Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 980

Objavljeno prije

na

PLUS

 

OSNOVNI SUD u Podgorici uvažio je tužbu Marijane Mugoše protiv Glavnog grada i donio odluku da pas vodič može da boravi uz svog korisnika u radnim prostorijama u toku cijelog radnog vremena. Glavni grad je obavezan da u roku od osam dana izvrši presudu, ukoliko u međuvremenu ne podnese žalbu Višem sudu. U obrazloženju presude, koju potpisuje sudija Snežana Vukčević, ističe se da je „tužilja slijepa osoba, odnosno osoba sa posebnim potrebama, kojoj pas vodič služi kao pomoć pri kretanju i obavljanju poslova”, te je kao takva „u nepovoljnijem položaju od drugih građana, pa se stavlja u povoljniji položaj radi otklanjanja stvarne nejednakosti”. Sud je procijenio da je termin „službene prostorije” daleko širi od „radnih prostorija”, jer se ovakva zakonska norma mora tumačiti u odnosu na svrhu zakona, odnosno omogućavanje slijepoj osobi što bolje integracije u društvu. Gorak je ukus pravde koju je Marijana Mugoša morala tražiti na sudu.

gitarfestFESTIVAL GITARE u Nikšiću, kako su ocijenili učesnici – čuveni svjetski umjetnici, uspio je da obezbijedi mjesto u kalendaru evropskih kulturnih manifestacija. Potvrda tome, kako je rečeno, je i to što je pobjedniku nikšićkog Festivala omogućeno da učestvuje na prestižnom bečkom Forumu gitare. Pobjednik je Međunarodnog festivala gitare u Nikšiću ,koji se održava već četiri godine ove godine, je gitarista iz Bosne i Hercegovine Boris Tešić. Druga nagrada nije dodijeljena, a treću dijele takmičari iz Crne Gore Petar Dobričanin i Ivana Cikić. Pobjednik Tešić zadovoljan je uspjehom, jer je Festival u Nikšiću, kazao je, po kvalitetu u vrhu evropskih tamičenja. Kao nagrada pripala mu je gitara, rad čuvenog svjetskog graditelja tog instrumenta Andreasa Marvija, vrijedna sedam hiljada eura, urađena od javora ubranog prošle godine u Crnoj Gori.
Kao specijalni gosti u revijalnom dijelu festivala pojavili su se Rade Šerbedžija, Miroslav Tadić i Vlatko Stefanovski

MINUS

penzioneriPENZIJE u Crnoj Gori sve duže kasne. U više opština po desetak dana su kasnile penzije koje stižu preko pošte. Pljevaljski penzioneri tvrde da je krivac za kašnjenje penzija Prva banka, koja nije prebacila novac poštama. Penzije koje stižu preko pošte u pljevaljskim selima počele su da kasne još u martu, ali julsko kašnjenje je obuhvatilo i penzionere iz grada. ,,Ovo je sramota. Prosto je za ne povjerovati da Prva banka raspolaže našim novcem, a da većina penzionera jedva čeka penzije. Zamislite, Fond PIO uplati novac Prvoj banci, a oni dalje ne usmjeravaju prema pošti”, kaže predsjednik pljevaljskih penzionera Gojko Laković. Prema Lakovićevim riječima situacija je posebno teška za penzionere koji žive na selu: ,,Da bi penzioner došao iz Bukovice, Bobova ili Šula do grada i vratio se nazad do kuće treba mu deset, osam ili pet eura, samo za kartu “.

 

lekovicSKUPŠTINA Crne Gore ponovo je izabrala Slobodana Lekovića za predsjednika Komisije za sprječavanje sukoba interesa. Nije čudo, evo se godinama preporučuje. ,,To je jasan pokazatelj nedostatka elementarne političke volje da se prihvate preporuke međunarodne zajednice, a retorika zamijeni konkretnim rezultatima u borbi protiv korupcije”, piše u reagovanju Vuka Maraša, direktora MANS-ovog programa Transparentnost i konflikt interesa. Prema njegovim riječima, zahvaljujući odlukama Komisije, samo u dijelu prijave promjena u prihodima i imovini, preko 230 javnih funkcionera je prekršilo Zakon o konfliktu interesa, a nijesu snosili posljedice. ,,Više od 1,4 miliona kvadratnih metara zemljišta i preko 20 hiljada metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora nije blagovremeno prijavljeno Komisiji, a zahvaljujući odlukama Lekovića ova imovina nije tretirana kao nezakonito stečena, niti bila predmet razmatranja državnog tužioca kao što je zakon propisivao”, tvrde u MANS-u.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo