine podnijeli nadležnom opštinskom organu poresku prijavu za građevinske objekte malih hidroelektrana Štitska rijeka i Umski potok prikazujući da njihova knjigovodstvena vrijednost iznosi 131.750 eura.

Nakon toga je nadležni opštinski organ donio rješenje i preduzeću po ovom osnovu utvrdio porez na ove objekte u iznosu od 1.317 eura na godišnjem nivou. Iste godine iz DOO Hidroenergija su nadležnom državnom organu za prihode dostavili iskaz o finansijskoj poziciji bilans stanja, i u njemu iskazali realnu vrijednost mini-hidroelektrana u iznosu od 2.582.350 eura.

“Tu vrijednost su bili dužni da prijave i opštinskom poreskom organu, jer se radi o stvarnoj knjigovodstvenoj vrijednosti objekata” – objasnili su iz Opštine Andrijevica.

U krivičnoj prijavi se navodi da je DOO Hidroenergija za oporezivanje prijavila samo vrijednost objekta mašinskih kućica, a ne i vrijednost opreme.

Dodali su da su odgovorni u ovoj kompaniji ovim u 2022. godini budžet Opštine Andrijevica oštetili za 24.405 eura, kao i da su na sličan način, kako su dodali, odgovorni iz DOO Hidroenergija postupili i u 2023. godini i da su po istom osnovu budžet Opštine prošle godine oštetili za 23.551 euro.

Dok su iz doo Hidroenergija nezvanično izjavili da su postupali u skladu sa zakonom, iz Opštine Andrijevica objašnjavaju da je prekršen član 19. stav 5 na osnovu kojeg se može protumačiti da su pokretne stvari, u ovom slučaju turbine, dio nepokretnosti.

“Ako bi makli turbine iz mašinskih kućica, to više ne bi bili poslovni objekti, nego kokošari” – objasnili su tada ponodsioci prijave.

Na području opštine Andrijevica ima deset malih elektrana. Opština od koncesija na vode od toga zaradi oko 300 hiljada eura, dok je njihova ukupna godišnja dobit oko četiri miliona eura. Oni su objasnili da osim poreza od koncesija, postoji i porez na nepokretnosti, i da je to značajna stavka za budžet Opštine.

Resorni sekretar Duško Stojanović je tada rekao da se na toj prijavi neće stati i da će uslijediti nova istraživanja o tome kako su građene male hidroelektrane u Andrijevici, tako da sada tvrdi da su došli do podataka da su vlasnici malih elektrana falsifikovali Prostorno urbanistički plan tokom gradnje tih malih elektrana.

Krivičnom prijavom koju je pripremio za Specijalnog državnog tužioca, biće obuhvaćeni nepoznati organizatori kriminalne grupe koji su skoro “nacrtani”, zatim službenici tadašnjeg Ministarstva urbanizma, kao i projektantska agencija iz Beograda “Juginus”, odnosno njeno predstavništvo u Bijelom Polju.

                            Tufik SOFTIĆ

Komentari

Izdvojeno

OZBILJAN PROPUST U GEOGRAFSKO INFORMACIONOM SISTEMU PODGORICA: Lični podaci na izvolte

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na portalu Geografskog informacionog sistema (GIS) Podgorica do početka ove sedmice svi su mogli da vide lične podatke vlasnika parcela i objekata u Podgorici i Zeti. Iz Glavnog grada tvrde da nisu oni krivi, a građani podnijeli prve tužbe

 

 

Ko je htio, do početka ove sedmice, mogao je da sazna lične podatke o vlasnicima parcela i objekata na teritoriji Podgorice i Zete, sa sve matičnim brojevima. Podaci su se nalazili na demo verziji Geografskog informacionog sistema (GIS) Podgorica.

U dijelu koji se odnosi na Prostorno-urbanistički plan, dostupne su sve parcele sa ucrtanim objektima što je zakonito i već petnaestak godina primijenjeno i na Geoportalu Uprave za nekretnine. Klikom na parcelu ili objekat dostupne su i ključne informacije uključujući i podatke o vlasniku. Međutim, klikom na ikonicu za informacije dolazilo se do sporno objavljenih podataka o vlasnicima imovine i njihovim matičnim brojevima.

Javnost je krajem protekle sedmice o ovome obavijestio odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) Stefan Ćulafić. ,,Radi se osim o nečuvenom amaterizmu i neprofesionalnosti nadležnih službi i o krivičnoj odgovornosti ugrožavanja ličnih podataka. Pozivam Agenciju za zaštitu ličnih podataka i nadležno tužilaštvo da pod hitno zaštiti privatnost i prava građana Podgorice koja su flagrantno prekršena i ugrožena i da utvrdi odgovornost između nadležnih službi počev od službi Ministarstva urbanizma, pa do nadležnih u Glavnom gradu”, saopštio je Ćulafić.

Nakon ovog saopštenja, pomenuti portal je postao nedostupan.

Prema saznanjima Monitora pojedini članovi Agencije o problemu su bili upoznati sedmicama ranije ali nijesu ništa preduzimali. Sada u Agenciji kažu da će pokrenuti postupak nadzora kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

U Zakonu o Zaštiti podataka o ličnosti je navedeno da se lični podaci  moraju obrađivati na pošten i zakonit način. Propisano je i da se lični podaci ne mogu  obrađivati u većem obimu nego što je potrebno da bi se postigla svrha obrade, niti na način koji nije u skladu sa njihovom namjenom. A lični podaci, koji su prikupljeni u statističke ili naučne svrhe, u skladu sa ovim Zakonom, mogu se obrađivati ukoliko su preduzete odgovarajuće mjere zaštite. ,,Kad se lični podaci daju na korišćenje radi obrade u statističke ili naučno-istraživačke svrhe, ti podaci se moraju dati na korišćenje u obliku koji ne otkriva identitet lica”, propisano je ovim Zakonom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SKUPŠTINSKI ODBOR TRAŽI KONTROLU URBANISTIČKOG HAOSA U KOLAŠINU: Zakašnjelo brojanje spratova

Objavljeno prije

na

Objavio:

Tek nakon što je u  gradskom dijelu Kolašina izgrađeno na desetine zgrada i hotela, predstavnici lokalnog parmenta, primjećuju da je riječ o “gradnji koja nije u skladu sa propisima”. Do sada su to ignorisali, a kritičare građevinskog buma nazivali “kočničarima razvoja”

 

“U Kolašinu se trenutno odvija gradnja koja nije u skladu sa propisima. Neke zgrade bukvalno niču na trotoarima…Zauzetost građevinske parcele je kod nekih objekata i do 100 odsto, što nije u skladu sa Zakonima o izgradnji objekata. Kašnjenje donošenja planskih dokumenata koristi se za zloupotrebe i za izdavanje građevinskih dozvola, koje nijesu u skladu sa planovima razvoja grada”.  Taj sažeti opis  kolašinskog urbanističkog haosa, iz Odbora za planiranje i uređenje prostora i komunalno-stambenu djelatnost Skupštine opštine (SO) poslali  su, nedavno, na adrese   resornog  ministarstva  i građevnsko – urbanističke inspekcije.

Odbor zahtijeva od resornog ministarstva i građevinske inspekcije da se obavi inspekcijski nadzor nad stambeno-poslovnim objektima u izgradnji u okviru Detaljnog urbanističkog plana (DUP) Centar. Članovi tog skupštinskog tijela traže da nadležna inspekcija utvrdi da li je došlo do prekoračenja gradnje kada je riječ zauzetosti građevinske parcele i prekoračenja spratnosti zgrada u izgradnji u odnosu na pozitivne zakonske propise i izdate građevinske dozvole.

“Izdati obavezujuća rešenja investitorima koji nijesu poštovali date procedure. Izvršiti provjeru izdatih građevinskih dozvola i urbanističko-tehničkih uslova (UTU), u odnosu na DUP Centar i zakon, kojim je regulisana ta oblast. Ustanoviti odgovornost, odnosno nadležnosti, onih koji su kršili zakonske procedure”, neki su od zahtjeva kolašinskih odbornika upućenih Minisatrstvu  prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Dopis, kojim se  traži hitnu rekaciju države   mogo bi biti primjer odgovornosti, ažurnosti i brige o svom gradu, da je poslat prije tri godine  kada je započeo, takozvani, građevinski bum u Kolašinu. Na terenu je odmah  bilo vidljivo   kršenje propisa i svi problemi  DUP Centar Kolašin.  Sada, kada su sve pojave o kojima odbornici pišu uzele maha i od njih ostao pošteđen tek djelimično najuži centar grada,  vapaj upućen resoru Janka Odovića više liči na  pokušaj “pranja”  savjesti.

Članovi odbora su, istovremno, i članovi stranaka, koje su do prije pola godine sve one koji su tvrdili isto što sada piše u pismu Odoviću i inspekciji, nazivali “kočničarima razvoja grada”.  Naknadna pamet došla je u trenutku kad je ograničena mogućnost intervencije.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

INTERKULTURALNI KULT SV. MARIJE NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: Naša Gospa

Objavljeno prije

na

Objavio:

U duhovnom smislu gradove na Crnogorskom primorju najdublje povezuje poštovanje i slavljenje djevice Marije (u islamu, hazreti Merjem). Čitav ovaj prostor obiluje desetinama hramova koji su njoj posvećeni. Ta svetišta su najprepoznatljviji dio interkulture našeg Primorja

 

 

“Prisutnost kulta sv. Marije ili Bogorodice najdominantniji je uopšteno u hrišćanskoj tradiciji, kao i na prostoru Crne Gore”, kaže istoričar Petar Lekić.

To je najizraženije na jugu Crne Gore. U Budvi, Baru i Ulcinju postoji na desetine hramova koji su posvećeni djevici Mariji. Hodočasnici u srednjem vijeku navode da nije praktično bilo crkve na ovom dijelu Jadrana, a u kojoj ne bi našli barem jedan oltar posvećen sv. Mariji, te da nije bilo mjeseca u godini bez neke svetkovine njoj u čast.

Djevica Marija bila je tješiteljica žalosnih, zdravlje bolesnih, utočište grješnika, zvijezda mora, najpouzdaniji štit vjernicima tokom dugih stoljeća sve do današnjih dana… Ona je mirila zavađene, izbavljala iz neprijateljskih ruku, čuvala polja i brodovlje, upozoravala na prijeteća zla… Bila je posrednica svih milosti.

Jedan od najstarijih hramova u njenu čast, Santa Maria in punta, podignut je 840. godine u Budvi. I danas postoji. “Ova se crkva nalazi na rtu („in punta“), u jugozapadnom dijelu Starog grada, a prvobitno su je podigli monasi benediktinskog reda, tako da je predstavljala sastavni dio manastirskog kompleksa koji je pored crkve i građevine za smještaj monaha, sadržao i omanji klauster ispod koga se nalazila kripta u koju se moglo ući kroz prolaz na sjevernoj strani crkve“, ističe istoričarka umjetnosti Lucija Đurašković.

Benediktinski erudita Ivan Ostojić ističe da su ovaj vjerski objekat “hodočastili ne samo katolici, nego i pravoslavci, pa i muslimani“.

U budvanskom Starom gradu su od 6. do 14. vijeka postojala četiri svetilišta posvećena sv. Mariji, a pet van gradskih zidina.  Sa posebnim poštovanjem od pripadnika obje hrišćanske zajednice i sada se čuva najveća svetinja grada, ikona Madona in Punta ili tzv. Budvanska Gospa, čuvena po čudotvorstvu i zaštiti Starog grada Budve od svih nedaća. I današnja Citadela u tom gradu se nazivala Castio Svete Marije.

Mustafa CANKA
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Kolumne

Random image

Novi broj

Facebook

Izdvajamo